» »

Ena iz kmetijstva: siliranje

Ena iz kmetijstva: siliranje

«
1
2

HotBurek ::

Evo.

Zadnji teden, dva sem opazil nekaj kombajnev, ki silirajo koruzo. Pa tudi je kak, ki silira z traktorjem (ena riža ob gumi).

In zadeve ne razumem.

Včasih se je siliralo septembra, ko je koruza še zelena (to mislim na steble in liste, ne storž). To silažo se je pol shranilo v take betonske "U"-je, gor s traktorjem naprej-nazaj, potem pa folija in črez še gume.

To so potem krave jedle pozimi, ko zmanjka sena.

No, ne vem, zakaj nekateri silirajo sedaj, ko je koruza (stebli, listi) rumena oz. suha. Kaj s tem, kar posilirajo, naredijo?

BONUS

Blast from the past.

Stroj, ki se je uporabljal zelo pozno jeseni, decembra, za pobiranje storžov koruze. Ličkanje pa to.

Dokaj redka aktvivnost za opazit.

root@debian:/# iptraf-ng
fatal: This program requires a screen size of at least 80 columns by 24 lines
Please resize your window
  • spremenilo: HotBurek ()

alternative ::

Siliranje je fermentiranje krme in je neprimerno za živino. Krava namreč ni narejena za prebavljanje fermentirane hrane. Kmetje imajo s siliranjem najmanj dela, zato je popularno. Na mleku in mesu se seveda pozna. Krave pri krmljenju s silažo pogosto zbolevajo in se jih zdravi z antibiotiki.

V tujini obstaja certifikat za govedo, krmljeno s senom. Z razlogom.

Jarno ::

HotBurek je izjavil:

Včasih se je siliralo septembra, ko je koruza še zelena (to mislim na steble in liste, ne storž).


Možna razlaga je ta, da zaradi vremenskih razmer čez poletje itd. zrnje na koruzi ni dovolj kvalitetno za odkup in je škoda zgolj mulčat.
Chuck Norris je med števili 0.999... in 1 uspel vriniti konstanto imenovano CN.
#65W!

Bud_Bundy ::

100 dnevna koruza sejana po žitu, da ne bo kdo tule diplomiral. Če jo dobi mraz pa hitro porjavi.

fikus_ ::

alternative je izjavil:

Siliranje je fermentiranje krme in je neprimerno za živino. Krava namreč ni narejena za prebavljanje fermentirane hrane. Kmetje imajo s siliranjem najmanj dela, zato je popularno. Na mleku in mesu se seveda pozna. Krave pri krmljenju s silažo pogosto zbolevajo in se jih zdravi z antibiotiki.

V tujini obstaja certifikat za govedo, krmljeno s senom. Z razlogom.


Miljoi goved se krmi s silažo, preživijo, krave dajejo mleko, biki rastejo,.... Torej le ni tako napacna zadeva.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
PS Ne odgovarjam trolom in provokatorjem!

Bud_Bundy ::

fikus_ je izjavil:

alternative je izjavil:

Siliranje je fermentiranje krme in je neprimerno za živino. Krava namreč ni narejena za prebavljanje fermentirane hrane. Kmetje imajo s siliranjem najmanj dela, zato je popularno. Na mleku in mesu se seveda pozna. Krave pri krmljenju s silažo pogosto zbolevajo in se jih zdravi z antibiotiki.

V tujini obstaja certifikat za govedo, krmljeno s senom. Z razlogom.


Miljoi goved se krmi s silažo, preživijo, krave dajejo mleko, biki rastejo,.... Torej le ni tako napacna zadeva.


Da dodam... seneno rejo imamo tudi v Sloveniji. Že tako radi na jamrajo nad ceno govedine, kaj bi šele ob seneni govedini.

Zimonem ::

Tale čas se koruzo žanje bolj zaradi zrnja. Opu ne zaupam da razloči med siliranjem in žetvijo koruze za zrnje. Pa tudi sicer ni prepozno za samo silažo, vsaj letos ne.

matobeli ::

Krave ne smejo jest surove koruze ker je preveč kalorična in to ni ustrezna krma, silaža koruze fermentira in jo to naredi bolj prebavljivo za živino.

Seno je boljše, ampak če ga ni dovolj, ga ni. Fermentacija je način da neprimerno krmo (kot je surova koruza) narediš ustrezno.

$$$

Zimonem ::

Pizda saj vem že dolgo da si butast. Kisa se zaradi tega da se stvar konzervira. Kot se kisa zelje. Vsaj osnove bi lahko odnesel.od osnovne šole ali si bil kak prilagojen program.

Ti živine od blizu še videl nisi

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Zimonem ()

matobeli ::

Zimo, stara sablja... maš prav. Sadje se pokvari. Treba fermentirat.

HotBurek ::

Še slikca za na konec, kako se temo na med-over-tech hitro zaklene.
root@debian:/# iptraf-ng
fatal: This program requires a screen size of at least 80 columns by 24 lines
Please resize your window

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: HotBurek ()

Daniel ::

alternative je izjavil:

Siliranje je fermentiranje krme in je neprimerno za živino. Krava namreč ni narejena za prebavljanje fermentirane hrane. Kmetje imajo s siliranjem najmanj dela, zato je popularno. Na mleku in mesu se seveda pozna. Krave pri krmljenju s silažo pogosto zbolevajo in se jih zdravi z antibiotiki.

V tujini obstaja certifikat za govedo, krmljeno s senom. Z razlogom.


Kar seveda ni res. Sploh pa ne ta del o pogostem zbolevanju. Če so živali hranjene s kvalitetno krmo, kateri se dodaja tudi seno ali v nekaterih primerih slama imaš obiske veterinarja zgolj za osemenitve in tu in tam kakšen mastitis, to pa je tudi vse.

O tem ali se pozna na mleku in mesu ne bom sodil, ker senenega nisem niti preizkušal, se pa nekateri ukvarjajo s prodajo senenega mesa in mleka in je to tudi registrirano kot blagovna znamka in seveda dražje.

Drugače je idealni čas za siliranje redno sejane koruze že davno mimo, sedaj so ostale zgolj še kakšne 100 dnevnice, pa še te (kjer so zaradi suše sploh zrasle) je ena noč mraza čisto razbarvala. Na našem koncu so polja praktično prazna in marsikje že rastejo ozimine.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Daniel ()

Miki N ::

Upam samo, da je Burekov pristop do kmetovanja drugačen, kot do podatkovnih baz, sicer so ga krave najebale. :|

fur80 ::

Bom probal najti še en drug dokumentarec. Koruza ni bila nikoli mišljena za krave, tako kot je že nekdo napisal, je krave ne bi smele jesti! ;)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: fur80 ()

denabiker ::

fikus_ je izjavil:

alternative je izjavil:

Siliranje je fermentiranje krme in je neprimerno za živino. Krava namreč ni narejena za prebavljanje fermentirane hrane. Kmetje imajo s siliranjem najmanj dela, zato je popularno. Na mleku in mesu se seveda pozna. Krave pri krmljenju s silažo pogosto zbolevajo in se jih zdravi z antibiotiki.

V tujini obstaja certifikat za govedo, krmljeno s senom. Z razlogom.


Miljoi goved se krmi s silažo, preživijo, krave dajejo mleko, biki rastejo,.... Torej le ni tako napacna zadeva.


probaj piti mleko od takšne krave s silažo, brez predelave v mlekarni! Po mojem še spiti ne boš mogel, ker ti bo smrad butnil v nos in ti bo šlo na bruhanje.
Pri nas imamo hribovsko seno, kjer je notri polno tudi travniških rož in je dobro in aromatično mleko.

Grimnir3 ::

denabiker je izjavil:

fikus_ je izjavil:

alternative je izjavil:

Siliranje je fermentiranje krme in je neprimerno za živino. Krava namreč ni narejena za prebavljanje fermentirane hrane. Kmetje imajo s siliranjem najmanj dela, zato je popularno. Na mleku in mesu se seveda pozna. Krave pri krmljenju s silažo pogosto zbolevajo in se jih zdravi z antibiotiki.

V tujini obstaja certifikat za govedo, krmljeno s senom. Z razlogom.


Miljoi goved se krmi s silažo, preživijo, krave dajejo mleko, biki rastejo,.... Torej le ni tako napacna zadeva.


probaj piti mleko od takšne krave s silažo, brez predelave v mlekarni! Po mojem še spiti ne boš mogel, ker ti bo smrad butnil v nos in ti bo šlo na bruhanje.
Pri nas imamo hribovsko seno, kjer je notri polno tudi travniških rož in je dobro in aromatično mleko.


Pri takem kmetu morajo delati nekaj narobe.

Daniel ::

denabiker je izjavil:

fikus_ je izjavil:

alternative je izjavil:

Siliranje je fermentiranje krme in je neprimerno za živino. Krava namreč ni narejena za prebavljanje fermentirane hrane. Kmetje imajo s siliranjem najmanj dela, zato je popularno. Na mleku in mesu se seveda pozna. Krave pri krmljenju s silažo pogosto zbolevajo in se jih zdravi z antibiotiki.

V tujini obstaja certifikat za govedo, krmljeno s senom. Z razlogom.


Miljoi goved se krmi s silažo, preživijo, krave dajejo mleko, biki rastejo,.... Torej le ni tako napacna zadeva.


probaj piti mleko od takšne krave s silažo, brez predelave v mlekarni! Po mojem še spiti ne boš mogel, ker ti bo smrad butnil v nos in ti bo šlo na bruhanje.
Pri nas imamo hribovsko seno, kjer je notri polno tudi travniških rož in je dobro in aromatično mleko.


Kam ti to hodiš po tako mleko? Ta "po mojem" je res zgolj po tvojem. Razen če imamo tukaj okrog ljudi, ki imajo vsi mrtve brbončice in si hodijo po to isto mleko in iz njega delajo sir.

Zvezdica27 ::

imaš več tipov silaže, tudi v balah, silosih...

v resnici je to temelj krme, brez tega bi človeštvo stradalo.

zz

kow ::

Daniel je izjavil:

alternative je izjavil:

Siliranje je fermentiranje krme in je neprimerno za živino. Krava namreč ni narejena za prebavljanje fermentirane hrane. Kmetje imajo s siliranjem najmanj dela, zato je popularno. Na mleku in mesu se seveda pozna. Krave pri krmljenju s silažo pogosto zbolevajo in se jih zdravi z antibiotiki.

V tujini obstaja certifikat za govedo, krmljeno s senom. Z razlogom.


Kar seveda ni res. Sploh pa ne ta del o pogostem zbolevanju. Če so živali hranjene s kvalitetno krmo, kateri se dodaja tudi seno ali v nekaterih primerih slama imaš obiske veterinarja zgolj za osemenitve in tu in tam kakšen mastitis, to pa je tudi vse.

O tem ali se pozna na mleku in mesu ne bom sodil, ker senenega nisem niti preizkušal, se pa nekateri ukvarjajo s prodajo senenega mesa in mleka in je to tudi registrirano kot blagovna znamka in seveda dražje.

Drugače je idealni čas za siliranje redno sejane koruze že davno mimo, sedaj so ostale zgolj še kakšne 100 dnevnice, pa še te (kjer so zaradi suše sploh zrasle) je ena noč mraza čisto razbarvala. Na našem koncu so polja praktično prazna in marsikje že rastejo ozimine.


Koliko priblizno bi bila govedina (striktno seno) drazja?

Daniel ::

stara mama ::

Govedo futrano izključno s senom je kot vegani.
Koža in kost, pa nekaj drobovine.
Ne bo ga ravno na pretek (bo dražje) + zahteva boljše vremenske pogoje za sušenje krme kar je spet umetnost (in ponovno dražje).
Tist ki vam prodaja poceni seneno meso, vam laže al pa goljufa.
Ekologija™ in Trajnost™

fur80 ::

stara mama je izjavil:

Govedo futrano izključno s senom je kot vegani.
Koža in kost, pa nekaj drobovine.
Ne bo ga ravno na pretek (bo dražje) + zahteva boljše vremenske pogoje za sušenje krme kar je spet umetnost (in ponovno dražje).
Tist ki vam prodaja poceni seneno meso, vam laže al pa goljufa.


Tako ravno ni, ni pa cenovno ugodno, kot je dokazano, krava, ki hodi in je seno, se ne redi tako hitro, kot če je koruzo in je privezana v hlevu! Dokler da ima čas zboleti jo že zakoljejo! ;)
Prav tako piščanci, ki se v par tednih odebelijo na velikost odrasle kokokoši, pitane seveda z umetnimi proteini. Če zamudiš kaki da z piščanci, se ti Košaki že odpovedo, ker piščancev ne dobijo v mašino za klanje! ;)

Seveda pa je cena taka! Kupit piščančjo posebno za 1,5EUR v šparu pač ne moreš iz domače zdravo pitane kokoši. Naj kdo pogleda koliko pride domača pašteta iz najboljšega mesa, ki je dobra za popizdit. So mi rekli, da to delajo samo zase kmeti, ker se ne splača prodajat ali ne bi nobeden kupil.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: fur80 ()

denabiker ::

Vem, pri meni v okolici večina nekaj mutijo, vem da dajejo razne aditive za povečanje mlečnosti, vem da je tudi urea torej sečnina, ribja moka, neke krmne mešanice, ki jih dobijo in se hvalijo koliko litrov mleka da več, boga pitaj kaj je vse noter. Vem tudi pri enem sosedu, daje nek granulat po 25 kg kupuje, ko smrdi kot groza, ker ssem slučajno bil pri njemu in stal tam, pa sem ga vprašal, kaj tako smrdi, mi je razložil, ampak mu da ful več mleka.
V mlekarni vse zrihtajo, da je brez priokusov, lepa bela tekočina, ki se ji reče mleko:), ampak daleč od tega kar je bilo nekoč.

Daniel ::

Neumnosti. Niti krave niso toliko neumne, da bi jedle stvari ki smrdijo. Še v krmila v mešalnicah ravno zaradi tega dodajajo tudi arome.

Urea se že desetletja dodaja v močna krmila ampak ne ravno v taki obliki kot je za gnojilo, pa še to se preferira, da je je čim manj, ker ni pretirano zdrava.

V krmnih mešanicah imaš pa bolj ali manj zgolj repične in sončnine tropine, sojo in koruzni šrot, potem pa še vitamini, nekaj malega arome, mogoče tudi melasa, čisto odvisno. Je še nekaj več elementov ampak trenutno nimam dekleracije pri sebi. Ampak nič od tega ne smrdi, ker krave tega ne bi jedle, tako, da ni čisto jasno kaj naj bi ta tvoj "sosed" dodajal.

No pa tudi pivske teopine gredo kravam precej v slast.

Tale tvoj "ful več mleka" je bolj kot od krmil odvisen od genetskega potenciala živali, o tem, da ti bo mlekarna odpeljala kakršnokoli smrdeče mleko pa lahko zgolj sanjaš. Kvečjemu dobiš račun za stroške uničenja celotne količine, ki je bila pripeljana, kar je tam nekje 10k eur na en kamion.

Zdi se mi, da ne veš ravno kaj dosti o tem.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Daniel ()

stara mama ::

Daniel je izkušen kmetovalec, tako da +1
Govedo je zelo izbirčno glede vonja.

Prašiči.... dosti manj
Ekologija™ in Trajnost™

Zgodovina sprememb…

d4vid ::

Klasičen slo-tech in kavč strokovnjaki, ki se na vse spoznajo.
Daniel +1.
Main PC: HP Z240 | i5-7400 | 32 GB ram
Homelab: HP DL380g9 | Xeon E5-2680 | 192 GB ram

mancini ::

Seveda imajo kmetje, ki imajo 1 ali 2 kravi, le ti krmljeni s senom.
In meso in mleko sta neprimerno drugačna od teh, razlika kot pri jajcih.

Normalno pa da večji kmetje ne morejo imeti toliko suhega sena in zato so prisiljeni krmo silirat

fur80 ::

Saj pa nič ni povedal, imaš krave za mleko, za meso, imaš teličke za mlado meso, sorodniki so šli na bike, je baje najboljše meso in se najbolj splača. Maš piščane za zakol, maš za jajce imaš kokoši za zakol, za juho,...
Na koncu nas seveda zanima samo cena, kaj to je in na kak način živi, je pa seveda druga briga. :D

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: fur80 ()

fikus_ ::

denabiker je izjavil:

fikus_ je izjavil:

alternative je izjavil:

Siliranje je fermentiranje krme in je neprimerno za živino. Krava namreč ni narejena za prebavljanje fermentirane hrane. Kmetje imajo s siliranjem najmanj dela, zato je popularno. Na mleku in mesu se seveda pozna. Krave pri krmljenju s silažo pogosto zbolevajo in se jih zdravi z antibiotiki.

V tujini obstaja certifikat za govedo, krmljeno s senom. Z razlogom.


Miljoi goved se krmi s silažo, preživijo, krave dajejo mleko, biki rastejo,.... Torej le ni tako napacna zadeva.


probaj piti mleko od takšne krave s silažo, brez predelave v mlekarni! Po mojem še spiti ne boš mogel, ker ti bo smrad butnil v nos in ti bo šlo na bruhanje.
Pri nas imamo hribovsko seno, kjer je notri polno tudi travniških rož in je dobro in aromatično mleko.


Imam kmetijo in domače mleko (če ga telički vsega ne popijejo), tudi kislo mleko, dela se skuta,... tako da vem kakšno je mleko krav, ki jedo seno, silažo.
Tisto pravljico o rozicah in aromatičnem mleku prodajaj komu drugemu.

Mleko ima priokus, ce je silaža mokra in zato zelo kisla, ponavadi iz hitro pokošene mlade trave, ki ni dovolj posušena za silažo. Takšna silaža tudi za govedo ni dobra, da se izogneš tezavam pri kravah, se dodaja v obrok slama, ali seno.

Zvezdica27 je izjavil:

imaš več tipov silaže, tudi v balah, silosih...

v resnici je to temelj krme, brez tega bi človeštvo stradalo.

zz


Silaža je silaža, čisto vseeno je, v kakšni "embalaži" je.

Za krave mlekarice kosijo travo pred cvetenjem, tedaj ima trava vec beljakovin, je pa potrebno potem paziti pri krmljenju, je potrebno v izogib tezavam krmiti zraven slamo ali seno.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
PS Ne odgovarjam trolom in provokatorjem!

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: fikus_ ()

PluribusUnum ::

HotBurek je izjavil:



Blast from the past.



Definicija krave zan bit aktualna še danes.

fikus_ ::

Glede sena. S tem se lahko ukvarja nekdo, ki ima nekaj glav goveda v hlevu. Težava je poraba casa za susenje na travniku, kjer se tudi izgubi dosti listnatih delov sena, se zdrobi pri spravilu in pade na tla.
Za večje količine suhega sena za krmo se uporabljajo dosusevalne komore, prezračevanje delno posušenega sena, celo s segretim zrakom. To susenje stane, je pa seno boljše, vec listnatnega sena ostane v krmi.

Sam približno polovico krme sušim (tudi s sušilno napravo) , polovico pa baliram (trava košena ob in po cvetenju ter precej suho, toliko da se silira, da ima vonj po silaži).
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
PS Ne odgovarjam trolom in provokatorjem!

Zvezdica27 ::

silaža je silaža, res je, sam ker je spraševal, zakaj se ne silira "na plati" zunaj, to je danes izjemno redko. Čedalje več se silira v balah, sam to sem hotel reči. V naši vasi nihče več ne silira drugače kot v bali.

futra pa se z nekim miksom, sveže krme, suhe in seveda silaže. To je najboljše, če mene vprašaš, kdor celo zimo futra sam z enim... recimo kmetija od kjer so moji predniki tudi pozimi vsaj 1x na teden naženejo krave na pašo in mleko je super. Tud če ni ful trave, sam da mal požveka in se zluftajo...

zz

fikus_ ::

Siliranje v koritaste silose je najceneje. Zna pa biti poleti izziv, ker mora biti vsakodnevni odjem dovolj velik, da se silaža ne kvari. Zato mnogi kombinirajo, pozimo, do pomladi iz koritasega silosa silaža, v bolj toplih mesecih bale.
So pa bale tudi bolj uporabne za manjše kmete, kjer balo pokrmijo v 3-4 dneh, se ne utegne začeti kvariti.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
PS Ne odgovarjam trolom in provokatorjem!

Goran's Blog ::

Se spomnem ko ko sem bil še majhen ali malo manj majhen in smo doma imeli kravci dve tri. Vedno smo jih futrali z suhim senom in je bilo mleko odlično. Soseda je imel malo več kravic je pa veliko silaže jim dajel in še sedaj se spomnim tistega vonja in okusa mleka po silaži. Je pa tako, da če ni druge je potrebno tako krmiti živino.

111111111111 ::

kow je izjavil:

Koliko priblizno bi bila govedina (striktno seno) drazja?

Jaz poznam cene direkto pri kmetih. Krava fojtrana 2 leti s senom in 2 meseca pred zakolom s krompirjem, da meso pride bolj sladko, je stegno brez kosti 18-20€, pljučna 35. Klasična krava je stegno brez kosti nekje 11-13€ pljučna 20€. Samo take cene dobim, ker od istih ljudi jemljem že 10 let in po 40-50 kg.Tako da lahko po moje če ene 15-20% pribiješ zraven, koliko te bo prišlo, če boš šel kupovat direktno pri kmetu.

Senene krave tudi ni vsako leto, vsaj tam ne kjer jaz kupujem. Tako kot je nekdo že zgoraj napisal, da dobiš kaj ven iz take krave moraš vsaj 2 leti fojtrat.

Silaža in frišna krma je predvsem problem pri mleku. Meso ni toliko občutljivo in večino mesa kar kupite v trgovini, je iz silirane prehrane.

denabiker je izjavil:

Vem, pri meni v okolici večina nekaj mutijo, vem da dajejo razne aditive za povečanje mlečnosti, vem da je tudi urea torej sečnina, ribja moka, neke krmne mešanice, ki jih dobijo in se hvalijo koliko litrov mleka da več, boga pitaj kaj je vse noter. Vem tudi pri enem sosedu, daje nek granulat po 25 kg kupuje, ko smrdi kot groza, ker ssem slučajno bil pri njemu in stal tam, pa sem ga vprašal, kaj tako smrdi, mi je razložil, ampak mu da ful več mleka.
V mlekarni vse zrihtajo, da je brez priokusov, lepa bela tekočina, ki se ji reče mleko:), ampak daleč od tega kar je bilo nekoč.

Pravzaprav je mleko eno najbolj preverjenih in testiranih živil in tudi kazni so visoke. Tako da če mleko kmet oddaja, mora prekleto paziti, da ga kaj ne pobiksa. :) To ti lahko Aleš87 pove, ker on pije samo trgovinsko preverjeno mleko. :D

Jaz dobim senenega in direkt izpod krave stane 1€ po litru, klasičnega dobiš pri kmetu za 50c po litru. Potem ga prekuhamo, poberemo smetano in držimo v hladilniku 3-4 dni. Spijemo/porabimo pa ene 3-6 litrov na teden.
Če prisloniš uho na vroč šporhet, lahko zavohaš kak si fuknjen.

Zgodovina sprememb…

denabiker ::

Ljudje dajejo marsikaj noter, pa lahko Daniel piše kolikor hoče, da so to neumnosti. Pa v zbiralnem bazenu se vse zliva skupaj, eni pripeljejo čisto ekološko mleko in ga ulivajo noter, kot en drugi ko ima z raznimi dodatki, krmili itd. Vsaj pri nas je tako in je težava, ker ni možnosti odkupa EKO mleka.
Mi in redki še imamo čisto po klasiki kot včasih, večina je suho seno, otava, kot dodatek kakšen koruzni šrot, krompir, če ga je res ful viška, kar pač pujsi ne sfolgajo pojesti itd. Gorska in hribovska trava, kjer je polno rožic in raznih divjih zelišč ter je tudi zato mleko dišeče, aromatično ter vse mlečne izdelke, ko delaš iz takšnega mleka je odlično.
Kar se pa tiče količine mleka je pa bolj bogo prav zaradi tega, recimo v povprečju pri eni molži 8 litrov, recimo najslabše ene 5, v času teleta recimo ene 15l, to tak okvirno pišem, ampak takrat gre vse skoraj za teleta.
Ja genetika, seveda smo mi kot smo ljudje požrešni do amena skrižali te pasme, da dajejo mleka še pa še. Če pa bi imeli mleko še od starih tip A1¸pa ne bi imeli toliko težav, kot je sedaj, ker eni so alergični, ene matra prebava, napihjenost, povzroča tudi neke vnetne procese itd. Včasih ni bilo težav z uživanjem mleka, vsi so ga uživali in niso imeli problemov.
Aja, tudi soja v krmilih se najde GSO, toliko o tem, ko naši predstavniki trdijo, da pri nas pa 100% ni soje GSO na trgu. S tem se tudi futra živina, ja pa dober tek:D

fikus_ ::

"Gorska in hribovska trava, kjer je polno rožic in raznih divjih zelišč ter je tudi zato mleko dišeče, aromatično...."

Že drugič pišeš isto, ne vem ali bi se smejal.... naprej nisem bral.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
PS Ne odgovarjam trolom in provokatorjem!

Daniel ::

Neverjetno koliko nakladanja in pametovanja. Mleko je eno najbolj kontroliranih živil nasploh in tega ne bo nobena tvoja za uho zataknjena gorska rožica spremenila.

Če dajejo notri kaj takega kar ni dovoljeno in v splošni prehrani živali pa kar izvoli. Številke inšpekcijskih služb so javno objavljene.

Kdo trdi, da ni GSO soje na trgu, je kje kak dokument?

Ales78 ::

Daniel je izjavil:

Neumnosti. Niti krave niso toliko neumne, da bi jedle stvari ki smrdijo. Še v krmila v mešalnicah ravno zaradi tega dodajajo tudi arome.

Urea se že desetletja dodaja v močna krmila ampak ne ravno v taki obliki kot je za gnojilo, pa še to se preferira, da je je čim manj, ker ni pretirano zdrava.

V krmnih mešanicah imaš pa bolj ali manj zgolj repične in sončnine tropine, sojo in koruzni šrot, potem pa še vitamini, nekaj malega arome, mogoče tudi melasa, čisto odvisno. Je še nekaj več elementov ampak trenutno nimam dekleracije pri sebi. Ampak nič od tega ne smrdi, ker krave tega ne bi jedle, tako, da ni čisto jasno kaj naj bi ta tvoj "sosed" dodajal.

No pa tudi pivske teopine gredo kravam precej v slast.

Tale tvoj "ful več mleka" je bolj kot od krmil odvisen od genetskega potenciala živali, o tem, da ti bo mlekarna odpeljala kakršnokoli smrdeče mleko pa lahko zgolj sanjaš. Kvečjemu dobiš račun za stroške uničenja celotne količine, ki je bila pripeljana, kar je tam nekje 10k eur na en kamion.

Zdi se mi, da ne veš ravno kaj dosti o tem.


Vi le Daniela poslušajte, ima doma tisoč glav govedi (poglejte po njegovi zgodovini zapisov), tako, da on že ve.

Ostali ste zanj navadni papki.
Vas zanima, zakaj zares plačujete visoke davke na plačo?
Ne, ni javni sektor, subvencionirate kapital:
https://slo-tech.com/forum/t801136/p8630739#p8630739

feryz ::

Desetletja nazaj sem mleko pobiral s kamiončkom. Sicer ga je stric, ampak je bil tolikokrat trd, da so mu nazadnje izpit vzeli in je rabil nadomestne voznike za čas, ko je čakal, da ga dobi nazaj.
Pripeljal sem na zbirno mesto in kmetavzarji, taki mali, so uletavali in mleko zlivali v cisterno na kamiončku.
Le na dveh mestih so bile zbiralnice in sem ga samo prepumpal.

So pa goljufali kot srake. Oni so zlivali mleko noter, jaz pa sem pisal v blok, koliko mleka naj bi zlili. Oni so mi povedali količine.
Pri dobrih dva tisoč litrih mleka, mi je konstantno v mlekarni manjkalo 200 do 300 litrov mleka.
Da popizdiš.
Potem sem si narisal mero na palico in spremenil traso, da sem nazadnje pobiral v zbiralnicah. Tam je bil itak šlauf za spiranje cisterne. Torej sem najprej pretočil mleko, izmeril količino v cisterni, primerjal s tisto v bloku in na koncu dolil toliko vode, kolikor so se zlagali.
Seveda so v mlekarni pobirali vzorce mleka in ti so bili, kakršni so bili. Zagotovo tudi nisem bil edini, ki je točil vodo v mleko, eni so jo že doma, zato so dobivali čedalje slabše ocene.

Vsi so se pritoževali, da ima mleko slabo oceno in da dobivajo čedalje manj denarja. To dobiš za prevare in laži.
Kako se je razvijalo naprej, nimam pojma. Ker so stricu vrnili izpit in je bil moj šiht tako zaključen.

Bud_Bundy ::

Kaj je tako težko sproti zvagat tisto mleko? Sicer so pa delali lepo naključne kontrole in prepoved oddaje. Se mi zdi, da sta vidva s stricem pač hotela 2 uri prej zakljucit vsak dan.

Daniel ::

Ales78 je izjavil:

Daniel je izjavil:

Neumnosti. Niti krave niso toliko neumne, da bi jedle stvari ki smrdijo. Še v krmila v mešalnicah ravno zaradi tega dodajajo tudi arome.

Urea se že desetletja dodaja v močna krmila ampak ne ravno v taki obliki kot je za gnojilo, pa še to se preferira, da je je čim manj, ker ni pretirano zdrava.

V krmnih mešanicah imaš pa bolj ali manj zgolj repične in sončnine tropine, sojo in koruzni šrot, potem pa še vitamini, nekaj malega arome, mogoče tudi melasa, čisto odvisno. Je še nekaj več elementov ampak trenutno nimam dekleracije pri sebi. Ampak nič od tega ne smrdi, ker krave tega ne bi jedle, tako, da ni čisto jasno kaj naj bi ta tvoj "sosed" dodajal.

No pa tudi pivske teopine gredo kravam precej v slast.

Tale tvoj "ful več mleka" je bolj kot od krmil odvisen od genetskega potenciala živali, o tem, da ti bo mlekarna odpeljala kakršnokoli smrdeče mleko pa lahko zgolj sanjaš. Kvečjemu dobiš račun za stroške uničenja celotne količine, ki je bila pripeljana, kar je tam nekje 10k eur na en kamion.

Zdi se mi, da ne veš ravno kaj dosti o tem.


Vi le Daniela poslušajte, ima doma tisoč glav govedi (poglejte po njegovi zgodovini zapisov), tako, da on že ve.

Ostali ste zanj navadni papki.


Si prišel še eno temo spremenit v greznico pofi? Edina tvoja sposobnosti, ki jo res obvladaš. Pa še kar lažeš naprej o 1000 kravah, ki so produkt tvoje bolane domišlije. Ubogi trol brez lastnega življenja.

feryz je izjavil:

Desetletja nazaj sem mleko pobiral s kamiončkom. Sicer ga je stric, ampak je bil tolikokrat trd, da so mu nazadnje izpit vzeli in je rabil nadomestne voznike za čas, ko je čakal, da ga dobi nazaj.
Pripeljal sem na zbirno mesto in kmetavzarji, taki mali, so uletavali in mleko zlivali v cisterno na kamiončku.
Le na dveh mestih so bile zbiralnice in sem ga samo prepumpal.

So pa goljufali kot srake. Oni so zlivali mleko noter, jaz pa sem pisal v blok, koliko mleka naj bi zlili. Oni so mi povedali količine.
Pri dobrih dva tisoč litrih mleka, mi je konstantno v mlekarni manjkalo 200 do 300 litrov mleka.
Da popizdiš.
Potem sem si narisal mero na palico in spremenil traso, da sem nazadnje pobiral v zbiralnicah. Tam je bil itak šlauf za spiranje cisterne. Torej sem najprej pretočil mleko, izmeril količino v cisterni, primerjal s tisto v bloku in na koncu dolil toliko vode, kolikor so se zlagali.
Seveda so v mlekarni pobirali vzorce mleka in ti so bili, kakršni so bili. Zagotovo tudi nisem bil edini, ki je točil vodo v mleko, eni so jo že doma, zato so dobivali čedalje slabše ocene.

Vsi so se pritoževali, da ima mleko slabo oceno in da dobivajo čedalje manj denarja. To dobiš za prevare in laži.
Kako se je razvijalo naprej, nimam pojma. Ker so stricu vrnili izpit in je bil moj šiht tako zaključen.


Ja, nekoč je to res bilo vse na hojladri, brez tehtnic, vsaka kanta drugačna, litri na občutek. Saj teh majhnih zbiralnic bo tako počasi zmanjkalo, že tako so nedolgo nazaj zaprli kup zbiralnic, ki niso dosegale količine 300 litrov na odvoz.

Mleko se vsak mesec naključno testira na prisotnost vode in meja je nastavljena zelo na tesno Nimaš tukaj kaj goljufat, ker vse finančno udari nazaj.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Daniel ()

gile ::

Iz druge roke: bratranec ima kmetijo, nekih 200 živali, dostikrat pomagam pri opravilih, večinoma itak s traktorji. Vsak drugi dan mu kamion odpelje med 8 in 10.000 litrov mleka. Futra jih itak s silažo, tako travno kot koruzno, pač največ futrmase dobi iz tega. Je pa tudi suhe krme vmes in pa...krmila takšna in drugačna, od soje, melase, žitaric...vsak mesec mu pripeljejo za več jurjev € krmil. Ko sem ga vprašal, če se to splača, je rekel, da drgač ni mleka, kar pa je, je pa neke nizke kvalitete. Kontrola kvalitete mleka se meri pri vsakem odvozu, boljša kvaliteta, boljša cena odkupa. Sicer ne vem točno ceno odkupa, je pa nekje duplo večja oziroma še več od unih k nimajo raznih krmil. Pri okusu mleka razlike ne opažam.

d4vid ::

Če ima 200 krav molznic, ima najbrž tudi robota. Ti roboti za molžo že sami delajo neke analize, če mleko ni istrezno (zaradi bolezni krave recimo), samodejno izloči mleko in izpere sistem. Vsaj tako mi je en sosed razlagal, ko je šel v to investicijo. Silaža pri taki količini mora bit, ker ne moreš posušit take količine sena, pa še shramba vzame ogromno prostora, bale morajo bit pod streho, razen če jih ovijaš, kar pa je brez pomena, že tako izgubiš ogromno časa s sušenjem, potem pa še zaviješ v dost drago folijo. Zato je bolje dat v silažo, da ima folija vsaj efekt.
Main PC: HP Z240 | i5-7400 | 32 GB ram
Homelab: HP DL380g9 | Xeon E5-2680 | 192 GB ram

Ales78 ::

Daniel je izjavil:

Ales78 je izjavil:

Daniel je izjavil:

Neumnosti. Niti krave niso toliko neumne, da bi jedle stvari ki smrdijo. Še v krmila v mešalnicah ravno zaradi tega dodajajo tudi arome.

Urea se že desetletja dodaja v močna krmila ampak ne ravno v taki obliki kot je za gnojilo, pa še to se preferira, da je je čim manj, ker ni pretirano zdrava.

V krmnih mešanicah imaš pa bolj ali manj zgolj repične in sončnine tropine, sojo in koruzni šrot, potem pa še vitamini, nekaj malega arome, mogoče tudi melasa, čisto odvisno. Je še nekaj več elementov ampak trenutno nimam dekleracije pri sebi. Ampak nič od tega ne smrdi, ker krave tega ne bi jedle, tako, da ni čisto jasno kaj naj bi ta tvoj "sosed" dodajal.

No pa tudi pivske teopine gredo kravam precej v slast.

Tale tvoj "ful več mleka" je bolj kot od krmil odvisen od genetskega potenciala živali, o tem, da ti bo mlekarna odpeljala kakršnokoli smrdeče mleko pa lahko zgolj sanjaš. Kvečjemu dobiš račun za stroške uničenja celotne količine, ki je bila pripeljana, kar je tam nekje 10k eur na en kamion.

Zdi se mi, da ne veš ravno kaj dosti o tem.


Vi le Daniela poslušajte, ima doma tisoč glav govedi (poglejte po njegovi zgodovini zapisov), tako, da on že ve.

Ostali ste zanj navadni papki.


Si prišel še eno temo spremenit v greznico pofi? Edina tvoja sposobnosti, ki jo res obvladaš. Pa še kar lažeš naprej o 1000 kravah, ki so produkt tvoje bolane domišlije. Ubogi trol brez lastnega življenja.


Jaz sem samo prijazen, da ljudem povem, kakšen ekspert si.

Torej si se odločil, da boš končno priznal laž o 1000 glavah govedi? :)
Vas zanima, zakaj zares plačujete visoke davke na plačo?
Ne, ni javni sektor, subvencionirate kapital:
https://slo-tech.com/forum/t801136/p8630739#p8630739

Zgodovina sprememb…

  • predlagal izbris: connel ()

Daniel ::

Kvečjemu si slab manipulator in obenem krasen prikaz tipičnega predstavnika leve politike.

Lep večer trololo.

gile ::

d4vid je izjavil:

Če ima 200 krav molznic, ima najbrž tudi robota. Ti roboti za molžo že sami delajo neke analize, če mleko ni istrezno (zaradi bolezni krave recimo), samodejno izloči mleko in izpere sistem. Vsaj tako mi je en sosed razlagal, ko je šel v to investicijo. Silaža pri taki količini mora bit, ker ne moreš posušit take količine sena, pa še shramba vzame ogromno prostora, bale morajo bit pod streho, razen če jih ovijaš, kar pa je brez pomena, že tako izgubiš ogromno časa s sušenjem, potem pa še zaviješ v dost drago folijo. Zato je bolje dat v silažo, da ima folija vsaj efekt.


Ima dva robota

111111111111 ::

Ales78 je izjavil:


Vi le Daniela poslušajte, ima doma tisoč glav govedi (poglejte po njegovi zgodovini zapisov), tako, da on že ve.

Ostali ste zanj navadni papki.

Ales87, hop hop po mleko v Lidl.
Če prisloniš uho na vroč šporhet, lahko zavohaš kak si fuknjen.

matobeli ::

Mimgrede, sred mesta lahko kupim surovo mleko ob 1h zjutraj, gorenjski kmetje so postali v zadnjih 10 letih kar podjetni.

stara mama ::

feryz je izjavil:

Desetletja nazaj sem mleko pobiral s kamiončkom. Sicer ga je stric, ampak je bil tolikokrat trd, da so mu nazadnje izpit vzeli in je rabil nadomestne voznike za čas, ko je čakal, da ga dobi nazaj.
Pripeljal sem na zbirno mesto in kmetavzarji, taki mali, so uletavali in mleko zlivali v cisterno na kamiončku.
Le na dveh mestih so bile zbiralnice in sem ga samo prepumpal.

So pa goljufali kot srake. Oni so zlivali mleko noter, jaz pa sem pisal v blok, koliko mleka naj bi zlili. Oni so mi povedali količine.
Pri dobrih dva tisoč litrih mleka, mi je konstantno v mlekarni manjkalo 200 do 300 litrov mleka.
Da popizdiš.
Potem sem si narisal mero na palico in spremenil traso, da sem nazadnje pobiral v zbiralnicah. Tam je bil itak šlauf za spiranje cisterne. Torej sem najprej pretočil mleko, izmeril količino v cisterni, primerjal s tisto v bloku in na koncu dolil toliko vode, kolikor so se zlagali.
Seveda so v mlekarni pobirali vzorce mleka in ti so bili, kakršni so bili. Zagotovo tudi nisem bil edini, ki je točil vodo v mleko, eni so jo že doma, zato so dobivali čedalje slabše ocene.

Vsi so se pritoževali, da ima mleko slabo oceno in da dobivajo čedalje manj denarja. To dobiš za prevare in laži.
Kako se je razvijalo naprej, nimam pojma. Ker so stricu vrnili izpit in je bil moj šiht tako zaključen.

Odlično!
Smo veseli tvojih umotvorov.

Ekologija™ in Trajnost™

Zgodovina sprememb…

«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kako pogosto kosite travo? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
797009 (3530) Invictus
»

Lokalna hrana v času korone (in drugih neželenih dogodkov)

Oddelek: Problemi človeštva
395245 (3345) hr_natakar
»

"Alpsko mleko" predvsem iz Madžarske? (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Loža
28958229 (49674) globalna80
»

Mleko iz mlekomata (preverjeno) (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
18244147 (39580) Terman

Več podobnih tem