» »

URSZR zmagovito testiral SI-ALARM

««
6 / 6
»
»»

cegu ::

bbbbbb2024 je izjavil:

tony1 je izjavil:

"Podobno, ko smo namesto 6 mio računov dali 700.000 ven. Mišje siv. Delalo vse."

V čem je fora, kaj se je tukaj naredilo? Združilo račune po šifri stranke (včasih bi rekli: partiji)? Še kaj drugega?

"Kmalu zatem sem šel od tam."

Če ni prevelika skrivnost, v čem je bila fora? Ker, zdi se, da je bilo zanimivih tehničnih izzivov dovolj?

Težava je bila ta, da je billing imel podatke, kot je stranka na licu mesta rekla. Ena firma je bila vnešena 12x in največje firme v državi so dobile ne vem, 40 računov. Marketingarji so rekli, da je tako nemogoče delati, ker si firmi ponudil npr. ISDN, oni so to vzeli, potem pa si jim (za drug priključek) še naprej pošiljal marketing material za ISDN. In je folk popizdeval.

Tako pa so vse največje firme dobile po en sam račun, pogosto s 30 in več stranmi. Bili so presrečni. Ne samo, da so prišparali na administraciji in knjiženju, imeli so vse ovce na kup segnane in so točno vedeli, kaj plačujejo. Service provisioning in Regletna knjiga in delovni nalogi pa so črpali iz te iste usklajene baze. Marketingarji pa so končno dobili točen vpogled kaj ima Krka ali NLB. In so si potalali ključne skrbnike pa to.

Od tam pa sem šel, ker je prišel kot član uprave Mitič. Hitro je pokazal, da želi, da se podpišejo neke "projektne naloge", za ogromno denarja, pri čemer bom na kratko rekel, korupcija se je videla iz aviona.

Jaz sem jasno povedal, da to ne podpišem in sem mu s prstom pokazal, kje bo minus. Je pa našel za prvi projekt podpisnika v kolegu vodji produkcije, ki se je pisal N. Videl sem, da sem v zelo delikatni situaciji. Prepričan sem bil, da bo to nekoč na sodniji, minus bo ubitačen in ti kekci bi zlahka, zlahka potunkali mene. Kasneje po podpisu je odšel kolega N, privlekli so nekega K, ki je podpisal vse.

Videl sem, da ne morem vplivat na nič, oni so imeli papirje pripravljene, samo vosla so rabili, da jim to požegna.

In da se razumemo. Po moje so tudi člani uprave pred Mitičem spletli iz posla in kuvert lep pulover. Ampak podpredsednik uprave, ki je meni bil nadrejeni, nas je vedno peglal, da je potrebno "zaslužiti za kruh". Če ni bilo vsaj 10 mio EUR plusa nekje, je bilo potrebno tako dolgo delati in če je potrebno, ožemati dobavitelje, stranke, konkurenco, ministrstvo, da je priteklo dovolj soka iz oranže. To mene vse skupaj ni brigalo, dokler je bil zelo soliden plus, se ne bo nihče usajal.

Mitič pa je bil hud blefer, ni si znal zaslužiti za eno mrzlo kavo, bil je tudi ubitačno koruptiven. S takimi nisem hotel imeti opravka. Vprašanje časa je bilo, ko bo minus izbruhnil in takrat bo pizdarija, katere del nisem hotel biti.

Prav si naredil. Mogoče si si tudo rešil življenje. Poznam za en primer ki so toliko časa nanj pritiskali za podpis, da je po sestanku zunaj pred vhodom padel po tleh in z njim je bilo konec.

Pol leta pred penzijo.

Meni se je to tako zagabilo da sem isto leto samo rekel adijo.

bbbbbb2024 ::

cegu je izjavil:

Prav si naredil. Mogoče si si tudo rešil življenje. Poznam za en primer ki so toliko časa nanj pritiskali za podpis, da je po sestanku zunaj pred vhodom padel po tleh in z njim je bilo konec.

Pol leta pred penzijo.

Meni se je to tako zagabilo da sem isto leto samo rekel adijo.

Ma mislim, da sem trdnega zdravja, tako da me ne bi pobralo. Samo sigurno so pričakovali "kooperativnost", nekih argumentov proti niso upoštevali, potem pa nimamo kaj. Povsem nepomembno je, kakšna je plača, če nekdo za 10 let pride z zahtevkom 10 mio € škode. Uni kekci bi se poskrili, ter nažokali loleke.

MrStein ::

skumpl je izjavil:

Jaz upam, da bo tisti, ki je odgovoren za to, da nismo dobili obvestila tudi odgovarjal. Gre namreč za minus točke vladi, kar pa mi ni všeč.

Nič ne bo odgovarjal.
Mediji pišejo, da gre za uspeh.
Feedback uporabnikov jih ne zanima.
Business as usual....

(se opravičujem če je že bilo omenjeno, tema ima preveč sporočil da bi vse prebral)
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Okapi ::

Pa imamo kakšne zanesljive podatke, kako takšno obveščanje deluje v drugih državah? Ker verjetno tudi tam ne dobijo obvestila čisto vsi. Preden pljuvamo po naših operaterjih bi bilo koristo vedeti, kakšna je statistika drugje.

dripac ::

Saj ne gre za pljuvanje. Gre za to, da so na veliko obveščali da bomo to sporočilo točno v taki in taki obliki dobili VSI.

Kako je šlo, vemo. Zato pač neprijetna vprašanja in izmikajoči odgovori.

BuDi79 ::

Okapi je izjavil:

Ker verjetno tudi tam ne dobijo obvestila čisto vsi.
anekdotičen primer - V Koreji in na Japonskem dela kot šus.

Vsi smo dobili vsa sporočila. Pa smo tujci, na različnih roamingih z različnimi telefoni (ki niso imeli azijskih firmwarov in hardwara z njihovimi lokalizacijami kot so FeliCa in podobno).
V Koreji jih "pošiljajo za vsak drek" (sredi noči dobiš da se iščejo pogrešane osebe), na Japonskem pa zaradi nevarnosti cunamijev.

Isti ljudje na istih telefonih v Sloveniji uspeh 25%

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: BuDi79 ()

Miki N ::

Naj nekdo preveri, da niso v projekt slučajno pogodbeno vključili našega Hot Bureka, to bi pojasnilo marsikaj!

starfotr ::

Okapi je izjavil:

Pa imamo kakšne zanesljive podatke, kako takšno obveščanje deluje v drugih državah? Ker verjetno tudi tam ne dobijo obvestila čisto vsi. Preden pljuvamo po naših operaterjih bi bilo koristo vedeti, kakšna je statistika drugje.

V tujini je sistem obveščanja, kot ga imamo sedaj pri nas že stalna praksa. Se še kdo spomni neumnih sms sporočil s strani vlade med korono? Takrat bi morali imeti tak sistem, ne pa masovna sms sporočila.

https://www.blog.uporabnastran.si/2020/...

bm1973 ::

Tak sistem, SMSi, karkoli pač pošljejo...

Saj ni važno...

Dejstvo je, da imajo dostop do funkcij naprave za kateri uporabniki zvedo ob takih zajebih...

Že prve Nokie so imele RS-232 vmesnik preko GSMa... Ne dvomim, da imajo nekaj podobnega tudi ostali.

Tako, da bi načeloma lahko podpirali VSE telefone s temi push obvestili...

Takoj, ko je tvoj telefon vklopljen in prijavljen v mobilno omrežje, je pač na volju vsakomur, ki ima dovolj pravic na elektroniki v omrežju :).

StarMafijec ::

Jaz sem v soboto v sosednji državi, priklopljen na neslovensko mobilno omrežje. Nisem dobil obvestila, niti nisem pričakoval, ker pač nisem bil v Sloveniji. Hecno je, da jih je nekaj, ki so bili z menoj, dobilo obvestilo. To mi je nerazumljivo. Sem mislil, da le tisti dobijo obvestilo, ki se nahajajo na določenem območju (torej v sobotnem primeru v Sloveniji) in ne glede na to, ali so domači ali tuji uporabniki.

MrStein ::

Mogoče so bili na VoWifi, kar se (delno) šteje, kot da si v domačem omrežju. Ugibam.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Nope, nismo bili na Wifi.

BuDi79 ::

great success!

great success!

BuDi79 je izjavil:

great success!

great success!

Ne razumem. Piše, da deluje brezhibno, zraven pa, da nimajo podatka, koliko uporabnikov je prejelo sporočilo.

Sčasoma se izboljšuje? Ali to samodejno, se sistem uči kot AI, ali pač kako drugače?

Okapi je izjavil:

V Nemčiji tudi avto dobi sporočilo. BMWji imajo SIM v sebi. Nobeden od slovenskih BMWjev ni dobil sporočila.
V Nemčiji sem že dobil sporočilo v avto, ko jim je ceste poplavilo:

https://www.telefonica.de/network/mobil...

Oni imajo to tako rešeno (Telefonica sicer ima lepo po angleško napisano). Zdi pa se, da IOS res komplicira, ter je to potrebno posebej omogočiti z nadgradnjo IOS. Samo Nemci so to vedeli v naprej.

Ocenjujem, da so imeli težave skoraj vsi uporabniki IOSa, ter vsi A1 uporabniki, nekateri so dobili sporočilo z zamikom. Glede na to, da nočejo povedati, kolikšen procent je dobil broadcast, pa to se iz CDRjev da razbrati, domnevam, da je teh pod 50%. To je seveda moja ocena.

Jaz to ne ocenjujem kot uspeh.

Zgodovina sprememb…

dronyx ::

Menda tudi v letalskem načinu delujejo sporočila Cell Broadcast, ker sprejemnik še vedno deluje. Če si v dometu več baznih postaj verjetno dobiš samo eno sporočilo v tem primeru?

Jo3e17 ::

Okapi je izjavil:

Jaz lahko potrdim za ZDA, kjer sem dobil že kar nekaj teh sporočil, da to tam res deluje. Vse od "Flash flood warning" do "Amber alert".
Izgleda prav zanimivo, ko sredi predavanja celi dvorani začnejo piskati telefoni.

Očitno vendarle vedo, kakšno je število prejetih sporočil. In je Sajovic pošteno povedal, da je "prenizko":

https://www.24ur.com/novice/slovenija/s...

Samo, da še s cifro pridejo na dan. In 95% dosegljivost je normalen cilj.

gruntfürmich ::

miko22 je izjavil:

https://insajder.com/slovenija/samo-za-...

lol
kakšen naslov: samo za ''bogate?''
jaz imam najcenejši 2 leta stari samsung, pa sem normalno dobil obvestilo...
presstituti!
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

CyberPunk ::

erunno je izjavil:

karafeka je izjavil:

To ni navaden sms in ja, to ti overrida nastavitve telefona, drugače ja nima smisla, če bi dobil to ponoč ali nekje med kakim sestankom, ko je telefon na tiho. Potem ne bi vedel, da moraš v zaklonišče.

Odvisno od ravni nujosti sporočila.
Uradna stran:
https://www.gov.si/zbirke/projekti-in-p...

Je bilo testiranje "nivo 1"? Moj stari telefon, kjer imam ta obvestila izklopljena in je gor LineageOS, je namreč test prejel.

bbbbbb2024 je izjavil:

Jah, s to razliko, da ko smo implementirali 112, je služba pomoči za *VSAK* telefon v RS (fiksen in mobilni), tudi tiste brez sim kartice, brez naročniškega razmerja in tiste po avtih locirala, kje se nahajajo. Še govorilnice so bile popisane. In tudi za tujce z roamingom je delalo.

A ni pri mobilnih tako, da imajo v vsakem primeru samo informacijo o tem, na katero bazno postajo je priklopljen? Kar je lahko par kvadratnih km... Pri lokaciji (če je ugasnjena) pa kvečjemu zadnjo aktivno, ki je lahko tudi par deset km stran.

Zgodovina sprememb…

kow ::

bbbbbb2024 je izjavil:

Samo, da še s cifro pridejo na dan. In 95% dosegljivost je normalen cilj.

Ce bi ugibal... glasna sirena doseze visji odstotek uspesnega obvescanja.

McMallar ::

CyberPunk je izjavil:

erunno je izjavil:

karafeka je izjavil:

To ni navaden sms in ja, to ti overrida nastavitve telefona, drugače ja nima smisla, če bi dobil to ponoč ali nekje med kakim sestankom, ko je telefon na tiho. Potem ne bi vedel, da moraš v zaklonišče.

Odvisno od ravni nujosti sporočila.
Uradna stran:
https://www.gov.si/zbirke/projekti-in-p...

Je bilo testiranje "nivo 1"? Moj stari telefon, kjer imam ta obvestila izklopljena in je gor LineageOS, je namreč test prejel.

bbbbbb2024 je izjavil:

Jah, s to razliko, da ko smo implementirali 112, je služba pomoči za *VSAK* telefon v RS (fiksen in mobilni), tudi tiste brez sim kartice, brez naročniškega razmerja in tiste po avtih locirala, kje se nahajajo. Še govorilnice so bile popisane. In tudi za tujce z roamingom je delalo.

A ni pri mobilnih tako, da imajo v vsakem primeru samo informacijo o tem, na katero bazno postajo je priklopljen? Kar je lahko par kvadratnih km... Pri lokaciji (če je ugasnjena) pa kvečjemu zadnjo aktivno, ki je lahko tudi par deset km stran.

Ce se prav spomnim, terminal ve tudi oddaljenost od bazne postaje v korakih po 500m preko GSM signala.
Why can't a programmer tell the difference between Halloween and Christmas?
Because OCT31 = DEC25

Ta SI-ALARM je brezveze sploh kaj razpravljati naprej. Ti kekci niti dokumentacije niso pogledali. Glede na source od androida, je cellbroadcast na voljo od androida 11 naprej:

https://source.android.com/docs/core/ot...

Za IOS pa zgleda, da je to glede na regijo in za Nemčijo je to 15.6.1. za Slovenijo pa je to verzija 26.

Kdaj so vedeli, da se bo to začelo uporabljati in kdaj je Apple to vključil v posodobitev?

Zakaj niso dali natančnih navodil pred testom?

Škoda izgubljati čas s temi bedaki.
««
6 / 6
»
»»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

URSZR zmagovito testiral SI-ALARM (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Novice / NWO
27215088 (94) bbbbbb2024
»

Ali ste dobili SI-Alarm? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
983035 (70) Bud_Bundy
»

Računalniška varnost, SOC, ...

Oddelek: Programiranje
6781 (412) temni_princ
»

Današnje težave s telefonskim omrežjem A1 (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
6222465 (15349) poweroff
»

Telekom - Mobitel (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Mobilne tehnologije
21351239 (23781) cekr

Več podobnih tem