» »

DSL vs. Kabel

DSL vs. Kabel

jype ::

Ko je SiOL danes crknil (to se jim je zgodilo ze veckrat v preteklosti - obicajno jim je crknil interni routing, saj povezave delujejo, samo podatki ne grejo nikamor), so se mulci skregali glede tega ali je bolje imeti kabel ali DSL. Tu je nastetih nekaj dejstev, ki pricajo o tem, da je kabel kot tehnologija boljsi (kadar je zgrajeno zvezdasto omrezje), DSL pa bolje deluje, ker ga sponzorira monopolist, da bi ostalim internetnim ponudnikom cim hitreje odvzel cimvecji trzni delez.

Kabel (to se pravi koaksialna zica) ima neprimerno vecjo prepustnost in zanesljivost kot bakrena parica (DSL). Na kablu lahko gledas vec kot en televizijski kanal hkrati :)

Telemach ne deluje. Tam so itak zaposleni taki strokovnjaki, da mi je cisto jasno, zakaj ne deluje. Ce zelis, da so stranke zadovoljne, nikoli ne overbookas omreznih povezav. Nikoli. Poskrbis, da imas vedno vsaj dva upstream ponudnika, ki skupaj vedno delujeta in vedno zagotavljata dovolj pasovne sirine. Nikoli ne priklapljas strank tam, kjer ni tehnicnih moznosti in so omrezja zastarela, ce pa to storis, potem nikakor ne obljubis bitne hitrosti, za katero ves, da je stranka ne bo dozivela.

SiOL ne deluje. O njihovih internih receh vem premalo, vem pa, da imajo za direktorja totalno teslo, ki vsakogar, ki mu ocita kaksno napako, takoj oznaci z laznivcem in prevarantom, svoje uporabnike pa seveda kar skozi medije zmerja s tatovi. Ne dela jim posta in ADSL jim dela samo na pol, ker dela nesramno pocasi. Ce placujem 4 megabite, potem hocem, da mi po sloveniji dela s 4 megabiti. Glede na to, da se vsi ostali ponudniki med sabo vedno uspejo zmenit za peering, bi se lahko tudi SiOL. SiOL hoce vec kot pol mio SIT na mesec (tako so rekli vsaj pri treh internetnih ponudnikih), ce kdo hoce z njimi lokalno, po hitri in zanesljivi povezavi izmenjevati promet. Smesno.

Amis je videti kar OK. Zanesljiva in dovolj dobra storitev, vsaj do zdaj nisem imel pripomb. Na zalost DSL lahko ponudijo le pravnim osebam (ker Telekomove cene ATM prikljuckov niso stroskovno orientirane, SiOL jih pa itak ne placuje po veljavnih cenikih, saj bi sicer imel vsak mesec par 100 miljonov izgube z ADSL narocniki). Kabla do mene na zalost ne bodo mogli potegnit, ker sem predalec doma.

Za KKS ne vem, ker je samo v Mariboru. Po pricanjih uporabnikov je najboljsi ponudnik v Sloveniji.

Arnes ima verjetno se najboljse mednarodne povezave, vendar je to zaprto omrezje, zato ne sodi v primerjavo.

Upajmo, da bo last mile, se pravi povezava do uporabnikovega stanovanja, cimprej na voljo po stroskovno orientiranih cenah, cimvec ponudnikom. Ampak ker imamo nesposobno drzavo, se to verjetno ne bo zgodilo kmalu. Drzite pesti in pisite ljudem, za katere ste volili. To so pomembne reci za prihodnost naroda in tako dalje. Pa klicite na telekom in se derite na njihove ljudi, saj je jasno, da se iz vas delajo norca (ISDN lahko zdaj odjavite in prihranite vsaj 2 jurja na mesec, ce rabite samo ADSL). Pa klicite na SiOL in se derite nanje, saj vam zaracunavajo internetno povezljivost, dobite pa paket servisov, ki jih lahko uporabljate, internetne povezljivosti pa ne (med drugim nimajo SMTP streznika, ki bi pravilno deloval).

Gandalfar ::



Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Telekom brezplačno povečuje hitrost DSL dostopa do interneta (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
22255951 (44510) Senitel
»

SiOL ZELO poizveduje za T-2jevci ! Jim teče voda v grlo? :) (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Omrežja in internet
19118030 (10108) pizdindim
»

kabelski internetnet VS. ADSL (strani: 1 2 )

Oddelek: Omrežja in internet
877023 (5344) Soprano
»

SiOL mrk (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
17210732 (10732) hruske

se hitrejsi ADSL (strani: 1 2 )

Oddelek: Omrežja in internet
766661 (4676) Gandalfar

Več podobnih tem