Forum » Problemi človeštva » Racionalna poraba vode (zalivanje vrtov)
Racionalna poraba vode (zalivanje vrtov)
Bizkit45 ::
Tole je zadnje case vse pogostejsi ukrep. Kako vi gledate na to? Vsaka druga hisa bazen, ti pa ne smeš zaliti vrta. Vem, bazeni se polnijo takrat ko voda je. Ampak vrt ti vrne s pridelkom, ne gre za luksuz. Kaj pa kmetje, ki nas oskrbujejo s prehrano? Za njih isto velja? logicno bi bilo da ne? Verjamem, da je idiotsko zalivati travo, prati avto, ali hladiti asfalt..ampak vrt, par litrov, trije splakovalni kotlicki..ne vem, vi povejte.
Edit: a je ze kdo dobil kazen za to? Kdaj in koliko..
- spremenilo: Bizkit45 ()
tikitoki ::
Meni se zdi nemno, da bi pustil zelenjavo crknt zaradi sparanja nekaj litrov vode. Je pa fejst, ce imas kapljicno namakanje.
razor1911 ::
Saj ti ukrepi niso nič pogostejši kot so vedno bili.
Kazen boš dobil, ko bo vse okrog tvoje hiše požgano, ti pa boš imel zeleneč travnik in te bo en nevoščljiv sosed prijavil.
Kdaj
Kazen boš dobil, ko bo vse okrog tvoje hiše požgano, ti pa boš imel zeleneč travnik in te bo en nevoščljiv sosed prijavil.
Obstajata samo dve vrsti desničarjev: bogati in njim koristni idioti.
Preveri svoj bančni račun, da ugotoviš, v katero skupino spadaš.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: razor1911 ()
chucki ::
Kaj ima bazen veze..to se polni junija ko je vode dovolj.
AMD Ryzen 5 5600/NZXT Kraken X62/Asus ROG Crosshair VI hero/DDR4 32gb/1TB SSD
Gigabyte RTX 3060 Ti /SB Z/NZXT H440 case/ Asus ROG PG248Q
Samsung Q7FN65 + ASUS TUF A17 with RTX 3070 Ti
Gigabyte RTX 3060 Ti /SB Z/NZXT H440 case/ Asus ROG PG248Q
Samsung Q7FN65 + ASUS TUF A17 with RTX 3070 Ti
vinklkugla je izjavil:
Kot "zalivanje vrta" je verjetno mišljeno travo/rože, in ne poljščine?
Pa smo sigurni? :)
Kaj ima bazen veze..to se polni junija ko je vode dovolj.
Res je, to sem tudi sam omenil
Saj ti ukrepi niso nič pogostejši kot so vedno bili.
Kdaj
Pa si siguren da ti lahko dajo kazen na podlagi "tvoja trava je zelena"? Mal hitro v vodo pade..
Zgodovina sprememb…

deepsick ::
Ja, če si preper in imaš podzemno 'jezero' deževnice, če bi slučajno kdaj nenapovedano kakšna huda suša udarila...
starfotr ::
Tole je zadnje case vse pogostejsi ukrep. Kako vi gledate na to? Vsaka druga hisa bazen, ti pa ne smeš zaliti vrta. Vem, bazeni se polnijo takrat ko voda je. Ampak vrt ti vrne s pridelkom, ne gre za luksuz. Kaj pa kmetje, ki nas oskrbujejo s prehrano? Za njih isto velja? logicno bi bilo da ne? Verjamem, da je idiotsko zalivati travo, prati avto, ali hladiti asfalt..ampak vrt, par litrov, trije splakovalni kotlicki..ne vem, vi povejte.
Če bi res bil problem voda, bi enostavno drastično omejili porabo na 15 l na dan na osebo, kolikor je minimum za preživetje, pa turiste bi nagnali domov. Ne pa, da še naprej pustijo v povprečju 150 l pitne vode brez problema. Doma jo lahko 24/7 zlivaš v kanal, zalivat pa ne smeš.
https://www.who.int/teams/environment-c...
Več boste varčevali, kasneje se bodo odgovorni lotili prepotrebnih investicij v distribucijo, obdelavo in vire voda. Dokler je, ne diraj. Ko bo dovolj pogosto problem, bo tudi zanesljivost povišana. Do takrat bodo pa občine še naprej varčevale in ne bodo gradili nič. Glede na to da so sistemi taki, da še 24-48 urne rezerve ni, je to resnična katastrofa, saj gre skoraj z rok v usta, brez bufferja oziroma z zelo majhnim. Da ne omenjam požarne varnosti, ki je nezadostna v veliki večini primerov.
ššš ::
Jest mam vodo iz strehe napelano v bivso greznico, ki je zdej zarad urejene kanalizacije ne rabm vec. Trije prekati. Prva dva sta zabetonirana, zadni pa je prepusten dol v zemlo, ce je slucajno vode prevec. Skupej 3000+1500l. Pumpam pa ven z rocno stirno, al pa ce se mi da nastimvat, tut z elektricno pumpo. No, vrt je mejhen in vode je ze zdavnej zmankal,.....
SambaShare ::
Če bi res bil problem voda, bi enostavno drastično omejili porabo na 15 l na dan na osebo, kolikor je minimum za preživetje, pa turiste bi nagnali domov. Ne pa, da še naprej pustijo v povprečju 150 l pitne vode brez problema. Doma jo lahko 24/7 zlivaš v kanal, zalivat pa ne smeš.
Ja to je fino gledati, gasilski tovornjaki cele dneve vozijo vodo v okoliške hotele, mi naj pa po navadilih komunale varčujemo. Itak.
Pa si siguren da ti lahko dajo kazen na podlagi "tvoja trava je zelena"? Mal hitro v vodo pade..
Bumbar, saj ne boš dobil kazen na podlagi tega. Zaradi tega bodo sploh prišli pogledat, kazen boš pa dobil, ko si bodo ogledali.
PacificBlue ::
Nismo priklopljeni na javni vodovod. Imamo svoj vir vode - 5000l+2000l cisterno. Dva gospodinjstva oz dve hiši. Manjša cisterna je za napajanje živine + rastlinjak. Zdaj v tej suši sem moral avtomatsko zalivanje v rastlinjaku iz 8 ure zjutraj prestavit na pol 6 zjutraj, ker je vode začelo zmanjkovati, ko so se v dopoldanskem času prišle krave napajati.
Kot zanimivost glavno mesto SA Riyadh z 8 miljoni prebivalcev leži sredi puščave in 50-80 % vode pridobivajo z desalinizacijo morske vode.
Edit/
Kot zanimivost glavno mesto SA Riyadh z 8 miljoni prebivalcev leži sredi puščave in 50-80 % vode pridobivajo z desalinizacijo morske vode.
Edit/
I'm not even white, I'm off-white. It's a new race.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: PacificBlue ()
Telbanc ::
Pol je tle še ena dilema, jaz avta doma ne smem oprat, avtopralnice delajo z polno paro. Zaj še ni tko hudo, čeprrav so ena drevesa že začela odmetavat liste, da se zaščitijo, ker listi porabijo ogromno vode. Listi v eni noči porumenijo, zanimivo. Najprej češnje pri meni.
Zaj je tle res vprašanje, če lah zaliješ nekaj paradajzov, ne pa trate. Gre namreč za pridelavo hrane. Da vsaj poleti ne jemo plastičnih paradajzov iz Nizozemske in solate iz Italije, ki jo zalivajo z scavnico iz Čistilnih naprav. Po biološkem čiščenju. ....
Zaj je tle res vprašanje, če lah zaliješ nekaj paradajzov, ne pa trate. Gre namreč za pridelavo hrane. Da vsaj poleti ne jemo plastičnih paradajzov iz Nizozemske in solate iz Italije, ki jo zalivajo z scavnico iz Čistilnih naprav. Po biološkem čiščenju. ....
Hvala bogu, nisem cepljen za covid-19.
Bumbar, saj ne boš dobil kazen na podlagi tega. Zaradi tega bodo sploh prišli pogledat, kazen boš pa dobil, ko si bodo ogledali.
Drzi nek nivo prosim. A so res kdaj komu prisli pogledati pa je dobil kazen? Ne mi o tistih prijatelj od prijatelja..iz prve roke. In na podlagi cesa te oglobijo? Ker imas zeleno travo dvomim da kvalificira.
Zgodovina sprememb…
DamijanD ::
Telbanc: ne vem v kakšnem odstotku ampak avtopralnice bi morale vsaj deloma reciklirati vodo, če se ne motim
Sosednje se en velik bazen polnili 3 dni nazaj
Pri nas imamo 4800l podzemno cisterno in z njo zalivamo ~ 100m2 vrta (torej zelenjava, ne trave) - za enkrat še ni zmanjkalo, ampak ne bo pa več za dolgo.
A pa vam še teče v cisterno? Studenec še ni presahnil?
Sosednje se en velik bazen polnili 3 dni nazaj
Pri nas imamo 4800l podzemno cisterno in z njo zalivamo ~ 100m2 vrta (torej zelenjava, ne trave) - za enkrat še ni zmanjkalo, ampak ne bo pa več za dolgo.
PacificBlue je izjavil:
Nismo priklopljeni na javni vodovod. Imamo svoj vir vode - 5000l+2000l cisterno.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: DamijanD ()
brbr21 ::
Mislim da leta 2013 je prišel nek občinski inšpektor preverjat takratnemu tastu zaradi zalivanja trate (1000+m2), vrta in cipres okoli parcele. Podlaga je bila prijava (baje večkratna) prijaznega soseda. Ker je voda iz 30m3 zalogovnika deževnice, si je zadevo ogledal, naredil nek zapisnik in to je bilo to. Bolj ga je zanimalo kako je vsa namakalna avtomatika delovala, kot pa sama voda. Aja, edino vprašal je če ima zalogovnik priklop na javni vodovod. Vprašal, pogledal ne.
Pomoje, da če te nihče ne prijavi in če je pri vas sploh razglašena prepoved uporabe vode za zalivanje, potem ni panike. Dvomim, da bi kdo okoli hodil špijonirat. Vseeno po pameti. Zalij vrtnine, trate in ostalega pač ne.
Pomoje, da če te nihče ne prijavi in če je pri vas sploh razglašena prepoved uporabe vode za zalivanje, potem ni panike. Dvomim, da bi kdo okoli hodil špijonirat. Vseeno po pameti. Zalij vrtnine, trate in ostalega pač ne.
Drzi nek nivo prosim. A so res kdaj komu prisli pogledati pa je dobil kazen? Ne mi o tistih prijatelj od prijatelja..iz prve roke. In na podlagi cesa te oglobijo? Ker imas zeleno travo dvomim da kvalificira.
Ko razmišljaš, da bi ob pomanjkanju vode zalival vrt, si brez nivoja, tako, da ne vidim razloga, da bi jaz držal nek nivo.
Pač, normalen človek razume, da se to ne dela. Za to, da je pa suša, pa ne rabiš biti tudi ne posebaj pameten, skozi okno pogledaš.
Normalen človek tudi ne rabi kazni. Ker bo sam razumel, da tega med sušo pač ne počneš, sociopati se pa bojijo kazni, ker pri njih
drugega tako ali tako ne zaleže.
Postavi si pod žleb cisterno, potem pa naslednje leto zalivaj iz nje, kolikor ti paše. Ker bolje itak ne bo več nobeno leto, samo
na slabše bo šlo.
Zgodovina sprememb…
Mislim da bi tebe tud mogli mal zaliti te dni :)
Ja nc, gremo kopat za zbiralno cisterno meteorne vode, vmes pa vrt zalit.
Ja nc, gremo kopat za zbiralno cisterno meteorne vode, vmes pa vrt zalit.
tetriandoch ::
Samo potem naj velja prepoved za vse. Ne pa da dela gospoda, kar hoče. Pa, da se masovke turistov vlačijo okoli in se preseravajo z vodo. Doma pa ne smeš zalit zelenjave. Oni pa jodla na Krn ob 10 dopoldne in potem zahteva carsko postrežbo, ko se privleče do vrha, če ga prej reševalci ne rešujejo. Pa, ko bodo porihtali vodovode, namesto da samo kradejo, se lahko pogovarjamo naprej. Da se o kmetijskih zadrževalnikih in namakanju niti ne menimo. Bi bilo treba res kakšnega obesite za jajca na prvo drevo, da bi se kaj premaknilo. Te prime srat, ko gledaš ves tisti drek po TV. Razni "kmetijski" ministri in podoben gnoj.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: tetriandoch ()
bbbbbb2024 ::
Ko razmišljaš, da bi ob pomanjkanju vode zalival vrt, si brez nivoja, tako, da ne vidim razloga, da bi jaz držal nek nivo.
Pač, normalen človek razume, da se to ne dela. Za to, da je pa suša, pa ne rabiš biti tudi ne posebaj pameten, skozi okno pogledaš.
Mogoče pa je v tebi problem. Prepotoval sem kup sveta, se srečal s kraji, kjer dejansko živijo na robu puščave in tudi s kraji (Malezija), kjer v monsunski sezoni pada dež tako, da postaviš vedro na ploščad in je polna v manj kot minuti.
Slovenija nikjer ne bi smela imeti suše. Nikjer. Je vodnata država, imamo alpe, kar povzroči, da se vedno ulije dež.
Če je suša, pomeni, da so si občinarji denar razdelili denar za plače, komunalna podjetja pa so kot so. V 20 letih nikjer ni zgrajen zadrževalnik vode, obstaja eno (umetno) jezero v SV Sloveniji, ki je bilo narejeno točno s tem namenom, da vodo, ki bi stekla na JV (Hrvaška) zadrži. To nenormalno dobro funcionira, pa še ribe gojijo. In komarje sicer tudi, take prav cepljene, velike.
Jaz brez pardona zalivam in drevesa in vrt. Pri nas ni omejitev, ampak nikjer jih ne bi smelo biti.
PacificBlue ::
Ljubljančani so se lahko kopali zastonj v vodi, torej je vode dovolj=)
Še teče, ni velik dotok, teče pa bolj ali manj konstantno.
Še teče, ni velik dotok, teče pa bolj ali manj konstantno.
I'm not even white, I'm off-white. It's a new race.
OutOfTheBox ::
Postavi si pod žleb cisterno
In naredi gojišče za komarje iz IBC cisterne iz dvomljive kakovosti (vprašanje kaj je bilo pred noter - nova je predraga) uporabil za zalivanje rastlin v okolici.
Poleg tega, prav vsaka cisterna bi morala biti opremljena z nečim takim:
https://www.aquabarrel.com/IBC-Tote-Cap...
Isto velja za sode in ostale posode.
Buggy ::
dej ne seri...jaz imam 120 litrsko zaprto zadevo, ki je celo licna in uporabna, napaja se iz nadstreska, druga pa iz utility shrambe. Nobenih komarjev.
Zaenkrat zalivam zgolj javor, ki mi ga je podaril oce za 50 let. Solata v visoki gredi ne jebe scene, edin paradiznike na terasi pa je bilo res treba zalivat.
Zaenkrat zalivam zgolj javor, ki mi ga je podaril oce za 50 let. Solata v visoki gredi ne jebe scene, edin paradiznike na terasi pa je bilo res treba zalivat.
Buggy ::
moja napaka ni 120L ..v tem primeru gre za Zbiralnik vode AQUACAN 360 l s pipo in pokrovom, antracit. My bad!
DamijanD ::
Se strinjam - ampak eno je suša zunaj, drugo je pa suša v občinskem vodovodu. Par let nazaj med sušnim obdobjem sem jaz pisal na našo občino, koliko imamo še vode, ker ni nobene objave nikjer in sem dobil nazaj odgovor, da dovolj.
Z drugimi besedami, skrbnik rezervoarja mora povedati uporabnikom ali je potrebno varčevanje ali ne... (letos tudi še ni bilo nič opozoril).
Smo pa na srečo danes dobili 70mm padavin, tako da je zalito + cisterna polna.
feryz ::
Jaz sem lazil v greznico več kot mesec dni, da sem celo spedenal. Zrihtal dno, poflikal stene, mrežica, hidrotes, preboji, povezave ...
Tako da imam 10 kubikov vode na lagerju. Čeprav gre zdaj proti koncu. Travo bo treba nehati zalivati.
Drugače pa ja, nehajo naj krasti denar in začnejo investirati.
Pri nas imamo vodovodne cevi iz leta 1957. Ravno ta teden že tretjič flikanje cevi na vsega petnajstih metrih dolžine. In zagotovo ne zadnjič.
Tako da imam 10 kubikov vode na lagerju. Čeprav gre zdaj proti koncu. Travo bo treba nehati zalivati.
Drugače pa ja, nehajo naj krasti denar in začnejo investirati.
Pri nas imamo vodovodne cevi iz leta 1957. Ravno ta teden že tretjič flikanje cevi na vsega petnajstih metrih dolžine. In zagotovo ne zadnjič.
Irbis ::
Jaz imam 10.000 litrov zbiralnik za deževnico, ampak se je pokazalo, da je to čisto premalo. Zadnji resnejši dež je bil 29 mm 3. julija (v juliju vse skupaj 49 mm, lani npr. 141 mm), danes dobrodošlih 6 mm, ampak očitno se spet obeta vsaj 10 dni brez dežja.
Na srečo sem pred prepovedjo natočil nekaj kubikov v zbiralnik, tako da bo zelenjava z malo sreče preživela. Travo bom jeseni posejal na novo (tokrat bolj puščavske sorte), drevje, ki je že brez listja, bo z malo sreče spomladi še odgnalo. Namesto rož bo pa počasi treba nasaditi kaktuse.
Na srečo sem pred prepovedjo natočil nekaj kubikov v zbiralnik, tako da bo zelenjava z malo sreče preživela. Travo bom jeseni posejal na novo (tokrat bolj puščavske sorte), drevje, ki je že brez listja, bo z malo sreče spomladi še odgnalo. Namesto rož bo pa počasi treba nasaditi kaktuse.
tetriandoch je izjavil:
Samo potem naj velja prepoved za vse. Ne pa da dela gospoda, kar hoče. Pa, da se masovke turistov vlačijo okoli in se preseravajo z vodo. Doma pa ne smeš zalit zelenjave. Oni pa jodla na Krn ob 10 dopoldne in potem zahteva carsko postrežbo, ko se privleče do vrha, če ga prej reševalci ne rešujejo. Pa, ko bodo porihtali vodovode, namesto da samo kradejo, se lahko pogovarjamo naprej. Da se o kmetijskih zadrževalnikih in namakanju niti ne menimo. Bi bilo treba res kakšnega obesite za jajca na prvo drevo, da bi se kaj premaknilo. Te prime srat, ko gledaš ves tisti drek po TV. Razni "kmetijski" ministri in podoben gnoj.
Ja, pa podnebne krize nima smisla reševati ker se bogati vozijo z avioni.
Daj malo manj glej naokrog, pa pometaj pred svojim pragom in ko bodo to počela večina bo velika večina problemov
izginila samih od sebe.
Ne pa da iščeš izgovore, zakaj bi bil raje del problema.
Zgodovina sprememb…
bbbbbb2024 je izjavil:
Mogoče pa je v tebi problem. Prepotoval sem kup sveta, se srečal s kraji, kjer dejansko živijo na robu puščave in tudi s kraji (Malezija), kjer v monsunski sezoni pada dež tako, da postaviš vedro na ploščad in je polna v manj kot minuti.
Slovenija nikjer ne bi smela imeti suše. Nikjer. Je vodnata država, imamo alpe, kar povzroči, da se vedno ulije dež.
Če je suša, pomeni, da so si občinarji denar razdelili denar za plače, komunalna podjetja pa so kot so. V 20 letih nikjer ni zgrajen zadrževalnik vode, obstaja eno (umetno) jezero v SV Sloveniji, ki je bilo narejeno točno s tem namenom, da vodo, ki bi stekla na JV (Hrvaška) zadrži. To nenormalno dobro funcionira, pa še ribe gojijo. In komarje sicer tudi, take prav cepljene, velike.
Jaz brez pardona zalivam in drevesa in vrt. Pri nas ni omejitev, ampak nikjer jih ne bi smelo biti.
To je enako blebetanje kot sem ga poslušal od anticepilcev. Vsi možni izgovori, prelaganje krivde, samo, da opravičijo, da so pofukani egoisti.
In izkazuješ samo enako. Izgovore. Prenašanje krivde. In egoizem.
djabi ::
Podnebno krizo ne boš rešil ne ti, ne jaz, ne Slovenija ... Imaš napisane podatke na voljo, da vsakih 90-100 let pride sušno obdobje, ki traja kakšno desetletje ali več, reke lahko konkretno usahnejo, jezera izginejo.
Sicer pa, dokler ne bodo spremembe v globalnem smislu - to pomeni, da ročko potegnejo ZDA, Kitajska, Indija, Rusija itn. se nimamo o čem pogovarjati.
Sicer pa, dokler ne bodo spremembe v globalnem smislu - to pomeni, da ročko potegnejo ZDA, Kitajska, Indija, Rusija itn. se nimamo o čem pogovarjati.
Podnebno krizo ne boš rešil ne ti, ne jaz, ne Slovenija ... Imaš napisane podatke na voljo, da vsakih 90-100 let pride sušno obdobje, ki traja kakšno desetletje ali več, reke lahko konkretno usahnejo, jezera izginejo.
Ja saj, in potem se veselo eden na drugega zgovarjajo, zato, da se ne zgodi nič. Enako kot počneš sam.
Ampak tule pa zlahka narediš kaj tudi sam, da ne kuriš zalog pitne vode po nepotrebnem. Brez ZDA, brez Kitajske, brez Indije in brez Rusije itn.
In kaj se izkaže? Da ni problem ne ZDA, ne Kitajska, ne Indija in ne Rusija, pa tudi "itn." ne. Ampak idiotski egoistični slovencelj poln izgovorov.
Seveda, nobeno presenečenje, omejitve večinoma na območju Maribor in Ptuj. Kaj pa drugega.
Zgodovina sprememb…
Nobenih komarjev.
Komarjev ni, ker imaš pokrov. Če bi imel odkrito, bi imel polno golazni.
aytim ::
Ja saj, in potem se veselo eden na drugega zgovarjajo, zato, da se ne zgodi nič. Enako kot počneš sam.
Ampak tule pa zlahka narediš kaj tudi sam, da ne kuriš zalog pitne vode po nepotrebnem. Brez ZDA, brez Kitajske, brez Indije in brez Rusije itn.
In kaj se izkaže? Da ni problem ne ZDA, ne Kitajska, ne Indija in ne Rusija, pa tudi "itn." ne. Ampak idiotski egoistični slovencelj poln izgovorov.
Seveda, nobeno presenečenje, omejitve večinoma na območju Maribor in Ptuj. Kaj pa drugega.![]()
Sonca in vode je neomejeno
Seveda, nobeno presenečenje, omejitve večinoma na območju Maribor in Ptuj. Kaj pa drugega.![]()
Sonca in vode je neomejeno
"Two things are infinite: the universe and human stupidity; and I’m not sure about the universe"

IL_DIAVOLO ::
Spara se z vodo ko je, ne ko je ni. Torej prepoved domacih bazenov in pranja avta doma.
Con il Milan nel cuore!
https://www.youtube.com/watch?v=fS58IQczWWE&ab_channel=MariusMotora
Forza ragazzi!
Forza ragazzi!
johnnyyy ::
IL_DIAVOLO je izjavil:
Spara se z vodo ko je, ne ko je ni. Torej prepoved domacih bazenov in pranja avta doma.
Niti ne. Rezervoarji in zalogovniki za vodo so omejeni, tako imaš situacijo, da ko je preveč vode imaš poln rezervoar in višek zliješ v naravo, ko pa je manjko pa te vode ni več in si znjo nimaš kaj pomagati.
V naravo se zlivajo tiste, ki tečejo same od sebe (reke, potoki).
Ne pa, da bi črpali vodo s črpalko in jo potem prelivali čez vodohran.
johnnyyy ::
V naravo se zlivajo tiste, ki tečejo same od sebe (reke, potoki).
Odvisno od načina pridobitve. Ene pridobivamo na izvirih (recimo na Rižani) in tam ne moreš nekaj šparat. Na drugi strani pa imaš črpanje iz podtalnice ... samo tam si pa na podobnem, saj ob suši se tudi podtalnica precej zmanjša zaradi suše.
Glavni problem je v tem, da takrat ko je viška vode je konkretnen višek, ko pa je manjko je pa konkreten in ti tistih viškov ne moreš učinkovito in poceni shranit.
feryz ::
Evo, nedelja, ura je šest zjutraj, človek bi malo pospal, ampak... mora poslušati glasni zvok fleksarce, ki žaga asfalt.
Komunalci so spet zraven naše bajte, že drugič ta teden, že petič ali šestič letos, 10 metrov stran od kjer so zadnjič končali.
Priznam da so fantje pridni, priti v nedeljo ob petih na šiht ... ampak baje vode ni ali jo je malo in ti izviri sredi ceste niso ravno blagodejni za to situacijo, zato jim drugega ne preostane.
Da bi kompletne cevi menjali seveda ni opcija, rajši vsako nedeljo zjutraj štemajo ljudem po ušesih.
Tako da ... na zapadu ništa novo, smo včasih rekli.
Razen nove spojke na cevi, 10 metrov stran od prejšnje nove spojke na cevi.
Komunalci so spet zraven naše bajte, že drugič ta teden, že petič ali šestič letos, 10 metrov stran od kjer so zadnjič končali.
Priznam da so fantje pridni, priti v nedeljo ob petih na šiht ... ampak baje vode ni ali jo je malo in ti izviri sredi ceste niso ravno blagodejni za to situacijo, zato jim drugega ne preostane.
Da bi kompletne cevi menjali seveda ni opcija, rajši vsako nedeljo zjutraj štemajo ljudem po ušesih.
Tako da ... na zapadu ništa novo, smo včasih rekli.
Razen nove spojke na cevi, 10 metrov stran od prejšnje nove spojke na cevi.

deepsick ::
OutOfTheBox je izjavil:
V Sloveniji verjetno ne, ampak pred leti nekje v ameriki so dobivali kazni tisti ki so imeli zeleno travo pred hišo![]()
Ja, še 2026; zanimivo, ja, zna biti še kaj tudi v Sloveniji/EU, kjer ni dovolj shranjene deževnice v primeru (vedno) daljših sušnih obdobjih nekaj kubikov hitro poide na zaresnem vrtu.
These conflicts also carry environmental consequences. When water supplies are strained, using additional water simply to preserve a certain appearance can add even more pressure to reservoirs and local systems already dealing with dry conditions.
The dispute shows how homeowners can end up caught between conservation requirements and aesthetic demands.
Utilities are also signaling that expectations may need to change
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: deepsick ()

kriptobog ::
IL_DIAVOLO je izjavil:
Če se lotiš bazena pravilno, je čisto ok. Jaz ga ne pospravljam pa na leto ne pokurim več kot dva kubika (bazen je 20 kubikov), da dotočim spomladi. Za pranje avta in zalivanje vrta imam pa deževnico. 2x 10 kubikov cisterni. Notri se steka z dveh streh in se je še v petkovi plohi nateklo 1,2 kubika. Trenutno imam cisterni na 80%, tko da ne bo zmanjkalo. Za avto je pa deževnica še veliko boljša, ker voda iz vodovoda ima preveč kamna. Samo fino je imeti filter pred pumpo, da prečistiš umazanijo s strehe.
IL_DIAVOLO je izjavil:
Niti ne. Rezervoarji in zalogovniki za vodo so omejeni, tako imaš situacijo, da ko je preveč vode imaš poln rezervoar in višek zliješ v naravo, ko pa je manjko pa te vode ni več in si znjo nimaš kaj pomagati.
Bi bilo pa fajn zmanjšat izgube. Saj vemo, da imamo kar orenk njih

Zimonem ::
Menjava cevi ni ravno trivialna niti poceni. Na koncu pa saj imamo vodohrame ampak to ni planirano za ekstremno sušo kot je letos. Nekje loviš ekonomijo.

IL_DIAVOLO ::
IL_DIAVOLO je izjavil:
Če se lotiš bazena pravilno, je čisto ok. Jaz ga ne pospravljam pa na leto ne pokurim več kot dva kubika (bazen je 20 kubikov), da dotočim spomladi. Za pranje avta in zalivanje vrta imam pa deževnico. 2x 10 kubikov cisterni. Notri se steka z dveh streh in se je še v petkovi plohi nateklo 1,2 kubika. Trenutno imam cisterni na 80%, tko da ne bo zmanjkalo. Za avto je pa deževnica še veliko boljša, ker voda iz vodovoda ima preveč kamna. Samo fino je imeti filter pred pumpo, da prečistiš umazanijo s strehe.
Ti verjetno sploh ne ves koliko je m3 vode :D
Con il Milan nel cuore!
Forza ragazzi!
Forza ragazzi!
Menjava cevi ni ravno trivialna niti poceni. Na koncu pa saj imamo vodohrame ampak to ni planirano za ekstremno sušo kot je letos. Nekje loviš ekonomijo.
Problem vodovoda je ta, da marsikje sploh ne vedo kje je vodovod.
Drug problem je ta, da se odpira zelo zanimivo vprašanje: če vodovodne cevi flikaš s flikami eno zraven druge, ali je to še isti vodovod ali pa je že obnovljen?
Vredno ogleda ...
| Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
|---|---|---|---|
| Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
| » | Namakanje polj, vrtine (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 8932 (784) | anketar |
| » | Izkoriščenje deževnice (strani: 1 2 3 )Oddelek: Loža | 25033 (5973) | Grinmiir3 |
| » | Kako izkopat vodnjak?Oddelek: Loža | 22637 (4513) | BigWhale |
| » | Zaračunavati bodo začeli dež!! (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 12220 (9793) | ...:TOMI:... |
| » | Poraba vode v gospodinjstvu (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 17954 (16056) | Okapi |