Forum » Loža » Minimalna plača na 1000€ neto
Minimalna plača na 1000€ neto
Temo vidijo: vsi
nevone ::
Ne glede na konotacijo; dvig minimalca dvigne stroške dela, kar posledično dvigne cene storitev in izdelkov za vse državljane.
Še bolj pa se, če se plače dvignejo vsem proporcionalno.
Jest vem, da dviganje plač povzroča inflacijo, ampak to je druga vzporedna zgodba od te, ki sem jo izpostavila.
Glede na to, da je termin minimalna plača že precej ustaljen, je verjetno utopija misliti, da se bomo temu odrekli. Bi pa bilo mogoče dobro, da bi jo postavili na pravo mesto.
o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.
fur80 ::
Fora je v tem, da ko smo šli mi delati v npr. Avstrijo kot slovenska firma, so nam morali plačati najmanj minimalno avstrijsko plačo! To pomeni, da mi nismo mogli delat pod ceno za slovenske evriče! ;) Če delaš na Nizozemskem, ti morajo dati najmanj minimalno nizozemsko plačo,.... itd! V Nemčiji imajo tudi minimalno urno postavko!
To s plačami veze nima. Tako preprečijo damping.
Samo, da še to razčistimo, kako smo mi imeli in kako delajo te firme, če se še pa ne vem. Jaz sem bil zaposlen na slovenski firmi, ki so bili podizvajalci za nemško firmo. Plača je bila minimalna slovenska, vse ostalo se plačuje z dnevnicami! ;) Če si delal v Nemčiji, pač si imel nemško minimalno plačo in potem manjšo dnevnico, da si potem prišel na isto ne glede na državo, zakaj je to za delavca slabo, ti je verjentno jasno! (bolniška, penzija,... ):D Tako, da vzemi ali pusti?!
Torej nemška bruto plača je 12,82 EUR × 173,33 h ≈ 2.221 EUR bruto na mesec
Sedaj pa še Avstrija:
Avstrija nima zakonsko določene enotne minimalne plače.
Namesto tega so minimalne plače določene v kolektivnih pogodbah (Kollektivverträge), ki pokrivajo okoli 95 % vseh zaposlenih.
Zato minimalna plača v Avstriji ni ena številka, temveč je odvisna od dejavnosti.
Torej mi bi morali to podobno urejeno, kot imajo Avstrijci. Lepo po panogah, amapk, da to Mesec pravi skoz v naslednjem stoletju, je pomoje skoraj nemogoče! :D
Minimalno plačo (Mindestlohn)
Za vsako branžo je določena najnižja dovoljena plača.
Do leta 2025 je bila v mnogih panogah najnižja plača postavljena okrog 1.700 EUR bruto za polni delovni čas.
georank
Razvrščanje delovnih mest
Kateri poklic (npr. čistilka, pomočnik, kuhar, prodajalec...) spada v kateri plačni razred in kakšno plačo mora minimalno prejeti.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: fur80 ()
karafeka ::
Izjava od Mesca za 1000€ neto je v rangu Erjavčevih 1000€ penzije. Valda da to "obljublja" pred volitvami, in upa da se bodo našli naivni in dali dovolj glasov da se Levica obdrži vsaj v parlamentu.
nejc_nejc ::
Jaz sem samo komentiral v smislu varovanha notranjega trga s kontrolo izplačil ter kontrolo ponudb. Drugače imas hitro štalo.
starfotr ::
Dokler bo tudi država mutila s tem, da plačilne razrede ohranja nizke in doplačuje do minimalne plače, bodo razmere slabe.
Treba je udarit po mizi, minimalna plača mora biti izhodišče za vse. Ukinit vsa doplačila, saj gre za mutna posla v primeru bolnišk itd.
Treba je udarit po mizi, minimalna plača mora biti izhodišče za vse. Ukinit vsa doplačila, saj gre za mutna posla v primeru bolnišk itd.
Utk ::
Jaz sem res mislil da je "reforma" plač v JS namenjena temu, da je prvi razred minimalec, vsi razredi gor pa nek % nad tem. Pa očitno ni tako, prvih 6 ali celo 9 razredov bo spet na minimalcu. Pomeni da smo na istem kot prej, nobene reforme ni bilo, samo razrede so premešali.
Musashi ::
seveda je bila "reforma". dolocenim so povecali place tudi preko 40%. pa se do leta 28 se bo zvisevalo. to so ta ista vlada, ki je ob Janševem zakonu o dohodnini tulila da bo država bankrotirala zaradi 800 milijonov. Sama pa je samo do leta 2026 povišala izdatke za JS za 2 milijardi. pričakujem da bo JS plebiscitarno volil za Goloba. Ostali pa, ko nas jebe.
seveda je bila "reforma". dolocenim so povecali place tudi preko 40%. pa se do leta 28 se bo zvisevalo. to so ta ista vlada, ki je ob Janševem zakonu o dohodnini tulila da bo država bankrotirala zaradi 800 milijonov. Sama pa je samo do leta 2026 povišala izdatke za JS za 2 milijardi. pričakujem da bo JS plebiscitarno volil za Goloba. Ostali pa, ko nas jebe.
To je tako, če bi spustili obdavčitev, bi človek mislil, da si je sam zaslužil višjo plačo od delodajalca, tako če pa pustiš obdavčitev in uvedeš obvezno božičnico, ker je delodajalec nesramen in ti ne da, je pa seveda vsa zasluga na Mesecu in politiki. :D
Plus tega lahko Mesec da 100EUR več na mesec, lahko ti pa ta denar preko monopolnih podjetij pobere naslesnji mesec 1,2,3... omrežnine, trošarine, cestnine,... in ostala orodja, ki jih politika ima! :D jao..
In to je tako ko se zvijašo plače javnemu sektorju zaradi stavke. Ta denar, ki se da dodatno, se ni nekje ustvaro, plače se ne povišajo, ker je država naredila dodatna delovna mesta in ustvarila nove davke, pač pa so enostavno nekomu vzeli! :D
Zgodovina sprememb…
ššš ::
To so osnove, kako pa drugače pri nas še ovrednotijo delo kot z višino plače. Ne vem kaj nevone ni jasno.
Moj kolega je že pred časom rekel, da se mu ne splača biti vodja izmene za 100€ več in ga po domače jebejo od zgoraj in spodaj. Je raje navaden delavec na doplačanem minimalcu.
Isto ta teden v naši firmi: nihče noče bit vodja proizvodnje, vodja oddelka,... Folk je skužil, da se jim za par 100 evrov več na mesec tega ne da it. Razlika med delavcem pa vodjo je približno enaka, kot če se eden vozi iz 50km oddaljenga kraja, drugi pa je lokalc.
Unilseptij ::
Vedno me fascinira ta popolna brezbrižnost do ljudi, ki dejansko prejemajo minimalno plačo... predvidevam, da nihče, ki dvigu nasprotuje, ni med njimi, čeprav jih je ogromno... 2/3 zaposlenih namreč prejemata plačo nižjo od povprečne. Tudi mi ni jasno, kako da je nekako kar normalno zagovarjati, da naj imajo ljudje čim nižje plače, razen seveda "visoko strokovnih" in "vodstvenih kadrov", za katere pa je vsaka plača prenizka in rabimo socialne kapice, nižjo dohodnino, itd. Kdaj se nam je zgodil ta obrat? Visoke plače so v splošnem vendar nekaj dobrega, stara mantra, da to povečuje inflacijo se seveda nikoli ne uresniči, inflacijo poganja tiskanje denarja (in v zadnjem času pomanjkanje osnovnih dobrin kot so energija, hrana, itd), ki mu teh par 10 ali 100 milijonov za povišanje minimalne plače ne seže niti do kolen.
V glavnem nasprotovanje dvigovanju plač sloni na popolnoma zgrešeni, nori in očitno navijaški logiki, ki jo mora vsaj večina, ki dejansko dela za drobiž, zavrniti... čeprav tudi tu ne izključujem možnosti, da so ljudje že tako oprani, da bodo povišanje lastnih plač razumeli kot dokaz nesposobnosti vlade
.
V glavnem nasprotovanje dvigovanju plač sloni na popolnoma zgrešeni, nori in očitno navijaški logiki, ki jo mora vsaj večina, ki dejansko dela za drobiž, zavrniti... čeprav tudi tu ne izključujem možnosti, da so ljudje že tako oprani, da bodo povišanje lastnih plač razumeli kot dokaz nesposobnosti vlade
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Unilseptij ()
Unilseptij je izjavil:
Vedno me fascinira ta popolna brezbrižnost do ljudi, ki dejansko prejemajo minimalno plačo... predvidevam, da nihče, ki dvigu nasprotuje, ni med njimi, čeprav jih je ogromno... 2/3 zaposlenih namreč prejemata plačo nižjo od povprečne. Tudi mi ni jasno, kako da je nekako kar normalno zagovarjati, da naj imajo ljudje čim nižje plače, razen seveda "visoko strokovnih" in "vodstvenih kadrov", za katere pa je vsaka plača prenizka in rabimo socialne kapice, nižjo dohodnino, itd. Kdaj se nam je zgodil ta obrat? Visoke plače so v splošnem vendar nekaj dobrega, stara mantra, da to povečuje inflacijo se seveda nikoli ne uresniči, inflacijo poganja tiskanje denarja (in v zadnjem času pomanjkanje osnovnih dobrin kot so energija, hrana, itd), ki mu teh par 10 ali 100 milijonov za povišanje minimalne plače ne seže niti do kolen.
V glavnem nasprotovanje dvigovanju plač sloni na popolnoma zgrešeni, nori in očitno navijaški logiki, ki jo mora vsaj večina, ki dejansko dela za drobiž, zavrniti... čeprav tudi tu ne izključujem možnosti, da so ljudje že tako oprani, da bodo povišanje lastnih plač razumeli kot dokaz nesposobnosti vlade.
Seveda, da nismo proti! :D Problem je, ker Mesec to dela vedno oz danes na jutri. Mesecu zapupat finančno stabilnost države pa ne vem no! :D
Luka Mesec, rojen 1. julija 1987 v Kranju, je koordinator Levice in poslanec državnega zbora od leta 2014. Rodil se je v Kranju, odraščal v Železnikih, gimnazijo obiskoval v Škofji Loki, diplomiral pa je iz evropskih študij na Fakulteti za družbene vede Univerze v Ljubljani.
Vidiš tukaj ti kje, da bi se kje učil osnove ekonomije? :D
Kaj se uči na FDV?
FDV razvija in poučuje predvsem družboslovne vede, kot so:
Komunikologija
– medijske in komunikacijske študije
– tržno komuniciranje in odnosi z javnostmistudent
Kulturologija
– študije kultur in ustvarjalnostistudent
Politologija
– javne politike in uprava
– študije politike in državestudent
Mednarodni odnosistudent
Novinarstvostudent
Obramboslovjestudent
Sociologija
– splošna sociologija
– kadrovski menedžmentstudent
Družboslovna informatika
Zgodovina sprememb…
Mesec bi lahko za 1000EUR na mesec, malo znižal prispevke, nekaj bi dodali delodajalci in je to to! :D tako pa vedno samo vzame? :D so kaj prišparali politiki, da dvignemo? Tudi ne! :D
In kaj sledi ponavadi dvigu plač? Ja dvig cen menda! :D 100EUR na mesec je 1/10 plače. Če dvigne potem država vse storitve za 1/10 ti, jaz, gospodarstvo nismo imeli nič od tega, pač pa samo nekaj državnih firm in nadzornikov! Jankovič je dvignil cene parkirnin za 30-40 posto! :D Torej dvigujejo, da jim lažje daš in ne jamraš.
In kaj sledi ponavadi dvigu plač? Ja dvig cen menda! :D 100EUR na mesec je 1/10 plače. Če dvigne potem država vse storitve za 1/10 ti, jaz, gospodarstvo nismo imeli nič od tega, pač pa samo nekaj državnih firm in nadzornikov! Jankovič je dvignil cene parkirnin za 30-40 posto! :D Torej dvigujejo, da jim lažje daš in ne jamraš.
Zgodovina sprememb…
Unilseptij je izjavil:
V glavnem nasprotovanje dvigovanju plač sloni na popolnoma zgrešeni, nori in očitno navijaški logiki, ki jo mora vsaj večina, ki dejansko dela za drobiž, zavrniti... čeprav tudi tu ne izključujem možnosti, da so ljudje že tako oprani, da bodo povišanje lastnih plač razumeli kot dokaz nesposobnosti vlade.
Bla bla bla. Janša je hotel povečat VSE plače na račun dohodnine in ste kričali kako je to slabo, menda predvsem za reveže. Če bi bilo državi res kaj do ljudi bi rekla ok, vi dajte 100 evrov večji bruto, mi bomo pa za 100 evrov znižali prispevke. 150 evrov večji neto čez noč. Ampak država ne da niti evra, še nove davke nalaga. Tudi na minimalno plačo. Tudi zdaj bojo morale firme dvignit za 150 evrov da bo delavec dobil 100 evrov. Kdo bo pobral 50 razlike?
Tako da...odjebite.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Utk ()
Nič ne štekate žal... Luka nikomur nič ne jemlje, samo "presežna vrednost", ki si jo odreže delodajalec, se bo zmanjšala. Ves ta denar zasluži z delom delavec, to je tudi nekaj, kar vam ne gre v glavo, vidite samo malo manjše dobičke, pa je že panika.
Glede davkov ne bom šel v brezvezno in prazno polemiko.. to je vse, kar vam je ostalo, pri čemer še vedno nihče ni povedal, kako so se davki res povečali in kje, oz. kako se je (celokupni) materialni položaj ljudi poslabšal zaradi norega "višanja" davkov te vlade.
Glede davkov ne bom šel v brezvezno in prazno polemiko.. to je vse, kar vam je ostalo, pri čemer še vedno nihče ni povedal, kako so se davki res povečali in kje, oz. kako se je (celokupni) materialni položaj ljudi poslabšal zaradi norega "višanja" davkov te vlade.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Unilseptij ()
To vprašanje je enako butasto kot če bi rekli, da dokaži da zarad višjega minimalca ljudje boljše živijo. Samo da bi ti to še težje dokazal.
Ni problem da bo manjši dobiček. Problem bo tam kjer bo večja zguba in zaprtje. Potem boste pa spet opletali z delavskimi odkupi in podobnim sranjem, kar samo še poslabša stvar.
Ni problem da bo manjši dobiček. Problem bo tam kjer bo večja zguba in zaprtje. Potem boste pa spet opletali z delavskimi odkupi in podobnim sranjem, kar samo še poslabša stvar.
Zgodovina sprememb…
delavec44 ::
Unilseptij je izjavil:
Nič ne štekate žal... Luka nikomur nič ne jemlje, samo "presežna vrednost", ki si jo odreže delodajalec, se bo zmanjšala. Ves ta denar zasluži z delom delavec, to je tudi nekaj, kar vam ne gre v glavo, vidite samo malo manjše dobičke, pa je že panika.
Ko se bodo zaradi dviga plač cene povišale, tudi ne bo nikomur nič vzel? Naivneži mislite, da bodo firme požrle ta strošek. Tudi v JU, vrtci, šolstvu, zdravstvu...
Poglej cene vrtcov zaradi zvišanja plač v JU recimo. Poglej cene v domovih za ostarele.
Tuje firme bodo pa še raje šle kam drugam. Že tako smo zelo neprivlačna država z preveč birokracije in nestanovito davčno politiko.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: delavec44 ()
Unilseptij je izjavil:
Meni je neverjetno, da ima minister za delo v našem primeru Luka Mesec, pravico, da nastavlja minimalno plačo, ki ni imel niti 1 ure ekonomije, ni vodil 1 firme, ni imel 1 izkušnje, da bi delal z financami. Je Lukec predstavil kake izračune?
Torej kaj pomaga Lukecu ima kak izračun, da bo teh 200EUR, ki jih bo vzel delodajalcem in dal 100EUR državi in 100EUR delavcu na mesec. torej kam bo dal teh 100EUR več, ki jih bo dobil in kako je prepičan, da se ne bodo podražile stvari. Ker če bo šlo vse ostalo zaradi tega za 11% smo gor si vrgel denar stran, in delavec in delodajalec!
Zgodovina sprememb…
preveč je tole za sobotno popoldne, vidim, da ste zavezani nakladanju do bridkega konca... Jaz le upam, da tole izpeljejo in par 100 tisoč ljudem malo olajšamo vse skupaj. Vse prerokbe o katastrofičnih negativnih posledicah takih ukrepov so se vedno v preteklosti izkazale za bulšit, tako bo brez dvoma tudi tukaj, zato nima smisla izgubljati besed, zdi se mi da kar kopirate "argumente" iz preteklosti, ki so dokazano traparija.
Unilseptij je izjavil:
preveč je tole za sobotno popoldne, vidim, da ste zavezani nakladanju do bridkega konca... Jaz le upam, da tole izpeljejo in par 100 tisoč ljudem malo olajšamo vse skupaj. Vse prerokbe o katastrofičnih negativnih posledicah takih ukrepov so se vedno v preteklosti izkazale za bulšit, tako bo brez dvoma tudi tukaj, zato nima smisla izgubljati besed, zdi se mi da kar kopirate "argumente" iz preteklosti, ki so dokazano traparija.
In kaj misliš, da se gre tukaj pri Mesecu? Teh 100EUR, ki jih bi dal delavcem ali za teh 100EUR, ki jih bo dobil od delodajalcev? Dvigne bencin gor, dvignejo omrežnine, dvignejo cestnine, dvignil bo vinjeto :D in je pobral še teh 100EUR delavcu! ;)
Zgodovina sprememb…
Jaz sem za 1000 neto minimalno. Ampak država naj zniža prispevke da bojo ostali nominalno enako visoki. In naj zviša plače v JS vsem po plačnih razredih navzgor, ne pa da direktorji dobivajo navodila da morajo vse pod nekim razredom uvrstit v razred, ki ga po novem dosega minimalc. To je absurdno, in čisto enako kot smo imeli prej, pred to strašno reformo, ki je 15 let ni nihče drug speljal...
Sem se zadnjič ravno pogovarjal z enim avtobusnim prevoznikom privatnikom, da bi rad zamenjal vozni park, stane 1 leto star avtobus 400 000EUR :D Kje in kako to zaslužiti in dobiti nazaj ter odplačati v nekem doglednem času? :D haha Že stroški so taki, da mu stranke ob cenah samo zavijajo z očmi. Seveda bo Lukec reko, da vozi stari avtobus in šraufaj pa bo! :D
Zgodovina sprememb…
ripmork ::
Unilseptij je izjavil:
Glede davkov je bilo povedanega in razloženega ogromno (v praktično vseh političnih temah, konstantno). Edini dosežek aktualne vlade je nabijanje porabe v JS in davkov na vseh področjih (posledično pa odhajanje podjetij drugam, kjer lahko delavce boljše plačajo, padanje kupne moči prebivalstva in jamranja glede podražitev vsepovsod). Sam če ignoriraš neprijetne informacije in ne razumeš, da je to vse skupaj povezano, si si sam kriv.

Mato989 ::
Mene najbolj zanima zakaj leva vlada goloba ko je uredila plačno lestvico ni zapisala da je prvi razred minimalen IN DODATNO da se vsi razredi uskladijo z faktorjem 1.03
Tako bo spet isti problem v javnem sektorju
Kaki loleki
Tako bo spet isti problem v javnem sektorju
Kaki loleki
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115
Napaka je že to da se usklajuje neto plača. Morala se bi bruto.
Da se razredi v JS ne avtomatsko preračunajo pa itak ne bom nikoli razumel.
Zgodovina sprememb…
Magic1 ::
Se je treba zavedat, da bodo šle posledično tudi pokojnine gor. Verjetno bo treba bolj obdvčit "nadpovprečne" plače, da se bo prineslo denar not. Dodatno obdavčit vse nad 1500€ bruto...
Magic
mojsterleo ::
Moja plača je uradna minimalna in s tem da dobivam še kup dodatkov, vsega skupaj na TRR mesečno okrog 1700 eur. Kar pomeni da je 40 % moje plače pokrite z nekimi dodatki in učinkom dela. Delam pa v storitvenem sektorju pri privatniku, manjše podjetje.
Delodajalec noče dvigniti bruto plače češ da so davki previsoki in da že za majhen dvig bruto plače je treba državi ful doplačati. Bom odkrito reke da je to predvsem patetičen izgovor in da se za vse najde denar samo za plače ne, zato dvig minimalne plače podpiram. V bistvu mi je vseeno če bo šla cena kruha in majoneze navzgor, pa cena letne nastanitve za počitnice. Bo pa pač načelo trga naredilo svoje.
Primer: Včeraj sem šel v Hoferja in so veliko rednih cen spustili, tako da sem opravil izjemno ugoden nakup. Z nasmehom sem šel iz trgovine. Še je upanje.
Delodajalec noče dvigniti bruto plače češ da so davki previsoki in da že za majhen dvig bruto plače je treba državi ful doplačati. Bom odkrito reke da je to predvsem patetičen izgovor in da se za vse najde denar samo za plače ne, zato dvig minimalne plače podpiram. V bistvu mi je vseeno če bo šla cena kruha in majoneze navzgor, pa cena letne nastanitve za počitnice. Bo pa pač načelo trga naredilo svoje.
Primer: Včeraj sem šel v Hoferja in so veliko rednih cen spustili, tako da sem opravil izjemno ugoden nakup. Z nasmehom sem šel iz trgovine. Še je upanje.
Nikjer ne piše da boš zarad višje minimalne dobil več. Bo pač manj dodatkov.
Ps, hofer je zadnjih par mesecev ful dvignil cene, da je zdaj lahko dal te oznake za nižjo redno ceno. Čeprav je ta nova nižja redna cena vseeno par procentov višja kot je bila redna redna cena 2, 3 mesce nazaj.
Ps, hofer je zadnjih par mesecev ful dvignil cene, da je zdaj lahko dal te oznake za nižjo redno ceno. Čeprav je ta nova nižja redna cena vseeno par procentov višja kot je bila redna redna cena 2, 3 mesce nazaj.
Baja ::
a niso dodatki tudi obdavčeni? jaz dobivam vsaki mesec stimulacijo pa se od tega kar lepo davki plačajo. zdaj edino ce muti s kako kilometrino, ...
ti pa z nizjo osnovo zbije recimo dodatek na delovno dobo, ker je zracunan od osnovne plače. verjetno pa je razlog, da noče dvignit osnove, ker ti jo potem tezko zbije. stimulacijo pa ti lahko komot poreže kdaj hoče.
ti pa z nizjo osnovo zbije recimo dodatek na delovno dobo, ker je zracunan od osnovne plače. verjetno pa je razlog, da noče dvignit osnove, ker ti jo potem tezko zbije. stimulacijo pa ti lahko komot poreže kdaj hoče.
mojsterleo ::
mojsterleo je izjavil:
Moja plača je uradna minimalna in s tem da dobivam še kup dodatkov, vsega skupaj na TRR mesečno okrog 1700 eur. Kar pomeni da je 40 % moje plače pokrite z nekimi dodatki in učinkom dela. Delam pa v storitvenem sektorju pri privatniku, manjše podjetje.
Jaz sem dobil za delo na terenu po svetu okoli 3000EUR neto, za USA malo, za Ukrajino veliko. Za plačo okoli 3.000 EUR neto v Sloveniji običajno velja:
bruto je približno med 4.500 EUR in 5.200 EUR,
odvisno od olajšav in osebnih okoliščin.
Torej bi moral dati šefe za nas, najman 5000EUR. Tako pa je dal minimalca, pa ne vem, če je bil takrat sploh 1000EUR bruto in 2000EUR je sčaral v obliki dnevnic, prevoznih stroškov, malice... To je 1 zaposlen. Vidiš razliko, sedaj pa računaj, če imaš 40 zaposlenih in koliko to znese na leto. In ja vse se vlagalo naprej v firmo in ni bilo nekega pederišenja.
Vse firme in tudi s.p. nimajo prvega meseva bolniške, tako, da če si s.p. in imaš dva zaposlena in oba na bolniški 30 dni. Je kar jeba in tisti EUREUREUREUR na računu ne izgledajo več lepo. Ampak kaj češ to Mesecu praviT! :D
Zgodovina sprememb…
sbawe64 ::
To so osnove, kako pa drugače pri nas še ovrednotijo delo kot z višino plače. Ne vem kaj nevone ni jasno.
Moj kolega je že pred časom rekel, da se mu ne splača biti vodja izmene za 100EUR več in ga po domače jebejo od zgoraj in spodaj. Je raje navaden delavec na doplačanem minimalcu.
Ja, morda ima on prenizko plačo, ampak kakšno ima to vezo s pogajanji za minimalno plačo? Nobene. Naj si izpogaja višjo plačo. A tebi se pa zdi prav, da se šverca na minimalkarjih? Sej je ja bistveno bolj sposoben, a ne?
o+ nevone
Zakaj mora pa država predpisovat plačo odraslim ljudem, se niso sposobni sami dogovorit?
Fora je v tem, da ko smo šli mi delati v npr. Avstrijo kot slovenska firma, so nam morali plačati najmanj minimalno avstrijsko plačo! To pomeni, da mi nismo mogli delat pod ceno za slovenske evriče! ;) Če delaš na Nizozemskem, ti morajo dati najmanj minimalno nizozemsko plačo,.... itd! V Nemčiji imajo tudi minimalno urno postavko!
Vsaka normalna država ima to poštimano! ;)
Takih specialcev ne manjka
slo minimalc za nemški baustel
https://www.ess.gov.si/iskalci-zaposlit...
2020 is new 1984
Corona World order
Corona World order
feryz ::
To je napisano zate, ker ti temu verjameš.
Razen če ti ob podpisu pogodbe dajo še plan evakuacije, če slučajno inšpekcija v Nemčiji obišče gradbišče. Ker bodo inšpektorji v takem primeru najprej vprašali za pogodbo za delo in zadnje tri plače.
Razen če ti ob podpisu pogodbe dajo še plan evakuacije, če slučajno inšpekcija v Nemčiji obišče gradbišče. Ker bodo inšpektorji v takem primeru najprej vprašali za pogodbo za delo in zadnje tri plače.
Moj kolega je že pred časom rekel, da se mu ne splača biti vodja izmene za 100EUR več in ga po domače jebejo od zgoraj in spodaj. Je raje navaden delavec na doplačanem minimalcu.
Ja, morda ima on prenizko plačo, ampak kakšno ima to vezo s pogajanji za minimalno plačo? Nobene. Naj si izpogaja višjo plačo. A tebi se pa zdi prav, da se šverca na minimalkarjih? Sej je ja bistveno bolj sposoben, a ne?
o+ nevone
Zakaj mora pa država predpisovat plačo odraslim ljudem, se niso sposobni sami dogovorit?
Vsaka normalna država ima to poštimano! ;)
Takih specialcev ne manjka
slo minimalc za nemški baustel
https://www.ess.gov.si/iskalci-zaposlit...
To te še prijavijo ne v Nemčiji. :D drugače ti morajo dati vsaj nemško minimalno plačo kolikor je meni zmano.
zobnik ::
Seveda ker požrešni delodajalci niso višal plače glede na stroške bo to morala storit vlada.
A se sploh zavedajo kolk se je v zadnjih 4 letih vse podražil, vsaj +50%, plače so šle gor pa kolk 10%
A se sploh zavedajo kolk se je v zadnjih 4 letih vse podražil, vsaj +50%, plače so šle gor pa kolk 10%
Glede na reklame tvoje vlade, plače za 26%. Kaj šele v JU.
https://info360.si/politika/plakati-gib...
https://info360.si/politika/plakati-gib...
Zgodovina sprememb…
Seveda ker požrešni delodajalci niso višal plače glede na stroške bo to morala storit vlada.
In sedaj bo tale 100EUR na mesec več rešil vse težave draginje! ;) Tisti so tako lahko zaporosili za socialno pomoč, če je komu manjkalo 100EUR. Nekateri tu pravimo, da ne bo, ker bo sedaj še več ljudi na minimalni plači, kot je bil prej, cene bodo pa itak prilagodili in mesec lahko dviga minimalno plačo in bo še več ljudi, dokler ne pridemo do 100%. Torej vsi na minimalcu.
Kaj misliš, da si boš potem lahko več privoščil? :D
Zgodovina sprememb…
nikakor ne, zato je v resnici rešitev, da moramo minimalno plačo znižati... potem se bo vse lepo uredilo samo od sebe.... harmonkar, kje si
Ne, mi nič ne "moremo". Država mora vsaj poskušat znižat svoje stroške, tega ne dela, tako da se škoda menit o tem da bi vedela kaj bi drugi "morali" delat s svojim denarjem.
Unilseptij je izjavil:
nikakor ne, zato je v resnici rešitev, da moramo minimalno plačo znižati... potem se bo vse lepo uredilo samo od sebe.... harmonkar, kje si![]()
Kot je bilo že prej povedano, bi se pogajali za vsako panogo posebej. ;) In potem bomo šolali ljudi in imeli zastonj šolstvo, da bomo lahko imeli izobražene Slovenke za čistilke. Namesto da bi tam dali manj, da bodo naše Slovenke šle za medicinske sestre in tam dali več. Tako pa podpiramo vsak jeben poklic brez dodane vrednosti. Tako pa bosta imela, čistilka, medicinska sestra, prodajalka v trafiki in oni za tekočem trakom,... isto plačo 1000€.
Zelo "zdravo za družbo in gospodarstvo", sicer bi pa tole od Meseca lahko pričakovali!
Mogoče bi bilo res bolje, da minimalno plačo ukinemo in naj trg naredi svoje. Niti ne bi bili edini.
johnnyyy ::
Večina ljudi se ne zaveda da je pri nas največji zaposlovalec Republika Slovenija. Če govorimo o grdih kapitalistih kot delodajalcih, potem je država z naskokom največji kapitalist pri nas.
Razredi v JS se avtomatsko ne preračunavajo, saj ima država ogromno zaposlenih na minimalcu. Vse snažilke, hišniki, varnostniki, kuharji, pomočniki v kuhinji itd. vse to je na minimalcih ali malce nad tem. In povečanje minimalne plače negativno vpliva na naš proračun. Če bi spremenili vse razrede pa bi bila katastrofa še večja. Zato raje nategujemo svoje zaposlene. Jbg, mi smo kapitalistična država, ki se pretvarja, da je socialna.
Mogoče bi bilo res bolje, da minimalno plačo ukinemo in naj trg naredi svoje. Niti ne bi bili edini.
Ukinit ni smiselno, je pa treba narediti po dejavnostih in poklicih, kot ima Avstrija.
Saj to sem misli. Ukinemo državno uravnilovko in se sindikati izpogajajo za sektor. Enako kot delajo že sedaj.
Zgodovina sprememb…
Ukinit ni smiselno, je pa treba narediti po dejavnostih in poklicih, kot ima Avstrija.
Saj to sem misli. Ukinemo državno uravnilovko in se sindikati izpogajajo za sektor.
Tako! Pa ne more ena medicinska sestra hoditi v sredjo šolo in višjo, na koncu pa ima isto minimalno plačo, kot čistilka z 6 razredi OŠ. Oni iz faxa pa ima 200EUR več mogoče. V čem je potem smisel, da hodiš v šolo in da sprejemaš odgovornost? In cene bodo šle gor, lahko dodamo še kak RioMare v košarico pa bo minimalna plača 1200EUR neto! Neki cilji pa ja morajo biti postavljeni. Halo Lukec, daj nam vsem 1500EUR pa bo, pa ti grem sneg kidat pred občino, na volitvah sigurno dobi! ;)
Zgodovina sprememb…
Večina ljudi se ne zaveda da je pri nas največji zaposlovalec Republika Slovenija. Če govorimo o grdih kapitalistih kot delodajalcih, potem je država z naskokom največji kapitalist pri nas.
Razredi v JS se avtomatsko ne preračunavajo, saj ima država ogromno zaposlenih na minimalcu. Vse snažilke, hišniki, varnostniki, kuharji, pomočniki v kuhinji itd. vse to je na minimalcih ali malce nad tem. In povečanje minimalne plače negativno vpliva na naš proračun. Če bi spremenili vse razrede pa bi bila katastrofa še večja. Zato raje nategujemo svoje zaposlene. Jbg, mi smo kapitalistična država, ki se pretvarja, da je socialna.
Kolk se pa tu v resnici prišpara, proti celi vojski srednje klase, ki ima 2 do 4 jurje bruto. Ko se enkrat izpogajajo neka razmerja, morajo držat. Ne more imet kuharca isto plačo kot njena pomočnica. Zato pa je tako kot je.
Drugo je pa to, da imaš potem celo vojsko zaposlenih na minimalcu, ki lahko (ne)delajo kar hočejo, goljufajo z urami, bolniškimi, in kradejo, pa jim nič ne moreš, ker če jih odpustiš, ne boš dobil nikogar, in je bolje jim pustit da odnesejo par 100 evrov kot pa bit brez.
Zgodovina sprememb…
zobnik ::
Namen dviga min.plače je da država čimveč pobere od delodajalcev, briga njih za delavce, od nekje se mora financirat javni sektor krivijo na koncu pa tiste ki so na socialni pomoč, češ da je to največji strošek socialne države. Leva vlada je vedno bila dobra v tem, da je lagala in iskala rešitve kako še bolj lagat in zavajat narod, d ajim nasede....in zgleda da deluje
Vredno ogleda ...
| Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
|---|---|---|---|
| Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
| » | Minimalna plača (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 19134 (5455) | MikeRotch |
| » | Dvig minimalne plače (strani: 1 2 3 4 5 6 )Oddelek: Problemi človeštva | 59319 (27143) | Malidelničar |
| » | Ali še v Slovenij kdo dela za manj kot minimalca? (strani: 1 2 )Oddelek: Problemi človeštva | 16908 (14254) | Invictus |