» »

Odpuščanja v IT

Odpuščanja v IT

erazem20 ::

vemo, da trenutno v IT časi niso več rožnati, ko si je vsak junior lahko izbiral med 3 ponudbami za delo. Zanima me kakšno je trenutno stanje odpuščanja v IT v Slovenskih podjetjih? Sam sem zaposlen v enem večjem, zelo znanem slo podjetju. Rezultati trenutno niso najboljši, vendar tudi niso porazni. Vzdušje je ok, vendar se kljub vsemu vsake toliko zgodi nekaj odpuščanj, tudi med takimi, ki so v podjetju že več let. Vem tudi za par primerov znancev ki so zaposleni v slo in so v njihovih podjetjih tudi odpuščali (ponekod kar 10% programerjev). Sam se s tem ne obremenjujem, vendar me zanima kako drugi gledate na te stvari in kakšna je situacija v drugih podjetjih?

Kekokekič ::

Pa saj to se povsod dogaja na vsake tolk časa. Nimam lih ogromno izkušenj, ampak sem pa že menjal nekaj služb. Nekatere so bile bolj druge manj v IT smeri. Odpuščanja so se dogajala povsod na vsake toliko in vedno z nekim drugim izgovorom - Slabo poslovanje, optimizacija procesov, "lean" poslovanje, ukinitev delovnih mest... To se dogaja povsod in je neka stalnica.

Trenutno podjetje kjer delam je spet bolj v IT smeri. Tukaj še ne odpuščajo zaenkrat - Ubivstvu zaposljujejo, ker folk preveč sam odhaja :)) (Očitno je služb še dovolj...). Sem pa slišal da so tudi tukaj imeli krizo in jih nekaj odpustili v preteklosti. To se pač dogaja.

Predlagam, da si posodobiš CV (kar je itak vedno dobra ideja) in malo spremljaš Linkedin za vsak slučaj. Tudi, če te potem vržejo boš do neke mere ready.

Tody ::

Slovenija je premajhna da bi imelo veliko št podjetji vedno delo. Je pa tudi jeba če si navajen na nek standard pa ti potem zmanka trga. Tisti, ki delajo s tujino majo manjše probleme, smo še vedno opice, ki delajo za banane v primerjavi z lokalnim kadrom.

c3p0 ::

Sam ne vidim težav. Imam kak mesec #opentohire na LI in 3 ponudbe v teku, 2 offerja, en bo verjetno sprejet. Vsi so reachoutali mene. Senior sicer.

Aja, ena SLO firma, ki sicer dela dosti s tujino, dali so nižjo ponudbo. Za SLO razmere sicer ni slaba.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: c3p0 ()

Magic1 ::

Verjetno se bo moral malo standard spustiti marikateremu programerju. Zaposlitev seveda ne bo zmanjkalo, le manj plačane bodo. V zadnjih letih so bili programerji v marikateri firmi nedosegljivi zaradi prevročega trga. 5000k€ mesečno je pač preveč za slo. firme, tiste ki nimajo astronomske dodane vrednosti. Za okoli 3000k€ se pa bo že našlo. Sej določeni štručkoti si bodo lahko vedno izborili odlične plače, če so zelo težko nadomestljivi. Oziroma bodo furali side biznis.
Magic

Ales78 ::

erazem20 je izjavil:

vemo, da trenutno v IT časi niso več rožnati, ko si je vsak junior lahko izbiral med 3 ponudbami za delo. Zanima me kakšno je trenutno stanje odpuščanja v IT v Slovenskih podjetjih? Sam sem zaposlen v enem večjem, zelo znanem slo podjetju. Rezultati trenutno niso najboljši, vendar tudi niso porazni. Vzdušje je ok, vendar se kljub vsemu vsake toliko zgodi nekaj odpuščanj, tudi med takimi, ki so v podjetju že več let. Vem tudi za par primerov znancev ki so zaposleni v slo in so v njihovih podjetjih tudi odpuščali (ponekod kar 10% programerjev). Sam se s tem ne obremenjujem, vendar me zanima kako drugi gledate na te stvari in kakšna je situacija v drugih podjetjih?

Časi so še vedno rožnati, vendar ne za tiste, ki so v posel prišli zaradi denarja in, da imajo nekaj za delat, ker je to baje potrebno.

Teh se je tokom let nabralo nenormalno (ker imajo programerji dobre plače, hočem biti bogat, grem na FRI), njihovo znanje in sposobnosti pa so napredovali za drobec.

Tisti, ki so prišli zaradi užitka, so praviloma nedotaknjeni, ampak to pomeni, da po šihtu še vedno šariš po računalniku, se ves čas učiš nove zadeve, iščeš nove načine uporabe tehnologij, furaš zraven še kakšen hobi projekt (ali n njih) in vse skupaj ti je v veselje. Spanje na lovorikah odpade.

Tega nihče, ki je v IT prišel samo za to, da ima službo in denar, ne glede kako priden je, ne zmore, preveč možgansko zatežena zadeva, da bi lahko motivacijo našel na silo.

Majhna izjema so tisti, ki so prerasli službo v kateri so in so sčasoma pridobili plače, ki ne opravičujejo več njihovega doprinosa podjetju, več pa podjetje tudi ne rabi. Ampak taki bi si tako ali tako že davno morali najti drugo podjetje.

Opozoril bi še na skupino managerjev, ki so nekako bili promovirani v to skupino iz engineeringa, uspavali svoje tehnično znanje in se posvetili zgolj managementu. To so pa praviloma nezaposljiva skupina, poznam ljudi, ki so bili odlični managerji, pa iščejo službo tudi po leto in več, na koncu sploh ne delajo več v managementu ampak nekaj tretjega.

Skratka, za tiste, ki imajo mentaliteto programerja (kar na razgovoru opaziš v milisekundi, ker ti bo, preko palca, postregel s preveč detaili, na dano vprašanje), bo vedno delo in tudi, če ga izgubi, bo hitro našel drugo.

Za tiste, ki so pa v ITju zaradi "denarja",... bi jim pa to kariero odsvetoval, še preden gre na FRI.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Ales78 ()

FireSnake ::

Tody je izjavil:

Slovenija je premajhna da bi imelo veliko št podjetji vedno delo. Je pa tudi jeba če si navajen na nek standard pa ti potem zmanka trga. Tisti, ki delajo s tujino majo manjše probleme, smo še vedno opice, ki delajo za banane v primerjavi z lokalnim kadrom.

Tvoj zadnji stavek dematira tvoj prvi stavek.
Dela je koliko hočeš in še več!
Poglej in se nasmej: vicmaher.si

Dela je seveda kolikor hočeš, samo ne takega za 100€/h. Bolj kot greš dol s plačilom, več ga je.
Magic

Kekokekič ::

V tem primeru bi, v manj idealnih okoliščinah šel nekam za nižjo plačo (če pač ne najdeš nobenega dela, ki bi dal takšno plačo kot jo želiš) in potem znotraj podjetja napredoval po plači. Težava je, ker takšnega podjetja v Sloveniji še nisem našel.

Na razgovoru imajo vsa podjetja strukturo in odprte možnosti in specificirano kako in kdaj napreduješ. V realnosti pa... ;((.

Ampak ja dela je vedno dovolj, če nisi preveč zbirčen.

Tody ::

Firesnake res je lahko delaš 24 ur na dan 365 dni na leto naslednjih 20 let... Samo plačal jih noben ne bo. Vsaj ne po corpo urnih postavkah 150 eur + ddv. Tam za ene 40 eur pa se že da veliko naredit sam kurc k pol ne moreš vseh 180 zaračunat pol pa ...

bm1973 ::

No ja, vsaj za Nemčijo lahko rečem, da je v krizi, kar se tiče IT.

Za freelancerje so slabi časi. Malo zaradi same krize, malo zaradi nemške mentalitete, ker hočejo redno zaposlene. Sam plače so zanič...

bm1973 je izjavil:

No ja, vsaj za Nemčijo lahko rečem, da je v krizi, kar se tiče IT.

Za freelancerje so slabi časi. Malo zaradi same krize, malo zaradi nemške mentalitete, ker hočejo redno zaposlene. Sam plače so zanič...

Verjetno so pogruntal, da freelancerstvo ni glih ugodno za firmo. Cene hitro zbezlajo v nebo, kot ti freelancer lahko hitro pobegne in vzame s sabo kup izgubljenega znanja.

Samo bodimo realni, za 40€/h pride na mesec za 160h 6400€. Kar je že konkretno. In za ta denar je verjetno že kar več posla. Verjetno je najbolje če imaš vsaj dve stranki in za vsako oddelaš do "100h" mesečno. Tako potegneš ven max, ne da bi ti lahko vsako minuto uletavali.
Magic

SHA-256 ::

V pogovori z znanci opažam, da mso seniorji z 10+ let izkušnjami relativno varni. Tisti, ki pa šele vstopajo na trg dela pa imajo precej težav.
Se pa vedno bolj pričakuje "multipraktike", torej več vlog v eni osebi. Namesto 10 let specializacije v enem programskem jeziku ali tehnologiji, je bolj dorodošla širina.

Torej več kot imaš izkušenj in znanja, boljše možnosti imaš. Ni glih čudno, samo trg se zgleda malo racionalizira. Je bilo v prejšnjih letih kar komično, ko so frišni dobivali višje plače zgolj zato, ker so se firme teple za kader. Izgubilo se je tudi dosti znanja, ker so masikje seniorji morali zamenjat službo, da so dobili primerljivo plačilo. V kar čudnih časih živimo.
Magic

AndrejS ::

Pri nas še ni odpuščanja- samo gledam pa te mlade, ki gledajo samo na pravice in nič dolžnosti. Verjetno ko bo kriza bodo prvi odšli...

Magic1 je izjavil:

Samo bodimo realni, za 40€/h pride na mesec za 160h 6400€. Kar je že konkretno. In za ta denar je verjetno že kar več posla. Verjetno je najbolje če imaš vsaj dve stranki in za vsako oddelaš do "100h" mesečno. Tako potegneš ven max, ne da bi ti lahko vsako minuto uletavali.

40€/h je 320€/dan. To je zanič tarifa...

Sam, če imaš pa dve ali več strank, se pa že nabere...

Jaz sem zadnji 2 leti že delal 2x support, en se mi zaključi zdajle, konec septembra, drugi bo zaenkrat trajal do konca marca 2026.

Na srečo so Švabi tako zbirokratizirani, da ni panike...

Pol ni panike, samo ti imaš velike apetite. Kot sem rekel, posla je dost. Vendar vsak dan manj za res velike apetite. To kar se je dogajalo zadnjih nekaj let je anomalija in ne nekaj dolgoročno realnega.
Magic

Ja, imam velike apetite, to je res...

Vseeno pa freelancerji niso zaželjeni v Nemčiji. Moji poljski sodelavci, ki so ponavadi dobivali eno ponudbo na teden v prejšnjih letih, pravijo, da zdaj ne dobijo nič. Niti kontaktirajo jih ne...

Bomo pač šli na več strank za manjšo tarifo... Suma sumarum bo še vedno dober.

Poleg tega indijske firme (TCS, InfoSys, WiPRO) pridobivajo cel kup pogodb, ker je zdaj neka fama med švabskimi managerji, da imajo samo eno outsourcing firmo.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: bm1973 ()

endelin ::

indijske firme plačujejo slovencem po neki hudi tarifi, če majo doma ogromno indijcev?

tony1 ::

a) tisti indijci ne znajo angleško (čeprav mislijo da znajo v resnici ne znajo). Ne znajo nemško.

b) tisti indijci znajo manj kot slovenci (čeprav trdijo, da vse znajo)

c) tisti indijanci nikoli nič ne zrihtajo, samo nakladat znajo.

endelin je izjavil:

indijske firme plačujejo slovencem po neki hudi tarifi, če majo doma ogromno indijcev?

Indijci ne znajo nemško :)).

c3p0 ::

My friend I fix it for you, give credit card, need it.

stapici ::

Kaksne so kaj place senior developerjev v SLO? Imam obcutek, da sem zaradi slabih razmer na trenutni firmi sprejel kar nizko ponudbo

mr_chai ::

V tujini berem da je totalni bloodbath. Kdor kaj spremlja /r/cscareerquestions/ in podobne subreddite pozna situacijo.

Folk tud po eno leto ne dobi šihta, po poslanih 600+ prošnjah in žnj intervjujih.

Za IT kader trenutno ni lepe prihodnosti. V Covid cajtih je bilo prekomerno zaposlovanje. Sedaj pa še veliko dnarja odteka v neke AI obljube. Ogromno je tudi outsourcinga v Indijo.

Mal negotovi časi so.

Ales78 ::

mr_chai je izjavil:

V tujini berem da je totalni bloodbath. Kdor kaj spremlja /r/cscareerquestions/ in podobne subreddite pozna situacijo.

Folk tud po eno leto ne dobi šihta, po poslanih 600+ prošnjah in žnj intervjujih.

Za IT kader trenutno ni lepe prihodnosti. V Covid cajtih je bilo prekomerno zaposlovanje. Sedaj pa še veliko dnarja odteka v neke AI obljube. Ogromno je tudi outsourcinga v Indijo.

Mal negotovi časi so.

Za programerje, ki so senior nivoja in so dejansko "old school" (beri kot: so začeli na 8 bitnih mlinčkih, se naučili v karieri n jezikov, poznajo sistem v nulo (ker so se razvijali skupaj z OSi) in ob vsaki novosti renčijo, da to smo že imeli, zakaj se spet znana tehnologija zavija v nek novarek), ljudje, ki jih software development dejansko zanima na nivoju hobija, se ni nič spremenilo. Ne samo to, celo zaposlujejo jih "na zalogo", ker jih je tako težko dobiti, da se jih splača imeti, četudi jih trenutno ne rabiš. Ne samo to, niti izobrazba ni pomembna. Šalabajzerje, ki so pa šli na računalniške fakse, ker so pač slišali, da so dobre plače, se pa na veliko meče ven, ker se jih je, z nekritičnim zaposlovanjem nabralo vsepovsod preveč, niso pa koristni za kaj drugega kot preproste naloge. Pač posledica prenasičenja trga s povprečneži. Osebno dobim službo kadarkoli. Ampak zdajle pišem neko kodo, ker sem dobil sredi noči preblisk, kako rešit določen problem na zelo eleganten način, po tem, ko 2 dni nisem nič naredil ampak samo razmišljal in eksperimentiral.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Ales78 ()

delavec44 ::

Glede na količino tvojega pisanja po tem forumu, sploh ne dvomim, da 2 dni nisi nič naredil.

A se še vedno pretvarjamo, da si nov uporabnik?

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Stanford: desetina programerjev ne dela skoraj ničesar (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Rezultati
9410108 (5159) Lkuch
»

Ni programerjev? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Programiranje
10815808 (9092) link_up
»

Delo v Agiledrop.si? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5720817 (14183) kffa
»

Študij in zaposlitev v IT (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Programiranje
14238351 (32597) lobo_feroz

Več podobnih tem