» »

Micronov dobiček poletel

Micronov dobiček poletel

Slo-Tech - Micron je prvi izmed proizvajalcev pomnilnika, ki je objavil poslovne rezultate za prvo letošnje (fiskalno četrtletje). To se je v Micronu končalo 26. februarja 2026, rezultati pa so navdušili. Prihodki podjetja so v primerjavi z letom poprej poleteli z 8,05 na 23,9 milijarde dolarjev. Čisti dobiček je znašal 13,8 milijarde dolarjev, potem ko je bil četrtletje pred tem 5,2 milijarde dolarjev, v enakem obdobju lani pa le 1,6 milijarde dolarjev. Izjemna rast dobička, ki znaša 12 dolarjev na delnico (trenutni tečaj 445 dolarjev), je sprožila unovčevanje borznih dobičkov, zato je delnica izgubila tri odstotke. Micronove delnice so samo letos pridobile 55 odstotkov, v zadnjih 12 mesecih pa 335 odstotkov.

Rast prihodkov in dobička je seveda posledica izrednega povečanja povpraševanja po pomnilniku zaradi gradnje superračunalniških centrov, zaradi česar so cene poletele. Količina prodanega pomnilnika ostaja približno enaka, cene pa so se v primerjavi z lanskim letom več kot početverile. Ustrezno so zrasli tudi prihodki in seveda dobiček. Bruto marža znaša že neverjetnih 76 odstotkov.

18 komentarjev

LeQuack ::

Kdo bi si mislil, da če podražiš stvar, ki jo vsi hočejo za 10x, da boš imel več dobička. In prosim ne se jeziti, na isti način funkcionirajo nepremičnine, če rabite RAM se sprijaznite s cenami to je to. Noben ne bo za vas delal pocen RAM, zato da boste brskal po instragram.
Quack !

Zgodovina sprememb…

• spremenil: LeQuack ()

FireSnake ::

Kdo se bo zdaj oglasil in rekel, da ima njihove delnice? :))
Poglej in se nasmej: vicmaher.si

mrTwelveTrees ::

Bo prišel čas, ko bodo diski in rami ležali po cesti....

pegasus ::

To že zdaj ... če se zadovoljiš z ene 20-30 let starimi diski in rami ;)

J.McLane ::

FireSnake je izjavil:

Sem imel, pa sem prodal v septembru za $160, sem si milsil kako dober dobiček sem potegnil... no sedaj je na $437 ;((
Simplicity is the ultimate sophistication - Leonardo da Vinci

twom ::

57,7 procentni dobiček na promet
picka kam gre ta prufnjen svet

p.s. se opravičujem za grde besede

Ghost7 ::

Bruto marža znaša že neverjetnih 76 odstotkov.

Bolj tole, to je čisti profit! To pomen, da od 10€ stane 2.5€ (delavec, stroji, armotizacija, energija, surovine...), da postaviš stvar na tovornjak, ostalo je dobiček.

Da ne govorimo, da se je micron umaknil iz consumer robe (ukinil crucial), ker so zračunali, da to premalo nese.

Pohlep, na pohlep, na pohlep...

Kdo bi jim sicer zameril, Kordiš sigurno, jaz ne (neumen je tisti, ki kupi, ne tisti ki prodaja), me pa skrbi.
https://www.bitstamp.net/ref/OM6lA9mwoeRO5Rba/

Kordiš ima 100% profit, iz nič stroškov dobiva plačo.
Quack !

dvince ::

FireSnake je izjavil:

Žal ne, delnice polvprevodniških elementov in hraniteljev podatkov kot na pimer Micron, Western Digital, Seagate vse poletele v nebo (+400% v enem letu).
Naslednja faza pumpanja so verjetno alternativni viri električne energije in hranitelji energije, mogoče tudi jedrska energija.

FireSnake ::

J.McLane je izjavil:

FireSnake je izjavil:

Sem imel, pa sem prodal v septembru za $160, sem si milsil kako dober dobiček sem potegnil... no sedaj je na $437 ;((

Jaz sem AMD delnice prodal po 27 do 32 in mislil, kako dober dobiček sem naredil (kupil nekje od 9 do 11) :))
Poglej in se nasmej: vicmaher.si

Glugy ::

No vidš prodal so isto število pomnilnika. Niso se nič potrudil več enot izdelat. Kapitalizem ne deluje če ni dovolj konkurence. In žal je ni. Konsolidacija trga je socializem.

Jarno ::

Mark my words, še DDR6 bodo zavlekli, čeprav sedaj imajo denar za pohitritev izgradnje kapacitet, samo, da bi status quo še trajal, kolikor je možno.
Chuck Norris je med števili 0.999... in 1 uspel vriniti konstanto imenovano CN.
#65W!

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Jarno ()

Glugy je izjavil:

No vidš prodal so isto število pomnilnika. Niso se nič potrudil več enot izdelat. Kapitalizem ne deluje če ni dovolj konkurence. In žal je ni. Konsolidacija trga je socializem.

Ravno to je dokaz da deluje. Kapitalizem ni tu, da bi služil tebi, ampak podjetjem.
Quack !

kixs ::

Dejansko deluje. Izravnati se mora povprasevanje in ponudba. Dobis ceno, ki je za obe strani sprejemljiva. Seveda pa ni nujno, da je sprejemljiva za vse.

twom ::

Nereguliran kapitalizem vodi v monopole, kar ni dobro za nobenega, razen za lastnika monopola.

Tudi v kapitalizmu mora biti regulacija (kar nekateri zmotno mislijo da ne).

Samo v tem trenutku regulacija v družbi ne deluje, kot tudi še marsikaj drugega ne, kot vidimo trenutno glede na dogajanja v svetu (npr Grenlandija) in doma (recimo totalno znerviran folk na cestah).

Markoff ::

Ker cene vrtoglavo rastejo, bodo kupci odlašali z nakupi. To pomeni manjšo proizvodnjo, manjše obremenjevanje okolja in izboljšano trajnost.

Ekološko gledano čista zmaga. Saj to je eden glavnih ciljev levozelenih, kajne? Kje je potem težava?
Antifašizem je danes poslednje pribežališče ničvredneža, je ideologija ničesar
in neizprosen boj proti neobstoječemu sovražniku - v zameno za državni denar
in neprofitno najemno stanovanje v središču Ljubljane. -- Tomaž Štih, 2021

tikitoki ::

Markoff je izjavil:

Ker cene vrtoglavo rastejo, bodo kupci odlašali z nakupi. To pomeni manjšo proizvodnjo, manjše obremenjevanje okolja in izboljšano trajnost.

Ekološko gledano čista zmaga. Saj to je eden glavnih ciljev levozelenih, kajne? Kje je potem težava?

Visoke cene, ki ljudi se bolj silijo v nakupe nizkocenovnih, a nekakovostnih izdelkov, je zmaga za okolje? Od kdaj?

MrStein ::

Kaki nizkocenovni RAM? Kje?
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Microsoft fiskalno leto sklenil z 88 milijardami čistega dobička

Oddelek: Novice / Rezultati
266354 (4220) MrStein
»

Nvidia na zgodovinskih rekordih

Oddelek: Novice / Rezultati
75454 (4672) Gregor P
»