» »

Tišanje računala

Tišanje računala

Temo vidijo: vsi
««
22 / 31
»»

Architect ::

zavajon je izjavil:

Trije ventilatorji so zraven. Ampak glede na ceno ohišja bi rekel, da niso najbolj kvalitetni, tako da lahko kmalu začnejo "piskati". Če ti gre za tišino, predlagam, da daš za ventilator 10€ namesto 2€ ;)

Motiš se. Isti ventilatorji ki so na mimovrste 12 eur, so v mlacomu recimo manj kot 5 eur. Arctic cooling so odlični ventilatorji. Zelo tihi, dober pretok zraka in v mlacomu stanejo manj kot 5 eur.

edit.: sem šel pogledat na mimovrste in so cene tudi tam očitno padle na max 8 eur:) Vsekakor zelo priporočam nakup.

Glede ohišja pa zelo priporočam Zalman z11 plus. Fenomenalno hlajenje za ta denar.

Zgodovina sprememb…

Venum ::

Neki bi še vprašu...Na south bridge sem na svoji matični namestiu tisti bakreni blok za grafične rame, ker se je čip nenormalno greu...Zdej pa opažam da se ta hladilnik tut nenormalno fejst greje. A ma bit kaj narobe?

freesty ::

Ja s cipa se toplota prevaja na blok. Iz bloka pa se potem lazje odvaja v okolico. Takda je to cist normalno. Vprasanje je sam, ce si dovolj ohladil s tem. Če se ti ze prej ni pregrevalo potem je tak super:)

Insert ::

Hvala vsem za info. Ob priliki nabavim in sporočim če je OK. lp
What do they call you? Wheels?

freesty je izjavil:

Ja s cipa se toplota prevaja na blok. Iz bloka pa se potem lazje odvaja v okolico. Takda je to cist normalno. Vprasanje je sam, ce si dovolj ohladil s tem. Če se ti ze prej ni pregrevalo potem je tak super:)

Glih to je čudno, ker bi se mogla toplota iz bloka bol razširit na večjo površino oz. bi pol moglo bit manj vroče na enem mestu... No asus očitno ve kaj dela, sam sb se mi je zdej res prevroč, zato sm pa to naredo :) Uglavnem hvala :)

Zanima me, kako bi namestil dva ventilatorja na stranici če imam takšno ohišje:

klinker ::

Venti na stranici naceloma dovajajo zrak v ohisje, lahko pa potestiras sam kaj je zate boljse.

axee ::

Kje so komponente? Nujno potrebuješ več ventilatorjev ali za filing? Jaz bi kvečem enega dal zgoraj ali na stranico (zgoraj), ki piha ven, odvisno od vrste hladilnika.

Procesor je nekje v višini zgornjega ventilatorja, grafična pa v višini spodnjega. Hladilnik je drugače stock od intela. Pa drugače zaenkrat še nimam čisto nobenega ventilatorja sam jih pa kupujem..

nofaith ::

Js mam en problemček. Mam 2 ventilatorja na stranici in mam na fan contorolerju in če ijh dam na vec kot 1/4(pribljižno). Začnejo ful brnet stari pa so 1 mesec. Ijh podložim z gumo? Hvala za odgovore
V prostem in neprostem času tehnološki entuziast.

kuglvinkl ::

niso dobr prtegnjeni? Gumice - gumijaste podložke pomagajo, ja.

Stvari so od zalmana

Janac ::

si odlomil kaksno veternico?

Nene nič nisem polomil=D. Bom probal mal privit

Premelo niso priviti. Pa prav čudno brnijo nevem kako bi povedal :S

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: nofaith ()

klinker ::

Bi reku da so kaki 80-90mm venti, a?
Verjetno od vibracij pride se stranica v resonanco. Lahko poskusis podlozit s kako gumo ja, ceprav dvomim da bo dosti pomagalo.

Če dotik/pritisk na ventilatorjevo ohišje ne popravi stanja pomeni da so pač glasni ležaji - Zalmani so znani po tem.

120mm. No bom probu najdt ksne gumjaste podložke... Sam čudno ka mam se en isti ventilator spredaj in nič ne brni :S

Zgleda so res glasni ležaji. Kaj pa če bi ijh malo lodmazal z wd40. Se da kupiti kakšno peno ki nudi zvočno izolacijo?

Veliko dela in bolj omejen učinek, raje kvaliteten ventilator za 10€ pa je.

jelso ::

Kateri ventilator bi mi priporočali za zamenjavo v napajalniku, in sicer v Enermax Liberty 500W. Originalni mi je začel ružit in bi ga mogel zamenjati, ker ne nameravam kupovati novega napajalca.
IntelŸ E8200,Asus P5K Pro,8GB DDR2, Ati Radeon 4870

Če želiš, da ga pravilno kontrolira napajalnik predlagam, da na kakšni spletni strani (SPCR naprimer) pregledaš za info na katerih voltažah deluje ventilator pri katerih obremenitvah.

Potem oceniš/izmeriš, kakšno porabo ima tvoja kišta in izbereš pravilen ventilator, ki na danih voltažah deluje po tvojih željah. Drugače se na SPCR-ju in tudi z moje strani priporoča Scythe S-Flex. Izredno zanesljiv in prilagodljiv ventilator, ki se zaganja tudi pri zelo nizkih voltažah.

Kakorkoli se že odločiš, za vsak slučaj preveri pri kateri voltaži poganja napajalnik ventilator v t.i. "idle" obremenitvi in izberi ventilator, ki se je zmožen zagnati pri tej voltaži. Če izbereš neprimeren ventilator se le ta ne bo prižgal, ko pa se bo napajalnik segrel pa se bo zagnal kot nor.

Drugače pa je S-Flex 1600RPM odličen ventilator za napajalnike, celo 1200RPM, če je napajalnik dovolj učinkovit in ne potrebuje toliko hlajenja.

Primer: v svojemu Corsair HX 450W imam 1600RPM S-Flex in se v mirovanju (cca. 80-100W) vrti samo na 450RPM, na polni obremenitvi (cca. 250-300W, mašina v podpisu)pa z 850RPM in ostane zdravo mlačen.

Toliko o varnem in dobrem izbiranju ventilatorja za napajalnik. Vse informacije so na SPCR.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: axee ()

tudi sam sem hotel zamenjati vent na Liberty 500, pa sem potem odnehal. Namreč, ne smeš ga vezat na napajanje od trafe, pač pa al na plato al pa na fan contoller. Ker je vent neki posebnega, neki specifično undevolta. Na SPCR ej blo dost govora o tem.

Jap o tem govorim, ventilattorji so od napajalnika različno undervoltani, zato rabiš primeren ventilator. S-Flex 1600RPM je dovolj prilagodljiv in primeren za veliko večino.

Nekdo je v sosednji temi napisal, da zadnjega izhodnega venta ni fajn met na vlkih obratih, ker se ostvarja podtlak in bi se nej napajalnik pa cpu hladila slabše. Zanima me kako je pri takem hlajenju, kot ga mam sam. Na sliki je tloris, torej odzgori, ni pa napajalnika, ki tudi vleče zrak iz kište.

Zgodovina sprememb…

• zavaroval slike: kuglvinkl ()

Pomembno je, da imas vecji pretok V ohisje kot pa IZ ohisja. Gre se zato, da ti skozi spranje kjer ni ventilatorjev zrak ven piha namesto vlece noter, kajti tako imas dosti manj praha v ohisju(seveda, ce imas filtre pred ventilatorji, ki pihajo noter).

Tvoje postavitev ventilatorjev je v redu.
http://www.youtube.com/watch?v=5hfYJsQAhl0

Večji pretok je V ohišje kot pa IZ ohišja, kar se lahko sklepa po številu ventilatorjev ven not. Ena stvar je še samo...Na ohišju nimam nameščenih tistih ploščic, ki so za kartice (ubistvu, ko namestiš kartico daš ploščico vn). Sicer majo luknje, ampak jaz jih imam vseeno vzete ven. Bi jih raje dal nazaj not ali ne? Na tak način sem hotel dosečti, da ventilator za grafično srka zrak iz sobe ne iz ohišja (ker je nameščen tik ob teh luknjah). Drugače mam še nekje v višini procesorja eno luknjo za ventilator (92mm), ki ga pa nemorem namestit, ker hladilnik štrli preveč ven. Na tak način je tut možno, da ventilator na procesorju srka zrak iz sobe ne iz ohišja. Torej kaj priporočate za tiste ploščice in ta prostor za ventilator? Naj pustim odprto ali zadelam?

Odprto pusti. Kakor sem rekel, tam ven ti bo uhajal vroc zrak, ker bo tlak v kisti pozitiven. Ce bi bil negativen bi ti tam not vleklo zrak.
http://www.youtube.com/watch?v=5hfYJsQAhl0

Robi :P ::

ni ravno tišanje je pa modifikacija zanima me s čim bi lahko izrezal luknjo za pleksi steklo v stranico ohišja ohišje je Carbide 300r... steklo bom vzel iz drugega ohišja zanima me s čim lahko režem pleksi steklo da ne poči? LP

Neseš nekomu da ti z laserjem odreže, stane 2-6EUR(odvisno od debeline) pri Gamplastu.

Janac je izjavil:

Neseš nekomu da ti z laserjem odreže, stane 2-6EUR(odvisno od debeline) pri Gamplastu.

kako bi to doma naredil?

z vbodno žago?

vbodna pa kovina? to pa nevem če bi šlo bom pač počakal da pride fotr iz šihta ker sam se ne mislim špilat z mašinami sploh pa zdej u delavnci itaq ne bom mogu ker je polna blata pa vode :(

jaz sem mislil za pleksi

ja sam prej morm še pleh s čim bi pa pleh?

s fleksarco mogoče?

ne bo lepo preveč bi "sčohala" pomoje platnice ne smem skrivit ker ne bo pasala nazaj

kriko07 ::

enostavno z bormašino oziroma vrtalnik,pa Krono vzameš pa je to to..

Miha20 ::

Pasivno hlajenje je najtišje http://www.cool-pc.org/artikel/3706/scy...

Jst sm mel na i5 661 CM TX3 pasivno(brez ventilatorjev!), v idlu 37 stopinj in v loadu 57 stopinj.

Zgodovina sprememb…

• predlagalo izbris: BladE_ ()

Miha20 je izjavil:

Ne, vzame se HR macho. Pa pasivno hlajenje ima svoje trike. Sam čist pasivnega ne bi imel, bi dal gor enga neslišnega 140mm.

Miha20 ::

kuglvinkl je izjavil:

Miha20 je izjavil:

Ne, vzame se HR macho. Pa pasivno hlajenje ima svoje trike. Sam čist pasivnega ne bi imel, bi dal gor enga neslišnega 140mm.

Toplota gre gor sam morš pol met kišto odprto al pa en ventilator gor k vn piha

.

.

Nova kišta z starim P182 ohišjem (Define Mini še čakam), zadaj je Scythe Kama PWM (kot CPU fan), na cpu-ju HR-02. Aja, procesor je i7 3770, švica pa ga prime95.

Uredu rezultati, ane? Ko dobim novo ohišje, dobim tudi slipstream PWM, ki bo najbrž na hladilniku ugasnjen in se bo prižgal če bo res nujno potrebno.

Vse skupaj je na P8Z77-M plati, Asusko sem nabavil samo zaradi tega, ker ima 4-pin PWM konektorje za vse ventilatorje in je kontrola z Fan Xpert+ fenomenalna za silence freake, vsak ventilator stestiraš in optimiziraš za svojo rabo, brez neumnih PWM razdelilcev, zunanjih kontrolerjev in podobne šare, ki sem jo uporabljal do sedaj.

Aja, fan 2 je ventilator od napajalnika, do matične imam speljano samo rumeno žičko, da preverjam hitrosti.

Mimogrede, prodajam HR-01+ za 25€..

Zgodovina sprememb…

• spremenil: axee ()

kixs ::

Morda pride ena novost "kamlu" na trg. Malo modificirani ventilatorji, ki so (upam) res neslisni.

Danes sem si pogledal oddajo "Richard Hammonds Miracles Of Nature" drugi del in pri cca 41min prikazuje model ventilatorja, ki temelji na principu sovinega krila. V bistvu ima ventilator na svojih lopaticah zadnji rob nazobcan.

Tole je ena slikca:

x

V oddaji je bila omenjena uporaba predvsem v PC-jih, klimah, susilcih za lase, samostojecih ventilatorjev... nice :D

Upam, da je tole vse res in da kaj kmalu pride na trg :D

lp

Zgodovina sprememb…

Sicer ima nekaj podobnega ze Noctua - pocakajmo na konkurenco ;)
http://www.noctua.at/main.php?show=nf_p...
http://www.quietpc.com/nf-p14

lp

Pro_moted ::

http://www.mlacom.si/noctua-nf-f12-pwm

Tole je verjetno najtišje kar se da dobit pri Noctua trenutno.

http://www.mlacom.si/noctua-nf-p14-flx

Ti, z tem nazobčanim rebrom pa se tudi žekar nekaj časa prodajajo.
AMD FX8120;GB 990FXA-UD3
FirePro V4900 ;Corsair Vengance 16Gb
XFX 650W;Corsair Force GT, Asus Xonar DGX

Sam, ce pogledas zgornjo sliko, so lopatice cisto drugacne oblike in nazobcan rob tudi. V dokumentarcu pokazejo delovanje ventilatorja v silent room in je res prakticno neslisen.

Sicer imam svoj PC cisto dovolj tih. Bolj me moti prenosnik in pri teh ventilatorjih bi morali nekaj narediti in upam, da tudi bodo. Je pa videt lep razvoj v nizko napetostnih procesorjih, ki pri dovolj nizkih frekvencah niti ne bodo potrebovali aktivnega hlajenja ali pa vsaj cisto minimalno - recimo na 1000 rpm.

lp

Zanimivo :D Samo je grd ventilator skoraj bolj, kot Noctue :P Drugače pa najtišji od Noctue je NF-S12B, samo ni primeren ravno za kakšne hladilnike ali radiatorje.. Noctua so drugače super ventilatorji, samo IMHO njihovo ceno ne opraviči glasnost in učinkovitost ventilatorjev, ker ne izstopajo od konkurence kaj preveč po glasnosti.. morda kvaliteta in zanesljivost.. še vedno čakam, da bodo začeli delati PWM verzije vseh njihovih ventilatorjev, recimo S12B :D

hojnikb ::

axee je izjavil:

.

.

Nova kišta z starim P182 ohišjem (Define Mini še čakam), zadaj je Scythe Kama PWM (kot CPU fan), na cpu-ju HR-02. Aja, procesor je i7 3770, švica pa ga prime95.

Uredu rezultati, ane? Ko dobim novo ohišje, dobim tudi slipstream PWM, ki bo najbrž na hladilniku ugasnjen in se bo prižgal če bo res nujno potrebno.

Vse skupaj je na P8Z77-M plati, Asusko sem nabavil samo zaradi tega, ker ima 4-pin PWM konektorje za vse ventilatorje in je kontrola z Fan Xpert+ fenomenalna za silence freake, vsak ventilator stestiraš in optimiziraš za svojo rabo, brez neumnih PWM razdelilcev, zunanjih kontrolerjev in podobne šare, ki sem jo uporabljal do sedaj.

Aja, fan 2 je ventilator od napajalnika, do matične imam speljano samo rumeno žičko, da preverjam hitrosti.

Mimogrede, prodajam HR-01+ za 25€..

tale program tak konkretno laže o cpu temparaturi, da kr boli glava. Mej zram pržgan core temp ali real temp in ti bo takoj jasn..
#brezpodpisa

zavajon ::

Kako pa veš da core temp ali real temp ne lažeta?
Meni kaže Asusov software enako kot bios. Torej tudi bios laže.

Vsi kažejo enako. To je bilo izmerjeno, ko sem imel v sobi zelo malo stopinj, ker sem zračil, drugače pride do 65 stopinj z cca 400RPM. Testiram z Prime95, Fan Expert+ za ventilatorje in Realtemp za temperaturo procesorja.

full load, normalna sobna temperatura

Zgodovina sprememb…

««
22 / 31
»»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

DIY HPC

Oddelek: Zvok in slika