» »

Vpliv UI na družbo in njeno prihodnost in vse o piškotkih

Vpliv UI na družbo in njeno prihodnost in vse o piškotkih

gen Maister ::

Odpiram novo temo.
O vplivu UI na družbo, prihodnost in seveda sedanjost... in seveda vse o piškotkih. Zdi se mi, da so zelo podcenjena, nerzumljena in neznana tema, še posebno v korelaciji z UI.

Vaša mnenja, opažanja, ideje.
Za izbrise Utk, Gorečihkač, harmonikarjev in drugih, ki teme svinjajo spolitiko

D3m ::

Ne vem. Ker moji otroc nimajo pametnih telefonov.

Domišljija in zunanja okolica za enkrat.

Pa 80's 90's filmi in risanke.
|HP EliteBook|R7 8840U|

razor1911 ::

Mislim, da User Interface nima kaj dosti vpliva na družbo. Piškotke pa on the fly convertaš v "per session" piškotke in je problem rešen.
Obstajata samo dve vrsti desničarjev: bogati in njim koristni idioti.

Preveri svoj bančni račun, da ugotoviš, v katero skupino spadaš.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: razor1911 ()

OutOfTheBox ::

A nisi ti tisti, ki s svojimi 10 letnimi otroki igra PEGI 18 igre?

fikus_ ::

Maister za uvod bi lahko več napisal in tako usmeril temo.
Ena tema o UI že obstaja in zgleda, da je ta podvajanje.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
PS Ne odgovarjam trolom in provokatorjem!

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: fikus_ ()

Miki N ::

Predvidevam, da bo to neke vrste schizo verzija teme "Umetna inteligenca". Čestitke OPu, PODPIRAM.

OutOfTheBox je izjavil:

A nisi ti tisti, ki s svojimi 10 letnimi otroki igra PEGI 18 igre?

Veš, da nikoli nisem gledal teh nalepk. :)

Pač nekaj, kar pride zraven lepega dizajna škatle.

Podobno, kot Cannibal Corpse Parental advisory nalepka. xD
|HP EliteBook|R7 8840U|

Zgodovina sprememb…

• spremenil: D3m ()

OutOfTheBox ::

Ja ne rabiš bit mastermind v ocenjevanju iger, da razumeš da DOOM ni za 10 letnega otroka. Ajd bi razumel za špil ki je namenjen uradno 13 letnim otrokom, če maš slabo predstavo, ampak da fališ 8 let moraš pa bit talent :)

Zgodovina sprememb…

karafeka ::

Menim, da ima že zdaj AI oz. ti chat boti veliko večji vpliv na otroke oz. najstnike oz. kar vse, kot pa ga je nek Doom kadarkoli skupaj do sedaj imel.

OutOfTheBox je izjavil:

Ja ne rabiš bit mastermind v ocenjevanju iger, da razumeš da DOOM ni za 10 letnega otroka. Ajd bi razumel za špil ki je namenjen uradno 13 letnim otrokom, če maš slabo predstavo, ampak da fališ 8 let moraš pa bit talent :)

Zanimivo. Kolikor imam jaz v spominu je bil Doom na vsakemu šolskemu računalniku v osnovni šoli. :D

Da Hexen, Commander Ken in Dune 2 ne omenjam.

Dobri špili BTW.

Pa se ni noben pretirano sekiral.

P.S.

Lej, če si malo kretena povej, da vemo. :)
|HP EliteBook|R7 8840U|

Zgodovina sprememb…

• spremenil: D3m ()

delavec44 ::

fikus_ je izjavil:

Maister za uvod bi lahko več napisal in tako usmeril temo.
Ena tema o UI že obstaja in zgleda, da je ta podvajanje.

Pa veš da ni, ker v tisti se mod pizdi, da smo s tem off topic in briše družbene debate.

deepsick ::

Ja, no, po drugi strani so pa dobesedno razumevajoči uporabniki forumske nasvete brez opisa osnovne težave, zelo dobrošli.

Vsaj nekaj za tolažbo :D

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: deepsick ()

aytim ::

A se zdaj že kaj bolj tresejo gate kucateljem generične kode?
Kit se sicer še tolaži, da njega ne gre nadomestiti, ampak dela dost izi delo, da ga vsak drug kitajc llm nadomesti.

bambam20 ::

aytim je izjavil:

A se zdaj že kaj bolj tresejo gate kucateljem generične kode?
Kit se sicer še tolaži, da njega ne gre nadomestiti, ampak dela dost izi delo, da ga vsak drug kitajc llm nadomesti.

Kit se ponuja bankam, da bo njihov odrešenik. Ravno na njega so čakali.

Pojavi se vprašanje, koliko spisane kode izpred LLM ere je dejansko polovičarslega produkta. Bi rekel, da velika večina, zatorej tudi nihče noče pripopat odprte kode.
Kar vodi v drug scenarij: vsa koda spisana izpod rok LLMov je podvržena licenci GPL, kar pomeni, da bo vso spisano programovje slej kot prej on-demand tudi open-source.
Zna biti zanimivo

DamijanD ::

Kako bo pa nekdo dokazal, da je bil uporabljen na modulu X LLM, brez da bi imel dostop do kode za modul X ?

c23po ::

Gemini pravi:
Glede na Googlove pogoje storitve (Terms of Service) Google ne zahteva lastništva nad vsebino, ki jo model ustvari za vas. To pomeni, da je koda pravno vaša in jo lahko prosto uporabljate, spreminjate ter vključujete v svoje komercialne ali odprtokodne projekte pod poljubno licenco.

Torej, GPL so sanje.
Računalniki nimajo spominov.

To, kar gugl pravi je irelevantno. Uporaba gpl kode nardi tudi tvojo kodo ali izpeljanke nje izpod gpl

Glede na Googlove pogoje storitve (Terms of Service) Google ne zahteva lastništva nad vsebino, ki jo model ustvari za vas.
Ja, ker llmji ne morejo uživat copy right pravic

DamijanD ::

Ja saj pravno/etično/moralno mi je jasno. Ampak problem je, da tudi jaz ne bom vedel ali ima commit 43243244 izpred pol leta samo kar sem jaz napisal ali pa je en delček od nekega agenta ali pa skopirano iz kakšnega chatGPTja ali ...

Hvala vsem, ki sre se tako lepo vključili v to debato 8-) Zdaj me ni več strah, da je tema nepomembna ali nevredna družbene debate. Ali celo nezaželena, omejena ali zaklenjena.
Mnenja se kar lepo krešejo! :))
Žal nimam časa odgovoeiti in replicirati na vse, si bom pa vzel dva posta, ki se mi zdita dobra izhodiščna točka za (moje) razmišljanje, dileme in primerno ukrepanje...
Da smo v nekem primežu informacijskih velikanov, gigantov, megapodjetij, ki jim stotine miljardic ne predstavljajo neke velike ovire. Prej spodbudo za še večji boj nad prevlado za (dobrobit) uporabnika! R:))

aytim je izjavil:

To, kar gugl pravi je irelevantno. Uporaba gpl kode nardi tudi tvojo kodo ali izpeljanke nje izpod gpl

Glede na Googlove pogoje storitve (Terms of Service) Google ne zahteva lastništva nad vsebino, ki jo model ustvari za vas.
Ja, ker llmji ne morejo uživat copy right pravic

Pred dnevi je prišla na dan novica, da googlov youtub spreminja formulo za štetje ogledov, kar naredi, sproži neke vrste 'malih' popravkov in sprememb...
Novica je bila objavljena in komentirana tudi tukaj
https://slo-tech.com/novice/t856041#crta
Če bi si rad kdo prebral komentarje. Kaj vse vidijo in jih moti....
Googel se je (pač) tako odločil. Nobenege debate, posveta ali javne razprave!? :))

No, novice nisem komentiral. Malo zaradi časa, ki me je povozil in malo zaradi ideje oz rešitve, ki jo vidim, bi jo predlagal oz zahteval! 8-) NO, pa smo spet pri regulaciji, birokratih EU, velikih internet igralcih in podobno. :|

Jaz dejansko mislim in sem tega prepričanja, da bi taka stvar, kot je 'ogled' moral biti standarziran in predpisan in veljati za vse igralce, od googla, tiktoka,fb, snapcheta, .... za vsakega, ki ima več kot recimo 100k, ali ma 1M uporabnikov! PIKA!
Zdaj pa, da ne bom samo nekaj nakladal in pametoval, bom podal še svojo formulo za 'ogled', takole čez palec: za ogled se šteje/uposteva, če ogled traja vsaj prvih 10 sekund! Aja saj to so imeli že sedsj, pa so spistili kriterij!? :))
No, malce me moti, da je stvar precej binarna, se pravi, je lahko samo 1 ali 0!?
Jaz bi naredil in ustvaril več kategorij, tudi predpisal in reguliral bi jih!
Torej:
1. Ogled, šteje se vsaj 10 sekundno trajanje posnetka (morda celo vsaj 12s)!
2. Daljši ogled: od polovice video vsebine
3. Dolgi ogled, več kot 50%
4. Celoten ogled od 95 do 100%
5. Celoten ogled z navdušenjem (+) bi pa pomenilo 100% ogled + všečkanje! :))

No to je tako, mojih 5 kategorij, ki bi merile oglede in bila merilo oz standard, morda celo mednarodni in predpisan, se pravi spoštovati bi ga morale vse/i igralci, ne samo tisti največji in najmočnejši!
Seveda bi se kategorije lahko tudi malce spremenile, povečale ali zmanjšale. Vse je stvar dogovora in/ali optimiziranja, če hočete.
Veljale pa bi za vse! Regulirani, predpisani standard ogleda!
In ta standard, ta vtež bi bila fiksna! Ne da si jo vsak malo po svoje prilagaja, namešča in prikazuje...

Bom končal tukaj za danes, čas je potekel! :))
Stevec ogledov pa, šteje samo klik! Čisti Googel! :))

Jah, smo v eri, kjer zapiramo ljudi, ker spizdijo podatke korporacijam, vmes pa nagrajujemo korporacije, ko počno isto. Z milijardami.
In na koncu se tista faši ideja Muska, da nacionaliziramo korporacije in ljudem ponudimo UTD ne zdi več tako bizarna.

Jah, pa smo že v sferi filozofiranja, ekonomije, manipulacij, takih in drugačnih, cenzure, pravice do govora in svojega mnenja, mahinacij in politike možnega, nemožnega in potrebnega....

Jaz sem malo bolj 'tehnični' tip in ne zanimajo bolj tehnične zadeve... rwšitve.
Upam, da bo pri drugem izbranem komentarju več 'srečne' roke...

Miki N ::

Eh ta naš majster.

:)):)):))

Tega bi še Ejaj težko emuliral. 8-)

bm1973 ::

aytim je izjavil:

In na koncu se tista faši ideja Muska, da nacionaliziramo korporacije in ljudem ponudimo UTD ne zdi več tako bizarna.

To je ravno to kar bi radi ti tehno oligarhi.

Sesujmo vlade in anarhija monopolistov.
Hlapci! Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni, ustvarjeni za hlapčevanje.
Gospodar se menja, bič pa ostane, in bo ostal za vekomaj; zato, ker je hrbet
skrivljen, biča vajen in željan! [Ivan Cankar]

Ales ::

aytim je izjavil:

... vsa koda spisana izpod rok LLMov je podvržena licenci GPL, kar pomeni, da bo vso spisano programovje slej kot prej on-demand tudi open-source.
Zna biti zanimivo

Kako si prišel do tega zaključka? Zgolj trening LLM-jev (tudi) na GPL kodi še ne pomeni, da je potem neka čisto druga zgenerirana koda samodejno pod GPL licenco. Sploh če vzamemo v ozir, da LLM kot tak sploh ne more biti avtor kode (saj program končno ni oseba, ne taka ne drugačna), temveč kvečjemu tisti, ki LLM upravlja.

1. You are fulfilling GPLv3 Section 5(a)

The GPLv3 license strictly requires that if you modify someone else's GPL code, you must carry "prominent notices stating that you modified it." Your inclusion of the CHANGES.md file inside each third-party/ subdirectory handles this perfectly.
2. You are preserving Upstream Licenses

GPLv3 requires you to keep existing copyright and license notices intact. By keeping the UPSTREAM_LICENSE and UPSTREAM_README.md right next to the modified source code, nobody can ever accuse you of stripping away the original authors' credit.
3. Clear Separation of Concerns

By keeping your original "vibecoded" project strictly in src/ and the upstream dependencies in third-party/, it is 100% clear to anyone auditing your project which parts are your new GPLv3 contributions and which parts are inherited from others.

Kako si pa ti prišel do zaključka, da je koda kar TVOJA, če ti jo LLM generira?

karafeka ::

Ker je bil prompt moj? :)

Ales ::

aytim je izjavil:

Meni LLM ne generira nobene kode.

Si prebral sploh licenco, ki jo navajaš?

delavec44 ::

aytim je izjavil:

1. You are fulfilling GPLv3 Section 5(a)

The GPLv3 license strictly requires that if you modify someone else's GPL code, you must carry "prominent notices stating that you modified it." Your inclusion of the CHANGES.md file inside each third-party/ subdirectory handles this perfectly.
2. You are preserving Upstream Licenses

GPLv3 requires you to keep existing copyright and license notices intact. By keeping the UPSTREAM_LICENSE and UPSTREAM_README.md right next to the modified source code, nobody can ever accuse you of stripping away the original authors' credit.
3. Clear Separation of Concerns

By keeping your original "vibecoded" project strictly in src/ and the upstream dependencies in third-party/, it is 100% clear to anyone auditing your project which parts are your new GPLv3 contributions and which parts are inherited from others.

Ker ga plačaš. Enako kot je tvoja koda od firme kjer si zaposlen.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kolektivna tožba zoper Microsoft zaradi piratstva

Oddelek: Novice / Tožbe
2616419 (815) BigWhale
»

Brezplačna odprto-kodna POS Blagajna - mikroBLAGAJNA (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Programska oprema
10033979 (22499) japol
»

Patenti - Copyright, Copyleft, GNU, Apache, ... Licence

Oddelek: Pomoč in nasveti
172774 (2519) Icematxyz
»

Windows Markeptlace je 'čist' odprte kode

Oddelek: Novice / Windows Mobile
249048 (7837) BigWhale
»

Intelovi odprtokodni gonilniki za grafiko (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Grafične kartice
7810172 (8333) Jst

Več podobnih tem