Forum » Problemi človeštva » Vloga za vzdrževane družinske člane
Vloga za vzdrževane družinske člane
jimmb0 ::
Zdravo, vsem skupaj.
Situacija je sledeča.
S partnerko imava dva majhna otroka in bi vas rad vprašal.
Odmerjeno olajšavo za dohodnino, na katerega se naj otroka napišeta.
Jaz imam, malo večjo plačo in en avto pisan na sebe, če to kaj vpliva. Partnerka imam tudi samo en avto na sebe pisan. Če, ima kdo s podobno situacijo izkušnje, bi bil hvaležen, kak in kaj, oz. na koga se napišeta otroka. Je vseeno ali na vsakega en otrok ?
Hvala vsem za odgovor in LP
Situacija je sledeča.
Jaz imam, malo večjo plačo in en avto pisan na sebe, če to kaj vpliva. Partnerka imam tudi samo en avto na sebe pisan. Če, ima kdo s podobno situacijo izkušnje, bi bil hvaležen, kak in kaj, oz. na koga se napišeta otroka. Je vseeno ali na vsakega en otrok ?
sparklyslo ::
Tko zelo na kratko s čim manj kompliciranja:
Uveljavlja tisti, ki ima večjo plačo oz. tisti, ki med letom plačuje večjo akontacijo. Oba otroka. Avto ni važen.
Uveljavlja tisti, ki ima večjo plačo oz. tisti, ki med letom plačuje večjo akontacijo. Oba otroka. Avto ni važen.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: sparklyslo ()
Utk ::
Ne piši traparij. Če sta dva otroka potem vsak vsakega uveljavlja pol leta. Ker je olajšava na otroka, ne glede kolk mesecev ga uveljavljaš. 6 mesecev ali 12, olajšava je ista. Če napiše vsak enga, dobi vsak 2x manj olajšave.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Utk ()
delavec44 ::
Ne piši traparij. Če sta dva otroka potem vsak vsakega uveljavlja pol leta. Ker je olajšava na otroka, ne glede kolk mesecev ga uveljavljaš. 6 mesecev ali 12, olajšava je ista. Če napiše vsak enga, dobi vsak 2x manj olajšave.
Ne verjamem.
Če otrok ni uveljavljen celotno leto, se olajšava proporcionalno prilagodi glede na število mesecev, v katerih je bil uveljavljen.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: delavec44 ()
Pa še to, zakaj se največkrat splača uveljavljati oba tistemu z višjo plačo:
Višina plače je odločilna: Ker ima Slovenija progresivno lestvico obdavčitve, se olajšavo vedno bolj splača uveljavljati tistemu, ki ima višjo plačo. S tem se "odbije" davek v višjem davčnem razredu.
Če oba otroka uveljavlja tisti z višjo plačo, bo za enega dobil olajšavo za prvega, za drugega pa povišano olajšavo za drugega otroka.
Se splača par kombinaciji preveriti na fursovem kalkulatorju (testni izračun dohodnine). Če je potrebno, lahko še vedno daš ugovor na informativni izračun.
Višina plače je odločilna: Ker ima Slovenija progresivno lestvico obdavčitve, se olajšavo vedno bolj splača uveljavljati tistemu, ki ima višjo plačo. S tem se "odbije" davek v višjem davčnem razredu.
Če oba otroka uveljavlja tisti z višjo plačo, bo za enega dobil olajšavo za prvega, za drugega pa povišano olajšavo za drugega otroka.
Se splača par kombinaciji preveriti na fursovem kalkulatorju (testni izračun dohodnine). Če je potrebno, lahko še vedno daš ugovor na informativni izračun.
Zgodovina sprememb…
bemfa ::
Odpreš informativni izračun, pretipkaš številke za sebe in ženo, probaš par kombinacij in vidiš. 5 minut dela.

Horas ::
sparklyslo je izjavil:
Tko zelo na kratko s čim manj kompliciranja:
+
8700k+z390, 32gb 3600mhz, 1080ti, 700w gold, 512gb+2x250gb m.2 nvme + 2tb hdd
8500+b360, 32gb 2666mhz, rx 6600, 600w bronze, 512gb+250gb ssd m.2 + 2tb hdd
8500+b360, 32gb 2666mhz, rx 6600, 600w bronze, 512gb+250gb ssd m.2 + 2tb hdd
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Horas ()
Utk ::
Ne verjamem.
Če otrok ni uveljavljen celotno leto, se olajšava proporcionalno prilagodi glede na število mesecev, v katerih je bil uveljavljen.
Da, to sem malo narobe napisal, ampak vseeno se bolj splača moj način, ker imaš za drugega otroka večjo olajšavo, kot če vsak uveljavlja enega. Če nima en res 5x večje plače kot drug, težko da se bo bolj splačalo vse pisat enemu.
Jure14 ::
Olajšava za dva otroka je cca 5900€.
Če ima en od staršev za toliko večjo letno plačo od drugega, potem si piše oba otroka za celo leto.
Če imata približno enaki plači, potem vsak oba otroka po pol leta uveljavlja.
Če ima en za nekaj 1000€ višjo plačo, potem razdelita recimo 8 mesecev eden, 4 drugi.
Če ima en od staršev za toliko večjo letno plačo od drugega, potem si piše oba otroka za celo leto.
Če imata približno enaki plači, potem vsak oba otroka po pol leta uveljavlja.
Če ima en za nekaj 1000€ višjo plačo, potem razdelita recimo 8 mesecev eden, 4 drugi.
To se strinjam, če že vsak "enega", je potem bolje da vsak oba za pol leta. Ker na 2. je višja olajšava.
Se pa to splača le, če imata podobni plači in bi vsak z olajšavo padel en razred.
Se pa to splača le, če imata podobni plači in bi vsak z olajšavo padel en razred.
bm1973 ::
Saj dohodnino znate še izračunati?
Vstavi cifre in poglej...
Al pa naredi Excel... in nariši graf...
Vstavi cifre in poglej...
Al pa naredi Excel... in nariši graf...
fikus_ ::
Tako kot je napisal Jure, preračunajta najprej za višjo plačo, da dobiš maksimalno ven, preostanek mesecev drugi.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
PS Ne odgovarjam trolom in provokatorjem!
PS Ne odgovarjam trolom in provokatorjem!

stara mama ::
Kateri kalkulator je najboljši za primerjavo z obema plačama?
Tisti na edavkih ni primerjalni.
Tisti na edavkih ni primerjalni.
Ekologija™ in Trajnost™
donvito ::
Zdravo, vsem skupaj.
Situacija je sledeča.
https://edavki.durs.si/EdavkiPortal/Ope...
Preveri in se malo poigraj z meseci, kaj se ti bolj splača.
stb ::
Marsikomu je lahko pomembno tudi KDAJ je treba doplačati dohodnino ali dobiš vrnjeno preplačilo.
FURS zvito najprej obdela tiste, ki morajo doplačati (=brez uveljavljanja otrok), šele potem tiste ki dobijo vrnjeno preplačilo (=uveljavljajo otroke).
Če absolutna razlika ni velika je lahko pomembneje kdo je že čez leto uveljavljal olajšavo. Ker pri spremembi bo moral ta najprej doplačati, drugi pa bo dobil vrnjeno šele nekaj mesecev kasneje.
Če imata starša plači primerljivi je najbolj smiselno da vsak čez leto uveljavlja po enega otroka, ob napovedi pa si jih razdelita vsak po dva za 6 mesecev.
FURS zvito najprej obdela tiste, ki morajo doplačati (=brez uveljavljanja otrok), šele potem tiste ki dobijo vrnjeno preplačilo (=uveljavljajo otroke).
Če absolutna razlika ni velika je lahko pomembneje kdo je že čez leto uveljavljal olajšavo. Ker pri spremembi bo moral ta najprej doplačati, drugi pa bo dobil vrnjeno šele nekaj mesecev kasneje.
Če imata starša plači primerljivi je najbolj smiselno da vsak čez leto uveljavlja po enega otroka, ob napovedi pa si jih razdelita vsak po dva za 6 mesecev.
Beli_Zajcek ::
Kja nimaš možnosti "Uveljavljam razliko do celotne višine posebne olajšave za vzdrževane družinske člane, za katere posebno
olajšavo uveljavlja zavezanec:" pa ti pač žena koristi kolikor lahko, ti z večjo plačo pa ostalo?
olajšavo uveljavlja zavezanec:" pa ti pač žena koristi kolikor lahko, ti z večjo plačo pa ostalo?
jimmb0 ::
Beli_Zajcek je izjavil:
Kja nimaš možnosti "Uveljavljam razliko do celotne višine posebne olajšave za vzdrževane družinske člane, za katere posebno
Kake možnosti imam še ne vem, ko sedaj prvič tole rihtam, zato sem vas prosil za pomoč :D.
Hvala lepa vse za čas in odgovore , kolikor vidim, bom jaz kar oba imel.
Hvala še enkrat vsem :)
nejc_nejc ::
tole mi pogojuje:
Da bi lahko oddali vlogo, se najprej prijavite v elektronsko vročanje.
ali je to normalno?
ali je to normalno?
tole mi pogojuje:
ali je to normalno?
očitno je normalno
Pred izpolnjevanjem elektronskega obrazca bo sistem eDavki preveril, ali je zavezanec že prijavljen v eVročanje. Če zavezanec še ne bo prijavljen v eVročanje, ga bo sistem samodejno preusmeril najprej na prijavo v eVročanje in šele po tem bo lahko nadaljeval s postopkom vložitve primarnega obrazca. Zavezanci, ki bodo vključeni v sistem eVročanja, ne bodo prejeli Informativnega izračuna dohodnine v papirnati obliki, ampak jim bo ta vročen samo v elektronski obliki v njihov profil v eDavke. Zato je pomembno, da ob prijavi na storitev eVročanja zavezanec sporoči elektronski naslov, na katerega želi prejeti obvestilo, ko mu bo Informativni izračun dohodnine ali drug dokument Finančne uprave odložen v njegov profil v eDavke. Elektronski naslov je treba potrditi (klik na povezavo v potrditvenem sporočilu v poštnem predalu). Uporabnikom mobilne aplikacije eDavki priporočamo, da dovolite uporabo potisnih sporočil, saj boste na ta način obveščeni o morebitnih novih odloženih dokumentih v eDavke.
GupeM ::
Kakšna nebuloza je pa to?
Olajšava se glede na število mesecev sorazmerno zmanjša. Edino kar je res je, da se olajšava poveča za 2., 3., 4... otroka
Kakorkoli, najbolje je, da uveljavljaš olajšavo na tak način, da padeš v nižjo davčno osnovo.
Letna davčna osnova v EUR Dohodnina v EUR
Nad Do
9.210,26 16 %
9.210,26 27.089,00 1.473,64 +26 % nad 9.210,26
27.089,00 54.178,00 6.122,11 +33 % nad 27.089,00
54.178,00 78.016,32 15.061,48 +39 % nad 54.178,00
78.016,32 24.358,43 +50 % nad 78.016,32Tole je lestvica. Zdaj pa poglej, koliko si zaslužil skupno bruto brez prevoza, malice, obeh regresov (razen, če sta bila višja od max dovoljenih neobdavčenih). Odštej še plačane prispevke in splošno olajšavo v višini 5260 €.
Račun je torej nekako takšen:
Osnova za dohodnino = bruto (brez malice in prevoza) - regres - zimski regres - prispevki - splošna olajšava
Ko dobiš znesek, poglej v kateri razred padeš. Recimo, da si dobil znesek 30.000 €. Ker si s tem v tretjem razredu razred, se splača uveljavljati otroka vsaj za toliko časa, da padeš v nižji razred. Torej za toliko mesecev, da se ti osnova zniža pod 27.089,00 €. S tem se izogneš plačilu dela s 33% in celoten znesek pade v višino 26%. Enako mora storiti partnerka, če je to možno. Če to ni možno, pa uveljavljaš na takšen način, da čim manjši delež pade višino 33%.
Primer:
Ti in partnerka imata osnovo za dohodnino 30.000 €. Ker imata dva otroka, je skupna olajšava 5923,82 €. Če data to na pol (vsak uveljavlja 6 mesecev oba otroka, ne vsak enega otroka), to nanese 2961,91 € olajšave za vsakega. 30.000 - 2961,91 = 27.038,09. Oba ravno padeta v 26% dohodninski razred in se vama to najbolj izplača. Če bi samo eden uveljavljal, bi to naneslo 30.000 - 5923,82 = 24.076,18 € in bi samo eden padel v 26 % razred, drugi bi ostal v 33% razredu in bi skupno plačala več.
Drugi primer:
Eden od vaju ima davčno osnovo 27.300€, drugi pa 32.500 €. V tem primeru se splača tistemu z nižjo plačo za en mesec uveljavljat prvega otroka (27.300 - 236,53 = 27.063,47), tistemu z višjo pa vse preostalo (32.500 - 5687,29 = 26.812,71). Tako spet oba padeta v nižji razred 26%, namesto 33%.
Tretji primer:
Eden od vaju ima davčno osnovo 27.000€, drugi pa 35.000 €. V tem primeru se pa najbolj splača, da vse uveljavlja tisti z višjo plačo. (35.000 - 5923,82 = 29076,18). Tako bo tisti z višjo plačo plačal 6122,11 € + 33% nad 27.089,00 € = 6122,11 + 655,77 € = 6777,88. Tisti z nižjo plačo pa bo plačal 1473,64 + 26% nad 9210,26 = 1473,64 + 6098,97 €.
Skupaj bi torej plačala 12876,85 €
Če bi vse uveljavljal tisti z nižjo plačo, pa bi na koncu plačala bistveno več
27000-5923,82=21076,18
35000-0=35000
Prvi bi plačal 1473,64 + ((21076,18 - 9210,26)*0,26) = 4558,78 €
Drugi pa 6122,11+ ((35000 - 27.089)*0,33) = 8732,74 €
Skupaj bi torej plačala 13291,52 namesto 12876,85.
Pod črto, najbolj pomembno je, da vsak uveljavlja toliko, da si čim bolj zniža tisti del, ki pade v višji procent. Če je le možno, pa da uveljavlja toliko, da v višji procent sploh ne pade.
GupeM ::
Če nima en res 5x večje plače kot drug, težko da se bo bolj splačalo vse pisat enemu.
Tudi to je nebuloza. Poglej zgornji primer. Najbolj škoda je, da en uveljavlja toliko, da kljub temu, da je že padel v nižji razred, osnovo še vedno niža. Osnovo si mora čim bolj znižati tisti, ki je v višjem razredu. Torej, če je en parnter v razredu 26%, drugi 33%, mora parner čim bolj znižati ta del, ki pade v 33%. Če to pomeni vse pisati na enega partnerja, se to bolj splača. Pa ima lahko samo 1,3x višjo plačo (27.000 vs 35.000). Ni treba, da je 5x višja.
Pri enemu otroku je to zelo hitro, je lahko plača le rahlo višja. Pri več otrokih pa lahko olajšave nanesejo že kar konkreten znesek, ampak še vedno daleč od tega, da bi nekdo moral imeti 5x višjo plačo kot drugi. Recimo, da imaš 4 otroke. En ima davčno osnovo 27.000, drugi pa 54000. Plača je samo x2, pa se še vedno bolj splača vse otroke za celo leto uveljavljati tistemu z višjo plačo. In to pri štirih otrokih. Mogoče, mogoče bi bilo smiselno za kakšen mesec uveljavljati enega otroka tudi tistemu z nižjo plačo, ker bi iz 26 padel v 16%. Bi moral natančno izračunati, pa se mi zdajle ne da.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: GupeM ()
Beli_Zajcek ::
Beli_Zajcek je izjavil:
ali je to normalno?
Seveda ni, ampak to je državna uprava. Workaround je, da se pač prijaviš, oddaš vlogo in promptno odjaviš od elektronskega vročanja.
Aveš, da sem razmišljal, da se koncno normalno registriram in je to to.
Sedaj na ta nacin, pa nalašč ne bom.....itsk brezveze, samo verjetno ne bom edini.
Ampak kaj je narobe z elektronskim vročanjem? Položnice tudi še na papirju dobivate?
Jaz se bolj jezim na CSD, da mi odločbe za otroški ne vročijo elektronsko čeprav sem tako označil na vlogi.
Jaz se bolj jezim na CSD, da mi odločbe za otroški ne vročijo elektronsko čeprav sem tako označil na vlogi.
Zgodovina sprememb…
Striktno vse poloznice v papirju.
Racunalnika imam poln k. v sluzbi in da bom se to ropotijo gor presteval, ne se mi ne da.
Racunalnika imam poln k. v sluzbi in da bom se to ropotijo gor presteval, ne se mi ne da.
Plačat pa na šalter na banko potem? Ker telefona imaš verjetno isto poln k.
Jaz sem bolj eko naravnan. Škoda dreves.
Jaz sem bolj eko naravnan. Škoda dreves.
Zgodovina sprememb…
Vredno ogleda ...
| Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
|---|---|---|---|
| Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
| » | Dohodnina (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )Oddelek: Loža | 68249 (9063) | billy |
| » | Olajšava dohodnine za otrokaOddelek: Loža | 3905 (1850) | edi123 |
| » | Olajsave pri placiOddelek: Loža | 1541 (877) | val46 |
| » | Dohodnina vprašanjeOddelek: Loža | 4961 (3912) | delavec44 |
| » | Dohodnina 2018 - plačilo?Oddelek: Loža | 7243 (5465) | XLapse |