» »

Dizel = nafta = kurilno olje + barva

Dizel = nafta = kurilno olje + barva

Ashrack ::

Drzava barva dizel, ki ga potem imenuje kurilno olje, da ljudje placajo visoke trosarine in tankajo dizel.

rant on:
Osebno mi za ceno nafte dol visi. Imam prelepe zasluzke da bi se s tem obremenjeval. Obremenjujem se pa s prekomernimi davki ki polnijo politikom zepe za njihovo nesposobnost vladanja.
rant off:

Imamo kaksnega kemika tu ki ima ali lahko razvije aditiv ki bi se ga dalo kurilnemu olje da se ga razbarva in se ga potem spet toci lahko v dizel motorjih?
....
  • spremenilo: Ashrack ()

GizmoX ::

Ali dandanes sploh še kdo preverja barvo dizelašem? Nazadnje sem le po radiu slišal obvestilo o taki kontroli, je pa bilo to vsaj 20 let nazaj!
Osebno bi me bolj skrbelo za aditive, ki vplivajo na motor, aka. https://siol.net/avtomoto/tehnika/kaj-s...
udirač => uni. dipl. inž. rač.

fur80 ::

GizmoX je izjavil:

Ali dandanes sploh še kdo preverja barvo dizelašem? Nazadnje sem le po radiu slišal obvestilo o taki kontroli, je pa bilo to vsaj 20 let nazaj!
Osebno bi me bolj skrbelo za aditive, ki vplivajo na motor, aka. https://siol.net/avtomoto/tehnika/kaj-s...

Seveda preverjajo! ;)

Ashrack je izjavil:

Drzava barva dizel, ki ga potem imenuje kurilno olje, da ljudje placajo visoke trosarine in tankajo dizel.

rant on:
Osebno mi za ceno nafte dol visi. Imam prelepe zasluzke da bi se s tem obremenjeval. Obremenjujem se pa s prekomernimi davki ki polnijo politikom zepe za njihovo nesposobnost vladanja.
rant off:

Imamo kaksnega kemika tu ki ima ali lahko razvije aditiv ki bi se ga dalo kurilnemu olje da se ga razbarva in se ga potem spet toci lahko v dizel motorjih?

Temu se reče davčna utaja! Tukaj te bodo hitro podučili, da to ni ok! ;)

Zgodovina sprememb…

• spremenil: fur80 ()

MadMax ::

So že poskušali, kar se barve tiče kar uspešno.
Je pa v "rezultatu" ostal brezbarvni del, ki je še vedno reagiral s fursovo kemikalijo.
Žal ne gre samo za barvo...
(pa če že kdo to uspešno dela zase, sigurno ni veliko osebkov ki bi za to vedeli)
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.

iloveboobz ::

kazn za fizično osebo je tko nizka, da se s temi heci sploh ne splača ubadat. Pa sansa, da te ujamejo, je tudi precej nična dandanes.
smoki

fikus_ ::

Pred leti so se na Dolenjskem ukvarjali z razbarvanjem kurilnega olja. To se dela s kemijo, ki povzroči, da se barva veže v skupke in posede na dno, "čista nafta" se pa odčrpa.
Dobili so jih pa zaradi njihove ihte čim več zaslužiti v čim krajšem času in niso dovolj dolgo pustili usedanje ostankov barve, kar je povzročalo zaribavanje visokotlačnih črpalk za gorivo.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
PS Ne odgovarjam trolom in provokatorjem!

OutOfTheBox ::

Tudi če bi to dosegel, bi kmalu svetila lučka na tvojem dizlu. Najmanj kar bi se zgodilo je to da bi zjebal injektorje. Drugače je kolega to delal ko se je vozil 100km v eno smer delat, na meganu letnik nekje 2004-05. Kot rečeno je zjebal injektorje, po nekaj tisoč kilometrih.

Na starih dizlih (pre 2000) bi to šlo skoz, na novih pa nimaš šans. Na novih novih pa niti v sanjah.

Zgodovina sprememb…

MadMax ::

Mah, renoji so imeli probleme z injektorji že fabriško inštalirane, tista barva je bila bolj priročen izgovor... ;)
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.

mugen999 ::

Kar se tiče tega kako sodobni dizli prebavljajo barvo v kurilcu. Kmetje po novem sipajo cvička v svoje vesoljske ladje od traktorjev. Aja upam da mi ni potrebno povedat da je nov dizel v fendtu za 200k eur večja znanost kot nek nov 2.0tdi v golfu.

OutOfTheBox je izjavil:

Tudi če bi to dosegel, bi kmalu svetila lučka na tvojem dizlu. Najmanj kar bi se zgodilo je to da bi zjebal injektorje. Drugače je kolega to delal ko se je vozil 100km v eno smer delat, na meganu letnik nekje 2004-05. Kot rečeno je zjebal injektorje, po nekaj tisoč kilometrih.

Na starih dizlih (pre 2000) bi to šlo skoz, na novih pa nimaš šans. Na novih novih pa niti v sanjah.

ne bluzi o stvareh, o katrih nimas pojma. Kurilc je zgolj nafta z barvnim indikatorjem za carino.

Če je to gorivo dobro za par 100k€ vredno mehanizacijo, je tudi dobro za euro6d tdi passata.
smoki

gruntfürmich ::

Sodelavec tudi pravi da na traktorju opazi razliko med kurilcem in dizlom. In da bo še naprej tankal dizla za traktor.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

starfotr ::

Ja seveda. Pa več km tudi naredi, če tanka na pumpi A, nemesto na pumpi B, kajne.

iloveboobz je izjavil:

ne bluzi o stvareh, o katrih nimas pojma. Kurilc je zgolj nafta z barvnim indikatorjem za carino.

Če je to gorivo dobro za par 100k€ vredno mehanizacijo, je tudi dobro za euro6d tdi passata.

Nekaj sekund googlanja bi te rešilo pred sramoto.

d4vid ::

fikus_ je izjavil:

Pred leti so se na Dolenjskem ukvarjali z razbarvanjem kurilnega olja. To se dela s kemijo, ki povzroči, da se barva veže v skupke in posede na dno, "čista nafta" se pa odčrpa.
Dobili so jih pa zaradi njihove ihte čim več zaslužiti v čim krajšem času in niso dovolj dolgo pustili usedanje ostankov barve, kar je povzročalo zaribavanje visokotlačnih črpalk za gorivo.

Sem slišal točno tole, od fotra. Ga je mehanik spraševal, če kaj tanka pri xy osebi, ki je prodajal nafto zelo ugodno. Fotr ni tankal, je pa ta mehanik imel "boš pumpe" kar na zalogi, ker jih je menjal kot po tekočem traku.

OutOfTheBox je izjavil:

iloveboobz je izjavil:

Nekaj sekund googlanja bi te rešilo pred sramoto.

Kakšno sramoto? Kmetijska nafta je kurilc, z drugačno barvo AFAIK. In to popolnoma legalno tankaš v traktorje in ostalo kmetijsko mehanizacijo.
Main PC: HP Z240 | i5-7400 | 32 GB ram
Homelab: HP DL380g9 | Xeon E5-2680 | 192 GB ram

Zgodovina sprememb…

• spremenil: d4vid ()

Sramoto da je kurilc enako dober za traktorje in common rail motorje. In sramoto, da je kurilc "samo" pobarvana nafta, kar je daleč od tega ko je govora o primernem gorivu za avte. Kmetijska mehanizacija ima pa višjo toleranco in je v osnovi narejena da laufa na kurilcu.

Skratka, če maš rad svoj avto in pač nisi idiot, kurilca ne boš tankal v sodoben dizel.

Zgodovina sprememb…

seprav nimas nobenga dokaza, da je kurlic kakorkol drugačen od nafte. Samo bajke od gostilnih pjančkov, k v svojga IMT539 letnik 1979 tankajo raje dizl koker kurilca, zato ker "bols dela".

A resno mislis, da bi se petrol ukvarjal z sourcanjem slabse nafte samo zato, da bojo mel probleme z folk, k to tanka v traktorje, vredne tudi po par 100k€? Verjemi, pri teh zadevah so tolerance se manjse kot pri avtomobilih..
smoki

Na vsakem trgu se nafta ki vstopi na trg prilagodi glede na zakonodajo tistega trga. Nafta ki pride do terminala nima aditivov ki so potrebni za sodobne dizle (mazanje, zagotovljeno cetansko število, zimske zahteve, ipd). To nafto "spremenijo" v kurilno olje tako da dodajo barvilo, in v nafto tako da ji dodajo aditive ki so potrebni za normalno delovanje dizelskih avtomobilov.

Skratka, ne gre se za dve različni nafti ki vstopata na trg ampak vsak dobavitelj sam prilagodi nafto da ustreza zakonodaji tiste države za tankanje v avtomobilih in za potrebe ki jih opravlja kurilc.

In kot rečeno, dolgoročno boš brez teh aditivov v nafti zjebal sodoben dizel.

Zgodovina sprememb…

source al spet ponavljas pravljic iz gostiln?

V Petrolu vsem kupcem zagotavljamo, da KOEL-GK izpolnjuje vse zahteve, ki po po standardu SIST 1011 veljajo za uporabo v pečeh za ogrevanje, kot tudi vse zahteve za uporabo v dizelskih motorjih z notranjim zgorevanjem za katere je predpisana uporaba goriva po standardu EN 590 (SIST EN590).

//thread
smoki

Zgodovina sprememb…

joez7 ::

MadMax je izjavil:

Mah, renoji so imeli probleme z injektorji že fabriško inštalirane, tista barva je bila bolj priročen izgovor... ;)

Problem je bil ostanek kisline v predelanem kurilcu v nafto. Ta kislina je vplivala na zaščtno barvo v rezervarju (najbolj izrazito v Renoju, pa tudi nakaj Pasatov (določen letnik je obstalo)). Posledično pa zaribana pumpa, šobe, menjava vseh vodov in rezervarja. Žalostno pa je, da je ta predelava prišla, do bencinskih servisov, in si na uradni bencinski natankal to žlobudro. Rešili so te samo shranjeni računi od tankanja, za vsaj 10kkm nazaj. Pol ti so pa krili popravilo (je pa blo kar trdo), škode pa v rangu 6k€.
Tastari Golfi po 1990 in SDI pa gredo tudi na ostanek pomfrija (pač mal diši za tabo)8-).
Je pa hudir, "inovatorji" vsakega nekaj časa iznajdejo, blizu nas je kelner zlival vodo v rezervar, avti pa kihali, pol pa so se vsi vozili na sosednjo pumpo. Na osnovni pumpi, pa se zgovarjali na vdor podtalnice in še nevem kaj, dokler ni en lepo slikal podvig in ga predal modrim.

Pa https://siol.net/avtomoto/tehnika/kaj-s... že mal staro, ampak drži.
Sem mali provokator, po potrebi diktator, dvomim v vse in nič ne vem.
Marsikdaj se motim, zato prosim me popravi.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: joez7 ()

fikus_ ::

Kmetijska nafta je navadna nafta z dodano barvo = kurilc.
To gorivo je dovoljeno za kmetijske stroje.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
PS Ne odgovarjam trolom in provokatorjem!

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: fikus_ ()

blink ::

Ashrack je izjavil:

rant on:
rant off:

Nobenih aditivov ne rabis.

BCSman ::

Zanima me kaj OP dela da toliko zasluzi, ali je v IT? Ker obicajno je vecina starih mackov z IT visokimi zasluski na slo-techu levih, OP je pa zgleda desni, se benti nad davki in tem, kar je neobicajno vedenje, tako da me iz firbca zanima, se ne zezam al neki.

BCSman je izjavil:

Zanima me kaj OP dela da toliko zasluzi, ali je v IT? Ker obicajno je vecina starih mackov z IT visokimi zasluski na slo-techu levih, OP je pa zgleda desni, se benti nad davki in tem, kar je neobicajno vedenje, tako da me iz firbca zanima, se ne zezam al neki.

IT področje. Sem pa tudi jaz presenecen da so vecinoma z moje stroke levičarji
....

starfotr ::

Normalno. Saj z drugega pola je večina volilne baze z nizko izobrazbo, OŠ ali manj. Logično, da takega ne spustiš med upravljanje IT.

bm1973 ::

BCSman je izjavil:

Večina IT stručkotov je pragmatičnih in iščejo najboljši izplen...

Levo/desno pozicioniranje je pač hobi za kretene...

Ne nas žalit z levičarstvom... Ali desničarstvom...

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: bm1973 ()

feryz ::

Včasih so imeli na pumpah kroglice z barvo.
Ko je avto cisterna pripeljala dizel, je pol tega šlo v en rezervoar, za avte, pol pa v drugega, za kurilca. Osebje pumpe je noter vrglo še barvo in iz dizla je nastal kurilc.
Najbolj iznajdljivi niso metali barve noter, ampak so to prodajali za dizel, razliko do kurilca pa pospravili v žep.
Kurilc je samo manj obdavčen dizel.

bm1973 ::

feryz je izjavil:

Kurilc je samo manj obdavčen dizel.

Ja, in to je treba vsako leto ponovno razlagat mladini... :))

starfotr je izjavil:

Normalno. Saj z drugega pola je večina volilne baze z nizko izobrazbo, OŠ ali manj. Logično, da takega ne spustiš med upravljanje IT.

Lol. To je dejansko komentar osebe z nizkimi prihodki

bm1973 je izjavil:

BCSman je izjavil:

Večina IT stručkotov je pragmatičnih in iščejo najboljši izplen...

Levo/desno pozicioniranje je pač hobi za kretene...

Ne nas žalit z levičarstvom... Ali desničarstvom...

+1

Glede davkov imam namensko temo ze odprto, da ne gremo offtopic:
Bogati smo bolj obdavčeni, zato plačujemo manj vrtca
....

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Ashrack ()

gruntfürmich ::

starfotr je izjavil:

Ja seveda. Pa več km tudi naredi, če tanka na pumpi A, nemesto na pumpi B, kajne.

glej, samo prenašam informacijo naprej. ti pa si tudi znan na tem forumu po izredno kratki pameti.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Zgodovina sprememb…

• predlagalo izbris: jest10 ()

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Presuha nafta (strani: 1 2 )

Oddelek: Na cesti
535156 (2718) IL_DIAVOLO
»

Nafta : kurilno olje (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5112575 (4467) fikus_
»

Legalizacija kurjenja kurilnega olja

385693 (4772) starfotr
»

Kraja Kurilca - pomoč

214417 (2887) Pšenični
»

mercedes cdi in kurilno olje (strani: 1 2 3 4 5 6 )

26563303 (55928) T0RN4D0

Več podobnih tem