Forum » Loža » Letalo check-in
Letalo check-in

aljaž95 ::
Leti mz letalom prvič in sedaj imam opcijo za 8€/osebi da opravim check in preko telefona 24 ur pred poletom.
Let us check you in for all your flights
Get your boarding passes directly to your inbox
Check-in will be processed 24/7, even when you are offline
Ali se to splača ali je to nek nateg?

GregiB ::
Če si obvestilo dobil od letalske družbe ni nateg...
Načeloma dandanes malokdo še dela check in na letališču, zadevo opraviš lepo doma, prejmeš boarding pass, vse, kar moraš potem storiti na letališču je oddati prtljago, če jo nimaš, pa še to ne... Lahko greš kar na gate in letalo s boarding passom, ki ga dobiš po emailu ali na telefon...
Pa še en kratek PSA... Boarding pass(e) imej seboj tudi v tiskani (fizični) verziji, če slučajno kaj zataji tehnika...
Načeloma dandanes malokdo še dela check in na letališču, zadevo opraviš lepo doma, prejmeš boarding pass, vse, kar moraš potem storiti na letališču je oddati prtljago, če jo nimaš, pa še to ne... Lahko greš kar na gate in letalo s boarding passom, ki ga dobiš po emailu ali na telefon...
Pa še en kratek PSA... Boarding pass(e) imej seboj tudi v tiskani (fizični) verziji, če slučajno kaj zataji tehnika...
https://www.dugout-online.com/ fajna slow pace football mgt igrica

LapD ::
Vsekakor se naredi checkin doma preko aplikacije ali racunalnika, ampak prvic slisim, da bi to bilo placljivo ... katera firma?
web&motion designer

Vsekakor se naredi checkin doma preko aplikacije ali racunalnika, ampak prvic slisim, da bi to bilo placljivo ... katera firma?
OPju verjetno ponujajo raznorazne plačljive opcije, kot je hitri boarding, izbira sedeža ali kaj podobnega... Iz tega, kaj je napisal, se pač ne da veliko sklepati... Načeloma pa je online check in 24 ur pred poletom brezplačen...

iKst_ ::
Ryanair in drugi nizkocenovci zadnje čase ponujajo check in 3 dni ali več pred letom za doplačilo, zastonj je pa 24 ur pred letom.
Doplačilo se splača samo v primeru, da želiš izbirati sedeže. 24 ur pred letom je veliko sedežev že polnih in je manj izbire. Če ti je vseeno kje sediš, narediš check in 1 dan pred letom preko telefona ali računalnika.
Doplačilo se splača samo v primeru, da želiš izbirati sedeže. 24 ur pred letom je veliko sedežev že polnih in je manj izbire. Če ti je vseeno kje sediš, narediš check in 1 dan pred letom preko telefona ali računalnika.

fikus_ ::
Tako kot je Grega napisal, verjetno ponujajo marsikaj in poskušajo dodatno zaslužiti.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
PS Ne odgovarjam trolom in provokatorjem!
PS Ne odgovarjam trolom in provokatorjem!

TheHijacker ::
Check-in en dan prej je super. Če potuješ samo s kabinsko prtljago greš lahko direktno na security check. Brez čakanja na kateremkoli šalterju. Vsaj Lufthansa ima tako, da dobiš potem karto na telefon in jo lahko uvoziš v Google Wallet ali pa Apple Wallet. Se ti potem tam osvežujejo podatki na katerem terminalu/gate te čaka letalo. Zadnjič sem letel v Nemčijo in sem imel še povezan vlak iz letališča. Tako karto za letalo, kot tudi za vlak sem dobil ob check-inu na email in ju uvozil v Wallet. Potem samo tisto QR kodo skeniraš, kjer je potrebno.
http://www.google.si

aljaž95 ::
Gotogate, ne vem če vam odpre ta link?
https://en-en.gotogate.com/rf/result?se...
Drugače pa to je opcija za check in: https://imgur.com/a/yu4TVYK
Naslednje okence je pa rezervacija sedeža 54€/osebo: https://imgur.com/a/U6xNRF8
Naslednje okence je pa rezervacija sedeža 54€/osebo: https://imgur.com/a/U6xNRF8

johanblond ::
Leti mz letalom prvič in sedaj imam opcijo za 8EUR/osebi da opravim check in preko telefona 24 ur pred poletom."
check in 24 ur pred poletom digitalno (spletna stran ali pa app) je standardna opcija in je brezplačno na voljo (v bistvu ni na voljo, ampak je kar obveza - crez check-in ne moreš na letalo, kljub kupljeni karti)
Letalska družba (zagotovo nek low-cost) naredi 3 klike namesto tebe (in to zaračuna). ni noben nateg, je pa precej nepomebna storitev (edino, če boš iz jame (brez elektrike in inteneta) prišel diretno na letališče in na samo letalo - brez da bi utegnil naredili 3 klike na samem telefonu)
kar se tiče sedežev - dandanes praktično nobena družba ne ponuja brezplačne izbire sedežev, ali plačaš izbiro ali ti jih sistem sam dodeli (seveda tiste, ki so najmanj zanimivi, in sistem špara bolj zanimive sedeže za tiste, ki so jih pripravljeni plačat).
Moraš preverit ali check-in 3 dni vnaprej vključuje izbiro sedežev, ali je potrebno to še posebej plačat.

Drugače pa to je opcija za check in: N
Klasika :-). Ponujajo ti vsa možna doplačila, ostali pa skrivajo :-). Kot vidiš na sliki, skrito spodaj, mali font I'll go without, obkljukaš in greš naprej brez doplačil.
Sveda, če ti ponujajo karkoli, kar se ti zdi smiselno plačat, izberi - imaš željo sedeti pri oknu in gledati ven, za ceno ki je zate še sprejemljiva :-).
Npr, ko smo šli prvič s otroci na letalo, smo izbrali sedeže, da so bili otroci ob oknu. Ravno ta vikend smo kupili karte za letalo, doplačilo sedežv bi bilo + 65 % celotnega stroška in pač nismo izbrali, in se zavedamo, da nas bodo namenoma razmetali po celem letalu, da bomo sedli ločeno (oziroma bomo v paru otrok + starš, ker so otraci mladoletni).

tikitoki ::
Leti mz letalom prvič in sedaj imam opcijo za 8€/osebi da opravim check in preko telefona 24 ur pred poletom.
Škoda denarja. Tko moraš biti tam dovolj zgodaj

Vanquish ::
najboljse ti je, da sam naredis checkin direktno preko aplikacije letalske druzbe s katero letis.
Ko bos delal checkin in ostalo bos imel se miljon ponudb za ogromno navlake, od zavarovanja, do kovcka, do rentacara, sedeza in tako dalje.
Priporocam, da cisto vse preskocis - poglej le kako je s sedezom, v kolikor si vecji se splaca mogoce doplacat za dodatni prostor.
Isto poglej kaksno prtljago lahko vzames s seboj. Check in bag je to kar das pri salteru in je lahko ponavadi do 20kg, carry on je tisto kar vzames s sabo na letalo ampak je predpisana dimenzija kovceka, v kolikor je vecja od tega ti bodo dodatno (mastno) zaracunali.
ce se te kaj zanima vpraasaj.

GoToGate je posrednik pri nakupu avionskih kart... Na rezervaciji karte imaš vpisano številko rezervacije, s katero lahko sam opraviš online check in na portalu letalske družbe... te storitve ti ni treba plačevati GoToGate-u

stara mama ::
Wizz recimo ne dovoli izbire sedežev ali check-ina več kot 24 ur pred letom.
Pač še en biznis model, komu se v tujini nekje na poti da ukvarjat s tem za tistih....9EUR
Ne vem, če se je že kaj spremenilo v 10 letih ampak Ryanair mi je nekoč dal precej drago lekcijo: Vedno imej boarding pass na papirju.
Tiskanje na letališču stane skoraj kot druga letalska karta.
Nizkocenovci :)
Pač še en biznis model, komu se v tujini nekje na poti da ukvarjat s tem za tistih....9EUR
Ne vem, če se je že kaj spremenilo v 10 letih ampak Ryanair mi je nekoč dal precej drago lekcijo: Vedno imej boarding pass na papirju.
Ekologija™ in Trajnost™
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: stara mama ()

stara mama je izjavil:
zakaj pa bi jo tiskal sploh?

Meni je že 2x zatajila karta na telefonu, pa me je tiskana rešila... enkrat pri boardingu in enkrat ob vstopu v območje varnostnega pregleda...

bm1973 ::
Meni se je že spraznil telefon...
Sicer so mi pol na šalterju sprintal boarding pass. Zastonj...
Ni bil pa nizkocenovec...
Sicer so mi pol na šalterju sprintal boarding pass. Zastonj...
Ni bil pa nizkocenovec...

Jure14 ::

Ryanair gre letos na popolnoma paperless, tako, da printani boarding passi sploh ne bodo več obstajali.

Ryanair gre letos na popolnoma paperless, tako, da printani boarding passi sploh ne bodo več obstajali.
Printan Ryanairov boarding pass že zdaj "ne obstaja" dokler ga doma ali na letališču ne sprintaš...
Sicer pa bi naj baje v naslednjih par letih sploh opustili boarding passe in uporabljali "face recognition" pri boardanju...

velikBrokoli ::

delavec44 ::
To če sam potuješ in nimaš polnilca, powerbanka, tablice, prenosnika, drugega telefona? Če vas je več, verjetno lahko daš vse boarding pass-e na vse telefone. Za zihr.

Kar dosti potujem in vedno digitalno, nikoli tezav. Najraje mam letalske druzbe, kjer lahko karte uvozis v google wallet
So mi pa na Lufthansi pri checkinu vseeno sprintali karte - so povedali, da vcasih znajo skenerji zajebavat in imajo potem ljudje tezave, to sem zasledil samo pri Lufthansi.
@delavec44 vem, vprasanje je bilo postavljeno za danes :D
So mi pa na Lufthansi pri checkinu vseeno sprintali karte - so povedali, da vcasih znajo skenerji zajebavat in imajo potem ljudje tezave, to sem zasledil samo pri Lufthansi.
@delavec44 vem, vprasanje je bilo postavljeno za danes :D

Sicer pa bi naj baje v naslednjih par letih sploh opustili boarding passe in uporabljali "face recognition" pri boardanju...
Že zdaj nekateri to prakticirajo. Dober mesec nazaj smo se tako boardali pri Delti. Je šlo kar hitro, po občutku precej hitreje kot skeniranje telefonov in papirja.
To če sam potuješ in nimaš polnilca, powerbanka, tablice, prenosnika, drugega telefona? Če vas je več, verjetno lahko daš vse boarding pass-e na vse telefone. Za zihr.
A ni bolj verjetno, da zgubiš, strgaš, poliješ ali drugače uničiš papirnato karto kot, da se ti zgodi vse zgoraj našteto :)
Drugače imaš na praktično vsakem letališču trgovine, kjer prodajajo kable in polnilce, USB vtičnic je tudi povsod dovolj. Obstajajo tudi ljudje, ki so prijazni in posodijo kabel za 10 minut.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: iKst_ ()

aborko ::
Jst ne vem če nisem en hack našel, no vsaj pri Ryanair. Check in delam 10min preden zaprejo check in (2h pred letom) in do sedaj mi je sistem 2x brez doplačila dodelil najboljše (najdražje) možne sedeže, ker druga ni bilo več fraj.

Gogo ::
Pssst ne govort preveč na glas kar uporabljajmo profiji
da ne ukinejo ali pa še slabše zaračunajo.

Gigabyte Aorus B550 Elite|Ryzen 3 3100|GeForce GT 1030|
TG Delta RGB 16GB CL 16|ADATA XPG SX8200 PRO 512GB NVMe SSD M.2|
Chieftec Photon Series 650W RGB ATX| Antec PerformanceOne P7 Silent Black|
TG Delta RGB 16GB CL 16|ADATA XPG SX8200 PRO 512GB NVMe SSD M.2|
Chieftec Photon Series 650W RGB ATX| Antec PerformanceOne P7 Silent Black|

DamijanD ::
aborko: kaj pa bi se naredilo, če bi bil let overbookiran (kar ponavadi so) in bi vsi prišli...

tikitoki ::

aborko: kaj pa bi se naredilo, če bi bil let overbookiran (kar ponavadi so) in bi vsi prišli...
nekaj tednov nazaj: Munchen - LJ overbooked (Lufthansa) - popoldanki let
Po zvočniku povprašali ali sta dva prostovoljca, ki bi šla na let Munchen-Frankfurt in Frankfurt - Ljubljana (še isti dan, samo 2 uri in pol kasneje prihod v Lj)
ponujena kompenacija - 250 €

starfotr ::
Vozovnice se kupuje izključno pri ponudniku leta. To pa zato, ker v primeru reklamacij ne boš dosegel nič, če greš preko 3rd party ponudnika.

stara mama je izjavil:
Ker takrat nisi mogel skoz s kodo na telefonu!
Tiskanje je stalo 50EUR po komadu!! (za nameček so prepovedali tiskanje vsem šalterjem na letališču)
In to si niti najmanj ne izmišljujem, ker sem takrat dost letel z njimi in mi je bila draga lekcija za študentski proračun.
Vse ostale firme so imele avtomate za printanje passa.
Ekologija™ in Trajnost™
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: stara mama ()

jonatan1 ::

bm1973 ::
Vozovnice se kupuje izključno pri ponudniku leta. To pa zato, ker v primeru reklamacij ne boš dosegel nič, če greš preko 3rd party ponudnika.
To ni res, ponudnik leta je odgovoren za vse.
Sam sem vedno karte kupoval preko skyscanner, ker so bile cenejše. Ponavadi, vedno ne, takrat greš pač k ponudniku,...

To ni res, ponudnik leta je odgovoren za vse.
Sam sem vedno karte kupoval preko skyscanner, ker so bile cenejše. Ponavadi, vedno ne, takrat greš pač k ponudniku,...
Preko skyscanner zagotovo nisi kupil nič, ker je to iskalnik in ne prodajalec vozovnic. Je pa res, da te skyscanner usmeri na druge spletne turistične agencije.
Je pa pravilo, da se vozovnica kupuje VEDNO pri letalskem prevozniku. V primeru sprememb (odpovedi letov, stavke, spremembe ure odhoda itd) je za spremembo vozovnice ali povračilo denarja odgovoren prodajalec vozovnice in ne prevoznik in tukaj so izkušnje s spletnimi agencijami zelo slabe.

Je pa pravilo, da se vozovnica kupuje VEDNO pri letalskem prevozniku.
To ni nobeno pravilo... gre zgolj za risk / reward, kot pri mnogo stvareh v življenju. Jest sem lani preko GoToGate kupil dve povratne karte za na Japonsko preko Kitajske, jih dobil cca 10% ceneje, kot neposredno pri prevoznikih... Kupil že večkrat tudi za druge destinacije preko 3rd party providerjih... vse bp. Pač gre za to, koliko si pripravljen tvegat, da gre kaj narobe in kako potem dalje.

Je pa pravilo, da se vozovnica kupuje VEDNO pri letalskem prevozniku.
To ni nobeno pravilo... gre zgolj za risk / reward, kot pri mnogo stvareh v življenju. Jest sem lani preko GoToGate kupil dve povratne karte za na Japonsko preko Kitajske, jih dobil cca 10% ceneje, kot neposredno pri prevoznikih... Kupil že večkrat tudi za druge destinacije preko 3rd party providerjih... vse bp. Pač gre za to, koliko si pripravljen tvegat, da gre kaj narobe in kako potem dalje.
To sicer drži, a za povprečnega popotnika v izogib težavam še vedno velja zgornje pravilo. :-)
S posredniki je tako, da je vse v redu, dokler karta ostane nedotaknjena in gredo vsi leti po planu... Kar pa še posebej poleti in če kupujemo karto dosti vnaprej pogosto ni tako. Jaz sem imel letos že tri spremembe (1x odpovedan let, 1x spremembe ur in stavka) in na srečo sem vse tri karte kupil pri prevozniku.

delavec44 ::
In kaj bi se zgodilo, če bi jih pri posredniku? Menda imamo neke zakone za zaščito potrošnikov.
Vprašano drugače, ali sme letalska družba delati diskriminacijo glede na to kje je bila kupljena njena karta.
Vprašano drugače, ali sme letalska družba delati diskriminacijo glede na to kje je bila kupljena njena karta.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: delavec44 ()

mancini ::
Ce si ne naredis check in doma preko spleta, imajo nekatera letalisca (recimo Dunaj) avtomate in si ga lahko naredis sam na letaliscu, sprintas karte, nalepke za kovcke
Toplo pa priporocam da si to ze prej pripravimo.
Kdo pa ne zaupa tel,pa si se dodatno natisne na papir
Toplo pa priporocam da si to ze prej pripravimo.
Kdo pa ne zaupa tel,pa si se dodatno natisne na papir

In kaj bi se zgodilo, če bi jih pri posredniku? Menda imamo neke zakone za zaščito potrošnikov.
Da, letalske družbe take karte obravnavajo drugače. Za karto je do 24h pred odhodom odgovoren prodajalec in to je splošno pravilo. Če kupiš direkt pri letalski družbi, je le-ta istočasno prevoznik in prodajalec, sicer pa samo prevoznik.
Možni zapleti pri nakupu preko agencije (to še posebej velja za spletne agencije):
- pri spremembah so neodzivni in ne izdajo nove vozovnice ali pa jo izdajo zelo pozno
- ne ponudijo enakih opcij, kot prevoznik - skoraj po pravilu so opcije slabše, kot jih ponuja prevoznik sam
- za spremembe zaračunavajo administrativne stroške (ki so lahko konkretni)
Potrošniške organizacije seveda obstajajo, a te agencije so bolj ali manj izven dometa ali pa rešitev pride prepozno.

stara mama je izjavil:
Ker takrat nisi mogel skoz s kodo na telefonu!
Tiskanje je stalo 50EUR po komadu!! (za nameček so prepovedali tiskanje vsem šalterjem na letališču)
In to si niti najmanj ne izmišljujem, ker sem takrat dost letel z njimi in mi je bila draga lekcija za študentski proračun.
Vse ostale firme so imele avtomate za printanje passa.
nisi me razumel. Vem, da so bili drugi casi takrat
Moj komentar je bil za sedaj: zakaj pa bi jo sploh tiskal?
Nisem komentiral za takrat - se opravicujem, da nisem bolj eksplicitno napisal

Vredu je, 10 let se včasih ne zdi tako veliko :)
Js si jo še vedno bom dokler bo možno, grenek priokus.
Js si jo še vedno bom dokler bo možno, grenek priokus.
Ekologija™ in Trajnost™
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Ryanair in prtljaga (strani: 1 2 3 )Oddelek: Loža | 23521 (9395) | kajtimara |
» | Letalski nasvetiOddelek: Loža | 5171 (4495) | St235 |
» | prvič na letalo (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 22745 (18940) | nodrim |
» | Presedanje, LufthansaOddelek: Loža | 6234 (5214) | jernejl |
» | Potovanje v ZDAOddelek: Loža | 11177 (9588) | fosil |