Forum » Loža » Pravilna povezava bakrenega vodnika z valjancem
Pravilna povezava bakrenega vodnika z valjancem
bpr123 ::
Jah nekaj je teorija, drugo pa potem kaj se dela po terenu.
Danes je vse naravnano na to da zdrži do ganacije potem pa se jebi. In ista mentaliteta je tud v gradbeništvu. Za 10 let bo, potem bo pa to od nekoga druzga problem.
Danes je vse naravnano na to da zdrži do ganacije potem pa se jebi. In ista mentaliteta je tud v gradbeništvu. Za 10 let bo, potem bo pa to od nekoga druzga problem.
Buggy ::
Zdej ste pa tudi mene preplasil. V petek mi pridejo postavljat soncnico in je ob ogledu moster spraseval za ozemljitev hise. Nekako je potem to kar zanemaril in rekel, da bodo itaq "sondirali", kot v vecini primerov.
Kaj to dejansko pomeni? Gre za zasilno in bolj kot ne resitev namenjenu zadostitvi meritev ali je resitev bolj permanentna?
Valjanec mislim da imam dostopen pod zunanjo el. omarico.
Je potrebno kar vztrajati pri resitvi opisani zgoraj negelede kaj mislijo narest?
Kaj to dejansko pomeni? Gre za zasilno in bolj kot ne resitev namenjenu zadostitvi meritev ali je resitev bolj permanentna?
Je potrebno kar vztrajati pri resitvi opisani zgoraj negelede kaj mislijo narest?
starfotr ::
Sonda je povsem korektna odločitev. Samo ne vem zakaj ne bi povezali na že obstoječa ozemljila?
Izvajalcu je vseeno, oni naredijo kar je lažje in tudi zaračunajo.
Izvajalcu je vseeno, oni naredijo kar je lažje in tudi zaračunajo.
Bostjan_321 ::
Zdej ste pa tudi mene preplasil. V petek mi pridejo postavljat soncnico in je ob ogledu moster spraseval za ozemljitev hise. Nekako je potem to kar zanemaril in rekel, da bodo itaq "sondirali", kot v vecini primerov.
Jaz bi rekel da naj dajo na valjanec, če je dostopen. Jaz sem hotel tako.
Če ti sondo zabijejo v tla, tega ne boš nikoli več kontroliral ali e ozemljitev dobra ali ne.
Čeprav bodimo realni, tudi valjanca v praksi nihče ne preverja*
*razen starfotr, on meri to najman vsako leto.
Buggy ::
Hvala lepa za razlago in tolazbo. @OP hvala za izpostavljen problem. Se opravicujem za pofockanje.
mirator ::
Če so stisnili pokositran kabel čevelj, ga privijačili direktno na pocinkano sondo, je to huda napaka izvajalca. Ne glede na to, da so spoj zalili z neko maso ali premazom.Zdej ga pa že zares biksaš. Problem je stik bakra in aluminija, kjer se uporabljajo AlCu kabelski čevlji. Pokositrani čevlji na pocinkani valjanec in še premaz z ibitolom je povsem korektna povezava, ki se že leta uporablja.
Če so stisnili pokositran kabel čevelj, ga privijačili direktno na pocinkano sondo, je to huda napaka izvajalca. Ne glede na to, da so spoj zalili z neko maso ali premazom.Zdej ga pa že zares biksaš. Problem je stik bakra in aluminija, kjer se uporabljajo AlCu kabelski čevlji. Pokositrani čevlji na pocinkani valjanec in še premaz z ibitolom je povsem korektna povezava, ki se že leta uporablja.
To mi gre pa najbol na kurac pri štromarjih, vprašaš tri in dobiš 4 različne odgovore
Magic1 ::
Vse je seveda lahko res. Vse je odvisno od okoliščin. Vlaga, voda, sestava tal, nihanje temperatur, tokovi... Vse vpliva v kolikšni meri se bo posamezen pojav manifestiral. Lahko imaš problematičen kontakt v mokrem, kisla zemlja okoli, cela ulica se šlepa na tvoji ozemljitvi in bo seveda šibki člen hitro pobral.
Rešitev je preprosto, da narediš kot je bilo zgoraj opisano in tako lahko spoje preveriš na par let.
Rešitev je preprosto, da narediš kot je bilo zgoraj opisano in tako lahko spoje preveriš na par let.
Magic
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Magic1 ()
Vse je seveda lahko res. Vse je odvisno od okoliščin. Vlaga, voda, sestava tal, nihanje temperatur, tokovi... Vse vpliva v kolikšni meri se bo posamezen pojav manifestiral. Lahko imaš problematičen kontakt v mokrem, kisla zemlja okoli, cela ulica se šlepa na tvoji ozemljitvi in bo seveda šibki člen hitro pobral.
Ampak jaz kot laik hočem da mi izvajalec, električar poda rešitev za moj primer in jaz mu plačam. Če rabi več dela da ugotovi pravilno rešitev naj mi pove da bo to stalo in bom plačal več. Samo naj naredi korektno.
Ko sem jaz montiral SE je bilo 5 izvajalcev, vsaj je govoril drugače in nihče ni deloval prepričljivo.
To da reče mi delamo zmeri tako pač ni argument
Šlo je pa tako
- eden je rekel da ozemljitve podkonstrukcije delajo samo če je strelovod na strehi
- dva bi vezala na obstoječo ozemljitev da je vse na istem potencialu
- dva bi dala ločeno ozemljitev da ne bi prenapetost potovala v hišno inštalacijo
Potem se pa pejd kot laik.
Če bi jaz tako delal bi me stranke že davno poslale nekam kamor sonce ne posije :)
Isto so bili za toplotno.
Mrbit ja, mrbit ne.
Lahk da bo, al pa tud ne.
Ne rečem da ne, ne rečem da ja...
Kot je že nekdo omenil, danes se dela vse na hojladri.
P.S. Sedaj se bolje počutim ko sem to dal iz sebe
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Bostjan_321 ()
Magic1 ::
Samo zdaj pa bodi realen. A boš na koncu izbral tistega, ki je najdražji, ker bo hotel narediti tako kot je "treba"? Kaj je pa treba, je spet zelo odvisno od okoliščin. Sej danes je dostikrat vse tako drago, ker se marikaj dela na 200%(ne pri štromu). Pa majstri niso vsi stručkoti, še slabim posel gleda iz riti...
Magic
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Magic1 ()
Boštjan 321:
Lej, na vprašanje v forumu pač odgovarja vsak, ki se mu glede na svojo izkušnjo ali izkušnjo nekoga drugega zdi, da je njegov odgovor pravilen. Kje pa piše, da smo vsi električarji, ki podajmo nasvete?
Pravi naslov je kontaktiranje projektanta, da ti pisno da rešitev, ki se je mora potem držati vsak izvajalec. Samo to stane, žal pa se tudi projektantom ne verjame. Ampak projektant vseeno odgovarja za napačno mnenje, seveda mora mnenje biti pisno z žigom IZS.
Seveda je najboljši spoj v nadzemni dozi. Pa tudi spoji valjanca v zemlji morajo biti zaščiteni proti koroziji z ovito juto in zalito z bitumnom. Prav tako mora biti valajnec v zemlji pravilno položen tj. širina valjanca pravokotno na zemljo.
Lej, na vprašanje v forumu pač odgovarja vsak, ki se mu glede na svojo izkušnjo ali izkušnjo nekoga drugega zdi, da je njegov odgovor pravilen. Kje pa piše, da smo vsi električarji, ki podajmo nasvete?
Pravi naslov je kontaktiranje projektanta, da ti pisno da rešitev, ki se je mora potem držati vsak izvajalec. Samo to stane, žal pa se tudi projektantom ne verjame. Ampak projektant vseeno odgovarja za napačno mnenje, seveda mora mnenje biti pisno z žigom IZS.
Seveda je najboljši spoj v nadzemni dozi. Pa tudi spoji valjanca v zemlji morajo biti zaščiteni proti koroziji z ovito juto in zalito z bitumnom. Prav tako mora biti valajnec v zemlji pravilno položen tj. širina valjanca pravokotno na zemljo.
Samo zdaj pa bodi realen. A boš na koncu izbral tistega, ki je najdražji, ker bo hotel narediti tako kot je "treba"? Kaj je pa treba, je spet zelo odvisno od okoliščin. Sej danes je dostikrat vse tako drago, ker se marikaj dela na 200%(ne pri štromu). Pa majstri niso vsi stručkoti, še slabim posel gleda iz riti...
Nikol nisem izbiral najcenejšega.
Vzel sem tistega ki je imel dobre reference od ljudi, ki jih poznam. Tudi če je bil dražji.
In tudi za sam projekt nisem iskal najcenejših materialov in raznih bližnjic. Sej konec koncev delam zase, če bo sreča za naslednjih 50 let.
Boštjan 321:
Brez zamere, nič ni letelo nate.
Nit ne na forumske pisce. To so samo moje travme z monterji SE
Kar je moje laično mnenje, bi zate rekel da veš kaj govoriš in tvojemu pisanju glede tega dam precej večjo težo kot večini ostalih.
Glede SE monterjev pa, če ti prodajajo SE na ključ naj imajo zadaj ekipo ki pozna tudi kake detajle in naj suvereno stojijo za izvedbo.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Bostjan_321 ()

Grimnir3 ::
Bostjan_321 je izjavil:
Ampak jaz kot laik hočem da mi izvajalec, električar poda rešitev za moj primer in jaz mu plačam. Če rabi več dela da ugotovi pravilno rešitev naj mi pove da bo to stalo in bom plačal več. Samo naj naredi korektno.
Ko sem jaz montiral SE je bilo 5 izvajalcev, vsaj je govoril drugače in nihče ni deloval prepričljivo.
To da reče mi delamo zmeri tako pač ni argument
Šlo je pa tako
- eden je rekel da ozemljitve podkonstrukcije delajo samo če je strelovod na strehi
- dva bi vezala na obstoječo ozemljitev da je vse na istem potencialu
- dva bi dala ločeno ozemljitev da ne bi prenapetost potovala v hišno inštalacijo
Potem se pa pejd kot laik.
Če bi jaz tako delal bi me stranke že davno poslale nekam kamor sonce ne posije :)
Isto so bili za toplotno.
Mrbit ja, mrbit ne.
Lahk da bo, al pa tud ne.
Ne rečem da ne, ne rečem da ja...
Kot je že nekdo omenil, danes se dela vse na hojladri.
P.S. Sedaj se bolje počutim ko sem to dal iz sebe![]()
Kako vezo pa ima strelovod in ozemljitev SE? Hočejo strelovod da SE po ozemljitvi podkonstrukcije ne postane kao strelovod?
Glede monterjev TČ jih pa 95% deluje po princpitu, od viška glava ne boli. Bomo dal kar 12kW ali pa še raje 16kW.
Kako vezo pa ima strelovod in ozemljitev SE? Hočejo strelovod da SE po ozemljitvi podkonstrukcije ne postane kao strelovod?Seveda ima vezo. Če je le mogoče, se za SE naredi izoliran strelovodni sitem. V tem primeru moraš podkonstrukcijo med sabo povezati in priključiti na osnovno ozemljitev, nikakor pa ne na strelovodne vodnike na strehi. Če pa ne moreš narediti izoliranega sistema, se pa podkonstrukcija med sabo galvansko poveže in poveže tudi s strelovodnimi odvodi. Lovilniki strelovoda pa morajo preprečiti, da bi strela udarila direktno v PV module. Je pa v tem primeru treba vse DC izvode čim bliže priključkom zaščititi s prenapetostnimi odvodniki.

Kako vezo pa ima strelovod in ozemljitev SE? Hočejo strelovod da SE po ozemljitvi podkonstrukcije ne postane kao strelovod?Seveda ima vezo. Če je le mogoče, se za SE naredi izoliran strelovodni sitem. V tem primeru moraš podkonstrukcijo med sabo povezati in priključiti na osnovno ozemljitev, nikakor pa ne na strelovodne vodnike na strehi. Če pa ne moreš narediti izoliranega sistema, se pa podkonstrukcija med sabo galvansko poveže in poveže tudi s strelovodnimi odvodi. Lovilniki strelovoda pa morajo preprečiti, da bi strela udarila direktno v PV module. Je pa v tem primeru treba vse DC izvode čim bliže priključkom zaščititi s prenapetostnimi odvodniki.
Mogoče se nisva razumela. Letelo je na tole.
Poznam vsaj 10 SE lastnikov, vsi imamo iz strehe pripeljan ozemljitveni vodnik za podkonstrukcijo in to ozemljeno, noben pa nima strelovoda na objektu.
Torej imamo vsi narobe narejeno ko imamo ozemljitev, če vzamemo gornjo trditev kot pravilno. To je ubistvu moje vprašanje.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Grimnir3 ()
Mogoče se res nisva razumela. Gre pa za to, da za eno in dvo stanovansjke hiše, strelovodi niso obvezni. Ali boš sedaj sončno elektrarno na strehi opremil s strelovodom ali ne je tako povsem tvoja odločitev. Mora pa biti kovinska podkonstrukcija v smislu izenačevanja potencialov, ozemljena. In pa zelo priporočljivo je, da se vsi DC odvodi (verjetno je samo eden ali največ dva pač odvisno od površine) čim bliže zaščitijo s prenapetostnimi odvodniki.

Mogoče se res nisva razumela. Gre pa za to, da za eno in dvo stanovansjke hiše, strelovodi niso obvezni. Ali boš sedaj sončno elektrarno na strehi opremil s strelovodom ali ne je tako povsem tvoja odločitev. Mora pa biti kovinska podkonstrukcija v smislu izenačevanja potencialov, ozemljena. In pa zelo priporočljivo je, da se vsi DC odvodi (verjetno je samo eden ali največ dva pač odvisno od površine) čim bliže zaščitijo s prenapetostnimi odvodniki.
Torej je trditev
- eden je rekel da ozemljitve podkonstrukcije delajo samo če je strelovod na strehienostavno napačna.

In pa zelo priporočljivo je, da se vsi DC odvodi (verjetno je samo eden ali največ dva pač odvisno od površine) čim bliže zaščitijo s prenapetostnimi odvodniki.
Kako pa to izgleda?
Jaz imam samo 2 DC kabla napeljana iz strehe in direktno v SolarEdge razsmernik, ki je zunaj pod balkonom. Se to vgradi pred razsmernik ali že na strehi? Čeprav tam tudi pomoje ni saj gresta iz strehe dva DC kabla in en ozemljitveni vodnik.

Sem šel prov gledat ker me daje firbec in v omarici zraven razsmernika imam
TONGOU 30 A, 1000 V DC - to so kot gledam varovalke
Funelec FN3-PV40 - to pa je prenapetostni odvodnik
OK, sem pričakoval nekaj drugega pod izrazom prenapetostni odvodnik, mogoče nekaj bolj masivnega
In vezanega direktno ozemljitev, ker tole je lahko priključeno samo na tisto odzemljitev ki pride po 5 žilnem kablu speljanem od elektro omarice.
TONGOU 30 A, 1000 V DC - to so kot gledam varovalke
Funelec FN3-PV40 - to pa je prenapetostni odvodnik
OK, sem pričakoval nekaj drugega pod izrazom prenapetostni odvodnik, mogoče nekaj bolj masivnega
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Grimnir3 ()
Vredno ogleda ...
| Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
|---|---|---|---|
| Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
| » | Ali je vezanje žile za ozemljitev na nulo direkt v vtičnici nevarno? (strani: 1 2 3 )Oddelek: Elektrotehnika in elektronika | 39751 (14311) | krepki |
| » | Vgradnja fid stikala (strani: 1 2 )Oddelek: Elektrotehnika in elektronika | 37930 (11103) | mirator |
| » | Strelovod - da ali ne?Oddelek: Elektrotehnika in elektronika | 12716 (5365) | DamijanD |
| » | Polaganja električnega kabla v zemljo.Oddelek: Elektrotehnika in elektronika | 12923 (12053) | Vuli |
| » | Vprašanje ozemljitveni kabelOddelek: Elektrotehnika in elektronika | 12669 (11590) | negotiator |