» »

Večerja štirih velikanov

Večerja štirih velikanov

Slo-Tech - Danes je internet preplavil selfie, ki bi bil sicer precej bolj spektakularen pred dvema desetletjema, a vseeno predstavlja razvedrilo. Mark Russinovich se je na LinkedInu pohvalil, da sta na njegovo povabilo k večerji sedla Bill Gates in Linus Torvalds. Kljub neizmernemu vplivu na računalništvo in moderni svet, ki sta ga imela, se namreč doslej še nikoli nista bila srečala.

Gatesa in Torvaldsa ni treba posebej predstavljati. Prvi je ustanovil Microsoft in ga vmes tudi predal novi generaciji vodilnih, Linus Torvalds pa še vedno z nekoč bolj drugič manj jekleno roko vlada nad Linuxovim jedrom. Windows in Linux nista več zapriseženega sovražnika, saj ima Microsoft celo vključen WSL (Windows Subsystem for Linux), katereg ajedro so letos odprli. Marka Russinovicha pa poznamo kot ustanovitelja podjetja Sysinternals, čigar orodja so spremenila način, kako administratorji pristopajo k diagnostiki sistemov z nameščenim Windows NT. Njegova orodja so bila nepogrešljiva, AccessChk, Process Explorer, PsPing, PsTools in TCPView. Danes je Russinovich tehnični direktor Microsoft Azure. Tretji gost na večerji je bil David Cutler, ki ga poznamo kot enega izmed očetov Windows NT. Sprva je sicer delal za DuPont, nato za DEC, od leta 1988 pa za Microsoft. Tam je vodil razvoj Windows NT, kasneje pa še Azure in Xbox.

O čem so se na večerji pogovarjali, ne vemo, je pa Russinovich v šali dodal, da ne o jedru.

17 komentarjev

kixs ::

Sysinternals orodja so se danes ziva. Sem jih uporabljal na NT-jih in nekatera se danes.

mtosev ::

Lepo je, da so se srečali. Čudno, da je tole prvo srečanje za Billa in linusa.
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro,
Enermax Platimax 1700W | moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

Predkambrij ::

No major kernel decisions were made, but maybe next dinner
To ne implicira, da se o jedru niso pogovarjali.

tony1 ::

mtosev je izjavil:

Lepo je, da so se srečali. Čudno, da je tole prvo srečanje za Billa in linusa.

Res zanimivo. Zdi se, da se ne marata, ali pa je eden mnogo prezgodaj zaplaval v poslovne vode, drugi pa je ostal tehničar.

Glede na to, da je Spolsky pisal, kako je na sestanke z Gatesom vedno prihajal z nekom v ekipi, ki je bil tam samo zato, da je štel, kolikokrat bo Bill rekel: "fuck", se karakterno ne zdita nekompatibilna :)

Aja, Cutler je kot glavni arhitekt dveh komercialno izdanih OSov (ukinjenih je bilo še več) že pred NTji je tehnično izjemno zanimiva osebnost (čeprav karakterno tudi on težak ko macola), tehnično knjigo pa imamo samo na temo razvoja NTjev (Show Stopper!: The Breakneck Race to Create Windows NT, priporočam branje, je tudi obrtniško dobro napisana) in o tem kaj je delal v MSju kasneje bi bilo izjemno zanimivo prebrati še veliko več...

Zgodovina sprememb…

• spremenil: tony1 ()

al_z ::

Typo: katereg ajedro

Barbarpapa2 ::

Pozdrav.

Ko se že Dave Cutler omenja... Na YT-u sledim kanalu Davida Plummer-ja, ki je tudi MS guy (DOS, WIN95...). Je naredil intervju s Cutlerjem (pozor, traja preko 3 ure!):

Interesting stuff...

Jože

tony1 ::

Gledal sem nek preview pa je bil tako slabo podnaslovljen, da me je minilo. Cutler preskakuje sem in tja, jamra in momlja; spraševalec pa ga tudi ni znal strukturirano spraševati.

Je necutan video kaj boljši?

Barbarpapa2 ::

Pozdrav.

Nisem gledal s podnapisi, sem ju kar dobro razumel. Je pa res, da intrevju ni sistematično pripravljen, bolj v smislu, ko se stara kolega podata v "Še pomite, tovariši" teme...

Jože

Predkambrij ::

Jaz uporabljam "YouTube Summary with ChatGPT & Claude" browser extension, ki summarizira transcript oz. lahko tudi samo skopiras transcript in kaj drugega vprasas gospoda GPT.

stara mama ::

Kaj so pa jedli?
Ekologija™ in Trajnost™

srus ::

stara mama je izjavil:

Kaj so pa jedli?

Severnega jelena za Linusa, hamburger in Coca Colo za Billa.

Seljak ::

Jaz ne vidim štirih velikanov, ampak 4 zavaljene stare prdce, ki se kaj pametnega zagotovo niso pogovarjali.

Jarno ::

Seljak je izjavil:

Jaz ne vidim štirih velikanov, ampak 4 zavaljene stare prdce, ki se kaj pametnega zagotovo niso pogovarjali.

Piše Seljak s svoje FreeBSD kontrapcije.
Tile (2 kapitalca + 2 minorja) so imeli več vpliva na računalniško življenje slehrnikov, kot si marsikdo predstavlja.
Chuck Norris je med števili 0.999... in 1 uspel vriniti konstanto imenovano CN.
#65W!

starfotr ::

Kdo je plačal večerjo?

Seljak ::

Jedli so od Bila govedino. On ne rabi nič plačevat.

klinker ::

stara mama je izjavil:

Kaj so pa jedli?

Laboratorijsko 3d printano meso >:D

miroB ::

Jarno je izjavil:

Seljak je izjavil:

Piše Seljak s svoje FreeBSD kontrapcije.
Tile (2 kapitalca + 2 minorja) so imeli več vpliva na računalniško življenje slehrnikov, kot si marsikdo predstavlja.

Sicer malce od topic, ampak.... Pred kratkim sem sedel na večerji s tipom iz university of Southampton, ki se udeležuje podelitve diplom samo zato da lahko sedi zraven Vint Cerfa, Tim Berners Lee in David Payne. In razlaga kakšen zen je to, ko sediš zraven ljudi ki so imajo nepredstavljiv vpliv na naše življenje..
:)

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Microsoft ponuja tudi certifikat za Linux

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
2413282 (11447) damjanster
»

Pomnilnik v Windows: 2. del

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
356794 (4867) Jst