Forum » Loža » Kako pravilno kuriti?
Kako pravilno kuriti?

chokolino ::
Unknown_001 je izjavil:
Unknown_001 je izjavil:
Meh... neka preciznosti za kurišče v zidanci ni ravno uporabna. Tist omejevalnik vleka je dost. Btw, ja tista utež se lahko nastavi z navojem (podaljšaš ali skrajšaš ročico), ampak mi tistega ne tikamo. Tko kot je nastavljen je dovolj.
Voda pa nikoli ne gre čez 80°C
Samo omejevalnik vleka v določenih primerih ne omogoča dobrega gorenja.
(a ni omejevalnik vleka tista loputa na ketnci)
Sem mislil, da govoriš o omejevalniku izpustov.
Ketnci? Lej mogla bi oba videt, s kakšnimi pečmi operirava pa bi se verjetno prej zmenila. Tista ki jo imamo v zidanci je napram hišni kot igračka.
Poglej mojo sliko in povej kaj je tisto na ketnci. In kako se pravilno reče tisti črni "palici" zgoraj levo, ki jo izvlečeš, da zapreš dimnik?
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: chokolino ()

korenje3 ::
Gigabyte Aorus z690 master; Be Quiet Dark Power 12 1000W

jb_j ::
Unknown_001 je izjavil:
Unknown_001 je izjavil:
Meh... neka preciznosti za kurišče v zidanci ni ravno uporabna. Tist omejevalnik vleka je dost. Btw, ja tista utež se lahko nastavi z navojem (podaljšaš ali skrajšaš ročico), ampak mi tistega ne tikamo. Tko kot je nastavljen je dovolj.
Voda pa nikoli ne gre čez 80°C
Samo omejevalnik vleka v določenih primerih ne omogoča dobrega gorenja.
(a ni omejevalnik vleka tista loputa na ketnci)
Sem mislil, da govoriš o omejevalniku izpustov.
Ketnci? Lej mogla bi oba videt, s kakšnimi pečmi operirava pa bi se verjetno prej zmenila. Tista ki jo imamo v zidanci je napram hišni kot igračka.
Poglej mojo sliko in povej kaj je tisto na ketnci. In kako se pravilno reče tisti črni "palici" zgoraj levo, ki jo izvlečeš, da zapreš dimnik?
Peč je nekaj takega je pa tvoj komentar.
Če palica seže v zadnji del peči je to omejevalec izpuhov (ne vem kako bi pravilno reku, sem že malo spil)
Če palica zapira s sprednje strani peči je omejevalnik vleka.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: jb_j ()

Unknown_001 ::
Poglej mojo sliko in povej kaj je tisto na ketnci. In kako se pravilno reče tisti črni "palici" zgoraj levo, ki jo izvlečeš, da zapreš dimnik?
Ja, vidim. Vratca na spodnji strani... ne poznam izraza.
Begabt
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Unknown_001 ()

jb_j ::

Unknown_001 ::
Kako strupeni so pa ti izpušni plini?
Monoksid ZELO. Oz bi ti morali celo kri zamenjat, če bi rad da te rešijo ob res hudi zastrupitvi. Blem je v tem, da se na kri hitreje veže od kisika in te dobesedno zaduši.
Begabt

jb_j ::
Unknown_001 je izjavil:
Kako strupeni so pa ti izpušni plini?
Monoksid ZELO. Oz bi ti morali celo kri zamenjat, če bi rad da te rešijo ob res hudi zastrupitvi. Blem je v tem, da se na kri hitreje veže od kisika in te dobesedno zaduši.
Pa sej jih samo 10 umre (letno) v Sloveniji zarad tega natančno, mogoče mal več.
Pa večinoma so alkoholiki, ki mešajo mošt v kleti.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: jb_j ()

Unknown_001 ::
Unknown_001 je izjavil:
Kako strupeni so pa ti izpušni plini?
Monoksid ZELO. Oz bi ti morali celo kri zamenjat, če bi rad da te rešijo ob res hudi zastrupitvi. Blem je v tem, da se na kri hitreje veže od kisika in te dobesedno zaduši.
Pa sej jih samo 10 umre (letno) v Sloveniji zarad tega natančno, mogoče mal več.
Jih ni škoda?
loputa za pečjo je to kar je, omejevalec gorenja. če preveč gori omejiš tok zraka. sam se potem lahko zgodi da grejo izpušni plini po vstopni odprtini ven.
Ja če ti ful vleče je to tazadnje, kar bi bilo pametno narest.
Begabt
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Unknown_001 ()

jb_j ::
Unknown_001 je izjavil:
Unknown_001 je izjavil:
Kako strupeni so pa ti izpušni plini?
Monoksid ZELO. Oz bi ti morali celo kri zamenjat, če bi rad da te rešijo ob res hudi zastrupitvi. Blem je v tem, da se na kri hitreje veže od kisika in te dobesedno zaduši.
Pa sej jih samo 10 umre (letno) v Sloveniji zarad tega natančno, mogoče mal več.
Jih ni škoda?
Valda, da jih je škoda.

chokolino ::
Unknown_001 je izjavil:
Kako strupeni so pa ti izpušni plini?
Monoksid ZELO. Oz bi ti morali celo kri zamenjat, če bi rad da te rešijo ob res hudi zastrupitvi. Blem je v tem, da se na kri hitreje veže od kisika in te dobesedno zaduši.
Glede na to, da sedaj že en mesec kurim po ta novem, veliko bolj zapiram loputo, da dlje drži in še vedno pišem po forumu, očitno še ni prišlo do hude zastrupitve. Je pa res, da zadnje čase nekaj kašljam, pa ne vem ali bi to lahko bilo posledica tega ali je samo naključje.

Unknown_001 ::
Unknown_001 je izjavil:
Kako strupeni so pa ti izpušni plini?
Monoksid ZELO. Oz bi ti morali celo kri zamenjat, če bi rad da te rešijo ob res hudi zastrupitvi. Blem je v tem, da se na kri hitreje veže od kisika in te dobesedno zaduši.
Glede na to, da sedaj že en mesec kurim po ta novem, veliko bolj zapiram loputo, da dlje drži in še vedno pišem po forumu, očitno še ni prišlo do hude zastrupitve. Je pa res, da zadnje čase nekaj kašljam, pa ne vem ali bi to lahko bilo posledica tega ali je samo naključje.
Če bi bil monoksid sploh vedel ne bi, ker bi zaspal.
Begabt
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Unknown_001 ()

jb_j ::
Unknown_001 je izjavil:
Kako strupeni so pa ti izpušni plini?
Monoksid ZELO. Oz bi ti morali celo kri zamenjat, če bi rad da te rešijo ob res hudi zastrupitvi. Blem je v tem, da se na kri hitreje veže od kisika in te dobesedno zaduši.
Glede na to, da sedaj že en mesec kurim po ta novem, veliko bolj zapiram loputo, da dlje drži in še vedno pišem po forumu, očitno še ni prišlo do hude zastrupitve. Je pa res, da zadnje čase nekaj kašljam, pa ne vem ali bi to lahko bilo posledica tega ali je samo naključje.
Nehi cigarete kadit, in pjt delat v TEŠ 6. To je sigurno bolj zdravo.

IL_DIAVOLO ::

jb_j ::
IL_DIAVOLO je izjavil:
Loputa za dotok zraka na pol in loputa za dimnik na pol, pa čist lepo hajca čez ves dan.
ob vsej tehnologiji, bi lahko imeli napravo za 400-800EUR ki bi to delala avtomatsko.
ki bi natančno dovajala dotok zraka, in natančno pripirala loputo za dimnik.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: jb_j ()

Unknown_001 ::
IL_DIAVOLO je izjavil:
Loputa za dotok zraka na pol in loputa za dimnik na pol, pa čist lepo hajca čez ves dan.
ob vsej tehnologiji, bi lahko imeli napravo za 400-800EUR ki bi to delala avtomatsko.
ki bi natančno dovajala dotok zraka, in natančno pripirala loputo za dimnik.
Saj imaš take sisteme. Isto tista "basic" peč ki jo mamo v zidanc. Zelo enostavno ima to rešeno.
Omejevalnik vleka dimnika, ki se sam od sebe pripira z razliko tlakov prostora in dimnika in kontrola dovoda zraka na peči kjer odpreš luft (številčnica podobna kot da bi jakost štelal). Da bi pa dušil izpuh... why? Take lopute sploh nima in vsaj meni se zdi to abotna bedarija. Ne bi rad v istem prostori še klobase in sir dimil.
Begabt
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Unknown_001 ()

bbbbbb2015 ::
Osnova gorenja drv: suha drva, goreti mora na polno, z dovolj kisika, brez zaporanja loput, da se ne cmari vse skupaj in proizvaja nepopolno gorenje in s tem ogljikov oksid (monoksid).
Torej ali imaš kotel, hranilnik toplote in regulacijo, kar te stane nekje 6-7 keur na ključ ali pa se jebeš na vsake nekaj ur in naložiš točno toliko drv, da vse pogori ravno toliko, kot rabiš,da se ti loouta ne zapira ali ne odpira varnostni ventil.
To so opcije, kaj koliko stane in kako boste reševali težave je pa vaša odločitev.
Jaz nisem kuril na drva že več kot 25 let. Vendar ko sem bil v srednji šoli, je bila kurjenje moja naloga. Imeli smo staro Staedlerjevo peč in to je delalo ko mina.
Peč je imela na dimniku loputo, ki smo jo imeli na "srednje". Naprej je pa peč imela eno fiksno loputo, ki si jo lahko odpiral in zapiral kot rešetko. Ta je morala biti usklajena z odprtostjo lopute na roru.
Potem pa je bila še ena loputa na vratca, ki je bila z verižico povezana s termostatom kotla, ki je odpirala, če je bila temperatura daleč od željene, ter zapirala, ko se je temperatura bližala željeni temperaturi kotla, ki je bila 75 stopinj.
Ta "avtomatika" je delala v nulo.
Kurili smo tudi na premog, to je bilo še boljše, ker je v grobem dosti bolj kaloričen (črni-antracit) in to je gorelo fino cel dan.
In nikoli ni nič cmarilo ali dimilo.
Potem pa smo prešli na olje, ter odvijačili to rešetko oz.prednji del in to je to postala peč na olje.
Delala je skoraj večno.
"Ubil" jo je kondenz, ki je nastajal, če je bil kotel povsem mrzel, gorilec na nafto pa šopal na vso moč.
Kakih 5 let kasneje so se pojavili prvi mešalni ventili, da ni prihajalo do kondenza.
Zdaj, ko imam svojo družino, kurimo na pelete, imamo sistem proti kondenzu, 1500L zalogovnik. To nas je stalo 8k evrov, od tega smo 2k evrov (ali nekaj manj) dobili kot subvencijo nazaj.
Peč na drva pa ni noben kunšt kuriti.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: bbbbbb2015 ()

bbbbbb2015 ::
IL_DIAVOLO je izjavil:
Loputa za dotok zraka na pol in loputa za dimnik na pol, pa čist lepo hajca čez ves dan.
ob vsej tehnologiji, bi lahko imeli napravo za 400-800EUR ki bi to delala avtomatsko.
ki bi natančno dovajala dotok zraka, in natančno pripirala loputo za dimnik.
To je obstajalo že 30 let nazaj.
Nastavljiva loputa spredaj in zadaj, ter še ena avtomatsko regulirana loputa. To je Staedler-Feroterm imel ohoho let nazaj. Pa to nisi mogel zgrešiti.

bbbbbb2015 ::
Unknown_001 je izjavil:
Če bi bil monoksid sploh vedel ne bi, ker bi zaspal.
To ni čisto tako. Če si že kdaj imel priložnost biti v prostoru z dosti monoksida, boš vedel, da se to da čutiti.
Samo pozoren moraš biti.
Če bi bil v vojski, bi te učili, kako ravnati.
Boleti te začne glava, če imaš očala, začneš težko ostriti vid, misli ti začnejo biti plitke, postaja ti vroče, četudi v prostoru ni pretirano vroče. Ene začnejo rahlo boleti mišice, kot pri rahli gripi. Eni pa čutijo težak zrak.
Potem se te začne lotevati spanec, ki je zelo podoben spancu zaradi podhlajenosti ali če so šoferji zelo utrujeni, ter se trudijo biti budni.
Tudi to se da "potegniti", da ne zaspiš. Masiraš obrazne mišice, se preteguješ, napneš posamezne mišične skupine.
Sigurno pa, če čutiš, da je monoksid, takoj prezračiti in ven na hladno po možnosti.
To pa res moraš biti butelj, da kar zaspiš.
Kar se ne da pomagati je recimo, da je plinska peč v stanovanju, ter greje ponoči, vse zadihtano, greš spat, pa tega ne čutiš. Potem ti ni pomoči.
Če te že zanima, kako to lahko "doživiš" - jaz sem imel petrolejsko peč v enem prostoru, v kleti, kjer je bilo strahotno mrzlo, pa sem ponoči študiral. Večkrat sem čutil, da je monoksid čez mero.
Potem sem to peč vrgel ven, ker je bila prenevarna.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: bbbbbb2015 ()

Tarzan ::
Se tako majhna peč lahko segreje 1000 litrški zalogovnik, če so drva suha in če kuriš brez dima. Ko se ti v peči začne nabirati nesnaga, se izmenjava toplote zmanjša obupno.
Sem pa nekajkrat te saje po čiščenju fliknil v razbeljeno peč. Kot da bi kuril koks! Zadeva se hudičevo greje in pokuri ohoho zraka. Peč je kar zažvižgala.
PS. Prahu smole ne vrzes notri kot da se greš čarovnika, ampak jih daš v kako kartonasto škatlo ali zaviješ v papir, če že rabiš to kurit.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Tarzan ()

Unknown_001 ::
bbbbbb2015 je izjavil:
Unknown_001 je izjavil:
Če bi bil monoksid sploh vedel ne bi, ker bi zaspal.
To ni čisto tako. Če si že kdaj imel priložnost biti v prostoru z dosti monoksida, boš vedel, da se to da čutiti.
Samo pozoren moraš biti.
Če bi bil v vojski, bi te učili, kako ravnati.
Boleti te začne glava, če imaš očala, začneš težko ostriti vid, misli ti začnejo biti plitke, postaja ti vroče, četudi v prostoru ni pretirano vroče. Ene začnejo rahlo boleti mišice, kot pri rahli gripi. Eni pa čutijo težak zrak.
Potem se te začne lotevati spanec, ki je zelo podoben spancu zaradi podhlajenosti ali če so šoferji zelo utrujeni, ter se trudijo biti budni.
Tudi to se da "potegniti", da ne zaspiš. Masiraš obrazne mišice, se preteguješ, napneš posamezne mišične skupine.
Sigurno pa, če čutiš, da je monoksid, takoj prezračiti in ven na hladno po možnosti.
To pa res moraš biti butelj, da kar zaspiš.
Kar se ne da pomagati je recimo, da je plinska peč v stanovanju, ter greje ponoči, vse zadihtano, greš spat, pa tega ne čutiš. Potem ti ni pomoči.
Če te že zanima, kako to lahko "doživiš" - jaz sem imel petrolejsko peč v enem prostoru, v kleti, kjer je bilo strahotno mrzlo, pa sem ponoči študiral. Večkrat sem čutil, da je monoksid čez mero.
Potem sem to peč vrgel ven, ker je bila prenevarna.
Ljudje, ki so dali vojsko skozi so kljub vsem tem "veščinam" že omagovali v vinskih kleteh, ker je pri alkoholnem vrenju visoka koncentracija CO2 in CO naredila svoje.
Mislim... prezračiti in na zrak seveda, je pa drugo, ko te enostavno zmanjka še preden se zaveš da je karkoli narobe. Monoksida žal ne moreš zaznati. Lahko le sumiš in ocenjuješ glede na simptome....
Begabt
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Unknown_001 ()

jb_j ::
Če pa nimaš, je super, če imaš stalno kontrolo na peči pri dovodu zraka in izhodu dima (oz. na loputah)
Unknown_001 je izjavil:
bbbbbb2015 je izjavil:
Unknown_001 je izjavil:
Če bi bil monoksid sploh vedel ne bi, ker bi zaspal.
To ni čisto tako. Če si že kdaj imel priložnost biti v prostoru z dosti monoksida, boš vedel, da se to da čutiti.
Samo pozoren moraš biti.
Če bi bil v vojski, bi te učili, kako ravnati.
Boleti te začne glava, če imaš očala, začneš težko ostriti vid, misli ti začnejo biti plitke, postaja ti vroče, četudi v prostoru ni pretirano vroče. Ene začnejo rahlo boleti mišice, kot pri rahli gripi. Eni pa čutijo težak zrak.
Potem se te začne lotevati spanec, ki je zelo podoben spancu zaradi podhlajenosti ali če so šoferji zelo utrujeni, ter se trudijo biti budni.
Tudi to se da "potegniti", da ne zaspiš. Masiraš obrazne mišice, se preteguješ, napneš posamezne mišične skupine.
Sigurno pa, če čutiš, da je monoksid, takoj prezračiti in ven na hladno po možnosti.
To pa res moraš biti butelj, da kar zaspiš.
Kar se ne da pomagati je recimo, da je plinska peč v stanovanju, ter greje ponoči, vse zadihtano, greš spat, pa tega ne čutiš. Potem ti ni pomoči.
Če te že zanima, kako to lahko "doživiš" - jaz sem imel petrolejsko peč v enem prostoru, v kleti, kjer je bilo strahotno mrzlo, pa sem ponoči študiral. Večkrat sem čutil, da je monoksid čez mero.
Potem sem to peč vrgel ven, ker je bila prenevarna.
Ljudje, ki so dali vojsko skozi so kljub vsem tem "veščinam" že omagovali v vinskih kleteh, ker je pri alkoholnem vrenju visoka koncentracija CO2 in CO naredila svoje.
Mislim... prezračiti in na zrak seveda, je pa drugo, ko te enostavno zmanjka še preden se zaveš da je karkoli narobe. Monoksida žal ne moreš zaznati. Lahko le sumiš in ocenjuješ glede na simptome....
Jaz sem omagoval vsako leto v bližini vinske kleti, in sem se odločil, da ne bomo več pridelovali vina. Ne morem pa opredelit, če je bilo to zaradi CO2 ali CO.
(lastniki so se delno strinjali)
Zgodovina sprememb…
- spremenil: jb_j ()

bbbbbb2015 ::
Unknown_001 je izjavil:
Mislim... prezračiti in na zrak seveda, je pa drugo, ko te enostavno zmanjka še preden se zaveš da je karkoli narobe. Monoksida žal ne moreš zaznati. Lahko le sumiš in ocenjuješ glede na simptome....
Ah, daj no. V klet greš s prižgano svečo. Pa vedno je v redu, da delata dva. Da pazita eden na drugega. In v kleti je dioksid. In ne monoksid. To je nekaj čisto drugega. To te v štirih minutah pobere. Paziš na svečo ves čas.
To zdaj govoriš, ko da smo mali otroci.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: bbbbbb2015 ()

krneki0001 ::
krneki0001 je izjavil:
To bo pravilno kurjenje. Jaz dimnika nimam nič priprtega, odprt je do konca. vratca za dovod zraka v peč, pa so ravno tako odperta do konca, da prihaja dovolj kisika v peč, da pravilno izgoreva.
Eden od kontra argumentov takšnega kurjenja je, da gre vsa toplota v dimnik in se ta preveč segreje in letijo iskre iz njega kar tudi lahko privede do požara.
Preden pride iz moje peči do dimnika, mora 3x narest 180 stopinjski ovinek, potem pa je še od peči do dimnika meter cevi. Tako da iskra ne more priti do dimnika, kjer bi se vžgalo, samo dim.
Samsung 250GB M.2 | Asus 1070 TI | 850W Antec | LC Tank Buster

Unknown_001 ::
bbbbbb2015 je izjavil:
Unknown_001 je izjavil:
Mislim... prezračiti in na zrak seveda, je pa drugo, ko te enostavno zmanjka še preden se zaveš da je karkoli narobe. Monoksida žal ne moreš zaznati. Lahko le sumiš in ocenjuješ glede na simptome....
Ah, daj no. V klet greš s prižgano svečo. Pa vedno je v redu, da delata dva. Da pazita eden na drugega. In v kleti je dioksid. In ne monoksid. To je nekaj čisto drugega. To te v štirih minutah pobere. Paziš na svečo ves čas.
To zdaj govoriš, ko da smo mali otroci.
Je kar lepo oboje prisotno, btw. In ne pomnim, da sem kdajkoli šel s svečo v keudr. Sem pa obvezno odprl vrata in z ventilatorjem prezračil. Po cca 5 minjtah je bil zrak navadno dovolj dober da nisi niti lažje omotice fasal.
Begabt
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Unknown_001 ()

bbbbbb2015 ::
Unknown_001 je izjavil:
Je kar lepo oboje prisotno, btw. In ne pomnim, da sem kdajkoli šel s svečo v keudr. Sem pa obvezno odprl vrata in z ventilatorjem prezračil. Po cca 5 minjtah je bil zrak navadno dovolj dober da nisi niti lažje omotice fasal.
No, mi imamo svečo in ta tehnologija lavfa brezhibno.
Pa še par drugih takih situacij je. Moj pokojni tast si je 50+ let nazaj omislil toplotno črpalko. Pretočno na vodo.
To je bilo v časih, ko je bila elektrika poceni, nafta pa tudi poceni, samo kupiti se je ni dalo.
V Avstriji je staknil neko Siemensovo toplotno črpalko, veliko reč, ki je zasedla celo kurilnico.
Delalo je odlično, s tem problemom, da se je črpalka ustavljala, ko je v pritočnem studencu sredi zime zmanjkalo vode.
Moj tast pa je šel, se z lestvijo spustil v studenec in na roko skopal še ne vem koliko, meter ali dva, ter spustil notri betonsko cev manjšega premera. Pravijo sicer, če cevi spodkoplješ, da same zdrsijo globlje, ter jih z vrha samo dodajaš. Ampak te cevi so bile že 30+ let stare (originalni studenec po vojni).
Sredi tega dela mu je slabo ratalo zaradi nakopičenega co2 in je zlezel skup. Tam v studencu.
Potem ga je tašča vlekla iz studenca in hčera (moja žena) je pomagala. In to je bil globok studenec. Komaj sta ga spravili ven in za tistidan je bilo dovolj del. Naslednji dan je zopet šel notri in skopal do kraja.
Pa take, no.

Unknown_001 ::
Begabt

Reycis ::

krneki0001 ::
Samsung 250GB M.2 | Asus 1070 TI | 850W Antec | LC Tank Buster

jb_j ::
Unknown_001 je izjavil:
IL_DIAVOLO je izjavil:
Loputa za dotok zraka na pol in loputa za dimnik na pol, pa čist lepo hajca čez ves dan.
ob vsej tehnologiji, bi lahko imeli napravo za 400-800EUR ki bi to delala avtomatsko.
ki bi natančno dovajala dotok zraka, in natančno pripirala loputo za dimnik.
Saj imaš take sisteme. Isto tista "basic" peč ki jo mamo v zidanc. Zelo enostavno ima to rešeno.
Omejevalnik vleka dimnika, ki se sam od sebe pripira z razliko tlakov prostora in dimnika in kontrola dovoda zraka na peči kjer odpreš luft (številčnica podobna kot da bi jakost štelal). Da bi pa dušil izpuh... why? Take lopute sploh nima in vsaj meni se zdi to abotna bedarija. Ne bi rad v istem prostori še klobase in sir dimil.
Duši se izpuh, da se zadrži več temperature, zato so imeli oz. imajo vsi štedilniki na trda goriva, tisti ročaj za vleko za natančno kontrolo tega pred dimnikom. (kar je nekak logično, ker so veliko več časa bili ljudje ob štedilniku, ko se je kurilo)
Sedaj ima peč samo tisto črno ročko, ki je praktično samo za prižig ognja, da odpreš loputo.
In kontrolo, koliko dovoda svežega zraka pride not.
Na dimniku za pečjo je pa le fizična loputa, ki bi jo moral glede na stanje ognja in dima pripirat na vsake 10min. Da ne bi šlo preveč vročine skozi dimnik. Baje gre veliko vročine skozi dimnik neizkoriščene.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: jb_j ()

Unknown_001 ::
Unknown_001 je izjavil:
IL_DIAVOLO je izjavil:
Loputa za dotok zraka na pol in loputa za dimnik na pol, pa čist lepo hajca čez ves dan.
ob vsej tehnologiji, bi lahko imeli napravo za 400-800EUR ki bi to delala avtomatsko.
ki bi natančno dovajala dotok zraka, in natančno pripirala loputo za dimnik.
Saj imaš take sisteme. Isto tista "basic" peč ki jo mamo v zidanc. Zelo enostavno ima to rešeno.
Omejevalnik vleka dimnika, ki se sam od sebe pripira z razliko tlakov prostora in dimnika in kontrola dovoda zraka na peči kjer odpreš luft (številčnica podobna kot da bi jakost štelal). Da bi pa dušil izpuh... why? Take lopute sploh nima in vsaj meni se zdi to abotna bedarija. Ne bi rad v istem prostori še klobase in sir dimil.
Duši se izpuh, da se zadrži več temperature, zato so imeli oz. imajo vsi štedilniki na trda goriva, tisti ročaj za vleko za natančno kontrolo tega pred dimnikom. (kar je nekak logično, ker so veliko več časa bili ljudje ob štedilniku, ko se je kurilo)
Sedaj ima peč samo tisto črno ročko, ki je praktično samo za prižig ognja, da odpreš loputo.
In kontrolo, koliko dovoda svežega zraka pride not.
Na dimniku za pečjo je pa le fizična loputa, ki bi jo moral glede na stanje ognja in dima pripirat na vsake 10min. Da ne bi šlo preveč vročine skozi dimnik. Baje gre veliko vročine skozi dimnik neizkoriščene.
Ovirati izpuh je bedarija. In zaradi te bedarije kurjenje postane nevarno.
Begabt

K0l1br1 ::
Imaš pa talente, ki ga zavrejo v celoti. Potem pa nastane problem, kam s plini. Ideja je, da bi moral biti dimnik mrzel (kaj je z vlekom v tem primeru, nobenega ne briga).
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: K0l1br1 ()

jb_j ::
Unknown_001 je izjavil:
Unknown_001 je izjavil:
IL_DIAVOLO je izjavil:
Loputa za dotok zraka na pol in loputa za dimnik na pol, pa čist lepo hajca čez ves dan.
ob vsej tehnologiji, bi lahko imeli napravo za 400-800EUR ki bi to delala avtomatsko.
ki bi natančno dovajala dotok zraka, in natančno pripirala loputo za dimnik.
Saj imaš take sisteme. Isto tista "basic" peč ki jo mamo v zidanc. Zelo enostavno ima to rešeno.
Omejevalnik vleka dimnika, ki se sam od sebe pripira z razliko tlakov prostora in dimnika in kontrola dovoda zraka na peči kjer odpreš luft (številčnica podobna kot da bi jakost štelal). Da bi pa dušil izpuh... why? Take lopute sploh nima in vsaj meni se zdi to abotna bedarija. Ne bi rad v istem prostori še klobase in sir dimil.
Duši se izpuh, da se zadrži več temperature, zato so imeli oz. imajo vsi štedilniki na trda goriva, tisti ročaj za vleko za natančno kontrolo tega pred dimnikom. (kar je nekak logično, ker so veliko več časa bili ljudje ob štedilniku, ko se je kurilo)
Sedaj ima peč samo tisto črno ročko, ki je praktično samo za prižig ognja, da odpreš loputo.
In kontrolo, koliko dovoda svežega zraka pride not.
Na dimniku za pečjo je pa le fizična loputa, ki bi jo moral glede na stanje ognja in dima pripirat na vsake 10min. Da ne bi šlo preveč vročine skozi dimnik. Baje gre veliko vročine skozi dimnik neizkoriščene.
Ovirati izpuh je bedarija. In zaradi te bedarije kurjenje postane nevarno.
Najbrž imaš prav. Ne da se mi več.

Spajky ::
Unknown_001 je izjavil:
...Ovirati izpuh je bedarija...Ne vedno (občasni ali prevelik stalni vlek)...mora pa bit sinhrono (rahlo več) odprto kot vhodna loputa za zrak na peči. Ona pomožna loputa zadaj na peči z utežjo na šraufu, pa je za sunke vetra (npr.pri burji)... nekako takole... Imel nek tak problem nekoč sam.

Malner ::
Naredil sem eksperiment in stehtal vsa drva, ki sem jih naložil. Iz mase drv in spremebe vtemperature vode v zalogovniku sem izračunal izkoritek okrog 60 %.
Nove peči imajo izkoristke nad 90 % in z zamenjavo bi privarčeval najmanj tretjino drv.

jb_j ::
Unknown_001 je izjavil:
...Ovirati izpuh je bedarija...Ne vedno (občasni ali prevelik stalni vlek)...mora pa bit sinhrono (rahlo več) odprto kot vhodna loputa za zrak na peči. Ona pomožna loputa zadaj na peči z utežjo na šraufu, pa je za sunke vetra (npr.pri burji)... nekako takole... Imel nek tak problem nekoč sam.
In v digitalni dobi nimamo modula, ki bi to avtomatsko delal (s parimi senzorji), in avtomatskimi loputami.
Še loputa, ki je avtomatska za dovod zraka, deluje le na temperaturi celotne peči. (se pravi, da je možno, da ni optimalno gorenje, in se lahko pripre)
Ker ne meri količine dima in saj.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: jb_j ()

Unknown_001 ::
Unknown_001 je izjavil:
...Ovirati izpuh je bedarija...Ne vedno (občasni ali prevelik stalni vlek)...mora pa bit sinhrono (rahlo več) odprto kot vhodna loputa za zrak na peči. Ona pomožna loputa zadaj na peči z utežjo na šraufu, pa je za sunke vetra (npr.pri burji)... nekako takole... Imel nek tak problem nekoč sam.
In v digitalni dobi nimamo modula, ki bi to avtomatsko delal (s parimi senzorji), in avtomatskimi loputami.
Še loputa, ki je avtomatska za dovod zraka, deluje le na temperaturi celotne peči. (se pravi, da je možno, da ni optimalno gorenje, in se lahko pripre)
Ker ne meri količine dima in saj.
Analogno je najboljš.
Begabt

starfotr ::
Doma imamo 35 let star kotel na drva. Moč 35 kW, avtomatska regulacija sprednjih vratc. Po dograditvi 2000 l zalogovnika so lahko vratca med kurjenjem na pol odprta. Zadnja vratca so odprta malo manj kot za polovico. Drva zgorevajo zelo kvalitetno, je pa temperatura dimnih plinov okrog 220 stopinj celzija.
Naredil sem eksperiment in stehtal vsa drva, ki sem jih naložil. Iz mase drv in spremebe vtemperature vode v zalogovniku sem izračunal izkoritek okrog 60 %.
Nove peči imajo izkoristke nad 90 % in z zamenjavo bi privarčeval najmanj tretjino drv.
Peč ti bo lahko delala še kako sezono ali pa 10 sezon. Predelava kurilnice tudi ni zastonj, sploh pa ne večkratna (najprej zalogovnik, nato čez nekaj let nova peč). Z novo pečjo pride navadno cel nov sistem.

Malner ::

energetik ::
Take peči se ne da več kupiti. Hvala bogu, ker folk ne zna kurit (dokaz ta tema), poleg tega uporabljajo sveža in ne pravilno sušena drva.S tem se absolutno strinjam, to kar dela folk z drvmi in pečmi je nevzdržno. 2 leti nazaj sem se preselil iz centra LJ "na vas" in moram rečt, da je pozimi tukaj zrak bolj zanič kot v centru.
Pri pečeh, ki so sedaj na voljo na trgu, je obvezna regulacija, hranilnik toplote, ustrezna drva, ne sme se kurit smeti (spet, hvala bogu), ker folk zmeče v peči marsikaj.
Tako, da skrajni čas, da vržete ta jajc ven in montirate ustrezen kotel.
Velika večina tu še vedno kuri na drva, in to tako da jih cmari. Prezračimo lahko šele pozno zvečer, ko nehajo kuriti.
Najbolj adijo pamet pa je, da so blizu nas pravkar zgradili novogradnjo, iz katere se prav tako redno kadi moder smrdeč dim. Bajta pa 2-nadstropna graščina, vendar še vedno brez fasade. Se špara ne glede na stroške...
Upam, da se bo male kurilne naprave v prihodnje bolj strogo nadzorovalo in spodbujalo zamenjavo in pa seveda tudi izolacijo bajt. Ker če bo bajta po izolaciji porabila 4x manj toplote, bo tudi emisij 4x manj.
Sicer pa dandanes ne razumem več vgradnje kotlovnice na drva, pa čeprav sodobne z zalogovnikom in uplinjakom. Za isto ceno se dobi TČ kotlovnico, ki zasede skoraj nič prostora in zahteva točno 0 dela. Cena 1kWh toplote pa na ravni drv. Razen če nisi frik na drva in kurjenje.
Izolacija + TČ je zakon. 135m2 bajta 380€ _letno_ za ogrevanje in vso toplo vodo. Niti z mezincem ni treba migniti, 24/7 toplo.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Zalogovnik 500l DA ali NEOddelek: Loža | 6744 (5566) | jero_no1 |
» | Povečanje vleka dimnika (strani: 1 2 )Oddelek: Elektrotehnika in elektronika | 33503 (12927) | Kac |
» | Dimnik - zapiralo za dimniško cevOddelek: Loža | 2818 (2406) | krneki0001 |
» | Montaža kotla na drva poleg obstoječega sistema na kurilcaOddelek: Loža | 10867 (7630) | gorjanc |
» | Je bolj vroča žerjavica ali ogenj? (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 16295 (13924) | urosh |