Slo-Tech - Pričakovali bi, da monitorji ne potrebujejo gonilnikov, kvečjemu morda res osnovne, da grafične kartica razume, česa je monitor sposoben. LG je drugačnega mnenja, saj nekateri njegovi monitorji ob priklopi na sistem z Windows ob naslednji sprožitvi Windows Update avtomatično namestijo aplikacijo, ki med drugim reklamira plačljivi McAfeejev protivirusni program. LG Monitor App Installer se namesti brez posredovanja uporabnika, ki tako najprej zagleda reklamo za protivirusnik.
Windows omenjene komponente prenese takoj, ko prepozna priključen LG-jev monitor. Del krivde nosi tudi Microsoft, ki proizvajalcem omogoča, da aplikacije v Microsoft Storu dostopajo do metapodatkov naprav. Na tak način se lahko avtomatično nameščajo gonilniki, kar je koristno, pripadajoča programska oprema, kar je nekoliko bolj vprašljivo, in promocijski programi, kar je nesprejemljivo. Windows šteje proizvajalce strojne opreme kot zaupanja vredne in zato lahko poganjajo aplikacije, pa četudi gre le za monitor.
Na Gamers Nexusu so vedenje preverili in potrdili z več različnimi LG-jevimi monitorji. V večini primerov se je prikazal oglas za protivirus, v enem primeru pa tudi reklama za druga LG-jeva orodja. Enako se je zgodilo tudi s tri leta starim LG-jevim monitorjem UltraFine 32UN880-B, torej ne gre za nov problem.
Novice » Zasloni / projektorji / ... » LG-jevi zasloni hočejo namestiti reklame v Windows
mrTwelveTrees ::
Sem gledal video ja, to je svinjarija od LGja ! MS pa bi moral blokirati to namestitev.
tikitoki ::
Imam omenjeni monitor. nisem opazil, da bi kadarkoli karkoli namestil, pa windows defender tudi ni nikoli jambral.
Ganon ::
Sem gledal pred dnevi. Burke se v videu sprašuje, če se v Evropi dogaja enako, ker imamo drugačne, strožje zakone. V ZDA lahko televizorji tudi prisluškujejo ipd.
Pričakoval bi, da je to ameriška praksa.
Pričakoval bi, da je to ameriška praksa.
MrStein ::
torej ne gre za nov problem.
Kako ga noben do zdaj ni opazil?
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!
tony1 ::
"V ZDA lahko televizorji tudi prisluškujejo ipd."
Zanimivo, lahko kak link o prepovedi v EU? Nekateri Sonyjevi TVji so imeli tudi fizični knof, s katerim si izklopil mic v TVju...
Zanimivo, lahko kak link o prepovedi v EU? Nekateri Sonyjevi TVji so imeli tudi fizični knof, s katerim si izklopil mic v TVju...
Nikonja ::
Ja vsi imajo ta knof - ne priklopiš na internet, in zadeva rešena seveda če si paranoik. Jz sm se pomiril s tem da zasebnost na internetu NE obstaja, fak it...
DamijanD ::
Jarno ::
No, če gledamo sliko v novici, je spodaj levo opcija "Don't show again". Ampak baje ne deluje, kot bi morala.
Chuck Norris je med števili 0.999... in 1 uspel vriniti konstanto imenovano CN.
James Bond je že pred časi mislil, da bo prišel na zeleno vejo in chillal.
#65W!
James Bond je že pred časi mislil, da bo prišel na zeleno vejo in chillal.
#65W!
Prospekt ::
Furbo ::
Šele zdaj so začeli s tem početjem in to vklopili tudi za starejše modele monitorjev.
i5-13600K, Noctua NH-D15, TUF Z790-F, 64GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO,
Toughpower GF3 1000W, RTX 5080 AORUS, ALIENWARE AW3423DWF, Dell S2722QC
HotBurek ::
Moj računalnik iz leta 2009 je vsak dan več vreden.
root@debian:/# iptraf-ng
fatal: This program requires a screen size of at least 80 columns by 24 lines
Please resize your window
fatal: This program requires a screen size of at least 80 columns by 24 lines
Please resize your window

mtosev ::
Bolano. Upam, da sledi backlash za tole.
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro,
Enermax Platimax 1700W | moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

mtosev ::
LG Smart TV imam jaz npr.
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
MrStein ::
Šele zdaj so začeli s tem početjem...
Torej gre za nov problem.
Motiti se je človeško.
besame ::
Bolano. Upam, da sledi backlash za tole.
Dvomim pri teh NPC ovcah.
Samo offline od neta pride v poštev
https://www.monitor.si/novica/televizor...
Ne poznam nikogar pametnega, ki bi TV priključil na internet.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: besame ()
Po prebranem na internetu sem dobil potrditev, da evropski GDPR preprečuje tovrstno početje. Še enkrat več smo lahko srečni, da živimo v tej skupnosti. Ameriški potrošnik je nategnjen na vsakem koraku. Od varstva osebnih podatkov, do hrane, zdravstva ... Šteje samo denar. Pohlep je vodilo.
Boš moral argumentirati. S posodobitvami je moj Sonyjev televizor pridobil lepo število funkcionalnosti.
Boš moral argumentirati. S posodobitvami je moj Sonyjev televizor pridobil lepo število funkcionalnosti.
mtošev ::
VRR, za začetek. Sony drugače svoje televizorje posodablja še dolga leta po lansiranju. In varnostno in drugače.
deskstar ::
Jaz pa vem za par primerov nakupa enakih modelov televizorjev, nekateri TV-ji so bili priključeni na internet, nekateri ne. Tisti, ki so bili na internetu, so po par letih odpovedali, nepriključeni na internet pa delujejo še dandanes.
Drugače pa sam ne priključujem na internet naprav z zaprtokodnim softwarom. Še posebej ne takih, ki imajo zgodovino porednega obnašanja. In rešitev problema je trivialna. Med TV in internet se doda mali PC z linuksom in Plex, torrent, Vlc, Jellyfin, Kodi, Emule, brskalniki, itd. Ta PC imamo pod kontrolo in dela le stvari, ki jih potrebujemo. Poleg tega odlično blokira reklame. TV služi le kot monitor.
Ko se ravno omenja Sony:
https://m.youtube.com/shorts/qFXhheKEenI
Drugače pa sam ne priključujem na internet naprav z zaprtokodnim softwarom. Še posebej ne takih, ki imajo zgodovino porednega obnašanja. In rešitev problema je trivialna. Med TV in internet se doda mali PC z linuksom in Plex, torrent, Vlc, Jellyfin, Kodi, Emule, brskalniki, itd. Ta PC imamo pod kontrolo in dela le stvari, ki jih potrebujemo. Poleg tega odlično blokira reklame. TV služi le kot monitor.
Ko se ravno omenja Sony:
VRR, za začetek. Sony drugače svoje televizorje posodablja še dolga leta po lansiranju. In varnostno in drugače.
Pa res. Vir.
Super, dobil si bombonček, ki ni bil prvotni pogoj za nakup TV-ja. A zdaj se boljše počutiš, ko TV aktivno posluša tvoje pogovore prek svojih mikrofonov, dela zaslonske slike prikazanega in to pošilja nazaj ter deli s tretjimi osebami?
Vem, da smo ljudje različno zvezani in da eni z veseljem posegate po produktih brez obzira na zasebnost. Meni bi se gnusilo imeti pametni TV/hladilnik/toaster/sesalec/avtomobil...
Nikonja ::
Dej ne nabijaj, imaš pameten telefon 24 ur na da pri sebi kje do kamere in mikrofona lahko vsaka aplikacija brez problema pride (z ali brez tvojega dovoljenja), pol pa ti je pameten toster katerega daš na ločeno wifi mrežo problem.
Še enkrat zasebnosti NI na spletu - edini način da si prepričan da te nebeden ne posluša/gleda/sledi je da greš popolnoma offline, vse drugo samo kompromis kdo te posluša!
Ne bom niti omenjal dodatne Android/Linux škatlice katere so ziher ful pridne in nič ne pobiraju tvoje podatke... ja ja potem je svizec zvil čokolado
Lahko dobimo vir tvojih trditev kako tv prištekani na internet prej crkujejo?
Še enkrat zasebnosti NI na spletu - edini način da si prepričan da te nebeden ne posluša/gleda/sledi je da greš popolnoma offline, vse drugo samo kompromis kdo te posluša!
Ne bom niti omenjal dodatne Android/Linux škatlice katere so ziher ful pridne in nič ne pobiraju tvoje podatke... ja ja potem je svizec zvil čokolado
Jaz pa vem za par primerov nakupa enakih modelov televizorjev, nekateri TV-ji so bili priključeni na internet, nekateri ne. Tisti, ki so bili na internetu, so po par letih odpovedali, nepriključeni na internet pa delujejo še dandanes.
Ko se ravno omenja Sony:
Lahko dobimo vir tvojih trditev kako tv prištekani na internet prej crkujejo?
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Nikonja ()
Dej ne nabijaj, imaš pameten telefon 24 ur na da pri sebi kje do kamere in mikrofona lahko vsaka aplikacija brez problema pride (z ali brez tvojega dovoljenja), pol pa ti je pameten toster katerega daš na ločeno wifi mrežo problem.
Glej, tukaj gre za ideološke razlike. Nekateri smo se pripravljeni bombončkom in "ugodnostim" velikih korporacij odpovedati zavoljo lastnih prepričanj in vrednot. To pomeni, da se ne uporablja mainstream telefon ali njega operacijski sistem temveč alternativa, npr. GrapheneOS ali Sailfish OS ter druge odprtokodne rešitve kjer je to le mogoče.
Tvoj način življenja zaradi mojega "nabijanja" ni nič manj verodostojen ali vreden, prosim te, da se ne razburjaš.
deskstar ::
Na telefonih imam Calyx in Graphene. Edini googlan telefon imam za banke in ga vključim parkrat na mesec po potrebi.
Pametnih naprav nimam. Na računalniku imam Mint. Počasi preizkušam FreeBSD.
Sem mnenja, da če sem napravo kupil, je moja in jo lahko modificiram po mili volji. Na mojih napravah odpadejo spyware in reklame.
Seveda je treba pred nakupom preveriti, katere naprave se dajo modificirati.
Glede crkovanja na internet priključenih TV-jev vem za le par primerov v zadnjih 15 letih, drugih virov nimam. Ni pa ta ideja zrasla na mojem zeljniku, ampak sem jo prebral na Slo-tech.
Sem pa nekdaj, ko so LCD TV-ji imeli še CCFL backlight, prijateljem par TV-jev ob nakupu še bolj modificiral. Na teh televizorjih je po par letih crkovalo:
- napajalni switcher IC zaradi premajhnega hladilnega rebra,
- BGA CPU je imel konstantno 70 stopinj celzija in je počasi razpokala spajka na tiskanino,
- CCFL sijalke,
- VN napajalnik in ostalo (elektroliti, VDR, graetz...).
Vgrajene napake (planned obsolence) zaradi pregrevanja se je dalo odpraviti tako, da si takoj po nakupu TV odprl in preveril, katere komponente se pregrevajo. BGA čip obvezno, na tega sem nalepil aluminijastega "ježka", kot so na primer na PC chipsetih. Na ostale močnostne IC-je se namestijo dodatna hladilna rebra, da se jim zniža temperatura vsaj pod 50, se pravi, da se jih da držati s prstom. Pri elektroniki je generalno pravilo, da znižanje temperature za vsakih 10 stopinj podvoji življenjsko dobo. Znižanje temperature za 20 stopinj življenjsko dobo torej početveri. Na FRI smo pri enem predmetu računali pričakovano življenjsko dobo tiskanine pri načrtovanju. Precej dobro se namreč da statistično " vprogramirati" čas delovanja tiskanine. Ne samo temperatura, tudi napetosti, tokovni sunki, izbira kondenzatorjev...
Poslednja modifikacija se tiče zadnje stranice TV-ja. Redki modeli stojijo tudi popolnoma brez le-te in jo shranimo na podstrešje. Ostalim s finimi ščipalkami odstranimo plastične "palčke" pri zračnih režah, da nastanejo velike luknje, ki manj ovirajo pretok zraka.
Tako modificirani televizorji delujejo še dandanes. Nekateri so šli delujoči na odpad zaradi nakupa novega. Garancijo so izgubili prvi dan od nakupa, a je nikoli niso potreboval.
Btw, novejši TV-ji imajo LCD panel zlepljen v okvir. Ko odpove LEDika v osvetlitvi panela, se jih ne da več zamenjati. Vsaj Philips in Hisense delata to.
Pametnih naprav nimam. Na računalniku imam Mint. Počasi preizkušam FreeBSD.
Sem mnenja, da če sem napravo kupil, je moja in jo lahko modificiram po mili volji. Na mojih napravah odpadejo spyware in reklame.
Seveda je treba pred nakupom preveriti, katere naprave se dajo modificirati.
Glede crkovanja na internet priključenih TV-jev vem za le par primerov v zadnjih 15 letih, drugih virov nimam. Ni pa ta ideja zrasla na mojem zeljniku, ampak sem jo prebral na Slo-tech.
Sem pa nekdaj, ko so LCD TV-ji imeli še CCFL backlight, prijateljem par TV-jev ob nakupu še bolj modificiral. Na teh televizorjih je po par letih crkovalo:
- napajalni switcher IC zaradi premajhnega hladilnega rebra,
- BGA CPU je imel konstantno 70 stopinj celzija in je počasi razpokala spajka na tiskanino,
- CCFL sijalke,
- VN napajalnik in ostalo (elektroliti, VDR, graetz...).
Vgrajene napake (planned obsolence) zaradi pregrevanja se je dalo odpraviti tako, da si takoj po nakupu TV odprl in preveril, katere komponente se pregrevajo. BGA čip obvezno, na tega sem nalepil aluminijastega "ježka", kot so na primer na PC chipsetih. Na ostale močnostne IC-je se namestijo dodatna hladilna rebra, da se jim zniža temperatura vsaj pod 50, se pravi, da se jih da držati s prstom. Pri elektroniki je generalno pravilo, da znižanje temperature za vsakih 10 stopinj podvoji življenjsko dobo. Znižanje temperature za 20 stopinj življenjsko dobo torej početveri. Na FRI smo pri enem predmetu računali pričakovano življenjsko dobo tiskanine pri načrtovanju. Precej dobro se namreč da statistično " vprogramirati" čas delovanja tiskanine. Ne samo temperatura, tudi napetosti, tokovni sunki, izbira kondenzatorjev...
Poslednja modifikacija se tiče zadnje stranice TV-ja. Redki modeli stojijo tudi popolnoma brez le-te in jo shranimo na podstrešje. Ostalim s finimi ščipalkami odstranimo plastične "palčke" pri zračnih režah, da nastanejo velike luknje, ki manj ovirajo pretok zraka.
Tako modificirani televizorji delujejo še dandanes. Nekateri so šli delujoči na odpad zaradi nakupa novega. Garancijo so izgubili prvi dan od nakupa, a je nikoli niso potreboval.
Btw, novejši TV-ji imajo LCD panel zlepljen v okvir. Ko odpove LEDika v osvetlitvi panela, se jih ne da več zamenjati. Vsaj Philips in Hisense delata to.
razor1911 ::
Ja vsi imajo ta knof - ne priklopiš na internet, in zadeva rešena seveda če si paranoik. Jz sm se pomiril s tem da zasebnost na internetu NE obstaja, fak it...
Obstaja, samo ne za take kot si ti.
Povej ti to mojemu Sailfish OSu in drugemu telefonu za 100 eurov, ki ima gor nameščeno samo banko. In ga ne uporabljam za nič drugega, brez SIMa.
Ali pa mojemu sesalcu, ki je bil rootan, preden je bil prvič priklopljen na wifi. Ali pa non smart TVju, ki nima dostopa do neta ima pa na linux
računalnik zraven (tako kot vsi TVji, 20+ let), da lahko srka sliko iz hdmija.
...
Tole tvoje nakladanje je na nivoju predsnowdenovskega "nimam nič za skrivat", ko so se luzerji tolažili, da itak nimajo kaj za skrbeti ali kaj za narediti.
Se da. Samo ne s tvojim attitudom, kjer MORAŠ imeti plačevanje preko telefona in MORAŠ imeti YT na televizorju in se MORAŠ sam privezati na radiator in spustiti
hlače, zato ker MORAŠ in NIMAŠ KAJ NAREDITI.
Saj načeloma mi je za take vseeno, dokler ne začnejo naokrog sebe vlačiti še druge v lastno greznico.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: razor1911 ()
mihagr ::
Deskstar je napisal "In rešitev problema je trivialna....."
Jaz pa pravim, rešitev je še bolj trivialna, upirabljhaj tv za gledanje tv programov!
Jaz pa pravim, rešitev je še bolj trivialna, upirabljhaj tv za gledanje tv programov!
A res, noben pameten nima netflix ali kaj podobnega, da bi rabil net?
Problem je v tem, da ti lahko kupiš danes neproblematičen monitor, čez par dni, mesecev ali celo let, pa lahko potegne nek bloatware/spyware direktno na tvoj PC in ga namesti, ne da bi ti sploh vedel.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Furbo ()
Problem je v tem, da ti lahko kupiš danes neproblematičen monitor, čez par dni, mesecev ali celo let, pa lahko potegne nek bloatware/spyware direktno na tvoj PC in ga namesti, ne da bi ti sploh vedel.
Itak, da ne. Samo ne uporabljaš Windowsov in tega problema nimaš. Itak so pa že sami Windowsi spyware in bloatware, tako, da zakaj bi se sekiral
še za malo dodatnega? Če spregledaš, da celoten operacijski sistem vohuni za tabo, ne razumem, zakaj bi se sekiral.
Saj nimate nič za skrivat, mar ne...
Zgodovina sprememb…
Kaj sploh delaš pol v temi o windows?
Kaj sploh delaš pol v temi o windows?
Opazujem, koliko ljudi je tako neumnih, da se na operacijskem sistemu, ki odprto vohuni za njimi, pritožuje, da bi lahko še
nekdo drug vohunil za njimi. Ker, če to dela Microsoft in podpira tričrkovne agencije in industrijsko vohunjenje, je to ok,
če pa obstaja možnost, da bi to lahko delal tudi LG, je pa grozno.
Fascinantno. Moraš enkrat probat. Umreš od smeha, pri nekonsistentnosti. In potem pride nekdo, ki bi to rad opravičil... in je cela stvar še bolj smešna.
Ampak ja, kot smo že ugotovili, nimate ničesar za skrivat... ker ste tako brezvezni, da nimate tudi ničesar za povedat.
Zgodovina sprememb…
Vredno ogleda ...
| Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
|---|---|---|---|
| Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
| » | LG po pritisku javnosti popustil in umika reklame iz WindowsOddelek: Novice / Zasloni / projektorji / ... | 2201 (425) | razor1911 |
| » | Nakup monitorja (strani: 1 2 )Oddelek: Kaj kupiti | 17287 (6645) | Han |
| » | LG-jevi monitorji ugasnejo varnostni sistem UAC v WindowsOddelek: Novice / Varnost | 11693 (8383) | Mr.B |
| » | monitor kritikeOddelek: Kaj kupiti | 3213 (2933) | opeter |
| » | LG 775 FT 17" monitorOddelek: Kaj kupiti | 1555 (1399) | charli |