» »

Pokojni Lynch dolžan 700 milijonov funtov v aferi Autonomy

Pokojni Lynch dolžan 700 milijonov funtov v aferi Autonomy

Slo-Tech - Mike Lynch, ustanovitelj in direktor podjetja Autonomy, ki ga je bil Hewlett-Packard prevzel 2011 za 12 milijard dolarjev in kasneje spoznal, da je bila vrednost napihnjena, je lani umrl ob potopitvi svoje jahte ob obali Sicilije. Tam je bil s šestimi prijatelji in sorodniki, med katerimi je bila tudi njegova 18-letna hči, na praznovanju oprostitve v kazenskem procesu, ki je proti njemu zaradi afere Autonomy tekel pred zveznim sodiščem v ZDA.

Superjahta dolžine 56 metrov je potonila, ko je bila zasidrana v mestu Porticello. Sredi noči jo je zajel močan sunek vetra s hitrostjo 130 kilometrov na uro, ki jo je podrl na bok, zaradi česar se je potopila. Sedem ljudi na krovu je utonilo, petnajst pa so jih rešili.

A Lynch z lansko oprostitvijo ni bil povsem rešen afere Autonomy. Hewlett-Packard je že leta 2022 zmagal v civilnem postopku, v katerem je dokazal, da sta Lynch in finančni direktor Sushovan Hussain odgovora, da je Hewlett-Packard preplačal Autonomy. Višje sodišče v Londonu pa je danes razsodilo, da je Lynch, torej njegovi nasledniki iz zapuščine (estate), dolžan plačati 700 milijonov funtov Hewlett-Packardu. To je več od celotne zapuščine, zato od vsega ne bo ostalo nič.

HP je sicer terjal odškodnino v višini 4,55 milijarde dolarjev, a je sodišče ocenilo, da so tako visoki zahtevki neutemeljeni in previsoki.

9 komentarjev

tikitoki ::

Ce jih je nategnil, je edino prav, da zaplenijo premozenje.

Izi ::

Jaz ne vidim nobenega natega. Človek je davnega leta 2011 prodal svojo firmo, HP jo je kupil. Nihče jih ni silil.
Po enajstih letih je pa HP nenadoma ugotovil da so takrat davnega leta 2011 plačali preveč in so šli v tožbo. Po enajstih letih 8-O.
Na ameriškem sodišču je HP izgubil tožbo. Na angleškem sodišču so pa sedaj ko je toženec že mrtev in se ne more braniti ugodili HP-ju da lahko naslednikom pobere celotno premoženje. Smrdi do neba in se na daleč vidi da so bili sodniki podkupljeni.

V normalnem svetu če nekaj kupiš in desetletje kasneje ugotoviš da tisto ni bilo toliko vredno, ne moreš kar zahtevati nazaj kolikor misliš da si preplačal.
Potem bi lahko vsi delničarji katerih delnice so izgubile vrednost, na sodišču zahtevali da jim firma od katere so kupili delnice povrne izgubo.

mtosev ::

Dobro jih je nategnil.
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro,
Enermax Platimax 1700W | moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

Zgodovina sprememb…

• predlagalo izbris: schurda ()

Machete ::

Izi je izjavil:

Jaz ne vidim nobenega natega. Človek je davnega leta 2011 prodal svojo firmo, HP jo je kupil. Nihče jih ni silil.
Po enajstih letih je pa HP nenadoma ugotovil da so takrat davnega leta 2011 plačali preveč in so šli v tožbo. Po enajstih letih 8-O.
Na ameriškem sodišču je HP izgubil tožbo. Na angleškem sodišču so pa sedaj ko je toženec že mrtev in se ne more braniti ugodili HP-ju da lahko naslednikom pobere celotno premoženje. Smrdi do neba in se na daleč vidi da so bili sodniki podkupljeni.
V normalnem svetu če nekaj kupiš in desetletje kasneje ugotoviš da tisto ni bilo toliko vredno, ne moreš kar zahtevati nazaj kolikor misliš da si preplačal.
Potem bi lahko vsi delničarji katerih delnice so izgubile vrednost, na sodišču zahtevali da jim firma od katere so kupili delnice povrne izgubo.

Ni ti jasno, kaj je goljufija. Ja tudi pri cenitvah je možna.
LC1000|Asrock-H470PG|i7-10700K|2x16GB|RTX-5080 GAMING|W10Pro
new Nintendo 2DS & 3DS XL|Galaxy S24+

garrv ::

A lahko prosim spremenite naslov, ker sem mislil da gre za tega tipa: David Lynch @ Wikipedia
Resno, sicer je zelo nišen režiser ampak ko sem videl naslov sem kliknil ker sem bil 100% da je govora o Davidu Lynchu, potem pa ugotovim da je to neki sillicon valley mogul.

nekikr ::

Skrbni pregled se temu reče in HP bi ga lahko opravil, ima dovolj veliko ekipo. Ne moreš napihniti vrednosti firme za 10 milijard kar tako, da se ne bi opazilo. In če greš gledati kako so napihovali vrednost firme (oz. izravnavali padce dobička, da se v četrtletju ni poznalo) ni to nič novega, nič nenormalno iznajdljivega, klasične fore, ki jih uporablja tudi marsikatera firma pri nas.

tikitoki ::

nekikr je izjavil:

Skrbni pregled se temu reče in HP bi ga lahko opravil, ima dovolj veliko ekipo. Ne moreš napihniti vrednosti firme za 10 milijard kar tako, da se ne bi opazilo. In če greš gledati kako so napihovali vrednost firme (oz. izravnavali padce dobička, da se v četrtletju ni poznalo) ni to nič novega, nič nenormalno iznajdljivega, klasične fore, ki jih uporablja tudi marsikatera firma pri nas.

Poglej cenitve dolocenih podjetji. npr nVidia, al pa AMD, pa se katera. Tovrstne cenitve so absolutne spekulacije, ki se lahko, al pa ne, uresnicijo.

Malidelničar ::

Se pravi lynchevi nasledniki izgubijo vse?
A pravno se preostali dolg ob tem izniči?
Don't invest like a Joe. Invest like a Simon.

nekikr ::

Poglej cenitve dolocenih podjetji. npr nVidia, al pa AMD, pa se katera. Tovrstne cenitve so absolutne spekulacije, ki se lahko, al pa ne, uresnicijo.

In zato nimajo kaj jamrati, če ni šlo #tothemoon kakor so naivno upali. HP bi moral narediti skrbni pregled, imajo sredstva, imajo ljudi, imajo znanje. Imajo dovolj možnosti, da bi secirali zadevo pri nakupu na prafaktorje. Če je kupljeno kot špekulacija, da bo čez 5 let vredno 10x več, potem pa jebiga.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Afera Autonomy dobiva epilog z izročitvijo direktorja v ZDA

Oddelek: Novice / Tožbe
117433 (5870) nekikr
»

Japonski SoftBank kupil britanski ARM

Oddelek: Novice / Nakupi / združitve / propadi
1710773 (8823) cegu
»