Forum » Na cesti » Koda 125cc - izpit za motor, motorji 125
Koda 125cc - izpit za motor, motorji 125

Lu3a04 ::
Živjo!
Vidim, da se v Sloveniji da delati izpit za kodo 125. Zanima me, če se to sploh splača – a so motorji 125cc dovolj hitri in "adrenalinski"? V zadnjem času sem vse bolj navdušen nad motorji in bi jih res rad preizkusil, hkrati pa ne bi rad vozil nečesa, kar je občutno počasno kot skuter (50cc) katerega vozim trenutno. Če ima kdo izkušnje, bi res cenil kakšno mnenje – ali se splača iti na ta izpit in ali ponujajo motorji 125cc dovolj hitrosti, da se človek ne naveliča prehitro?
Hvala za vsak nasvet!
Vidim, da se v Sloveniji da delati izpit za kodo 125. Zanima me, če se to sploh splača – a so motorji 125cc dovolj hitri in "adrenalinski"? V zadnjem času sem vse bolj navdušen nad motorji in bi jih res rad preizkusil, hkrati pa ne bi rad vozil nečesa, kar je občutno počasno kot skuter (50cc) katerega vozim trenutno. Če ima kdo izkušnje, bi res cenil kakšno mnenje – ali se splača iti na ta izpit in ali ponujajo motorji 125cc dovolj hitrosti, da se človek ne naveliča prehitro?
Hvala za vsak nasvet!

Blinder ::
99.991% of over-25 population has tried kissing.
If you're one of the 0.009% who hasn't, copy & paste this in your Signature.
Intel i5-14400f rtx 3050 Pismo smo stari v bozjo mater. Recesija generacija
If you're one of the 0.009% who hasn't, copy & paste this in your Signature.
Intel i5-14400f rtx 3050 Pismo smo stari v bozjo mater. Recesija generacija

Ales ::
Živjo!
Hvala za vsak nasvet!
Mogoče za začetek dodatno razmisli o motivih in pristopu k vožnji motorja.
Če iščeš zgolj adrenalin in hitrost, je kar dosti verjetnosti, da se boš z 125ccm razkantal še preden ti neha biti "zanimivo", tako da to zahtevo ta kategorija vsekakor izpolnjuje.

Ali bo dovolj hitro ali ne... najbolje, da poskusiš sam. Mislim vožnjo, ne letenje po zraku in v drevo. Pač sposodi si za en krog in poskusi v vožnji najti še kak drug užitek, ne le hitrost. Drugače 100% ne boš dolgo z nami.
Za hitrost pa na stezo, temu namenjeno.

denabiker ::
Adrenalin in 125? Ko sem bil mlad je edino tole bila opcija:
Edino cross 125, 2T, če si dovolj lahek bo letel.Zvok fenomenalen, sploh s športnim izpuhom. Ko je že zvok tako dober, se ti zdi, da gre bolj kot zares.
Ali pa razni cestni 2T kot je Cagiva Mito, Aprilia, Gilera.,...
Edino cross 125, 2T, če si dovolj lahek bo letel.Zvok fenomenalen, sploh s športnim izpuhom. Ko je že zvok tako dober, se ti zdi, da gre bolj kot zares.
Ali pa razni cestni 2T kot je Cagiva Mito, Aprilia, Gilera.,...

d4vid ::
Ko prehitevaš s temi prdulami v škarjice, je definitivno adrenalinsko. 
Mislim, šel bo 50 čez mesto in 90 ma regionalki. Amoak pri taki objavi, kot si jo spisal, upam da ostaneš na 50cc nepredelanih skuterjih, mogoče celo 25kmh, bo bolje za varnost drugih.

Mislim, šel bo 50 čez mesto in 90 ma regionalki. Amoak pri taki objavi, kot si jo spisal, upam da ostaneš na 50cc nepredelanih skuterjih, mogoče celo 25kmh, bo bolje za varnost drugih.
Main PC: HP Z240 | i5-7400 | 32 GB ram
Homelab: HP DL380g9 | Xeon E5-2680 | 192 GB ram

Buggy ::
Ko prehitevaš s temi prdulami v škarjice, je definitivno adrenalinsko.![]()
edina zadeva, ki si jo moras vbiti v glavo pri 125 motorckih je da se ne prehiteva - NIKOLI, ceprav po regionalki vozijo pacienti s 70kmh in bi kobajagi slo. Nema. Za prehitevanje in adrenalin imas mocan avto, motorcek je pa za uzivancijo, ce je le mozno izven regionalke.

Živjo!
Hvala za vsak nasvet!
Mogoče za začetek dodatno razmisli o motivih in pristopu k vožnji motorja.
Če iščeš zgolj adrenalin in hitrost, je kar dosti verjetnosti, da se boš z 125ccm razkantal še preden ti neha biti "zanimivo", tako da to zahtevo ta kategorija vsekakor izpolnjuje.
Ali bo dovolj hitro ali ne... najbolje, da poskusiš sam. Mislim vožnjo, ne letenje po zraku in v drevo. Pač sposodi si za en krog in poskusi v vožnji najti še kak drug užitek, ne le hitrost. Drugače 100% ne boš dolgo z nami.
Za hitrost pa na stezo, temu namenjeno.
Mogoče sem se narobe izrazil. V bistvu me je samo zanimalo, ali se splača počakat in delat izpit A za večje motorje ali je bolje že zdaj vzeti kodo 125 in motor 125cc. Malo razmišljam, če je bolj pametno prišparat in kasneje iti na nekaj močnejšega, kot pa zdaj dat denar za kodo 125 in motor, ki me mogoče hitro mine.
Ko prehitevaš s temi prdulami v škarjice, je definitivno adrenalinsko.
Hotel sem samo izvedeti, ali se mi bolj splača počakati in narediti izpit A za večji motor ali pa vzeti kodo 125 in voziti 125cc. Bolj iz radovednosti sprašujem, ker me motorji vedno bolj vlečejo, pa bi rad našel pravo pot zase, ne pa da bi ogrožal sebe ali druge.
Ko prehitevaš s temi prdulami v škarjice, je definitivno adrenalinsko.![]()
edina zadeva, ki si jo moras vbiti v glavo pri 125 motorckih je da se ne prehiteva - NIKOLI, ceprav po regionalki vozijo pacienti s 70kmh in bi kobajagi slo. Nema. Za prehitevanje in adrenalin imas mocan avto, motorcek je pa za uzivancijo, ce je le mozno izven regionalke.
Me pa zanima – imaš ti osebne izkušnje z vožnjo 125cc motorjev? Torej prehitevanje v praksi res odpade in je vožnja bolj samo za uživanje in cruise?
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Lu3a04 ()

Koda125 te pride vsega skupaj cca 300€ in ga imas se letos oz. cca 2 tedna ce najdes ustrezno avtosolo. Pri izpitu A letos ne bos vozil. Motorcek kupis, nabiras izkusnje, potem pa vidis a res rabis kaj vec ali pa je to tisto kar si iskal za zraven in te dokoncno izpopolni
Ce bos iskal kaj vec bos motorcek prodal z nikakvo izgubo in sel iskat sreco drugam.
Jaz se iz 125 motorcka ne premaknem, ker je tocno to kar sem rabil.

Koda125 te pride vsega skupaj cca 300€ in ga imas se letos oz. cca 2 tedna ce najdes ustrezno avtosolo. Pri izpitu A letos ne bos vozil. Motorcek kupis, nabiras izkusnje, potem pa vidis a res rabis kaj vec ali pa je to tisto kar si iskal za zraven in te dokoncno izpopolniCe bos iskal kaj vec bos motorcek prodal z nikakvo izgubo in sel iskat sreco drugam.
Super, zanimivo mi je slišat, da si ostal na 125 in da ti čisto ustreza. A ti res ne manjka več moči, ko se navadiš? Me pa zanima še - po katerih cestah se večinoma voziš z njim? Kako gre tam, kjer so večji klanci?

sbawe64 ::
50cc in 125cc (v tem vrstnem redu) je super za zadetek in nabiranje izkušenj, sploh v mladosti.Tudi če imaš potem nekajletno pavzo, boš pri ponovni vožnji zelo hitro spet notri.
Pa ne mislim skuterja z cvt, temveč nekaj z ročnim menjalnikom.
Je pa res, da moraš imeti pospravljeno v glavi, drugače bo za to poskrbel Darwin.
Zaradi takega sistema, kot je v Evropi, Au in še kje, je število umrlih/poškodovanih motoristov v primerjavi z ZDA, kjer lahko z 18 (21?) voziš vse (čeprav prej niti kolesa nisi), nekajkrat manjše.
Je pa res, da moraš imeti pospravljeno v glavi, drugače bo za to poskrbel Darwin.
Zaradi takega sistema, kot je v Evropi, Au in še kje, je število umrlih/poškodovanih motoristov v primerjavi z ZDA, kjer lahko z 18 (21?) voziš vse (čeprav prej niti kolesa nisi), nekajkrat manjše.
2020 is new 1984
Corona World order
Corona World order
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: sbawe64 ()

kateri 125ccm naked bike je najbolj agilen?
preberi si tole
Okej, hvala
50cc in 125cc (v tem vrstnem redu) je super za zadetek in nabiranje izkušenj, sploh v mladosti.Tudi če imaš potem nekajletno pavzo, boš pri ponovni vožnji zelo hitro spet notri.
Ja, saj večina ljudi mi to svetuje, vključno z mojim očetom, ki vozi motor več let...
Edino me je skrbelo da bom zapravil denar za nekaj počasnega, nekaj kar gre komaj v klanec..., ampak vsaj tako bom videl če je to sploh zame brez večjih stroškov.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Lu3a04 ()

Adrenalina dobis z motorckom po ovinkih kolikor hoces. Hitrost je dolgocasna in brez veze. Za hitrost imamo druge stvari. To zna vsak. Z dobro hitrostjo odvzet ovink je pa adrenalin in izziv, ki ti bo raztegnil usta do uses na motorcku, sploh ker je lahek in agilen.

OutOfTheBox ::
Je pa tud tko, da če iščeš adrenalin v hitrosti, jo nikol ne bo zadost. 125 bo hitro premal, kot tudi večje mašine.

sej je isto pri avtu. Ko si enkrat na 300KM ni sans da gres nizje. Isto z opremo.
Jeba
zato pa najdi sreco in zadovoljstvo v malenkostih ki so na voljo ...HEHE
Jeba
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Buggy ()

NA motorcku je najlepse vonjat jutrani zrak, ko si na poti brez cilja. Pomaga ce imas muziko v celadi

sej je isto pri avtu. Ko si enkrat na 300KM ni sans da gres nizje. Isto z opremo.
Jeba
Za daily comutte jih potrebuješ cca 50KM, če je vmes AC.
Drugače 30 za ljubljansko gnečo (in avtomatski menjalnik).
Za vožnjo na 100% zmožnosti predlagam dirkališče.
Po javnih cestah na 50% zmožnosti je vrh glave.
https://www.carman-motosport.si/motospo...
In za 125cc bo tudi Raceland ok, sploh če si kdaj tam peljal gokart.
2020 is new 1984
Corona World order
Corona World order
Zgodovina sprememb…

@sbawe64: o motorckih govorimo. Govorimo o chill crusingu o regionalki do prve lokalne ceste, kjer gres stran iz prometa. Ce imas se kej bolj ruff pa gres po makadamu cestah po vukojebini, kjer doszivis in vidis najvec. Kdo pri bogu milemu bi sel s temi jajci na AC ali regionalko. Ce s tem zelis adrenalin se temu ustrezno prilagodis tudi cestam...vse se da. Na makadamu jaz ugasnem zadnji ABS in v ovinkih sprobavam in se ucim odnasanje zadnjega konca. Vse je zgolj na tebi.
DA pa pridem v siht cca 30% hitrje v LJ pa ni treba govorit, ce je to nek moment...ki pa je dalec od adrenalina.
DA pa pridem v siht cca 30% hitrje v LJ pa ni treba govorit, ce je to nek moment...ki pa je dalec od adrenalina.

Za adrenalin je recimo gorsko kolesarstvo (downhill) ali motokros (tudi če je 'samo' 50cc 2T) pomoje dosti boljša izbira od vsake 125cc 4T po asfaltu.
2020 is new 1984
Corona World order
Corona World order
Zgodovina sprememb…

d4vid ::
Jeba
Sem šel iz hot hatcha, nabitega z opremo, 250 konjev, na golfa 1.6 TDI s 110 konji in brez opreme. Ne manjka mi nič, edino pri ceni vzdrževanja se pozna kar precej. V gužvi lahko stojim v enem ali drugem. V službo pridem v istem času kot s prejšnih, več ne rabim. Bilo je (precej drago) obdobje, mlad in neumen in sem se rabil "zdivjat", sedaj je mimo in mi je 110 konjev dovolj.
300 konjev ne rabiš, razen za dvigovanje ega in kompenziranje.
Main PC: HP Z240 | i5-7400 | 32 GB ram

Za adrenalin je recimo gorsko kolesarstvo..
jep eMTB je top shit za adrenalin, sploh ce imas okrog sebe vukojebino. Problem je zgolj, ker bi vcasih rad videl se kej vec od tega kar si ze nestetokrat prevozil, drugac pa za hiter adrenalin pump ni boljsega.
@d4vid
Sej ni problem avto za kuci-poso, ceprav tudi to zna bit. Nepredvidljivih retardov na cesti je vedno vec in take zelis cimprej prehiteti ter voziti brez da ti v ovinku pri 70kmh bremza. Za to rabis dost mocen avto in se varno in hitro losas takih pacientov. S podhranjenimi jajci si pac del kolone

Cena za to je pa kakor komu.
Zgodovina sprememb…

Caracas ::
eMTB je za stare pussyje. MTB se vozi brez elektrike, če gor ne moreš tudi dol iti vreden nisi. Da se pa v današnjih cajtih losaš bremzača v ovinku ni problem, sam že v naslednjem naletiš na naslednjega. Pa ima moj precej več kot 300, sicer električnih konjičev.

bolj je problem, ko pametujes pa nimas ne enega ne drugega ne tretjega a ne @Caracas 
Tole je ze tako zlajnano, da bi ze moral vedeti, kako se z eMTB lahko zadeve prilagaja, o voznji pa cesti pa raje nebi, ker ce imas izpit (kar dvomim) si ti en od teh retardov na cesti. Govora je pa o adrenalinu in ni lepsega ko enkrat lahko agregat zapoje v svoji pravi moci, ko gres koncno varno mimo par takih retadrovm, po ravnem na regionalki ali lokalno po ovinki, ker so nespoti za volani.
Nic bat vse pod kontrolo...kolone so zame passe. Elektricarji pa itaq sparate juice ali pa imate blokado...Tesle pa se kaki EV v pijavski klanec so kar fun za sleeperja

Tole je ze tako zlajnano, da bi ze moral vedeti, kako se z eMTB lahko zadeve prilagaja, o voznji pa cesti pa raje nebi, ker ce imas izpit (kar dvomim) si ti en od teh retardov na cesti. Govora je pa o adrenalinu in ni lepsega ko enkrat lahko agregat zapoje v svoji pravi moci, ko gres koncno varno mimo par takih retadrovm, po ravnem na regionalki ali lokalno po ovinki, ker so nespoti za volani.
Nic bat vse pod kontrolo...kolone so zame passe. Elektricarji pa itaq sparate juice ali pa imate blokado...Tesle pa se kaki EV v pijavski klanec so kar fun za sleeperja

Zgodovina sprememb…

Prilagaja, lol revček:), na eMTB, če grem na mizi turco, drugje vas tako ni, samo stare atate in woke šminkerčke ki mislite da znate vozit in me prehitite navzgor, navzdol ste mi pa samo v napoto, ko moram mimo vas. Da o debilih v starih bemflih in oplih na cestah sploh ne bi...

sej ves da lahko asistenco prilagajas revse, polnovzmeteno pa deluje se zmeraj na downhillu

Adrenalin na cesti je samo za certficirane debile, upam da se sam skantas čimprej in nobenega nedolžnega ne potegneš za sabo.
Ja buggy ma eMTB on ima asistenco na nuli, nosi baterijo s sabo samo za šminko. :))
Downhill imaš ti samo v glavi očitno...
Ja buggy ma eMTB on ima asistenco na nuli, nosi baterijo s sabo samo za šminko. :))
Downhill imaš ti samo v glavi očitno...
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Caracas ()

Kompekse furaj kje drugje revcek. Ce se osnovno napisanega ne znas predelat ni cudno, da se z mano prickas 
Drugac pa hvala za zelje.

Drugac pa hvala za zelje.

Iz tvojih zapisov je prekleto očitno da si sam poln kompleksov. Sproščanje adrenalina v javnem prometu je že rezervirano samo za kompleksaše in totalne idiote. Da o downhill eMTB (lol) sploh ne bi :)

OP-ju sem to odsvetoval, sprosacnje adrenalina v javnem prometi in iskanju hitrosti. Si ti mal pocasen al kej?

Kar preberi si malo kaj si pisal, odsvetoval si mu na motorju, tudi sam ne počneš tega, ampak je pa avto, kjer še bolj enostavno koga drugega ubiješ pa zate in tvojih 300km pa druga zgodba. Ja glede želje, to želim vsem potencialnim morilcem, osebe ki sproščate adrenalin v javnem prometu to pač ste.
Pa se vleči ven kolk se hočeš.
Pa se vleči ven kolk se hočeš.

smesen si, sploh pa ne vem kaj zelis OP-u pomagat. Ja imam mocen avto (dva) in se mocnejsega bom imel pa to ni ne tvoj problem sploh pa ne zadeva za to temo. Chill, vem da me ne prenasas oragansko in ti zamegli razum, naj bo to del katarze 
Uzivam pa z motorckom s 15KM bolj kot z avtom
stay on topic

Uzivam pa z motorckom s 15KM bolj kot z avtom
stay on topic
Zgodovina sprememb…

lahko gres samo z enega konca Slovenija na dobre kalamare or sardelce za cas posla....Slovenija je majhna a lepa a velika za razisokovat!
...se boljse ce to delas takrat ko noben ne pricakuje in tukaj so uzitki. Sel na isto lokacjo 2.1.2025...nobenega motorja ali motorcka na cesti
Ja zima in sol na cesti..pa kaj pol
nazaj je bila jeba tole je Postojna na uri se vidi datum
...se boljse ce to delas takrat ko noben ne pricakuje in tukaj so uzitki. Sel na isto lokacjo 2.1.2025...nobenega motorja ali motorcka na cesti

Ja zima in sol na cesti..pa kaj pol
nazaj je bila jeba tole je Postojna na uri se vidi datum
Zgodovina sprememb…
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Kateri skuter 125 za B vozniško? (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Kaj kupiti | 42404 (16749) | demogill |
» | Izpit Za Motor (A) (strani: 1 2 )Oddelek: Na cesti | 19977 (11536) | Twixz |
» | AMZS raziskava: Vsi na (motorno) kolo za zdravo okolje?Oddelek: Na cesti | 4897 (4087) | splatman |
» | Pomoč o motorjuOddelek: Na cesti | 3165 (2506) | c00L3r |