Slo-Tech - Apple je pripravil vsakoletni seznam največkrat prenesenih aplikacij za svojo platformo iOS, na katerem letos večjih presenečenj ni. Če ne štejemo iger, je najpopularnejša aplikacija za iPhone ChatGPT. Sledijo mu Threads, Google, TikTok, WhatsApp, Instagram, YouTube, Google Maps, Gmail in Gemini. Letošnji prvak je bil lani šele četrti, leta 2023 pa se na seznam (izšel je maja) sploh ni uvrstil.
Seznam priča o vplivu, ki ga ima umetna inteligenca na naše življenje. ChatGPT je bolj priljubljen od vseh družbenih omrežij, trgovin in celo vsakodnevnih orodij, kot je Google Maps. Konkurenca mu težko sledi, saj je Gemini šele na desetem mestu. Najbolj priljubljena plačljiva aplikacija je HotSchedules, sledijo pa ji Shadowrocket, Procreate Pocket in AnkiMobile Flashcards. Med brezplačnimi igrami vodi Block Blast! pred Fortnitom in Robloxom, medtem ko je najbolj priljubljena plačljiva igra Minecraft.
Novice » Apple iPhone/iPad/iPod » Najpopularnejše aplikacije na iPhonu so ChatGPT, Threads in Google
David Mayer ::
Res so to koristne aplikacije, četrtino jih imam tudi sam instaliranih.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: David Mayer ()
kanarin ::
Sam uporabljam predvsem Copilot (imamo ga tudi v službi - plačljiva licenca). Uporablja GPT 5.1 tako kot ChatGPT - ali je v prkasi sploh kaka razlika pri (free) uporabi ?
kow ::
Potrosniki so res cudaki. Imajo malo morje izbire, pa vsi samo na ChatGPTju. Sploh brezplacna razlicica ni nic posebnega. Konkurence je kolikor hoces in meni je res zanimivo uporabljati razlicne.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: kow ()
Meni se zdi, da pro imajo na normalno rabo povišane kapacitete in priority access. Osebno pri gemini in copilot chatih pogrešam v projekte združene pogovore in projektno dokumentcijo, iz kater lahko črpajo, tudi pri plačljivih - večina starejših chatov že ima, ostali še dobijo. Ampak to je vse rešljivo (cenzura ker NSFLT*)-
*not suitable for leisure time...
*not suitable for leisure time...
Zgodovina sprememb…
(govorim o free tierih)
ChatGPT je spoliran, uporaben kot search itd. Je pa precej zabit model in mocno agreeable - precej motece. Grok 4.1 (beta) je manj agreeable in deluje bolj inteligenten model. Je tudi hiter, ampak kmalu zmanjka zastonj tokenov. Pogosto prevec dolgovezi.
Anthropic uporabljam za kodo (placljivo) - tako da ne morem komentirati free tier.
Mistral je kul, ce uporabljas francoscino, nemscino itd.
Gemini se nisem utegnil preizkusiti. Bojda je zadnji release odlicen (ne vem pa ce je zastonj).
ChatGPT je spoliran, uporaben kot search itd. Je pa precej zabit model in mocno agreeable - precej motece. Grok 4.1 (beta) je manj agreeable in deluje bolj inteligenten model. Je tudi hiter, ampak kmalu zmanjka zastonj tokenov. Pogosto prevec dolgovezi.
Anthropic uporabljam za kodo (placljivo) - tako da ne morem komentirati free tier.
Mistral je kul, ce uporabljas francoscino, nemscino itd.
Gemini se nisem utegnil preizkusiti. Bojda je zadnji release odlicen (ne vem pa ce je zastonj).
Zgodovina sprememb…
Gemini 3 pro je precej v redu, multimedio in vire šopa, če hočeš - prvi mesec je zaenkrat tako free, prekini pravočasno in je brez obveznosti - vsekakor preizkusiti, zato je tam! Meni je ok, ker sem začel uporabljati google cloud console in app skripte, brezplačno oz. $300 dobropisa eno ali drugo ali oboje, saj ne vem :D Dnevno pač naredi analizo z AI (kamor že pošlješ) in na mail in v cloude posname (kakor nastaviš časovne trigerje) povzetek koledarjev, poročil, volatilnost, itn... Projektne klepete še dobi, enkrat že, saj chatgpt je tudi potreboval. Naročnina ima smisel samo ne na posameznega ponudnika, ko si preračunaš.
Narocnina je bedarija, ker se tehnologija prehitro spreminja. Si kupis dobropis in pac kuris tokene. Itak lahko v prompt vsakemu napises naj ne dolgovezi.
Zgodovina sprememb…
Se strinjam, kot sem se že tudi enkrat prej, naročnina je smiselna le, če se izplača, za občasno rabo api je veliiiiko ceneje - in tudi jedrnatost je pomembna.
Za perplexity mi ni problem plačati naročnine, tudi zajema več providerjev/modelov/modalnosti in še chat je dobro urejen.
Za perplexity mi ni problem plačati naročnine, tudi zajema več providerjev/modelov/modalnosti in še chat je dobro urejen.
Zgodovina sprememb…
Gregor P ::
Saj Copilot ima projektne klepete, le da se imenujejo posredniki.
Pri Gemini je težava, da če želiš, da ohranja zgodovino, mu moraš dovoliti, da lahko s tvojimi podatki dela kar hoče (tudi v plačljivi različici). Medtem ko npr. pri ChatGPT lahko to izklopiš (tudi v brezplačni različici), pri (poslovnem) Copilotu pa se pogodbeno zavežejo, da se na tvojih podatkih ne bodo učili in da ne bodo zapustili strežnikov v EU - drugo je seveda, koliko jim lahko to zaupaš.
Pri Gemini je težava, da če želiš, da ohranja zgodovino, mu moraš dovoliti, da lahko s tvojimi podatki dela kar hoče (tudi v plačljivi različici). Medtem ko npr. pri ChatGPT lahko to izklopiš (tudi v brezplačni različici), pri (poslovnem) Copilotu pa se pogodbeno zavežejo, da se na tvojih podatkih ne bodo učili in da ne bodo zapustili strežnikov v EU - drugo je seveda, koliko jim lahko to zaupaš.
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

FlyingBee ::
A ni bilo nekaj težav s tako imenovano statistiko, ker Groka ni nikjer?
P200 MMX, 32mb ram, 2gb HDD, s3 virge 2mb, 14" CRT 640x480
New Sphincter Kvartet:
Roko Spestner, Namaž Zlevčar, Daje Heading, Maraje Spetan
New Sphincter Kvartet:
Roko Spestner, Namaž Zlevčar, Daje Heading, Maraje Spetan
Ne razumem? V tisti microsoft 365 family office subscription? Kako? Je preverjeno približno enakovredno kot chatgptu in claude? Mislim, ne vidim. Kakši posredniki? Copilota sicer ne uporabljam zares, me pa zanima. Tega je zdaj morje, mi razdrobljeno ni najbolj všeč.
Če hoče kdo perplexity pro preverit en mesec brezplačno - comet browser download pač in signin, za študente (ali po sorodstvu) je 75% off potem.
David Mayer je izjavil:
Ne razumem? V tisti microsoft 365 family office subscription? Kako? Je preverjeno približno enakovredno kot chatgptu in claude? Mislim, ne vidim. Kakši posredniki? Copilota sicer ne uporabljam zares, me pa zanima. Tega je zdaj morje, mi razdrobljeno ni najbolj všeč.
Če hoče kdo perplexity pro preverit en mesec brezplačno - comet browser download pač in signin, za študente (ali po sorodstvu) je 75% off potem.
Morda so ti "posredniki" res le v poslovnih različicah, ne vem. V glavnem kot najbrž poznaš zgodovino, vsaj na začetku je bil Copilot le malo prilagojen ChatGPT za Office orodja (ker je MS pač investiral milijarde v OpenAI); in ko smo na ChatGPT dobili možnost projektov, smo nekaj mesecev zatem tudi v Copilotu dobili možnost posrednikov (kakor ko smo na ChatGPT dobili model 5, je tudi Copilot dobil to malo kasneje). Načeloma si je to zelo podobno (v oba lahko naložiš več dokumentov, podaš neka splošna navodila ipd.), ni pa najbrž povsem isto. Težko rečem, kateri bolje opravlja svoje delo, ampak sam uporabljam poslovnega Copilota za poslovne zadeve (zaradi pogodbe v ozadju, ki vsebuje varovanje osebnih podatkov - a še vedno logično ne nalagam nekih hudih poslovnih skrivnosti oz. dokumente po potrebi prej anonimiziram), ChatGPT&Co pa za ostalo, kjer so mi osebni podatki manj pomembni (do Geminija, kjer mi osebni podatki res nič ne pomenijo in bi jih takoj lahko vse objavil zdaj javno na splet).
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Gregor P ()
Jnou ::
Meni predvsem preseneča visoko mesto za Threads. A ni to nek levičarski poizkus ponovitve starega cenzuriranega twitterja? To se je v ZDA tako prijelo?
GP, misliš to - sem to zasledil ja, samo se mi je zdelo precej lame - grem pogledat še enkrat, prav veliko ne bom uporabljal.
Aja, če se vam zdi, da Perplexity Tasks ne dela v redu in da vam ne pošlje emailov, poglejte še enkrat - še posebej med Spam - ni pa zaenkrat pravih Puš moTilnih notifikaicij
Aja, če se vam zdi, da Perplexity Tasks ne dela v redu in da vam ne pošlje emailov, poglejte še enkrat - še posebej med Spam - ni pa zaenkrat pravih Puš moTilnih notifikaicij
estons ::
Kateri model se vam pa zdi trenutno najboljši za npr. pisanje teksta, sploh v različnih stilih? Včasih mi je ChatGPT bil super, zdaj pa je totalna žalost, vse je na nivoju suhega birokratskega jezika. Očitno so modeli od gpt-5 naprej manj ustvarjalni s tekstom.
Ton oz. "temperaturo" ustvarjanja lahko sam nastaviš - v ChatGPT-ju je samodejno nastavljeno na 0,7 mislim. V običajnem ChatGPT pa tudi sicer moraš sicer to narediti oz. povedati z besedami, torej bodisi v splošnih navodilih za vse komentarje, ali pa na začetku pisanja prompta oz. navodil začneš z določitvijo tona in natančnosti npr.:
- za manjšo kreativnost (nizka temperatura), ko želiš natančne, logične in faktografske odgovore (npr. za programiranje, urejanje podatkov, strokovna besedila), uporabiš fraze: "Bodi natančen, faktografski in jedrnat. Ne izmišljuj si dodatnih informacij. Odgovori v strokovnem tonu";
- za večjo kreativnost (visoka temperatura): če želiš "brainstorming", pesnjenje ali generiranje idej, uporabiš fraze: "Bodi zelo kreativen, inovativen in domiseln. Uporabi bogat besedni zaklad in razmišljaj izven okvirjev (out of the box)."
Napredni uporabniki pa to nastavljajo v OpenAI Playground
- za manjšo kreativnost (nizka temperatura), ko želiš natančne, logične in faktografske odgovore (npr. za programiranje, urejanje podatkov, strokovna besedila), uporabiš fraze: "Bodi natančen, faktografski in jedrnat. Ne izmišljuj si dodatnih informacij. Odgovori v strokovnem tonu";
- za večjo kreativnost (visoka temperatura): če želiš "brainstorming", pesnjenje ali generiranje idej, uporabiš fraze: "Bodi zelo kreativen, inovativen in domiseln. Uporabi bogat besedni zaklad in razmišljaj izven okvirjev (out of the box)."
Napredni uporabniki pa to nastavljajo v OpenAI Playground
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Gregor P ()
Meni predvsem preseneča visoko mesto za Threads. A ni to nek levičarski poizkus ponovitve starega cenzuriranega twitterja? To se je v ZDA tako prijelo?
Threads je za velikostni razred manj uporabljan kot X (twitter). Ideologija zapoveduje, da se iscejo merila kjer Threads zaostaja manj. Torej downloadi ter klikanje linkov (ki je pri Threads visoko, ker je integriran v Instagram).
V bistvu gre za povsem drug produkt. Resnicen poskus konkurence je Bluesky, pa se to bolj decentraliziran nacin.
Zgodovina sprememb…

mtosev ::
Ta lista appov me sploh ne preseneča.
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro,
Enermax Platimax 1700W | moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro,
Enermax Platimax 1700W | moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013
KTr1sk ::
Ali se samo meni zdi, da ChatGPT je edini, ko zateži z plačljivo verzijo in ostali imajo več zastonj pogovora na voljo? (Recimo, da jim pošiljaš fotografije in da preko fotografij rešuješ "težave")
Ryzen5-7600x,32gb ddr5,rx9060xt16gb,nvme2x,hdd4x, Dell G3223Q
Dvomim, da je to konstanta, ampak firme gledajo statistiko uporabe. Zaenkrat se se vedno subvencionira userje. Spreminja se tehnologija, lahko naredis cenejsi model, ki je enako dober kot prejsnji zastonjski. In povecas uporabo itd.
Zgodovina sprememb…
darkotri ::
Skoraj vsak je vsaj malo pretirano. Ostali malo bolj vešči uporabljamo lokalne llmje ali pa vsaj še clauda, deepseek, qwen, mistral...
Ma nisem presenečen, ChatGPT uporablja že skoraj vsak.
darko
Vredno ogleda ...
| Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
|---|---|---|---|
| Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
| » | Umetna inteligenca (strani: 1 2 3 4 … 22 23 24 25 )Oddelek: Loža | 55102 (302) | sreda |
| » | Najpopularnejše aplikacije na iPhonu so ChatGPT, Threads in GoogleOddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod | 1667 (225) | endelin |
| » | Google Assistant se poslavlja, prihaja GeminiOddelek: Novice / Android | 5383 (3684) | OK.d |
| » | OpenAI v ChatGPT dodal iskanje po spletuOddelek: Novice / Brskalniki | 6033 (1434) | recmajkemi |
| » | Anthropic lansiral tretjo generacijo modela ClaudeOddelek: Novice / Ostala programska oprema | 4618 (2455) | sbawe64 |