» »

Kako uničiti podatke na pokvarjenem disku?

Kako uničiti podatke na pokvarjenem disku?

kuglvinkl ::

Torej, disk mi ne zalaufa. Vendar so na disku jako občutljivi podatki. Zanima me, kako naj jih zbrišem, preden ga nesem nazaj v štacuno. Nekoč je bilo govora, naj potegnem čez magnet. Bo to zadostovalo?
Your focus determines your reallity

gumby ::

NE - disk je zaprt v kovinsko škatlo, ki blokira magnetne vplive iz okolice (Faraday-eva kletka). Pomagalo bo edino, če disk odpreš in potegneš magnet po samih ploščah.
Ali pa eno srednje veliko kladivo>:D

Zgodovina sprememb…

• spremenil: gumby ()

AIDS ::

Odvisno kater disk mas... pet na njihovo stran in imas od vsakega diska tudi tool ... pol dej pa low format ...

LP

AIDS, disk se ne zažene...

Khm, to z Faradeyevo kletko se mi zdi logično, bemti. Disk seveda ne morem odpirat, ker bi na servisu to ziher pogruntal.

Še kakšen predlog?

AIDS ::

Pa misles da so taki firbci da bojo sli disk popravljat in gledat kaj mas ti gor ? ne verjamem

Glej, če sprašujem, kako izbrisati podatke, potem sem verjetno precej zainteresiran, da dostopa do podatkov ne bo. Z drugimi besedami, hočem izključiti tudi možnost firbca serviserjev. OK?

Brane2 ::

Faradayeva kletka dela pri električnih in ne pri magnetnih poljih.

Ker pa je ohišje ponavadi iz aluminija, tudi to nima bistvenega vpliva.

Če je disk v garanciji, se ne zajebavat z brisanjem podatkov n destruktivne načine, ker to ni fer do folka, poleg tega tako lahko izbrišeš garancijo. Če so podatki zares občutljivi, pač uniči disk.

Če te pa popravilo/zamenjava diska ne zanimata, bi se pa mogoče našla lakšna rešitev.

Jaz bi ga mogoče denimo dal za kako urico v navadno pečico (ne mikrovalovko !), potem mogoče kako razmagnetenje bi prišlo v poštev (sam za to nimaš orodja), pa jedkanje krožnikov s kako kislino...

S fiziko sem zaključil že v srednji šoli, tako da ne krohotajte se vprašnjem.>:D

Kakšno orodje bi pa rabil? Ker imam dostop glavnega servisa za IBM, imajo oni tam kaj takega, s čimer bi šli podatki v špansko vas? Navaden magnetek torej ne bo zadosti?

Ne ne, sploh ne mislm uničevat diska z brutalno destrukcijo.

Zakaj sploh morim s tem. Disk je odletel in kupil sem novega, dveh pa nikakor ne rabim, rabim pa keš. Poleg tega nočem naprej prodat ta disk, tudi če bi bil zrihtan, ker si ne želim nategnt folka. Zatorej: podaki hočem, da so fuč, tako kot disk, dobim zaradi garancije novega in ga prodam naprej.

TESKAn ::

Jao. No, magnet bo moral bit res močan, da bo kaj naredil - kolikor vem, imajo se mi zdi da na IJS elektromagnet, ki ustvari polje 14T, kar bi moglo zadostovat za izbris. In, kot je že bilo rečeno, pejt na stran proizvajalca in naredi LL format. Potem bodo podatki šli. In veš, si mal preveč paranoičen. Kaj res misliš, da bodo delali razne trike, samo da bojo lahko videli, kaj ti delaš? Paranoja. Dej lepo LL format naredi, pa bo. Če se pa ne bo dalo, pa pomeni, da je disk res zanič - potem ti pa sploh ni treba se bat za podatke, saj bi za dostop do njih mogli odpret disk v sterilnem okolju in popravit mehaniko, tak poseg pa stane veliko pa še mal.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

Težko bi uničil samo podatke, ne da bi škodil disku.

To velja tudi, če se ga lotiš z magnetom, saj mu tako izbrišeš nujno potrebne markerje za tracke.

KArkioli narediš, reskiraš izgubo garancije.

Taki diski gredo namreč nazaj k proizvajalcu, ki jih popravi, zato bi opazil, če si počel kaj čudnega z njim in bo zato sral tvojemu dobavitelju.

Če je res zelo nujno, bi ga jaz segrel v pečici, s tem da bi prej dal elektroniko dol, med pečenjem bi pa opazoval, če se ne začenja smoditi kak plastičen del.

MIslim, da je Curiejeva temperatura za te stvari na cca. 150 °C , zato naj bi pečenje pri 220 °C solidno uredilo stvari. Seveda, govorim na pamet. Edini pravi način je fizično uničenje diska...

Lahko bi si pomagal tudi z močnim izmeničnim magnetnim poljem, vendar tega ni kar tako enostavno dobiti.

Pravzaprav, lahko bi si naredil demagnetizator.

Lahko bi, če imaš kje kak star (crknjen ?) monitor in kak velik trafo, ki ga ne rabiš več in kateremu lahko odbiješ jedro...

TESKAn: disk se ne zažene, to me jebe, bi že spustil LL čez.

Khm, torej so moje šanse bolj uboge.

Ok, kako pa zlaufa stvar na servisu? Mislm, se res jebejo z zadevo in zamenjajo npr. motorček ali pa elektroniko, al enostavno, ko je disk fuč je pač fuč in gre v recyle? Ker če se to dogaja v tujini, potem mi je malo mar.

Kokr jaz vem, je vsaka elektronika kalibrirana na določeno mehaniko (oziroma včasih je blo tko),

ko torej potujejo mehanike po enem proizvodnem treku in plate z elektronikami po drugem in pride par v poseben tester, ta podatke o obnašanju mehanskega sklopa vpiše v posebno tabelo v EEPROMu na plati.
Zato teh stvari ni priporočljivo mešati in zato ne verjamem, da menjajo komponente kar tako.

Poleg tega obnovljenega diska ne bi mogli več prodati kot novega, saj se je mehanika izrabila.
Če kje delajo "generalke" na diskih, potem to verjento počnejo kar v proizvodnji, kjer imajo potrebna orodja in vedo, kateri deli se bistveno obrabljajo.

Po drugi strani pa je pri nas podjetje, ki se ukvarja s regeneracijo izgubljenih podatkov na crknjenih diskih. Iz oglasa nisem uspel razbrati a se važijo s kakim glupim softverjem ali pa dejansko imajo kaka orodja...

BTW: Kakšen disk pa imaš ?

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Brane2 ()

Disk je IBM DTLA 20GB.

ToniT ::

Odnesi disk na Kidričevo v elektrolizo aluminija in ti garantirano ne bo nihče več prebral nobenega podatka na disku! >:D

A niso tja poslal tud enga Terminatorja na reciklažo ? :D

Neo32 ::

K sm jest mojga DTLA-ja pelov na servis, ker je crknu, so mi rekl, da na servisu v LJ samo ugotovijo ce je bil disk namerno poskodovan ali pa je crknil zarad napake proizvajalca, potem pa ga poslejo nazaj od koder je prisel. Tko so rekl, ce jim je vrjeti...

Brane2: dva, samo eden je ze spizdu (bojda da zej prodaja šiškebape pred Kolosejom):D
Neo32 (c)

K sm jest mojga DTLA-ja pelov na servis, ker je crknu, so mi rekl, da na servisu v LJ samo ugotovijo ce je bil disk namerno poskodovan ali pa je crknil zarad napake proizvajalca, potem pa ga poslejo nazaj od koder je prisel. Tko so rekl, ce jim je vrjeti...

Jaz bi jim verjel, ker:

1. Majhne prodajne marže ne upravičujejo zajebancij s servisom, sploh tamalih stvari, kot so DIMMi, motherboardi, harddiski itd. Če je stvar v garanciji, počakajo da se jih nabere za eno pošiljko in pošljejo vse skupaj nazaj.

2. Za servis harddiskov moraš met že kar solidno opremo in kar je še težje, podporo proizvajalca in stalno zalogo rezervnih delov, česar verjetno nimajo. Poleg tega bi za to res rabili šolane kadre, česar pa zelo verjetno nimajo....

Odgovori so več kot izčrpni, zvedel sem kar me je zanimalo. Hvala. :)

Zgodovina sprememb…

Maria ::

''Lahko bi si pomagal tudi z močnim izmeničnim magnetnim poljem, vendar tega ni kar tako enostavno dobiti.''

Če prav vem (je enkrat kolega govoril) ga imajo na Kemijskem inštitutu za NMR snemat. Daj ga v žep (vse ostale kartice pa ven) in se sprehodi malo mimo magneta. Verjetno ti bo vse izbrisalo.;)

Maria

Tomi ::

Bo držalo. Če se ne motim, imajo sicer zelo šibko zadevo, nekje 100 MHz NMR, samo še vedno je to nekaj T magnetnega polja.
Novejša NMR (jedrska magnetna resonanca, ki daje čudovite spektre, s katerimi se "mučimo" na faksu) je ponavadi 300 ali 600 MHz.
metrodusa.blogspot.com

zile ::

Močnejši degausser. Sicer je "bil" prvotno namenjen brisanju velikih disket in trakov, disk pa uniči. Če se ti pa ne zažene, pa probaj zamenjat samo elektroniko z identičnega diska.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: zile ()

Bo držalo. Če se ne motim, imajo sicer zelo šibko zadevo, nekje 100 MHz NMR, samo še vedno je to nekaj T magnetnega polja.
Novejša NMR (jedrska magnetna resonanca, ki daje čudovite spektre, s katerimi se "mučimo" na faksu) je ponavadi 300 ali 600 MHz.

Pa te stvari vidijo skozi kovinski oklep ?

Resda je HDD iz aluminija a pri teh frekvencah bi verjetno površinski tokovi skozi kovino oslabili zunanje polje..

Je pa res, da se to verjetno ne bi poznalo veliko pri nekaj T...

SLOWWWeb.net ::

DATA GONE

O čem ti to ?

Maš Website, ki dela kot podatkovni ponor ?

BTW, Mr. Xpert, v levem meniju ponujaš "Webdesigen" . Je to kaka nova storitev ali eXpertni zajeb ?

Brane2: Mr. Xpert??? Na koga se nanaša tisti zadnji post?

Nate. Tip sprašuje za dober način za brisanje harda, ti mu pa priporočaš svoj website, vsaj tko sem razumel tvoj predzadnji mail.

Ker me je zanimal, kaj maš za povedat na to temo, sem pač skoču gor.

Kad tamo, o brisanju hardov ne duha ne sluha, samo kratek kilometrski seznamček stvari, ki jih ponujaš.

Brane2: POZORNO preberi post in videl boš, da sem mu napisal DATA GONE.

No, še link, da bo bolj viden naslov do programa! :D .

P.S.: Ponujamo in ne ponujam, saj nas je v podjetju 12 komadov ;) .

Zgodovina sprememb…

Brane2: POZORNO preberi post in videl boš, da sem mu napisal DATA GONE.

Sem, in sem biu ziher, da se sklicuješ na nekaj, kar je na vašem siteu, ker pač linka ni blo.

Da bi Webmojster pozabu zlinkat link, ki ga je pravkar postal je tko kot bi pajek klicu gasilce, ker se je zapletu v lastno mrežo :D

:D ...bom še jaz uporabil besedo google, čeprav mi ta beseda na tem forumu že močno preseda. Torej če jo vpišeš v iskalnik, te bo takoj prva povezava prestavila na dotično stran izdelovalca.

Bi pa sam toliko povedal: slaba stran vsega tega je ta, da za 40GB rabi cca. 12 ur 8-O .

Zgodovina sprememb…

zile ::

Disk se mu ne zežene, štekaš ? :\

aja,...potem se malo poigraj z podnjo ploščico pod diskom,...:D .

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Magnetna resonanca omogoča analizo baterij

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
53733 (2695) BALAST
»

trdi disk in magneti na blagajnah v trgovini

Oddelek: Strojna oprema
215170 (4791) bluefish
»

kvantni procesorji baje že leta 2007?!? (strani: 1 2 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
7611145 (5220) Thomas
»

Disk blizu napajlnika

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
243899 (3435) Pyr0Beast
»

Superprevodnost

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
202381 (2197) TESKAn

Več podobnih tem