» »

Patenti - Copyright, Copyleft, GNU, Apache, ... Licence

Patenti - Copyright, Copyleft, GNU, Apache, ... Licence

NSA Agent ::

Pozdravljeni,
bi mi lahko nekdo po slovensko razložil razlike med različnimi vrstami "patentov" oziroma licenc uporabe programov.
Ker si iz interneta, kak program dol potegnem pa piše da ga je treba uporabljati, kot na primer Apache 2 Licenco (pa program sploh ni Apache), ali ima Komercialno licenco, ...

Zelo bi bi bil hvaležen, če bi lahko naredili kak kratek vodič po teh licencah oziroma, če bi naredili neko tabelo v kateri bi bilo zapisano ime licence in kaj lahka z njo delaš in kakih pravil se moraš držati.

Icematxyz ::

Preberi si konkretno licenco in kaj v njej piše.

Apache License, Version 2.0 (Wiki)

Osnove bi torej moral razbrati brez večjih težav. Če gre za kakšno večjo zadevo/projekt pa razmisli o pravniku s ustreznimi znanji na tem področju.

NSA Agent ::

Pač delam na nekem projektu, pa me zanima katera vsa orodja lahko uporabim/integriram. Pri nekaterih zadevah lahko razvijaš samo odprto kodne rešitve, torej če ti nekaj narediš moraš to stvar naprej dati. Jaz pa delam v privatnem sektorju, kjer to ni mogoče.

Zato bi bilo fino, če bi o teh zadevah na Slo-Tech kak vodič napisal ali kaj takega. Skratka nek povzetek, članek.

Gandalfar ::

Postavi konkretno vprasanje, v nasprotnem primeru pa zacni s kaksnim predavanjem, morebiti za zacetek:

(RMS vedno dobro osnove razlozi)

potem pa kaj od moglena:

NSA Agent ::

List of FSF approved software licences @ Wikipedia
Sam še vedno nevem razlike med copyright in GPL 1,2,3,... še obstaja kaka druga opcija?

Slo-Tech stran bi naj bila neka IT stran. Pa na tej strani ni enega vodiča o licencah patentih in na splošno o zakonih, ki so povezani s IT in ki so v veljavi v Sloveniji.

LP

Icematxyz ::

Slo-Tech stran bi naj bila neka IT stran.


Da.

Pa na tej strani ni enega vodiča o licencah patentih in na splošno o zakonih, ki so povezani s IT in ki so v veljavi v Sloveniji.


So novice so razprave... in so tudi programerji, ki uporabljajo te licence, koliko je pa prisotnih pravnikov s tega področja, ki prav čakajo na takšne teme pa ne vem.

Pač delam na nekem projektu, pa me zanima katera vsa orodja lahko uporabim/integriram. Pri nekaterih zadevah lahko razvijaš samo odprto kodne rešitve, torej če ti nekaj narediš moraš to stvar naprej dati. Jaz pa delam v privatnem sektorju, kjer to ni mogoče.


-Se pravi razvoj odprto kodne programske opreme te ne zanima.
-Rad bi uporabil že obstoječo odprto kodno programsko opremo v lastnih projektih.
-Kode ne boš delil.

V grobem s povezave, ki si jo podal:

Is Copyleft: No.

S pravnikom bosta pa potem seveda bolj natančno dodelala na kakšen način lahko programiraš, da ob pogoju Is Copyleft: Yes ne boš delil česa, kar ne želiš deliti. Ne boš pa načeloma mogel vzeti Linux jedra in ga "nekoliko predelati" in potem razmišljati v smer, da mu prilepiš drugo licenco in je to to.

Gandalfar ::

> Sam še vedno nevem razlike med copyright in GPL 1,2,3,... še obstaja kaka druga opcija?

Seveda, odpres wiki stran in zacnes brat:
GNU General Public License @ Wikipedia

Ce pa kaj ni jasno pa vprasaj.

NSA Agent ::

"As a case study, some supposedly proprietary plugins and themes/skins for GPLv2 CMS software such as Drupal and WordPress have come under fire, with both sides of the argument taken" Torej če naredim dodatek za CMS bom moral objavit izvorno kodo dodatka če uporabljam GNU?

"If the GPL is used for fonts, any documents or images made with such fonts might also have to be distributed under the terms of the GPL." Torej če uporabim v diplomski nalogi GPL pisavo moram celo diplomsko nalogo objavit kot GPL?

Vidim da je GNU = GPL = Copyleft ?

Če uporabim LGPL licenco pa lahko pol program ali modifikacijo komercialno prodajam...
Sam tegale ne zastopim ... "The main difference between the GPL and the LGPL is that the latter allows the work to be linked with (in the case of a library, 'used by') a non-(L)GPLed program, regardless of whether it is free software or proprietary software.[1] The non-(L)GPLed program can then be distributed under any terms if it is not a derivative work." ... neka finta? ... "If it is a derivative work, then the program's terms must allow for "modification for the customer's own use and reverse engineering for debugging such modifications." Whether a work that uses an LGPL program is a derivative work or not is a legal issue." ???

Najboljša opcija pa je če uporabim BSD new (3) licenco ali BSD simple (2) licenco "This version allows unlimited redistribution for any purpose as long as its copyright notices and the license's disclaimers of warranty are maintained. The license also contains a clause restricting use of the names of contributors for endorsement of a derived work without specific permission." Torej program lahko patentiram pod katero koli licenco sam nek besedil moram zraven prilepit.

Zdaj pa me zanima kako da je BSD new kompatibilen s GPL? BSD dovoli privatno licenciranje in GPL ne.

Gandalfar ::

> Torej če naredim dodatek za CMS bom moral objavit izvorno kodo dodatka če uporabljam GNU?

Ce delas za Wordpress, je vsa tvoja koda avtomatsko GPL2. To pomeni, da jo v primeru redistribucije moras dati na voljo.

> "If the GPL is used for fonts, any documents or images made with such fonts might also have to be distributed under the terms of the GPL." Torej če uporabim v diplomski nalogi GPL pisavo moram celo diplomsko nalogo objavit kot GPL?

Daj konkretne fonte pa se bo pogledalo. Problem je, da je GPL softwerska licenca, fonti pa dokumenti pa niso in se tipicno tudi ne izdajajo pod GPL licenco, ker imamo boljse licence namenjene za to.

> Vidim da je GNU = GPL = Copyleft ?

Ne. GNU je ime projekta. GPL je konkretna licenca, ki ima vec verzij. Copyleft je pa gibanje.

> Če uporabim LGPL licenco pa lahko pol program ali modifikacijo komercialno prodajam...

To lahko tudi pri GPL-ju. GPL samo pravi, da moras dati na voljo izvorno kodo ob distribuciji. LGPL pa ti omogoca, da smo dele, ki so pod LGPL (torej library) das na voljo izvorno kodo, glavni program pa ne.

> Najboljša opcija pa je če uporabim BSD new (3) licenco ali BSD simple (2) licenco

BSD pomeni, da ti ob redistribuciji ne rabis dati na voljo izvorno kode, moras pa navesti avtorstvo. Torej, ko ti dobis BSD kodo, jo lahko modificiras in distrubiras brez prilozene izvorne kode, moras pa navesti originalne avtorje.

> Zdaj pa me zanima kako da je BSD new kompatibilen s GPL? BSD dovoli privatno licenciranje in GPL ne.

Kje to pise?

NSA Agent ::

List of FSF approved software licences @ Wikipedia
Name Copyleft GPU compatible Used BY
Modified BSD license No Yes FreeBSD and OpenBSD

BSD license @ Wikipedia
"The Free Software Foundation, which refers to the license as the "Modified BSD License", states that it is compatible with the GNU GPL. The FSF encourages users to be specific when referring to the license by name (i.e. not simply referring to it as "a BSD license" or "BSD-style") to avoid confusion with the original BSD license." nova licenca je kompatibilna s GPL?

SasoS ::

BSD kodo lahko uporabiš v GPL projektu, GPL kode ne moreš v BSD.

Mešaš pojme licenca in patent...patent je čisto nekaj drugega. Licenca pritiče copyrightu, ki se podeli avtomatično za vsako avtorsko delo in se tiče konkretne implementacije (oz. dela). Patent moraš prijaviti patentnemu uradu (in to tudi plačati), lahko tudi v večih državah, pokriva pa idejo, mehanizem izdelave, itd...v EU se software-a ne da patentirati.

Nisem tudi dojel v kakšnem kontekstu to sploh sprašuješ? Kako svoj projekt licencirat ali katere knjižnjice lahko uporabljaš pod kakšnimi pogoji?

NSA Agent ::

@SasoS
Zanima me katere licence lahko brez problema uporabljam v svojih komercialnih projektih, pri katerih jaz nočem deliti svoje kode z ostalimi.
Kajti GPL licenca zahteva da jaz poleg programa tudi objavim izvorno kodo in da program odprem javnosti.
(Pač rad bi uporabljal odprto kodne rešitve, sam svojega dela nebi rad odpru)

SasoS ::

Svoj komercialni projekt lahko licenciraš kakor hočeš. Lahko se zmisliš svojo licenco, lahko uporabiš že kako obstoječo, če ti ustreza.
Če tvoj projekt uporablja tudi drugo kodo (knjižnjice...), potem si lahko omejen z izbiro licence za svoj projekt. Ena izmed takih licenc je GPL - če v svojem programu uporabljaš knjižnico (ali del programa), ki je izdan pod GPL, potem moraš izdati cel svoj projekt pod GPL. LGPL te omejitve nima in odprtokodnost se nanaša samo če spreminjaš originalni program/knjižnico (se pravi če uporabiš neko knjižnico, jo dodelaš za svoje potrebe, potem moraš te spremembe izdati).
Še ena pripomba mogoče - (L)GPL ne zahteva da moraš svojo kodo deliti s širnim svetom (čeprav večina projektov to počne), ampak jo moraš dati na voljo samo tistim, katerim distribuiraš program. Google recimo na veliko uporablja (zmodificiran) linux. Ker ga ne dajejo naokol, jim tudi ni potrebno izdati sprememb...

Gandalfar ::

>(Pač rad bi uporabljal odprto kodne rešitve, sam svojega dela nebi rad odpru)

BSD, MIT, APACHE 2 license ipd.

Ce si pripravljen deliti svoje spremembe v 3rd party libih, potem tudi LGPL.

Kami ::

NSA Agent je izjavil:

@SasoS
Zanima me katere licence lahko brez problema uporabljam v svojih komercialnih projektih, pri katerih jaz nočem deliti svoje kode z ostalimi.
Kajti GPL licenca zahteva da jaz poleg programa tudi objavim izvorno kodo in da program odprem javnosti.
(Pač rad bi uporabljal odprto kodne rešitve, sam svojega dela nebi rad odpru)


Odvisno tudi za kak projekt gre. V primeru, da gre za spletno storitev oziroma neko zadevo laufas na strezniku (npr. stran) in uporabljas knjiznjico, ki je bila izdana pod GPL licenco ne rabis izdati izvorne kode tvoje aplikacije oziroma modifikacij, ki si jih naredil v knjiznjici.

Prav zaradi tega je tudi nastala AGPL (Affero GPL) license, kjer moras kodo izdati, tudi ce zadeva laufa na strezniku.

Drugace pa kot so ze drugi povedati - Apache 2.0, MIT / X11, BSD.

NSA Agent ::

Hvala za odgovore.

NSA Agent ::

No tukaj vam bom še prilepil en zanimiv odgovor (od gnu@gnu.org), ki sem ga danes dobil.

"
Thank you for your inquiry about free software licensing. The FSF has
offered free software licensing support for many years, and has a
recognized engineering and legal expertise in this area. As demand
and expectation of our service has grown, we require additional funds
to support our work. Because of this, we now offer our services by
paid consultation to nonfree software developers.

To answer your questions as outlined, we will require 30 minutes of
consultation time, at a cost of $150. If you wish to proceed, please
make a payment by credit card at
< https://www.fsf.org/licensing/payment > and e-mail us to let us know
that you have done so. We will then send you an email answering your
questions, and allow you an opportunity to follow up appropriately.
If you prefer to discuss this by telephone, just let us know what
times are good for you.

If you do not wish to pay for this service, I suggest you carefully
review the resources at < http://www.fsf.org/licensing/education > and
refer to your legal counsel.
"

Icematxyz ::

Načeloma pravilna poteza glede na to, da gre za organizacijo, ki potrebuje sredstva in da gre za pravno svetovanje za razvoj plačljivega (zaprto kodnega) programja. Sem ti napisal višje, da boš potreboval torej pravnika ali pa boš moral vložiti svoj čas če gre za kakšen večji/resen projekt.

Za free speech (vs. oziroma &) free beer si verjetno že slišal?


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Windows Markeptlace je 'čist' odprte kode

Oddelek: Novice / Windows Mobile
246873 (5662) BigWhale
»

Kolikšen del programske kode je še zaščiten?

Oddelek: Programiranje
231931 (1337) yeti
»

Kršitve GPL (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Ostale najave
1029778 (7971) noraguta
»

GNU/GPL licenca

Oddelek: Loža
131664 (1642) BigWhale
»

Se je SCO polastil Linuxa?

Oddelek: Operacijski sistemi
181838 (1568) DMouse

Več podobnih tem