Forum » Elektrotehnika in elektronika » časovni odklop porabnika
časovni odklop porabnika

polozweii ::
Imamo starostnika ki pozabi zapret kuhinjsko pipo na 2kW kuhinjskem 5 liter bojlerju.
Zanima me če obstaja nekaj (med vtičnico in vtikačem) kar bi po npr. 10 minutah neprekinjenega delovanja porabnika (bojlerja) prekinil el. tok.
Nazaj vklopil bi na primer s tipkalom ali čim podobnim.
Zanima me če obstaja nekaj (med vtičnico in vtikačem) kar bi po npr. 10 minutah neprekinjenega delovanja porabnika (bojlerja) prekinil el. tok.
Nazaj vklopil bi na primer s tipkalom ali čim podobnim.

socialec ::
Seveda obstajajo - verjetno vsaka pametna vtičnica s timerjem (glede na vklop ali izklop) - nastavitve z mobilnim telefonom/wifi
Še obvestilo na telefon ti pošlje avtomatsko ob vklopu, izklopu, povečanju/zmanjšanju toka za X časa, pač scenariji, trigerji, akcije/notifikacije...
Še obvestilo na telefon ti pošlje avtomatsko ob vklopu, izklopu, povečanju/zmanjšanju toka za X časa, pač scenariji, trigerji, akcije/notifikacije...
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: socialec ()

Ja, zagotovo se najde kakšno dodatno tipkalo, da stisne in potem aktivira timer, ki avtomatsko prekine tok po X minutah - ampak ne poznam podrobnosti, verjetno imajo povsod z elektromaterialom. Wifi je zame sinekvanon.

GupeM ::
Če ne najdeš že narejene zadeve, pa z enim mikrokontrolerjem, tokovnimi kleščami in enim relejem rešiš. Mogoče obstaja kaj bolj preprostega, kot tokovne klešče?

blackbfm ::
Seveda obstajajo - verjetno vsaka pametna vtičnica s timerjem (glede na vklop ali izklop) - nastavitve z mobilnim telefonom/wifi
sam jo moraš vklopit prek aplikacije

Ja, to app je en način, pametne vtičnice imajo MAHNO bolj ali manj vidno tipkalce, imajo pa tudi time-trigger, da se čez čas avtomatsko ugasne po vklopu (tipkalce, app, scheduler) - ampak to ni za to temo... ?

DamijanD ::
Vem, da se v shellyje da namestit kakšno skripto. Ne poznam pa toliko, da bi lahko trdil, da se da to doseči. Verjetno se pa da.

starfotr ::
https://elmer.si/
Kupi senzor, recimo od Elmerja ali pa naj ti naredi celo senzorsko armaturo za kuhinjo.
Senzor montiraš v spodnjo omarico in se elektromagnetni ventili za dimenzije 1/2 ali 3/8 odprejo samo ob prisotnosti osebe za pultom.
Elektromagnetne ventile ti po moje tudi lahko proda Elmer. Če pa rabiš kako specifiko se obrni na Jakšo. Oni imajo res ogromno različnih. https://www.jaksa.si/
Senzorska armatura pa nadomesti obstoječo in nimaš več ročice. Vprašanje, če bi se oseba navadila na to.
Čas 10 minut je za moje pojme bistveno predolg.
Kupi senzor, recimo od Elmerja ali pa naj ti naredi celo senzorsko armaturo za kuhinjo.
Senzor montiraš v spodnjo omarico in se elektromagnetni ventili za dimenzije 1/2 ali 3/8 odprejo samo ob prisotnosti osebe za pultom.
Elektromagnetne ventile ti po moje tudi lahko proda Elmer. Če pa rabiš kako specifiko se obrni na Jakšo. Oni imajo res ogromno različnih. https://www.jaksa.si/
Senzorska armatura pa nadomesti obstoječo in nimaš več ročice. Vprašanje, če bi se oseba navadila na to.
Čas 10 minut je za moje pojme bistveno predolg.

telexdell ::
Na grelec priključi nek časovni rele z zakasnjenim izklopom. Če bo grelec vključen več kot nastavljen čas bo kontakt releja prekinil gretje. Ko se bo voda zaprla bo pretočno stikalo prekinilo napetost na grelcu in rele se bo resetiral...Brez WiFi berz...skratka trotlziher
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.

starfotr ::
Še vedno bo pa voda tekla v prazno za brez veze.
Mimogrede, fino bi bilo zaščito naredit tudi za štedilnik. Na princip kot imajo strojevodje, da morajo pritisnit gumb vsako minuto, drugače se vlak ustavi.
Aja, pa razmislite da bi osebo ki ima verjetno demenco dali v dom za upokojence.
Mimogrede, fino bi bilo zaščito naredit tudi za štedilnik. Na princip kot imajo strojevodje, da morajo pritisnit gumb vsako minuto, drugače se vlak ustavi.
Aja, pa razmislite da bi osebo ki ima verjetno demenco dali v dom za upokojence.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: starfotr ()

mirator ::
V bistvu ni pomemben izklop grelca bojlerja, temveč pretok vode. V vsakem primeru je rešitev (kot je že predlagal @starfotr) z ventilom in časovnikom, še bolje s senzorjem (vodo lahko točiš, samo ko si zraven korita).
Podobno sem razmišljal za plin, kar je še mnogo bolj nevarno, če pozabiš in ti voda (ali kar pač kuhaš) povre. Sem mnenja, da bi takšno zaščito morala, že tovarniško imeti vsaka plinska plošča.
Vendar ne gre samo za demenco. Včasih je za pozabljivost kriva raztresenost, ali kašen nepričakovan dogodek.
Podobno sem razmišljal za plin, kar je še mnogo bolj nevarno, če pozabiš in ti voda (ali kar pač kuhaš) povre. Sem mnenja, da bi takšno zaščito morala, že tovarniško imeti vsaka plinska plošča.
Še vedno bo pa voda tekla v prazno za brez veze.Si me prehitel.
Vendar ne gre samo za demenco. Včasih je za pozabljivost kriva raztresenost, ali kašen nepričakovan dogodek.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: mirator ()

telexdell ::
Še vedno bo pa voda tekla v prazno za brez veze.
Problem je bila elektrika in ne voda!
Da pa bi zaprl še vodo, se pa vse skupaj precej zakomplicira. Električni ventili bi stvar precej zakomplicirali. Še najboljša rešitev bi bila nemestitev pipe podobne pitniku, kjer voda teče le dokler držiš vzvod. Ali pipe, katere se uporabljajo za pisuarje. Še vedno pa je problem nastavitev temperature vode. Obstajajo avtomatske pipe za toplo vodo, katere se uporabljajo za tuše...
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.

Ni čisto jasno, kako daleč je op že z rešitvijo in koliko je investicibilen :D Izgleda sicer precej specifičen.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: socialec ()

bm1973 ::

DamijanD ::
Tole je mogoče malo pretirano - vsaj jaz krompir kuham brez nadzora tudi po 10 minut (ko enkrat stabilno vre). Se pa strinjam, da je to zelo varen pristop.

DeeJay ::
Kako boš pa govejo juho skuhal, k rab bit na štedilniku 3 ure?
za pipo maš več rešitev. Če se gre za vodo potem najlažje s potisnim ventilom, da voda teče nekaj časa, ko pritisneš in se sama izklopi mehansko po nekaj sekundah. Za izklop bojlerja pa senzor ter pametno vtičnico ali rele. To rabiš pa neko pametno rešitev preko wifi ali zigbee (shelly, hue, aqara, xiaomi, switchbot ...)
za pipo maš več rešitev. Če se gre za vodo potem najlažje s potisnim ventilom, da voda teče nekaj časa, ko pritisneš in se sama izklopi mehansko po nekaj sekundah. Za izklop bojlerja pa senzor ter pametno vtičnico ali rele. To rabiš pa neko pametno rešitev preko wifi ali zigbee (shelly, hue, aqara, xiaomi, switchbot ...)
Don't f with me.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: DeeJay ()

mirator ::
Kako boš pa govejo juho skuhal, k rab bit na štedilniku 3 ure?Vgradiš nastavljiv timer (n.pr. Müller TC 14.21 ali kaj podobnega).

Gagatronix ::
Samo baj d usput bi omenil, da ni vsaka pozabljivost avtomatsko demenca. Moja pokojna mati je tudi veselo pozabljala stvari. Ne sicer pipe ali stedilnika ali kaj podobnega, je pa pozabljala stvari, ce si jih ni zapisala.
Za el. tok verjetno res najboljsa resitev rele s casovnim zamikom, glede vode pa kaksna tista pipa kot jih imas v javnih tusih, ko pritisnes, nekaj casa tece, potem pa avtomatsko neha.
Za el. tok verjetno res najboljsa resitev rele s casovnim zamikom, glede vode pa kaksna tista pipa kot jih imas v javnih tusih, ko pritisnes, nekaj casa tece, potem pa avtomatsko neha.

Glugy ::
Najhuje je če precenjuješ svoje sposobnosti, tako je že mnogokomu zagorelo na štedilniku. Jz se čist strinjam da bi tle mogla bit tovarniško vgrajena zaščita. Ko enkrat rataš starejši niti ne dojameš da nisi več tok zanesljiv kot si bil samo par let nazaj, stvari se zelo zelo hitro spremenijo.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Glugy ()
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Voda za uporabo v parni peciciOddelek: Loža | 1285 (438) | nejc_nejc |
» | Sanitarna TČ 200 ali 300l (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 2497 (912) | delavec44 |
» | Kako pravilno kuriti? (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Loža | 33343 (9514) | d4vid |
» | Pralni stroj Hoover(Candy)- DO NOT BUYOddelek: Loža | 26806 (23628) | STU-III |