» »

Strelovod - da ali ne?

Strelovod - da ali ne?

Jure strelja ::

Koliko od vas ima na hisah strelovode? Kolikor sem gledal naokoli jih ne vidim prav veliko.

Zanima pa me konkretno za mojo hiso, ce je nujen. Hisa je 30m oddaljena od gozda (gozd je na višjem terenu) in 150m od cerkve (tudi cerkev je kakšnih 50m višje od hise). Zraven nas so se eni sosedi, ki so ene 5 m nizje od nas (visina hise), a imajo strelovod.
Kaksna je verjetnost, da strela zadane hiso glede na to da so v blizini visja drevesa in kar precej visji cerkven turn (sklepam da je kar mocan magnet za strele)? Je cerkeve dovolj mocan magnet, da privabi strelo, ki bi drugace udarila v hiso?

Nejcos ::

Še vedno imaš možnost da strela zadane tvojo hišo. Ni važno kje je tvoja lokacija, je pa res da imaš možnosti manjše. Govorim pa iz lastnih iskušenj, ko je strela zadela našo hišo, pa smo najnižje v vasi.

jperc21 ::

Mi ga imamo, pa do sedaj no preblema.

LP
Keep your head up, even when the world is hard, never give up!

AngelOfDeath ::

Verjetnos je manjša ni pa izključena :)
edit: Slovnica

KandazaR ::

Bolje da si brez kot pa da imaš slabo narejen strelovod. To ne pomeni da pritrdiš nekaj valjanca (tisti pločati "kabelj") in bo stvar funkcionirala. Stralovod mora biti zakopan v štirih smereh stran od hiše. Zato obvezno kako dobro fimo ne pa kakega popoldanskega električarja.

kekz ::

V našem naselju je pred nekaj leti strela udarila sredi naselja v neko garažo zraven hiše.
Garaža je bila najnižja zgradba daleč naokoli in v gostem naselju hiš. Potem pa bodi pameten!? :\

caveman ::

verjetnost da strela udari v tvojo hišo je premo sorazmerna z vrednostjo aparatur, ki jih lahko pri tem skuri :D

krneki0001 ::

Večina hiš zgleda kot da nimajo strelovodov, ampak jih imajo, strelovode se da danes skriti pod fasado.
Vlajanec se res postavlja v treh do štirih smereh od hiše in to do oddaljenosti 50m v globino 40 do 60cm, če pa so hiše bolj skupaj pa to ne gre, tko da imajo nekateri tudi samo par metrov valjanca položenega.

Predlagam ti da v najmanj treh straneh od hiše pelješ valjanec in to dovolj daleč.

DimmniBurek ::

V naši vasi(spodnjem, nižjem) delu udarla strela v dimnik in ga podrla...:D
There Is No Stronger Drug Than Reality

miko 55 ::

strelovod ima vsak kateremu je nekaj do hiše itd. ga dobiš v vsaki barvi. večinoma je skrit pod fasado ali pa je v isti barvi kot fasada in moraš priti zelo blizu da ga vidiš.
LP
2 GOOD 2 B 4GOT10
NAJPREPROSTEJŠA RAZLAGA JE NAJVERJETNEJŠA

kekz ::

Sem že videl, kako izgleda, ko trešči v tak "skrit" strelovod.
Potem ni nič več skrit. Vse strelovodne vode je zmetalo ven iz fasade skupaj s kosi fasade.

atavanc ::

Lahko tudi njih vprašaš oz. si prebereš:
http://www.franzi.si/index.php?module=p...

Zgodovina sprememb…

• odbrisalo: STASI ()

telexdell ::

Večina hiš zgleda kot da nimajo strelovodov, ampak jih imajo, strelovode se da danes skriti pod fasado.
Vlajanec se res postavlja v treh do štirih smereh od hiše in to do oddaljenosti 50m v globino 40 do 60cm, če pa so hiše bolj skupaj pa to ne gre, tko da imajo nekateri tudi samo par metrov valjanca položenega.

Predlagam ti da v najmanj treh straneh od hiše pelješ valjanec in to dovolj daleč.

Čista neumnost. Strelovod se izvede tako, da se v zemlji (ali temeljih) izvede zaprta zanka okoli objekta. Če ta zanka ne predstavlja dovol dobre ozemljitve se dodatno izvedejo palična ozemljila ali tračna ozemljila. Pri tračnih ozemljilih je smiselna razdalja največ 20m, vse ostalo pa nima učinka.
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.

shark_nm ::

Strelovod rint pod fqasado je neumnost. Ker ko useka maš vse zunaj :). Saj danes ni treba več valjanca vlečt po strehi :)lol. Pride lepo tanka žica pa še to gre po žlebovih, tako da se sploh ne vidi oziroma ni moteče. In da tudi kak popoldanski štromar ki ima kaj pojma o tem ti bo to naredil... Edino kako bo naredil. Nekateri žico samo namečejo gor in nič ne poravnajo, tisto žico je dobro čez valjčke spustit, da se lepo zravna pa še potem na strehi mal popravt.

krneki0001 ::

Čista neumnost. Strelovod se izvede tako, da se v zemlji (ali temeljih) izvede zaprta zanka okoli objekta. Če ta zanka ne predstavlja dovol dobre ozemljitve se dodatno izvedejo palična ozemljila ali tračna ozemljila. Pri tračnih ozemljilih je smiselna razdalja največ 20m, vse ostalo pa nima učinka.

Ja tako sedela danes. Pa si pogledal moj post, kdaj je bil napisan. Jaz sem takrat samo povzel to kako so pri nas štromarji naredili.

Blinder ::

Doro stane manj popravit dimnik kot postavit strelovod :D
Kaj pomeni strelovod, da če udari strela, udari v strelovod, če ga ni in udari, pa lahko razbije dimnik ali zadane anteno in skuri tv pa... lahko zadane dostavo elektrike in skuri aparaturo v hiši?
99.991% of over-25 population has tried kissing.
If you're one of the 0.009% who hasn't, copy & paste this in your Signature.
Intel i3-12100f gtx 3050 Pismo smo stari v bozjo mater. Recesija generacija

edi123 ::

Kakšna je kaj praksa vgradnje strelovoda na hisi z ravni streho?

mirator ::

Oblika strehe z odločitvijo ali strelovad da ali ne , nima nič. Če gre za poslovni ali več stanovanjski objekt je ne glede na obliko strehe, strelovod obvezen. Če pa gre za eno ali dvodružinsko hišo pa je strelovod povsem v domeni lastnikov.
Je pa s strelo tako, da nikoli ne moreš zagotovo vedeti ali bo strela kdaj v objekt udarila ali nikoli. Vsekakor pa, če se za strelovod že odločiš, mora biti narejen strokovno in predvsem učinkovito. Slabo narejen strelovod lahko včasih predstavlja večjo nevarnost udara strele, kot če strelovoda ne bi bilo.

mamstrok ::

KandazaR je izjavil:

Bolje da si brez kot pa da imaš slabo narejen strelovod. To ne pomeni da pritrdiš nekaj valjanca (tisti pločati "kabelj") in bo stvar funkcionirala. Stralovod mora biti zakopan v štirih smereh stran od hiše. Zato obvezno kako dobro fimo ne pa kakega popoldanskega električarja.

Strelovod je odvisen od terena in ne od električarja. Kakšne biserne uporabnike imamo tu? :))

Šele meritve izvedenega stanja pokažejo ustreznost ali pa ne.
Meni je udarilo direkt v hišo z 19.5KA, pa sta dva daljnovoda stran od hiše cca200m.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: mamstrok ()

edi123 je izjavil:

Kakšna je kaj praksa vgradnje strelovoda na hisi z ravni streho?

Na betonskih kockah so nosilci, ki držijo strelovod (baker, aluminij, inox, valjanec)
Potem na obrobe in odvodi v zemljo preko merilnih spojev

mirator je izjavil:

Oblika strehe z odločitvijo ali strelovad da ali ne , nima nič. Če gre za poslovni ali več stanovanjski objekt je ne glede na obliko strehe, strelovod obvezen. Če pa gre za eno ali dvodružinsko hišo pa je strelovod povsem v domeni lastnikov.
Je pa s strelo tako, da nikoli ne moreš zagotovo vedeti ali bo strela kdaj v objekt udarila ali nikoli. Vsekakor pa, če se za strelovod že odločiš, mora biti narejen strokovno in predvsem učinkovito. Slabo narejen strelovod lahko včasih predstavlja večjo nevarnost udara strele, kot če strelovoda ne bi bilo.

Pa še obvezno MERITVE vsakih nekaj let.

Zgodovina sprememb…

DamijanD ::

mamstrok: kako pa veš koliko ti je usekalo, mislim kako se to za nazaj ugotovi?

SaXsIm ::

Kakšne meritve? Naredi se risk assessment, ne pa meritve. Kaj pa bi ti meril, strelo, pa kar brez strelovoda? Pri projektivi se pogleda izokeraunične mape, mikrolokacijo, način napajanja objekta, najbolj pomembna pa je ocena potencialne nevarnosti in škode, ki jo strela lahko povzroči.

Ko pa enkrat imaš strelovod nameščen, se lahko doda merilne naprave, obstajajo tako števci udarov, kot merilci amplitude. Seveda pri namestitvi strelovoda ne smeš pozabiti na prenapetostno zaščito (Tipa 1 med vstopno točko napajanja in glavno ozemljitveno zbiralko, pri razdaljah večjih od 10m pa dodatno še Tip 2), ker v nasprotnem primeru je tvoja inštalacija bolj ogrožena, kot zaščitena.
SaXsIm

Mislil sem na tole: Meni je udarilo direkt v hišo z 19.5KA, pa sta dva daljnovoda stran od hiše cca200m.
In me zanima kako si prišel do te številke?

SaXsIm je izjavil:

Kakšne meritve? Naredi se risk assessment, ne pa meritve. Kaj pa bi ti meril, strelo, pa kar brez strelovoda? Pri projektivi se pogleda izokeraunične mape, mikrolokacijo, način napajanja objekta, najbolj pomembna pa je ocena potencialne nevarnosti in škode, ki jo strela lahko povzroči.

Ko pa enkrat imaš strelovod nameščen, se lahko doda merilne naprave, obstajajo tako števci udarov, kot merilci amplitude. Seveda pri namestitvi strelovoda ne smeš pozabiti na prenapetostno zaščito (Tipa 1 med vstopno točko napajanja in glavno ozemljitveno zbiralko, pri razdaljah večjih od 10m pa dodatno še Tip 2), ker v nasprotnem primeru je tvoja inštalacija bolj ogrožena, kot zaščitena.

Mišljeni so periodični pregledi že zgarjenega strelovoda, ki vsebujejo meritve na strelovodni napravi s katerimi se predvsem ugotovi zanesljivost spoja strelovoda z ozemljitvijo in seveda vizualni pregled stanja obsoječega strelovoda s katerim se ugotovi eventualne prekinitve v odvodih in lovilcih.
Res pa je, da se pred izdelavo strelovoda naredi "risk assesment" ali po slovensko "analiza tveganja udara strele" s katero se ugotovi potreben zaščitni nivo. Samo za objekte, za katere strelovod ni obvezen, je analiza v bistvu nepotrebna, ker bo rezultat tako ali tako pokazal, da je dovolj IV. zaščitni nivo. Edino, kar je treba paziti je, da razdalja med posameznimi odvodi ni daljša od 20 m.
Ko pišem o učinkovitosti, je zelo pomemben lovilni sistem, ki bo strelo tudi ujel (predvsem medsebojna razdalja ter višina lovilnikov)in jo preko odvodov odvedel v zemljo.
Se s tabo strinjam. Poleg strelovoda je nujna tudi notranja zaščita s prenapetostnimi odvodniki.

SaXsIm je izjavil:

Ne nakladaj preveč. Ko je strelovod izveden, je potrebno izvesti meritve in šele takrat veš, ali je izveden tako, da bo kvalitetno opravljal svoje poslanstvo, ali je zgolj za vizualno, da kvari izgled stavbe. Ne vem zakaj so periodične meritve zahtevane na večstanovanjskih objektih.

DamijanD je izjavil:

Na zavarovalnici mi je na mizo razgrnil papir na katerem je bil zemljevid s s križci. Je rekel, naj mu na zemljevidu pokažem kje sem doma in ko sem mu pokazal točko, sem ga vprašal, zakaj je tu križec. Odgovor je bil, da je tu strela vsekala, zraven mi je pa pokazal vrednost v kA. In ne , ni bilo prijetno, ko je počilo smo bili doma v postelji. Vse elektronske naprave so itak pocrkale, najbolj zanimiva je bila pa ta, da je na elektronskem termometru, kateri dela na baterije in ni priklopjen nikamor in kateri kaže notranjo in zunanjo temperaturo, na vezju odprlo mikročip. :O

Takrat so imele zavarovalnice program Scalar https://www.scalar.si/sl/ kateri s triangulacijo s senzorji iz Avstrije in Hrvaške določa lokacijo in moč strele. Ne vem kako imajo danes.

Zgodovina sprememb…

;-) ::

mamstrok je izjavil:

DamijanD je izjavil:

Na zavarovalnici mi je na mizo razgrnil papir na katerem je bil zemljevid s s križci. Je rekel, naj mu na zemljevidu pokažem kje sem doma in ko sem mu pokazal točko, sem ga vprašal, zakaj je tu križec. Odgovor je bil, da je tu strela vsekala, zraven mi je pa pokazal vrednost v kA. In ne , ni bilo prijetno, ko je počilo smo bili doma v postelji. Vse elektronske naprave so itak pocrkale, najbolj zanimiva je bila pa ta, da je na elektronskem termometru, kateri dela na baterije in ni priklopjen nikamor in kateri kaže notranjo in zunanjo temperaturo, na vezju odprlo mikročip. :O

Takrat so imele zavarovalnice program Scalar https://www.scalar.si/sl/ kateri s triangulacijo s senzorji iz Avstrije in Hrvaške določa lokacijo in moč strele. Ne vem kako imajo danes.

Podobno oz klicejo na neko agencijo. Kaj dosti se pa ne preverja. Direkten udar je itak krit v vsaki osnovni polici, zato se jaz za strelovod nisem odlocil...in prav je tako.

Ko je prvic uporabljen je itak zanič.

Zavarovalnica ima profi varjanto Scalarja in ne navadno za rajo. Bodi prepričan, da se izmotavajo na vse kriplje, sem moral vso skurjeno opremo dostavit. Sem jih po zdravju vprašal in vprašal, če ima morda kje večjo pisarno za vso skurjeno šaro. Na koncu je zadostovala ena velika škatla. :D

s1m0n ::

;-) je izjavil:

Prvič slišim za tole... Pa čeprav smo v zadnji 20 letih imeli že dva direkna udara v blok ter en indirekten. Pri prvem direktnem je pobralo vso elektroniko povezano z domofoni, pri drugem nada, pri indirektnem pa nekaj televizorjev.

Strelovodi še sedaj izgledajo nedotaknjeni.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: s1m0n ()

;-) je izjavil:

Ti to na pamet, a ne?

mamstrok je izjavil:

;-) je izjavil:

Ti to na pamet, a ne?

Preveri, najdi koga ki mu je 2x butnilo v isti strelovod brez rekonstrukcije pa naj ti poroča kako je šlo lovljenje strel.

fikus_ ::

Sosed je lani doživel direkten udar strele. Rešil ga je strelovod, 1. nivo elektro zaščite montiran v omarici na fasadi mi je "odmontiralo" in so deli ležali po dvorišču, en tv crknil, ostalo OK.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: fikus_ ()

;-) je izjavil:

...Direkten udar je itak krit v vsaki osnovni polici, zato se jaz za strelovod nisem odlocil...in prav je tako.

Prav je tako samo zate, za nekoga drugega pač ne.
Zadnji stavek pa je precej demagoški. Seveda je lahko zanič v določenem delu, nikoli pa v celoti, se ga pač potem popravi. Tam, kjer je strelovod obvezen določajo predpisi poleg periodičnih pregledov in meritev tudi pregled stanja strelovoda po vsakem udaru strele. Kjer pa strelovod ni obvezen pa bi tisti, ki so strelovod naredili, lastnika morali opozoriti na vizualne preglede.
Pri eno in dvodružinskih hišah stelovod ni obvezen. Ali bo narejen ali ne je povsem osebna odločitev lastnika. Vendar jaz temu lastniku ne bi nikoli svetoval, niti naj strelovod naredi, niti naj ga ne. Je pa odločitev zelo odvisna od lokacije objekta.

Kaksne meritve? Edini pokazatelj da strelovod dela je direkten udar, ko prvic zakuri valjanec v zemlji je potrebno odkopati in zemljo odstranit. Vso sreco.

Še ena brihta v nizu vseznalcev.
Meritve strelovodov in elektro instalacij sem delal 8 let z licenco, videl svašta, prebavil take paciente, kot si ti in zaključek je bil vedno enak. Če so rezultati ustrezali, je bila zgodba zaključena. Če je bil rezultat nesprejemljiv, se je strelovod saniral. Pri novih nikoli ni bilo problema, tudi po udarih strele ne.

fikus_ je izjavil:

Sosed je lani doživel direkten udar strele. Rešil ga je strelovod, 1. nivo elektro zaščite montiran v omarici na fasadi mi je "odmontiralo" in so deli ležali po dvorišču, en tv crknil, ostalo OK.

Tudi to se lahko zgodi, vendar je to največkrat posledica nepravilne priključitve prenapetostnega odvodnika.

Vesoljc ::

Se moja izkusnja, hisa na koncu vasi, na rahlem hribcku, okoli mene je par visjih his, 500m zracne linije stran pa tudi cerkev. nad mano je tud gozd, hisa (K+P+M) brez strelovoda. pred tremi leti mi je ob pol sedmih zjutraj v streho vsekala strela, ki je vzgala les na ostresju, ogenj se razsiril po zracnem mostu po celi dolzini strehe. gasenje od zunaj je bilo neuporabno, tako da so gasilci morali z notranje strani razkopat strop mansarde iz co2 aparati pogasit od spodaj. streha, mansarda in tla v pritlicju so bila fuc. od elektronike je slo k vragu vse kar je bilo prikljuceno na mrezni kabel. monitorji, radio, ipd. je vse prezivelo. racunalnik, nas, router, switch, modem pa fuc. pri takem sranju, je skurjena elektronika se najmanjsi problem...

zavarovalnica je pokrila obnovo hise, sam pa sem doplacal za izgradnjo strelovoda (ja ja, lightning never strikes twice...), zica cez vrh strehe, spusti na 4 koncih, ter zanka z valjancem okoli hise.
Abnormal behavior of abnormal brain makes me normal...

Pri nas je na "srečo" vsekalo še medtem, ko smo gradili hišo - verjetno v dimnik. Od zunaj je zgledalo vse ok. Znotraj je bil pa dimnik na podstrešju razsut - kot bi ga razneslo + čisto random je v enem prostoru nadstropje nižje vrglo ven nekaj ometa...

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Prenapetostna zaščita

Oddelek: Pomoč in nasveti
254296 (3607) shintaro
»

Zaščita pred strelo - strelovod (strani: 1 2 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
6717902 (6524) jype
»

Nevarnost strele.

Oddelek: Loža
308001 (7168) jalovec09
»

ADSL in nevihta

Oddelek: Strojna oprema
463475 (2403) krho
»

Surgeprotector - ali varuje pred strelo?

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
424510 (3902) AngelOfDeath

Več podobnih tem