» »

Dobri servisi za avto klimo po Slo

Dobri servisi za avto klimo po Slo

sbawe64 ::

Iz izkušenj iz prve ali druge roke, zanimajo me servisi za avto klimo, ki vedo, kaj delajo.

Avto (rabljen shitbox) ima plin freon r134, torej je starejši od 2016, ko imajo avtoplin r1234.
Klima trenutno ne dela, premalo plina.

Lokalni mojster, kamor sem avto prvo peljal, hoče dobrih 500 EUR, da vse skupaj podre, zamenja cevi, izparilnik/evaporator (tisti hladilnik čisto spredaj), ob pogoju, da je kompresor v redu.

Je cena realna ?
2020 is new 1984
Corona World order
  • spremenilo: sbawe64 ()

kixs ::

Pelji/poklici se kak drugi servis.

bbbbbb2024 ::

sbawe64 je izjavil:

Iz izkušenj iz prve ali druge roke, zanimajo me servisi za avto klimo, ki vedo, kaj delajo.

Avto (rabljen shitbox) ima plin freon r134, torej je starejši od 2016, ko imajo avtoplin r1234.
Klima trenutno ne dela, premalo plina.

Lokalni mojster, kamor sem avto prvo peljal, hoče dobrih 500 EUR, da vse skupaj podre, zamenja cevi, izparilnik/evaporator (tisti hladilnik čisto spredaj), ob pogoju, da je kompresor v redu.

Je cena realna ?

Je. S tem da... Preskočil je nekaj faz, verjetno zato, da ti prišpara denar.
Pravilno bi bilo, da ti napolni plin, da noter barvilo. Ta plin se že plača. Verjetno bo plin ušel ven. Zdaj ali isto uro, isti dan, isti teden, isti mesec ali isto leto.

Potem bo po barvilu pogledal, kje pušča. Ponavadi na več mestih v kondenzatorju (hladilnik), verjetno cevi.

Je pa stvar taka. Če imaš cev že korodirano, pa sedaj ne pušča, boš klimo rabil eno leto - in bo začela puščati.

To bi pomenilo, da greš k mojstru 3x, vsakokrat plačaš. Pod pogojem, seveda, da kompresor je OK. Ker ponavadi, če klima leti na suho, tudi kompresor malo dobi. Potem ponavadi zamenjaš še kompresor.

Glede na vse navedeno, ti je mojster predlagal, da zamenja vse dele, ki so korodirani. Ostane en nezamenjan del - kompresor. Kompresor stane med 500 in 700€ - obnovljen, ne nov.

Če je avto starejšega letnika, je taka zamenjava v nulo smiseln ukrep, ker boš hodil sicer 2 leti k mojstru in vsakič ti klima ne bo delala.

Korozija pa se pojavi. Od soli od zunaj in od plina od znotraj. To se ne da pomagati.

sbawe64 ::

Shitbox je v rangu Citroen c4, ni Clio/Corsa ali kaj podobnega.

Ta, ki mi je dal zgornjo ceno, je avto priklopil na merilnik za oba tlaka, nekaj gledal okoli, vzel vin od avta in mi kasneje sporočil ceno.
2020 is new 1984
Corona World order

sbawe64 je izjavil:

Ta, ki mi je dal zgornjo ceno, je avto priklopil na merilnik za oba tlaka, nekaj gledal okoli, vzel vin od avta in mi kasneje sporočil ceno.

To je naredil čisto prav. Lahko bi ti napolnil plin, plin bi ušel, ampak ta plin bi ti moral plačati. Čim cevi daš pod pritisk, potem, saj vizualno on vidi korozijo na ceveh, predvsem na spojkah.

Četudi pušča na enem mestu sedaj, čim se klima rabi, takoj začne puščati na dveh ali treh drugih mestih. Vedno boš ostal brez plina in posledično brez klime.

Dejansko bo zamenjal cevi in kondenzator. Edini del, ki je relevanten, je še kompresor. Zdaj, avtomatika ustavi kompresor, če vidi, da ni pritiska, stari avti pa pogosto preprosto so gnali kompresor, dokler se ni pregrel. Zat je stanje kompresorja lahko tudi vprašljivo. Lahko pa ni problem in bo kompresor še šel 5+ let.

To je to.

energetik ::

bbbbbb2024 je izjavil:

Dejansko bo zamenjal cevi in kondenzator. Edini del, ki je relevanten, je še kompresor. Zdaj, avtomatika ustavi kompresor, če vidi, da ni pritiska, stari avti pa pogosto preprosto so gnali kompresor, dokler se ni pregrel. Zat je stanje kompresorja lahko tudi vprašljivo. Lahko pa ni problem in bo kompresor še šel 5+ let.

To je to.

No, lahko pušča tudi evaporator. Ta je pa skrit v armaturki in je dejansko treba podreti komplet armaturko, da prideš do njega. To pa verjetno pod 1k€ ne bi bilo, cela štala.
vires in numeris

energetik je izjavil:

bbbbbb2024 je izjavil:

To je to.

No, lahko pušča tudi evaporator. Ta je pa skrit v armaturki in je dejansko treba podreti komplet armaturko, da prideš do njega. To pa verjetno pod 1k€ ne bi bilo, cela štala.

To je res. A ta del ne dosega sol iz ceste in osebno še nisem videl avta, ki bi mu to crknilo. Sem pa sicer videl, da se je cevka za odvod kondenza zamašila od prahu in je naredilo miceno poplavo na sopotnikovi strani.

Ampak ja, še ta en del je, ki bi lahko crknil.

d4vid ::

Klima ni spet neka huda umetnost, da bi res rabil nevem kakšnega strokovnjaka. Mašine so same po sebi dokaj pametne in ti pred polnjenjem naredi vakum ter ga spremlja nekje 15minut, pol ure. Če drži in podtlak ne pade, napolni s plinom in barvilom in če spusti, lahko išče napako.

Cena pa... hja, dvomim da bo kdo kaj ceneje podiral vse skupaj, mogoče kdo pod kozolcem.

fikus_ ::

Pr iavtih 10+ let se rado dogaja da plin spusti zaradi slabih spojev (o tesnila postanejo trda) in na kratko sicer pomaga polnjenje , na dolgo pa je potrebno razdreti spoje in zamenjati tesnila. pri tem se lahko zgodi, da tudi kakšna gumijasta cev začne puščati.
Lahko pa najprej poskusi z barvilom in potem menja samo stvari, ki res puščajo. Tako se avto pripravi za prodajo. >:D
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
PS Ne odgovarjam trolom in provokatorjem!

joez7 ::

sbawe64 je izjavil:

Men je za hladilnik (porozen) in delo vzel 160€ (G c4 2016 - tanov plin), je pa res, da pri njem delam vse (desetletje):)
Sem mali provokator, po potrebi diktator, dvomim v vse in nič ne vem.
Marsikdaj se motim, zato prosim me popravi.

bm1973 ::

fikus_ je izjavil:

Pr iavtih 10+ let se rado dogaja da plin spusti zaradi slabih spojev (o tesnila postanejo trda) in na kratko sicer pomaga polnjenje , na dolgo pa je potrebno razdreti spoje in zamenjati tesnila. pri tem se lahko zgodi, da tudi kakšna gumijasta cev začne puščati.
Lahko pa najprej poskusi z barvilom in potem menja samo stvari, ki res puščajo. Tako se avto pripravi za prodajo. >:D

Imaš teste z dušikom, te pokažejo puščanje...
Hlapci! Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni, ustvarjeni za hlapčevanje.
Gospodar se menja, bič pa ostane, in bo ostal za vekomaj; zato, ker je hrbet
skrivljen, biča vajen in željan! [Ivan Cankar]

fikus_ ::

Na koncu je vseeno, kakšen test, gre za to, da je pri starejših avtih , če hočeš imeti dalj časa delujočo klimo, potrebno vse razkopati in preveriti.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
PS Ne odgovarjam trolom in provokatorjem!

predi ::

Meni so svetovali, da najprej poskusimo s tesnilcem, z neko snovjo, ki zatesni luknje podobno kot tekočina za tubeless pri kolesih. Druga možnost je pač popolnoma razdreti vse skupaj. Nisem se še odločil.

Opkow ::

Pred leti mi je puščala klima na avtu - zdržala je poletje brez problema. Spomladi sem jo moral vedno nafilat.
Potrebna bi bila zamenjava radiatorja in neka cev, ki gre iz radiatorja. Se je videl flek pod UV lampo.
Sem bil pri dveh serviserjih za klimo, in je bila ponudba cca 300 EUR, zamenjava in polnjenje. A polnjenje je takrat stalo 35 EUR, kar pri meni ni bilo računice za takrat 15 let star avto. Imel sem ga do 21 leta.
Sem se pozanimal tudi za možnost tesnjenja z neko tekočino, ki zafila luknje v sistemu. Sta oba odsvetovala, ker ni 100 procentna metoda in ti tudi zapacka kompresor s tem in lahko rata še večji problem pri servisiranju.

predi ::

V bistvu je tudi meni serviser rekel, da on tem tesnilcem ni zaupal, potem pa vseeno poskusil to na par primerih in je uspešno rešilo puščanje. Ni pa nujno, da bo tudi v tem primeru. Gre pač za star avto z dolgo znanim problemom korozije na radiatorju klime. Že pred leti so mi na uradnem servisu rekli, da bi bil strošek menjave 600€ pa še to ne z originalnimi deli. Sem šel stran od njih in smo pri drugih reševali s polnitvami plina. Zdaj pa je začelo še smrdeti iz nje. Kot v konjušnici. Baje ima plin tak vonj. Tako da bo nekaj treba ukreniti na drugačen način.

Assass1n ::

Stroški popravila klime so podobni na avtu za 1000€ in 15000€ .
Delo, materjal podobno stane. Isto je, če ne deluje v obeh ti je vroče.
Če misliš avto vozit si popraviš, če ti je predrago si brez klime.

So te modeli citroena oz. kar večina francozov tega letnika s hibo kondenzatorja klime in na žalost spusti. Menjava ni zahtevna ampak se pojavi težava, da cev skorodira na sam hladilnik in brez, da se polomi ne dobiš stran. Zato ti jo je zaračunal, če bo dobil narazen je verjetno ne boš plačal ali pa bo menjana preventivno.
Cena je takšna in je normalna za takšno popravilo.
Lahko si naročiš na npr. autodoc dele in zamenjaš sam, ampak če tega nisi vešč ne priporočam.
Sam plin nekega vonja nima, če ti smrdi po zatohlem še posebej, če klimo med vožnjo ugasneš rabiš dezinfekcijo s ozonom kar stane cca. 100€ ali si ga kupi preko aliexpress :) .
še ko je na tv-ju moder ekran me `pr src stisne

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

1.9 TDI 130 KM - začele so se težave... ali pač ne? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
9439582 (3008) OutOfTheBox
»

Klima slabo hladi v avtu (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
9720022 (7245) mancini
»

Polnenje avtoklime (strani: 1 2 )

Oddelek: Na cesti
8134219 (16872) WizzardOfOZ
»

Nateg na servisu? (strani: 1 2 )