» »

Micron predstavil najprostornejši SSD doslej z 245 TB prostora

Micron predstavil najprostornejši SSD doslej z 245 TB prostora

Slo-Tech - Micron je začel prodajati najprostornejši SSD, ki je komercialno dosegljiv. Micron 6600 ION meri 245 TB, namenjen pa je poslovnim uporabnikom, ki gradijo podatkovne centre. Micron je namreč izračunal, da v primerjavi s klasičnimi diski, ki imajo nižje kapacitete, s temi SSD-ji porabimo 82 odstotkov manj fizičnega prostora. Ta je v podatkovnih centrih sila dragocen. Na voljo bo v formatih U.2 in E3.L, v eno omaro 36U (rack) pa bo mogoče stlačiti 176 PB prostora.

Novi SSD uporablja čipe G9 QLC NAND, za komunikacijo pa uporablja štirikanalni PCIe 5.0. To zadostuje, ker SSD zaradi štiribitnega načina zapisa (QLC) ni med najhitrejšimi. Micron trdi, da zmore 13,7 GB/s pri branju in 3 GB/s pri pisanju. Pri naključnih blokih zmore vsega 42.000 IOPS. A ta SSD ni narejen za hitrost, temveč za prostornost. Njegova poraba energija je 30 W.

Manjka le še ključni podatek - cena. Ta gotovo ne bo nizka, tako prostorni SSD-ji pa so eden izmed razlogov, zakaj na trgu pomnilnika, diskov in SSD-jev za domačo rabo občutimo tako visoko rast cen.

64 komentarjev

«
1
2

PROTEINSKI ::

Je to dobro za torrente?

Markoff ::

Povečevanje kapacitete je vedno zniževalo cene na enoto kapacitete, ne pa jo dvigovalo. Dviguje jo povpraševanje, ki je bistveno preseglo ponudbo, slednje pa tudi, če bi jo proizvajalci želeli in lahko povečali, ne morejo, saj so investicije v nove tovarne drage in dolge, še sami pa so skeptični, koliko časa bo AI hype čez vse mere povečeval povpraševanje. Proizvodnjo zato le preusmerjajo iz klasičnih v AI augmented pomnilniške enote, tako da se lahko v primeru poka balona hipoma preusmerijo nazaj v "običajne tire".

Cena pomnilnikov zato raste, proizvajalci pa kujejo nore dobičke. Po definiciji prostega trga to ne more trajati v nedogled, saj, če bi, bi konkurenca vstopila na tak trg in povečala ponudbo. Res pa, kot rečeno, je AI področje visokega tveganja v prihodnosti, iz vseh vidikov.
Antifašizem je danes poslednje pribežališče ničvredneža, je ideologija ničesar
in neizprosen boj proti neobstoječemu sovražniku - v zameno za državni denar
in neprofitno najemno stanovanje v središču Ljubljane. -- Tomaž Štih, 2021

RedDrake ::

PROTEINSKI je izjavil:

Je to dobro za torrente?

Mnogo premalo.
Toliko zasede samo LOTR trilogija v 8k RAW formatu. Stiskanje je za reveže, in ker 8k gledaš na 97" OLED-u 3m stran je vsak pixel bistven za pravilno izkušnjo. Al neki tac'ga.

d4vid ::

Vsaj ena prednost moje dioptrije. Ne vidim razlike med fullHD in 4k, na 32" TVju pa večinoma gledam 720p vsebino.
Na star 3TB NAS spravim mnogo :))

iloveboobz ::

pol maš sam preslab TV ali preslabga okolista. No js k mam proper prescription za slabovidnost opazim razliko ze med slabim 4K ripom z 10-15GB in tistim remuxom z 80GB. Ker na konc dneva bo former mel vedno več artefaktov, sploh če je vsebina posneta na filmski trak...
smoki

WhiteAngel ::

Slin slin

krepelce ::

PROTEINSKI je izjavil:

Je to dobro za torrente?

Tole bo tako predrago, da kar pozabi na to zagodbo, računaj na 7k eurov+, pa bo verjetno kar 21k. Za torrente ne rabiš SSDja sploh, ker tako ali tako tracker dela load balancing med
peeri in ne boš nikoli dosegel niti pribljižnih maksimalnih hitrosti niti 5600 diskov, kaj šele kaj več. Razen, če bi bil ravno tisti, ki je naredil upload, pa še tam se bo spet
porazdelilo med peere, takoj, ko bodo drugi downloadali nekaj od tebe.

SSDji so v povprečju 3-5x dražji od trdih diskov. Ergo, nabaviš 4x SAS HBA, SAS breakout kabel (forward!) in dobiš 16 SATA portov, gor pa priklopiš 18TB diskovje, pa z lesnimi šraufi na HBA
rebrovje namontiraš največji ventilator, ki ti gre v ohišje. Za diske pa ne bom razlagal kje in kaj, ker nočem, da gredo cene gor :)

Zgodovina sprememb…

• spremenil: krepelce ()

RedDrake je izjavil:

PROTEINSKI je izjavil:

Je to dobro za torrente?

Mnogo premalo.
Toliko zasede samo LOTR trilogija v 8k RAW formatu. Stiskanje je za reveže, in ker 8k gledaš na 97" OLED-u 3m stran je vsak pixel bistven za pravilno izkušnjo. Al neki tac'ga.

Odvisno, če delaš encoding in raceaš, to "nujno" rabiš. Vsi ostali tega ne rabijo.

Zgodovina sprememb…

dexterboy ::

16 TB klasični HDD je 500 ojrov. V 245 TB spravim 15 klasičnih trdih diskov. 500 x 15 = 7500 evrov. pomnožim s štiri in dobimo 30 čukov. Upoštevajmo še novost izdelka in trenutno situacijo, pa lahko ceno komot podebljamo na 50 jurčkov, nje ;)
Za smrtnike mnogo mnogo mnogo, za Amazaon in podobne statistična napaka v računovodskih izkazih, he he
Ko ne gre več, ko se ustavi, RESET Vas spet v ritem spravi.

dexterboy je izjavil:

16 TB klasični HDD je 500 ojrov. V 245 TB spravim 15 klasičnih trdih diskov. 500 x 15 = 7500 evrov. pomnožim s štiri in dobimo 30 čukov. Upoštevajmo še novost izdelka in trenutno situacijo, pa lahko ceno komot podebljamo na 50 jurčkov, nje ;)
Za smrtnike mnogo mnogo mnogo, za Amazaon in podobne statistična napaka v računovodskih izkazih, he he

Tako je. Samo se da priti ceneje skozi. Pri HDD. Poraba je pa nekje pri 10W (raje 7), tako, da znižane porabe tudi ne boš nikoli pokril s ceno SSDja.

Zgodovina sprememb…

twom ::

iloveboobz je izjavil:

pol maš sam preslab TV ali preslabga okolista. No js k mam proper prescription za slabovidnost opazim razliko ze med slabim 4K ripom z 10-15GB in tistim remuxom z 80GB. Ker na konc dneva bo former mel vedno več artefaktov, sploh če je vsebina posneta na filmski trak...
Jaz opazim razliko med 25 GB 2160p in 1080p 5.5 GB istega filma, kjer se pri 1080p vidi pore na obrazu, pri 2160p je pa vse zamazano. Vsaj večina releasov, ki sem jih probal obe verziji...

očitno vlečes neke čudne relise dol...

krepelce je izjavil:

dexterboy je izjavil:

Tako je. Samo se da priti ceneje skozi. Pri HDD. Poraba je pa nekje pri 10W (raje 7), tako, da znižane porabe tudi ne boš nikoli pokril s ceno SSDja.

itk... večina datacentrov, k ima bulk storage (razne oblačne storitve itd..) se vedno uporablja in tudi do nadaljnega bo uporabljala HDDje, ker so se vedno bistven cenejsi po TB.

In nenazadnje je tudi za datacenter ceneje, če crkne en 16-20TB disk, kot pa 245TB SSD :)
smoki

Zgodovina sprememb…

twom je izjavil:

iloveboobz je izjavil:

Jaz opazim razliko med 25 GB 2160p in 1080p 5.5 GB istega filma, kjer se pri 1080p vidi pore na obrazu, pri 2160p je pa vse zamazano. Vsaj večina releasov, ki sem jih probal obe verziji...

Bo treba do HDB (PTP/BHD?) priti, da ne boš dobival Partisove encodinge iz 640x480 na 4k.

Zgodovina sprememb…

itk se ve, da je TL name of the game za kvalitetne 4k relise.
smoki

iloveboobz je izjavil:

itk se ve, da je TL name of the game za kvalitetne 4k relise.

Če veš kaj downloadaš je verjetno vse tudi tam. Verjetno bolje kot partis... se mi je vedno kar milo storilo, ko se je encoding nečesa specifičnega slovenskega
dobilo samo tam, kvaliteta je bila pa tak poden, da raje nisem niti gledal, ker je idiot od encoderja poznal samo en parameter in to je - da je čimmanjši fajl.

Valda, staff je pa enako nesposoben in jih zanima, samo da je tam title, boh ne daj, da bi zahtevali, vsaj neko minimalno kvaliteto.

Zgodovina sprememb…

ti ex partis kekci se vedno ne poznajo druga kot xvid encode z istimi nastavitvami, k so ble 20 let nazaj... i kid you not, na infire se vedno vidis xvid relise...
smoki

Zgodovina sprememb…

iloveboobz je izjavil:

ti ex partis kekci se vedno ne poznajo druga kot xvid encode z istimi nastavitvami, k so ble 20 let nazaj... i kid you not, na infire se vedno vidis xvid relise...

Sem se slovenske scene že leta nazaj znebil, ker se mi res ne da več gledati tega podna od encodingov. Da o cheatanju ratiov sploh ne govorim.

Edina stvar, ki me spravlja ob živce, je, da se KG (kjer upam, da bi dobil tudi slovenski content) tako zaprl, da ne pridem zraven, čeprav imam dostop do celotne kabale.

Zgodovina sprememb…

pegasus ::

A ni to tko, da je xvid ful boljša kvaliteta kot VHS? :))
Pa xvid vrtijo vsi stari tvji iz USB ključka... To je pomembno za vse, ki so mentalno ostali še na VHSu. :P

Sicer pa ja, meni bi en rack teh ssdjev prišel kar prav. En dataset mojih userjev je 30tb, žonglirajo jih pa več 10 na enkrat in takih userjev imam več 10 ...

mailer ::

Rabim samo 2x2TB v 2,5 formatu za cca 100€ na kos.
Asus B560-I, Intel 11500, Corsair 16GB 3200MHz

pegasus je izjavil:

A ni to tko, da je xvid ful boljša kvaliteta kot VHS? :))
Pa xvid vrtijo vsi stari tvji iz USB ključka... To je pomembno za vse, ki so mentalno ostali še na VHSu. :P

:))

LeQuack ::

Micron nateguje s cenami, obvod. Je ducat boljših znamk.
Quack !

Res? Naštej jih.

In potem ugotovi, da danes delajo nand flash praktično samo 3 imena, en od teh je micron.

Predkambrij ::

@pegasus lahko opises kaksen setup je to? Sklepam, da imas mnogo drive-ov. Kako handlas redundanco, correlated failures? Je vse skupaj single volume?

Predkambrij je izjavil:

@pegasus lahko opises kaksen setup je to? Sklepam, da imas mnogo drive-ov. Kako handlas redundanco, correlated failures? Je vse skupaj single volume?

ZFS, redundanca po potrebi. Smartd. Single poola nočeš, če ni nujno potrebno.

Zgodovina sprememb…

DamijanD ::

RedDrake je izjavil:

PROTEINSKI je izjavil:

Je to dobro za torrente?

Mnogo premalo.

Stranger things 5 sezona je imela ~1PB raw posnetkov (630 ur)

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: DamijanD ()

DamijanD je izjavil:

RedDrake je izjavil:

PROTEINSKI je izjavil:

Je to dobro za torrente?

Mnogo premalo.

Stranger things 5 sezona je imela ~1PB raw posnetkov (630 ur)

... ki so jih downloadali encoderji in naredili iz njih več kot dovolj dobro kvaliteto, za delec dolžine. In noben ni downloadal celih 5 sezon hkrati.

Zato pa so sezonski torrenti vedno že encodani, višje kvalitete pa dobiš po epizodo naenkrat.

Zgodovina sprememb…

Jaz si komot zavrtim Gladiatorja s CD-ja iz leta 200X v divx formatu in sem več kot zadovoljen na mojem 42" LCD-ju za 250 EUR na cca 3,5m razdalje. Sploh ker TV deluje reda 50 ur letno. Verjamem, pa da so tudi zlati kabli dobri za boljši zvok, skupaj z gramofonom za 100k EUR in zvočniki za 20k EUR po kosu. Če verjameš.

RedDrake je izjavil:

Jaz si komot zavrtim Gladiatorja s CD-ja iz leta 200X v divx formatu in sem več kot zadovoljen na mojem 42" LCD-ju za 250 EUR na cca 3,5m razdalje. Sploh ker TV deluje reda 50 ur letno. Verjamem, pa da so tudi zlati kabli dobri za boljši zvok, skupaj z gramofonom za 100k EUR in zvočniki za 20k EUR po kosu. Če verjameš.

Absolutno! Saj ravno to pravimo, da "nije žvaka za seljaka". Naj žveči ovs ali nekaj, dokler je njemu fino, je vse v najlepšem redu.

Zgodovina sprememb…

Finance niso (tak) problem. Samo obširno znanje fizike, ki mi preprečuje da trošim denar za neumnosti.

RedDrake je izjavil:

Finance niso (tak) problem. Samo obširno znanje fizike, ki mi preprečuje da trošim denar za neumnosti.

Kot rečeno, izogibaj se čigumijem, da se ne zadaviš z njimi, pa je problem rešen. Glavno je, da si sam zadovoljen.

Ko, boš pa enkrat ugotovil, da je tv samo večji monitor za računalnik, pa začni razmišljati v drugo smer. Ampak ne rabiš, res ne.

Zgodovina sprememb…

RedDrake je izjavil:

če ne vidis razike med proper 4k relisom in xvidom, je s tvojimi očmi neki resno narobe.
smoki

iloveboobz je izjavil:

RedDrake je izjavil:

če ne vidis razike med proper 4k relisom in xvidom, je s tvojimi očmi neki resno narobe.

Ne no, nič ni narobe. Prišparal je. Vse je ok, dokler njemu paše, je vse v najlepšem redu. In to je na vseh nivojih, kot mulci smo lotali zvočnike
iz starih avtomobilov na SBje, za katere smo komaj spraskali denar, pa niti bananc se ni dobilo, tako, da smo spajkali na kontakte od female plugov.

Vse je čisto ok, zakaj bi si delal stroške, če nimaš večjih potreb?

Zgodovina sprememb…

Ampak v resnici ni prisparal nič, razn slabso izkusnjo.

Al se zdownloada 4k remux relis ali 700mb xvid nima v danasnjih casih nobene veze, ker imamo skorja vsi par 100mbit (velik je ze standard 1Gbit+) linije. Tudi plac ni izgovor, ker film lahk vedno zbrises.

Če pa tv ne zmore tega predvajat for whatever reason, pa to zmore 20-30€ vredn tv box. Hud investicija ni kaj.
smoki

iloveboobz je izjavil:

Ampak v resnici ni prisparal nič, razn slabso izkusnjo.

Al se zdownloada 4k remux relis ali 700mb xvid nima v danasnjih casih nobene veze, ker imamo skorja vsi par 100mbit (velik je ze standard 1Gbit+) linije. Tudi plac ni izgovor, ker film lahk vedno zbrises.

Če pa tv ne zmore tega predvajat for whatever reason, pa to zmore 20-30€ vredn tv box. Hud investicija ni kaj.

Ne razumeš. Njemu je to dovolj. Zakaj bi gluhemu vsiljeval neke prestižne zvočnike, za njega bo vse enako.

Zgodovina sprememb…

Jaz seveda opazim razliko, čisto slep nisem - čeprav imam tok "cilindra" da sta rdeča na eni strani in modra na drugi _vedno_ razpacani, kar tudi ne pomaga glih preveč.
Ampag gre točno za - potrebe.
Jaz sem "gor rastu" z VHS ripi, ki so imeli včasih zapečene podnapise random jezikov in znakovnih naborov.
Meni je divx tko kot tebi 8k. Ne rabim več.
Tako kot ti ne rabiš več kot rabljenega MG4, nekomu pa še Bentley ta 200k ni dosti. Ista stvar, drugi parametri.

RedDrake je izjavil:

Jaz seveda opazim razliko, čisto slep nisem - čeprav imam tok "cilindra" da sta rdeča na eni strani in modra na drugi _vedno_ razpacani, kar tudi ne pomaga glih preveč.
Ampag gre točno za - potrebe.
Jaz sem "gor rastu" z VHS ripi, ki so imeli včasih zapečene podnapise random jezikov in znakovnih naborov.
Meni je divx tko kot tebi 8k. Ne rabim več.
Tako kot ti ne rabiš več kot rabljenega MG4, nekomu pa še Bentley ta 200k ni dosti. Ista stvar, drugi parametri.

Pa saj ti pravim, ne rabiš se opravičevati. To je tebi super, in vesel sem zate.

Razlagam hojniku, čigar "attitude" sem tudi parodiral v povsem prvem postu. Mogoče je pa kdo drug slep, eh Jure?

slaba primerjava. ali snemes dol 700mb relis ali 80GB remux na tvojo monetarno stanje nima nobenga vpliva. Razlika je sam v parih minutah.

To pač tezko primerjas z avtomobilom, kjer je dejansko razlika v ceni. In seveda v izkusnji. In posledično dostopnosti.
smoki

Zgodovina sprememb…

RedDrake je izjavil:

Razlagam hojniku, čigar "attitude" sem tudi parodiral v povsem prvem postu. Mogoče je pa kdo drug slep, eh Jure?

Ne vem, ljudje se čisto preveč obremenjujejo. Saj eni pa soundbare kupujejo in so ful zadovoljni z njimi. Naj pač vsak uprorablja, kar se njemu zdi
super. Ne vem, zakaj bi futral potrošniško industrijo po nepotrebnem.

Razlika je, ker če imaš 80GB remux, rabiš "nekaj" infrastrukture okoli. Cenovno seveda neprimerljivo z avtom, ampak hej, če mi ni pomembno, mi je tudi 1 cent odveč.

1TB diske danes dobesedno stran mečejo. Argument cene tle zal ne pije nobene vode.

Besides, danes lahko te zadeve tudi streamas in argument časa kot prostora pade povsem v vodo.
smoki

RedDrake je izjavil:

Razlika je, ker če imaš 80GB remux, rabiš "nekaj" infrastrukture okoli. Cenovno seveda neprimerljivo z avtom, ampak hej, če mi ni pomembno, mi je tudi 1 cent odveč.

Ja, ampak 80GB remuxa ne bo downloadal nekdo, ki ima tv za 250 eurov.

kje pa je kriterij? TV za 1000e, 2000e, 5000e?
smoki

iloveboobz je izjavil:

kje pa je kriterij? TV za 1000e, 2000e, 5000e?

Kriterij je, da se ti kvaliteta, ki jo dobiš zdi vredna vložka :) Pri 5k TVju se verjetno bolj splača nabavit projektor.

Mene oči bolijo od gledanja filmov na slovenskih iptvjih. Kockasto encodano, slaba rezulucija, slaba kvaliteta. Ampak za večino
ljudi je vredu. Zakaj bi bil to problem?

Zgodovina sprememb…

ampak argument vlozka ne pije nobene vode. Ok, če bi 4K film stal 100 enot, 480p xvid pa 5 enot, bi razumel poanto.

Ampak oba "staneta" 0 enot, razlika je samo na kater relis kliknes. Zato je tko bedn argument xvidov v 2026... Ampak ok, če vam staroselcom to odgovarja, so be it. Dokler so 4k remuxi dost sejani, i dont care.
smoki

iloveboobz je izjavil:

ampak argument vlozka ne pije nobene vode. Ok, če bi 4K film stal 100 enot, 480p xvid pa 5 enot, bi razumel poanto.

Ampak oba "staneta" 0 enot, razlika je samo na kater relis kliknes. Zato je tko bedn argument xvidov v 2026... Ampak ok, če vam staroselcom to odgovarja, so be it. Dokler so 4k remuxi dost sejani, i dont care.

Saj ravno to je bistvo. Vsak ima možnost dobiti skoraj vse kar hoče. Če si izbere raje "sranje" ker mu je to dovolj, pa naj. V čem vidiš problem?

Predkambrij je izjavil:

Ubistvu se s tem ne ukvarjam. Imamo NetAPP FAS, 14 rackov diskovja, mirrorano na 4 lokacije po EU. To je samo za sproti, glavnina je potem itak na kasetah ;)

pegasus je izjavil:

kasetah ;)

LTOftw!!!! Pametno.

Ampak za večino
ljudi je vredu. Zakaj bi bil to problem?

večina ljudi doesn't know better. Če bi vsem na iptvoju dvignu bitrate na 100mbit za ka mesec, potem pa znizal nazaj na 5-10Mbit, bi verjetno bil nezanemarljiv % ljudi, k bi se bunl, zakaj je kvalitta tok padla.

In enako je z arr arr relisi. Folk k ze 25 let gleda xvide, pač doesn't know better.

krepelce je izjavil:

iloveboobz je izjavil:

Saj ravno to je bistvo. Vsak ima možnost dobiti skoraj vse kar hoče. Če si izbere raje "sranje" ker mu je to dovolj, pa naj. V čem vidiš problem?

vidim potencialn problem shitmaxxinga k se dogaja po celi industriji, ukinitvi fizičnih medijev kot so blurayi in slabi sejanosti teh relisov.
smoki

Zgodovina sprememb…

«
1
2

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

SSD-ji sledijo pomnilniku in so čedalje dražji

Oddelek: Novice / Pomnilnik
435263 (1256) PluribusUnum
»

Micron zaradi carin napovedal pribitke na cene

Oddelek: Novice / Rezultati
154297 (2527) Markoff
»

HGST pokazal prototip, ki je stokrat odzivnejši od SSD-ja (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Diski
5725206 (20515) BigWhale
»

Popravljanje napak v bliskovnem pomnilniku

Oddelek: Novice / Pomnilnik
64618 (3996) Gregor P
»

Micron obljublja najhitrejše SSD (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Diski
5410840 (8691) Dr_M

Več podobnih tem