» »

Pohodniška oblačila - teorija in praksa

Pohodniška oblačila - teorija in praksa

Okapi ::

En zanimiv in poglobljen prispevek na youtubu glede lastnosti različnih materialov za spodnje majice (base layers), s stališča znojenja in hitrosti sušenja. Na istem kanalo v nadaljevanju sledijo tudi drugi sloji oblačil.

Precej znastveno podkrepljene teorije in "laboratorijski" preizkus različnih majic.

Kratek povzetek - najboljše so majice iz 100% poliestra, čim lažje, redko tkane in ohlapne. Dodatki poliestru, recimo elastan, te lastnosti (vpojnost, hitrost sušenja) zelo poslabšajo.

Mrežasta majica (Brynje) je odlična, ampak ne kot samostojni kos oblačila, temveč obvezno v kombinaciji z naslednjim slojem.

Kot samostojna je med preizkušenimi najboljša - kar se vpijanja znoja in hitrosti sušenja tiče - Montbell Zeo-Line Cool Mesh.

PacificBlue ::

A smrad je tudi vključen v test, ker poliester majice precej bolj vpijajo telesne vonjave in maščobe kot naravni materiali- recimo bakterija Micrococcus.

Še vedno imam raje bombaz over poliester.

Zgodovina sprememb…

Ni bil. Kar se tega tiče je merino, oziroma mešanica merino/poliester mnogo boljša od bombaža.

Imaš pa tudi impregnacije poliestra, ki zavirajo bakterije.

V videu se ukvarjajo samo s fizikalnim vidikom problema, ne z biološkim.

Avtor pa tudi jasno pove, da je optimalna izbira zelo odvisna od namena in okoliščin - ni univerzalno najboljše majice oziroma materiala.

blay44 ::

:D
Ženske pravjo, da mora biti vsaj 20% bombaža. Sicer ni vredno nč!
Mečka se poliester res ne. Majčkeno zaznojen pa srdi do nebes.
Je tale video po njihovih besedah, reklama za najcenješe cune.

esel ::

PacificBlue je izjavil:

A smrad je tudi vključen v test, ker poliester majice precej bolj vpijajo telesne vonjave in maščobe kot naravni materiali- recimo bakterija Micrococcus.

Pa ne za pohodništvo! Si kdaj hodil 4-5 ur v res strm breg z 100% bombažno majico? Smrad je najmanjši problem. Če bi pogledal video bi ti bilo jasno zakaj.

PunkDude ::

Že več let prisegam na mešanico merino/poliester.

Kurzweil ::

Vsaj kar se mene tiče, bombaž je najslabša možna izbira. Saj po par 100m višincev zašvicam ko konj, posledično je majca povsem mokra... v tem primeru rabim s seboj minimalno 3 rezervne majice... sem že bil tu, ne hvala... dvomim, da obstaja kak način, kjer prej zboliš... sploh ko prideš na vrh in po možnosti fino piha in je malce hladno...

Teh "aktivnih" majic, kot piše v spletnih trgovinah je kar nekaj, ki so vseh možnih razmerij, kar se materialov tiče. Kar meni najbolj paše, da ne smrdi in da se v RT suši, so verjetno vse umetne, bi moral pogledat, ali pa vsaj v veliki večini umetne.. je pa res, da običajno vzamem te antibakterijske, za eno piše, da ima nekaj v zvezi s kavo, kar potem ne smrdi, dokler prvič ne daš prat nad 30-40 stopinj, kar bi tudi moral preverit.

Kolikor se pogovarjam z ljudi je merino menda najboljši, meni sam merino ne sede oz. sede neprimerljivo bolje kot bombaž, ampak ne 100% merino, verjetno kaj takšnega kot pravi @PunkDude nad mano...

esel ::

Kurzweil je izjavil:

Vsaj kar se mene tiče, bombaž je najslabša možna izbira. Saj po par 100m višincev zašvicam ko konj, posledično je majca povsem mokra... v tem primeru rabim s seboj minimalno 3 rezervne majice... sem že bil tu, ne hvala... dvomim, da obstaja kak način, kjer prej zboliš... sploh ko prideš na vrh in po možnosti fino piha in je malce hladno...

Teh "aktivnih" majic, kot piše v spletnih trgovinah je kar nekaj, ki so vseh možnih razmerij, kar se materialov tiče. Kar meni najbolj paše, da ne smrdi in da se v RT suši, so verjetno vse umetne, bi moral pogledat, ali pa vsaj v veliki večini umetne.. je pa res, da običajno vzamem te antibakterijske, za eno piše, da ima nekaj v zvezi s kavo, kar potem ne smrdi, dokler prvič ne daš prat nad 30-40 stopinj, kar bi tudi moral preverit.

Kolikor se pogovarjam z ljudi je merino menda najboljši, meni sam merino ne sede oz. sede neprimerljivo bolje kot bombaž, ampak ne 100% merino, verjetno kaj takšnega kot pravi @PunkDude nad mano...

Meni je poleti, ko običajno hodim v hribe karkoli ima vsebnost merino vse prevroče. Za enodnevne ture se še najbolje obnese poceni švic majica (v lidlu jih imaš za 2-3€) iz 100% poliestra, ohlapna. Težava s smradom nastane na pardnevnih turah, no tam pa se strinjam, da je potrebno pogledati za kakšno mešanico merina in neke umetne mešanice.

joez7 ::

Še vedno prisegan na bombaž. Odvisno od temperature, več slojev dva ali tri. Na vrhu pa zamenjaš za suho.
Je pa na štartu začet malce počasneje in ne preveč oblečen. Za nas starce je švic dragocen (pomeni, da pretiravamo). Dokler lahko klepetaš, je vse vredi, ko pa zaćnes sopst, pa si je treba ogledat okoliške lepote, al pa najbližje ... .
Še najbolj sem mel probleme na zimskih pohodih s vinstoperje ali zunanjimi jaknami. Dokler nisem našel teh z votlimi šivi - da niso rokavi mokri (blago do blaga - ne blago preko blaga in šiv). Iz starih časov pa pogrešam nogavice s lanom (JLA serija).
Sem mali provokator, po potrebi diktator, dvomim v vse in nič ne vem.
Marsikdaj se motim, zato prosim me popravi.

Magic1 ::

Sej je v videu lepo povedano, it depends po potrebah in željah. Material ima svoje prednosti in slabosti. Seveda pa se da prednosti izkoristit in slabosti zmanjšat, če se za njih zavedaš.
Magic

Kurzweil ::

Aja, pa tamle povsem iz začetka... sem preveril kaj je tale Brynje/mreža... tole izgleda res perfect praktično, ampak ne dam tega na sebe kot moški... lahko je pristisnjeno, pogojno kakšne barve, ki je nisem vajen... ampak tole ne dam gor, vsaj dokler ne ustanovim glam rock/metal skupine, kar se seveda ne bo zgodilo nikoli.

energetik ::

PacificBlue je izjavil:

Že ~25 let hodim v hribe izključno v poliester švic majicah, pa nekako nimam problema z vonjem. Saj jo valda zamenjaš vsak dan, če je večdnevna tura, oziroma jo po enodnevni daš oprat. In med turo nikoli ne začne smrdeti, razen če prej ješ kakšno čebulo.
In ne boste verjeli, 2 švic majici imam še od takrat, redno v uporabi, dolgo in kratko. Ponavadi se na turah niti ne preoblačim, ker se tako dobro sušijo oz. hodim itak tako malo oblečen, da razen poleti ne švicam kaj dosti.
Sicer v hladni polovici leta raje nosim oprijete, ker se bolje sušijo, le v vročen delu leta nosim ohlapne, da spodaj malo vleče veter.
vires in numeris

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: energetik ()

Kurzweil je izjavil:

Aja, pa tamle povsem iz začetka... sem preveril kaj je tale Brynje/mreža... tole izgleda res perfect praktično, ampak ne dam tega na sebe kot moški... lahko je pristisnjeno, pogojno kakšne barve, ki je nisem vajen... ampak tole ne dam gor, vsaj dokler ne ustanovim glam rock/metal skupine, kar se seveda ne bo zgodilo nikoli.

Če je bila dobra za Hillaryja na Everestu...:)

Pa tako ali tako imaš vedno čez še eno majico, sicer mreža ne "deluje", tako da se ne vidi.

energetik je izjavil:

Že ~25 let hodim v hribe izključno v poliester švic majicah, pa nekako nimam problema z vonjem. Saj jo valda zamenjaš vsak dan, če je večdnevna tura, oziroma jo po enodnevni daš oprat. In med turo nikoli ne začne smrdeti, razen če prej ješ kakšno čebulo.

Že spet je vse odvisno od okoliščin, oziroma kaj je "večdnevna" tura. Če greš recimo za en teden ali deset dni, in moraš vsak dan vse nositi s seboj, verjetno ne boš v nahrbtnik dal 7+ majic. Je kar prednost, če sta dve dovolj. Lahko si sicer rečeš, da boš pač po par dneh po "moško dišal" in ti je vseeno glede materiala, ali pa raje vzameš merino.

mikhaair ::

Redni uporabnik Brynje mrezaste majice. Crne za pozimi, tako s kratkimi, kot dolgimi rokavi. In bele za toplejse dni. Najbolje porabljen denar do sedaj kar se oblačil tiče. Smučanje, tek, gorništvo, kolesarjenje.
Se najde v Brynje outlet vedno kaj v akciji.

Kar se bombaža tiče, je pa tudi pomembna razlika, a je bombažna majica ali bombažna srajca (lahko s kratkimi rokavi). Razliko naredi način izdelave tkanine - majice so pletene, srajce pa tkane (če poenostavimo). Majice vpijejo veliko vode in se počasi sušijo, srajce pa vpijajo znoj počasneje in se veliko hitreje sušijo. Jaz poleti, ko je dovolj en sloj, pogosto nosim srajce, bodisi 100% bombaž ali mešanice z lanom ali viskozo (bambus, rayon, lyocell) in se mi odlično obnesejo.

T743 ::

Poliester in merino je meni super prav tako mrežaste majice kot prvi sloj, da bi pa švical v bombažu mi pa ne pade več na pamet. Če kaj sovražim je to občutek limanja mokrega bombaža na kožo.
Ko kupujem še preverim, da je zadeva antibakterijsko obdelana bodisi z vdelanimi srebrnimi nitmi ali kako drugače, merino je itak tak že sam po sebi in to je to. Paše mi še da je kroj ozek imam občutek, da tako lepše pije pot in ga odvaja na zunanjo stran.
Antibkerijska obdelava pride prav tudi, ko se kakšen kos pozabi v nahrbtniku ali kje drugje.

Furbo ::

Bombaž ni ok za hribe, jaz imam poliester al karkoli že majice, pletene nekako 3D, veliko zraka zadržuje, izolira te tudi, če je mokra, ne pa da te prvi pih vetra ohladi totalno.
Hitro se tudi posušijo kar na tebi.
i5-13600K, Noctua NH-D15, TUF Z790-F, 64GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO,
Toughpower GF3 1000W, RTX 5080 AORUS, ALIENWARE AW3423DWF, Dell S2722QC

hazlhof ::

Kater merino majice pa priporočate ali kje jih kupujete?

V zanesljivi trgovini, da ni ponaredek, in kar imajo trenuno najcenejše, na razprodaji. Znamka v glavnem ni pomembna, ker itak vse delajo v istih azijskih tovarnah. Gledaš material (kakšna mešanica volne je), če veš, kaj je boljše za tvoj namen, in gramaturo (težo tkanine), če veš, katera je bolj primerna za tvoj namen.;) *

Recimo v Decathlonu, njihova znamka Simond, 70% merino za 25 evrov. Boljše razmerje cena/kakovost težko dobiš, razen na kakšni res ugodni razprodaji.
Na hitro pogledano ima trenutno Bergfreunde (ki je tudi od Decathlona) Super.natural s 55% popusta za 35 evrov. TrekkInn ima Smartwoll za 40 evrov, Adidas za 45 evrov...
---
* Če ne veš, vprašaj umetno pamet "kupujem majico iz merino volne. Razloži razlike med različnimi mešanicami volne in drugih materialov ter različnih gramatur. Kaj je bolj primerno za katere namene." Dobil boš zelo uporabne nasvete.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Okapi ()

mikhaair ::

hazlhof je izjavil:

Kater merino majice pa priporočate ali kje jih kupujete?

Aclima, Devold, Icebreaker. S tem imam dobre izkušnje. 100% merino.
Eno mam se mešanico, mislim da je znamka Zalo. Ni slaba, ni pa isto.

chort ::

Merino je zakon, icebreaker pa smartwool preverjeno. Pazi samo če si bolj zašvicane sorte, meni so za poleti in visoko aktivnost merinoti hitro prevroči, ker tudi mokri še vedno precej bolje izolirajo kot bombaž ali plastika, telo bi se pa hladilo. Za gor plastiko, za dol merino = win v takih primerih.

PunkDude ::

Craft ima tudi veliko dobrega aktivnega perila, so med pionirji v tem razredu.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Pohodna oblačila (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Šport
20441703 (7716) gruntfürmich
»

Cunje puloverji

Oddelek: Loža
414150 (2143) nejcek74
»

Pralni prašek za športna oblačila

173679 (3358) energetik
»

nova moška bunda/puhovka, kje kupiti? (strani: 1 2 3 )

11119227 (13962) Kvinta
»

aktivna oblačila (strani: 1 2 )

7625720 (17399) slomakita

Več podobnih tem