» »

Kako najti vodo?

Kako najti vodo?

«
1
2

fogl ::

Kako ugotoviš kje pod tabo je voda. Kako si pomagaš z bibavico, kako zanesljiva je ta metoda, kje jo lahko kupim?
lp, klemen

BigWhale ::

Bibavica je plimovanje... ;>

Bajalica je pa mogoce dobra za cohanje po hrbtu...

Od mojega kolega dedek je z bajalico 'nasel' ene tri vodnjake....

... pri nas imas precej moznosti, da pri dovolj globokem kopanju pac prides do vode...

Go figure... ;)

PS: Probaj ebay...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: BigWhale ()

gappee ::

Ne se mi smejat, ampak mi smo doma iskal(in najdl) vodovodno cev kakl meter pod zemljo z 2 katodama za švasat. :)

pivmik ::

mislim da moraš imet dve bakrene palice v obliki črke L.
Pol pa primeš za krajša kraka in jih držiš vodoravno.
Se aprehajaš, ko prideš nad vodo se bi morale bakreni palici približat ena drugi.

Tako sem jaz enkrat slišal.
LP, Gregor GRE^

gappee ::

Tko smo mi iskal. Deluje. Vsaj pr nas je. :D

(Pa konca morš čist narahlo držat!)

|CyGNUS-x ::

OK, če ste meli elektrodi za švasat niste imeli bakrenih :D razen, če imate pri vas kaj posebnega.

Drugač pa sem bil zraven, ko so iskali vodo z bajalico. Pač dve palici v bambusovi palici in stvar je delovala. Potem pa so še potrebovali cepca, ki jim je vse skupaj skopal. Lahko si predstavljate kdo je kopal...

LP

Gandalfar ::

gappee: kaksna je verjetnost, da sredi naselja random razkopljes en del zemlje in naletis na eno cev? ;-)

Mercier ::

Z dvema kovinskima palicama (dva zvita drota :) gre. Iz vodoravnega položaja se obrneta navzven. (in nazaj, če se odmikaš) Fina zadeva. Ampak najdeš tekočo vodo. Vodovodno cev, recimo.

Če se sliva suši na nekem delu sadovnjaka in še enih par podobnih znanstvenih traparij, ki namigujejo na vodo, to ni zanesljiv znak, da je voda dva metra spodaj. Verjemi. ;-)

Tomay ::

Ali pa z leto dni staro leskovo vejo. Sem sam probu in se ti nad vodo sama dol upogne, ne moreš je zadržat. Sam ne verjamem v take finte ampak deluje.
Bajbolje da probaš vse variante, kjer se križajo tam je sigurno voda.
Voodoo 4Ever

SkIDiver ::

Tole foro z bakrenimi drati bom pa probu. Točno vem kje gre vodovodna cev po ulici in me zanima, če bo palilo.

Tomay zakaj morjo bit pa leto dni stare leskove palce?

Tomay ::

Morajo biti sveže, ker se leska upogiba proti vodi. (tanjše so lažje se upogibajo)
Voodoo 4Ever

SkIDiver ::

Zdej si povedu dva različna odgovora:) Keri bo držal?

bili_39 ::

Več ali manj vsi. Leska, prevodne palice (bakrene, švas...) skoraj karkoli. Pač ene delajo bolje, druge malo manj.
Je čudna tale zadeva, ja. Še na tem forumu bi bilo težko zanikat, da deluje.

Če pa že o verjetnosti: kolika je verjetnost, da najdeš vodovodno cev na nekaj cm natančno - pa naj bo to v urbanem naselju ali v divjini - mala, če lahko to ponoviš skorja kjerkoli.

Dr_M ::

tot jest sm tole z lesko vidu....dejansko je delala zadeva :) :)
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

SkIDiver ::

Sestrična bi na vikendu rada pršla do vode oz vodnjaka z pitno vodo. Ve da je voda pod površino nekje a ne ve kje. Slišala od ljudi. Pa sem ji reku naj najde enga k se ukvarja z bajalicami. Zdej se bom probu pa jz špilat, da vidmo če bo kj ratalo:D

fogl ::

A bi mi lahko en malo bolj natančno povedal kako zgleda leskova bajalica (a mora biti ravna veja, rogovila...). Kako jo primeš, da se lahko kam ubrne, če jo bom ornk držal se sigurno ne bo nikamor obrnila :D
lp, klemen

boych ::

Eno leto stara leskova rogovila, z obema rokama jo primeš za konca rogovile, pa se sprehajaš, ko jo upogne proti zemlji je tam voda. proti zemlji upogne tisti del kjer se rogovila drži skupaj, se pravi en konec, se pravi da lahko držiš koliko češ močno, pa jo bo upognilo.
Je pa to potrjeno s strani moje babice, ki je tako našla vodnjak, ki še ga danes uporabljamo globine 9m.

stromar ::

Tisto s žicami sem se jaz nekaj zajebaval in ugotovil, da so se prekrižale ravno nad mačkom:D Sem večkrat ponovil in dobil iste rezultate, tako, da verjetno je nekaj na tem.

Roadkill ::

S tistimi bakrenimi palicami je enkrat en model nam po dnevni skakal... pomojem v drugem nadstropju ni iskal vode. :D
Menda se je šlo nekaj glede energijskih tokov in podobnih zadev. S fotrom sva se pa smejala... zgleda pa usen kul :)

Bi bil zelo vesel kake bolj znanstvene obravnave problema.. :)

gappee ::

Glede tiste verjetnosti, da bi najdu v urbanem naselju vodovodno cev...živim na podeželju - cev smo pa iskal okrog hiše. :D :P

wishmaster ::

bajalica in tiste palice na L niso iste.Palice na L se predvsem uporabljajo za zaznavanje lege kjer je najbolj zdrava lega v prostoru . (magnetna in druga paranormalna sevanja:D ).
Tistemu ko je rekel da so de žice ravno zbližale nad mačkom je to čist verjetno.Kolikor sem bral v literaturi se maček vsede glih tja kjer ni dobro za človeka. Zdaj nisem prepričan ali to velja za mačka ali psa
GIGABYTE GA-K8NXP-SLI,AMD ATHLON 64 X2 4200+,4x1024 RAM (GEIL)
5xWD2000JS(200 GB),Gigabyte Radeon 3870 ...

pivmik ::

Za mačka velja.

Tam kjer se pes usede/leži tam je dobro tudi za človeka.
LP, Gregor GRE^

Azrael ::

Baje je tako, da tam kjer leži maček je slabo, kjer pa pes pa dobro. Samo mi ni jasno, kaj potem pomeni, če obe živalci celo dopoldne skupaj ležita na klopi , je to dober ali slab prostor ??? :D

...

Pri bioenergiji, vedeževanju, horoskopih in podobnem gre za loterijo, hazard, metanje kocke,če hočete, morebiten uspeh se razglasi, neuspehi pozabijo, rezultati prikrojijo.

Kot tista šala:

Pepi je v horoskopu prebral, da bo zadel veliko denarja. Veselo oddrvi z avtomobilom in v drugem križišču se mu napoved že uresniči. Zaletel se je v kamion za prevoz denarja...

LP, Azrael
Nekoč je bil Slo-tech.

BigWhale ::

Horoskopi so pa tko al tko mim... Danes sonce ni v ovnu, tko kot horoskopi pravijo... ;>

bili_39 ::

Hm, ni problem nabavt inštrument, ki ti bo v bližini inštalacije povedal: tukaj je napetostna inštalacija ali tukaj je kovinska cev (vodovodna inštalacija). Poglejte v Conradov katalog - ali kakšen drug. (sprememba kpacitivnosti npr.)
To počnejo nekateri (tudi naše babice) že dolgo s prikrojenimi inštrumenti: kot sem napisal že zgoraj, ker sem nekako slutil zaničevanje vsega kar vsaj malo diši po neznanstvenem, tega še na tem forumu ni mogoče zanikati - tukaj ni nič "paranormalnega" - tega sploh ni. Človeški čuti so odlični! Ne vedno v absolutnem merilu, ampak skoraj vedno v primerjalnem načinu.
Bajalica za vodnjake in L-žice za zaznavo prevodnikov pod zemljo. Smo trenutno še vedno bolj občutljivi kot inštrumenti za zmerno ceno. Za mnogo denarja pa tako lahko kupiš že sedaj (že pre leti) bolj občutljiv inštrument.
Kar brez zasmehovanja!

Mad max10 ::

Tole z dvemi žicami L sem probal. Pa se mi enkrat žici skupaj obrneta , enkrat narazen.
Bi kdo vedel, kaj pomeni, če sta skupaj obrnjeni oziroma narazen?

LP

jest10 ::

Da jih slabo držiš

Daniel ::

Meni jih zmeraj obrne skupaj, ko sem nad cevjo.

BigWhale ::

Joj, a bi ze nehal?

Dowsing @ Wikipedia

Daniel ::

Če je to namenjeno meni bi rad povedal, da sem bil zmeraj skeptik okrog tega in v te čirečare nisem verjel niti slučajno. Potem pa letos razlagam stricu kako ne vem, kje v tleh je cev javnega vodovoda, zaradi nekega izkopa, on pa samo vzame pocinkano žico in jo zavije v L ter mi pokaže kje naj bi cev bila.

Kasneje sem se s temi žicami še sam malo igral in preverjal in so se dejansko obračale tam kjer vem, da potekajo cevi. Ker pa mi tudi to ni bilo dovolj in sem še zmeraj verjel, da se žice pač slučajno obračajo ravno nad cevmi sem prosil še kolega, če lahko na njegovem dvorišču poiščem cevi, on pa mi bo povedal ali je cev dejansko tam in dejansko so se palice obračale ravno nad cevmi. Zanimivo je, da to ne deluje pri vseh ljudeh in ne deluje če držiš žico z robčkom tako, da si od nje izoliran.

Na osnovi česa to deluje dobesedno nimam pojma.

jest10 ::

Dej preber si lepo link višje.

Daniel ::

Sem prebral. Večkrat piše "we can explain with better than chance" kar pomeni kaj, da so imeli slučajno srečo, da je tam v bližini bila cev?

Očitno nisem dovolj jasno zapisal, da sem tudi sam skeptik okrog tega. kljub temu ne znam pojasniti obračanja žic. Dobro bi bilo, če bi tudo drugi poskusili namesto da lepite povezave in bi se potem razvila kakšna bolj argumentirana razprava dela/ne dela.

Na povezavi tudi piše, da so poizkušali v nekem skednju, kjer so bili iskalci v drugem nadstropju oni pa so spodaj obračali cev oz. nekako tako. Zdaj morda bo spet slišati neumno ampak žice se slabše obračajo, če voda v cevi stoji in pa telo mora imeti dober stik z zemljo, kar lesen skedenj na poskusu ravno ni. Tudi na površinske vode ne trza. Najboljša je cev v zemlji.

Zanimivo je, da ne dopuščate možnosti obstoja nečesa česar še niste poskusili.

jest10 ::

Vedno je tako, da ali ti približno veš, kje je voda/cev, ali pa približno ve tisti zraven tebe(in ta se zavestno ali podzavestno izda).
Če noben nima pojma, je stvar le golo ugibanje.

A 1948 study tested 58 dowsers' ability to detect water. None of them was more reliable than chance.[16] A 1979 review examined many controlled studies of dowsing for water, and found that none of them showed better than chance results.[5] A 2006 study of grave dowsing in Iowa reviewed 14 published studies and determined that none of them correctly predicted the location of human burials, and simple scientific experiments demonstrated the fundamental principles commonly used to explain grave dowsing were incorrect.[17]

More recently a study[18] was undertaken in Kassel, Germany, under the direction of the Gesellschaft zur Wissenschaftlichen Untersuchung von Parawissenschaften (GWUP) [Society for the Scientific Investigation of the Parasciences]. The three-day test of some 30 dowsers involved plastic pipes through which water flow could be controlled and directed. The pipes were buried 50 centimeters under a level field, the position of each marked on the surface with a colored strip. The dowsers had to tell whether water was running through each pipe. All the dowsers signed a statement agreeing this was a fair test of their abilities and that they expected a 100 percent success rate. However, the results were no better than chance.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jest10 ()

techfreak :) ::

Zanimivo je, da ne dopuščate možnosti obstoja nečesa česar še niste poskusili.

Vsi preizkusi so pokazali da ni nič boljše od ugibanja, prav tako pa nima znanstvene osnove.

šernk ::

kar sem nahitro prebral so izvedli ene 3-4 študije in vedno je bila natančnost podobna, kot če bi zadevo ugibali. Jaz za mojo vas vem na 10m kje gre vodovod in glede na logično sklepanje je velika verjetnost da bom zadel cev. čez moje dvorišče nimam pojma kje gre cev in spet je velika verjetnost da jo bom v 3 poskusih ugibanja zadel, saj gre lahko le naravnost od pipe oz. Meter levo/desno.

izvedli so tudi študijo, kjer so jim skozi že znane cevi spuščali vodo (ali pa niso) pa je spet bila natančnost nična. Vsaka stvar mora biti vedno ponovljiva v enakih pogojih, drugače niso to nič več kot govorice.
In general, high velocity doesn't produce harmful injuries.
But what is dangerous is the high acceleration
or deceleration given at a certain time interval.

Mad max10 ::

Z dvema L žicama sem doma na dvorišču točno določil(+- 30 cm), kje so inštalacije, ko je bagerist kopal nov jarek. Vedno so šle žice skupaj.
To metodo bageristi pri kopanju jarkov tudi uporablajo.
Na mestih kjer pa ni ničesar (ne da bi vedel, da bi kaj bilo), pa gresta včasih narazen?

LP

Zgodovina sprememb…

jest10 ::

To metodo bageristi pri kopanju jarkov tudi uporablajo.

Bageristi pri kopanju jarkov uporabljajo metodo: poglej načrt vodovodnega omrežja.

Mad max10 ::

jest10 je izjavil:

To metodo bageristi pri kopanju jarkov tudi uporablajo.

Bageristi pri kopanju jarkov uporabljajo metodo: poglej načrt vodovodnega omrežja.


Še po mestih so slabi načrti, kaj šele na podeželju. Inštalacije, ki so starejše od 30 let je z načrti bolj tako tako.

LP

jest10 ::

Mad max10 je izjavil:

jest10 je izjavil:

To metodo bageristi pri kopanju jarkov tudi uporablajo.

Bageristi pri kopanju jarkov uporabljajo metodo: poglej načrt vodovodnega omrežja.


Še po mestih so slabi načrti, kaj šele na podeželju. Inštalacije, ki so starejše od 30 let je z načrti bolj tako tako.

LP

Zato pa občasno kaj prebijejo ane ;)

Daniel ::

Te prijatelj, pri katerem sem preizkušal ni niti slučajno kako izdal kje naj bi bile cevi. Saj tako na okvirno veš, da nekje na dvorišču so, mene zanima bolj natančno lociranje. Enkrat bom šel še k komu drugemu preverit in potrjevat teorijo.

Pri nas na podeželju je načrt vodovodnega omrežja tako natančen, da so cevi vrisane tam, kjer jih nikoli ni bilo niso pa vrisane tam kjer dejansko so (in vemo da so).

matjash ::

Pa še en fajn video o tej temi: Derren Brown - Dowsing
... bolje pozno kot nikoli.

Daniel ::

Zanimivo, ker sem šel s temi zavitimi žicami direktno do mlake vode in sploh niso reagirale, tukaj na posnetku pa se mu križajo nad steklenico. Kako pa je potem našel tisto črno posodico brez vode pa mi niti slučajno ni jasno.

techfreak :) ::

Glede na zgoraj napisano potrebuješ tekočo vodo.

mlamat ::

Kopalec jarkov za Telekomovo optiko je pri nas za bajalico uporabil kar kramp (konca železnega dela krampa je držal vertikalno z obema rokama). Ker nisem hotel biti nevljuden, sem raje šel stran, saj bi skoraj počil od smeha.

Gre preprosto za mit, ki je zelo razširjen med prebivalstvom. Prepričan sem da 90% ljudi v Sloveniji verjame v to, čeprav je skregano z osnovno kmečko pametjo in vsemi zakoni fizike.

Sicer pa priporočam, da si pogledate neslednje testiranje bajaličarjev, ki je bilo opravljeno pred davnimi leti v Avstraliji:

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: mlamat ()

BigWhale ::

techfreak :) je izjavil:

Glede na zgoraj napisano potrebuješ tekočo vodo.


Pa polno luno in mars mora bit v retrogade movementu in v zepu moras imeti praprotovo seme. Pol pa dela. ZIHR!

Daniel ::

Jaz sem sicer s kmetov ampak očitno potemtakem ne premorem niti kmečke pameti.

Zelo argumentirano BigWhale...

mlamat ::

@Daniel

Saj ne pričakujemo, da boš spremenil svoje mnenje. Ti si zadevo "doživel", "videl v živo", podobno kot veliko oseb zgoraj, zato te tudi 200 let fizike ne more prepričati o nasprotem. Popolnoma razumem.

Samo včasih nas naši čuti varajo. Preberi si o ideomotor efektu (involuntary and unconscious motor behavior).

Isotropic ::

Roadkill je izjavil:


Bi bil zelo vesel kake bolj znanstvene obravnave problema.. :)

je ni

adijo pamet@thread

Zgodovina sprememb…

Looooooka ::

fogl je izjavil:

Kako ugotoviš kje pod tabo je voda. Kako si pomagaš z bibavico, kako zanesljiva je ta metoda, kje jo lahko kupim?

Star folk je ponavadi pogledal kje je izvir in kam "priblizno" tece. Par lukenj pa bos slej ko prej nabasal na vodo...v Sloveniji je kljub prepricevanju POPTV-ja dejansko ni tako malo.

Lukzii ::

No ravno danes smo na naši parceli izkopali 6m globoko brezno ;)...in glej ga zlomka prišli do vode - v 1 uri se je nateče cca 80 cm, s tem da je jama široka 3 x 1,5m...
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Plastične cevi za postavitev tunela za zaščito pridelkov

Oddelek: Loža
239641 (7950) motoVILkA
»

Pretok vode skozi vrtno cev (strani: 1 2 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
5217159 (15727) alese
»

Tehtnica in padanje

Oddelek: Znanost in tehnologija
303750 (2972) Yosh
»

Zmrznjena vodovodna cev - kako odtaliti?

Oddelek: Loža
239068 (7988) Mesar
»

Moje vodno

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
261936 (1521) Keyser Soze

Več podobnih tem