Slo-Tech - Pred pol leta je OpenAI v Indiji premierno predstavil cenejši naročniški paket ChatGPT Go, ki so ga kasneje obljubili tudi za ostali svet. To se je zgodilo te dni, saj so v petek uradno napovedali dostopnost tega paketa tudi v drugih državah. V Evropi ChatGPT Go stane osem evrov na mesec, obstoječa verzija Plus pa 23 evrov.
Ena izmed omejitev novega paketa je prikazovanje oglasov. Medtem ko jih v Plus, Pro, Business in Enterprise še naprej ne bo, bodo uporabniki verzije Go na koncu odgovorov umetne inteligence videli tudi oglase za relevantne izdelke ali storitve. Oglasi bodo jasno označeni in vizualni ločeni od organskega odgovora, obljubljajo.
Da bodo oglasi prispeli v ChatGPT, je bilo le vprašanje časa. Podjetje porablja ogromne količine denarja in po ocenah vsaj do leta 2030 ne bo izkazovalo dobička. Samo iz naročnin se ne more financirati, obenem pa sklepajo nove pogodbe o zakupih računske moči. Letos naj bi OpenAI ustvaril okoli devet milijard dolarjev izgube, so ocenili. Še pred dvema letoma je bil Sam Altman javno zelo proti vključevanju oglasov v ChatGPT, a se je očitno tudi to spremenilo. Za zdaj zatrjujejo, da oglasi ne bodo vplivali na vsebino odgovorov.
Novice » Ostalo » Cenejši ChatGPT Go na voljo po celem svetu, prihajajo oglasi
tilen03 ::
Počasi bodo reklame na televiziji najbolj vzdržne...
99.991% of over-25 population has tried ChatGPT.
If you're one of the 0.009% who hasn't, copy & paste this in your Signature.
If you're one of the 0.009% who hasn't, copy & paste this in your Signature.
filip007 ::
Naj bodo namenske, glede na vsebino. Ne, tako sranje kot je na TV, od zobne paste do mačje hrane. Jaz uporabljam občasno M$ Copilot na telefonu, pa ni nobenih še.
Zero games, zero talk.
tiborrr ::
Evo, končno je prispel AGI - Ad Generated Income
Don't test the captain's validity or his vulnerability!
Zgodovina sprememb…
- spremenil: tiborrr ()
Daniel ::
No, imam že kakšen mesec tole GO naročnino. Je uporabna zadeva ampak z dnem, ko ugledam prvi oglas jo bom prekinil. Ne plačujem za to, da bi gledal oglase.
OK.d ::
Financiranje od oglasov je obsojeno na propad, tako kot tudi AI hype se počasi končuje.
LPOK.d
NekdoPach ::
Ugibam da imajo ostali ponudniki AI podoben problem, a openai nima drugih prihodkov zato si ne more privoščiti takih izgub kot ms, google, meta... bo zanimivo spremljat kako se bo stvar odvijala, zna bit da bodo na koncu zmagale te stare korporacije.
starfotr ::
Gregor P ::
Vizionarji 
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

bambam20 ::
Ugibam da imajo ostali ponudniki AI podoben problem, a openai nima drugih prihodkov zato si ne more privoščiti takih izgub kot ms, google, meta... bo zanimivo spremljat kako se bo stvar odvijala, zna bit da bodo na koncu zmagale te stare korporacije.
Bomo videli. Pomembno je, za kaj se navadni uporabniki odločajo.
Daniel ::
No, imam že kakšen mesec tole GO naročnino. Je uporabna zadeva ampak z dnem, ko ugledam prvi oglas jo bom prekinil. Ne plačujem za to, da bi gledal oglase.
Upam, da si odjavil tudi TV, radio in naročnino za TV. Pa izbran(-e) VOD(-e), saj tudi tja vnašajo oglase.
Samo za tebe, ki misliš, da vsi živijo sami in da ostali pri hiši ne gledajo TVja, kjer zaenkrat še uspejo preskočiti reklame, čeprav za storitev plačajo... ne, dokler ogled nazaj deluje normalno še nisem odjavil TVja. Sam niti ne gledam linearne TV, in vsakič ko grem do tasta kjer imam priložnost malo poležati na kavču (kar je ravno 1x na 2 meseca) pizdim, ker ravno najdem kakšno zanimivo stvar za pogledati in so 8+ minut reklame na 15 minut serije. K sreči tudi tam dela ogled nazaj ampak ker pridem nepripravljen me vso to sranje s količino reklam šokira. Saj plačajo jih na koncu potrošniki v ceni izdelkov, je pa zločin proti človeštvu, da narod ob taki količini reklam mora sploh karkoli plačevati za TV (Izključuje namenske programe brez reklam vključene v naročnino). Nimam VOD storitev, plačujem samo YT kjer si poiščem kar me zanima namesto balasta, ki mi ga večinoma ponuja linearna TV.
IgorCardanof ::
Vsi bodo fural oglase in to cedalje bolj skrite, ce dalje bilj nadlezne.
Razen ce bo kak Google, ki si to lahko privosci, izkoristil, da bo uporabnike k sebi povlekel.
Retail investor, Simp, Crypto analyst, Cardano hejtr
Ne odgovarjam na DM.
Ne odgovarjam na DM.
feryz ::
Očitno ti, ultra plačani menedžerji, v stotinah milijonov, nimajo popolnoma nobene druge ideje za generiranje denarja, kot so glupi oglasi.
Ampak ok, očitno se splačajo, če jih oglaševalci plačujejo. Folk je bil glup in bo glup še najprej.
Ampak ok, očitno se splačajo, če jih oglaševalci plačujejo. Folk je bil glup in bo glup še najprej.
DamijanD ::
Bomo videli. Pomembno je, za kaj se navadni uporabniki odločajo.
Trenutno so verjetno cene naročnin nevzdržne (torej stroški obratovanja so večji od naročnin). In dokler ne bo nekega preskoka v porabi energije na token, bo verjetno ostalo tako. Samo upamo pa lahko, da stvari crknejo preden bodo uspele postati profitabilne.
bm1973 ::
Očitno ti, ultra plačani menedžerji, v stotinah milijonov, nimajo popolnoma nobene druge ideje za generiranje denarja, kot so glupi oglasi.
Danes firme voidijo finančniki in marketing.
Inženirji so nepotreben strošek...
Je pa zanimivo, da meni včasih oglasi celo pašejo.
Zadnjič pridem k tastarim in so buljili neke skoke ali nekaj pododbnega.
Tisto se odvrti in začnejo se oglasi. In jaz buljim tiste reklame.
Me vpraša mat, kako ta to gledam. In sem ji povedal, da oglasov nisem videl že leta in da jih je prav zanimivo gledati.
Človek jih dejansko nikjer več ne vidi. Na telefonih in računalnikih so blokirani, televizije sploh ne gledam ali če jo slučajno že, jih itak preskočim.
Ok, na radiu so, ampak radio je zgolj zato, da ni smrtna tišina, poslušam ga itak ne, toliko da nekaj gode.
Skratka, od časa do časa prav zapaše, da vidiš, kaj ljudje ustvarjajo in kaj si izmislijo.
Vsakih par let.
Zadnjič pridem k tastarim in so buljili neke skoke ali nekaj pododbnega.
Tisto se odvrti in začnejo se oglasi. In jaz buljim tiste reklame.
Me vpraša mat, kako ta to gledam. In sem ji povedal, da oglasov nisem videl že leta in da jih je prav zanimivo gledati.
Človek jih dejansko nikjer več ne vidi. Na telefonih in računalnikih so blokirani, televizije sploh ne gledam ali če jo slučajno že, jih itak preskočim.
Ok, na radiu so, ampak radio je zgolj zato, da ni smrtna tišina, poslušam ga itak ne, toliko da nekaj gode.
Skratka, od časa do časa prav zapaše, da vidiš, kaj ljudje ustvarjajo in kaj si izmislijo.
Vsakih par let.
OK.d ::
Vsaka čast stari, to smo nazadnje počeli v bivši YU, ko smo se slinili nad oglasi tujih postaj, katere smo gledali preko satelitskega krožnika.
Ti kar uživaj v tem, jaz ne mislim.
Ti kar uživaj v tem, jaz ne mislim.
LPOK.d
Zvezdica27 ::
dajmo mi nekaj razpucati:
imam naročnino na polni chatgpt in copilot v winsih in z računom.
Copilot se mi zdi morda malce bolj štorast (shranjevanje pogovorov, vpisovanje, četudi sem v vse vpisan že v win in v office), a včasih je presenetljivo bolj natančen.
Torej, jaz ne vidim razloga, da bi catgpt plačeval, copilot je v resnici isti, kolikor je bil beden, se je povsem pobral.
Se strinjate?
Copilot se mi zdi morda malce bolj štorast (shranjevanje pogovorov, vpisovanje, četudi sem v vse vpisan že v win in v office), a včasih je presenetljivo bolj natančen.
Torej, jaz ne vidim razloga, da bi catgpt plačeval, copilot je v resnici isti, kolikor je bil beden, se je povsem pobral.
Se strinjate?
Ne ravno. (Naročniški) Copilot je ok, če res veliko delaš z office orodji in (službenimi) dokumenti ter jih morda obdeluješ skupaj (ker imate še večino ostalih dokumentov oz. internega gradiva na SharePoint-u) v posrednikih (projektih). In če delaš v osnovi bolj kot ne ta pisarniška dela (in imaš plačljivo poslovno licenco), potem ChatGPT-ja dejansko ne rabiš.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Gregor P ()
Ales ::
Zvezdica27 je izjavil:
dajmo mi nekaj razpucati:
Se strinjate?
MS je solastnik OpenAI.
Posledično Copilot v ozadju uporablja LLM modele od OpenAI. Ne uporabljajo čisto enak ChatGPT, kot njegovi direktni uporabniki, temveč posebej prilagojene GPT modele, s svojim dodanim searchom itd..
Razlike med MS Copilot in javno dostopnim ChatGPT so subtilne, odvisne od paketa, omejitev, dodatkov...
Če v praksi ne opaziš razlike, je za tvoj način uporabe pač ni in potem je res nepotrebno imeti obe naročnini.
Edit: sam opažam, da je Copilot za nekatere naloge bolje prilagojen. In obratno tudi velja...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Ales ()
David Mayer ::
Zvezdica27 je izjavil:
Se strinjate?
Normalno, saj ni zapovedano. Osebno od vseh mainstream uporabljam GPT precej malo, četudi z Busines licenco.
Pro licenca bi me pa zanimala, da primerjam sposobnosti cli agentov, samo za $200/mo bo potrebno počakati ali najti alternativo - vsaj za prvi mesec. Če pa obstajajo še kakšni forumski friki z IZKUŠENIMI primerjavami, bi pa rad prebral.
Zvezdica27 ::
jaz ga/ju uporabljam za pravno delo, razmisleke, analize, preglede itd...
meni sta oba primerljiva, da ne rečem enakovredna. Težko pa primerjam, ker v začetku se je Copilot res lovil, pa tudi ChjatGPT je bil precej nepremakljiv v stališčih (zdaj celo prizna napake, če ga opozoriš nanje). Danes je Copilot hitrejši in več odgovori, včasih prav preseneti kako točen je.
Dopise in vloge ... v 70% še vedno pišem sam. Sam če se mi da ;)
zz
meni sta oba primerljiva, da ne rečem enakovredna. Težko pa primerjam, ker v začetku se je Copilot res lovil, pa tudi ChjatGPT je bil precej nepremakljiv v stališčih (zdaj celo prizna napake, če ga opozoriš nanje). Danes je Copilot hitrejši in več odgovori, včasih prav preseneti kako točen je.
Dopise in vloge ... v 70% še vedno pišem sam. Sam če se mi da ;)
zz
kotnikd3 ::
Dokler se bomo oglasov zavedali, se jim bomo lahko ognili. Hudič bo, ko bodo oglasi "med vrsticami" ...
Gospodar sužnju: "Prodaj mu produkt tako, da produkta sploh ne omeniš!"
Dokler se bomo oglasov zavedali, se jim bomo lahko ognili. Hudič bo, ko bodo oglasi "med vrsticami" ...
Prikrito umeščanje izdelkov, storitev in razne indoktrinacije v vsebino se že dolgo dela, praktično povsod.
Oglaševanje preko LLM-jev ne bo nič drugačno. Delno je že od samega začetka tu (mnenja, "dejstva"), bolj neposredno trženje konkretnih izdelkov in storitev pa očitno prihaja letos...
To je hotel gugl narediti z iskalnikom.
V kaj se je izrodilo, pa vsi vidimo. Res bi bil že čas, da popuši. Ker je nagravžen. Saj počasi bo.
V kaj se je izrodilo, pa vsi vidimo. Res bi bil že čas, da popuši. Ker je nagravžen. Saj počasi bo.
To bi bilo smešno, v resnici pa komot tržijo kar hočejo tudi skozi kodiranje. Recimo LLM naredi aplikacijo in zahteva dostop npr. do AWS, da jo postavi tja. Izrecno npr. Amazon lahko tržijo, ali karkoli drugega.
Dosti folka, ki kao "kodira" z LLM-ji, nima blage veze, kaj je kaj.
"Rabite ta in ta API... potrdite naročilo?"
"Naročam!"
"V e-denarnici imate nov mesečni strošek XX."
Pretiravam, ampak v resnici ni daleč od tega.
Dosti folka, ki kao "kodira" z LLM-ji, nima blage veze, kaj je kaj.
"Rabite ta in ta API... potrdite naročilo?"
"Naročam!"
"V e-denarnici imate nov mesečni strošek XX."
Pretiravam, ampak v resnici ni daleč od tega.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Ales ()

Zimonem ::
Nič ne pretiravaš. Bolj ali manj so danes apiji urlji do storitev. Temu se dostikrat ne ogneš niti na roke.
Karamelo ::
naj že dajo te reklame, sam naj bo zastonj že, tole mesečno plačevanje mi gre že na jetra
David Mayer ::
Fantje, mislim, da ste odkrili ai-perpetuum mobile... Ai ti da odgovor z reklamo, ki ga pošlješ spet ai v preveritev, da reklamo izreže... In jo nadomesti z drugo. Brawndo je kamilica proti temu.
Markoff ::
Končno oglasi, ker mi zmanjkuje idej, kaj še potrebujem kupit.
I have a Cri-me-a river bridge to sell you...
Antifašizem je danes poslednje pribežališče ničvredneža, je ideologija ničesar
in neizprosen boj proti neobstoječemu sovražniku - v zameno za državni denar
in neprofitno najemno stanovanje v središču Ljubljane. -- Tomaž Štih, 2021
in neizprosen boj proti neobstoječemu sovražniku - v zameno za državni denar
in neprofitno najemno stanovanje v središču Ljubljane. -- Tomaž Štih, 2021
J.McLane ::
IgorCardanof je izjavil:
Vsi bodo fural oglase in to cedalje bolj skrite, ce dalje bilj nadlezne.
Razen ce bo kak Google, ki si to lahko privosci, izkoristil, da bo uporabnike k sebi povlekel.
Sigurno bo Google tole izkoristil in počakal, da dobi več uporabnikov, preden bo kaj računal. Gemini je čist spodoben konkurent, če bo zastonj še nekaj časa bo nabral kar lepo številko uporabnikov.
Simplicity is the ultimate sophistication - Leonardo da Vinci
Le da Google pa brez milosti molze tvoje podatke ne glede na naročnino. Ostali se vsaj delajo, da če imaš naročnino, lahko izklopiš učenje na tvojih podatkih ipd. (seveda ne vem, ali se tega potem res držijo).
Le da Google pa brez milosti molze tvoje podatke ne glede na naročnino. Ostali se vsaj delajo, da če imaš naročnino, lahko izklopiš učenje na tvojih podatkih ipd. (seveda ne vem, ali se tega potem res držijo).
Kar se tega tiče so vsi podobni, da ne rečem isti.
V pogojih uporabe marsikaj pišejo in hkrati marsikaj skrivajo med vrsticami, če pozorno prebereš. Znajo napisati tako, da zgleda belo, je pa resnici vsaj čisto sivo, če ne direktno črno.
Google recimo tudi marsikaj obljublja, če je uporabnik znotraj EU...
Vredno ogleda ...
| Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
|---|---|---|---|
| Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
| » | ChatGPT dobiva cenejši paket Go, sprva v IndijiOddelek: Novice / Ostale najave | 4838 (1520) | OutOfTheBox |
| » | Najpopularnejše aplikacije na iPhonu so ChatGPT, Threads in GoogleOddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod | 2964 (1522) | endelin |
| » | OpenAI predstavil agenta za programiranje CodexOddelek: Novice / Ostale najave | 5199 (3438) | strawman |
| » | Prijava v ChatGPTOddelek: Pomoč in nasveti | 3782 (578) | OutOfTheBox |
| » | OpenAI odprl API za GPT-4 vsem naročnikomOddelek: Novice / Znanost in tehnologija | 7143 (4707) | fulk |