Forum » Na cesti » Kako kradejo avtomobile po EU
Kako kradejo avtomobile po EU
BorutO ::
En dober dokumentarec o tem, kako po EU kradejo avtomobile. Predvsem je tu govora o Franciji. Ampak konec koncev, povsod po EU je isti sistem kraje avtomobilov.
https://www.dailymotion.com/video/xaqul...
https://www.dailymotion.com/video/xaqul...

deepsick ::
Kako dejansko izgleda, če imaš zavarovano proti kraji - kako izgleda urejanje z zavarovalnico, če ima že kdo izkušnje s tem uveljavljanjem? Ničesar ne napovedujem ampak včasih imamo nekaj sreče, tatovi pa očitno niti niso zelo selektivni :D
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: deepsick ()
Legon ::
Kaj tocno? Takonkotnvsak drug zahtevek za zvarovalnico. Ko pride donskodnega dogodka predlozis dokazila, zavarovalnica jih pregleda in izplaca ocenjeno vrednost vozila.
ššš ::
...po evrotaksu z odbitno franšizo,... plus en kup drugih malih stroškov je tvojih. Nakonc dobiš ene pol ven. :)

Kaj so torej ulični/forumski nasveti za znižano verjetnost kraje?
Ne kupuj najbolj iskanih znamk ICE avtov - Audi, BMW, MB, Peugeot, Renault, Toyota, VW? Kupuj/vozi samo 4-7 let stare?
Nezavarovanje se zdi sicer najslabša opcija...
Ne kupuj najbolj iskanih znamk ICE avtov - Audi, BMW, MB, Peugeot, Renault, Toyota, VW? Kupuj/vozi samo 4-7 let stare?
kixs ::
Najbolj ti zniza verjetnost kraje, ce je avto cel pobuskan ;) Kradejo samo prakticno nove. Za dele pa zelo dobro ohranjene.

Ja, ena možnost je še, da kupuješ znamke, ki so manj priljubljene (Ford, Subaru, Volvo?) in zato manjši trg za dele?
Taksi in rentacar je verjetno idealno, samo nekako ne dahne, če nisi rosno mlad.
Taksi in rentacar je verjetno idealno, samo nekako ne dahne, če nisi rosno mlad.
fikus_ ::
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
PS Ne odgovarjam trolom in provokatorjem!
PS Ne odgovarjam trolom in provokatorjem!
bf4ed ::
Ja kaj pa drugo, vidiš v angliji isto. Edino poljaki so evropski lopovi. 
V berlinu bolje da nimaš avta.
Vseeeno kako znamko maš, Kia/Hyundai in še par poišči Gameboy attack...
Lažje se še ni dalo avtov krast.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: bf4ed ()
bbbbbb2024 ::
Kaj so torej ulični/forumski nasveti za znižano verjetnost kraje?
Verjetno kot za vsako drugo stvar...
Avto je ponoči v garaži. Če kam greš, ga parkiraš na vidnem mestu, pod lučjo. Če si kje v tujini, pa veš, da je predel znan po krajah/vlomih - avta ne puščaš tam.
Avto servisiraš samo pri znanih delavnicah. En avtosevis za BMW na Hrvaškem, je bil znan, da so ponarejali podpise, nabavljali duplikte ključev, ter jih skrivali v ogledala. To je delal tudi en servis v Sloveniji.
Saj ne, da bi firma to delala, pač lopovski zaposlenci so to delali.
Potem pa alarm, netovarniški in sledilec (GSM/GPS).
Kia in Hyundai sta znana, da sta/še vedno - omogočata brute force attacke.
Uloviš frekvenco daljinca, prebereš ID ključa, potem pa greš skozi serijo keelockov. BMW uvede pavzo po tretjem nepravilnem poskusu in pavza se veča po vsakem naslednjem nepravilnem poskusu.
To za Kio in Hyundai je znano že 5+ let. Folku v Ameriki ukradejo random avto iz parkirišča pri šoping centru, brez priprave vhatsoever. Avto odprejo z bruteforce iskanjem tajnega ključa, potem pa ga zaženejo preko OBD2.
Ne vem, zakaj to ne popravijo. Ker uvesti pavzo po vsakem X poskusu, to ni umetnost. To je dobra praksa že 50+ let.
Lepo je bilo povedano. Avto je treba ukrasti v 4 minutah. Že če ga ne morejo odpreti ali rabijo pol ure - to ga ne bodo ukradli.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: bbbbbb2024 ()

bbbbbb2024 je izjavil:
Avto je ponoči v garaži. Če kam greš, ga parkiraš na vidnem mestu, pod lučjo.
Ja, ok, kar nekaj happy-path pogojev je tu notri za urbano okolje - od lastne garaže, vidnega mesta pod lučjo. Še vedno mislim, da je zavarovanje proti kraji dobra reč, četudi res samo pol dobiš izplačano; tudi, da kupuješ low-profile znamko in starost se zdi včasih koristno.
Zgodovina sprememb…
RedDrake ::
Precej zanimivo, hvala za ta dokumentarec.
Mi je pa fascinantno, da moj 22 let star SAAB, če ga odklenem s fizičnim ključem in odprem vrata takoj vklopi alarm, ki se izklopi samo ko vstaviš keyfob v odprtino in avto prebere RFID v fobu (fizični ključ je eksluzivno rezerva). Vsak ključ je potrebno spariti z avtom (in pred tem odpariti starega, ker je število ključev omejeno). Alarm torej tuli tistih par minut da se ta proces izvede (ker gre _ZELO_ počasi kot sem videl na servisu na lastne oči).
Zakaj nimajo nova vozila enakega sistema? Pač tuljenje alarma privablja poglede in kakšen slej ko prej pokliče plave angele. Btw, alarm ima baterijo in tuli tudi če ga odrežeš ven iz avta - sem bil kar šokiran ko mi je pred leti v garaži začel tuliti, ko sem se spravil (nepravilno) menjati 12V akumulator.
Dodaten "bonus" SAAB-a je da je vsak kos elektronike "sparjen" z drugimi kosi. Crknil CD-changer? Kupiš drugega, ne dela, dokler ga ne spariš. In če ni bil "odparjen" (za kar rabiš originalno vozilo) potem ga ne moreš na novo spariti.
Osnove digitalne varnosti btw.
Je pa PITA za popravljanje takega vozila, sploh ko original firme ni več kot v primeru SAAB-a.
Mi je pa fascinantno, da moj 22 let star SAAB, če ga odklenem s fizičnim ključem in odprem vrata takoj vklopi alarm, ki se izklopi samo ko vstaviš keyfob v odprtino in avto prebere RFID v fobu (fizični ključ je eksluzivno rezerva). Vsak ključ je potrebno spariti z avtom (in pred tem odpariti starega, ker je število ključev omejeno). Alarm torej tuli tistih par minut da se ta proces izvede (ker gre _ZELO_ počasi kot sem videl na servisu na lastne oči).
Zakaj nimajo nova vozila enakega sistema? Pač tuljenje alarma privablja poglede in kakšen slej ko prej pokliče plave angele. Btw, alarm ima baterijo in tuli tudi če ga odrežeš ven iz avta - sem bil kar šokiran ko mi je pred leti v garaži začel tuliti, ko sem se spravil (nepravilno) menjati 12V akumulator.
Dodaten "bonus" SAAB-a je da je vsak kos elektronike "sparjen" z drugimi kosi. Crknil CD-changer? Kupiš drugega, ne dela, dokler ga ne spariš. In če ni bil "odparjen" (za kar rabiš originalno vozilo) potem ga ne moreš na novo spariti.
Osnove digitalne varnosti btw.
Je pa PITA za popravljanje takega vozila, sploh ko original firme ni več kot v primeru SAAB-a.
bbbbbb2024 je izjavil:
Ja, ok, kar nekaj happy-path pogojev je tu notri za urbano okolje - od lastne garaže, vidnega mesta pod lučjo. Še vedno mislim, da je zavarovanje proti kraji dobra reč, četudi res samo pol dobiš izplačano; tudi, da kupuješ low-profile znamko in starost se zdi včasih koristno.
Nam zavarovalnica, statistično gledano, odobri dobesedno vsak drug zahtevek za floto službenih avtov.
90% so poškodbe na parkirišču.
Za drugo polovico so toženi. Zaenkrat smo vse tožbe dobili, a slika je žalostna.
Zavarovanje proti kraji je bolj ideja lizinga. Jaz bi rekel, da bomo imeli koga tožiti, ko nam ne izplačajo zavarovalnine.
Jaz se na ta papir, ki se mu reče zavarovalna polica, ne bi tako sveto zanašal. Mi se bolj zanašamo nase.
bbbbbb2024 je izjavil:
V Bruslju ponoči ni 100+k € avtov na ulici. Kakšni Peugeoti ja, pa Renaulti. BMWjev ni. Če nimaš proper garaže, boljše da tak avto nimaš. V Molenbeeku se jaz z BMWjem ne ustavljam. Niti, da v šoping skočim. Tankal sem enkrat, ker je bil kazalec izravnan z 0 in ni bilo druge.
Ravno tako Brussel Nord. Tam se drag avto ne pušča na ulici.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: bbbbbb2024 ()

bbbbbb2024 je izjavil:
Zavarovanje proti kraji je bolj ideja lizinga. Jaz bi rekel, da bomo imeli koga tožiti, ko nam ne izplačajo zavarovalnine.
Normalno, da praga zavarovalnice ne prestopiš brez spremstva odvetnika, če vidiš, da ne gre nikamor z njihovimi zaposlenimi, FFS, naredi konkretno razliko, to pa res potrdim iz prve roke. Če je zavarovanje proti kraji samo ideja lizinga, potem v resnici ne deluje? Bi prosil, da se mnenje o odškodnini za krajo v temi poenoti, mi, žal, ne moremo govoriti iz prve roke, pri nas navadno puščajo zlate ingote v avtih za kompenzacijo, ne sicer vidno na zadnjem sedežu.
Zgodovina sprememb…
bbbbbb2024 je izjavil:
To za Kio in Hyundai je znano že 5+ let. Folku v Ameriki ukradejo random avto iz parkirišča pri šoping centru, brez priprave vhatsoever. Avto odprejo z bruteforce iskanjem tajnega ključa, potem pa ga zaženejo preko OBD2.
Ne vem, zakaj to ne popravijo. Ker uvesti pavzo po vsakem X poskusu, to ni umetnost. To je dobra praksa že 50+ let.
Lepo je bilo povedano. Avto je treba ukrasti v 4 minutah. Že če ga ne morejo odpreti ali rabijo pol ure - to ga ne bodo ukradli.
Saj so "popravili" v modelih 2025+
Saj nima samo Kia/Hyundai te krmilnike, so jih tudi drugim znamkam prodali. Znali so pa že od začetka da niso varni, samo so upali da ne bo nihče opazil.
bbbbbb2024 je izjavil:
Normalno, da praga zavarovalnice ne prestopiš brez spremstva odvetnika, če vidiš, da ne gre nikomur, FFS. Če je zavarovanje proti kraji samo ideja lizinga, potem v resnici ne deluje? Bi prosil, da se mnenje v temi poenoti, mi, žal, ne moremo govoriti iz prve roke, pri nas navadno puščajo zlate ingote v avtih za kompenzacijo, ne sicer vidno na zadnjem sedežu.
Torej, zdaj smo postopek poenostavili in imajo na lizingu gospo, ki nam zavaruje avto. Je občutno ceneje. Prej smo to delali sami, pa smo morali poslati polico na vpogled če je avto v redu zavarovan.
Jaz to nič ne rečem, to je pač cena lizinga.
Drugasče, vsi službeni avti imajo zadnja stekla temna, sodelavci vedo, da ne smejo puščati NIČ na sedežih, laptopov pa sploh ne. Tudi če gredo samo po liziko v trgovino.
Nam niso še nič ukradli/vlomili od avtov. Če grem na službeni obisk, vprašam, če imajo na tisti firmi kakšno parkirno mesto. Doslej sem ga vedno dobil. Da avta ne puščam na ulici.
Imel pa sem svojčas službeni avto, ko še nisem imel svoje firme. Dali so mi služben avto, do VRHA naložen s telefoni in elektroniko. To se je videlo ven.
Šel sem na obisk (šolanje) na Litijsko 51, to isto litijsko zloglasno.Tam je bil Hermes Softlab.
Parkiral sem na velikem parkirišču, kjer je danes šoping zgrajen.
Oddaljil sem se 7m od avta, ko je mulo bil s šraufcigrom pri avtu. Obrnil sem se, ter mulota prepodil. Grem zopet, 15 korakov, zopet mulo pri avtu, že praska po vratih.
Vsedel sem se v avto in parkiral POL METRA od glavnega vhoda, tako da je folk moral se malo stisniti, če je hotel v stavbo. Ni šlo drugače. Mulo bi mi pokradel vse in bi me na firmi peglali, čeprav ni bila moja krivda, ker so mi dali avto, do vrha naložen z robo.

Mi (žal?) nismo leasingojemalci, čeprav bi včasih bilo koristneje za kakšne od registrov, ne pa tudi ugodneje, zelo žal.
Dobro vem, kje je to, sem tja hodil na eno fazo produktnega izobraževanja svoj čas, menda z zgodovinskimi (slabimi!!) rezultati, kmalu za tem pa čisto službeno, ker niso dovolili, da jim delam sramoto izven centra, če so navajali na razpisih. Aja, potem pa so me deployali po EU terenu, najbrž ne čisto proti moji volji ob kakših 'aranžmajih'.
Kaj naj rečem, moje sožalje, si pa dobro rešil in hvala za delitev poučne rešitve težavne izkušnje.
bbbbbb2024 je izjavil:
Šel sem na obisk (šolanje) na Litijsko 51, to isto litijsko zloglasno.Tam je bil Hermes Softlab.
Dobro vem, kje je to, sem tja hodil na eno fazo produktnega izobraževanja svoj čas, menda z zgodovinskimi (slabimi!!) rezultati, kmalu za tem pa čisto službeno, ker niso dovolili, da jim delam sramoto izven centra, če so navajali na razpisih. Aja, potem pa so me deployali po EU terenu, najbrž ne čisto proti moji volji ob kakših 'aranžmajih'.
bbbbbb2024 je izjavil:
Vsedel sem se v avto in parkiral POL METRA od glavnega vhoda, tako da je folk moral se malo stisniti, če je hotel v stavbo. Ni šlo drugače. Mulo bi mi pokradel vse in bi me na firmi peglali, čeprav ni bila moja krivda, ker so mi dali avto, do vrha naložen z robo.
Kaj naj rečem, moje sožalje, si pa dobro rešil in hvala za delitev poučne rešitve težavne izkušnje.
Silvo ::
Meni so ukradli avto,keyless seveda...zjutraj ga pač ni bilo več,brez sledu.
Poklical policijo,kar je bila najbolj zoprna zadeva,ko te zaslišujejo,kot da si sam kriv,
če si ga res zaklenil,da ga nisi kje pustil,pokazat treba oba orginal keyless ključa itd.
Policija je sklepala,da je avto v teh 8 urah verjetno že nekje v tujini,
po vsej verjetnosti nekje na Balkanu in v delih.
Ker je bil avto polno zavarovan pri Triglavu,so po prijavi takoj pripeljali nadomestni avto.
Moral sem dati oba ključa in po prijavi počakati 30 dni,če ga kje najdejo.Seveda ga niso.
Potem so dali ponudbo za povračilo vrednosti avtomobila po evrotaxu.
Ker sem uspel dokazati,da je bil avto v dobrem stanju in redno vzdrževan,so ponudbo popravili.
Na koncu so izplačali približno tržno vrednost v tistem času.So bili v mojem primeru korektni.
Je pa res,da potem niso več dali komercialnega popusta pri naslednjem zavarovanju še nekaj let.
Zdaj obvezno vse zavarujem.Zmeraj pa bo ostal grenak priokus.
Poklical policijo,kar je bila najbolj zoprna zadeva,ko te zaslišujejo,kot da si sam kriv,
če si ga res zaklenil,da ga nisi kje pustil,pokazat treba oba orginal keyless ključa itd.
Policija je sklepala,da je avto v teh 8 urah verjetno že nekje v tujini,
po vsej verjetnosti nekje na Balkanu in v delih.
Ker je bil avto polno zavarovan pri Triglavu,so po prijavi takoj pripeljali nadomestni avto.
Moral sem dati oba ključa in po prijavi počakati 30 dni,če ga kje najdejo.Seveda ga niso.
Potem so dali ponudbo za povračilo vrednosti avtomobila po evrotaxu.
Ker sem uspel dokazati,da je bil avto v dobrem stanju in redno vzdrževan,so ponudbo popravili.
Na koncu so izplačali približno tržno vrednost v tistem času.So bili v mojem primeru korektni.
Je pa res,da potem niso več dali komercialnega popusta pri naslednjem zavarovanju še nekaj let.
Zdaj obvezno vse zavarujem.Zmeraj pa bo ostal grenak priokus.
Silvo

Danes rabiš samo telefon in avto se hitro zaklene sam, ko stopiš nekaj korakov proč, ključi so samo zoprna ostalina, morebitno kartico še lahko daš k telefonu. Na pojavo, zenico, glas bi še bilo fino ampak tega verjetno ni v tem našem 'poverty' segmentu.
Ni imelo smisla prenesti zavarovanja, niti v primeru malenkost nadpovprečnega paketa? Mislim, da včasih zamižijo na kakšno oko, se motim? :D
Ni imelo smisla prenesti zavarovanja, niti v primeru malenkost nadpovprečnega paketa? Mislim, da včasih zamižijo na kakšno oko, se motim? :D
Zgodovina sprememb…
sbawe64 ::
bbbbbb2024
To je torej ta multi-kulti iz Belgijstana in zahodne Evrope obče, ki nas bogati.
Hvala za info iz prve roke.
V primeru Litijske, jaz bi mu zlomil obe roki, naj praska še naprej.
To je torej ta multi-kulti iz Belgijstana in zahodne Evrope obče, ki nas bogati.
Hvala za info iz prve roke.
V primeru Litijske, jaz bi mu zlomil obe roki, naj praska še naprej.
2020 is new 1984
Corona World order
Corona World order
A nimajo ključi z daljinecem na relaciji do avta nobene enkripcije ? Ali je tako smešno enostavna, kot recimo wep pri wi-fi ?
Gameboy+ stara antena od mobičuka, tu še nekaj 'malenkosti' manjka.
Programska oprema recimo.In če lahko potem enkripcijo razbije Gameboy iz 1989 (CPU Sharp SM83 @ 4.2 MHz), potem je vse skupaj samo za na odpad (varnost daljincev).
Picklock komplete se lahko kupi online, tako da ključavnice na avtih neke resne varnosti ne predstavljajo.
Ali keramika od razbite vžigalne svečke, poči stransko steklo vedno, ko jo zabrišeš v steklo.
Dela tudi na novih ev-jih
https://insideevs.com/news/724328/hyund...
2020 is new 1984
Corona World order
Corona World order
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: sbawe64 ()
Edit
'Gameboy' je samo ohišje, zadeva stane med 16 in 30 tisoč usd
https://www.motorbiscuit.com/game-boy-m...
Toyota in čip za 10 USD (PIC18F)
https://arstechnica.com/information-tec...
'Gameboy' je samo ohišje, zadeva stane med 16 in 30 tisoč usd
https://www.motorbiscuit.com/game-boy-m...
Hyundai and Kia aren't alone in this high-tech fight. The same resellers offer console-like devices that can brute force key combinations for modern Infiniti, Lexus, Mercedes-Benz, Mitsubishi, Nissan, Subaru and Toyota vehicles, among other makes not sold in the U.S.
Tesla isto.
Toyota in čip za 10 USD (PIC18F)
https://arstechnica.com/information-tec...
2020 is new 1984
Corona World order
Corona World order
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: sbawe64 ()

Oprosti, nisem prilepil povzetka, moj input je preganjan na tem forumu... Boš videl...
V Evropi, predvsem na Poljskem, se širi nov in izjemno hiter način kraje vozil s sistemom za vstop brez ključa z uporabo bolgarske elektronske naprave, imenovane "Game Boy", ki stane okoli 20.000 evrov. Naprava omogoča, da tatovi ali njihovi pomočniki v avtoservisih, avtopralnicah ali na javnih parkiriščih prestrežejo ter posnamejo kodo vašega ključa. Ko naprava izračuna in shrani kodo, deluje kot originalni tovarniški ključ, kar storilcem omogoča, da avtomobil kjerkoli neopazno odklenejo, zaženejo in odpeljejo brez sprožitve alarma ali vidnih znakov vloma. Na Poljskem, ki velja za glavni trg teh naprav, je bilo na ta način v enem samem letu ukradenih več kot 1.000 korejskih in japonskih vozil, dokazovanje ter sledenje storilcem pa je po kraji izjemno težko.
V Evropi, predvsem na Poljskem, se širi nov in izjemno hiter način kraje vozil s sistemom za vstop brez ključa z uporabo bolgarske elektronske naprave, imenovane "Game Boy", ki stane okoli 20.000 evrov. Naprava omogoča, da tatovi ali njihovi pomočniki v avtoservisih, avtopralnicah ali na javnih parkiriščih prestrežejo ter posnamejo kodo vašega ključa. Ko naprava izračuna in shrani kodo, deluje kot originalni tovarniški ključ, kar storilcem omogoča, da avtomobil kjerkoli neopazno odklenejo, zaženejo in odpeljejo brez sprožitve alarma ali vidnih znakov vloma. Na Poljskem, ki velja za glavni trg teh naprav, je bilo na ta način v enem samem letu ukradenih več kot 1.000 korejskih in japonskih vozil, dokazovanje ter sledenje storilcem pa je po kraji izjemno težko.
karafeka ::
Pa ne no, pa ravno kio imam. Sem mislil, da kie niso zaželjene, ker me živ bog ni polical, ko sem jo prodajal.
A se lahko potem kraji izogneš, če ne uporabljaš daljinskega zaklepanja?
A se lahko potem kraji izogneš, če ne uporabljaš daljinskega zaklepanja?

Mogoče je kakšen rule preprečil
R01 – Zaščita BEV sistemov: ČE pogon == BEV (100 % elektrika) IN vozilo omogoča GPS sledenje 24/7 POTEM ZAVRNI (Razlog: Previsoka izsledljivost, software pairing delov, beg zahteva polnjenje).
R02 – Starostna neuporabnost: ČE starost vozila > 18 let POTEM ZAVRNI (Razlog: Finančno neupravičeno; vrednost celotnega vozila in delov pod pragom tveganja < 1.000 €).
R03 – Znamke z nizkim tržnim deležem: ČE znamka V ['Subaru', 'Alfa Romeo', 'Jaguar', 'Lancia'] POTEM ZAVRNI (Razlog: Ničelno povpraševanje na črnem trgu; mehanika ni zamenljiva).
R04 – Aktivna tehnična zaščita: ČE varnostni sistem vsebuje ['PIN-to-Drive', 'Sentry Mode snemanje', 'UWB pametni ključ'] POTEM ZAVRNI (Razlog: Hitra kraja na terenu je tehnično neizvedljiva).
Sem nekoč zasledil, da si delajo stikala za akumulator vklopit oz. povezat, ki ga skrijejo nekam v kabino. Vedno ko se avto parkira, se potem to stikalo izklopi, da ne moreš več avta zagnat.
delavec44 ::
Verjetno za računalnike v novih avtih ni ravno prijetno, če izgubijo napajanje. Razen če narobe razumem in se preveže le vžig.
En moj kolega je imel številčnico za kodo skrito pri menjalniku na starem BMWju (kupljen s tem). Menda po vžigu, če ne vneseš kode v par sekundah se vse ugasne.
En moj kolega je imel številčnico za kodo skrito pri menjalniku na starem BMWju (kupljen s tem). Menda po vžigu, če ne vneseš kode v par sekundah se vse ugasne.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: delavec44 ()
Maš prav ja glede vpliva na elektroniko.
Celotno napajanje iz akumulatorja se prekine. Je bilo verjetno uporabno v preteklosti.
Celotno napajanje iz akumulatorja se prekine. Je bilo verjetno uporabno v preteklosti.
Motion ::
Sej avto bo delal sam za določe stvari (multimedia in podobno) je potrebno nanovo odkleni. Zato servisi običajno menjajo baterijo pod napetostjo...
mn ::
Maš prav ja glede vpliva na elektroniko.
Kakor jaz vem so običajno ti sistemi prekinili napajanje črpalke za gorivo. Zato je avto celo za nekaj časa vžgal in potem ugasnil ko je porabil gorivo iz cevi.
Pa niti ni treba da se prigradi neko novo stikalo. Obstajajo tudi sistemi, ki čakajo na kombinacijo pritiskov tipk, ki upravljajo druge funkcije v vozilu. Itak se vse posta na CAN danes.
Ma ne, jaz govorim o preprosti diy rešitvi, kjer namontiraš stikalo na minus kabel in ga daš nekam v kabino.
Ampak to dandanes ne pride več v poštev verjetno, bo več škode kot koristi.
Ampak to dandanes ne pride več v poštev verjetno, bo več škode kot koristi.
Oprosti, nisem prilepil povzetka, moj input je preganjan na tem forumu... Boš videl...
Povzetek je IMHO napačen.
Potrebuješ servisno kodo avta, torej dostop do originalne baze, kjer je shranjena koda za vsak avto. S pomočjo te kode GameBoy izračuna kodo, ki jo avto sprejema za dodajanje ključa.
Potem GameBoy, z dostopom do OBD2 porta sproži postopek dodajanja novega ključa, ki ga avto spozna kot originalen.
Je pa problem fizično vstopiti v avto, ker Gameboy je funkcionalen, če se priklopi na OBD2 port. Tukaj z brute-force ugotovijo rolling-code in odprejo vrata brez sile. To je zaradi zelo starega algoritma, ki ga uporabljajo Japonci in Korejci.
To je mogoče samo na japonskih in korejskih avtih.
Nekako je potrebno odpreti vrata avta in se priklopiti na OBD2 port.

bbbbbb2024 je izjavil:
Povzetek je IMHO napačen.
Potrebuješ servisno kodo avta, torej dostop do originalne baze, kjer je shranjena koda za vsak avto. S pomočjo te kode GameBoy izračuna kodo, ki jo avto sprejema za dodajanje ključa.
Žal ne morem odgovoriti nič več kot to, kar je povzetek - povzemanje videov se opira na obstoječ avtomatski prepis, če je pa še ta samo poljski, znajo biti težave v finesah, normalno, speech to text se mi ni zdelo vredno in tudi sedaj se mi ne zdi, tudi nisem dal fact-checkinga :D Če pogledaš kdaj prevode tudi v/iz slovenščine, nastanejo jezikovni zmazki, še vedno pa je veliko boljše kot bi prevajal/strukturiral sam.
Zgodovina sprememb…
RedDrake ::
Ranljivost naj bi bila v tem, da je zgolj 24 bitov od 80 bitov kodirnega ključa dejansko "naključnih". Ostalih 56 je fiksno določenih (verjetno iz specifikacij/VIN-a ali kakšne podobne neumnosti).
Posledično se da samo z enim (1!) prestreženim odklepom trivialno v nekaj sekundah izračunati ID ključa in potem avto upravljati normalno, kot bi imel originalni ključ.
Sklepam/ugibam, da če prestrezanja ni bilo potrebujejo par challenge-ov (morda 2?) s strani keyless entry sistema. To kar blodi bbbbbb... ni pravilno. Tu ne gre za star sistem, ki se ga da bruteforcati, ampak se "bruteforca" moderen, v teoriji dovolj močan, sistem, ki je implementiran idiotsko in ga je možno izračunat dobesedno s krompirjem in par žicami (mogoče je spet kdo c/p-jal SO tutoriale, tako kot pri ključu za infotainment). Tudi kobajagi MB sistem, ki blokira po treh poskusih nebi pomagal, ker se bruteforce izračun zgodi na third party napravi, ki pač vidi dva paketa in zračuna ključ, ki je bil uporabljen. Ergo, avto naredi challenge, in dobi ok response. GG WP, no re - bi rekli gejmerji.
Ranljivi so (potrjeno) vsaj zadnji Hyundai/KIA modeli (novi Tucson/Sportage, IONIQ 5 / Kia EV6), za druge pa samo oni bradač zgoraj ve ali so ali niso. Glede na to da je Hyundai še leta 2024 razlagal kako je "to normalno" sumim da razen kakih res novih vozil (Ioniq 3, EV 5?) vse ostalo odpelje kdorkoli ki ima 5 sekund časa.
Posledično se da samo z enim (1!) prestreženim odklepom trivialno v nekaj sekundah izračunati ID ključa in potem avto upravljati normalno, kot bi imel originalni ključ.
Sklepam/ugibam, da če prestrezanja ni bilo potrebujejo par challenge-ov (morda 2?) s strani keyless entry sistema. To kar blodi bbbbbb... ni pravilno. Tu ne gre za star sistem, ki se ga da bruteforcati, ampak se "bruteforca" moderen, v teoriji dovolj močan, sistem, ki je implementiran idiotsko in ga je možno izračunat dobesedno s krompirjem in par žicami (mogoče je spet kdo c/p-jal SO tutoriale, tako kot pri ključu za infotainment). Tudi kobajagi MB sistem, ki blokira po treh poskusih nebi pomagal, ker se bruteforce izračun zgodi na third party napravi, ki pač vidi dva paketa in zračuna ključ, ki je bil uporabljen. Ergo, avto naredi challenge, in dobi ok response. GG WP, no re - bi rekli gejmerji.
Ranljivi so (potrjeno) vsaj zadnji Hyundai/KIA modeli (novi Tucson/Sportage, IONIQ 5 / Kia EV6), za druge pa samo oni bradač zgoraj ve ali so ali niso. Glede na to da je Hyundai še leta 2024 razlagal kako je "to normalno" sumim da razen kakih res novih vozil (Ioniq 3, EV 5?) vse ostalo odpelje kdorkoli ki ima 5 sekund časa.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: RedDrake ()
tony1 ::
Čez nekaj let bo pa izgovor za podoben fuckup: "ampak AI je napisal: "It should work perfectly!"
OutOfTheBox ::
Kolk je moja 1.9 TDI stara kanta vredna za tatove? Sem zlo navezan na mojega Seata. Lih dans naredu tehnični v nulo.
Problem je, da če je res možno na tak lahek način avte krast, potem se takoj najde kak scriptkiddy, ki pač na blef poizkuša, če mu kje uspe. In če si rojen pod nesrečno zvezdo, potem bo ravno tebe najdu, ne glede če je avto 20 let star.
Ahim ::
bbbbbb2024 je izjavil:
Avto servisiraš samo pri znanih delavnicah. En avtosevis za BMW na Hrvaškem, je bil znan, da so ponarejali podpise, nabavljali duplikte ključev, ter jih skrivali v ogledala. To je delal tudi en servis v Sloveniji.
Selmar v Celju? Pa se prevec nerodno jim ni bilo povedat da kaj imas pa tak avto ... kupljen pri njih ...
Najbolj varno je imeti avto v garaži zaklenjenega .. ampak danes je zemlo malo hiš, ki si gradijo garaže, predvsem za dva ali več avtov. Druga opcija je ograja z električnim odpiranjem/zapiranjem, tretja opcija pa je, da v mestih, ki so parkirani ob cesti, nimaš avta. Ampak verjetnost, da ti ga ukradejo, je majhna, ni pa nikoli 0%. Kakšnih 10 let nazaj sem na Discoveryu gledal, kako so po franciji, Nemčiji in Belgiji kradli stare avte tipa clio, colt, itd ... celi stolčeni. Zato, ker je tisti avto veliko lažje v tujini prodati za par 100 evrov, kot pa en ukraden avto za par 10.000 eur.
ššš ::
Mah tko je k z vsako stvarjo pr avtu. Če si ne moreš prvošit, da ga ni več,....potem si kupu predrag avto.
Tipičen Slovenc bi preživu finančni šok ene 3 jurje.
lp
Tipičen Slovenc bi preživu finančni šok ene 3 jurje.
lp

Eno je privoščiti, eno pa je verižiti jalove izdatke, ffs. Meni je težko 100€ proč vreči, za vas, ostale, pa ne vem, verjetno pri kakšni 100k€+ za trenutek premislite?
A nimajo ključi z daljinecem na relaciji do avta nobene enkripcije ? Ali je tako smešno enostavna, kot recimo wep pri wi-fi ?
Gameboy+ stara antena od mobičuka, tu še nekaj 'malenkosti' manjka.
Programska oprema recimo.In če lahko potem enkripcijo razbije Gameboy iz 1989 (CPU Sharp SM83 @ 4.2 MHz), potem je vse skupaj samo za na odpad (varnost daljincev).
Picklock komplete se lahko kupi online, tako da ključavnice na avtih neke resne varnosti ne predstavljajo.
Ali keramika od razbite vžigalne svečke, poči stransko steklo vedno, ko jo zabrišeš v steklo.
Dela tudi na novih ev-jih
https://insideevs.com/news/724328/hyund...
Si blesav ali se delaš blesavega?
Gameboy je samo naziv naprave v tem ohišju. Kaj mi zdaj tu nekaj bluziš z originalnim gameboyem? pa antenami? Pogledal bi si video pa nebi bluzil. Vsakemu normalnemu je jasno da to NI gameboy. Dobiš ga za 15k€ in NE, ne rabiš originalnega ključa niti blizu. Ni to repeater attack. Dekodira kaj avto sam pošlje navzven...
Nasledni post pa že sam sebi odgovarjaš...
...
Naj bi bilo na Facelift EV6 (letnik 2025+) popravljeno. Drug sistem.
Za vse voznike starih EV6, naj bi pomagalo da zakleneš v "car wash mode". Izklopi keyless entry. Potem naj ne bi gameboy attack deloval. Je pa malo tečno da zakleneš avto in potem še dve tipke držat 4 sekunde da se izklopi keyless entry.
Zakaj pa ne? Vsak večer, če avto že puščaš zunaj, zakleneš tako. Čez dan ga ravno ni treba. 4 sekunde pa res ni težko.
Vredno ogleda ...
| Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
|---|---|---|---|
| Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
| » | Zaščita avtomobila pred krajo (strani: 1 2 )Oddelek: Na cesti | 13389 (11415) | Netrunner |
| » | ukraden RS6 vprašanja (strani: 1 2 3 )Oddelek: Na cesti | 35511 (27683) | matijadmin |
| » | Odklepanje s ključem proži alrarm[KIA Cee'd]Oddelek: Na cesti | 5634 (4906) | St235 |
| » | Hekerji lahko odklenejo milijone volkswagnov (strani: 1 2 3 )Oddelek: Novice / Varnost | 38549 (31407) | pirlo |
| » | Novega bmwja ukradejo v treh minutah (strani: 1 2 )Oddelek: Novice / Varnost | 36658 (28809) | šernk |