Forum » Loža » Odpoved dedovanju, da ali ne?
Odpoved dedovanju, da ali ne?
enavlaka ::
Kmetija je celodnevna služba in ni primerna za vsakega. Mladi raje hodijo v redne službe, kakor životarijo doma.
fikus_ ::
Točno tako, 24/7... na dopust pa greš, ko imaš koga da te zamenja in zna delat na kmetiji.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
PS Ne odgovarjam trolom in provokatorjem!
Utk ::
Razmišljal sem da bi vzel staro kmečko hišo kjer še živi babica, njo seveda pustim živeti tam dokler rabi, ampak onadva razmišljata o kmečkem turizmu in bi eventuelno to hišo preuredila za turistične kapacitete. Bi bila pa sicer idealna, ker je solidno ohranjena z novo streho in odmaknjena od nove hiše in ostalih gospodarskih poslopij. Tudi svoj dovoz bi lahko naredil iz glavne ceste.
In, zakaj ne bi tega ti vzel?
Magic1 ::
Če ni živine, se pozimi da it na dopust.
Drugače pa ni nujno, da se deli na pol, če je oče še živ. On lahko da nekomu 75%, ali celo 100% v primeru da se vzame oskrbnino v zakup.
Drugače pa ni nujno, da se deli na pol, če je oče še živ. On lahko da nekomu 75%, ali celo 100% v primeru da se vzame oskrbnino v zakup.
Magic
energetik ::
Kmetija je celodnevna služba in ni primerna za vsakega. Mladi raje hodijo v redne službe, kakor životarijo doma.Kmetijstvo, sploh v malem obsegu, se pač ne izplača, taka so dejstva. Potrebno bo pač sprejeti dejstva, da bodo v prihodnosti imeli čez poljedeljstvo in živinorejo le največji kmetje ali zadruge.
Splača se morda le še butično kmetijstvo v kombinaciji s turistično ponudbo.
Ja, OP zadeva je zaguljena, zato ne razumem, da se v takem primeru pač ne proda in razdeli kupnine. Tudi sestra mora zakapirat, da brez nič ni nič.
vires in numeris
Velki ::
Ne pošlušaj ultrakapitalističnih soforumašev,če bi bili oni v isti situaciji kot ti bi jim po njihovi logiki pripadalo vse njim! Pusti sestri da kmetuje. Kot rečeno če bo pa zadeva začela služiti dobre denarce (z turističnimi nastanitvami je kar dober biznis) pa bo verjetno dovolj poštena da boš imel tudi ti kaj od tega čeprav ne boš lastnik. Samo to se morata že prej ustno dogovoriti.
fur80 ::
Ne pošlušaj ultrakapitalističnih soforumašev,če bi bili oni v isti situaciji kot ti bi jim po njihovi logiki pripadalo vse njim! Pusti sestri da kmetuje. Kot rečeno če bo pa zadeva začela služiti dobre denarce (z turističnimi nastanitvami je kar dober biznis) pa bo verjetno dovolj poštena da boš imel tudi ti kaj od tega čeprav ne boš lastnik. Samo to se morata že prej ustno dogovoriti.
Ustni dogovor boš pri par 100 000EUR težko dokazal, za take pare se laže na polno! ;)
Zgodovina sprememb…
- spremenil: fur80 ()
donvito ::
Razmišljal sem da bi vzel staro kmečko hišo kjer še živi babica, njo seveda pustim živeti tam dokler rabi, ampak onadva razmišljata o kmečkem turizmu in bi eventuelno to hišo preuredila za turistične kapacitete. Bi bila pa sicer idealna, ker je solidno ohranjena z novo streho in odmaknjena od nove hiše in ostalih gospodarskih poslopij. Tudi svoj dovoz bi lahko naredil iz glavne ceste.
Točno tako, vsega se boš odrekel onadva pa, da razmišljata, ja, o tem, da ti ne dobiš NIČ.
Ne pošlušaj ultrakapitalističnih soforumašev,če bi bili oni v isti situaciji kot ti bi jim po njihovi logiki pripadalo vse njim! Pusti sestri da kmetuje. Kot rečeno če bo pa zadeva začela služiti dobre denarce (z turističnimi nastanitvami je kar dober biznis) pa bo verjetno dovolj poštena da boš imel tudi ti kaj od tega čeprav ne boš lastnik. Samo to se morata že prej ustno dogovoriti.Kdo je rekel VSE? Jasno se kupnina razdeli.
Ustni dogovor? Ne se hecat. Lahko pa skleneta pogodbo, da mu izplačuje XY v naslednjih Z letih. Ali nekaj podobnega.
vires in numeris

Pithlit ::
Če ste stari 38 in že imate hišo z odplačanim kreditiom + nekj malega prihrankov, ali bi se odpovedali dedovanju kmetije v korist sestre, ki bi skupaj s partnerjem razvijala kmetijo naprej?
Gre za srednje veliko kmetijo (za slovenske razmere), ki pa je premajhna da bi bila uporabna če se deli na dva dela v primeru izplačila pa sestro osedlam nekaj 100k dolga, ki jo finančno potopi.
Striktno finančno gledano je kmetija po gursu vredna miljon, realni dohodek na kmetiji je pa za eno povprečno plačo. Če bi hotel polovico pomeni da se zadeva proda ker izplačat me realno ne zmoreta in jima posledično obrnem življenje na glavo. Da se odpovem vsemu pa mi pravijo da sem osel. Čeprav kot rečeno sam zares nimam potrebe po ničemer v tem momentu.
Misli?
Če hočeš bit pizda, sedi na svojem deležu do bridkega konca.
Če nate to ne vpliva in te ne moti, se odpovej.
Če nimaš potrebe po ničemer pa lahko tudi njima kaj pomagaš.
Odločit se moraš pa sam. Mogoče v tvoji bukvi bit pizda pomeni kaj drugega. Konec koncev ti nujni delež pripada. Odlični se tko da bo tvoja vest, kakršnakoli že je, čista. Drugo naj te ne zanima.
Life is as complicated as we make it...
primoz4p ::
Saj ni nobeden umrl, ne gre za dedovanja.
Lahko pusti "svoj delež" še vedno v lasti očeta in mame.
Kre se samo za to, da ima sestra, nova nosilka, pravico do uporabe. Zato je solastništvo dovolj.
Mladi prevzemnik ... za letos je razpis že potekel, razen če je minister razveljavil ...
Razpisanih več kot 15 milijonov evrov zagonske pomoči za mlade prevzemnike kmetij
https://www.gov.si/novice/2026-04-10-ra...
https://www.gov.si/zbirke/javne-objave/...
Glavni pogoji za dodelitev sredstev:
* starost od 18 do vključno 40 let,
* najmanj nižja poklicna izobrazba s področja kmetijstva ali s kmetijstvom povezanih dejavnosti oziroma izobrazba nekmetijske smeri in pridobljen certifikat nacionalne poklicne kvalifikacije ali pridobljen mojstrski izpit za čebelarja,
* ustrezno znanje in delovne izkušnje,
* status nosilca in lastnika kmetijskega gospodarstva, pridobljen v zadnjih petih letih,
predložen triletni poslovni načrt.
"status nosilca in lastnika kmetijskega gospodarstva, pridobljen v zadnjih petih letih"
nosilec
Zakon o kmetijstvu (ZKme-2)
15. člen (nosilec kmetijskega gospodarstva in nosilec družinske kmetije)
https://pisrs.si/pregledPredpisa?id=ZAK...
17. člen (nosilec in člani družinske kmetije)
19. člen (kmetijsko gospodarstvo in družinska kmetija)
20. člen (pravica do uporabe)
21. člen (prenos kmetijskega gospodarstva)
Prenos kmetijskega gospodarstva je prodaja, zakup ali podobni pravni posel z enotami, ki se uporabljajo za kmetijsko dejavnost, V primeru kmetije je pravni posel, s katerim se pridobi pravica do uporabe vseh kmetijskih zemljišč kmetije v lasti članov kmetije za najmanj pet let.
Nosilci kmetijskih gospodarstev morate izpolnjevati naslednje pogoje:
- biti morate poslovno popolnoma sposobna oseba,
- lahko ste pravna oseba, fizična oseba, agrarna ali pašna skupnost,
- imeti morate pravico do uporabe zemljišč kmetijskega gospodarstva.
https://e-uprava.gov.si/podrocja/kmetij...
Nikjer v razpisnih pogojih ne piše, da mora imeti prevzemnik, novi nosilec družinske, 100% lastništvo.
Solastništvo je dovolj za 100% pravico do uporabe. Tu so še najemne pogodbe ....
Lahko pusti "svoj delež" še vedno v lasti očeta in mame.
Kre se samo za to, da ima sestra, nova nosilka, pravico do uporabe. Zato je solastništvo dovolj.
Mladi prevzemnik ... za letos je razpis že potekel, razen če je minister razveljavil ...
Razpisanih več kot 15 milijonov evrov zagonske pomoči za mlade prevzemnike kmetij
https://www.gov.si/novice/2026-04-10-ra...
https://www.gov.si/zbirke/javne-objave/...
Glavni pogoji za dodelitev sredstev:
* starost od 18 do vključno 40 let,
* najmanj nižja poklicna izobrazba s področja kmetijstva ali s kmetijstvom povezanih dejavnosti oziroma izobrazba nekmetijske smeri in pridobljen certifikat nacionalne poklicne kvalifikacije ali pridobljen mojstrski izpit za čebelarja,
* ustrezno znanje in delovne izkušnje,
* status nosilca in lastnika kmetijskega gospodarstva, pridobljen v zadnjih petih letih,
predložen triletni poslovni načrt.
"status nosilca in lastnika kmetijskega gospodarstva, pridobljen v zadnjih petih letih"
nosilec
Zakon o kmetijstvu (ZKme-2)
15. člen (nosilec kmetijskega gospodarstva in nosilec družinske kmetije)
17. člen (nosilec in člani družinske kmetije)
19. člen (kmetijsko gospodarstvo in družinska kmetija)
20. člen (pravica do uporabe)
21. člen (prenos kmetijskega gospodarstva)
Prenos kmetijskega gospodarstva je prodaja, zakup ali podobni pravni posel z enotami, ki se uporabljajo za kmetijsko dejavnost, V primeru kmetije je pravni posel, s katerim se pridobi pravica do uporabe vseh kmetijskih zemljišč kmetije v lasti članov kmetije za najmanj pet let.
Nosilci kmetijskih gospodarstev morate izpolnjevati naslednje pogoje:
- biti morate poslovno popolnoma sposobna oseba,
- lahko ste pravna oseba, fizična oseba, agrarna ali pašna skupnost,
- imeti morate pravico do uporabe zemljišč kmetijskega gospodarstva.
https://e-uprava.gov.si/podrocja/kmetij...
Nikjer v razpisnih pogojih ne piše, da mora imeti prevzemnik, novi nosilec družinske, 100% lastništvo.
Solastništvo je dovolj za 100% pravico do uporabe. Tu so še najemne pogodbe ....
Akira5 ::
Če sestra želi subvencije se ji gre za keš od teh subvencij. Turistična kmetija pravtako nosi denar. Zakaj bi se nečemu odpovedal, samo zato ker kri ni voda boš pa moral bolje razložit.
Kot pravi "dec" lahko prevzameš celotno kmetijo, sestro pa zaposliš. Kombinacije malo tu malo tam se izkažejo za slabe dolgoročno, ker ni interesa, ko je treba kaj vložiti.
Ali pa ji daš 10k in doživljensko bivanje zanjo v hiši, ti pa sam urejaš subvencije.
Če sestra in njen bodoči bivši nimata kmečkih rok, bosta obupala prvo sezono.
Jaz kmetije ne bi prevzemal ker to ni moje veselje, niti ne delam na kmetiji že praktično od svojega 20ga leta. Sem pa kot otrok delal praktično od 7ga razreda dalje, vse od pomoči v hlevu, gozdu, vožnja traktorja (še izpit mam za traktor in delo v gozdu),...
Sestra dela na kmetiji prav tako od malih nog, kot mlajša je predvsem pomagala mami na vrtu, zadnjih 5 leta pa sta s parterjem prevzela vsaj polovico opravil na kmetiji in jo tudi modernizirata kolikor se le da.
Realna slika je verjetno taka:
Stari dec, ki je lastnik je obnemogel in več ne more sam nič. Sedaj išče izhod v sili, ker kmetija je iz roda v rod in noče dati, nekaj kar je gradil celo življenje, tujcu.
Brat 1: Ga ne zanima kmetovanje, malo pa bi rad sanjal, kako bo na stara leta
Partnerka brata: Ne bom kmetica
Sestra 1: Jo ne zanima kmetovanje, rada pa bi imela konjičke, zajčke ipd.
Partner sestre: Free ride
Oče bo letos praznoval 60 let in je še popolnoma pri močeh, verjamem pa da po 40ih letih dela da bi mu pasala penzija. Čeprav si ga ne predstavljam kako bi gledal v luft.
Ja mene kmetovanje ne zanima. Bi pa mogoče živel na vasi na stara leta, ali pa imel hišo ki jo lahko imajo moji otroci za bivanje ali vikend. Žena bi bila prej kmetica kot jaz, ampak ne bi šla prestavljat treh otrok v povsem novo okolje.
Sestra že pošteno dela na kmetiji in bi jo tudi razvijala če bi vedela da bo njeno v kar bi vlagala. Jo razumem tudi jaz ne bi rad vlagal v nekaj kar ni moje.
Partner od sestre dela v proizvodnji in še na kmetiji, je sicer z vasi, nimajo pa več kmetije doma ker so že njegovi starši odnehali.
100k ni zate nobeden denar, sestro izplačaš po obrokih, sam pa pobašeš subvencije.
Če živi tam, bo plačala najemnino. Denarja bo vesela, če hoče delati pa bo sama povedala.
Dokler pa je vse zastonj v mama-ata hotelu pa je lepo tako uživati v naravi in nedelu. Ko je pa treba gagat pri 35°C, ker je treba pripravit seno za živino je pa drugače ..
Jaz nimam veselja in vizije za kmetijo.
Trenutno zastonj živi doma, ampak ni ravno v hotelu ker s partnerjem vlagata v odnovo družinske hiše in kmetije.
Skratka napisal si veliko neumnosti in predsodkov.
Kaj pa recimo pogodba o izplačilu tvojega deleža v npr. 10-15 letih, pri čemer se vpiše hipoteka z neposredno izvšljivostjo, npr. na tisti dodatni bajti tam zraven? Rečeta recimo 200k v 15 letih, če ne, se pač proda tista hiša.
vires in numeris
velikBrokoli ::
Kmetija vredna miljon, mesečnih prihodkov pa za povprečno plačo lol...
Tukaj je celotna družina finančno nepismena, tako kmetijo se preprosto proda, več denarja zaslužiš, če ta keš investiraš in pobiraš par procentov, kot pa s trdim delom na kmetiji.
Tukaj je celotna družina finančno nepismena, tako kmetijo se preprosto proda, več denarja zaslužiš, če ta keš investiraš in pobiraš par procentov, kot pa s trdim delom na kmetiji.
nodrim ::
Mah, daj ji vse, saj denarja ne rabiš. Glej na dedovanje kot na loterijsko srečko, če denarja ne rabiš nujno življenjsko, nisi na nobeni izgubi in bolj mirno boš spal. Če se pa sestra premisli in vse skupaj takoj proda in ti ne da nič, bo pa ona slabo spala, ne pa ti.
Mah, daj ji vse, saj denarja ne rabiš. Glej na dedovanje kot na loterijsko srečko, če denarja ne rabiš nujno življenjsko, nisi na nobeni izgubi in bolj mirno boš spal. Če se pa sestra premisli in vse skupaj takoj proda in ti ne da nič, bo pa ona slabo spala, ne pa ti.Če bi bil jaz sestra, bi se že takoj slabo počutil, ker sem zastonj vse dobil in nič izplačal bratu.
Še vedno pa OP ni napisal, ali je možna tudi delitev parcel ali kaj podobnega. Vsaj tisto bajto od tete bi vzel.
vires in numeris
Mah, daj ji vse, saj denarja ne rabiš. Glej na dedovanje kot na loterijsko srečko, če denarja ne rabiš nujno življenjsko, nisi na nobeni izgubi in bolj mirno boš spal. Če se pa sestra premisli in vse skupaj takoj proda in ti ne da nič, bo pa ona slabo spala, ne pa ti.
Ne gre se za dedovanje.
Sestra proda - živa oče in mama pa pod šotorom, socialni problem, v breme občini, državi, povsem v breme OP-ja, ...

Grimnir3 ::
velikBrokoli je izjavil:
Kmetija vredna miljon, mesečnih prihodkov pa za povprečno plačo lol...
To je realnost kmetijstva v sloveniji, kjer se kmetuje zaradi navezanosti na zemljo ne zaradi profita.
Če ima kmetija 2 hiši, je to takoj 300-400k€ po gursu.
Pa dodaš še 30ha zemlje je še dodatnih 600-900k€
In dodaš še traktorje, stroje, hlev, gospodarska poslopja, zazidljivo parcelo kjer vse to stoji...
Skratka miljon zares ni veliko, da je toliko ocenjeno po gursu. Sploh če gre to za kmetijo nekje blizu civilizacije, sredi kočevja je zgodba drugačna kot pa če gre to za okolico ljubljane, kranja, ...
In verjemi mi da s 30ha ne boš imel prav velikega zaslužka, marže so nikakve, ROI pa je v podnu. Polovica manjših kmetij v Sloveniji hodi folk na šiht, da s plačo sofinacira obratovanje kmetije.
deepsick ::
Ok, še kakšna stran in prišli bomo do zaključka - prodati asap - ker se pač (upravičeno!) računa na najslabši možni scenarij :D
enavlaka ::
Tukaj je nesmiselno deliti in nesmiselno podariti.
Sestra si je že priborila boljšo hišo. Dokler bo OP v penziji pa bo tudi stara hiša, čeprav obnovljena potrebna sanacije.
Cenilec naj oceni vse skupaj in si razdelita, kaj kdo rabi ali pa gre vse na dražbo.
Kdo bo za starega očeta skrbel, ko bo zbolel se morate pa že sedaj dogovoriti.
Domovi so od jurja naprej, toliko pa kmečke penzije verjetno nima.
Glej na to tako, da si moral vzeti pot pod noge in si poskrbeti za lastni dom, medtem, ko je sestra ostala v domači kašči brez napora.
To je problem OP-a in sestre. Občina in država bodo šle terjati dolgove do naslednikov in ostalih družinskih članov, če nono ni imel več nič.
Sestra si je že priborila boljšo hišo. Dokler bo OP v penziji pa bo tudi stara hiša, čeprav obnovljena potrebna sanacije.
Cenilec naj oceni vse skupaj in si razdelita, kaj kdo rabi ali pa gre vse na dražbo.
Kdo bo za starega očeta skrbel, ko bo zbolel se morate pa že sedaj dogovoriti.
Domovi so od jurja naprej, toliko pa kmečke penzije verjetno nima.
Glej na to tako, da si moral vzeti pot pod noge in si poskrbeti za lastni dom, medtem, ko je sestra ostala v domači kašči brez napora.
Ne gre se za dedovanje.
Sestra proda - živa oče in mama pa pod šotorom, socialni problem, v breme občini, državi, povsem v breme OP-ja, ...
To je problem OP-a in sestre. Občina in država bodo šle terjati dolgove do naslednikov in ostalih družinskih članov, če nono ni imel več nič.
Tropinar ::
Kmetija, ki je na papirju vredna milijon, se bo stežka prodala za ta denar. Še tam kjer jih pogoltne mesto, je običajno vmes kakšen posrednik/občina ki pobere smetano.
Verjetno je opcija, da obdržiš hišo, in jo skupaj predelate v sobe za oddajanje, upravlja in vzdržuje pa jo sestra, temu primerno določite najemnino. Če jim bo posel tekel, lahko v dobrih 20 letih zgradijo lastne kapacitete za goste, in ti ostane cela hiša kjer boš lahko živel na starost. In pa dobri odnosi :)
Edit: Nobenih ustnih dogovorov, vse uradno.
Verjetno je opcija, da obdržiš hišo, in jo skupaj predelate v sobe za oddajanje, upravlja in vzdržuje pa jo sestra, temu primerno določite najemnino. Če jim bo posel tekel, lahko v dobrih 20 letih zgradijo lastne kapacitete za goste, in ti ostane cela hiša kjer boš lahko živel na starost. In pa dobri odnosi :)
Edit: Nobenih ustnih dogovorov, vse uradno.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Tropinar ()
FireSnake ::
Razloži malo bolj. Meni se zdi to za OP stanje še najbolj optimalno, sestra razvija kmetijo, on pa je še vedno zavarovan, če si ona kdaj premisli in vse skupaj proda.velikBrokoli je izjavil:
Ne se odpovedati svojemu deležu, saj lahko ostaneš 50% lastnik kmetije, pa naj sestra razvija kmetijo dalje. Če bosta pa kdaj prodala, pa ti dobiš 50%. Kje je problem?
Problem je, da tvoj nasvet ne pije vode.
Tu zadaj so subvencije.
Potem je še to: kdo bo vlagal v nekaj, če je samo 50% lastnik.
Edit: vidim, da so me že prehiteli.
Ali pa da se razparcelira in jih da on v brezplačni najem svoj delež njiv ali kaj takega.
Meni se zdi vseeno neumno, da se kar tako odpoveš 1M vredni posesti in ne dobiš prav nič v zameno. Če ga ne more vsaj delno izplačati, bi pa rada razvijala kmetijo, bo morala pač sprejeti kompromise.
Jaz sme vse razložil.
Kaj je tu še za razložiti?
Poglej in se nasmej: vicmaher.si
Akira5 ::
Ker jima potem podrem plane za v naprej.
Stara kmečka hiša potrebuje recimo 100k vložka da postane turistična, novogradnja je pa trikrat toliko.
Pa ljubljančanu laže prodaš namestitev v 200 let stari kamniti domačiji.
#retro, #avtentično
Sprašujem se samo, če sem preveč dober. Saj veš kdor je dober je hitro oslu podoben.
Kot rečeno mi po eni strani ne manjka nič in bi dal sestri možnost da uspe, ker verjamem da ne bo lahko. Po drugi strani pa sem jaz sam moral kupiti hišo, se zapufat in jo odplačat...
FireSnake ::
Tole je čisto čista zadeva. Sicer ne vem po komu to deduješ (plačilo davka) ampak ti si komot polovični lastnik kmetije oz objektov. Plačaš sicer nsuz al kaj je to je pa to. Če sta s sestro v normalnih odnosih pač ona naprej razivja zadevo naprej. Če že plača še tvoj del davka in vsi srečni. Če se enkrat odločite da zadevo prodate pač prodate, po takrat vredni ceni.
Ne vem zakaj bi se odpovedal nepremičnini, prepisi se pa dajo tudi uredit da so relativno brezplačni med sorodniki.
Ker nastanejo težave, da bi nekdo vlagal denar v nekaj, kar nisi lastnik.
Nekdo vlaga celo življenje v nepremičnine, ki niso čisto njegove. Nato pa se drugi lastnik odloči, da bo prodal. Kaj v tem primeru?
Zadeve je treba doreči takoj, da se ne zavaja. Ali se proda takoj ali pa nikoli.
Vse ostale variante so recept za katastrofo.
Ne stekam, 30+ km si stran, delal ne bi, imel bi pa denar? Verjetno si se ze prej odlocil, zdaj pa kaj? :)
Sestra je kri. Pusti ji naj pocne kar hoce. Ti si svoje zivljenje uredil. Dobrota je sicer sirota, ampak odlocitev je bila pa tvoja.
Se strinjam.
V kmetijo je treba vlagati. Če bo samo gledal kje odščipniti ...
Poglej in se nasmej: vicmaher.si
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: FireSnake ()
donvito ::
Stara kmečka hiša potrebuje recimo 100k vložka da postane turistična, novogradnja je pa trikrat toliko.
#retro, #avtentično
Sprašujem se samo, če sem preveč dober. Saj veš kdor je dober je hitro oslu podoben.
Kot rečeno mi po eni strani ne manjka nič in bi dal sestri možnost da uspe, ker verjamem da ne bo lahko. Po drugi strani pa sem jaz sam moral kupiti hišo, se zapufat in jo odplačat...
Kaj potem sploh sprašuješ, po eni strani bi rad izpadel dober, po drugi se pa bojiš, da bi izpadel osel.
fur80 ::
#retro, #avtentično
Tole boš videl potem, ko boš svojim otrokom pomagal do stanovanja, avtov, denarja,... ko boste nabirali skupaj za kako garsonjero v mestu, ko bo otroku manjkalo par 1000EUR do nakupa, ob tem mu pa boš razlagal, kako si sestri podaril kmetijo, ki je bila vredna miljon evrov. ;)
Ljudje dajo predvsem za naravo, nazadnje sem bil pri enih, ki so nastreljali lesene hišice po posestvu, 2 konja in malo rac za 70EUR na noč. Madžari tam iz Budimpešto to naravnost obožujejo, sploh, če je to vse malo v hribih. :)
Zgodovina sprememb…
- spremenil: fur80 ()
Ja preveč si dober. Ne samo celo kmetijo, še hišo od babice bi prepustil. In ne, da stara bajta postane primerna za turistično namestitev, ne bo samo 100k.Razmišljal sem da bi vzel staro kmečko hišo kjer še živi babica, njo seveda pustim živeti tam dokler rabi, ampak onadva razmišljata o kmečkem turizmu in bi eventuelno to hišo preuredila za turistične kapacitete. Bi bila pa sicer idealna, ker je solidno ohranjena z novo streho in odmaknjena od nove hiše in ostalih gospodarskih poslopij. Tudi svoj dovoz bi lahko naredil iz glavne ceste.
#retro, #avtentično
Kaj pa ona pravi? Vse vzela, nič izplačala? Kakšen odnos je potem to.
vires in numeris
Razloži malo bolj. Meni se zdi to za OP stanje še najbolj optimalno, sestra razvija kmetijo, on pa je še vedno zavarovan, če si ona kdaj premisli in vse skupaj proda.velikBrokoli je izjavil:
Ne se odpovedati svojemu deležu, saj lahko ostaneš 50% lastnik kmetije, pa naj sestra razvija kmetijo dalje. Če bosta pa kdaj prodala, pa ti dobiš 50%. Kje je problem?
Problem je, da tvoj nasvet ne pije vode.
Tu zadaj so subvencije.
Potem je še to: kdo bo vlagal v nekaj, če je samo 50% lastnik.
Edit: vidim, da so me že prehiteli.
Ali pa da se razparcelira in jih da on v brezplačni najem svoj delež njiv ali kaj takega.
Meni se zdi vseeno neumno, da se kar tako odpoveš 1M vredni posesti in ne dobiš prav nič v zameno. Če ga ne more vsaj delno izplačati, bi pa rada razvijala kmetijo, bo morala pač sprejeti kompromise.
Jaz sme vse razložil.
Kaj je tu še za razložiti?
Kako 50%?
Gre se za sredstva razpisa namenjena mladim prevzemnikom.
Sredstva namenjena temu, kar podpiše novi (mladi) prevzemnik v pogodbi (novi nosilec), če se kvalificira v razpisu.
Ta se ne delijo 50%, ampak ostanejo v lasti mladega prevzemnika.
Nosilec upravlja s kmetijo, s sredstvi. Povsem jasno je potem, čigava so, čigav je razvoj kmetije, dodana vrednost,...
Drugače pa se lahko dela tako kot do sedaj, ko je oče nosilec.
Hiše pa so tako ali tako ločene od zaščitene kmetije ...
Kmetija ni zasčitena. Je sicer v hribih, ampak se obdeluje strojno.
Kaj ima to s tem; hribi in strojno obdelovanje mislim?!
Zakon o dedovanju kmetijskih gospodarstev (ZDKG)
2. člen
Zaščitena kmetija po tem zakonu je kmetijska oziroma kmetijsko-gozdarska gospodarska enota, ki je v lasti ene fizične osebe ali lasti, solasti ali skupni lasti zakonskega para ali oseb, ki živita v registrirani istospolni partnerski skupnosti, ali v solasti enega od staršev in otroka ali posvojenca oziroma njegovega potomca in obsega najmanj 5 ha in ne več kot 100 ha primerljive kmetijske površine.
Za 1 ha primerljive kmetijske površine po tem zakonu se šteje:
- 1 ha zemljišč, ki so po dejanski rabi v zemljiškem katastru evidentirana kot kmetijska zemljišča in imajo boniteto zemljišč v skladu s predpisi, ki urejajo evidentiranje nepremičnin (v nadaljnjem besedilu: boniteta), od 50 do 100,
- 2 ha zemljišč, ki so po dejanski rabi v zemljiškem katastru evidentirana kot kmetijska zemljišča z boniteto od 1 do 49, ali
- 8 ha zemljišč, ki so po dejanski rabi v zemljiškem katastru evidentirana kot gozdna zemljišča.
Kmetije, ki izpolnjujejo pogoje iz prvega odstavka tega člena, sestavljajo pa jih pretežno gozdovi, se za zaščiteno kmetijo štejejo le, če imajo najmanj 2 ha primerljivih kmetijskih površin, ki so po dejanski rabi v zemljiškem katastru evidentirana kot kmetijska zemljišča.
Kot zakonca po tem zakonu se štejeta tudi moški in ženska, ki živita v dalj časa trajajoči življenjski skupnosti in nista sklenila zakonske zveze, vendar le v primeru, če ni razlogov, zaradi katerih bi bila zakonska zveza med njima neveljavna.
Za dedovanje med partnerjema registrirane istospolne partnerske skupnosti veljajo enaka pravila kot veljajo za dedovanje med zakoncema.
3. člen
Zaščitena kmetija obsega vse, kar sestavlja gospodarsko celoto in rabi za redno kmetijsko oziroma gozdarsko proizvodnjo ter z njima povezane dejavnosti.
V zaščiteno kmetijo spadajo poleg kmetijskih zemljišč tudi gozdovi, gospodarska in stanovanjska poslopja skupaj z zemljišči, ki so potrebna ali namenjena za redno uporabo stavbe (funkcionalna zemljišča), kmetijske priprave, orodja in živina, s kmetijo povezane služnosti in njim podobne pravice, pravice na zemljiščih agrarnih skupnosti, pravice in dolžnosti v zvezi s članstvom lastnika v kmetijski zadrugi, stvari za izvajanje dejavnosti, ki jih lastnik izvaja na kmetijskem gospodarstvu, če ne predstavljajo glavne dejavnosti in jih ni mogoče ločiti od kmetijske oziroma kmetijsko-gozdarske celote ali pa bi bila njihova ločitev ekonomsko nesprejemljiva, ter terjatve in dolgovi, nastali v zvezi s prej navedenimi nepremičninami, premičninami, članstvom in dejavnostmi.
4. člen
Zaščiteno kmetijo po 2. členu tega zakona na podlagi zaprosila sodišča ali davčnega organa določi z odločbo v upravnem postopku upravna enota, na območju katere leži pretežni del zemljišč, ki sestavljajo kmetijo.
Za določitev zaščitene kmetije se glede lastništva uporabljajo podatki iz zemljiške knjige, glede bonitete zemljišč in obsega zemljišč zaščitene kmetije pa podatki iz zemljiškega katastra.
5. člen
Zaščiteno kmetijo deduje praviloma samo en dedič. Samo ob pogojih, ki jih določa ta zakon, lahko deduje kmetijo več dedičev.
bpr123 ::
Ja preveč si dober. Ne samo celo kmetijo, še hišo od babice bi prepustil. In ne, da stara bajta postane primerna za turistično namestitev, ne bo samo 100k.Razmišljal sem da bi vzel staro kmečko hišo kjer še živi babica, njo seveda pustim živeti tam dokler rabi, ampak onadva razmišljata o kmečkem turizmu in bi eventuelno to hišo preuredila za turistične kapacitete. Bi bila pa sicer idealna, ker je solidno ohranjena z novo streho in odmaknjena od nove hiše in ostalih gospodarskih poslopij. Tudi svoj dovoz bi lahko naredil iz glavne ceste.
#retro, #avtentično
Kaj pa ona pravi? Vse vzela, nič izplačala? Kakšen odnos je potem to.
Kmetija je veliko vredna po gurs-u. V praksi ne bo nihče dal miljon za kmetijo v hribih.
To je tako rekoč mrtvi kapital ki rabi ful enega dela da imaš vsaj nekaj od tega in rabiš celoto da preživiš. Butična kmetija z kmečkim turizmom je edina viable opcija če hočeš živet od 30ha kmetije v hribih.
Če ti je vseeno za domačijo, zahtevaj pol pa naj se proda, če bi rad da ostane v domačih rokah se pa vsemu odpovej.
Pametne srednje poti ni.
Če boš polovični lastnik bo vedno jeba kdo bo vlagal in na koncu ne bo noben.
#retro, #avtentično
Pa ti vloži 100k in imej tisto. Ali pa gre tisto v posebno dediščino. Če bo ona vložila 100 tam not, bo imela tudi 100 za tebi enkrat izplačat.
Ne rabi it izplačat 0,5 mio, ker tolk najbrž ne bi dobila, ampak nekaj pa lahko.
V vsakem primeru bi jaz hiše izvzel iz tega. Tudi če ne bi bilo kmetije okoli, zakaj bi nekdo pobral celo hišo. In še eno staro zraven.
evian ::
Od 0€ do polnega dednega deleža je v vašem primeru velik razpon. Zagotovo lahko s sestro dosežeta sporazum, ki bo obema ustrezal. Vse priznanje tistemu, ki dandanes prevzame kmetijo in jo obdrži rentabilno vsaj nekaj let.
Tole boš videl potem, ko boš svojim otrokom pomagal do stanovanja, avtov, denarja,... ko boste nabirali skupaj za kako garsonjero v mestu, ko bo otroku manjkalo par 1000EUR do nakupa, ob tem mu pa boš razlagal, kako si sestri podaril kmetijo, ki je bila vredna miljon evrov
Predvsem to ja. OP je zase že poskrbel kakor je, ampak kmetija tudi če ne zgleda zdaj ne vem kaj, čez nekaj let se bojo kupovali traktorji, avti, apartmaji, sestrini otroci bojo preskrbljeni, z dvema hišama, njegovi otroci bojo pa v najemu za jurja na mesec v neki luknji.
Tole boš videl potem, ko boš svojim otrokom pomagal do stanovanja, avtov, denarja,... ko boste nabirali skupaj za kako garsonjero v mestu, ko bo otroku manjkalo par 1000EUR do nakupa, ob tem mu pa boš razlagal, kako si sestri podaril kmetijo, ki je bila vredna miljon evrov
Predvsem to ja. OP je zase že poskrbel kakor je, ampak kmetija tudi če ne zgleda zdaj ne vem kaj, čez nekaj let se bojo kupovali traktorji, avti, apartmaji, sestrini otroci bojo preskrbljeni, z dvema hišama, njegovi otroci bojo pa v najemu za jurja na mesec v neki luknji.
V realnosti pa bo ena hiša razdeljena med sestro, starše in otroke od sestre.
Druga hiša pa bo finančna črna luknja, ker pomoje rabiš konkreten vložek da iz 200 let stare kmečke hiše narediš turistično namestitev.
Velki ::
Skoraj celotno kmetije je potrebno prepisati na mladega prevzemnika brez kakršnih koli klavzul ki se usedejo na nepremičnine! Sem prebral vse tvoje članke pa omenjaš da v tem miljonu niso vključena stavbna zemljišča? Nekaj tukaj ne gre skupaj če imaš 1 miljon vredno zemljo bi moral imeti samo subvenciji za 20 000e. Boš moral malo bolj pojasniti da ti damo neke bolj konkretne nasvete.
Je pa tako če je ocenjena na milijon jo boš realno prodal za pol milijona lahko še kaj manj, sploh če nimaš nič zemlje na robu vasi. Kaj pa oče/mati nimajo nič drugih investiciji našparanih?
Je pa tako če je ocenjena na milijon jo boš realno prodal za pol milijona lahko še kaj manj, sploh če nimaš nič zemlje na robu vasi. Kaj pa oče/mati nimajo nič drugih investiciji našparanih?
Najbrž bo tu vmes še pogodba o preužitku oz preživljanju.
nodrim ::
Saj to pravim, in če oče ne bi imel kmetije za podariti zdaj ali pa bi se odločil, da jo da celo sestri. V vsakem primeru ne izgubiš nič, samo brezplačnega darila ne dobiš. Saj ni, da ti dediščina pripada, ne moralno ne pravno. Starši ti jo lahko dajo, če jo imajo in če tako hočejo.
Ne vem zakaj bi se obremenjeval s tem, sploh, če nisi v nikakršnih življenjsko nevarnih denarnih težavah.
Ne vem zakaj bi se obremenjeval s tem, sploh, če nisi v nikakršnih življenjsko nevarnih denarnih težavah.
velikBrokoli ::
Fotr naj kmetijo proda, sebi kupi stanovanje pa predimenzioniran penzijski SUV. Ostalo pa naj spički za apartma na Krku, pa je to to.
fikus_ ::
Če ni živine, se pozimi da it na dopust.
......
Če bi čebula ne imela če, bi bila bula in na stranišču bi peli in ne čepeli.....
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
velikBrokoli je izjavil:
Fotr naj kmetijo proda, sebi kupi stanovanje pa predimenzioniran penzijski SUV. Ostalo pa naj spički za apartma na Krku, pa je to to.
Strogo finančno gledano bi bilo to še najbolše.
Kot pa so že drugi rekli, kmetovanje v sloveniji ni podvrženo racionalni ekonomski logiki.
velikBrokoli je izjavil:
Kot pa so že drugi rekli, kmetovanje v sloveniji ni podvrženo racionalni ekonomski logiki.
Dej povej realno kaj naj bi nekdo s poklicno ali srednjo šolo delal da bi živel bolje od nekega povprečnega profesionalnega kmeta.
link_up ::
Imas prav bpr123. Tole ni za nikamor ... da mularija misli, da bo dedovala kar v tri dni nekaj, da se potem proda ... naj ustvarijo raje!
In and Out
velikBrokoli je izjavil:
Dej povej realno kaj naj bi nekdo s poklicno ali srednjo šolo delal da bi živel bolje od nekega povprečnega profesionalnega kmeta.
Vsak zaposleni v JU živi bolje kot 3/4 kmetov.
Izviram s kmetije pa mi na kraj pameti ne pade da bi kmetoval na polno, čeprav še vedno pomagam staršem. Samo držim pesti da bo prevzel kdo od bratov/sester da ne bo kakih pričakovanj do mene da bi peljal naprej.
Vse te manjše kmetije delajo še 1001 stvar zraven da nekako životarijo, pa ni to šiht po 8ur/dan 5 dni na teden.
Imas prav bpr123. Tole ni za nikamor ... da mularija misli, da bo dedovala kar v tri dni nekaj, da se potem proda ... naj ustvarijo raje!
Ne razumem kaj bi rad povedal.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: bpr123 ()
GregiB ::
Saj ni, da ti dediščina pripada, ne moralno ne pravno. Starši ti jo lahko dajo, če jo imajo in če tako hočejo.
No ja... dediščina dedičem pripada. Moralno ni ekonomska kategorija, pravno pač. Starši dediščine ne dajejo, jo zapustijo. Lahko pa svojo lastnino razdelijo med dediče že pred smtrjo oz. uredijo razdelitev zapuščine v okviru zakona.
Kar se tiče OPja je situacija unikatna, ker je oče še živ. Torej se lahko oz. morajo dogovoriti. Če bi šlo za zapuščino po okojniku, ne vem, zakaj bi se dedič odrekal v korist drugega dediča. Če sestra nima sredstev za izplačilo brata (z dogovorjenim diskontom, zakaj pa ne), zakaj bi potem bila deležna deleža, ki ji po zakonskem dedovanju ne pripada? OP sicer ne pove, kako je prišel na svoje, ampak če si je dosedanje življenje financiral sam, se je v primerjavi s sestro moral odrekati oz. živeti z manj sredstvi, kot bi lahko, če bi bil v enaki situaciji, kot sestra.
Potem pa je seveda še tu problem otrok. Namreč, z odrekanjem dediščini brat ekonomsko ne oškoduje le sebe ampak celotni dedni red po njegovi strani.
https://www.dugout-online.com/ fajna slow pace football mgt igrica
Vsak zaposleni v JU živi bolje kot 3/4 kmetov.
Izviram s kmetije pa mi na kraj pameti ne pade da bi kmetoval na polno, čeprav še vedno pomagam staršem. Samo držim pesti da bo prevzel kdo od bratov/sester da ne bo kakih pričakovanj do mene da bi peljal naprej.
Itak itak. Zato se sposobni kmeti širijo, nesposobni pa zapirajo. Zmeraj je tako bilo in zmeraj bo.
Motion ::
Čemu pa se je sestra pripravljena odrečt? Kdaj že to pove dovolj o karakterju in namenih....
bm1973 ::
Kmetije se ne delijo več, sploh če so zaščitene.
Podeduje jo tisti, ki jo bo naprej upravljal.
Brz nujnih deležev.
Kar seveda ni res, nujni delež je vedno. Poznam kar nekaj primerov, ko je den prevzel kmetijo, drugi pa so dobili kako zazidljivo parcelo.
OP ali imaš opcijo, da dobiš kako zazidljivo parcelo? 500m^2 zemlje ne bo ravno uničilo možnost kmetovanja.
Zakonsko ne dobiš nič. Imam kolega v tej situaciji.
Ima pa fotr na lagerju njergovo dedišino v kešu.
Zato da ostali dediči kaj dobijo, poskrbijo starši.
Po kakšnem zakonu že?
Nakladaš da se kar kadi, kot ponavadi.
https://www.informiran.si/portal.aspx?c...
Hlapci! Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni, ustvarjeni za hlapčevanje.
Gospodar se menja, bič pa ostane, in bo ostal za vekomaj; zato, ker je hrbet
skrivljen, biča vajen in željan! [Ivan Cankar]
Gospodar se menja, bič pa ostane, in bo ostal za vekomaj; zato, ker je hrbet
skrivljen, biča vajen in željan! [Ivan Cankar]
Vredno ogleda ...
| Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
|---|---|---|---|
| Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
| » | Prepis kmetijeOddelek: Loža | 2729 (1779) | Mato989 |
| » | Večje povpraševanje po kmetijah? (strani: 1 2 3 )Oddelek: Loža | 21828 (17863) | TheBlueOne |
| » | Prepis nepremičnine iz starša na sina - najboljše opcije (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 21268 (14525) | Mato989 |
| » | Oporoka - dedovanje (strani: 1 2 3 )Oddelek: Loža | 26534 (22811) | sekvoja |
| » | Izplačilo denarja od Hiše (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 13891 (11905) | Arzen28 |