» »

Airbus gre z Amazona na francoski Scaleway

Airbus gre z Amazona na francoski Scaleway

Slo-Tech - Že lani smo poročali, da želi Airbus migrirati svoje informacijske sisteme v suvereni oblak, ki bi bil fizično in pravno v Evropi. Ameriška zakonodaja namreč od ameriških podjetij zahteva izročanje podatkov, četudi so ti fizično izven ZDA. Airbus je doslej uporabljal Amazonov oblak (AWS), sedaj pa bodo več kot 900 aplikacij prestavili v francoski oblak Scaleway.

Airbus se je odločil za Scaleway, ker imajo ustrezne tehnične rešitve, primerne komercialne ponudbe in predvsem evropski pedigre. Zato bodo vse ključne aplikacije, ki so potrebne za delovanje podjetja (Minimum Viable Company) prenesli v Scaleway. Začenjajo s prenosom 70 aplikacij, na koncu želijo migrirati vseh 900. Med drugim gre za sisteme ERP, CRM, življenjski cikel izdelkov idr.

Nekaj manj pomembnih aplikacij, denimo Skywise za agregiranje in analizo podatkov o poletih in Case Management Assistant za odgovore strankam na tehnična vprašanja, bo ostalo na AWS-ju. Vse bistveno pa se seli v Francijo, kar je konec koncev tudi logično, saj ima podjetje tam tudi sedež.

8 komentarjev

WhiteAngel ::

Že sploh ideja, da tako velik, kot je Airbus, gostuje na ameriških strežnikih, je bolana. Sami bi moral laufat lastne data centre, ne pa izbrati zunanjega ponudnika - ameriškega! Kot da za industrijsko špijonažo še nikoli niso slišal ;(

pegasus ::

Verjemi da furajo lastne data centre za tiste storitve, kjer jim je to ekonomsko smiselno. Za tiste, ki jim niso mission critical in core business, pa pač najamejo storitev, tako kot vsi ostali.

dizel ::

Jaz bi rekel da ERP je mission critical ;)

Ampak za CIO/CEO-te je samo številek, pa TCO, pa ROI, pa KPI,... in podobno... za podatke in suverenost je pa vseeno... cloud je super, podatki, eh "sej nimamo kej skrivat" :))
Najboljši so že padli mi pa se pogumno spotikamo naprej!

nekikr ::

Prijavi se za CEOta tam, rabijo enega takega, saj vidiš, da jim niti osnove niso jasne.

bm1973 ::

Saj večini management strukturi res ni jasno kako vse skupaj deluje...

Se vidi, da skoraj nihče na Slo-Tech ni nikoli delal v velikih firmah.
Hlapci! Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni, ustvarjeni za hlapčevanje.
Gospodar se menja, bič pa ostane, in bo ostal za vekomaj; zato, ker je hrbet
skrivljen, biča vajen in željan! [Ivan Cankar]

pegasus ::

Za HPC lahko povem, da imajo kontejnerje s hardverom tam na licu mesta, zrave R&D pisarn, v offline networku. Ker to jim je core business :)
Enkrat smo se pogovarjali o selitvi teh kontejnerjev na Islandijo, pa ne vem če se je potem to zgodilo ali ne.

Nikonja ::

bm1973 je izjavil:

Evo jaz sem delal v treha multinacinalkah in so te zadeve bile celo preveč paranoično naštimane. Management se precej dobro zaveda teh problemov ampak IT budget se seveda skoraj ta prvi reže žal!
Veliko večji problem so manjše do srednje velike firme katerima je ulaganje v IT strukturu prevelik strošek in živijo po logiki "najbrž se ne bo nič hudega zgodilo"

razor1911 ::

bm1973 je izjavil:

Tole.

Nikonja je izjavil:

Evo jaz sem delal v treha multinacinalkah in so te zadeve bile celo preveč paranoično naštimane. Management se precej dobro zaveda teh problemov ampak IT budget se seveda skoraj ta prvi reže žal!
Veliko večji problem so manjše do srednje velike firme katerima je ulaganje v IT strukturu prevelik strošek in živijo po logiki "najbrž se ne bo nič hudega zgodilo"

Ne vem v kakšnih multinacionalkah si delal, ampak jaz nikoli nisem imel problemov z budgetom, kar si dobil si rabil, si pa moral pojasniti.

Sem se samoomejeval, koliko tokenov sem kuril nazadnje, pa so me še naganjali, naj se ne zadržujem.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: razor1911 ()

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Evropska komisija zahteva bolj odprta Android in Googlovo iskanje

Oddelek: Novice / Tožbe
383181 (1395) kamiKaZaA
»

EU namenila 180 milijonov evrov za štiri suverene oblake

Oddelek: Novice / Varnost
244384 (480) Mr.B
»

Airbus želi suvereni oblak

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
396952 (4368) audio
»

Evropska komisija želi zamenjati Azure (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Ostale najave
6612904 (6262) 133780
»

Amazonu uspelo začasno zaustaviti oddajo milijardnega posla Microsoftu

Oddelek: Novice / Tožbe
239741 (7715) c3p0

Več podobnih tem