» »

Stari (trdi) diski kot e-odpadek

Stari (trdi) diski kot e-odpadek

Okapi ::

Z leti se mi je nabral en manjši kup starih diskov, premajhnih, da bi bili še uporabni (recimo za varnostne kopije). A je v njih kakšna uporabna stvar, kar bi se dalo (v domači delavnici) reciklirati, ponovno uporabiti...? Ali je oddaja kot e-odpadek edina možnost?

fikus_ ::

Magnet, mogoce malo zlata,...
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
PS Ne odgovarjam trolom in provokatorjem!

pegasus ::

Iz plošč lahko narediš simpatične ure ...

Buggy ::

Nas bivsi IT sef se je s takimi diski "pogovarjal" samo z macolo :)) Pristas tega da better safe than sorry, ker ce je kdo res zavzet se da podatke restavrirat tudi iz naceloma zjebanega diska. Se sam sem reseval disk od arhiva internega wiki page-a, kjer je bil vecletni know-how pri pc-handu. Glede na vrednost informacij je bil 500€ za 80Gb disk baksis

tony1 ::

Magnet je precej močan... Sicer pa so bolj za e-odpadke...

Baja ::

razdri enega pa poglej ce kaj rabis ;)

drugače pa magneti tudi niso vec kot vcasih. danes se tezko poskudejes z njimi :)

plosce za art deco kot pravi pegasus, drugega pa ni kaj dosti notri. eventuelno lahko motorcek ven zbijes (diy dremel?)

v bistvu vse razen elektronike, magnet shildov, pa malo bakra v motorčeku je aluminij.

GupeM ::

Okapi je izjavil:

Z leti se mi je nabral en manjši kup starih diskov, premajhnih, da bi bili še uporabni (recimo za varnostne kopije). A je v njih kakšna uporabna stvar, kar bi se dalo (v domači delavnici) reciklirati, ponovno uporabiti...? Ali je oddaja kot e-odpadek edina možnost?

Super vprašanje – stari diski (tako trdi diski – HDD kot SSD-ji) lahko v sebi skrivajo nekaj zanimivih stvari, preden jih dokončno oddaš kot e-odpadek. Tukaj je nekaj idej, kaj lahko narediš z njimi doma:
🔧 1. Uporaba delov iz trdega diska (HDD)

HDD-ji so zanimivejši za razstavljanje kot SSD-ji, ker vsebujejo več mehanskih delov:
🧲 Zelo močni magneti (neodim)

Uporaba: Lahko jih uporabiš za organizacijo orodja (na steni), DIY projekte, ali kot del senzorjev (reed stikala + magnet).

Pozor: Zelo močni! Lahko stisnejo prste ali poškodujejo elektroniko.

⚙️ Motor in ležaji

Motor, ki vrti plošče (spindle motor), je zelo tih in se ga lahko predela za:

Mini ventilatorje,

Generatorje v šolskih projektih,

Ali eksperimentalne brushless projekte (z ESC krmilnikom).

💿 Plošče

Sijoče aluminijaste plošče so lepe za dekoracijo, umetnost, ali celo DIY sončne reflektorje.

Lahko jih uporabiš tudi za laserske ali LED svetlobne efekte.

🔩 Ohišje in vijaki

Aluminijasto ohišje in vijaki so uporabni za mehanske DIY projekte.

💡 2. Pretvorba v umetni ali okrasni predmet

Lahko narediš:

Ure iz diskov (dodaj mehanizem v sredino),

Obesk za ključe iz manjših delov,

Industrijsko dekoracijo za delavnico ali pisarno.

💻 3. Elektronski deli v SSD-jih

SSD-ji niso tako zanimivi mehansko, a:

Lahko jih uporabljaš za vadbo spajkanja (če ti ni škoda),

Ali jih analiziraš pod mikroskopom (če te zanimajo čipi, NAND flash, itd.),

Lahko pa preizkusiš, če jih računalnik še zazna in jih uporabiš kot majhen buffer/cache disk za manj zahtevne naprave (npr. Raspberry Pi).

🔥 4. Kaj ne početi

Ne prebijaj baterij (npr. iz prenosnikov) in ne seži v notranjost SSD-ja, če je še priključen.

Ne recikliraj sam, če ne znaš pravilno odstraniti nevarnih materialov (npr. nekaj kondenzatorjev lahko vsebuje škodljive spojine).

Če boš rezal/mlel kovinske dele, uporabljaj zaščitna očala in masko – aluminij lahko povzroča nevaren prah.

♻️ 5. Ko končaš: e-odpadek

Ko vse, kar bi ti lahko prišlo prav, odstraniš – ostanek le oddaj kot e-odpadek. Ne meči v navadne smeti.

bm1973 ::

Jaz sem magnete iz HDD ponucal na grabljah za pobiranje žebljev okoli bajte..

GupeM je izjavil:

Okapi je izjavil:

Super vprašanje

Malce pozno si se sicer spomnil, ampak poskusi še argumentirati, zakaj je odgovor umetne pameti slabši oziroma nezaželen, v primerjavi z odgovori človeških pameti?

Squirrel ::

Verjetno zato, ker če te zanima odgovor AI-ja, si ga že vprašal, medtem ko si tukaj na forumu vprašanje zastavil ljudem.
Že prej si bil neznosen, ko si v naključne pogovore, kjer se ne spoznaš na stvari, vskakoval in popravljal ljudi vsevedno s hitro poguglanimi linki in citati.
Odkar si spoznal AI, si šel s tem samo še korak dlje. Povedali so ti na sto in en način, da jim je tvoje serviranje AI podanih citatov odveč, pa se ne sprijazniš. Ti povej nekaj na dotično temo ki te zanima. Nikogar ne zanima smetenje s tem kaj ti je povedal Grok.

Se pravi po novem je prepovedano citirati internetne vire? Wikipedija je prepovedana, ker lahko vsak sam tja pogleda? Sporoči avtorjem foruma, da zapišejo v pravila.

Squirrel ::

AI generirana vsebina je antiteza citiranega vira. Če misliš, da jo lahko uporabljaš kot verodostojen vir za svojo trditev, si še bolj za luno, kot sem mislil.

Sicer pa, roko na srce, tisto v NBA temi je bil samo spam. Nihče ni vprašal, nihče ni polemiziral, sam nisi prispeval ničesar. Samo prilepil si nekaj, kar pravi Grok o nečem, brez povoda in brez da bi imelo kakšno informativno vrednost. Ko so te na to opozorili si odreagiral ofenzivno. S tem pa tudi jaz s teboj zaključujem.

Zgodovina sprememb…

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Apple prenovil iPad Air z novimi čipi M3

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
323571 (894) MrStein
»

Kako mečete smeti v rumeno kanto? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
719081 (6446) joze67
»

Izdelava svojega TV zaslona?

Oddelek: Zvok in slika
111608 (1008) Pro_moted
»

Recikliranje odslužene strojne opreme

Oddelek: Strojna oprema
151737 (861) Kamran
»

Prodaja diskov na predpoplavnih ravneh, cene pa žal ne (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Ostale najave
10523368 (19489) levaky

Več podobnih tem