Forum » Loža » Geodetska izmerja ter razlika pri naklonu terena
Geodetska izmerja ter razlika pri naklonu terena
Nik99 ::
Zdravo!
Zanima me če se kdo spozna na geodezijo. Čudno mi je, da če je v katastru iz 1960 vpisana meja na eni strani npr. 39 metrov. Geodet pa odmeri 36 metrov ter zakoliči. Ko se ga vpraša zakaj razlika pa reče, da zarad padca terena ni bilo prej vkalkulirano ter zato razlika. Ok, sam padec terena je na 39 metrov dolžine samo 5-6 metrov. Na 5-6 metrov padca 3 metrov manj izmere kot kaj je napisano v katastru? Mejnega kamna ni bilo na eni strani. Pričakoval bi 15m padca za 3 metre manj.
Zdi se mi čudno. Mogoč kdo ve, je to standardno al ne? Če je točno ok, če me hočejo pa nategnit pa ne.
Zanima me če se kdo spozna na geodezijo. Čudno mi je, da če je v katastru iz 1960 vpisana meja na eni strani npr. 39 metrov. Geodet pa odmeri 36 metrov ter zakoliči. Ko se ga vpraša zakaj razlika pa reče, da zarad padca terena ni bilo prej vkalkulirano ter zato razlika. Ok, sam padec terena je na 39 metrov dolžine samo 5-6 metrov. Na 5-6 metrov padca 3 metrov manj izmere kot kaj je napisano v katastru? Mejnega kamna ni bilo na eni strani. Pričakoval bi 15m padca za 3 metre manj.
Zdi se mi čudno. Mogoč kdo ve, je to standardno al ne? Če je točno ok, če me hočejo pa nategnit pa ne.
- spremenil: Nik99 ()
chort ::
Leta 1960 ziher niso merili s trakom po terenu brez višinske kompenzacije. Prej bi rekel, da je prvotna izmera iz časa g Franca. Koordinate parcel se spreminjajo zaradi nenatančne umestitve primarbe mreže, velikosti parcel pa naj se ne bi veliko spreminjale. So ti morda na strani parcele kdaj kaj vzeli za javno pot ali cesto?
Jazon ::
Za kakšen katastrski postopek gre?
Beri 38.člen ZKN in napiši:
https://pisrs.si/pregledPredpisa?id=ZAK...
Primer: katasterski postopek 7. Izravnava meje:
79.člen ZKN
(izravnava meje)
(1) Z izravnavo meje lastnika sosednjih parcel soglasno spremenita potek meje sosednjih parcel, vpisane v katastru nepremičnin, glede na dejansko stanje v naravi ali zaradi lažje uporabe zemljišč.
(2) Pred izravnavo meje mora biti meja, ki se izravnava, urejena.
(3) Izravnava meje je dovoljena, če se površini parcel, med katerima se opravi izravnava meje, ne spremenita za več kot 5 % površine manjše parcele, vendar ne za več kot 1000 m2 in pri tem po izravnavi meje vsaka od parcel obsega najmanj 90 % zemljišča parcele, vpisane v katastru nepremičnin pred spremembo.
(4) Če se za isto parcelo izvede izravnava istega dela meje večkrat zaporedoma in med njimi ni drugega katastrskega postopka spreminjanja mej parcel, se pri preizkusu izpolnjevanja pogojev iz prejšnjega odstavka upošteva zemljišče parcele, vpisano v katastru nepremičnin pred prvo izravnavo meje.
Beri 38.člen ZKN in napiši:
https://pisrs.si/pregledPredpisa?id=ZAK...
Primer: katasterski postopek 7. Izravnava meje:
79.člen ZKN
(izravnava meje)
(1) Z izravnavo meje lastnika sosednjih parcel soglasno spremenita potek meje sosednjih parcel, vpisane v katastru nepremičnin, glede na dejansko stanje v naravi ali zaradi lažje uporabe zemljišč.
(2) Pred izravnavo meje mora biti meja, ki se izravnava, urejena.
(3) Izravnava meje je dovoljena, če se površini parcel, med katerima se opravi izravnava meje, ne spremenita za več kot 5 % površine manjše parcele, vendar ne za več kot 1000 m2 in pri tem po izravnavi meje vsaka od parcel obsega najmanj 90 % zemljišča parcele, vpisane v katastru nepremičnin pred spremembo.
(4) Če se za isto parcelo izvede izravnava istega dela meje večkrat zaporedoma in med njimi ni drugega katastrskega postopka spreminjanja mej parcel, se pri preizkusu izpolnjevanja pogojev iz prejšnjega odstavka upošteva zemljišče parcele, vpisano v katastru nepremičnin pred prvo izravnavo meje.
Vredno ogleda ...
| Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
|---|---|---|---|
| Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
| » | A je tukaj kakšen geometer, ali da se spozna (strani: 1 2 3 )Oddelek: Loža | 16522 (4575) | otago |
| » | MejaOddelek: Loža | 8628 (4866) | bauci |
| » | Pravni nasvet - Fasada na meji parcele (strani: 1 2 3 4 5 )Oddelek: Loža | 44714 (31749) | ales85 |
| » | Merjenje kmetijske površineOddelek: Programska oprema | 5114 (1420) | profesjonalc |
| » | Kredit - zemljiško knjižno urejena nepremičninaOddelek: Loža | 2917 (2020) | bauci |