Forum » Loža » V EU bo ročna pritljaga na avionih brez doplačila
V EU bo ročna pritljaga na avionih brez doplačila
darkolord ::
Klik
Ročna prtljaga bo od 2027 vključena v osnovno ceno letalske vozovnice. Brez pritljage bo pa popust.
Prepovedana bo obvezna mobilna aplikacija za check-in, sprememba imena na vozovnicah bo brezplačna.
Grda grda EU?
Ročna prtljaga bo od 2027 vključena v osnovno ceno letalske vozovnice. Brez pritljage bo pa popust.
Prepovedana bo obvezna mobilna aplikacija za check-in, sprememba imena na vozovnicah bo brezplačna.
Grda grda EU?

mtosev ::
Uporabo in dobro je to naredila EU.
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro,
Enermax Platimax 1700W | moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro,
Enermax Platimax 1700W | moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013
driftwood ::

Miki N ::
"Ročna prtljaga bo od 2027 vključena v osnovno ceno letalske vozovnice. Brez pritljage bo pa popust."
Po domače cena navadne vozovnice brez prtljage se bo _preimenovala_ v vozovnico s popustom. Una s pribitkom pa brez. To je vse. In ja, je povsem legit, noben zakon ni s tem prekršen.
Po domače cena navadne vozovnice brez prtljage se bo _preimenovala_ v vozovnico s popustom. Una s pribitkom pa brez. To je vse. In ja, je povsem legit, noben zakon ni s tem prekršen.
Nazz ::
Po domače cena navadne vozovnice brez prtljage se bo _preimenovala_ v vozovnico s popustom. Una s pribitkom pa brez. To je vse. In ja, je povsem legit, noben zakon ni s tem prekršen.Ne bo šlo tako enostavno.
Mislim ja, lahko to naredijo, ampak "nizkocenovni" lupilci s standardnimi pribitki so hitro precej dražji kot zaresni prevozniki.
starfotr ::
Z brezplačno spremembo imena bodo samo spodbudili špekulante, ki bodo masovno kupili poceni vozovnice in jih preprodajali. Isto kot je z vstopnicami na koncerte, tekme ...
Z dežja pod kap. Mislim, da je to samo odpiranje vrat, da bodo določeni posvečeni zelo veliko zaslužili, kar jim je pa trenutni sistem onemogočal. Le kdo je zlobiral to?
Je pa bedno to, da bo nekaj obvezno vključeno, tudi če ne rabiš. Seveda to ne bo zastonj, vse bomo plačali skozi višjo ceno - tu je korenček za prevoznike, ki se ne pritožujejo. Mislim, da bodo sedaj striktno tehtali, merili velikost kovčkov in tudi dodatno gledali v kovčke (baterije, el. naprave - oddana prtljaga), do sedaj je bila to bolj izjema kot pravilo, saj že sedaj ni dovolj prostora za ročno prtljago v kabini za vse.
Kaj bo pa naslednje? Prepoved overbookinga? Morda obvezen obrok, ki bo moral biti po aktualnih smernicah vlade?
Naj raje delajo na tem, da ne bo toliko zamud, odpovedi letov. Bo precej bolj koristno.
Z dežja pod kap. Mislim, da je to samo odpiranje vrat, da bodo določeni posvečeni zelo veliko zaslužili, kar jim je pa trenutni sistem onemogočal. Le kdo je zlobiral to?
Je pa bedno to, da bo nekaj obvezno vključeno, tudi če ne rabiš. Seveda to ne bo zastonj, vse bomo plačali skozi višjo ceno - tu je korenček za prevoznike, ki se ne pritožujejo. Mislim, da bodo sedaj striktno tehtali, merili velikost kovčkov in tudi dodatno gledali v kovčke (baterije, el. naprave - oddana prtljaga), do sedaj je bila to bolj izjema kot pravilo, saj že sedaj ni dovolj prostora za ročno prtljago v kabini za vse.
Kaj bo pa naslednje? Prepoved overbookinga? Morda obvezen obrok, ki bo moral biti po aktualnih smernicah vlade?
Naj raje delajo na tem, da ne bo toliko zamud, odpovedi letov. Bo precej bolj koristno.
mtošev ::
Bolj pomemben je podatek, da aplikacije na telefonih ne smejo biti več obvezne za check-in.
Sprememba definicije osnovne vozovnice bo omogočila samo lažje iskanje najcenejšega za isto ponudbo.
Sprememba definicije osnovne vozovnice bo omogočila samo lažje iskanje najcenejšega za isto ponudbo.
driftwood ::

Če ne bo Finec naslednje leto na račun novega režima prišparal saj za en đelato na Obali, ko pride na obisk bom jaz to odredbo označil za FAIL!
Jaz še nikoli nisem imel nobene aplikacije na telefonu od prevoznika na telefonu. Tako, da v bistvu ne vem kje je pogoj za obvezno aplikacijo.
Nikakor ne. Še nikoli se niso sistemi spremenili v smeri bolj enostavne rabe in primerjave. Vedno se dela na tem, da je čim bolj nemogoče primerjat zadeve med sabo. Pa naj bodo to mobilni paketi ali pa ribe v konzervi.
sprememba definicije osnovne vozovnice bo omogočila samo lažje iskanje najcenejšega za isto ponudbo
Nikakor ne. Še nikoli se niso sistemi spremenili v smeri bolj enostavne rabe in primerjave. Vedno se dela na tem, da je čim bolj nemogoče primerjat zadeve med sabo. Pa naj bodo to mobilni paketi ali pa ribe v konzervi.
Jaz še nikoli nisem imel nobene aplikacije na telefonu od prevoznika na telefonu. Tako, da v bistvu ne vem kje je pogoj za obvezno aplikacijo.
No, zdaj ti je tudi v prihodnje (v EU) ne bo treba imeti, a ni svet lep?
Ne vem v kateri državi ti živiš, ampak mobilne pakete lahko primerjaš na AKOS-ovi strani tukaj, cena na enoto (npr. €/kg) pa je bila z EU direktivo uvedena že lep čas nazaj.
Sem zarisal še eno črtico na Slo-Techovi lestvici starfotrovih umotvorov.
Ti dam primer.
Operater A ima v ponudbi fiksni internet 100/10, TV s 100 kanali, telefon, ki ima 1000 min (in ostalo) za 40 eur.
Operater B ima 120/15, TV s 120 kanali (ki niso isti, kot pri A) in telefon z 1000 min (nima pa npr. sporočil), zraven ti nudi pa še eno pretočno vsebino za 50 eur.
No, sedaj mi pa izračunaj value for money ali ceno na enoto ali karkoli drugega. Je nemogoče, ker ne gre primerjat jabolk s hruškami.
Drug primer, imaš WC papir. 2, 3, 4 slojni, s 50, 60, 70 lističi. Daj mi enotno ceno na rolico, najboljši value for money, najboljše vpijanje itd.
Ne moreš. Pa gre za 10 različnih izdelkov, ki so vsi isto - wc papir.
Tudi letalskih vozovnic ne moreš primerjat, ker je enostavno preveč spremenljivk. Od letališča, ure leta, kakovosti sedežev in prostora med sedeži, hrana, urejenost, dovoljena prtljaga, cena ... skratka nič lažje ali težje ne bo.
Operater A ima v ponudbi fiksni internet 100/10, TV s 100 kanali, telefon, ki ima 1000 min (in ostalo) za 40 eur.
Operater B ima 120/15, TV s 120 kanali (ki niso isti, kot pri A) in telefon z 1000 min (nima pa npr. sporočil), zraven ti nudi pa še eno pretočno vsebino za 50 eur.
No, sedaj mi pa izračunaj value for money ali ceno na enoto ali karkoli drugega. Je nemogoče, ker ne gre primerjat jabolk s hruškami.
Drug primer, imaš WC papir. 2, 3, 4 slojni, s 50, 60, 70 lističi. Daj mi enotno ceno na rolico, najboljši value for money, najboljše vpijanje itd.
Ne moreš. Pa gre za 10 različnih izdelkov, ki so vsi isto - wc papir.
Tudi letalskih vozovnic ne moreš primerjat, ker je enostavno preveč spremenljivk. Od letališča, ure leta, kakovosti sedežev in prostora med sedeži, hrana, urejenost, dovoljena prtljaga, cena ... skratka nič lažje ali težje ne bo.
Nazz ::
Korenček. Me zanima, kje skrivajo palico. Absolutno nobenega zaupanja v EU nimam.
Prosim vsedi se v avto in se cca. 3 ure vozi proti juhovzhodu. Vsem nam bo lepse.
In ti se pelji 6 ur proti jugovzhodu.
Koliko si star? Nerazumevanje?
Nimaš zaupanja v EU? Odseli se. Spremeni način življenja. Pojdi po svetu. Samo prosim ne vračaj se, ker se žal ne zavedaš kje živiš in takšnim ljudem kot si ti, ne bo nikoli kliknilo v glavi.
Prosim obrazloži, kaj te je pripeljalo do te mere, da si izgubil upanje? Želim en res temeljit odgovor, ker vas je vedno več jokic, noben pa ne zna pojasnit zakaj.
Še enkrat, vsak se ima možnost izselit, če nima zaupanja. Začni delat na sebi.
Če premakneš mejnik iz "mobilni paket" in "ribe v konzervi" se seveda najdejo primeri. To ne pomeni, da kar sem povedal ne drži.
Pri letalskih kartah si pa spet brcnil v temó in začel z nakladanjem. Po ceni lahko brez težav sortiraš, resda pa ne bo pisalo če je na krovu nekdo, ki bo prenašal tvoje drekanje.
Pri letalskih kartah si pa spet brcnil v temó in začel z nakladanjem. Po ceni lahko brez težav sortiraš, resda pa ne bo pisalo če je na krovu nekdo, ki bo prenašal tvoje drekanje.
Gregor P ::
V EU nam gre tako dobro kot še nikoli in pol se najde nekaj rusofilskih suverenistov, ki jokcajo po forumih, kakšna krivica se jim godi pri nas
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).
Z brezplačno spremembo imena bodo samo spodbudili špekulante, ki bodo masovno kupili poceni vozovnice in jih preprodajali. Isto kot je z vstopnicami na koncerte, tekme ...Neumnost, kako bi sploh to izgledalo?
Z dežja pod kap. Mislim, da je to samo odpiranje vrat, da bodo določeni posvečeni zelo veliko zaslužili, kar jim je pa trenutni sistem onemogočal. Le kdo je zlobiral to?Si malo pomešal? Sedaj so veliko zaslužili tisti, ki so prodajali vozovnice za 10 evrov, na koncu te je pa to stalo 150 evrov.
Je pa bedno to, da bo nekaj obvezno vključeno, tudi če ne rabiš. Seveda to ne bo zastonj, vse bomo plačali skozi višjo ceno - tu je korenček za prevoznike, ki se ne pritožujejo.Neumnost. Če bi prebral novico, bi videl, da boš imel še vedno opcijo brez pritljage. Za nižjo ceno. In koliko je takih, ki letijo brez prtljage?
Mislim, da bodo sedaj striktno tehtali, merili velikost kovčkov in tudi dodatno gledali v kovčke (baterije, el. naprave - oddana prtljaga), do sedaj je bila to bolj izjema kot pravilo, saj že sedaj ni dovolj prostora za ročno prtljago v kabini za vse.Neumnost. Tisti, ki jih bo ta sprememba doletela - torej tisti, ki so ročno prtljago mastno dodatno zaračunavali - so že sedaj prtljago striktno tehtali in merili.
Za normalne prevoznike se ne bo spremenilo praktično nič. Samo za nategune.
Naj raje delajo na tem, da ne bo toliko zamud, odpovedi letov. Bo precej bolj koristno.Kakšnih zamud, odpovedi?
srus ::
Korenček. Me zanima, kje skrivajo palico. Absolutno nobenega zaupanja v EU nimam.
Prosim vsedi se v avto in se cca. 3 ure vozi proti juhovzhodu. Vsem nam bo lepse.
In ti se pelji 6 ur proti jugovzhodu.
Koliko si star? Nerazumevanje?
Nimaš zaupanja v EU? Odseli se. Spremeni način življenja. Pojdi po svetu. Samo prosim ne vračaj se, ker se žal ne zavedaš kje živiš in takšnim ljudem kot si ti, ne bo nikoli kliknilo v glavi.
Prosim obrazloži, kaj te je pripeljalo do te mere, da si izgubil upanje? Želim en res temeljit odgovor, ker vas je vedno več jokic, noben pa ne zna pojasnit zakaj.
Še enkrat, vsak se ima možnost izselit, če nima zaupanja. Začni delat na sebi.
Morda njegova banana ni pravilno ukrivljena, ko si jo drka pred portretoma Stalina in Putina.
Neumnost, kako bi sploh to izgledalo?
Enostavno. Danes folk kupuje karte in iz nekega razloga ne more it na potovanje. Pa se ne izplača dat 50 eur za spremembo imena, ker so karte po 40 eur.
Si malo pomešal? Sedaj so veliko zaslužili tisti, ki so prodajali vozovnice za 10 evrov, na koncu te je pa to stalo 150 evrov.
Mene še nikoli v lajfu ni vozovnica stala več, kot sem za njo plačal. Je pa res, da je treba biti pismen in prebrati pravila in pogoje (nizkocenovnega) prevoznika ter se jih držat. Vem, da je težko in boli. Marsikdo tega ne zmore, zato je to uspešen poslovni model.
Neumnost. Če bi prebral novico, bi videl, da boš imel še vedno opcijo brez pritljage. Za nižjo ceno. In koliko je takih, ki letijo brez prtljage?
Omenja se popust. Nihče pa ne omenja kašen bo. Če bo 1 eur ceneje zato, ker nimaš kovčka je to pljunek v morje.
Neumnost. Tisti, ki jih bo ta sprememba doletela - torej tisti, ki so ročno prtljago mastno dodatno zaračunavali - so že sedaj prtljago striktno tehtali in merili.
V ročni imaš osebne zadeve, kot tudi elektronske naprave, ki ne smejo biti brez nadzora. Sedaj se bo varnost poslabšala, ker bo ves ološ nosil s sabo stvari, ki jih ne rabi? Spodaj bo pa gorelo zaradi kitajske robe s sabo baterijo? Nizkocenovniki so že lahko tehtali. Vendar, če si plačal za kovček, si ga lahko prinesel na letalo. Pri klasiki se minje tudi že zgodilo, da so kovčke dali kot oddano prtljago.
Za normalne prevoznike se ne bo spremenilo praktično nič. Samo za nategune.
Hm, a res? Nizkocenovci so nateguni? Ker nisi prebral njihovih pogojev?
Kakšnih zamud, odpovedi?
Daj zlezi izpod kamna. Ravno konvecionalni prevoznik nemška LH je odpovedala ogromno letov, ker se je podražilo gorivo. To je za požgat.

WizzardOfOZ ::
In bo prišel do meje v treh urah? Glede na kolone, bo tam nekje 20km od ljubljane v tem času.
Milčinski je napisal butalce kot prispodobo in ne kot priročnik!!!
Svuda u svijetu ima budala ali je izgleda kod nas centrala!!!
Svuda u svijetu ima budala ali je izgleda kod nas centrala!!!
Jazon ::
To je anti Ryanair/Wizz/easyJet rule.
Gledam Ryanair trenutno:
1.) Vožnja brez osebne prtljage trenutno ni predmet posebnih popustov. Redki so tisti, ki potujejo brez osebne prtljage. V to kategorijo še najbolj pašejo otroci, ki potujejo s starši.
2.) Vožnja z osebno prtljago, ki jo položiš pod sedež je sedaj vključena v osnovno ceno karte (basic). Nimaš možnosti rezervacije sedeža.
3.) Vožnja z osebno prtljago + mali kovček do 10kg v omarici nad glavo je sedaj z doplačilom vključena v "običajno" ceno karte (regular). Imaš možnost rezevriranega sedeža in prednostno vkrcanje.
4.) Do 20kg kovček, ki ga oddaš na okencu je sedaj z doplačilom vključen v nadgrajeno ceno karte (family plus, plus). Imaš možnost rezerviranega sedeža in prednostno vkrcanje.
Kaj se bo spremenilo?
Regular (osebna prtljaga + 7kg carry on) bo še vedno regular;
Če boš obkljukal, da nimaš nobene prtljage, bo šlo dol na basic;
Če boš dodal kovček do 20kg bo šla cena gor na plus;
V bistvu bo samo za tiste z osebno prtljago dražje. Sem šel parkrat na meeting zgolj s Samsonite torbo, ki paše v 40x30x20cm in gre noter poleg prenosnika tudi oblačila za par dni. Zdaj to ne bo več cena basic ampak regular. Je pa res, da bo sedaj lahko romala v omarico nad glavo. Komfort.
Bo pa zanimivo gledati, kako bodo formirali pakete za družine. Boš lahko izbral, da otrok nima osebne prtljage? Ali pa še bolj orto, da imaš kufer do 20kg, na letalu pa si brez osebne prtljage, kako bo s tem?
In ja, se strinjam s starimfotrom, sprememba imena odpira možnost, da posrednik zakupi kompletno letalo in preprodaja karte po višji ceni. So kakšne varovalke glede tega?
Če komu ni po godu, da se določene odločitve kritizira, si najdite rezidenco v poljubni državi, kjer je kritika prepovedana, po možnosti v smeri jugovzhoda.
Gledam Ryanair trenutno:
1.) Vožnja brez osebne prtljage trenutno ni predmet posebnih popustov. Redki so tisti, ki potujejo brez osebne prtljage. V to kategorijo še najbolj pašejo otroci, ki potujejo s starši.
2.) Vožnja z osebno prtljago, ki jo položiš pod sedež je sedaj vključena v osnovno ceno karte (basic). Nimaš možnosti rezervacije sedeža.
3.) Vožnja z osebno prtljago + mali kovček do 10kg v omarici nad glavo je sedaj z doplačilom vključena v "običajno" ceno karte (regular). Imaš možnost rezevriranega sedeža in prednostno vkrcanje.
4.) Do 20kg kovček, ki ga oddaš na okencu je sedaj z doplačilom vključen v nadgrajeno ceno karte (family plus, plus). Imaš možnost rezerviranega sedeža in prednostno vkrcanje.
Kaj se bo spremenilo?
Regular (osebna prtljaga + 7kg carry on) bo še vedno regular;
Če boš obkljukal, da nimaš nobene prtljage, bo šlo dol na basic;
Če boš dodal kovček do 20kg bo šla cena gor na plus;
V bistvu bo samo za tiste z osebno prtljago dražje. Sem šel parkrat na meeting zgolj s Samsonite torbo, ki paše v 40x30x20cm in gre noter poleg prenosnika tudi oblačila za par dni. Zdaj to ne bo več cena basic ampak regular. Je pa res, da bo sedaj lahko romala v omarico nad glavo. Komfort.
Bo pa zanimivo gledati, kako bodo formirali pakete za družine. Boš lahko izbral, da otrok nima osebne prtljage? Ali pa še bolj orto, da imaš kufer do 20kg, na letalu pa si brez osebne prtljage, kako bo s tem?
In ja, se strinjam s starimfotrom, sprememba imena odpira možnost, da posrednik zakupi kompletno letalo in preprodaja karte po višji ceni. So kakšne varovalke glede tega?
Če komu ni po godu, da se določene odločitve kritizira, si najdite rezidenco v poljubni državi, kjer je kritika prepovedana, po možnosti v smeri jugovzhoda.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Jazon ()

WizzardOfOZ je izjavil:
In bo prišel do meje v treh urah? Glede na kolone, bo tam nekje 20km od ljubljane v tem času.![]()
Plus, kako nam bo lepše, če bo še on delal gužvo na cestah?
bm1973 ::
V EU nam gre tako dobro kot še nikoli in pol se najde nekaj rusofilskih suverenistov, ki jokcajo po forumih, kakšna krivica se jim godi pri nas![]()
Da se znebiš rusofobije...
Hlapci! Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni, ustvarjeni za hlapčevanje.
Gospodar se menja, bič pa ostane, in bo ostal za vekomaj; zato, ker je hrbet
skrivljen, biča vajen in željan! [Ivan Cankar]
Gregor P ::
Resno, povej bm1973 zakaj nisi że v Rusiji, kjer se cedita med in mleko, in rajši "trpiš" skupaj z nami v EU?
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
bm1973 ::
Zakaj bi se selil, če pa v EU izkoriščam sistem? Ki ga imam naštudiranega ?!?!?!
Ne da se mi novega naštudirat...
Pa prestar sem, da bi si dobil mlado Rusinjo. Bi moral to narediti kakih 15 let nazaj.
Nisem sicer na nivoju ciganov/migrantov, ampak mi ni hudega...
Ne da se mi novega naštudirat...
Pa prestar sem, da bi si dobil mlado Rusinjo. Bi moral to narediti kakih 15 let nazaj.
Nisem sicer na nivoju ciganov/migrantov, ampak mi ni hudega...
Hlapci! Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni, ustvarjeni za hlapčevanje.
jonatan1 ::
Si je sploh kdo prebral usklajeni predlog? Kar nekaj zgrešenih poant v debati.
Ročna prtljaga
predlog določa, da mora biti cena s prtljago OGLAŠEVANA, končna cena pa je še vedno nižja, če potnik ne potrebuje ročne prtljage. Edna očitna razlika torej je, da morajo iskalniki cen izpljuniti ceno, ki vključuje ročno prtljago namesto cene brez ročne prtljage. Hudič pa se skriva v detajlih: glede na definicijo se za ročno prtljago šteje kovček s seštevkom dimenzij 100cm in težo do 7 kg. Pri čemer skoraj vsi prevozniki danes uporabljajo drug standard in sicer 55cm kovček (s seštevkom stranic 115cm) in težo najmanj 8kg, nekateri imajo mejo pri 10kg. Večina kovčkov ljudi, ki potujejo z ročno prtljago, je takih. Tudi police za prtljago v letalu so prilagojene tem meram. Se pravi, da večini potnikov nova ureditev prav nič ne pomaga - če bodo prevozniki striktno upoštevali te nove mere, potem klasičnega kabinskega kovčka pač ne bomo mogli vzeti na letalo za oglaševano ceno.
Sprememba imena
Pravilo prepoveduje doplačila za popravek črkovne napake v imenu -- torej tipkarske napake. Popravljanje napak v zapisu imena ali pridobitev natisnjenega vstopnega kupona po prijavi ne sme prinašati dodatnih stroškov.
V praksi to pomeni, da se preprečijo situacije, ko je ena napačna črka vodila do doplačil ali celo zavrnitve vkrcanja. Ukrep je bil zasnovan zlasti proti praksam, kjer prevozniki visoko zaračunavajo popravke podatkov na vozovnici.
Pomembna omejitev za razumevanje: gre za popravek črkovne/tipkarske napake (npr. "Jhon" -> "John"), ne za prenos vozovnice na drugo osebo ali zamenjavo potnika.
Ta določba je torej dobra in koristna, nikakor pa to ne pomeni spremembe potnika na kupljeni karti.
Odpoved leta ali zavrnitev vkrcanja
Ta sprememba se mi zdi izjemno pomembna - ob odpovedi mora prevoznik zagotoviti novo karto v roku 3 ure od predvidenega odhoda in sicer tudi pri drugem prevozniku in po potrebi v višjem razredu. Če tega ne naredi, lahko kupimo karto sami in refundiramo znesek do 400% cene originalne vozovnice. Zelo dobra definicija, ker predvsem nizkocenovci so se reroutinga na drugega (konkrenčnega) prevoznika izogibali kot hudič križa.
Pa še ena novost je dobra, predlog vključuje tudi seznam dogodkov, ki se štejejo kot višja sila, kar omejuje prevoznike pri izogivanju odgovornosti za plačilo odškodnin.
Ročna prtljaga
predlog določa, da mora biti cena s prtljago OGLAŠEVANA, končna cena pa je še vedno nižja, če potnik ne potrebuje ročne prtljage. Edna očitna razlika torej je, da morajo iskalniki cen izpljuniti ceno, ki vključuje ročno prtljago namesto cene brez ročne prtljage. Hudič pa se skriva v detajlih: glede na definicijo se za ročno prtljago šteje kovček s seštevkom dimenzij 100cm in težo do 7 kg. Pri čemer skoraj vsi prevozniki danes uporabljajo drug standard in sicer 55cm kovček (s seštevkom stranic 115cm) in težo najmanj 8kg, nekateri imajo mejo pri 10kg. Večina kovčkov ljudi, ki potujejo z ročno prtljago, je takih. Tudi police za prtljago v letalu so prilagojene tem meram. Se pravi, da večini potnikov nova ureditev prav nič ne pomaga - če bodo prevozniki striktno upoštevali te nove mere, potem klasičnega kabinskega kovčka pač ne bomo mogli vzeti na letalo za oglaševano ceno.
Sprememba imena
Pravilo prepoveduje doplačila za popravek črkovne napake v imenu -- torej tipkarske napake. Popravljanje napak v zapisu imena ali pridobitev natisnjenega vstopnega kupona po prijavi ne sme prinašati dodatnih stroškov.
V praksi to pomeni, da se preprečijo situacije, ko je ena napačna črka vodila do doplačil ali celo zavrnitve vkrcanja. Ukrep je bil zasnovan zlasti proti praksam, kjer prevozniki visoko zaračunavajo popravke podatkov na vozovnici.
Pomembna omejitev za razumevanje: gre za popravek črkovne/tipkarske napake (npr. "Jhon" -> "John"), ne za prenos vozovnice na drugo osebo ali zamenjavo potnika.
Ta določba je torej dobra in koristna, nikakor pa to ne pomeni spremembe potnika na kupljeni karti.
Ta sprememba se mi zdi izjemno pomembna - ob odpovedi mora prevoznik zagotoviti novo karto v roku 3 ure od predvidenega odhoda in sicer tudi pri drugem prevozniku in po potrebi v višjem razredu. Če tega ne naredi, lahko kupimo karto sami in refundiramo znesek do 400% cene originalne vozovnice. Zelo dobra definicija, ker predvsem nizkocenovci so se reroutinga na drugega (konkrenčnega) prevoznika izogibali kot hudič križa.
Pa še ena novost je dobra, predlog vključuje tudi seznam dogodkov, ki se štejejo kot višja sila, kar omejuje prevoznike pri izogivanju odgovornosti za plačilo odškodnin.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: jonatan1 ()
Enostavno. Danes folk kupuje karte in iz nekega razloga ne more it na potovanje. Pa se ne izplača dat 50 eur za spremembo imena, ker so karte po 40 eur.Bluziš, brez da bi prebral.
(17) At present, passengers are sometimes charged punitive administrative fees for the correction of spelling mistakes in their names. Reasonable corrections of booking errors, or administrative changes, should be provided free of charge provided the correction or change sought would not result in a change of time of flight, date, itinerary or passenger.
Mene še nikoli v lajfu ni vozovnica stala več, kot sem za njo plačal. Je pa res, da je treba biti pismen in prebrati pravila in pogoje (nizkocenovnega) prevoznika ter se jih držat. Vem, da je težko in boli. Marsikdo tega ne zmore, zato je to uspešen poslovni model.Nateguni so, ker povsod oglašujejo osnovno ceno, ki ne vključuje skoraj nič, običajne dodatke pa računajo precej dražje kot ne-nizkocenovci.
Hm, a res? Nizkocenovci so nateguni? Ker nisi prebral njihovih pogojev?
Ameriški stil, kjer lahko napišejo poljubno ceno, potem pa "Additional fees apply".
In ne, ne gre za nepismenost, gre za zavajanje. Namesto da bi prevoznike lahko hitro primerjal med sabo, moraš narediti primerjalno analizo in prebrati drobni tisk vseh prevoznikov. Zakaj se ti zdi to kakorkoli boljše?
Omenja se popust. Nihče pa ne omenja kašen bo. Če bo 1 eur ceneje zato, ker nimaš kovčka je to pljunek v morje.Nobenega problema, bo v najslabšem primeru pač enako kot sedaj, ko NI nobenega popusta.
V ročni imaš osebne zadeve, kot tudi elektronske naprave, ki ne smejo biti brez nadzora. Sedaj se bo varnost poslabšala, ker bo ves ološ nosil s sabo stvari, ki jih ne rabi? Spodaj bo pa gorelo zaradi kitajske robe s sabo baterijo? Nizkocenovniki so že lahko tehtali. Vendar, če si plačal za kovček, si ga lahko prinesel na letalo. Pri klasiki se minje tudi že zgodilo, da so kovčke dali kot oddano prtljago.Kolikokrat si letel, človek? Misliš, da folk potuje samo v gatah ali kaj? Če so "ološ" rabili, so ga že sedaj vzeli s seboj.
Preletel sem že kar nekaj, težav nisem imel. Razen zamud in podobno. In v 90 % letov sem imel izključno ročno prtljago - 1 ali 2 kosa.
Povsod imaš na voljo pralnice. Tudi v hotelih. Za tisti denar, ki bi ga dal za dodatno prtljago, si vse operem in sem mnogo fleksibilnejši, če potujem z 1-2, kot pa s 3 kosi prtljage.
Najpomembnejše zame pa je, da mi nikoli ne izgubijo kovčka ali pa mi ga poškodujejo ali pa da pride kasneje kot se to rado zgodi pri oddani prtljagi.
Poleg tega ima skoraj da vsaka letalska družba neka svoja pravila glede velikosti in mase. Moraš imeti manjši kovček, da ustrezaš vsem na poti.
Povsod imaš na voljo pralnice. Tudi v hotelih. Za tisti denar, ki bi ga dal za dodatno prtljago, si vse operem in sem mnogo fleksibilnejši, če potujem z 1-2, kot pa s 3 kosi prtljage.
Najpomembnejše zame pa je, da mi nikoli ne izgubijo kovčka ali pa mi ga poškodujejo ali pa da pride kasneje kot se to rado zgodi pri oddani prtljagi.
Poleg tega ima skoraj da vsaka letalska družba neka svoja pravila glede velikosti in mase. Moraš imeti manjši kovček, da ustrezaš vsem na poti.
Nikonja ::
Si je sploh kdo prebral usklajeni predlog? Kar nekaj zgrešenih poant v debati.
Ročna prtljaga
Sprememba imena
Hahahahaha brat nekaj kaj ima več kot 160 črk... dobra, ta je res dobra!
Kdo še danes kaj bere razen naslova, in potem so vsi pametni - kruta današnja realnost, popolna nezainteresiranost za pridobivanje natančnih informacij in potem odločanje!
Preletel sem že kar nekaj, težav nisem imel. Razen zamud in podobno. In v 90 % letov sem imel izključno ročno prtljago - 1 ali 2 kosa.Ampak pri "nizkocenovnih" po defaultu nimaš vključene ročne prtljage. Samo "personal item", kar je navadno kakšna torbica ipd oz. maksimalno tisti polovični kovčki, ki gredo pod svoj sedež.
Fora je, da pri normalnih prevoznikih te "dodatne prtljage" ne plačaš. In ne, marsikdaj tudi že s tem sploh niso dražji.
Evo primer, gledam Madrid - Benetke, Ryanair in Iberia staneta enako, s tem da pri Iberiji ročne prtljage NE kontrolirajo, do naslednjega sedeža imam še 20 cm prostora, stevardese mi ne prodajajo loterijskih srečk cel let ("Scratch cards! Scratch cards!").
Poleg tega ima skoraj da vsaka letalska družba neka svoja pravila glede velikosti in mase. Moraš imeti manjši kovček, da ustrezaš vsem na poti.In točno zato so nateguni! Pri normalnih družbah ne gledajo na centimetre in je standarden kovček vedno OK. Če pa greš s takimi, ki ti računajo na centimeter, pa valjda da imajo strožje omejitve, da ti lahko drago zaračunajo "ekstra" prtljago.
Glej, vsi so po svoje nateguni. Eni tako, drugi pa drugače.
Skratka, jaz sem za to, da je izbira.
Skratka, jaz sem za to, da je izbira.
c3p0 ::
Pri Ryan ipd. pridem vedno skozi z normalnim nahrbtnikom za pod sedež, brez doplačila.
Mera "100cm" je sicer precej nerodna.
Mera "100cm" je sicer precej nerodna.
Vredno ogleda ...
| Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
|---|---|---|---|
| Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
| » | Ryanair in prtljaga (strani: 1 2 3 )Oddelek: Loža | 29562 (15436) | kajtimara |
| » | Je prenosnik ročna prtljaga? (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 23891 (12102) | iceman3 |
| » | prvič na letalo (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 25529 (21724) | nodrim |
| » | potovanje z adrio - prtljaga...vprasanje za veterane (strani: 1 2 3 )Oddelek: Loža | 29401 (26334) | xsum1 |
| » | Prtljaga na letalu (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 21564 (20091) | 2x'=2 |