» »

merilec sanitarne tople vode

merilec sanitarne tople vode

ideep ::

Iščem nek merilec vode, ki mi pove koliko sanitarne tople vode porabim čez mesec. Torej nek kontrolni sistem, ker v obračunavnje tega kar zdaj dobivam na položnice, ne verjamem.

Za enočlansko porabo, so mi obračunali 422kWh na mesec, tople vode plačujem skoraj 40 EUR, kar je noro..

Napisala sem pritožbo, zahtevam menjavo števcev.. dobila sem suhoparen odgovor, da Energetiki celje nima pristojnosti , da je to v pristojnosti Robel d.o.o.

Ali to zadostuje ?

Ali potrebujem kaj takšnega?
Pa tole sem še našla ?

Kaj mi svetujete? Ali lahko zahtevam da mi zamenjajo števec, oz. da zamenjajo števce vsem v bloku?

Imam težave tudi s hladno vodo, namreč ko gledma v omarici vidim da se samo meni nenormalno premika števec, medtem ko se sosedi nikamor nič ne premakne, pa živi nad mano. V bistvu v celotni omarici imam samo jaz največjo porabo??
Ali se je kdo že soočal s tem, in kako narediti inštalacijo, ali potrebujem dovoljenje, ali to oni brezplačno uredijo.. in kako izpodbijati takšne meritve? Hvala.

tole je račun
 račun

račun

• spremenilo: ideep ()

iloveboobz ::

za merit toplo vodo rabis kalorimeter, ne samo pretoka.

Bi pa js predn karkoli delas, enostavno zaprl dovod do tvojga stanovanja in potem opazoval premikanje stevca. Čisto mozno, da je se kdo drug gor prklopljn...
smoki

Zgodovina sprememb…

energetik ::

iloveboobz je izjavil:

ti potrebujes kalorimeter, ne merilec pretoka vode. Ker porabljena voda ti nič ne koristi, tebe zanima koliko toplote je slo.

Saj kalorimeter deluje tako, da meri pretok ter delta temperature. Ampak kakorkoli, vse to bo zahtevalo vodovodarja, prekinitev cevi in montažo. Pretoka se brez tega ne da izmeriti.
vires in numeris

ja, rabis delta temparature. kar ga metri na njenih linkih nimajo..
smoki

energetik ::

iloveboobz je izjavil:

ja, rabis delta temparature. kar ga metri na njenih linkih nimajo..
Za grobo oceno se lahko meri samo temp. na vroči cevi, za mrzlo pa predpostavi temp. mrzle vode iz vodovoda, npr. nekih 10-15°C. Za točno meritev je pač treba še eno tipalo dati na dovod mrzle vode v stanovanje, pa še to vprašanje, če je OK. Energetika ne vem, kje meri temp. hladne vode, ali pri sebi, ali na dovodu v stanovanje.
vires in numeris

iloveboobz je izjavil:

za merit toplo vodo rabis kalorimeter, ne samo pretoka.

Bi pa js predn karkoli delas, enostavno zaprl dovod do tvojga stanovanja in potem opazoval premikanje stevca. Čisto mozno, da je se kdo drug gor prklopljn...

kako to naredim (eden ima kljuko, mislim da je to za mrzlo vodo).. ta drugi za toplo, pa ne vem kje se to zapre..

nihče ti nebo znal povedat. vprasaj upravitelja stavbe ali pokliči vodovod. Pa se zapre za nekaj ur in nardi odčitk prej/potem.
smoki

okej vseeno hočem imeti nek kontrolni merilec - ali ti linki zgoraj niso okej? Merilec za hladno vodo je v omarici na hodniki za uporabnike v tistem nadstropju, torej pred vhodom. Enako velja za toplo vodo (sem našla omarico).

Kako bi zdaj na to dali nek eksterni merilec? Ali pralni stroj, ko pere na 90 uporabi toplo vodo, ali jo segreje in to dejansko spada pod hladno vodo? Ker če bi dala merilec na cev v tuš kabino, ne bi glih zajeli vse parametre? Ali obstaja kakšno merilo, da bi ti povedalo, predolgo se tuširaš.. ugotovila sem tudi da je šoba glave tudi pomembna..

Zgodovina sprememb…

Tisti si dobri za pretok vode. Torej podatek o porabljeni mrzli vodi v litrih.
za toplo vodo pa ni pomemben podatek o litrih, ampak kWh, zato potrebujes tudi ustrezn merilec, k meri kWh (kalorimeter, naprava k djansko meri pretok in temparaturno razliko).

Pralni stroj, če ni priklopljen na toplovod, porablja samo mrzlo vodo in jo greje z svojim grelcem.

Raje napisi točne podatke kolk litrov vode ti zaračunavajo. Za toplo vodo ze vemo, to je 422kWh. Za 3 člankso druzno bi to blo se kr normalno, za eno osebo je pa mal velik, razn če mas dolga tusiranja al pa velik pomivanja posod...
smoki

Na pomivalnem stroju sem začela uporabljati 1urni program, perem 1x teden. Imela sem enkrat težave z odtekanjem v kuhinji, in mislim,da od takrat imam velike porabe vode. Mislim, da je ta hišnik od upravnika pomivalnis troj priklopil na toplo vodo. Ne vem kako naj to preverim, predno začnem s prstom kazat)

Kar se tiče pralnega stroja, perem zvečer ko je nizek tok od petka-soboto (uporabljam tarifnik) - mogoče 3 cikle (največ 4 ciklov) - tri po 40, 1x 90

Ja nič mi ne piše na računu od energetike koliko litrov, to je to kar imam
 sanitarna nov

sanitarna nov

pa še vo-ka
https://ibb.co/VWL05v1f
https://ibb.co/mCD67WXZ

Zgodovina sprememb…

seveda pise; porabljeno je blo 65000L vode v dobrem letu. Med popisi pa verjetno računajo pavasl, na podlagi katerega potem plačujes mesečno.
smoki

bbbbbb2024 ::

ideep je izjavil:

Iščem nek merilec vode, ki mi pove koliko sanitarne tople vode porabim čez mesec. Torej nek kontrolni sistem, ker v obračunavnje tega kar zdaj dobivam na položnice, ne verjamem.

Za enočlansko porabo, so mi obračunali 422kWh na mesec, tople vode plačujem skoraj 40 EUR, kar je noro..

Napisala sem pritožbo, zahtevam menjavo števcev.. dobila sem suhoparen odgovor, da Energetiki celje nima pristojnosti , da je to v pristojnosti Robel d.o.o.

Ali to zadostuje ?

Ali potrebujem kaj takšnega?
Pa tole sem še našla ?

Kaj mi svetujete? Ali lahko zahtevam da mi zamenjajo števec, oz. da zamenjajo števce vsem v bloku?

Imam težave tudi s hladno vodo, namreč ko gledma v omarici vidim da se samo meni nenormalno premika števec, medtem ko se sosedi nikamor nič ne premakne, pa živi nad mano. V bistvu v celotni omarici imam samo jaz največjo porabo??
Ali se je kdo že soočal s tem, in kako narediti inštalacijo, ali potrebujem dovoljenje, ali to oni brezplačno uredijo.. in kako izpodbijati takšne meritve? Hvala.

tole je račun
 račun

račun

Rabiš kalorimeter, ki se ga montira na dostopu v stanovanje/hišo.
Recimo to je tak kalorimeter:
https://www.enerkon.si/toplotni-stevci/...

CF ECHO II

To stane nekaj čez 700€, ter verjetno montaža recimo 100€. Rabi tudi priklop 230V elektrike, toliko da veš. Recimo tisočak za priklop v nulo s papirji.

Moje mnenje je, da to ni zate. Oni nekje imajo tak kalorimeter, plombiran. To bi ti morala imeti dostop, da narediš vpogled.

Potem mogoče v petek zvečer popišeš (fotografiraš) vodni števec in kalorimeter. Nato zapreš glavni ventil z vodo. Zdaj pač toplo in mrzlo. V soboto pač ne trošiš nič. V nedeljo narediš kontrolo. vsi števci morajo biti na istem stanju. Potem ventile nazaj odpreš.

Vodni števec boš težko prekontrolirala, ker meri porabo v m3. Ima pa ponavadi manjše števce (analogne). To imej nekoga, ki zna odčitavati števce. Vzameš vedro 10L. Odčitaš števec. Nato natočiš 3x 10L vedro. Števec za hladno vodo bi ti moral pokazati porabo 30L, to se na velikem števcu ne bo poznalo, na malem pa bo točno odmerjeno.

Preveri, da ti kje ne teče voda, recimo WC školjka. Vliješ nekaj recimo črnila bombico, če ne moreš drugače, če ti kotliček spušča.

Preveri z vodovodarjem ali je mogoče, da ti kdo krade vodo (toplo/mrzlo). Osebno mislim, da težko, za elektriko sem že slišal, vodo pa redko, čeprav ni za izključiti.

tle za november pa zgleda da so ti zaračunal 25,000L namesto izračunanih ~4000L, kolikor tipično porabis.
smoki

iloveboobz je izjavil:

tle za november pa zgleda da so ti zaračunal 25,000L namesto izračunanih ~4000L, kolikor tipično porabis.

ja ta položnica naj bi bila poračun, ker so mi obračunavali samo 4 kubike na mesec..
vodo porabim samo takrat ko moram rože zalit, čez vikend to je pa vse..

bbbbbb2024

na kalorimetrih piše tole, ampak opazila sem da obstajajo trije ti kalorimetri s številko 24 (moje stanovanje je 24) - zdaj kako naj vem kateri je moj??

https://ibb.co/wFr9m3FT
https://ibb.co/SD6CzWvS

in kaj ti cifre pomenijo? enkrat kaže eno cifro, drugič drugo..

evo poslikala števce -
https://ibb.co/LDm2DHSS
https://ibb.co/KzX3ZP2C
https://ibb.co/bgv5gM0w
https://ibb.co/pjZfq6yF

toro69 ::

starfotr ::

OP lahko naroči preverbo merilnika. Če je res meritev neustrezna, se merilnik zamenja in uredi vsa preveč plačana plačila.

Če je merilnik ustrezen, se plača storitev preverbe in vseh ostalih stroškov.

kaj je OP? Operater? Na Energetiki Celje pravijo da meritve izvaja Robel in da oni s tem nimajo nič (vseeno pa izdajo položnico). Robel ne bo hotu zamenjat nič. Potrebujem neko zakonsko podlago, da mi utemljijo za 422 kWh porabe, to da oni 20% preračunajo na uporabnike ne more bit dejanska poraba.

chatGPT je reku tole: obračun mora odražati dejansko porabo posameznega uporabnika, ne pavšalno razdeljevanje izgub

Iz specifikacije izhaja, da se poraba sanitarne tople vode:

80 % razdeli po skupni porabi objekta,

20 % po številu uporabnikov,

pri čemer dejanska poraba v posameznem stanovanju ni neposredno merjena, temveč zgolj preračunana. Takšen obračun ni preverljiv, ne omogoča nadzora dejanske porabe in je v nasprotju z načelom poštenega in preglednega obračunavanja.

pa še:

KLJUČNI PROBLEM METODOLOGIJE (PRAVNO ZELO MOČNO)

Iz računa Energetike:

80 % porabe STV se deli po m?

20 % po številu uporabnikov

ti si 1 oseba

vendar nosiš 3,093 % porabe celotnega objekta

? To pomeni:

da dejanska poraba v tvojem stanovanju NI MERJENA

ampak izračunana iz skupnega števca

brez dokazila, da je ta delež realen

? To je v nasprotju z načelom dejanske porabe, ki ga zahteva:

Zakon o varstvu potrošnikov

Uredba o metodologiji obračuna toplote

sodna praksa (večkrat poudarjeno: obračun mora biti preverljiv in dokazljiv)

4? ALI LAHKO SAMA NAMESTIŠ MERILEC? (zelo pomembno)
DA - obstajajo 3 možnosti ?
? Možnost A (priporočeno)

Ultrazvočni toplotni števec (clamp-on)

ne posega v cevi

ne krši plomb

meri pretok + temperaturo

npr.:

Kamstrup (mobilni)

Siemens clamp-on

Testo 644x

? To NI uradni števec, JE PA:

dokazno sredstvo

zelo močan argument pri inšpekciji

? Možnost B

Digitalni merilec pretoka STV + temperaturni senzor

montaža pod umivalnikom ali bojlerjem

dokaz za realne litre/dan

? Možnost C (samo z dovoljenjem)

Uradni kalibrirani toplotni števec (zahteva soglasje upravnika)

5? OCENA FINANČNE ŠKODE (konzervativno)

Razlika:

realno (1 oseba): ~200 kWh

obračunano: 422 kWh

razlika: 222 kWh / mesec

Cena toplote (? 0,07 €/kWh brez DDV):

222 × 0,07 ? 15,54 € / mesec

DDV ? 19 € / mesec

? letno: ? 230 €
? v 2 letih: ? 460 €

(še brez fiksnih stroškov in dodatkov)

rada bi dala zdej en števec gor, ki je cenovno ugoden, da imam za primerjavo dejanske porabe, ker oni se bojo zdej opirali na izračun 3%

DamijanD ::

ideep: samo za občutek: pri nas TČ javlja, da je v povprečju generirano 500kWh tople sanitarne vode na mesec - to porabimo 5-6 ljudje. Tako, da za eno osebo 400+kWh je res ogromno.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Nov zakon za ogrevanje (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Problemi človeštva
24654319 (48483) jernejl
»

Poraba energije za toplo sanitarno vodo

Oddelek: Loža
123327 (3123) Magic1
»

Merilniki ogrevanja - poraba energije (strani: 1 2 3 )

12726346 (23073) Okapi
»

Delilniki odvzema toplote (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
28363809 (52768) Spajky
»

Stroški centralnega ogrevanja

4111377 (9825) Pyr0Beast

Več podobnih tem