Forum » Loža » Minimalna plača na 1000€ neto
Minimalna plača na 1000€ neto
Malidelničar ::
Saj delodajalci so že šokirani ko jim gen z noče delat za male pare, zahtevajo boljše pogoje in dajo odpoved brez opozorila
Hmmmmmm. Torej v bistvu trg deluje in takšni državni posegi sploh niso potrebni?
Don't invest like a Joe. Invest like a Simon.
Squirrel ::
Kurzweil ::
Če se še malce navežem na s.p. in grindanje na začetku. Za tiste, ki začenjajo z s.p.-jem so navoljo tudi subvencije, nekdaj vem da je bilo v višini cca 5000€, na začetku, mislim da eno leto so razremenjeni prispevkov...
Kaj si ravno iz jame prilezel po 10 letih?
Tega že leta ni, plus je bilo premalo za eno leto, plus potem s.p. nisi smel zapreti 2 leti, plus nisi ga mogel zapreti dokler nisi poplačal dolgov FURSu, ki so bili vsak mesec večji, ker nisi mogel zapreti s.p.
Kar nekaj folka bankrotiralo, ko so nasedli obljubam države...
Tista subvencija je bila nateg...
Edino, kar danes dobiš, je ob prvem odprtju s.p. 50% popust pri prispevkih prvo leto in 25% drugo leto.
Kar se tega tiče sem v jami ja, ker se niti nisem zanimal, nazadnje, ko pa sem se, pa je bilo tako, da si dobil subvencijo, ali je bilo 4500€ ali 5000€ se ne spomnim, ampak je definitivno bila...
Ja, kaj pa misliš, da če dobiš 5k€, da ni nobenih pogojev, in če nimaš to za eno leto, pa da ni vredno nič, wtf
Ja seveda, da so bili pogoji, zato, da ne bi odprl s.p. vzel to subvencijo in zaprl... pa smo spet pri Balkanu...
Če ob odprtju s.p.-ja nimaš toliko kapitala, strank, znanja in posla, da boš preživel 2 leti s tem, da imaš nižje prispevke in dobiš subvencijo, wtf
Pač odpreš podjetje, ko nekaj znaš, imaš stvar zastavljeno, brand, stranke, znanje... potem pa je to samo bonus oz. booster, ti si res smešen... bankrotiraš
Če tebi ni dovolj da si upravičen 50% prispevkov off in drugo leto 25% prispevkov off, če to ni nič, potem pa plačuj celotne prispevke, če je vseeno oz. to ni nič
Ne rečem, da niso razmere zajebane, ni lahko začet, praktično nič... ampak daj prosim človek, ne pisat takšnih debilaštin.
Še enkrat, s.p. odpreš, ko si za to ready, če te zlomi 272€ in bankrotiraš, delaš nekaj hudo narobe.
Musashi ::
To moraš pa vprašati tiste, ki bi tako radi opletali s podjetnikovim po koprivah...
Podjetnikovim? To je tisto, ko vidiš podjetnike razlagati po TV koliko ljudi živijo, brez da bi se za sekundo ustavili in pomislili, kako dobro ti ljudje, delavci, živijo njih same.
Niso vsi za vse, je pa prav, da se ljudi za njihovo delo pošteno plača.
ja sem pravim, naredi firmo pa jih plačaj. veš kako je super in enostavno, te bodo delavci živeli.
Jaz pa pravim, da nihče ne naredi firme zato, da bo živel delavce, ampak naredi firmo in zaposli delavce, da bo sam z njihovim delom živel bolje - gre za vzajemno razmerje.
Nihče ne trdi, da so vsi za vodilne položaje ali da vsi želijo imeti in voditi podjetje, ampak da naj se ljudi plačuje pošteno. To, da jih imaš zaposlene, ne pomeni, da jih živiš ti, živijo se sami s svojim delom zate.
si zgoraj napisal da nas živijo delavci...pa btw, sam tudi menim da je vzajemen odnos, pa glede minimalca. noben pri meni nima manj od predlaganega minimalca neto. ampak pri meni, ker delamo tak posel in ker delamo tako zahtevno delo lahko. nekje pa pac ne gre. nekateri konkurirajo srbom, romunom, kitajcem, pa veliko je takih podjetij, prestrukturiranje ni enostavno. nekateri bodo enostavno zaprli vrata...
Saj delodajalci so že šokirani ko jim gen z noče delat za male pare, zahtevajo boljše pogoje in dajo odpoved brez opozorila
Prej so jih imeli pa za potrošni material, ki ga lahko zamenjajo, kadar se jim dvigne.
super vidis kako deluje trg. posege drzave sploh ne rabimo.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Musashi ()
Glugy ::
Mislim lepo je tistim ki niso na minimalcu govort kako je obup če se minimalc poveča na 1000 neto pa da se da z 1,3 nevemkok evrov najest na dan z kakšnim fižolom ipd. Ampak če pa si na tistem minimalcu ti pa ta dvig še kako veliko pomeni.
Delodajalci morajo biti pa tud vsaj tok sposobni da lahko prislužijo delavcu 1000 neto. Pod 1000 neto je dejansko že suženjska plača. Pa vem da je to za delodajalce 1735 EUR ampak vseen no. Jaz verjamem da so naši delodajlci dovolj brihtni in sposobni da znajo tud to na zeleno ničlo pripeljat.
Delodajalci morajo biti pa tud vsaj tok sposobni da lahko prislužijo delavcu 1000 neto. Pod 1000 neto je dejansko že suženjska plača. Pa vem da je to za delodajalce 1735 EUR ampak vseen no. Jaz verjamem da so naši delodajlci dovolj brihtni in sposobni da znajo tud to na zeleno ničlo pripeljat.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Glugy ()
karafeka ::
Musashi ::
dobr da verjameš, že zdaj selijo firme v Srbijo, Romunijo...
Potem ni čudno, da je št. zaposlenih v javni upravi vedno večje. Počasi bo edina opcija za šiht.
tocno to. samo ne vemo kdo bo to financiral. perpetuum mobile za js, ki bi financiral samega sebe še niso pogruntali. v nasi Levici sicer mislijo izgleda da obstaja.
To moraš pa vprašati tiste, ki bi tako radi opletali s podjetnikovim po koprivah...
Podjetnikovim? To je tisto, ko vidiš podjetnike razlagati po TV koliko ljudi živijo, brez da bi se za sekundo ustavili in pomislili, kako dobro ti ljudje, delavci, živijo njih same.
Niso vsi za vse, je pa prav, da se ljudi za njihovo delo pošteno plača.
ja sem pravim, naredi firmo pa jih plačaj. veš kako je super in enostavno, te bodo delavci živeli.
Jaz pa pravim, da nihče ne naredi firme zato, da bo živel delavce, ampak naredi firmo in zaposli delavce, da bo sam z njihovim delom živel bolje - gre za vzajemno razmerje.
Nihče ne trdi, da so vsi za vodilne položaje ali da vsi želijo imeti in voditi podjetje, ampak da naj se ljudi plačuje pošteno. To, da jih imaš zaposlene, ne pomeni, da jih živiš ti, živijo se sami s svojim delom zate.
si zgoraj napisal da nas živijo delavci..
Tisto je bil odgovor na manjko zavedanja s strani lastnika podjetja (direkt komentar, ki ga je pred nedavnim izjavil Joc Pečečnik, če te zanima) češ koliko delavcev on živi.
Ni delodajalec tisti, ki živi delavca. Takšen odnos se mi zdi ponižujoč. Tako, kot ti s svojim delom živiš delavca, tako tudi delavec s svojim delom živi tebe. Torej, kot se strinjava, gre za vzajemno razmerje.
Bellator ::
Mislim lepo je tistim ki niso na minimalcu govort kako je obup če se minimalc poveča na 1000 neto pa da se da z 1,3 nevemkok evrov najest na dan z kakšnim fižolom ipd. Ampak če pa si na tistem minimalcu ti pa ta dvig še kako veliko pomeni.
Strinjam se, ampak a ne bi bilo za tiste na minimalce fino, če pri strošku delodajalca 1735 dobili 1100 evrov, in bi zato tako delodajalci kot funcionarji namesto BMW 7 vozili BMW 5 (oziroma tisti delodajalci, ki zdaj vozijo serijo 5 bi vozili serijo 4)
Preveri koliko mtoseva si v resnici!
https://mojkviz.neocities.org/
https://mojkviz.neocities.org/
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Bellator ()
bm1973 ::
... nedolgo nazaj je bilo celo mogoče to, da nisi dobil niti minimalne plače in je država doplačala ...
Ne laži, nič ni država doplačevala do minimalne plače, je kar lepo delodajalec dal.
Ja, zakaj je pa raje doplačeval do minimalne, namesto podelil minimalno. Nam zaupaš še to? Ali pa ti povem jaz?
Zato, ker prišparaš pri prispevkih, simple...
A je treba to narisat?!?!?
delavec44 ::
Če dvignejo minimalca, se vsa placna razmerja spet porušijo. Cene grejo gor, ker so stroški dela večji ali pač le zato, ker imajo ljudje več denarja. Na koncu so minimalci še večji reveži. Začaran krog.
David Mayer ::
Seveda, cenzusi (ali kako se tistim pragovom reče) niso revalorizirani, marsikdo v Sloveniji zna biti z malenkost višjo plačo na slabšem kot prej. Ampak to, kot izgleda, ni problem.
Utk ::
Nihče nima nič proti 1000 evri neto minimalca.
Ampak, če se bojo na ta račun povečale skoraj vse plače, bo država pobrala več prispevkov. Bo država za ta znesek povišala dohodnino in znižala prispevke? Ne bo.
Višje plače pridejo iz višje produktivnosti. Je država pri sebi dvignila produktivnost, znižala stroške? Plačuje manj najemnin za svoje stavbe, manj za druge stroške, je zoptimizirala svoje procese, je zmanjšala zadolževanje da bi prišparala pri obrestih? Ni.
S kako pravico zahteva od drugih, če sama pri sebi ne naredi ničesar?
Ja, naj bo 1000 neto, ampak država bo s tem dvigom zaslužila, cene bojo šle gor, več bo pobranega ddv, dohodnine, prispevkov, plačali bomo pa mi. Naj se odpove tem dodatnim dohodkom, pa bomo verjeli, da ji je res mar za ljudi. Tako ji ne. Mesec ima pa itak bistveno prekratko lajtngo, da bi karkoli od tega razumel.
Ampak, če se bojo na ta račun povečale skoraj vse plače, bo država pobrala več prispevkov. Bo država za ta znesek povišala dohodnino in znižala prispevke? Ne bo.
Višje plače pridejo iz višje produktivnosti. Je država pri sebi dvignila produktivnost, znižala stroške? Plačuje manj najemnin za svoje stavbe, manj za druge stroške, je zoptimizirala svoje procese, je zmanjšala zadolževanje da bi prišparala pri obrestih? Ni.
S kako pravico zahteva od drugih, če sama pri sebi ne naredi ničesar?
Ja, naj bo 1000 neto, ampak država bo s tem dvigom zaslužila, cene bojo šle gor, več bo pobranega ddv, dohodnine, prispevkov, plačali bomo pa mi. Naj se odpove tem dodatnim dohodkom, pa bomo verjeli, da ji je res mar za ljudi. Tako ji ne. Mesec ima pa itak bistveno prekratko lajtngo, da bi karkoli od tega razumel.
kow ::
Gre za razmerja med placami. Ce dvignes na jurja, moras dvigniti tudi tistemu, ki ima danes 1200 itd. Meni se jurja minimalna ne zdi previsoka, problem je, da nekdo vlece lahko 3x vec, z relativno malo obdavcitvijo, hkrati pa imas nekoga s 3x z zelo visoko obdavcitvijo.
Resitev je v odpuscanju v javnem sektorju, ki bi potem lahko dvignila place.
Resitev je v odpuscanju v javnem sektorju, ki bi potem lahko dvignila place.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: kow ()
krho ::
Kar naj dajo 1000€.. Pa nič dvignit razrede za vrtec.. bodo vse kar bodo dobili dali za vrtec, sploh, če majo mulca v jaslih. Ker jaz dvomim, da bodo šli razredi za vrtec gor toliko kot bo šel minimalc gor. o sedaj niso šli.
si.Mail odprto-kodni odjemalec elektronske pošte. - http://www.simail.si
Uredite si svojo zbirko filmov, serij in iger - http://xcollect.sf.net
Uredite si svojo zbirko filmov, serij in iger - http://xcollect.sf.net
blink ::
kow ::
Vsi smo proti centralnoplanski uravnilovki. Razen, ko je treba znizati obrestne mere, da resimo srednji razred, da ne izgubi nepremicnine ;)
... nedolgo nazaj je bilo celo mogoče to, da nisi dobil niti minimalne plače in je država doplačala ...
Ne laži, nič ni država doplačevala do minimalne plače, je kar lepo delodajalec dal.
Ja, zakaj je pa raje doplačeval do minimalne, namesto podelil minimalno. Nam zaupaš še to? Ali pa ti povem jaz?
Zato, ker prišparaš pri prispevkih, simple...
A je treba to narisat?!?!?
Ni treba narisati, vemo, da se je za voljo lastnega večjega profita tako goljufalo delavca.
Če dvignejo minimalca, se vsa placna razmerja spet porušijo. Cene grejo gor, ker so stroški dela večji ali pač le zato, ker imajo ljudje več denarja. Na koncu so minimalci še večji reveži. Začaran krog.
V osnovi to drži... dokler ne pridem do tega, da se minimalna plača ni dovolj dvigovala, cene vsega pa... torej neglede na to, da se minimalne plače niso dovolj dvignile (po našem zakonu), so cene VSEENO še gor.
Kaj potem predlagate, da dobi folku, ki ima minimalno plačo, da vržemo pred vhodna vrata vsak mesec 15 paketov Eurospin makaronov in to je to, ker je naše gospodarstvo vedno manj konkurenčno pa bomo nižali minimalno plačo. Pa da se ne boš pozabil 30 min pred službo čipirat, drugače ti režem še tistih par centov.
Ko ravno umenjate JS, tudi jaz sem mnenja, da ga je odločno preveč, nisem pa eden tistih, ki bi bil mnenja, da so vsi fikusi. Sem tudi mnenja, da je obremenitev plač s strani države previsoka, zato sem preventivno večkrat napisal, da bi bilo prav, da država pač pride nasproti in razbremeni plače, da ne pade vse na delodajalca.
V neki malce bolj razviti državi sicer deluje sistem, da ne določaš minimalnih plač, da trg to uredi sam, marsikje to deluje, pri nas pa vidite kako je... Balkan pač, kako čim bolj nekoga nategnit, kako čim manj plačat, kak čim manj dati državi... seveda imamo polno tudi takšnih, ki se jim ne plačujejo niti prispevki, da ne omenim delavcev iz Afrike in Azije... če ne bi bilo nekega spodnjega capa, si lahko samo predstavljate.
Ogromno sem med ljudmi, ki so iz severnih dežel, kjer se nekako spoštuje tudi dopust, ali se nadure izplačajo proper, ali pa do njih sploh ne sme pridet. Ne pa pri nas, ko folk dopusta ne more vzet, viška ne dobi plačanega, isto nadure.... lahko jih koristiš, edino problem je, ker nimamo dovolj delavcev, da bi jih sploh kdaj lahko koristil.
Vsak razumen človek se zaveda, da ne moreš trošiti več kot ustvariš, ampak tu ne govorimo o nekem luksusu, ampak dostojnem življenju človeka, ki zapravi 1/3 svojega življenja, da dela, kjerkoli že. Nihče me ne more prepričati, da je tistih par 10 fičnikov problem oz. če je, potem ima resen problem podjetje. Je pa tudi dejstvo, da če bi država usklajevala to minimalno plačo konstantno, seveda ne bi bilo takšnega šoka naenkrat. Je pa to po zakonu, da se tako plače usklajujejo, tako da sploh ne vem, kaj parlamentiramo. Tako pač je, ko odpreš podjetje, se pač zavedaš pravil, zakonov in davkov. Če ti je minimalna plača problem, potem boš tako prej kot slej propadel ali pa zgolj izkoriščaš delavce.
ripmork ::
Srž problema zviševanja minimalca je v tem, da dobro-namenski (a ekonomsko nepismeni) Meseci skušajo administrativno dvignit prosperiteto v državi. Kar enostavno ne deluje, ker višji minimalec zgolj dvigne stroške delodajalca, posledično se dvignejo cene storitev in izdelkov - in je hitro vse na istem (ali še malce slabšem kot prej), le da so cifre višje. Začaran krog, kot so že drugi napisali.
Prosperiteto bi se dvignilo s privabljanjem kapitala, vzpodbujanjem gospodarstva / podjetništva in ustvarjanjem novih delovnih mest z višjo dodano vrednostjo. Dodatno pa bi debirokratizacija / rezanje balasta v državni trošnji lahko pripomogla k nižji davčni obremenitvi državljanov. Zahteva pa vse omenjeno več truda (pa čistk v JS), zato nič ne gre v pravo smer. Je precej lažje le sprejemat populistične ukrepe, ki problem rešijo le navidezno za par mesecev.
Prosperiteto bi se dvignilo s privabljanjem kapitala, vzpodbujanjem gospodarstva / podjetništva in ustvarjanjem novih delovnih mest z višjo dodano vrednostjo. Dodatno pa bi debirokratizacija / rezanje balasta v državni trošnji lahko pripomogla k nižji davčni obremenitvi državljanov. Zahteva pa vse omenjeno več truda (pa čistk v JS), zato nič ne gre v pravo smer. Je precej lažje le sprejemat populistične ukrepe, ki problem rešijo le navidezno za par mesecev.
Srž problema zviševanja minimalca je v tem, da dobro-namenski (a ekonomsko nepismeni) Meseci skušajo administrativno dvignit prosperiteto v državi. Kar enostavno ne deluje, ker višji minimalec zgolj dvigne stroške delodajalca, posledično se dvignejo cene storitev in izdelkov - in je hitro vse na istem (ali še malce slabšem kot prej), le da so cifre višje. Začaran krog, kot so že drugi napisali.
Se sicer strinjam... ampak trenutno se pri nas minimalna plača ni usklajevala, kot bi se morala, cene v trgovinah pa so šle vseeno gor...
Drugi odstavek pa se v celoti strinjam in sem isto tudi napisal prej zgoraj... politika je tu zato, da pripravi pogoje in klimo, ki je čimbolj ugodna, recimo manj birokratizacije, manjša obremenitev plač, kvečjemi davek manj, kot davek več,... tu bi lahko našteval v neskončnost, dejstvo je, da ko imaš pogoje, potem je tudi tujih investitorjev več in čeprav imaš manjše davke in obremenitve, imaš seveda mnogo več gospodarstva, potrošnje, investicij, zaposlitev... ampak to je težko razložiti tem politikom... da pa bi stiskali delavčke s tem, da jim ne damo minimalno plačo normalno, pa ne vem... če bi bile stvari zastavljene normalno in bi se ta minimalna plača redno usklajevala in vse kar sem že prej pisal, ne bilo problem dati teh par fičnikov več za vse plače, ne samo minimalne. Tako pa na koncu nimaš nič od tega, ker gredo podjetja in investicije v tier 4 države, kot je Afrika, tier 3 države, kot je Romunija, Srbija, Bolgarija... ali pa tier 2 države, kot je Hrvaška, ki nas veselo dohiteva in vedno več investicij gre tja, tudi podjetja se selijo iz Slovenije na Hrvaško... to so ti major problemi, ne pa neka minimalna plača, ki mora biti takšna, da ljudje preživijo in živijo človeku odstojno življenje.
Pa ko že omenjamo hrano in ostale stvari... en problem je, ker trgovci stiskajo kmete in proizvajalce na minimalne odkupne cene, marže seveda visoke... potem država vsame previsok davek od osnovnih potrebščin in hrane, ravno prej sem omenjal 4% davek na hrano v sosednji državi... osnovna živila bi morali zamejiti... in ker tega seveda ne uspejo, hodi dosti ljudi tudi v tujino, sploh tisti ob meji, in tudi tu dobi država manj...
Potem pridemo do nepremičnin, kjer se mislim da sedaj že vsi dobro zavedamo problema, in ne, tudi tu se niso višale cene zaradi višanja minimalnih plač, ker se slednje niso uskajevale niti toliko, kot bi se morale. Tu dobimo seveda še en udarec, torej drage nepremičnine.
Lahko bi napisal roman, ampak ko sešteješ vse te stvari prideš pač do tega, da cene gredo gor, tudi če ne višaš plač. Seveda izkoristijo tudi višanje plač, ampak po večini bi rekel da so razlogi drugje. In potem smo bili celo priča temu, da ceno gredo konstantno gor, minimalne plače pa niti slučajno tako, torej je bolj fer tako, da cene gredo še vedno gor, tako kot do sedaj, plače pa ne bomo izplačali, zato ker nek s.p.-jevec ni sposoben izplačati te mizerne plače, s katero živiš kot čisto pravi revež. Najlažje je seveda stiskat te ljudi, ki nimajo nobene moči, večina nima niti sindikatov ali česarkoli pač, da bi kdo udaril po mizi.
mirancar ::
my take:
moja mama je 2 leti pred penzijo in je zgubila službo zaradi stečaja ene brez vezne trafike v ljubljani. Stečaj je tudi zaradi stalnega višanje minimalne plače. Ker je lastnica stanovanja brez kredita je za njo bil kater kol minimalec dovolj, tudi avta ni rabila ker je bila služba 200m stran. Zdaj je pač malo depresivna na zavodu in kao noče druge službe, ker ji je vse pretežko. Tam je bila srečna. Ampak Mesec mislim da ne vidi več kot samskega najemnika v Ljubljani.
Mamo pa mi en zakon zaradi katerega je tole menjenje o minimalni plače brez predmetno. Osnova za obračun minimalnih prispevkov je 60% povprečne plače. Z marcem 2026 se bo vzela osnova od 2025 in ta osnova bo preko 1500 eur (na uč cca 1540). Tako da najprej je treba tudi ta zakon popravit, sicer se avtomatsko plačuje "davek" kot da maš 1540.
moja mama je 2 leti pred penzijo in je zgubila službo zaradi stečaja ene brez vezne trafike v ljubljani. Stečaj je tudi zaradi stalnega višanje minimalne plače. Ker je lastnica stanovanja brez kredita je za njo bil kater kol minimalec dovolj, tudi avta ni rabila ker je bila služba 200m stran. Zdaj je pač malo depresivna na zavodu in kao noče druge službe, ker ji je vse pretežko. Tam je bila srečna. Ampak Mesec mislim da ne vidi več kot samskega najemnika v Ljubljani.
Mamo pa mi en zakon zaradi katerega je tole menjenje o minimalni plače brez predmetno. Osnova za obračun minimalnih prispevkov je 60% povprečne plače. Z marcem 2026 se bo vzela osnova od 2025 in ta osnova bo preko 1500 eur (na uč cca 1540). Tako da najprej je treba tudi ta zakon popravit, sicer se avtomatsko plačuje "davek" kot da maš 1540.
ššš ::
Kle ma full veze, al maš napremičnino in vrt al ne. Jst mam oboje in mi je jurja dost. Kredite sem odplačeval v mladosti, da mi zdej ni treba. No, za to ne moreš kr na enkat brutalno obdavčit nepremičnin, kot je to recimo Perjad hotla, ... ker boš mel 3/4 Slovencev na stradanju. Jurja plače pr 700 mesečne najemnine pač ne bo šlo.
jernejl ::
V osnovi to drži... dokler ne pridem do tega, da se minimalna plača ni dovolj dvigovala, cene vsega pa... torej neglede na to, da se minimalne plače niso dovolj dvignile (po našem zakonu), so cene VSEENO še gor.
Kaj potem šele porečemo glede rasti povprečne plače, ki je bila še bistveno nižja od rasti minimalne?
Analiza kaže, da se je minimalna plača v obdobju 2009–2025 nominalno povečala za 116 %, povprečna plača do leta 2024 pa za 66 %.vir
Kaj potem šele porečemo glede rasti povprečne plače, ki je bila še bistveno nižja od rasti minimalne?
Analiza kaže, da se je minimalna plača v obdobju 2009–2025 nominalno povečala za 116 %, povprečna plača do leta 2024 pa za 66 %.vir
Kot sem že prej napisal, pomembno je tudi to, da razmerja med plačami/plačilnimi razredi ostane stable in poštena, ker je seveda kritično, če hočeš imeti sistem nagrajevanja in motiviranja za bolj uspešne ljudi, ki so seveda dodana vrednost, tako za državo, kot za družbo.
Bom sicer pogledal tale .pdf ko pridem za desktop, ampak na telefonu pa trenutno res ne morem tega prebirat, edino, če boš tako prijazen, da ekstrahiraš bistvo.

kriptobog ::
Kar naj dajo 1000€.. Pa nič dvignit razrede za vrtec.. bodo vse kar bodo dobili dali za vrtec, sploh, če majo mulca v jaslih. Ker jaz dvomim, da bodo šli razredi za vrtec gor toliko kot bo šel minimalc gor. o sedaj niso šli.
Pri vrtcu se bo to itak sele naslednje leto potem poznalo. Za odlocbo se gledajo pretekli prihodki
Glugy ::
David Novak je izjavil:
Po dvigu minimalne plače je posledica vedno dvig cen.
Še vedno je pod črto boljše za tiste z minimalcem kot brez tega dviga.
Kot družba dela smo močni samo toliko kot je močan naš najšibkejši delovni člen. Tud tisti na minimalcih si zaslužijo dostojno življenje pa privoščit kaj več kot fižol.
Življenje je mal več kot samo minimum preživetja, je tud psihiološka potreba po dostojanstvu in tud temu da si lahko kdaj kej brez slabe vesti tud privoščiš ( al pa drugemu ).
Malidelničar ::
Ta slaba razmerja povezana z dvigi se v bistvu zelo čutijo. Veliko ljudi (nas) je izpadlo iz nekega srednjega razreda takrat ob in celo po krizi, ko so leve vlade še bolj sesule srednji razred in mu onemogočile ponovno formacijo (s prvim Pahorjevim dvigom minimalca). Jaz sem bil zaradi različnih faktorjev stisnjen v proletariat praktično še tam v boljših letih po l. 2016. Potem nam je šlo minimalno, malce bolje, kupno moč malce gor, pa uleti Šarec in zopet dvigne minimalca in se je sesulo.
Don't invest like a Joe. Invest like a Simon.
David Novak je izjavil:
Po dvigu minimalne plače je posledica vedno dvig cen.
Še vedno je pod črto boljše za tiste z minimalcem kot brez tega dviga.
Kot družba dela smo močni samo toliko kot je močan naš najšibkejši delovni člen. Tud tisti na minimalcih si zaslužijo dostojno življenje pa privoščit kaj več kot fižol.
Življenje je mal več kot samo minimum preživetja, je tud psihiološka potreba po dostojanstvu in tud temu da si lahko kdaj kej brez slabe vesti tud privoščiš ( al pa drugemu ).
Tist na minimalcu, tudi če se jutri dvigne na 1800, se bo zmeraj slabo počutil. Ampak kje je dostojanstvo, ko nekdo, ki res nekaj zna, nekaj dela, ima par ljudi pod sabo, odgovarja za nekaj, dobi 50 evrov več kot nekdo, ki se primaje v službo, kaj naredi ali ne, in spizdi domov brez vsake skrbi? Zato pustimo da ta razmerja ureja podjetje, ne pa minister brez dneva delovne dobe. Odpustit se pa tudi ne da nobenga, spet v glavnem zarad ministrov brez dneva delovne dobe. In ne, vsak si ne zasluži mimimalca, ali pa 1000 evrov. Če ne naredi tolk koristi, in še malo čez, si pač ne zasluži.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Utk ()
Orias ::
Kaj ti pomaga 1000 neto. Večini takim, ki so pod pragom revščine se bo samo razlika do minimalne plače spremenila. In kaj si naredil z tem ?
Po kolektivni pogodbi imaš recimo 900€ bruto, zakonsko določena plača je trenutno 1270€ bruto.
Bolj me jezi, da se predstavniki delodajalcev takoj oglasijo. Kaj pa ZSSS sekta naredi v dobro delavcev ? Oni pa samo z figo v žepu govorijo o socialnem dialogu.
Pa se že jočejo firme z miljonskimi dobički, kako ne bodo morale preživeti ipd. ali pa je zgovor Trump, Putin, Zelenski, Kitajska ... . Plemeniti je že v času plandemije covida izjavil, da je narod glup in to drži kot pribito.
Po kolektivni pogodbi imaš recimo 900€ bruto, zakonsko določena plača je trenutno 1270€ bruto.
Bolj me jezi, da se predstavniki delodajalcev takoj oglasijo. Kaj pa ZSSS sekta naredi v dobro delavcev ? Oni pa samo z figo v žepu govorijo o socialnem dialogu.
Pa se že jočejo firme z miljonskimi dobički, kako ne bodo morale preživeti ipd. ali pa je zgovor Trump, Putin, Zelenski, Kitajska ... . Plemeniti je že v času plandemije covida izjavil, da je narod glup in to drži kot pribito.
denabiker ::
iloveboobz je izjavil:
Glede na včerajšnji podatek, da je prehrambena košarica 172,69EUR (za eno osebo na mesec), je 1000 EUR za samsko osebo kar v redu, če si seveda nič ne privošči, samo hodi delat in spat. Jaz sem sicer šel malo računat in ta številka pomeni 1,8 EUR povprečno za en obrok (30 dni x 3 obroki). Kje so take cene našli, ali pa so uporabili celo kar jedilnik iz Dachaua za izračun, ne vem. Vem samo, da za 1,8EUR danes ne dobiš praktično nič.
A ti je treba 3 obroke jest zunaj? Če kuhaš doma, je tak proračun za hrano čisto ok za eno osebo.
Joj joj kakšne pišete, vsi normalni jemo kvalitetno hrano. Moraš uživati v razni pestri kvalitetni hrani, drugače nima smisla živeti. Kakšne cene omenjate, samo za grickat vmes recimo oreščki so 3 X toliko.
scipascapa ::
Glede na včerajšnji podatek, da je prehrambena košarica 172,69EUR (za eno osebo na mesec), je 1000 EUR za samsko osebo kar v redu, če si seveda nič ne privošči, samo hodi delat in spat. Jaz sem sicer šel malo računat in ta številka pomeni 1,8 EUR povprečno za en obrok (30 dni x 3 obroki). Kje so take cene našli, ali pa so uporabili celo kar jedilnik iz Dachaua za izračun, ne vem. Vem samo, da za 1,8EUR danes ne dobiš praktično nič.
to je taka laž....edino če nabaviš najceneješe testenine 500g, 1kg pa žreš skoz samo to? mislim danes pod 3-4€ doma ne narediš skoraj 0.
tikitoki ::
V Ljubljani rabiš ene 700 Eur za garsonjero. Pa hrana, pa ti ostane približno nič.
Koraaz ::
Vedno, ko je debata o dvigu minimalne plače vidim vzorec (da ne bom vsake izjave posebej citiral):
- jamr podjetnikov češ, da jih bo dvig minimalca pokopal, ker bodo namesto 1 miljona imeli samo 995K dobička.
Šef NLBja zasluži miljon € v enem letu, pa se usaja nad minimalcem, medtem, ko mora navaden delavec za tako plačo delat celo življenje. Dodane vrednosti pa dvomim, da proizvede za miljon, da lahko upraviči takšno plačo...medtem pa delavec gara, prenaša vso gnojnico vodilnih in se mu očita, da si še minimalca ne zasluži. Najbolj, da kar zastonj dela po nekaterih tu.
- jamr visokokvalificirane delovne sile, ki pravi, da bo dvig minimalca razvrednostil njihovo delo, ker se dviguje samo minimalc, ostale plače pa ne. Se strinjam, pošteno in spodobi se, da če se dvigne ena plača, se dvigne tudi druga. Ampak kako je dvig minimalca in ljudje na njem krivi za to, da je tvoja plača sedaj manjša in delo razvrednoteno? Saj niso delavci na minimalcu zadolženi za to, da določajo kakšno plačo boš imel, temveč tvoj delodajalec, ki pa seveda noče popraviti razmerja, ker mu je mar samo za njegovo dobrobit.
- da bomo, zaradi dviga minimalca slej ko prej vsi na minimalcih oz. na univerzalni plači, ko vsi zaslužimo enako količino neglede na zahtevnost dela kot v komunizmu. Isto kot zgoraj. Delodajalec je zadolžen, da popravi razmerje plač v podjetju.
- Zavist vseh tistih, ki imajo konkretno višje plače od minimalne, a ne morejo preboleti, da se njim plača ni dvignila, tistim na minimalcu pa se je, čeprav so še zmeraj na boljšem z višjo plačo, kot tisti na minimalcih. Halo, kako si lahko nekomu fouš, ker se je nekomu dvignil minimalc, pa še zmeraj služijo manj, kot ostali, ki niso na minimalcu???
- Nekdo je omenjal, zakaj nimamo tabele koliko ljudi je na minimalcu.
Te tabele sicer ni (oz. ne vem če obstaja), imamo pa tabelo o povprečni plači, ki kaže, da več kot 60% ljudi ne dosega praga povprečne plače, kar je zelo zgovorno. Podatki so sicer za leto 2022, ampak, dvomim, da se je vmes situacija izboljšala.
Trg dela ne deluje, ker če bi, bi se delodajalci bili pripravljeni pogajat, pa se ni. Ampak samo išče novo žrtev, ki jo bo lahko izkoriščal.
Ti ponudi plačo pod minimalcem, pa mu rečeš: "ni problema, lahko delam za minimalca, ampak mi daj tolikšnega, kot pravi zakon." Pa reče, da si tega ne more privoščit, potem pa ko greš ven, pa slišiš očitke, to in oni, pozablja pa, da pa je pred razgovorom zahteval 101 stvar, vključno z 1 neplačanim dnevom dela, da te stestira in vidi, če si za njih dober fit.
Zaključek: Dokler imajo delodajalci možnost izplačevanja plače pod zakonskim minimalcem, je praktično vseeno ali se minimalec dvigne ali ne. Je pa seveda vsak dvig dobrodošel, ker cene bodo šle gor neglede na to ali bodo minimalca dvignili ali ne.
Marsikdo pravi, da bi država morala razbremeniti plače, kar je seveda dobrodošlo, se pa bojim, da navaden delavec nima nobenega zagotovila, da bo zaradi tega imel večji neto. Kaj delodajalce ne ovira, da bi dobil delavec isti neto kot prej, razliko, pa bi pobasal delodajalec? Če so sposobni najti luknje v zakonu (plačevanje pod minimalcem), bi jo tudi tu lahko...
- jamr podjetnikov češ, da jih bo dvig minimalca pokopal, ker bodo namesto 1 miljona imeli samo 995K dobička.
Šef NLBja zasluži miljon € v enem letu, pa se usaja nad minimalcem, medtem, ko mora navaden delavec za tako plačo delat celo življenje. Dodane vrednosti pa dvomim, da proizvede za miljon, da lahko upraviči takšno plačo...medtem pa delavec gara, prenaša vso gnojnico vodilnih in se mu očita, da si še minimalca ne zasluži. Najbolj, da kar zastonj dela po nekaterih tu.
- jamr visokokvalificirane delovne sile, ki pravi, da bo dvig minimalca razvrednostil njihovo delo, ker se dviguje samo minimalc, ostale plače pa ne. Se strinjam, pošteno in spodobi se, da če se dvigne ena plača, se dvigne tudi druga. Ampak kako je dvig minimalca in ljudje na njem krivi za to, da je tvoja plača sedaj manjša in delo razvrednoteno? Saj niso delavci na minimalcu zadolženi za to, da določajo kakšno plačo boš imel, temveč tvoj delodajalec, ki pa seveda noče popraviti razmerja, ker mu je mar samo za njegovo dobrobit.
- da bomo, zaradi dviga minimalca slej ko prej vsi na minimalcih oz. na univerzalni plači, ko vsi zaslužimo enako količino neglede na zahtevnost dela kot v komunizmu. Isto kot zgoraj. Delodajalec je zadolžen, da popravi razmerje plač v podjetju.
- Zavist vseh tistih, ki imajo konkretno višje plače od minimalne, a ne morejo preboleti, da se njim plača ni dvignila, tistim na minimalcu pa se je, čeprav so še zmeraj na boljšem z višjo plačo, kot tisti na minimalcih. Halo, kako si lahko nekomu fouš, ker se je nekomu dvignil minimalc, pa še zmeraj služijo manj, kot ostali, ki niso na minimalcu???
- Nekdo je omenjal, zakaj nimamo tabele koliko ljudi je na minimalcu.
Te tabele sicer ni (oz. ne vem če obstaja), imamo pa tabelo o povprečni plači, ki kaže, da več kot 60% ljudi ne dosega praga povprečne plače, kar je zelo zgovorno. Podatki so sicer za leto 2022, ampak, dvomim, da se je vmes situacija izboljšala.
Malidelničar je izjavil:
Hmmmmmm. Torej v bistvu trg deluje in takšni državni posegi sploh niso potrebni?![]()
Trg dela ne deluje, ker če bi, bi se delodajalci bili pripravljeni pogajat, pa se ni. Ampak samo išče novo žrtev, ki jo bo lahko izkoriščal.
Ti ponudi plačo pod minimalcem, pa mu rečeš: "ni problema, lahko delam za minimalca, ampak mi daj tolikšnega, kot pravi zakon." Pa reče, da si tega ne more privoščit, potem pa ko greš ven, pa slišiš očitke, to in oni, pozablja pa, da pa je pred razgovorom zahteval 101 stvar, vključno z 1 neplačanim dnevom dela, da te stestira in vidi, če si za njih dober fit.
Zaključek: Dokler imajo delodajalci možnost izplačevanja plače pod zakonskim minimalcem, je praktično vseeno ali se minimalec dvigne ali ne. Je pa seveda vsak dvig dobrodošel, ker cene bodo šle gor neglede na to ali bodo minimalca dvignili ali ne.
Marsikdo pravi, da bi država morala razbremeniti plače, kar je seveda dobrodošlo, se pa bojim, da navaden delavec nima nobenega zagotovila, da bo zaradi tega imel večji neto. Kaj delodajalce ne ovira, da bi dobil delavec isti neto kot prej, razliko, pa bi pobasal delodajalec? Če so sposobni najti luknje v zakonu (plačevanje pod minimalcem), bi jo tudi tu lahko...
V Ljubljani rabiš ene 700 Eur za garsonjero. Pa hrana, pa ti ostane približno nič.
Ker z minimalcem moraš živeti sam v Lj. Ni cenejše opcije.
V tej temi je veliko posplošitev, navadno v ocenah dobičkov, dolžinah plovil - očitno stvar vladne MSM propagande - če se to aplicira vsepovprek po gospodarstvu. Bomo videli, kaj še vse sledi, ko se jih bo nekaj zaprlo in se preselilo, kot jim že svetujejo forumaši, sindikalisti in aktualni ministri in premier, če si tega ne morejo privoščiti in nimajo druge izbire.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: David Mayer ()
TucoX ::
7,4 eur je nadomestilo za prehrano v času službe. To je tudi potrebno upoštevati pri porabi denarja za hrano.
Drugače pa tipični domači zajtrk stane cca 1,5 eur (2 kosa kruha z maslom in marmelado, nekaj orehovih jedrc, 2-3 dl kave z mlekom) ali podobno (3 pečena jajca z ocvirki in kosom kruha).
Drugače pa tipični domači zajtrk stane cca 1,5 eur (2 kosa kruha z maslom in marmelado, nekaj orehovih jedrc, 2-3 dl kave z mlekom) ali podobno (3 pečena jajca z ocvirki in kosom kruha).
Twixz ::
7,4 eur je nadomestilo za prehrano v času službe. To je tudi potrebno upoštevati pri porabi denarja za hrano.
To je isto, kot da bi rekel da bi hrano pred rokom, ki je znižana 50% upošteval pri življenjskih stroških.
Ali pa kako računajo potne stroške? 21 centov na kilometer? Po moji matematiki ti ostane vsaj nekaj 10 če ne 100EUR letno, še posebej če se voziš s piciklom na šiht. Pa regres? Božičnica? Kaj pa tisti ki imajo službene avte? Sej plačujejo boniteto, samo kaj pa tisti ki imajo električne pa (naj me kdo popravi če se motim) tega ne plačujejo v celoti (oz. mislim da sploh ne)?
In tako naprej....
V osnovi pa itak tisti ki je na minimalcu, nima službenega vozila, razen če firma muti.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Twixz ()
Orias ::
...zato pa lahko, kot delavec "prihraniš", če je le interes. Pa še po možnosti imaš kakih 350€ potnih stroškov, če se voziš dlje. Za gorivo dejansko porabiš 150 €.
Ko se pa delajo statistike je pa potrebno upoštevati to, da ima kar veliko zaposlenih razliko do minimalne plače in to se na koncu v statistiki prikaže, kot da imajo minimalno plačo. Delež delavcev pod minimalno plačo je v praksi veliko večji, kot ga prikazujejo. Je pa res, da imamo v naši državi dvojna merila. Če si lastnik proizovdnje z veliko zaposlenimi, lahko prikazuješ razliko do minimalne plače. Če imaš pa recimo SP ali manjše podjetje in hočeš nekoga zaposliti in mu prikazovati 400€ razlike do minimalne plače, pa gre to težko skozi. In po dvigu na 1000 Neto, bodo lahko vsi SPJi in manjši podjetniki preživeli, podjetja z miljonskimi dobički pa ne :D :D :D. Delodajalci se borijo za svoje "pravice" ali se delavci ? Delavci nimamo nikogar zadaj, ki bi se boril za nas. Kak protest na Dalmatinovi 4, bi že moral biti v času Semoliča, ne da živijo na naš račun.
Ko se pa delajo statistike je pa potrebno upoštevati to, da ima kar veliko zaposlenih razliko do minimalne plače in to se na koncu v statistiki prikaže, kot da imajo minimalno plačo. Delež delavcev pod minimalno plačo je v praksi veliko večji, kot ga prikazujejo. Je pa res, da imamo v naši državi dvojna merila. Če si lastnik proizovdnje z veliko zaposlenimi, lahko prikazuješ razliko do minimalne plače. Če imaš pa recimo SP ali manjše podjetje in hočeš nekoga zaposliti in mu prikazovati 400€ razlike do minimalne plače, pa gre to težko skozi. In po dvigu na 1000 Neto, bodo lahko vsi SPJi in manjši podjetniki preživeli, podjetja z miljonskimi dobički pa ne :D :D :D. Delodajalci se borijo za svoje "pravice" ali se delavci ? Delavci nimamo nikogar zadaj, ki bi se boril za nas. Kak protest na Dalmatinovi 4, bi že moral biti v času Semoliča, ne da živijo na naš račun.
Žal ni toliko podjetij z milijonskimi dobički in s.p. že pridno zapirajo vrata, česar vam vlada in MSM ne povejo, še več, naganjajo jih na Hrvaško in Bosno. No, dajejo pa subvencije velikim podjetjem z velikim vplivom, to pa ja, da le ne prestavijo svojega poslovanja drugam v tem mandatu, ker bi slabo izgledala nedoslednost med propagando pred volitvami in resničnostjo. Se strinjam, zelo je smešno, :D :D :D
No, ja, vztraja tako samo en minister, drugi so odsvetovali, pijavke jedne kapitalistične!!!
No, ja, vztraja tako samo en minister, drugi so odsvetovali, pijavke jedne kapitalistične!!!
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: David Mayer ()
Kanban ::
Če želiš ohraniti razmerje med minimalno (cca 900) in povprečno (cca 1600) neto plačo pri cca 1.8:1, bo treba bruto2 tega drugega dvigniti za 400eur, zato da mu v žep kapne 200eur več in je razmerje do novega minimalca enako. Iz kavča je zelo enostavno komandirat.
Če želiš ohraniti razmerje med minimalno (cca 900) in povprečno (cca 1600) neto plačo pri cca 1.8:1, bo treba bruto2 tega drugega dvigniti za 400eur, zato da mu v žep kapne 200eur več in je razmerje do novega minimalca enako. Iz kavča je zelo enostavno komandirat.
Ali pa če se bi država odpovedala tem ekstra dohodkom iz višjih prispevkov in dohodnin višjih plač.
Ok, sori, bom nehal fantazirat.
Kanban ::
Govorimo o tem kako enostavno (če sodimo po besedah avtorja) je to narediti, samo delodajalci so jamraške pizde. Pa do tistih tazaresnih posledic teh dvigov čez celotno verigo niti še nismo prišli.
velikBrokoli ::
Zakaj ne bi minimalca raje dvignili na 2000 neto? Ali pa kar 3000 neto? Da bomo vsi ziveli dostojno zivljenje, ane?
Ko taksno cifro omenis, je tudi levicarjem jasno, da to ne bo slo skozi in bo imelo negativen ucinek, ko pa vsako leto pocasi po 100EUR dvigujejo, pa ni panike. Ceprav bo prakticno skoraj isti drek.
Ko taksno cifro omenis, je tudi levicarjem jasno, da to ne bo slo skozi in bo imelo negativen ucinek, ko pa vsako leto pocasi po 100EUR dvigujejo, pa ni panike. Ceprav bo prakticno skoraj isti drek.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: velikBrokoli ()
velikBrokoli je izjavil:
Zakaj ne bi minimalca raje dvignili na 2000 neto? Ali pa kar 3000 neto? Da bomo vsi ziveli dostojno zivljenje, ane?
+1
Itak če poslušaš ene tu gor, so sami plusi pri dvigu minimalne plače.
Twixz ::
Men je v osnovi plus, ker ko sem sklenil kredit za stanovanje je bil procent obroka glede na mojo plačo precej višji :D
Vredno ogleda ...
| Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
|---|---|---|---|
| Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
| » | Minimalna plača (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 18918 (5239) | MikeRotch |
| » | Dvig minimalne plače (strani: 1 2 3 4 5 6 )Oddelek: Problemi človeštva | 58159 (25983) | Malidelničar |
| » | Ali še v Slovenij kdo dela za manj kot minimalca? (strani: 1 2 )Oddelek: Problemi človeštva | 16551 (13897) | Invictus |