» »

GTK gphoto v KDE

GTK gphoto v KDE

Poldi112 ::

Ok, zdaj jaz ne vem, kaj naj mi gtk pomaga. To je samo neko razvojno orodje. Gphoto izgleda uporaben, a je samo za Gnome.



Pa se malo zgodovine iz teme Kateri digitalni fotoaparat naj kupim:

Poldi112:
Kako je pa z driverji za linux ? Ker gledal sem za Canon A60 in Canon jih na njihovi strani nima. Samo za win in mac

Gandalfar:
http://www.patrice.ch/en/computer/linux...

Poldi112:
Tnx za pomoc, samo jaz rabim za KDE (sploh ker ni za mene)

Gandalfar:
bos pa GTK program znotraj KDE laufal .. kje je problem?

Poldi112:
Problem je da naj bi bilo enostavno. Ne razni ukazi za konzolo. Ker kakor sem jaz prebral dela v Gnome ali v konzoli. In tudi ce je konzola v KDE to se ni to.

Gandalfar:
dej odpri novo temo pa ti bom vse razlozu

Gandalfar ::

Poldi112:

V svetu linux okolji prevladujeta dve knjižnjici. Ena je GTK, druga je Qt. Zaradi zgodovinskih razlogov je okoli vsake zraslo lastno namizje. Okoli GTK Gnome in okoli Qt KDe.

Razliko med GTK in Qt si lahko na zelo posplošen način predstavljaš podobno kot med VisualBasic Runtime knjžnjica in .NET knjižnjicami. Oboje deluje znotraj tvojega sistema ampak za delovanje programov potrebuješ primerne knjižnjice.

Kaj to zate pomeni? Qt in GTK sta samo knjižnjici. KDE okolje "po naključju" uporablja Qt knjižnjico za izris svojih gradnikov in komunikacijo z uporabnikom. To pa še ne pomeni, da recim v KDE tečeta npr. GIMP ali XMMS, ki sta GTK aplikaciji. Če imaš nameščene GTK (gnome) knjižnjice boš lahko brez težav pognal katerokoli GTK (gnome) aplikacijo. Edina opazna razlika bo malce drugačen izgled pogovornih oken.

Če ne verjameš si na sistemu kjer to nameravaš poganjat namesti gphoto in boš videl, da ti bo deloval. Seveda ne pozabi na vse soodivsnosti, ki jih potrebuje.

moj_nick ::

Inštaliraš si gphoto2, se prijaviš v konzolo kot root in napišeš
gphoto2 -P

Vse fajle ti pobere s kamere in kopira na disk. Podporo kamer najdeš tukaj
110111001001010001010000

Poldi112 ::

Ni da ti ne verjamem, Gandalfar, ampak enostavno sem si dolocene stvari drugace predstavljal. No, glavno da se da.
Se pa trenutno mucim z samo instalacijo. Ker sem najdel samo source code, in se nikoli nisem compile-al.
Glede tvoje resitve, moj_nick, me pa moti to da rabis biti root in da uporabljas konzolo (to bo rabil sef...)

Poldi112 ::

Sem pozabil vprasat. Glede knjiznic za gnome, ki so potrebne. A je v redu, ce se gnome desktop instalira in se ga enostavno ne uporablja, ali je treba rocno zadeve dodajat?

moj_nick ::

Potem uporabiš sudo (user lahko izvaja nekatere ukaze kot root) in skripto, ki ti bo vse downloadane file premaknila v poljuben direktorij ali pa si prebereš man page, kjer zagotovo piše, kako downloadat file v poljuben direktorij. Na koncu še narediš launcher v meniju in voila, problem rešen. ;)

Za inštalacijo potrebuješ: exif, libgphoto2, libusb, popt in pkgconfig. Verjetno imaš nekatere že inštalirane (libgphoto2 zihr nimaš). Postopek inštalacije: odpakiraš, cd v odpakirano mapo in ./configure && make && make install
110111001001010001010000

Poldi112 ::

Jaz sem imel bolj v mislih tole:
libgphoto2 frontends: kamera: The KDE IO slave interface. Using kamera is simple: Just open camera:/ in Konqueror. That's it.

Glede instalacije, jaz sem loceno pognal ./install, make, make install. Enega za drugim. To je verjetno enako kot ./configure && make && make install ?

In po instalaciji imam v istem direktoriju source in ene nove zadeve. Glede na to da libgphoto2 ni koncni program me ne preseneca, da ne morem z njim nic delat. Samo a se bodo programi sami nasli med sabo? Ok, to bom itak kmalu sam videl.

Tiste tvoje exif, popt in pkgconfig so mi pa cisto nove zadeve. Grem brat kaj je to in zakaj to rabim

moj_nick ::

Tiste tvoje exif, popt in pkgconfig so mi pa cisto nove zadeve. Grem brat kaj je to in zakaj to rabim


V bistvu sem odprl ebuild v Gentoo Linux. Noter so navodila za avtomatski install gphoto2 in pod depend sem našel te stvari. Poglej, če niso že na tvojem računalniku.


In po instalaciji imam v istem direktoriju source in ene nove zadeve. Glede na to da libgphoto2 ni koncni program me ne preseneca, da ne morem z njim nic delat. Samo a se bodo programi sami nasli med sabo? Ok, to bom itak kmalu sam videl.


libgphoto2 je library in vsi programi, ki ga potrebujejo bodo pregledali, če obstaja ko jih boš hotel inštalirat, tako da zaradi tega ne skrbi.
110111001001010001010000

Poldi112 ::

configure: error: Library requirements (libgphoto2 >= 2.1.1) not met; consider adjusting the PKG_CONFIG_PATH environment variable if your libraries are in a nonstandard prefix so pkg-config can find them

Edini file s podobnim imenom je usr/bin/pkg-config, ki ima zvezdico (program?). A moram z njim mogoce sistemu povedat, kam sem instaliral libgphoto2?

A za pregledat, kaj je instalirano na masini, obstaja kaka elegantnejsa pot kot file find?

Gandalfar ::

Poldi112: katero distribucijo pa uporabljas? Naceloma ti nic ni treba direkt iz sourca skompajalt..vse se ze dobi prebuilt.

Poldi112 ::

Mandrake 9.1 oz. 9.2 (doma za ucenje)
Ne vem tocno v cem je razlika. Ampak zahteva tisto
./configure, make, make install proceduro.

Gandalfar ::

na: stran na rpmfind.net

Ne se mucit.

moj_nick ::

Poskusi raje to in pa to ;)

@Gandalfar: moj link je boljši, ker ne potrebuje gtk. Poleg razlike v verziji.
110111001001010001010000

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: moj_nick ()

Poldi112 ::

Mislim, da varianta "Ne se mucit" v Linux-u ne obstaja.
RPM se je lepo instaliral, ampak kam? Pod software media manager najdem gphoto, ampak ni pravi, saj pise, da je vir instalacijsi cd 2. Tam tudi pise, da je en file usr/bin/gphoto. Ampak tega file-a jaz na disku nimam. Ok, res je tam gphoto2. Ampak ta je verjetno tisti, ki sem ga ravno instaliral, ne pa tisti, ki ga najde rpmdrake(software media manager). Buce.

Notri tudi najde libgphoto2-devel-2.1.2-6mdk, ki sem ga instaliral. A ko dam install gtk (GUI za gphoto), mi javi isto napako, kot prej, ko sem hotel instalirat gphoto (preden sta mi dala link do rpm - huda stran btw) - ne najde libgphoto >= 2.1.1
Kako naj mu dopovem, kje je ?

BigWhale ::

> Mislim, da varianta "Ne se mucit" v Linux-u ne obstaja.

Takoj v kot na koruzo klecar! Pa zajfo v usta, da ne bos se naprej bedarij okrog trosil.

Instaliraj RPM za gphoto. Ce se instalira imas gphoto instaliran ako se pozene z gphoto ali pa gphoto2, sploh nima veze.

Odpri konzolo in napisi gphoto, ce dobis 'bad command or file name' napisi se gphoto2, ce se to ne dela, potem najbrz nisi instaliral celotnega paketa ampak samo libgphoto.

Poldi112 ::

>Takoj v kot na koruzo klecar! Pa zajfo v usta, da ne bos se naprej bedarij okrog trosil.

A to naj bi mi razlozilo, zakaj v packet managerju vidim stvari, ki jih ni, ne pa tistih, ki si ?

Pa nisi dobro prebral. libgphoto in gphoto2 sem instaliral (ja, gphoto2 dela). Ampak jaz hocem gtk, ki pa pravi, ga ne najde libgphoto.

Poldi112 ::

Pardon, hocem gtkam, ne gtk. Iz tar.gz se je do polovice instaliral, nato je javil error. Nato sem nasel rpm, ampak pravi, da je ze instaliran. Sem ga zalaufal, in verjetno dela. Ceprav ne vem zakaj in ali res, glede na to da si ni uspesno koncala instalacija.

Gandalfar ::

Poldi112: tm k si naredu make install naredi make uninstall pa se enkrat namesti rpm paketek, pa ne mesaj source pa binary paketkov

Poldi112 ::

make uninstall rece:
make: ***No rule to make target 'uninstall'. Stop.

Ampak nima veze. Vazno da vem da ko kupim to fotoaparat da ga ziher lahko uporabljam v linux. Hvala vsem za pomoc.

Tisto je torej binary. Saj se mi je zdelo, ampak na strani je pisalo da je source. In enkrat prej, ko se nisem imel developers tools gor instalirano se nek program ni hotel instalirat, ces da hoce prevajalnik.

Tale linux je ena ziva zmeda (BigWhale bo spet jezen:)

Gandalfar ::

Poldi112: ja res je, ce silis z glavo skozi zid.

Uporabljaj izkljucno mandrake pakete in zivljenje bo lazje.

Poldi112 ::

Heh, ni ravno varno vedno samo rpm znat. Treba se je tudi malo vec naucit, da ne studiras takrat, ko zagusti. Sploh ker moram nastudirat se netfilter in mysql.

Gandalfar ::

netfilter a ni to BSDjevska stvar? Sem mislu, da smo mi na iptables.. :>

der_Alte ::

ce te moti gtk program v KDE... pac uporabis KIO slave (pri meni vsake tolko crkne) ali pa uporabis Digikam, lustkan frontend za gphoto2 (gphoto2 je SAMO lib).

Poldi112 ::

Hm, glede netfilter upam da nisem falil. Ampak iptables so samo za firewall(set pravil), jaz rabim pa se NAT, in mislim da je oboje pod netfilter.

Digikam zgleda kar v redu. Ampak meni je bilo samo vazno, da je en graficni program za vlect slike dol. Ki dela. Zdaj imam celo 2, kar je se toliko bolje.

Gandalfar ::

Poldi112: ah, to je samo kernel modul .. itak vse rihtas z iptables..


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

mysql 5.0.16 gentoo

Oddelek: Operacijski sistemi
101191 (1109) yimi
»

[Suse 9.2] Prosim za pomoč pri inštalaciji GAIM

Oddelek: Operacijski sistemi
71185 (1084) Jst
»

Apollon in Mandrake 10.0 Official

Oddelek: Programska oprema
12831 (766) Enter4
»

Gentoo Linux & nov KDE problem!

Oddelek: Pomoč in nasveti
101179 (1119) Tarzan
»

nForce 2 driverji in Mandrake linux (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Operacijski sistemi
1094574 (3762) sh4rk

Več podobnih tem