» »

Kako do čimboljšega delovanja

Kako do čimboljšega delovanja

ru7 ::

Trenutno nimam kaj delat -> zima :), pa me zanima kako bi se dal največ izržt iz kompa. Neki časa sem laufu zdej Bartončka (2500+) na 2400Mhz, pa nimam kej delat, pa bi šu rad 2500Mhz. zdej reber na mosfetih nimam, mam sam en vent obrnjen proti mosfetom.
Skratka kako do 2500Mhz. Žal mam twinmos navadne rame, tko da jim je 210FSb neki maximum ;(( . Na 2400Mhz mam timinge cas2,3,3,6 (mislim, da so original 2.5,3,3,7). Ali lahko skurim mosfete če se preveč igram? Pa fajn bi blo par nasvetov.
PS: pršu sem do tu kot kaže slikca, naprej kr mal cvikam, ker treba dat voltažo nad 2.03V!

..še PC Mark2k2 score na 2400Mhz..
  • zavarovalo slike: OwcA ()

ru7 ::

Prišel v winse pri 2498, vendar imam probleme z napajalcem ;(( . +12V linija mi namreč pade na 11.5V pa tudi manj. Po tem sledi reset sistema.

GUFY ::

Predvsem imajo tile Bartoni veliko željo po elektriki. Sam sem jih že preizkousil nekaj pa ni bil nobeden zadovoljen z manj ko 2V za frekvenco 2500 MHz, s tem da moraš imeti kar dober napajalec, da ti 12V linija ne pade pod 11.9 V.
Zgleda, da boš moral poseči po boljšem napajalniku.>:D
Tudi tvoj kar požrešen, saj s slike se vidi da ga laufaš na 1.95 V. >:D

ru7 ::

Hmm, nastavitev v biosu je 2.03V tako da očitno hoče več. v winsih pridem nekje do 2498Mhz a ob kakem resnem delu dobim BSOD. Naredu sem par screenshotov pri 2480Mhz, sam to ni to>:D .
Očitno je "original" Chieftekov napajalnik (360W) premalo in bo potrebno poseči po čem bolj konkretnem. Kaj predlaga-š(-te).

Ta mi je kr luškam (mal šminkerski):
Levicom 500W
Pridejo definitivno v puštev še kaki drugi.

frenk ::

jest bi ti tega priporočil...poglej 12V linijo>:D

...sicer pa ne morš skurit mosfetov če vent gor piha...samo sesuvalo se ti bo:D...probaj kakšna rabrca gor nalimat;)

ru7 ::

Sej pravim, videz mi je mal sminkerski, sam +12V linijo ma pa hudo (vsaj proti recmo istem Levicom 370W al kok je že). A pol momr rebra, sem upal, da se bom lahko izognu temu (garancija pa to), sam očitno ne :\

Tugo ::

Živjo!
Jst se opravičujem ,če je blo tole kje drugje že omenjeno, ampak si 100% da tvoja matična vleče sok za CPU iz 12V linije?! Ker vem, da moja ga iz 5V. Sam tolk, da ne bo kej narobe.

Gufy: Zadnjic sva z Morphom govorila in ni 100%, da rabijo vsi Bartončki sok. Lahko, da je tole odvisno od plosce. Moj primer: 2500+@2.4G@1.75V - 100% stabilen... 2.5G@1.85V stabilen vsaj nekaj čez 15 minut, potem sem nehal s Prime testom, ker nimam hlajenih MOS tranzistorjev in moram najprej zrihtat hlajenje, da ne bi slučajno kaj po nepotrebnem skuril.
Drugač pa tudi Morph rabi velik sokca, da mu dela stabilno na določeni frekvenci.

lp, T.

pingec ::

kaj so to mosfeti?
Normalnost je povprečje nenormalnih ljudi.

ru7 ::

Ne da vleče štrom iz 12V linije, ampak je linija prešvoh in enostavno poklekne. Višje kot grem z navitjem, bolj pade.

Tugo ::

KING: MOSFETi so MOS FET tranzistorji... maš bipolarne (klasične) tranzistorje in MOS tranzistorje... način delovanja je podoben, edino krmiljenje MOS tranzistorjev je napetostno in ne tokovno, zato je manjša poraba. Pa tut ostale druge prednosti so... ampak zate je dost to, da veš da je to pač neka drugačna vrsta tranzistorjev.

RU7: Sej potem je pa že skor 100%, da ti vleče štrom iz 12V linije ;) Čist tko, poglej kolk toka ti da ta tvoj napajalnik, potem maš pa ponavad od istega proizvajalca tko vsaj 2 verziji isto močnega napajalca... eni majo močnejšo 5V linijo, drugi pa 12V... poglej če majo kje kakšen enako močen napajalnik, pa vendar z več toka pri 12V... sej je lahko močnejši, ampak potem boš dal velik več $ ;)

lp, T.

ru7 ::

Sej glih to je problem:
Moj trenutni(Chieftec 340W):
+5V :35A
+12V :17A
+3.3V:28A

Levicom 500W:
+5V :30A
+12V :34A
+3.3V:28A

Zdej če vzamem Levicoma, mam pa +5V linijo švohnejo :'( . A je možno, da mam po menjavi (če ga kupim) probleme potem z +5V linijo?

Highlag ::

Samo malo.
Katera naprava v PC-ju pa mislite, da laufa na 3,3V??
Procesor in pomnilnik dobita napajanje iz 3,3V No seveda so tu še mosfeti, ki napetost za procesor še znižajo na slaba 2 volta.

Če bi procesor napajali iz 12V linije bi bile izgube na plati tolikšne, da bi morali mosfete z vodo hladit.

Tko da če kupuješ nov napajalnik glej predvsem vrednosti za 3,3V .

Zakaj pa pade potem napetost 12V? Zato, ker v napajalniku ni treh ali več ločenih napajalnikov (za vsako napetost svoj) ampak eden. Tako, da poraba ene linije vpliva na napetost tudi druge.
Ne sicer veliko, ker je vsaka linija še vedno regulirana, samo dovolj da napetost pade za kakšno desetinko. 12V linijo v PC-ju rabijo predvsem vrteče zadeve -> diski pa ventilatorji pa mogoče še kakšna zvočna kartica.
Zaradi 11.5V na 12V liniji se ti računalnik še nebi smel sesuvat.

jest10 ::

Procesor se napaja iz 5 ali 12V.
Ajde pa povej kako je znižana napetost in 230V na 3-12V kar potrebuje računalnik? Po tvoji logiki bo moral napajalnik žareti zaradi izgub in segrevanja.
No napajanje procesorja je izvedeno na zelo podoben način.

P.S. ni samo transformator-ta bi pri tej moči tehtau nekaj kil.

Highlag ::

Ja valjda je notri trafo :D Verjetno ni samo eden.
Ker pa uporablja pomožna vezja (ti. switcherji) , ki transformirajo 50Hz na frekvence tja do 50KHz je transformator toliko manjši.

Svetujem ogled: How stuff works za enostaven opis delovanja. :D

jest10 ::

Nisem rekeu da ni trafota notri, ne me narobe razumeti.
No zelo podobno je tudi zmanjševanje in 12 ali 5V na napetost, ki jo rabi procesor.


:D vem kako stvari delajo:D :D

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jest10 ()

Highlag ::

Zdele sem še tole našel: LINK

Tugo ::

Highlaq tole je blo prehitro razburjanje... pa da ne bom bluzil...
Morphling je testiral nekaj napajalnikov in iz njegovega testa lahko vidiš kaj obremenjuje katero linijo... Samo od matične plošče pa je odvisno katero od obeh linij (5 ali 12) bo služila kot moč za procesor...
Tukaj je še direkten link na Morphlingov test:
http://www.slo-tech.com/testi/03017/030...

Pa brez veze se je prepirat!
Želim ti veliko užitkov ob branju!

lp, T.

ru7 ::

>:D

Zgodovina sprememb…

  • zavaroval slike: kuglvinkl ()

Tugo ::

bolje pozno kot nikoli :)
ČESTITKE!!!
je stabilno na 2500???
Vdd imaš na 2V?!?!? why?!?!

lp, T.

Tilen ::

nice

ru7 ::

Ja, stabilen je, sam mi se mi napajalc seseda. Mam naštimamo Vcore na 2.1V, bi mogu nov napajalc ubodt. Na 2500Mhz imam +12V linijo na nekje 11.5V

Tugo ::

Napajalc seseda.... to pomen, da maš samo nizke voltaže, al da se ti windowsi seseuvajo? si testiral s primeom? kolk časa pa?
kako se pa napetost CPUja spreminja? ko je obremenjen!!!
katero matično imaš in kakšno hlajenje? kakšne so temperature?
CPU ni stabilen na nižji napetosti???

kolk sta +5V in +12V? na IDLE in na PRIMEu!!! seveda pri 2,5G ;)

lp, T.

ru7 ::

...da se mi napajalc seseda sem mislil, da so nizke voltaže, tko da velik testiru nism. Se mi recmo pri nizki Vcore "obesijo" winsi (včasih celo reset) ob obremenitvi.
...na nižji voltaži od 2.1V proc pride sicer v winse sam ni stabiln.
...prime sem laufal samo ene 20min, pa še to sem izklopil Cd-rom pogone in ostale naprave, da sem mel bolj stabilne linije.
...opazil sem, da mi ob obremenitvi pade Vcore na ene 2.05V
...matična je NF7-S, proc je hlajen vodno, temperature so na 2500Mhz pri prime-u pod 50°C, točno nevem, odvisno od sobne.
...+5V linija drži nad 5V, +12V linija ob obremenitvi pada na 11.5V, včasih celo malo nižje, drugače pa malo več, vendar ne veliko.

PS: popravil sem slovnične napake:D

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: ru7 ()

GUFY ::

ru7: kakšen napajalc pa imaš?

Tugo ::

RU7... pa sva prišla do tega kar sm že prej študiral ;)
in sicer: kot vidiš obremenjuješ 12V linijo in NE 5V... to pomeni, da 30A ali 35A na +5V ne bo razlike!!! očitno ti pa mal več sokca na 12V ne bo škodilo... 5% od 12V je 0.6V... 11.4V-12.6V je čist ok za 12V linijo... problem je edin, če bi se napetost CPUja spreminjala pri obremenitvi, bi to bila lahko 2 problema... ali MOS ali napajalc... pa prej bi reku gretje MOSov...
za primerjavo ti dam moje rezultate... imam Bartona 2500+... na 2400MHz dela 100% stabilno na 1.75V... na 2500MHz pa ga nism gnal več kot tudi cca 20 minut, ampak je bil do takrat 100% stabilen... ampak pri napetosti samo 1.85V... napajalnik imam 350W (Macron Power - MPT-350P)... +5V -> 30A, +12V -> 15A... prej sm mel 200W tut Macron power in morm rečt, da sm bil zlo zadovoljen., sploh ker so vsi neki govoril čez napajalce, men je delal pa čist ok :)
o temperaturah bom reku tkole... bi mogla met enake pogoje in isti senzor za meritev, ker drugač ne bojo meritve enake... drugač mam pa jst tut vodno... z bakrenim coolerjem sm na 2200MHz@1.7V dobil okol 55C, zdej pa na 2400MHz pri minimalnem šumu ventov in obremenjeno 41C, ko sm dal pa vente na maximum pa na 35.5C... ampak je isti senzor pri OBEH meritvah (bakren kuler ali vodno), zato moraš upoštevat samo te 2 meritvi... sem pa "šlatal" cooler od kolega na faxu, ki je imel proc na neki čez 60C... 68, če se ne motim... tolk vroč moj "bakrenko" ni bil nikol, zato lahko da so temperaure čist kul na te plati... mel sem pa doma tut eno temperaturno pištolo, ki z laserjem posvetiš na določen del in ti izmeri temperaturo in so ble stopinje nižje kot na procu, tako da jst Epoxovi plati kr nekak zaupam... vsaj moji!!! vem, da ni merodajno na druge plošče, ampak za moje meritve, pred vodnim in z vodnim sm zlo zlo zadovoljen...

še to... sej mogoče sm že napisu.... sva govorila z Morphlingom in je povedu, da rab on tut veliko napetost za stabilnost CPUja... mogoče so pa res matične od Abita take... fajn bi blo, če bi še kdo ki ima Bartončka (kateregakoli!!!!) navitga vsaj na 2,4G povedu na kolk mu dela stabilno, pri kateri frekvenci, napetosti in s čim hladi...

glede napajalnika pa tkole... dej probi ti najprej montirat na MOSe mal aluminija al pa bakra, ker samo s pihanjem ne vem, če bo dost dobr... si probu kolk se kej grejejo, ko si ga imel 20 minut navitga? jst morm to tut še zrihtat... bom šou po mojem v BOFa po tiste samolepilne termalno prevodne listke in jih dal gor, ker ima Epox 2 leti garancije in je ne želim zgubit... predvidevam, da ti RU7 tut ne ;)

joj sm se razpisu :))))

lp, T.

ru7 ::

@GUFY
Jst mam napajalc, ki je bil zdraven ohišja : Chieftec 340W
@Tugo
Hmm, zdej jst ne vem, kako je z temperaturami. Je odvisno od rediatorja, pa kokr se spomnim so bli pri Epox platah neki problemi z senzorji oz. naj bi kazale tudi do 10°C manj?? Ne vem ali to velja za vse modele ali kaj. Lahko bi povedu kdo bi ve (preverjeno). Nimam hlajenih mosfetov, pa tudi nism probaval kok so vroči ko je bil na 2500Mhz, ker mam un vent našraufan pa je težko do njih prit. Bo treba rebrca gor dat ni druge, sam nevem kdaj bo to. Trenutno mam zaradi faxa bolj malo časa. Mam pa v načrtu. Pa jst rabim za 2400 tudi okoli 2V.

Tugo ::

čist tko... maš ti uno ASUS plato, za katero imaš tut slikce v temi o vodnih hlajenjih?

glede temperatur... vem glede teh 10C razlike... ampak se požvižgam na to, ker ni rečen, da kažejo 10C premal, ampak lahko, da kažejo ostale 10C preveč ;)

sej maš pavze pri učenju, a ne? torej mal se organiziri ;) sej se bom jst tut in bom dal termalne trakce gor in hladilničke, da se bo dobr hladil ;) pol pa gas do daske :))))
ampak bo treba tut kej narest glede množilnika, ker gre samo do 12.5x... al pa Vdd mod, da bom lahko mel višje FSB... ah korak za korakom... najprej hlajenje MOSov, pol pa potek garancije, pa Vdd mod... mogoče nekoč pa tut odklep množilnika.... ah sej bo že Vdd mod zadost :))

lp, T.

ru7 ::

Jst mam Abit NF7-S. Kar se cajta tiče, sej neki cajta je, sam se mi ne da zdej vodnega razdirat, pa vse vn dajat. Bo prišlo verjetno, ko bom dal vodni blok na grafo.

Tugo ::

sej ni treba razdirat vodnega... samo tist vent iz MOSov odstraniš pa je... samo napopaš gor tist "selotejp" pa gor daš hladilničke pa je :D
na 8500 boš dal vodno???

lp, T.

ru7 ::

..., od nedelje naprej gre R8500 iz podpisa, domov pride "nova" Geforce 4800SE

Zgodovina sprememb…

  • zavaroval slike: kuglvinkl ()

Tilen ::

omg :) kolk so kaj velika tale rebra na graficni?

ps:se dobro da niso bakrena pol bi se tezka bla >:D

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Tilen ()

Tugo ::

suprca... pa je tole 4800 al navita 4200?!
tale slikca je samo za kartico, PCje od druzga modela a ne?

lp, T.

ru7 ::

To je v bistvu Ti4400 z 8x AGP vodilom.

Tugo ::

tuki rabš tko velik sreče, dobre rame in to je to :)
ostalo nardi hlajenje in srečna izbira kartice.
lp, T.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Navijanje athlon(xp)-ja

Oddelek: Navijanje
331497 (1053) jest10
»

Napajalnik LC Power LC 6550 550W kupiti ali ne? (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
575515 (4205) Dr_M
»

Do koliko ste prišli (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Navijanje
1549560 (6181) MEDENA
»

Dual DDR način na Epox 8RDA+

Oddelek: Navijanje
171010 (868) fAtso
»

A je zanic CHIEFTEC HPV420 NAPAJALNIK ali NF7-S?

Oddelek: Navijanje
251328 (961) WhiteWolf

Več podobnih tem