» »

Poraba vode v gospodinjstvu

Poraba vode v gospodinjstvu

1
2
»

Mesar ::

Ja sam so pa verjetno druge stvari v tej vodi, no ne vem če je tako nedolžna kot vsi trdite in je edini problem, da dobi vonj če dalj časa stoji.
Your turn to burn!

barbarpapa1 ::

Pozdrav

Pri kapnici je definitivno neke vrste problem, da splakuje ozračje in pa ti opere streho. Zato je morda smiselno, da se jo filtrira. Če se kapnica uporablja za pitje, je IMHO filter z aktivnim ogljem obvezen (ne pozabit na obnavljanje filtrov - niso večni). Če pa jo uporabljaš kot "tehnološko" vodo (splakovanje WC-jev, pranje perila, zalivanje vrta in zelenic, pranje avta...) pa filtriranje ni tako nujno.

Ne pozabite, da je pitna voda, ki prihaja iz vodovoda prav tako kapnica, ki se oprala drevesa, travo, zemljo, skale "you name it" in je prefiltrirana skozi sedimente. Ravno to pronicanje skozi tla je hkrati tudi problematično, sploh na kmetijskih področjih. Zato so na takih področjih pogoste kontaminacije z nitrati (posledica intenzivnega gnojenja) in pa kakšnimi še bolj nevarnimi strupi (pesticidi, herbicidi, fungicidi). Dosti manj težav je v hribovskih predelih z manj ali sploh brez kmetijstva (in industrije, jasno).

Zaradi vsega naštetega sem mnenja, da je kapnica približno enak riziko, kot voda iz vodovoda. Govorim za moje področje (MB), mora pa, glede na okolico, kjer biva, vsak sam narediti takšno oceno. Trdim pa, da je v zadnjih dvajsetih, tridesetih letih v MB kapnica manj rizična, kot pred tem. Skoraj vsa individualna kurišča so iz premoga prešla na kurilno olje, plin ali lesno biomaso. Prav tako je bistveno manj industrijskih izpustov (pa MB industrija niti ni bila toliko problematična), tako da je zrak in posledično kapnica sedaj čista.

LP

Jože

Okapi ::

Recimo Dravsko polje je ogromen rezervoar podtalnice, vendar se je nivo le te že krepko zmanjšal.
Za koliko? Koliko je v njem vode? In koliko jo vsako leto z dežjem pride na novo?

Črpanje podtalnih zalog vode je res problematično samo v puščavskih predelih, kjer vsako leto načrpajo toliko vode, kolikor se jo z dežjem nabere v recimo 10 ali še več letih. Skratka, črpajo tisočletno zalogo, ki je ne bo mogoče obnoviti in ko bo zmanjkalo zalog, bo konec veselja.

Me pa res zanima, kakšni so pri nas podatki za Dravsko poljo - res načrpamo več, kot se vsako leto tam na novo nabere vode? In če, za koliko več?

In celo če res podtalnice zmanjkuje, to pomeni samo, da zmanjkuje brezplačno prečiščene vode. Bo pač treba vodo, recimo direkt iz Save, filtirati, kar je preprost tehnološki problem. Vodovodna voda bo pač nekaj dražja in potem si bo pač vsak sam preračunal, koliko bo šparal z njo, oziroma bo morda razmišljal o svoji cisterni za kapnico.

O.

Invictus ::

Na ARSO si preberite da so zaloge vode v Sloveniji nizke. Praktično skoraj celo leto ni bilo omembe vrednih padavin.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

gruntfürmich ::

sidd je izjavil:

Vode ne bo zmanjkalo, bo pa zmanjkalo pitne, čiste vode! Velika razlika.

kolikšna je pravzaprav ta razlika?
se ti sploh sanja da je razlike samo par filtrov?
malo preveč imate sprane možgane od raznoraznih zemljoljubih nabijačev in premalo mislite s svojo glavo...
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

KandazaR ::

Podtalnico tudi umetno napajamo saj so izgube na vodovodnem omrežju v povprečju okoli 40%.

francek1 ::

Ja, in od kod v večini Slovenije črpajo vodo? Da ne boš perpetuum mobila izumil...
Kdor se je že rodil učen se lahko reži...

KandazaR ::

Ne boj se, vem. Hotel sem samo povedati da so izgube 40% in da gre kar velik del načrpane vode nazaj v podtalnico.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: KandazaR ()

sidd ::

Za koliko? Koliko je v njem vode? In koliko jo vsako leto z dežjem pride na novo?

Na primer, ko so gradili garažno hišo pod tržnico v Mariboru, se pojavljajo cifre, da bi naj padel nivo za 2 metra (tako pravijo na vodovodu). Vendar me za Vrbanjski plato, kjer se načrpa večino podtalnice, ne skrbi toliko, ker se le ta napaja (oz. se ga napaja umetno - vodo dejansko prečrpava) iz Drave. Problem pa je celotno Dravsko polje, kjer je že ogromno škode na tem področju naredila na primer gradnja kanala za HE Zlatoličje, ker se bolj napaja od padavin in potokov s Pohorja, in je dosti bolj dovzetno na črpanje. Naprimer, povprečna količina padavin, izmerjena na Taboru v Mariboru je padla za 100 mm v 40 letih.
Za samo Dravsko polje pa je tako - na enih črpališčih se načrpa več, na drugih pa se načrpa manj, kot se je obnovi. Imajo vse podatke na ARSO. Malo pogooglajte, koga zanima.
kolikšna je pravzaprav ta razlika?
se ti sploh sanja da je razlike samo par filtrov?
malo preveč imate sprane možgane od raznoraznih zemljoljubih nabijačev in premalo mislite s svojo glavo...

Že zdaj obžalujem, da se spuščam na tvoj nivo.... prvo vprašanje - ti sploh veš koliko je sladke vode na svetu, ter koliko od te je sploh pitne? Tako da ne nabijaj. Razlika je OGROMNA. Vode je, samo čiste in pitne ne. In tako odg. na drugo vprašanje - ne, razlike ni samo par filtrov. Malo poglej recimo, kako v Dubaju pridobivajo vodo, kakšna pravcata tovarna je to in koliko to žre elektrike. Mene ne skrbi, sem strojnik, in bom mastno računal za postavitev takih zadev kjerkoli na svetu! Aja, 25% cene vode predstavlja cena električne energije za pumpe ;)
Tretje vprašanje pa....no comment, si vse povedal o sebi. Jaz sem za razliko od teme kar nekaj prebral na to tematiko, in tudi malo logično razmislil, in ne nabijam tja v tri dni.
Ne boj se, vem. Hotel sem samo povedati da so izgube 40% in da gre kar velik del načrpane vode nazaj v podtalnico.

Nevem kje, vendar v Mariboru se uspešno spopadajo s tem, in iz leta v leto zmanjšuje izgube v svojem vodovodnem omrežju. Mislim da so sedaj že pod 30% (še nekje 20 let nazaj je bil Mb pri nekje 45% izgub). Japonci bo bolj uspešni pri tem, so se mi zdi blizu 10%.

lp
no idea for signature
signed
I

barbarpapa1 ::

Pozdrav

Sem hotel napisati nekaj v tej meri, kot je napisal Sidd. Podtalnica (vsaj v MB) ni samo kapnica, ki je poniknila v zemljo, temveč je znaten del tudi "razlite" dravske vode. In v MB imamo srečo, da je Drava reka z dokaj konstantnim pretokom ne glede na letni čas (iz tega razloga je tudi bila izbrana za gradnjo HE Fala v času Avstro-Ogrske) in so prepovedi zalivanja vrtov z vodovodno vodo v sušnih obdobjih dokaj "pozno" na vrsti. Izgradnja kanala HE Zlatoličje je prerezala "žilo" talne vode na dravskem polju, kar je povzročilo padec nivoja talne vode za nekaj m in sicer na zahodnem delu dravskega polja - tisti del med kanalom proti Slovenski Bistrici. Na drugi strani kanala (med kanalom in staro strugo Drave) se je nivo podtalnice ohranil. Imam kolega, ki ima hišo na tem področju in on ne zbira deževnice, temveč ima dobesedno v tla zabito cev in hidrofor. Vodo črpa iz globine 2m in je je čisto dovolj za sanitarne zadeve.

Zanima me še ena zadeva. Ali je v MB kdaj bila narejena študija, ali bi se lahko s pitno vodo oskrbovali iz Pohorja? Antični Ptuj je imel akvadukt speljan iz Pohorja. To pa iz dveh razlogov. Za delovanje rimskega vodovoda potrebuješ naravni padec in pa kvaliteta vode je, IMHO, dosti boljša od podtalnice.

LP

Jože

kuglvinkl ::

Glede izgub, če jih imate okol 40% ste kar carji IIRC. V izraelu jih imajo okol 10-15 z uporabo precej drage tehnologije, ki jo seveda izvažajo.

Glede desalinacije. A ni ravno zaradi porabe elektrike taka fabrka mini nuklearna elektrarna? (takšna kot na letalonosilkah ipd)?

Se mi zdi, da je argument tistih, ki smo za varčevanje s pitno vodo veliko prepričljivejš, predvsem pa veliko bolje artikuliran.

sidd ::

barbarpapa1, lahko kaj več poveš o tem akvaduktu? To pa me resno zanima :)
kuglvinkl, če Kangler ne bi bil Kangler, bi občinska podjetja lepo delovala in bi vodovod še dalje pospešeno vlagal v svoje omrežje, vendar so izgube posledica še kar nekaj % starih cevi.

Za oskrbovanje s Pohorja z vodo pa dvomim da bi je bilo dovolj, še za zasneževanje prog je ni dovolj.
no idea for signature
signed
I

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: sidd ()

donfilipo ::

Eno akutno aktualno vprašanje. Najprej prašam sem, ker za čisto kmečke praktične zadeve, je pa tale forum na zelo visokem nivoju.

Takole gre.
Bilo je obvestilo, da en dan eno uro ne bo vode. Nič zato sem si mislil. Bodo stručnjaci nekaj popravili.

Zdaj opravljeno popravilo nekako ne štima. Voda sicer teče, a po prvem večjem curku je bila rjava.

No sem rekel, glede da je v naši vasi islam zelo prisoten pa morda priteče nafta in sem rešen:) Pa ni.

Voda je sicer zdaj zelo bledo rjava, šele čez čas se vidi, da je umazana. Na spletni strani vodovoda, pa so si ravno podelili kolajne za kvaliteto vode:).

Zanima me kaj je tu lahko problem. Malo mi je zorno, da bi ravno jaz težil, na drugi strani pa me skrbi, da ne bi tako stručno zbolelo pol vasi?
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

Okapi ::

Pusti teči vodo nekaj časa in če ne bo bolje, pokliči na sedež vaškega vodovoda. Ti bodo znali precej bolje svetovati, kot modreci z Slotecha.;)

Če si zelo žejen, daj vodo na štedilnik in naj 10 minut vre, potem jo pohladi in pij.

O.

dzinks63 ::

V ceveh se s časom naberejo vsedline, blato, rja, ... ko se v njih ponovno spusti voda, se vse to "skalaburi" in voda je motna, to traja nekaj časa, ni druge kot da se s časom vse skupaj normalizira. Pač pusti pipe nekaj časa odprte, do vidne bistrosti.

St235 ::

Pa mrežico na pipi se splača očitit v takem primeru, ker dela tiste umazanije je zagotovo ostal na najej kar lahko vpliva na pretok.

O okapijevih nebuilozh pa reje ne bi. Me preecej spomni na argumente ZDA pred 20 leti, da nafte pa ja ni treba šparat. Voda je pač vsepovsod, nabiješ par filtrov in imaš pitno vodo... Ne vem zakaj tega ne sporočijo številnim državam v razvoj, kejr ljudje dnevno umirajo zaradi oporečne vode.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: St235 ()

Okapi ::

Umirajo zaradi umazane vode, ne zaradi pomanjkanja vode.

Če ti ni jasno, koliko vode vsak dan po Savi, Dravi, Soči ... neizkoriščene odteče v morje, potem ti pač ne morem pomagati. Pojdi enkrat pogledat ustje Donave, Rena, Volge, Amazonke ... in potem ob pogledu na vso to vodo, ki teče v morje, jokaj, da je treba z vodo varčevati, ker jo bo vsak hip zmanjkalo. Vode ljudje v bistvu sploh ne trošimo, ker jo je na Zemlji vedno enako. Vse, kar naredimo z njo, je to, da jo nekaj začasno umažamo. Zato je varčevanje z vodo bedarija. Paziti moramo samo, da je po nepotrebnem ne onesnažujemo.

Če ne ločiš med porabo in onesnaževanjem, pa ni moj problem.

O.

St235 ::

Če si ti tako naiven, da verjameš, da par filtrov reši problem umazane vode, tudi prav.

BALAST ::

Seveda lahko par filtrov reši ta problem 99,9% učinkovito!!!
"You may fool all the people some of the time;
you can even fool some of the people all the time;
but you can't fool all of the people all the time."

Okapi ::

Če si ti tako naiven, da verjameš, da par filtrov reši problem umazane vode,
V bistvu je lahko tudi en sam.>:D

O.
1
2
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Izkoriščenje deževnice (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
10216183 (3611) BorutO
»

Filtri za vodo (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
11721350 (9827) denabiker
»

čiščenje deževnice (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5324625 (14604) Apple
»

Filtriranje deževnice

Oddelek: Loža
3710543 (9396) torres8
»

Zaračunavati bodo začeli dež!! (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
569305 (6878) ...:TOMI:...

Več podobnih tem