» »

Standardizirana napetost

Standardizirana napetost

mirator ::

Včeraj me prosi vnuk za pomoč pri vezavi tokokrogov. Gre za 7. razred OŠ. Pri tem me je presenetil, v zvezku zapisan podatek, da je standardna napetost v Sloveniji 220V (več kot 50 let je napetost 230V).
Sedaj ne vem, ali učitelji učijo predmete, za katere niso usposobljeni ali naš OŠ učni program ne sledi tehnološkemu napredku.

starfotr ::

Pokliči v šolo in vprašaj, kje se je zapletlo.

Tribal ::

Programi v šoli so pri večini predmetov nespremenjeni od časov konca Jugoslavije ali še dlje.

kow ::

Kje je problem? Pisi mail ucitelju, da je pravilen podatek 230V in prilozi referenco.
Od uciteljev ne pricakuj preveliko. To je vecinoma podpovprecen kader.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: kow ()

primoz4p ::

Bip, bip, bip, AI melje in izpljune
Dr. Slavko Gaber, šolska reforma, sto in en potrjen primeren učbenik (posodabljanje podatkov je zamudno, poslovna priložnost je lahko izgubljena).
Otroci skoraj ne znajo več pisati ...

Bip, bip, bip, ERROR
ali - ali je napaka
in - in predlagam.

c3p0 ::

Že nas so učili 220V, potem pa enkrat zmerim in kaže 235V, pa niti ne tako blizu trafo postaje.

karafeka ::

Jaz sem si ravnokar prste oslinil in potisnil v vtičnico, pa kaže 240v.

c3p0 je izjavil:

Že nas so učili 220V, potem pa enkrat zmerim in kaže 235V, pa niti ne tako blizu trafo postaje.

Višja napetost je lahko tudi zaradi prisotnosti fotonapetostne elektrarne v tvoji bližini.

MTB ::

Po SIST EN 50160 je nazivna že dolgo 230V, dovoljeno odstopanje od -15% do +10%, z določenimi pogoji.
Se pravi od 195.5 do 253V.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: MTB ()

PluribusUnum ::

220V je pogovorno zakoreninjena napetost, tolažba je lahko pogoj za točnost je natančnost, več od natančnosti pač ne gre v tem primeru/sistemu.

asinhronc ::

mirator je izjavil:

Včeraj me prosi vnuk za pomoč pri vezavi tokokrogov. Gre za 7. razred OŠ. Pri tem me je presenetil, v zvezku zapisan podatek, da je standardna napetost v Sloveniji 220V (več kot 50 let je napetost 230V).
Sedaj ne vem, ali učitelji učijo predmete, za katere niso usposobljeni ali naš OŠ učni program ne sledi tehnološkemu napredku.

Nisi povedal kaj je to zvezek. Ali je to prepisano, je knjiga/učbenik, ali napisano po nareku učitelja. Šele potem se lahko poišče vzrok zakaj je tako. Lahko pa se gre na govorilne ure in vidiš koliko je ura.
Realno v osnovnih šolah ni več dovolj ustreznega kadra in potem učijo tisti, ki bi že morali v penzijo ali tisti, ki vsaj nekaj znajo. Knjige oziroma prosojnice pa so tudi večkrat zgolj podedovane/prekopirane. Za srednjo šolo vem pa da je še nekaj kvalitete. Nekateri profesorji še vedno lahko dajo na mizo naključni asinhronski motor in rečejo, zveži ga v trikot in poskušaj direktno zagnati pred mano. Vsak bi vsak mogel vedeti kje je hakeljc in zakaj ga ti ga ne bo dovolil da ga dejansko zaženeš.

Pa ne se čuditi, takšne "napake" dobijo tudi v industriji pri naročilih. Tehnične specifikacije: 220, 380, 440 V. In potem klic nazaj: Ali ste morda mislili 230, 400, 460 V? Še večjo zmedo pa imamo potem na kV nivoju.

Jazon ::

50 let je malo bosa. Kot je meni znano, v Sloveniji velja od 1995 dalje. Med 1990 in 1995 pa je bilo prehodno obdobje.

Toleranca v 220V JUS časih je bila nižja od zdajšnje, -6% do +6%. Se pravi od 207V do 233V.

-15% po SIST EN 50160 velja samo kratkotrajno navzdol. Za 95% časa velja -10% do +10%. Se pravi od 207 do 253V. Pred poenotenjem so imeli nekje na zahodu EU 240V.
Glede na cifre, ki skačejo v našem naselju, imamo tudi navzgor kratkotrajno +15% (5% časa)...

Sicer pa, 220V je boljše za stare asinhronske motorje in žarnice z žarilno nitko.
Za večino modernih elektronskih naprav je dejansko vseeno ali je 110V ali 240V...

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Jazon ()

230 V je harmonizirna napetost. Mi smo šli za 10 V višje zaradi tega. UK je oziroma bo tudi prešla iz 240 V na 230 V in povečali bodo meje z +-6 % na +-10%. Razlog? želijo upočasniti polnjenje EV.

https://www.efixx.co.uk/Articles/Propos...

twom ::

starfotr je izjavil:

230 V je harmonizirna napetost. Mi smo šli za 10 V višje zaradi tega. UK je oziroma bo tudi prešla iz 240 V na 230 V in povečali bodo meje z +-6 % na +-10%. Razlog? želijo upočasniti polnjenje EV.

https://www.efixx.co.uk/Articles/Propos...
Včasih smo rekli da papir vse prenese.

asinhronc ::

50 let sicer ima en smisel. 56 let nazaj se je podjetje za distrubucijo v takratni Sloveniji odločilo da mora vsa nova oprema na podeželju preiti iz 10 kV na 20 kV. Pod tem standardom so se morale gradile tudi nove 110/20 kV transformatorske postaje. Prednost tega je bila dvakrat večja termična moč, štirikrat povečana prenosna zmogljivost, ter isti vodniki so zdržali dvakrat večjo moč kratega stika. Hkrati se je omejila raba 35 kV, ki sedaj vztraja le še na posameznih koncih Slovenije.

Enako je sedaj z 220 na 400 kV (ponekod je 245 ali 275 kV). 220 kV so že črtali kot evropski standard za novogradenje, zaradi premajhne zmogljivosti, ampak zaradi mučnih postopkov bo ostal z nami še leta, saj je življenska doba stebra 80-100 let, sedaj se samo menjajo vodniki za nizkopovesne, ki tako omogočajo višje prenosne zmogljivosti. 110 kV oz. ponekod 132 kV pa primarno ni namenjen čezmejnemu povezovanju, zato vsak malo po svoje.

Barbarpapa2 ::

Pozdrav.

Sem v sredini leta 1991 začel delati v mariborski Elektrokovini, v mehanski konstrukiji elektromotorjev. Takrat je bilo kar živahno, vsaj elektro projektanti so bili polno zaposleni. So mi razložili, da je to zaradi prehoda na "evronapetost" 230V in je bilo potrebno na novo preračunati vse aktivne motorje na to napetost, pripraviti ustrezne nove napisne tablice in laboratorijsko verificirati novo "našpanane" motorje. Niti ni bilo tako malo dela. So mi razložili, da je 230V kompromis med "celinskimi 230V" in "otoškimi" 240V in da ta vrednost (230V) leži znotraj tolerančnih območij tedaj veljavnih napetosti in da posledično ni pričakovati težav pri obratovanju že obstoječe opreme.

Po tem se je prehod na 230V začel pripravljati že v ranjki Jugi, malo pred njeno smrtjo...

Naj imajo vaše klime zadostno napetost (in tok), ker so že potrebne...

Jože

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

2 fazna elektrika (strani: 1 2 )

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
578506 (6542) starfotr
»

Ali je že koga stresla elektrika? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
13421343 (8418) energetik
»

Facebookova grožnja HP-ju, Supermicru in drugim velikanom

Oddelek: Novice / Procesorji
2413216 (11473) PrimozR
»

Če bi podprli Edisona in ne Tesle

Oddelek: Znanost in tehnologija
223851 (2942) NorK

Več podobnih tem