» »

Kateri procesor kupiti?

Kateri procesor kupiti?

Akmul55 ::

Zdravo!

Rabim malo pomoči oziroma nasvet pri izbiri procesorja za nov sistem.

Trenutno sem že kupil/naročil naslednje komponente:

- Grafična: RX 9070 XT – že kupljena (prodana stara RTX 3080 Ti)
- Matična: ASRock B850M Steel Legend WiFi – Naročena za 150€
- Pomnilnik: 2×16 GB Crucial DDR5 6400 MHz CL38 – Naročeno za 100€
- SSD: Samsung 990 EVO Plus 4TB in Kingston Fury 2TB – Že kupljen
- Napajalnik: ASUS TUF Gaming 850W Gold – Že kupljen (stari je ravno par tednov nazaj odpovedal)
- Hlajenje: Arctic Liquid Freezer III Pro 360 – Že kupljen
- Ohišje: Lian Li O11 Dynamic - Razer Edition
- Ventilatorji: 9× Lian Li Infinity

Kolega mi lahko na podjetje naroči procesor prek Amazona in trenutno se odločam med:

- Ryzen 7 9800X3D – 460 €
- Ryzen 9 9900X – 385 €

Računalnik uporabljam precej mešano – nekaj igranja iger, nekaj filmov, brskanje po spletu, pa tudi za službo (Word, Excel, PowerPoint ipd., nič zahtevnega).
Okvirno bi za procesor bil pripravljen plačati okoli 400€ (če odštejem DDV, pride 9800X3D okoli 380€, 9900X pa okoli 315€. Tako da razlika v ceni je slabih 60-70€).

Ne vem pa, kateri procesor bi bil v mojem primeru bolj smiseln.
Igre bom igral v 4K ločljivosti, kjer je, kolikor sem bral, večinoma odvisno od grafične kartice, zato naj bi bila oba procesorja zelo blizu po zmogljivosti.
Pri nižjih ločljivostih (1440p ali 1080p) pa je 9800X3D občutno boljši. Ampak 1080p skoraj sigurno ne bom igral.

Druga opcija bi pa bila, če bi morda bilo pametneje za zdaj obdržati obstoječi sistem in počakati na naslednjo generacijo procesorjev. Prekličem naročeno matično in RAM2, ostalo pa tako ali tako rabim.

Trenutni sistem:

- Ryzen 9 5900X
- ROG Strix B550-E Gaming
- 2×16 GB DDR4 3200 MHz

Ali bi bila razlika med sistemoma res tako velika, da se nadgradnja splača, ali bi denar bolj ali manj "vrgel stran"? Je smiselno sploh v mojem primeru nadgradit? Bi bil računalnik dosti hitrejši in odzivnejši?
Iger ne igram več tako pogosto, a po treh letih bi vseeno rad malo osvežil sistem, še posebej, ker še vedno lahko stare komponente prodam (si s tem znižam še strošek za novo kupljene), in z novimi pridobim tudi garancijo.

S kupljenim RX 9070 XT, sem ob prodaji RTX 3080 TI, doplačal okoli 150€.
Matična bi me stala okoli 150€, RAM okoli 100€ in procesor okoli 400€, skupaj 650€. Svoj stari sistem bi pa verjetno lahko prodal za nekih 300-350€ (matična, procesor, RAMi in hladilnik za procesor), torej bi doplačal okoli 350€ in bi tako rekoč nov računalnik sestavil za 500€
SSD, ohišje in napajalnik pa že tako ali tako imam in tega ne štejem pod strošek novega :D

Ampak ja, če dejansko ni smiselno kupovati novega računalnika, potem je tudi 500€ preveč za plačati :D

Po večini pa igram Red Dead Redemption, GTA, Dragon Ball, FIFA, CS GO2, Cyberpunk in še kaj se najde. Nekatere igre pa pač igram tudi na Playstationu :D

Hvala za vaš čas in nasvet!

Lp

kixs ::

Ce si ze v tem, da menjas. Potem pac zamenjaj. Kupi 3D procesor, ker pac igras igre.

Za stari sistem bos tudi se nekaj dobil in to je to.

PS:
Kaj pa jaz... sem na Ryzen 5800X in poleti sem kupil Rx9070 OC, ker je pac GTX1060 6GB bila res ze stara... iger pa sploh ne igram ze 10+ let :lol:

PSS:
Bi moral takrat se kak teden zdrzat, da bi me minilo :lol:

Akmul55 ::

Meni čakanje ne pomaga :D že dlje časa se nagibam k temu, da bi ga nadgradil, pa so kdaj tudi tedni ko ne igram nič :P ampak ja, vmes je nek premislek, če je sploh smiselno, zato pa ta objava. Mogoče je kdo podobno nadgradil, pa je zadovoljen in me še tisto malo potisne naprej. Tudi tvoj post me je :P

kixs ::

Sej to je to... ko enkrat pride cas in te zacne matrat, potem moras nekaj narediti. Pri meni se nadgradnja ne pozna nic. Edino na duhovnem miru :lol:

Zdej samo se cakam, da me prime menjat se CPU in vse z njim povezano... ampak se se kar drzim :lol:

filip007 ::

Koliko pa stane komplet taka igrača?
HP prenosnik, Xbox SX in Hisense Qled.

abiz ::

Pomoje neke razlike nebo, raje ta denar prišparaj za ddr6.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Grafična kartica (strani: 1 2 3 4204 205 206 207 )

Oddelek: Kaj kupiti
103321397199 (18349) FlyingBee
»

AMD marca pričenja pomladni spopad z Nvidio

Oddelek: Novice / Grafične kartice
224145 (1436) Horas
»

AMD na Cesu 2025 razočaral ljubitelje radeonov

Oddelek: Novice / Grafične kartice
246114 (3286) Prospekt

Več podobnih tem