» »

Sci-Fi Literatura

Sci-Fi Literatura

1 2 3
4
5

Zvezdica27 ::

ti mi sam povej, ali se vleče ali ne (se zdi, da je že graditev likov na začetku prekomerno dolga, s tem uvodom kitajske revolucije itd). je pa vsaj uvod zanimiv, ker takega komunizma pri nas ni bilo.

Lej, glede na to, koliko je po forumih in, jo bom prebral v vsakem primeru.

je torej bloated ali teče?

zz

-ninja-91- ::

Malo niha v tempu, sam ni prehudo, sem bil relativno hitro čez.

chort ::

Osebno mi je 3 body problem letos spomladi letel kot zmešan, prav tako nadaljevanji. Je pa res, da je slog pisanja popolnoma drugačen od ostale ZF, tako da morda ni za vsakogar.

Middlegame od Seanan McGuire je vrhunska. Malenkost morbidna alkimija, ampak sem tako padel not, da sem na dveh čezoceanskih letih samo bral, dokler je nisem dokončal.

Prebral tudi The Rig od Roger-ja Levy-a. Zelo tekoče.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: chort ()

vostok_1 ::

@Zvezdica & Luka
Ne prebrat ostalih delov??
Pa ravno druga knjiga je zelo čitljiva, tretja pa solidno zaključi.

Ne se ne vleče. Pravzaprav proti celi polžasti seriji The Expanse, ki sem jo dal skozi, je ta od Cixin-a reaktivec.

Prva knjiga je must read, ostale so extremely recommended.
There will be chutes!
It came from the lab.
Like tears in rain. Time to die. v_1 2012-21

Zvezdica27 ::

dobro, saj berem

zz

thramos ::

Zvezdica27 je izjavil:

s tem uvodom kitajske revolucije itd). je pa vsaj uvod zanimiv, ker takega komunizma pri nas ni bilo.


Meni je ravno ta opis dogajanja oziroma navezava na komunizem zanimiva. Preostanek knjige oz. sci-fi mi je bil bolj meh.

Zvezdica27 ::

coming there. 110 strani, še vedno smo v uvodu. Dec (saj je dec?) se hoče iti resno literaturo - ma saj mu kar gre. Zaenkrat very happy.

zz

vostok_1 ::

Kitajec je, ki je dal kitajcu v prevajanje. Jezik je zelo hladen, ampak se lepo vidi razlika v kulturi. Azijci klepetajo drugače.
Drugo knjigo je prevajal zahodnjak in si je vzel bistveno več svobode pri interpretaciji, je pa zato znatno bolj domač filing.
Ni zastonj ko pravim, da so vzhodno azijci nedokončan Marsovski AI, ki ga je civilizacija tik pred apokalipso izstrelila na Zemljo.
There will be chutes!
It came from the lab.
Like tears in rain. Time to die. v_1 2012-21

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: vostok_1 ()

Zvezdica27 ::

pismu, sam je res tko... nisem znal ovrednotit, ledeno je vse skupaj. Dialogi niso ... niso resnični, drugačni so. Zgodba je sicer ok. na jezik sem se zdaj navadil.

zz

Zvezdica27 ::

Liebe Freunde...

torej, prebral sem 3 body problem od Liu Cixin-a

Zadeva je zelo dober, lahkoten ZF in zelo spominja na klasike. Recimo ne morem se ne ogniti primerjavi z Gods themselves od Asimova (dvojnost med človeško in alien kulturo, tudi način komuniciranja) ter recimo Hamiltonom (vložki igre v besedilo isto kot vložki z Ozzijem v Pandora's star). KOliko je kopiral, ne vem. Je pa to res dober paket, berljivo ko satan. Zadeva je zelo berljiva, sploh zato, ker res res dobro vključuje kitajsko zgodovino in kontekst v zgodbo. Morda to zadevo naredi bilj berljivo kot sicer. Če to vzamemo kot eno knjigo, je sicer grajenje likov predolgo (Ye), za druge prekratko (Da Shi), a če je to del trilogije (moram še preveriti) ni drame. Jezik je zelo simple, v začetku malo čuden, a ko se navadiš, zadeva leti. Proti koncu sem kar užival, ne vem pa koliko je to "hard" reality (razpletanje protona v 2d... in integriranje zadev vanj) ali je to pač res fikcija.

Ma tkole bom rekel - ni samo ZF to, je tudi veliko drugih kontekstov v knjigi, ki niso samo komični vložek (kitajske interne scene, kulturna revolucija itd) in četudi ni eksplicitno proti režimu, ti da misliti. Zanimivo. Bo treba več azijskih zadev brati, vsekakor.

Zdaj me samo zanima ali je kdo prebral vse 3, se splača tudi naslednje (saj ta v resnici nima konca). Me res zanima, kaj bo, ko tistih 450 let mine...

Jaz bi priporočal, ni pa to po moje za fane hard SF (no, morda tudi). To je bolj za splošno javnost, ampak spet: zelo dober komplet vsega.

zz

vostok_1 ::

Jz sem prebral vse tri.
Definitivno se splača, to sploh ni vprašanje. Tretja knjiga sicer mogoče res zajadra v ezoterične reči in zgubi tisti originalni boj, ampak vsekakor se splača zaključit.

Ne, zadeve niso hard sci-fi. So pač običajen sci-fi grounded v reality.
Nobenih neumnih nezemljanov iz planeta Xenos, ki želijo pojdarmiti vso galaksijo.

Kar se tiče sophona...če skušamo upoštevati nam znano fiziko...tudi če bi bil možen, je dejansko premajhen, da bi lahko bistveno vplival na materijo, kaj šele rumeno pego.
Dokler bi on vplival na delce na enem koncu sveta, bi že imeli dobro sliko na drugem. Ampak tudi znotraj enega trkalnika ne bi ujel vsega.

Da ne govorimo o kontradikcijah te reči. Po eni strani je zmožen projekcije, po drugi strani pa ne elektrošoka.

But still...it's a pretty awesome plot device, ki ima izjemno dodano vrednost.
There will be chutes!
It came from the lab.
Like tears in rain. Time to die. v_1 2012-21

Zvezdica27 ::

dobro. še sreča, da ima KOŽ to v zalogi... grem jutr iskat oboje.

zz

-ninja-91- ::

Včeraj zaključil z Stanislaw Lem - Solaris. Na momente mal odplava, drugače pa super sci-fi malo drugače.

Zvezdica27 ::

jaz zdaj berem Ready Player One... mater je to luštna akcijska najstniščina s polno sci-fi referenc. Je pa strašljivo podobna sedanjosti in nneki bližnji prihodnosti...

Uživam 100 na uro, filma nisem gledal, baje je bil posnet.

zz

rokp ::

Vsaj meni je bila knjiga (kot ponavadi) precej boljsa.

estons ::

Če ti je všeč RP1, probaj še Little Brother (Cory Doctorow).

Zvezdica27 ::

no, zdaj sem prečital (hkrati berem 4 knjige...) Philip K Dicka in njegov Ubik. Spet: za tista leta je bilo to najbrž fakin prelomno, ta način razmišljanja. Danes, s toliko filmi na to temo (kaj je resničnost, časovno potovanje, kdo sem, kaj če sem mrtev itd) je to najbrž pozabljeno v preteklosti, ampak to je fakin noro, kaj je ta dec lastnoročno napisal oziroma si zamislil. Neverjetno. Kar se tiče odbitosti in izvirnosti, definitivno postaja to moj najljubši avtor. Knjiga, ki bi morala zaradi dialogov dolgočasiti, tega ne počne.

Top shit.

Kot rečeno, zdaj sem na pol ready player one.

zz

Zvezdica27 ::

Ready player one je pa za vsakega, ki je vsaj malo špile igral... čudovita akcijska pustolovščina, točno se ve, kako se bo končalo, ampak uživaš do zadnje vrstice. Not hard SF. Nezahtevno. Čudovito. Pomirjujoče. Čudokrasno, skor sem se še sam zaljubil v glavno junakinjo ;) Real life vs. virtual life. Strani šibajo same od sebe.

Top shit, a na drug način, ne da je vrhunska literatura, je pa vrhunsko simpatična.

zz

vostok_1 ::

4 knjige bereš hkrati. Damn. Vsa ti čast.
There will be chutes!
It came from the lab.
Like tears in rain. Time to die. v_1 2012-21

Cruz ::

Zvezdica27 je izjavil:

Ready player one je pa za vsakega, ki je vsaj malo špile igral... čudovita akcijska pustolovščina, točno se ve, kako se bo končalo, ampak uživaš do zadnje vrstice. Not hard SF. Nezahtevno. Čudovito. Pomirjujoče. Čudokrasno, skor sem se še sam zaljubil v glavno junakinjo ;) Real life vs. virtual life. Strani šibajo same od sebe.

Top shit, a na drug način, ne da je vrhunska literatura, je pa vrhunsko simpatična.

zz
Jaz pa se žal ne morem strinjati. Šibka zgodba, ovita v pop reference in 80's nostalgijo, da izpade bolj zanimivo. Da bi se vsaj pri tem(reference, nostalgija) potrudil ne bi nič rekel, ni vedno potrebe po dobri, kompleksni zgodbi, že samo en dober karakter lahko naredi knjigo dobro. Meni ni bilo lahko brati, pa ogromno berem neresne knjige. :/

Film je še obupnejši, ker še bolj očitno igra na pop reference in 80's nostalgijo. Ko sem videl majico Unknown Pleasures sem vedel, da bo to nek formuliran gutless film za rajo. Sem mogoče izpadel kot nek gatekeeper, ampak naj bo, to je moje mnenje. Ne maram, ko nekdo zlorablja nostalgijo in reference, da bi se znebil vonja po dreku.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Cruz ()

Zvezdica27 ::

lp,

morda zato, ker sem tudi sam veliko špilal igre (moja mama recimo nima kaj z njo delati, niti najbrž naši otroci ne več), poznal pol teh referenc, začel s commodorjem itd.. nekako se poistovetiš... saj sem napisal, da je nezahtevna, predvidljiva in najstniška in da to ni vrhunska literatura. Mi je pa tako lepo tekla ... ma lej, kot da bi ne vem gledal star wars filme, ki so v resnici kr neki, sam nekak te povlečejo... sem pa tudi napisal, da sem absolutno užival v njej. Filma nisem gledal, niti ga ne bom. Ready player one sem pa požrl ko nič v mislim da 4 dneh. Ja, pustolovščina je predvidljiva - ampak who cares, če je končni vtis poln zadovoljstva. Ne vem kako je, če bi skozi to bral, samo glede na cel proces je to zdaj pasalo ko mrzel pir pri 40 vročine. Moje mnenje. Je pofl? Ma je, seveda je, samo nič bolj kot recimo 3 body problem. Sam se pa v njemu uživa, mnogo bolj.

Morda lahko dam primerjavo recimo s Flisarjem - Čarovnikov vajenec, ki je literarna mojstrovina, če mene vprašaš je Flisar sploh največji SLO literat ali pa med top 3 - pa sem po pol leta šele na 157. strani.

Zdaj berem deklino zgodbo, ni t ZF sam po sebi, sam je pa knjiga ... drugačen feeling da kot serija. Zaenkrat mi je všeč.

zz

vostok_1 ::

Sicer stara reč, ampak končno mi je uspelo dati skozi Odisejo dva tisoč prvo.
Kultna reč pravijo, predvsem zaradi filma, ampak če kdo ni prebral kljub prepoznavnosti, naj dodam my two cents.

Brat jo v letu 2019 je morda malce nehvaležno. Gre namreč za bolj contemporary, tehnično knjigo, v smislu, kot da jo piše nek profesor srednješolske fizike. Logična, opisna in malce suhoparna.
Za leto 1968 vrjamem, da je bila blazno interesantna, leta 2019 pa smo že dali nekaj skozi in nima več tistega edge-a.
Sicer sedaj vidim od kje je The Expanse kopiral idejo.
Pač kaj naj rečem...če ste fan tega žanra je vseeno fanj jo dat skozi, ker je fundament. Itak je kratka in berljiva.
Ne bo pa vam glih razodela obzorja, če ste že dali nekaj skozi.
There will be chutes!
It came from the lab.
Like tears in rain. Time to die. v_1 2012-21

Zvezdica27 ::

jaz lahko temu dodam, da so vse na isto foro. Zanimive, za tisto leto fakin prelomne, danes zgodovinske... vekakor vsaj prva nujno vredna branja, druga je tudi OK ostale pa... sicer time well spent, ampak... jih je čas povozil, sam ker so prve to odkrivale... Če po pravivi povem, pa sem jih bral lani in letos, se sploh ne spomnim, kako se recimo final oddisey konča...

Meni je ta klasični, suhoparni jezik izjemno všeč (tudi Asimov recimo se mi zdi tak). Clarke ima par res dobrih.

Nehvaležno je ocenjevati tele klasike danes. Je pa tud res, da vse stoji na ramenih teh velikanov. Glede na cene rabljenih, sem si vse kupil v angliji za đabe.


zz

BigWhale ::

Men so vse Odiseje precenjene. Knjige in filmi. Clarke ima sicer dobre ideje in to je tud vse. Knjiga se mal manj vlece kot film, to je edina prednost knjige. :>

Okapi ::

Ja, akcije manjka:D

estons ::

Meni se zdi, da je ful problem, če te neke klasike (sci-fi in ostale) bereš potem, ko si prebral že goro drugih knjig, ki so pobrale ideje iz klasikov pred njimi. In potem se ti vse zdi grozno dolgočasno (ker smo danes navajeni na zelo drugačen tempo v knjigah in filmih) in povrh vsega še neoriginalno. Če si npr. Clarka bral kot zelo mlad bralec, ko še ni bilo risank, TVja, stripov itd. (ali pa jih je bilo zelo malo), potem se ti je zdelo vse to noro zanimivo, skorajda genialno. Sam sem imel to srečo, da je že foter bil sci-fi navdušenec z lepo zbirko knjig in sem šel po domačih policah po vrsti - na najnižji polici so bile najstarejše knjige in sem te prve lahko dosegel in prebral. Višji kot sem bil, bolj sodobna literatura je bila na vrsti. Da bi zdaj, z ohoho kilometrine v sci-fiju šel prvič prebrat Odisejo? Zelo verjetno recept za razočaranje.

BigWhale ::

Okapi je izjavil:

Ja, akcije manjka:D


Sej je tud akcija. Ampak sam na zacetku, pol k je konc razbijanja je pa tud konc akcije. ;> Jest ne morem pomagat, Odiseja mi je tak snooze fest, da grozn, pa rajs gledam filme, ki so bolj pocasni in ne vsebujejo tolk akcije. :))

Zvezdica27 ::

lp,

Deklina zgodba. Kdor je gledal serijo, naj ne bere. Kdor ni, naj, lepa futuristična distopija. Presežek? Hja... nekateri jo primerjajo z 1984, ki danes ni lih bogve kaj. Jaz je ne bi. Vseeno zanimiva. Če ne bi gledal serije bi bil morda bolj navdušen.

Tećko rečem-

zdaj berem drugi del tiste kitajske, Dark Forest

zz

vostok_1 ::

Deklina zgodba?...Handmaid's tale?
There will be chutes!
It came from the lab.
Like tears in rain. Time to die. v_1 2012-21

thramos ::

Ja, prevod je bil izdan 1990.

FormerUser ::

Zvezdica27 je izjavil:

lp,

Deklina zgodba. Kdor je gledal serijo, naj ne bere. Kdor ni, naj, lepa futuristična distopija. Presežek? Hja... nekateri jo primerjajo z 1984, ki danes ni lih bogve kaj. Jaz je ne bi. Vseeno zanimiva. Če ne bi gledal serije bi bil morda bolj navdušen.

Tećko rečem-

zdaj berem drugi del tiste kitajske, Dark Forest

zz


Verjetno ne, ker knjiga ni nič posebnega, sem jo brala, serije pa nisem gledala, podobno kot pri Krasnem novem svetu je najbolj zanimiva sama ideja o obstoju takšne družbe, izvedba pa precej manj. Tisti, ki bolje poznajo njen opus, pravijo, da ima Atwoodova boljše knjige od Dekline zgodbe.

Trenutno me osebno bolj zanima Ursula Le Guin. Mi morda lahko svetujete katera so njena najboljša dela, recimo top tri, ker celega opusa nimam časa brati.

Ales ::

Lahko začneš z njenimi kratkimi zgodbami ali pa se vržeš direktno v daljša dela.

Loti se kar The Left Hand of Darkness, ki je verjetno njena najbolj znana knjiga.

Ciklus Earthsea pa je najbolje začeti na začetku, z A Wizard of Earthsea.

S kratkimi zgodbami morda začni pri zbirki The Wind's Twelve Quarters, odlična je.

Jaz bi začel s temi tremi. Če ti bo vsaj malo všeč, in najverjetneje ti bo, boš prebrala še precej več...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Ales ()

FormerUser ::

OK, hvala.

Zvezdica27 ::

dobro, zdaj sem prebral drugo iz serije three body problem, the dark forest.

Fajn. Mičkn se je vmes vlekla, avtor je ... ubil stranake zgodbe, kar je dobro, konec pa ... ne morem niti komentirati, ker pač je potrebna tretja knjiga, da se zaključi. Ker mi je zadeva všeč, bom prebral še tretjo. Morda niti ni ubil stranskih zgodb, ker ... no, pustimo vsebino, a možnost je da se nadaljujejo v 3. knjigi.

Edina zamera je, da je preobrat na koncu malce deus ex machina, ni pojasnjeno kako je tista rešitev blokade sonca kar rešitev. Ma v glavnem, traja da se navadiš na jezik in predvsem kitajska imena (po pravici povedano, ne znam zdajle napisati tu imena in priimka glavnega lika), kar je še najbolj čudno. Pač zgodba z veliko kitajci, vsa imena so pa tako mimo, da so liki malce neprepoznavni. Če bi bili zahodni liki bi bilo zame veliko lažje.

Drugače pa svaka čast za domišljijo, knjiga je top shit, cela serija. Vrunska? bomo videli pri tretji, ampak glede na to, da je osvojil Hugota in Locus, to tud neki pove. Sam konec ... no, saj pravim, tretja čaka.

Sicer se malo vleče vmes, res temeljito gradi like, a nič ni tako mimo glavne zgodbe, da bi motilo, za razliko od marsikakega zahodnega pisca (Hamilton). Ti dve knjigi bi lahko z malce racionalizacije bile ena 500 stranska. Sam na koncu vidiš, da se vle lepo pokrije.

Tip v ZF vključuje tudi poltiko, a ne preveč, ma zelo berljivo. Se pa premika iz alien invasion v kaj smo ljudje... ma zanimivo

zz

vostok_1 ::

Tretja te vrjetno bo malce razočarala, ker deluje bolj "prisiljena" as in, avtorju se mu vrjetno ni več dalo pisati oz. je že malo truden.
Vseeno pa se splača prebrat, da se zadevo zaključi.
There will be chutes!
It came from the lab.
Like tears in rain. Time to die. v_1 2012-21

Zvezdica27 ::

lp,

bo treba počakti, ker je sposojena...

zz

shawshank ::

Pred časom sem prebral Ringworld in pripadajoče knjige iz Known Space sage (razen Man-Kzin wars).
Način in globina pripovedovanja sta me zelo navdušila, saj gre za precej hard sci-fi, kar se mi dopade.
Ma zna kdo priporočit še kako podobno knjigo, kjer se razni koncepti v vesolju razlagajo na bolj realen način, brez nekega magica (e.g. Force v Star Wars, The Spice v Dune)?

Prav tako se mi dopade The Foundation saga, saj se dogaja na izjemno dolgih time-scalih in se ne posveča preveč posameznim karakterjem ter njihovim zapletom, ampak obravnava razvoj civilizacije iz sociopolitičnega vidika. Tudi tukaj bi prosil za kako priporočilo.

Zvezdica27 ::

tale ringworld je na seznamu... povej še kako, ki ti je všeč, da svetujem, kar jaz lahko ali pa kdo drug. Jaz sem sicer pri nekih space operah oziroma nekih politično-socioloških pripovedih bolj slab (taka je recimo Game of thrones, samo v fantazijsko smer), raje imam krajše romane na neko temo. Dune (samo ta!) mi je sicer top shit.

Jaz zdaj grem po knjigah Philipa k dicka, zdaj A Scanner darkly, vse sem že pozabil, kot da berem prvič.

zz

Zvezdica27 ::

lp,

prebral sem A scanner darkly, Philip K Dick. Sicer sem ga že pred cca 15 leti, a sem vse pozabil. Dobro, zgodba niha, ni blesteča (v bistvu zgobe skoraj ni), najprej je potrebno povedati, da je to povsem avtobiografski izliv človeka, ki je imel tudi psihične težave. Četudi zgodba niha in bi jo težko uvrstili med SF (distopic future sicer je), pa ima v resnici bolj leposlovno vrednost. Gre pa za temo zlorabe drog in osebni propad.

Ni pa za vse.

Če bralca zanima mistika, iskanje samega sebe, smisla... potem je top. Veliko je tudi bibličnih referenc, raziskovanja boga. Tudi če koga zanimajo družbeni ekstremi, psihologija, je v bistvu uber realistična, samo na koncu preide bolj v SF, pa še to bolj če se res prisilimo da to gledamo kot SF.

Meni osebno je bila top - razumem pa negativne kritike, kajti če ne pašeš v zgornjo kategorijo, bolje da ne bereš. Če pa ti je recimo všeč kak Hemingway (recimo Otočje v Zalivskem toku - komur je to všeč, bo tudi to užival) in težji avtorji, ki se spuščajo v globine duše, pa znaš uživati.

Je pa velik plus neverjetna domišlija avtorja, bolje da ne povem razpleta, aporkamadona, če ne bi po branju še na wikipedii pogledal opisa sploh ne bi uštekal zapleta, tako neverjetno "odbit" je.

Torej, Philip K Dick, car. Njegove zgodbe niti pod razno niso stare, tale konkretno malo šepa na dinamičnosti zgodbe, a mislim da je on to pisal zase.

Najbolj nor pa je "outro", njegova zadnja stran, po koncu knjige, kjer lepo pove, da je življneje samo stvar odločitve - in posledic vsake odločitve. Ta zadnja stran je pa fakino nor dodatek, ki bi ga morali prebrati vsi, ki postanejo polnoletni. Jaz sem rabil 20 let, da sem ugotovil to.

V bistvu ne priporočam - samo tistim, ki recimo uživajo v bibliji, kaki res osebni poeziji, trpljenju posameznika in podobno. Ni pa to SF, vsaj v mojem svetu ne. In tudi menim, da množice ne bodo pozitivno obravnavale te knjige.

Zdaj pa enega Clarka... a fall of moondust

zz

c3p0 ::

Zvezdica27 je izjavil:

tale ringworld je na seznamu...
zz


Mene je kljub par dobrim trenutkum knjiga razočarala, neka čudna teorija o sreči, ipd. Poročaj.

thramos ::

Zvezdica27 je izjavil:

lp,

prebral sem A scanner darkly, Philip K Dick. Sicer sem ga že pred cca 15 leti, a sem vse pozabil. Dobro, zgodba niha, ni blesteča (v bistvu zgobe skoraj ni), najprej je potrebno povedati, da je to povsem avtobiografski izliv človeka, ki je imel tudi psihične težave. Četudi zgodba niha in bi jo težko uvrstili med SF (distopic future sicer je), pa ima v resnici bolj leposlovno vrednost. Gre pa za temo zlorabe drog in osebni propad.

Ni pa za vse.

Če bralca zanima mistika, iskanje samega sebe, smisla... potem je top. Veliko je tudi bibličnih referenc, raziskovanja boga. Tudi če koga zanimajo družbeni ekstremi, psihologija, je v bistvu uber realistična, samo na koncu preide bolj v SF, pa še to bolj če se res prisilimo da to gledamo kot SF.

Meni osebno je bila top - razumem pa negativne kritike, kajti če ne pašeš v zgornjo kategorijo, bolje da ne bereš. Če pa ti je recimo všeč kak Hemingway (recimo Otočje v Zalivskem toku - komur je to všeč, bo tudi to užival) in težji avtorji, ki se spuščajo v globine duše, pa znaš uživati.

Je pa velik plus neverjetna domišlija avtorja, bolje da ne povem razpleta, aporkamadona, če ne bi po branju še na wikipedii pogledal opisa sploh ne bi uštekal zapleta, tako neverjetno "odbit" je.

Torej, Philip K Dick, car. Njegove zgodbe niti pod razno niso stare, tale konkretno malo šepa na dinamičnosti zgodbe, a mislim da je on to pisal zase.

Najbolj nor pa je "outro", njegova zadnja stran, po koncu knjige, kjer lepo pove, da je življneje samo stvar odločitve - in posledic vsake odločitve. Ta zadnja stran je pa fakino nor dodatek, ki bi ga morali prebrati vsi, ki postanejo polnoletni. Jaz sem rabil 20 let, da sem ugotovil to.

V bistvu ne priporočam - samo tistim, ki recimo uživajo v bibliji, kaki res osebni poeziji, trpljenju posameznika in podobno. Ni pa to SF, vsaj v mojem svetu ne. In tudi menim, da množice ne bodo pozitivno obravnavale te knjige.
zz


Super review. Jaz bi dodal, da če je kdo prebral karkoli od Philip K Dicka in mu je bilo všeč, potem se splača prebrat tudi tole. Pa še super slovenski prevod je. In tudi film ni slab.

Zvezdica27 ::

lp,

jaz sem bral v angleščini, ni pretežka kot to zna biti, ko začne avtor zapletati jezik.

Imam dva izvoda, če kdo rabi, dam slabšega v zameno za en kofe (je pa kar švoh, strani izpadajo...).

zz

Zvezdica27 ::

oukej, prebral sem Clark - A fall of moondust.

Preskočite. Sicer tipičen Clarkov humor, zgodba niti ni tako švoh... a se bere zastarelo. Bere se staro... in to je problem.

Priporočil bi samo, če človek še nikdar ni nič od Clarka prebral - da dobi občutek kako je. A ker ima mnogo boljših...

zz

Bezukhoff ::

https://www.instagram.com/p/B55rHspl0yX/

Stanisław LEM - Nepremagljiva
"Nepremagljiva je vesoljska križarka, ki skupaj s posadko različnih strokovnjakov pristane na planetu Regis III. Njihova misija je ugotoviti, kaj se je zgodilo z medzvezdno ladjo Kondor, ki je nenadoma izginila brez sledu. Na puščobnem in praznem planetu kmalu najdejo pogrešano ladjo, a preživel je le en član posadke, brez spomina, njegovi možgani pa zreducirani na nivo novorojenčka. Kaj se je zgodilo z Nepremagljivo? Kdo bi lahko popolnoma izbrisal spomin človeku? V ozadju se formira nevihtni oblak, a njegova črnina je zlovešča. In reševalna odprava kmalu ugotovi, da nevihte na Regisu III ne dežujejo kapelj, ampak nekaj mnogo bolj nevarnega."

Kot je predhodnik napisal, tudi tole se bere zastarelo, bere se staro, but then again, bukva je že quite old, štorija pa tolikanj bolj. :))

P.S.: Delete the instagram link, če smatrate kot spam. :))

Zvezdica27 ::

zdaj sem naročil ringworld. Pa da vidimo.

zz

BigWhale ::

Eh?

Bezukhoff je izjavil:

Stanisław LEM - Nepremagljiva


Nepremagljiva je v bistvu odlicna knjiga, s precej dobro zgodbo in se zelo lepo bere. Ko potem preberes Prey od Crichtona se lahko samo nasmejis. :)

Ukvarja z evolucijo, swarmi 'nanobotov' in se dotakne razlicnih oblik zivljenja in kaj zivljenje sploh je. Za leto v katerem je bila napisana je presenetljivo dobra in tud danes ne deluje pretirano zastarelo.

chort ::

Zvezdica27 je izjavil:

zdaj sem naročil ringworld. Pa da vidimo.

zz

Samo ne it brat kritik Nivenove fizike, preden prebereš knjigo ;)

thramos ::

BigWhale je izjavil:

Eh?

Bezukhoff je izjavil:

Stanisław LEM - Nepremagljiva


Nepremagljiva je v bistvu odlicna knjiga, s precej dobro zgodbo in se zelo lepo bere. Ko potem preberes Prey od Crichtona se lahko samo nasmejis. :)

Ukvarja z evolucijo, swarmi 'nanobotov' in se dotakne razlicnih oblik zivljenja in kaj zivljenje sploh je. Za leto v katerem je bila napisana je presenetljivo dobra in tud danes ne deluje pretirano zastarelo.


Em, ja.

Resda je stara, ampak teme s katerimi se ukvarja, še danes niso zastarele oziroma jih za razliko od Clarkove, nova odkritja niso povozila.

PS: Seveda obstaja odličen slovenski prevod. Pa če jo bo kdo iskal recimo v KOŽu je ne bo našel med znanstveno fantastiko ampak v 2. nadstropju med otroškimi knjigami. :D

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: thramos ()

c3p0 ::

Lem je meni osebno mojster peresa. Ne leporeči preveč, gre k bistvu in pove konkretno. Ni potrebe po 800 strani, od katerih bi jih 500 lahko komot izpustili.

BigWhale ::

Ja, tud men je to vsec pri njem in ga je je zato res uzitek brat.
1 2 3
4
5


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Predlogi za poletno branje?

Oddelek: Sedem umetnosti
293930 (2949) Sanjica23
»

Vprašanje glede naslednjega bralnega podviga: ZF (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Sedem umetnosti
10715127 (8725) Jst
»

POZOR vsi ljubitelji znanstvene fantastike! (strani: 1 2 )

Oddelek: Sedem umetnosti
8317079 (12251) Tanja.C
»

Katere SiFi knjige berete?

Oddelek: Sedem umetnosti
252806 (2431) christooss

Več podobnih tem