Forum » Loža » Ali ste dobili SI-Alarm?
Ali ste dobili SI-Alarm?

OutOfTheBox ::
Danes je bil večji požar v rušah. Nekateri se že sprašujejo ali je bil požar dovolj velik, da bi dobili sporočilo
"Tudi sončna elektrarna, tudi paneli so goreli, gorele so torej vse vrste strupov, kar jih je bilo," je požar opisal gasilski poveljnik občine Ruše Boštjan Hadner.
A potisnega obvestila sistema za množično obveščanje, ki ga je uprava za zaščito in reševanje testirala le dan prej, občani niso prejeli.
Občani so dejali, da bi ob takem požaru pričakovali obvestilo.
V konkretnem primeru, pravi Behin, ne bi šlo za nacionalna obvestila prve stopnje, temveč za obvestila tretje stopnje, "ki so usmerjevalna obvestila, pojasnjevalna obvestila". Te je mogoče izklopiti - a pozor, to pomeni, da se usmeritvam pristojnih odrekate na lastno odgovornost.

GupeM ::
OutOfTheBox je izjavil:
SMS te ne bo zbudil v primeru raketnega napada ali druge katastrofe če boš imel telefon na tiho. Ideja sistema je da v istem trenutku vsi pogledajo na telefon.
Če pogledaš iz te perspektive je to sistem ki ima potencial na noge spravit celotno državo naenkrat, v istem trenutku.
Če dela. Ker tole ni bilo nič...

joez7 ::
Dela samo na telefonih z aktivno SIM kartico.
Kaj pa vsi tisti brez - samo za SOS klice in navigacijo - te so pa pozabli?
Kot naprimer SOS gumb v avtu?
Sem mali provokator, po potrebi diktator, dvomim v vse in nič ne vem.
Marsikdaj se motim, zato prosim me popravi.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: joez7 ()

kunigunda ::
Največji mimosun pa je, da sporočilo izgine iz spiska sporočil, ko klikneš OK. S prvim klikom sem zbrisal angleško verzijo, ki je imela prioriteto in dobil na ekran SLO- Z drugim klikom, ko niti prebral nisem vsega v SLO pa je zadeva šla po gobe.
Na androidu 15 vidim ta vsa ta famozna emergency sporočila v setting->notifications->Wireless emergency alerts->emergency alerts history.
Tako da se shranijo in lahko po 3 urah prebereš, da je padla bomba na tebe.
Tako je, tole je totalno neuporabno. Zraven bi moral prileteti še SMS.
V Ameriki so tole na TVju pokazali že pred leti: na Havajih so dobili alarm: nevarnost takojšnjega jedrskega napada, pojdite v zaklonišče.
Pogledaš, klikneš OK. In sporočilo se skrije nekam globoko v sistemske nastavitve
Gre za prenos denarja v žepe zaslužnih, nič drugega.
Telefoni v prvi vrsti niso bili temu namenjeni, to je prislo na vrsto kasneje.
SMS je prepocasen da bi dobilo 2mio ljudi sporocilo v doglednem cajtu.
Na vse ostalo, vrsta piska, kako naglas, vibriranje pa operaterji ne morejo vplivati, to mora biti v samem OS telefona, skladno s standardi (vsak se jih mal po svoje drzi)

Opozorila so se shranila v
Varnost in nujni primeri - Zgodovina nujnih opozoril - Brezžična nujna opozorila.
Varnost in nujni primeri - Zgodovina nujnih opozoril - Brezžična nujna opozorila.

Utk ::
Ja ampak kdo bo tam našel? Nekaj ti začne piskat kot noro, ti pritisneš nekaj, samo da utihne, in opozorilo se skrije. Kolk % ljudi ga bo šlo sploh kam iskat in kolk % ga bo tam našlo?

Avenger ::
Ni mi jasno kaj v teh sporočilih dela angleščina? Angleščina nima posebnega statusa kot madžarščina in italijanščina in bi bilo, uradno, popolnoma vseeno, če bi bilo sporočilo v japonščini namesto v angleščini. Tujci bi morali dobit svoj prevod z neko autotranslate funkcijo na telefonu v svoj jezik. Dejmo mal reda no..
It is better to be hated for what you are than to be loved for something you are not.

BuDi79 ::
mediji poročajo:
Eden od razlogov, da nekateri uporabniki sporočila niso prejeli, so neposodobljeni mobilni telefoni. Kot so pojasnili, ima vsak proizvajalec svoj način vključevanja funkcionalnosti. "Na oba proizvajalca mobilnih telefonov bomo posredovali prošnjo, da se v najkrajšem času izvedejo ustrezne posodobitve njihovih mobilnih aparatov," so povedali.
Eden od razlogov, da nekateri uporabniki sporočila niso prejeli, so neposodobljeni mobilni telefoni. Kot so pojasnili, ima vsak proizvajalec svoj način vključevanja funkcionalnosti. "Na oba proizvajalca mobilnih telefonov bomo posredovali prošnjo, da se v najkrajšem času izvedejo ustrezne posodobitve njihovih mobilnih aparatov," so povedali.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: BuDi79 ()

bm1973 ::
SMS sam ni prepočasen, ampak so licence SMS serverjev omejene na število sporočil na sekundo/minuto/uro. Vsaj včasih so bile...
Zato je bilo za novo leto vedno problem, ko je folk poslal na milijone SMSov, pa si jih dobil dan kasneje...
Brez problema bi poslali SMS na vse številke...
Eden od razlogov, da nekateri uporabniki sporočila niso prejeli, so neposodobljeni mobilni telefoni.
Dober izgovor za leta staro tehnologijo...
https://gs.statcounter.com/android-vers...
Pač zajebali so, zdaj se pa vlečejo ven.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: bm1973 ()

c3p0 ::
mediji poročajo:
Pa sem si takoj mislil, da bi znala bit kriva Apfel in Sam-sunga, ostalih proizvajalcev pa tako ali tako ni več.

CyberPunk ::
mediji poročajo:
[...]"Na oba proizvajalca mobilnih telefonov bomo posredovali prošnjo, da se v najkrajšem času izvedejo ustrezne posodobitve njihovih mobilnih aparatov," so povedali.
Ah, ti domnevni mediji. Verjetno zanje obstajata samo dva: Apple in Samsung.

Saj dela na vseh napravah, ki so bile priključene v omrežje. Jaz sem na primer dobil na tablico, ki podpira mobilna omrežja, pa ni imela SIM kartice. (Se priporočam za info, kje pogledati, na katerega operaterja je taka "emergency calls only" priključena. Ni prikazano nič v System, About, Aida64...)
Za avto pa ne vem, je bil dva štuka nižje.

Zgodovina sprememb…
- spremenilo: CyberPunk ()

GupeM ::
Zato je bilo za novo leto vedno problem, ko je folk poslal na milijone SMSov, pa si jih dobil dan kasneje...
Daj ne nabijaj. Zgolj in samo preobremenitev omrežja je to povzročila. Ne pa neke licence... Še bolj kot preobremenitev omrežja pa se zadeve občutijo na posameznih baznih postajah. Te pa včasih ni bilo težko preobremeniti. Je bil dovolj že finale smučarskih skokov v Planici, pa zadeve včasih že niso več handlale. Pride do preobremenitve. Ne pa neke licence...

SMS sam ni prepočasen, ampak so licence SMS serverjev omejene na število sporočil na sekundo/minuto/uro. Vsaj včasih so bile...
Eden od razlogov, da nekateri uporabniki sporočila niso prejeli, so neposodobljeni mobilni telefoni.
Pa zakaj pa ne pošljejo dvokanalno, prvo po novem sistemu, pol pa še po SMS kanalu - tut če bo zamuda reda minut, boš mel v sporočilih.
Sem rabil dva dneva, da sem našel kam se je shranilo. Bojo morali rešit še vse telefone, ki so v dosegu bazne postaje, NE samo prijavljene telefone v sistem. Tu apeliram na tiste telefone brez SIM kartice.

Seveda je prepocasen. Za SMS rabis vec signalizacije, najprej da najdes, kje je telefon (SRI), in pol da tja posljes (Submit). SRI kar traja.
Poleg tega potrebujes cifre, ne ves a je uporabnik v SLO al ni (ce je v tujini ne rabi dobit alerta za SLO) itd..
Licence so se najmanjsi problem. Za novo leto je bil problem ravno zaradi signalizacije (SRI in Delivery reporti) in ne licenc.
Glede posodobitev, ja, android sploh google stalno spreminja policyje in tko se zgodi, da zarad tega ne zagrab cbsms-a pravilno oz. sprozi ustrezne akcije, ki bi jih moral.

starfotr ::

Ni res. Dela tudi na tablicah brez sim kartice, vendar z vgrajenim s 4G/5G modulom.
Zanimivo. Men je na telefon z SIM priletelo, na telefon brez SIM ( za navigacijo) pa NE.
Je pa A70, in naj nebi bil prestar. Sem pregledal tud zgodovino, ni nič.
Maš mogoč kak skinshoot te tvoje tablice?

starfotr ::
Nimam tablice. Smo se pa pogovarjali s kolegi. Nekateri niso dobili sporočila na telefon, so pa na tablico brez simke.

Nimam tablice. Smo se pa pogovarjali s kolegi. Nekateri niso dobili sporočila na telefon, so pa na tablico brez simke.
Telefon/tablica brez SIM kartice sicer "kampira" na bazni postaji, a ker ve, da ni registriran (to lahko samo s SIM kartico) dosti proizvajalcev telefonov zato
ignorira message (kljub temu da poslusa BCCH). Tako da brez SIM kartice je tko/tko odvisn od naprave a bo pokazala al ne. Docim s SIM-om "morajo" to po regulaciji (kdor jo pac uposteva in pravilno implementira).

Se pravi, da smo prepuščeni dobri volji proizvajalca naprave, oziroma Googla ali Apla?
Bi blo fajn met povratne informacije, o napravah, ki posredujejo sporočilo brez SIM.
Bi blo fajn met povratne informacije, o napravah, ki posredujejo sporočilo brez SIM.

mancini ::
Ja to vemo danes. Me je pa zanimalo v soboto pa ga nisem našel.
Sem si včeraj pomagal s chatgpt in je v dobesedno isto kot si ti napisal. Tako da imaš verjetno Xiaomija
Vprašanje koliko ljudi najde to shrambo

feryz ::
Sporočila nisem dobil, imam s25 ultra, novejše posodobitve za telefon ne obstajajo.
Je pa zanimivo, da zdaj berem, da imam, ali prestar telefon, ali zastarelo programsko opremo, zato tega nisem dobil.
Torej za prejem sporočila rabim le telefon, ki ga bodo šele sprojektirali in naredili, ter programsko opremo, ki se šele piše ali pa se bo celo šele začela pisati.
Je pa zanimivo, da zdaj berem, da imam, ali prestar telefon, ali zastarelo programsko opremo, zato tega nisem dobil.
Torej za prejem sporočila rabim le telefon, ki ga bodo šele sprojektirali in naredili, ter programsko opremo, ki se šele piše ali pa se bo celo šele začela pisati.

Ja to vemo danes. Me je pa zanimalo v soboto pa ga nisem našel.
Sem si včeraj pomagal s chatgpt in je v dobesedno isto kot si ti napisal. Tako da imaš verjetno Xiaomija
Vprašanje koliko ljudi najde to shrambo
Samsung A70 (brez sim), in Samsung A51 + SIM. Jaz sem pa peš raziskoval. Pobudo pa mi je dal forum, vidim da mamo nekateri kar probleme

sbawe64 ::
Sporočila nisem dobil, imam s25 ultra, novejše posodobitve za telefon ne obstajajo.
Kateri operater ? Si bil takrat v Slo omrežju ?
2020 is new 1984
Corona World order
Corona World order
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: sbawe64 ()

BuDi79 ::
150.000 eur za pr je bil porabljen res odlično:
Na upravi za zaščito in reševanje so pojasnili, da bodo sistem uporabljali le v situacijah, ko bo nevarnost za ljudi stoodstotna.
kaj zavraga je 100% nevarnost?
Na upravi za zaščito in reševanje so pojasnili, da bodo sistem uporabljali le v situacijah, ko bo nevarnost za ljudi stoodstotna.
kaj zavraga je 100% nevarnost?

kow ::
Verjetno bo to takrat, ko bos na TV-ju lahko videl dim iz odprtega jedrskega reaktorja v Krskem?

mojsterleo je izjavil:
Za jutri napovedujejo hudo uro na primorskem in na Krasu. Kdaj bo si-alert?
Al si debil, ki zelis da je, al pa zgolj ne ves cemu je namenjen...

kow ::
Implicitno priznanje, da je bil test neuspesen. Ampak ja, dobra novica.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: kow ()

d4vid ::
Ni test ravno zato, da se preizkusi in odpravi napake, da nimamo takih težav, ko bomo sistem potrebovali?
Main PC: HP Z240 | i5-7400 | 32 GB ram
Homelab: HP DL380g9 | Xeon E5-2680 | 192 GB ram
Homelab: HP DL380g9 | Xeon E5-2680 | 192 GB ram
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | URSZR zmagovito testiral SI-ALARM (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )Oddelek: Novice / NWO | 21107 (1881) | starfotr |
» | Bob (nova ponudba Simobila) (strani: 1 2 3 4 … 111 112 113 114 )Oddelek: Mobilne tehnologije | 1451691 (9884) | fikus_ |
» | Novi sistem obveščanjaOddelek: Mobilne tehnologije | 3436 (1252) | GupeM |
» | Microsoft: ne uporabljajte večstopenjske avtentikacije s SMS ali telefonskimi kliciOddelek: Novice / Varnost | 13710 (5267) | Mr.B |