Forum » Loža » Letos spet več pridelanega kakava - čokolada v nekaterih primerih postaja cenejša
Letos spet več pridelanega kakava - čokolada v nekaterih primerih postaja cenejša
Günther ::
Tagesspiegel.de je danes poročal Lebensmittelpreise: Mehr Kakao geerntet: Schokolade wird teilweise günstiger
Ker so se cene tako močno zvišale, mnogi ljudje jedo manj čokolade. Vendar pa se zdaj pojavljajo znaki olajšanja.
Dobra novica za ljubitelje čokolade: ker je bilo pridelano več kakava, se cene v trgovinah spet začenjajo zniževati – vsaj v nekaterih primerih. „Pridelek v Slonokoščeni obali in Gani je bil znatno višji, obseg izvoza se je povečal, nakupne cene pa so se ustrezno znižale,“ pravi Finn Ole Semrau, strokovnjak za trgovino na Inštitutu za svetovno gospodarstvo v Kielu.
Veliki nemški trgovci z živili so nedavno prvič po dolgem času znižali cene mnogih izdelkov lastne blagovne znamke. Na primer, tablička mlečne čokolade zdaj stane 89 centov, tablička s celimi lešniki pa 1,29 evra – obe sta 10 centov cenejši kot prej. Cenejši so postali tudi drugi izdelki.
Ker so se cene tako močno zvišale, mnogi ljudje jedo manj čokolade. Vendar pa se zdaj pojavljajo znaki olajšanja.
Dobra novica za ljubitelje čokolade: ker je bilo pridelano več kakava, se cene v trgovinah spet začenjajo zniževati – vsaj v nekaterih primerih. „Pridelek v Slonokoščeni obali in Gani je bil znatno višji, obseg izvoza se je povečal, nakupne cene pa so se ustrezno znižale,“ pravi Finn Ole Semrau, strokovnjak za trgovino na Inštitutu za svetovno gospodarstvo v Kielu.
Veliki nemški trgovci z živili so nedavno prvič po dolgem času znižali cene mnogih izdelkov lastne blagovne znamke. Na primer, tablička mlečne čokolade zdaj stane 89 centov, tablička s celimi lešniki pa 1,29 evra – obe sta 10 centov cenejši kot prej. Cenejši so postali tudi drugi izdelki.
- spremenilo: Günther ()
fikus_ ::
Decembra je bila velika milka v Lidlu okrog 4,5€, januarja konec norije pa znižana na okrog 3€.
Podobno kava iz 23-24€ sedaj 18,5€
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
PS Ne odgovarjam trolom in provokatorjem!
PS Ne odgovarjam trolom in provokatorjem!
redtech ::
V čokoladi je kakava 10%, na deklaracijah pod kakav štejejo tudi maslo, primarna surovina sladkor.
Tablica je že 89c, da ni to skrčena verzija 80g namesto 100g :).
Imam pa v nedavnem spominu, da povprečna cena na kg ni bila 20 EUR, kot je to danes, cene nikoli ne gredo dol tako, kot plače ne.
Potrošnika vedno preslepijo, ker vedo kaj gleda.
Imam pa v nedavnem spominu, da povprečna cena na kg ni bila 20 EUR, kot je to danes, cene nikoli ne gredo dol tako, kot plače ne.

Scaramouche3 ::
Jaz jo ne kupujem več toliko, pomoje 80% manj.
RIŽEVA ČOKOLADA DORINA, KRAŠ, 220G 5,49 € 24,95 €/KG
To ni normalno, tukaj je čokolade malo, pa sem jo dve leti nazaj še kupoval...
RIŽEVA ČOKOLADA DORINA, KRAŠ, 220G 5,49 € 24,95 €/KG
To ni normalno, tukaj je čokolade malo, pa sem jo dve leti nazaj še kupoval...
denabiker ::
Decembra je bila velika milka v Lidlu okrog 4,5€, januarja konec norije pa znižana na okrog 3€.
Hja v Nemčiji je bila velika Milka pol ceneje kot v Sloveniji, le zakaj? Gor sem jo kupoval, še zdaj se spomnim po 2.49, pri nas je pa ratala noro draga. Kako bi šele se temne čokolade podražile, če je res takšen vpliv cena kakava? Kako je lahko v Nemčiji temna 90% čokolada 100g BIO smešno poceni?
Groot ::
V čokoladi je kakava 10%, na deklaracijah pod kakav štejejo tudi maslo, primarna surovina sladkor.
Haha daj se vsaj malo pozanimaj o sestavi kakava oziroma nacinu njegove pridelave preden širiš bedarije
Sicer pa če kupuješ čokolade kjer je glavna sestavina sladkor, je to primarno tvoja težava. To je to če kupiš najcenejši drek. Vzami kakšno malo boljšo čokolado in tega ne bo.

gruntfürmich ::
zanimivo. se spomnim da se je orng špekuliralo kakšna bo letina.
če v čokoladi ni veliko cukra in maščobe, to ni čokolada.
če pa si sadomazo in želiš jesti naspol surov kakav, potem pa ne bluzi o čokoladi.
Haha daj se vsaj malo pozanimaj o sestavi kakava oziroma nacinu njegove pridelave preden širiš bedarijemaslo ni enako kakavovo maslo oziroma precej verjetneje je pisalo kakavova masa pa si prebral kar ti je pasalo.
Sicer pa če kupuješ čokolade kjer je glavna sestavina sladkor, je to primarno tvoja težava. To je to če kupiš najcenejši drek. Vzami kakšno malo boljšo čokolado in tega ne bo.
če v čokoladi ni veliko cukra in maščobe, to ni čokolada.
če pa si sadomazo in želiš jesti naspol surov kakav, potem pa ne bluzi o čokoladi.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
Gregor P ::
Da, mene so že izgubili kot kupca čokolade s temi absurdnimi podražitvami. Tako da sedaj profitiram dvojno.
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).
redtech ::
... seveda kakavovo maslo, tisto kar ostane od stiskanja kakava, skupaj nekje 30% čokolade. Govorimo o splošni fasungi, verjetno kupuješ full čokoladic v drogerijah + 40 EUR/kg.
Proizvajalci so porinili naprej tiste verzije s keksi in raznimi drugimi gradniki, da je "kakava" čim manj.
Proizvajalci so porinili naprej tiste verzije s keksi in raznimi drugimi gradniki, da je "kakava" čim manj.
denabiker ::
... seveda kakavovo maslo, tisto kar ostane od stiskanja kakava, skupaj nekje 30% čokolade. Govorimo o splošni fasungi, verjetno kupuješ full čokoladic v drogerijah + 40 EUR/kg.
ja groza, koliko je recimo Milk z nekimi cenenimi filami, pa albert keksi in drugačnimi keksi, profita ogromno glede na cenene sestavine. Folk pa kar masovno kupuje....
Gregor P ::
... po mojem pa ne. Ker podražitve so bile res drastične. Oziroma so morda kupci posegli še po cenejših najbrž sestavinsko slabših produktih.
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Gregor P ()

Furbo ::
Prej podražijo za 1€, zdaj spustijo za 10centov. Wau.
i5-13600K, Noctua NH-D15, STRIX Z790-F, 64GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO,
Toughpower GF3 1000W, RTX 5080 AORUS, ALIENWARE AW3423DWF, Dell S2722QC
Toughpower GF3 1000W, RTX 5080 AORUS, ALIENWARE AW3423DWF, Dell S2722QC
aytim ::
Hja v Nemčiji je bila velika Milka pol ceneje kot v Sloveniji, le zakaj? Gor sem jo kupoval, še zdaj se spomnim po 2.49, pri nas je pa ratala noro draga. Kako bi šele se temne čokolade podražile, če je res takšen vpliv cena kakava? Kako je lahko v Nemčiji temna 90% čokolada 100g BIO smešno poceni?
Sem jo tudi jaz tam gledal. Je bila res 2.49, ko je bila v akciji. Ko ni bila, je bila od 4.5 do 6 eur.
Nikonja ::
Pocenili jih ne bodo ziher, ampak bolj pomembno je da jih ne bodo podražili, in akcije z nižjimi cenami bodo mogoče bolj pogoste.
FiReFTW ::
Zakaj država ne regulira bolj teh stvari? Meni je prav noro kak lahko nekdo nek izdelek podraži za 2x, potem ko pa cena sestavin pade nazaj na skoraj prejšnjo vrednost pa pocenijo za 5%... To je absurd, pa ne govorim specifično zdaj o čokoladi ampak nasploh opažam to pri veliko stvareh.

Zakaj država ne regulira bolj teh stvari? Meni je prav noro kak lahko nekdo nek izdelek podraži za 2x, potem ko pa cena sestavin pade nazaj na skoraj prejšnjo vrednost pa pocenijo za 5%... To je absurd, pa ne govorim specifično zdaj o čokoladi ampak nasploh opažam to pri veliko stvareh.
meni pa je najbolj noro kako se ljudje kregajo okoli industrijskih odpadkov, kar cenena čokolada ala milka v supermarketih je.
ampak ja, najbolje da kar uvedemo komunizem nazaj.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: gruntfürmich ()
iso2000 ::
Jaz sem včasih kupoval Lindt 78%, 85%, so bile v Sparu mislim da po 2.89 EUR? Sedaj so pa po 4, pa nekaj. Ne vem, ker sem jih nehal kupovat. Sem prešaltal na datlje - 1.90 EUR 200gramov Bio datljev v Sparu.
Hofer ima Moser Roth 125gr 85%, po nekaj čez 2 EURa, če se ne motim. Ta je tudi kar okusna čokolada in se začuda ni tako drastično podražila.
Hofer ima Moser Roth 125gr 85%, po nekaj čez 2 EURa, če se ne motim. Ta je tudi kar okusna čokolada in se začuda ni tako drastično podražila.
BuDi79 ::

stara mama ::
A ljudje dejansko redno jejo čokolado? (in to celo milko, ki je 50% cuker)??
Ni čudno, da je tok hude krvi in zgražanja v teh temah ...
Ekologija™ in Trajnost™
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: stara mama ()
energetik ::
gruntfürmich je izjavil:
Točno to.Zakaj država ne regulira bolj teh stvari? Meni je prav noro kak lahko nekdo nek izdelek podraži za 2x, potem ko pa cena sestavin pade nazaj na skoraj prejšnjo vrednost pa pocenijo za 5%... To je absurd, pa ne govorim specifično zdaj o čokoladi ampak nasploh opažam to pri veliko stvareh.
meni pa je najbolj noro kako se ljudje kregajo okoli industrijskih odpadkov, kar cenena čokolada ala milka v supermarketih je.
ampak ja, najbolje da kar uvedemo komunizem nazaj.
Zakaj kupujejo še naprej, kljub temu da je 2x podražitev in je že prejšnja cena bila nateg za tisti cuker?
Normalen človek bo šel iskat alternative ali bo vsaj nekaj elastičen pri nakupih, ampak ne, oni bi državno regulacijo Milke
vires in numeris

stara mama ::
V prostem trgu, kakršen je EU, bi Mondelez lepo rekel:
Pol pa bote mel svojo čokolado
Jebiga, v sloveniji ni več zadosti profita, izstopimo iz tega trga
Pol pa bote mel svojo čokolado
Ekologija™ in Trajnost™
c3p0 ::
Ko mi katera reče, da so velike ustnice za izgled ženske vedno prednost, ji pokažem ta kahlin rob. Nima kontra argumenta.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: c3p0 ()
Glugy ::
Da, mene so že izgubili kot kupca čokolade s temi absurdnimi podražitvami. Tako da sedaj profitiram dvojno.![]()
Enako. Ne da si ne bi mogu privoščit sam cena mi je vso veselje odvzela ne glede na okus. Zdej sem se pa tud že odvadil čokolade jest pa je niti ne pogrešam več. Kdaj pa kdaj mogoče enkrat na mesec si nardim kakav brez sladkorja ( tak kakav kupim da nima sladkorja v seb ) pa mal sladila pa je. Ja vem eni govorijo da so sladila večje zlo kot sladkor, pač nič od tega ni idealno ampak pick your poision al kakože.
In ja enostavno sem se odvadil.
Zdej k čokolad ne kupujem več dejansko ne dobim več nobenga sladkorja vase razen pri sadju. Tako da tud jz dvojno profitiram. Pri denarju pa pri zdravju.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Glugy ()
Matko ::
Mogoče sploh ni tako zelo offtopic.
Je kdo opazil, da v trgovinah skoraj ne prodajajo več lešnikov?
Luščene še najdeš, praženih sploh ne :(
Je kdo opazil, da v trgovinah skoraj ne prodajajo več lešnikov?
Luščene še najdeš, praženih sploh ne :(
Vredno ogleda ...
| Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
|---|---|---|---|
| Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
| » | Trgovine nategovanje- Spar novo dno? (strani: 1 2 3 4 … 7 8 9 10 )Oddelek: Loža | 40255 (756) | MrStein |
| » | Dubajska čokolada (strani: 1 2 3 )Oddelek: Loža | 17442 (6706) | c3p0 |
| » | Čokolada z čim manj maščobeOddelek: Loža | 1956 (1667) | simnov |
| » | Kakav v prahu, plusi in minusiOddelek: Loža | 2499 (1726) | Snegec |
| » | Najkvalitetnejša široko-komercialna čokolada? (strani: 1 2 3 4 5 )Oddelek: Loža | 71301 (53606) | hunter01 |