Forum » Loža » Kje kupiti psa?
Kje kupiti psa?

Netrunner ::
Iščem aprikot pudla brez rodovnika na podravskem področju in se mi ne sanja kje se sploh lotit... na bolhi ni nič, če iščem "reje psov" pa dobim samo rejce drugih pasem.
Se kdo kaj spozna na to in ima kakšno infomacijo?
Doing nothing is very hard to do... you never know when you're finished.

SodVina ::
Pes brez rodovnika (ali pa z rodovnikom iz neke srbije, bolgarije) je po vsej verjetnosti mešanček. Zna te razočarati, ker ne bo tak kot v knjigi, ne po izgledu, ne po karakterju.
Če iščeš aprikot pudla, ki to res je, potem pač daš nekaj več denarja, ali pa se zapelješ kak kilometer iz podravskega območja.
Sicer sem bolj na strani pegausa tu.
Če iščeš aprikot pudla, ki to res je, potem pač daš nekaj več denarja, ali pa se zapelješ kak kilometer iz podravskega območja.

Groot ::
Imaš dve možnosti:
1) Poizkusiš poiskati psa v kakšnem od zavetišč - ta opcija razumljivo pride v poštev, če ne iščeš prav specifične pasme
2) Vzameš psa z rodovnikom od preverjenega vzreditelja - dražja opcija, je pa žal edina če res iščeš točno določenega pasemskega psa
Razne opcije "čistokrven a brez rodovnika" pa so preprosto povedano zgolj in le prevara. Dandanes ni več pravila glede števila rodovniških psov v leglu. Posledično posamezno leglo bodisi ima priznan rodovnik (starši so rodovniški; imajo opravljene ustrezne certifikate, če je to potrebno za pasmo; so telesno skladno s smernicami za pasmo; vzreditelj ima vzrejno dovoljenje itd.) bodisi ga nima. In v primeru, da ga nima, boš dandanes pod oznako "čistokrven a brez rodovnika" preprosto povedano dobil mešančka.
Pa da ne bo pomote, vsak pes je lahko odličen pes. Je pa žal tako, da zna biti v povprečju več zdravstvenih in drugih težav z raznimi "čistokrven a brez rodovnika", kar posledično vodi v nezadovoljstvo. No pa tudi to da ti za dobrih 100 EUR manj prodajo nekaj kar je daleč od pravega pasemskega psa najbrž ni ravno v tvojem interesu.
p.s. sicer verjamem, da zna to izgledati kot super ugodna opcija, ampak sam bi se izogibal raznih vzrediteljev iz Balkana. Tam je namreč cela zmeda z vzrejnimi dovoljenji in posledično lahko najdeš precej groznih zgodb ljudi, ki so mislili, da kupujejo prvovrstnega psa, dobili pa so žal vse drugo kot to.
1) Poizkusiš poiskati psa v kakšnem od zavetišč - ta opcija razumljivo pride v poštev, če ne iščeš prav specifične pasme
2) Vzameš psa z rodovnikom od preverjenega vzreditelja - dražja opcija, je pa žal edina če res iščeš točno določenega pasemskega psa
Razne opcije "čistokrven a brez rodovnika" pa so preprosto povedano zgolj in le prevara. Dandanes ni več pravila glede števila rodovniških psov v leglu. Posledično posamezno leglo bodisi ima priznan rodovnik (starši so rodovniški; imajo opravljene ustrezne certifikate, če je to potrebno za pasmo; so telesno skladno s smernicami za pasmo; vzreditelj ima vzrejno dovoljenje itd.) bodisi ga nima. In v primeru, da ga nima, boš dandanes pod oznako "čistokrven a brez rodovnika" preprosto povedano dobil mešančka.
Pa da ne bo pomote, vsak pes je lahko odličen pes. Je pa žal tako, da zna biti v povprečju več zdravstvenih in drugih težav z raznimi "čistokrven a brez rodovnika", kar posledično vodi v nezadovoljstvo. No pa tudi to da ti za dobrih 100 EUR manj prodajo nekaj kar je daleč od pravega pasemskega psa najbrž ni ravno v tvojem interesu.
p.s. sicer verjamem, da zna to izgledati kot super ugodna opcija, ampak sam bi se izogibal raznih vzrediteljev iz Balkana. Tam je namreč cela zmeda z vzrejnimi dovoljenji in posledično lahko najdeš precej groznih zgodb ljudi, ki so mislili, da kupujejo prvovrstnega psa, dobili pa so žal vse drugo kot to.

cronos1234 ::
Iščem aprikot pudla brez rodovnika na podravskem področju in se mi ne sanja kje se sploh lotit... na bolhi ni nič, če iščem "reje psov" pa dobim samo rejce drugih pasem.
"Čistokrvni pes brez rodovnika" iz oglasov ne obstaja. Najverjetneje gre za mešanca ali pretihotapljenega psa iz ilegalnih psarn iz tujine kjer pse vzrejajo v zelo slabih razmerah, genetika je usmerjena samo v eur/kos :(
V razmislek - čemu bi nekdo prodajal "čistokrvnega" psa za X če lahko uredi papirje za rodovnik (nič posebnega) in ga proda za nekajkratnik X?
Zavetišče ali priznani rejec z rodovnikom željene pasme bo boljša izbira.

Ganon ::
Pes brez rodovnika (ali pa z rodovnikom iz neke srbije, bolgarije) je po vsej verjetnosti mešanček. Zna te razočarati, ker ne bo tak kot v knjigi, ne po izgledu, ne po karakterju.
Ne "po vsej verjetnosti". Čistokrven brez rodovnika ne obstaja. Psa južno od Kolpe ne bi kupil niti v sanjah.

fikus_ ::
Ne kupovati "rodovniških", "čistokrvnih", "pasemskih" psov brez ustreznih papirjev in veterinarskih pregledov na zdravstvene hibe pasem.
Potem je bolje iti v zavetišče po psa, ki se ti dopade.
Potem je bolje iti v zavetišče po psa, ki se ti dopade.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
PS Ne odgovarjam trolom in provokatorjem!

Zavedam se, da je trg psov nasičen z raznoraznimi goljufijami ipd.. zato pa sem toliko bolj previden. Omenjena pasma je želja ni pa pogoj, saj ne namerevam plačati 2k € + za psa z rodovnikom. Ne moti me če pes ni čistokrven, važno je, da je od zanesljivega rejca oz. iz solidne družine.
Ne spoznam se dovolj na te rejce, da bi lahko ločil kateri so ok in kateri ne. Sem pa večkrat zasledil da se je treba nekaterih področij bolje izogibat ko se kupuje psa.
Ta zadeva je bolj zakomplicirana kot sem pričakoval :)
Ne spoznam se dovolj na te rejce, da bi lahko ločil kateri so ok in kateri ne. Sem pa večkrat zasledil da se je treba nekaterih področij bolje izogibat ko se kupuje psa.

fikus_ ::
Če imaš voljo iti tja in pogum:
https://zvierata.bazos.sk/inzeraty/pude...
https://www.olx.pl/zwierzeta/psy/q-pude...
....
https://zvierata.bazos.sk/inzeraty/pude...
https://www.olx.pl/zwierzeta/psy/q-pude...
....
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.

Ne moti me če pes ni čistokrven, važno je, da je od zanesljivega rejca oz. iz solidne družine.
Again, zanesljiv rejec oziroma solidna družina je načeloma zgolj in le tisti, ki ima vse ustrezne papirje. Ja posledično je tudi cena višja.
Vsi ostali so pač gambling, lahko bo pes super fajn in živel dolgo, lahko pa boš dobil na grbo tisoč in en problem ter nezadovoljstvo (članek, ki nekako povzema vse https://www.24ur.com/novice/dejstva/kup....

Ganon ::

MadMen ::
Zavedam se, da je trg psov nasičen z raznoraznimi goljufijami ipd.. zato pa sem toliko bolj previden. Omenjena pasma je želja ni pa pogoj, saj ne namerevam plačati 2k € + za psa z rodovnikom. Ne moti me če pes ni čistokrven, važno je, da je od zanesljivega rejca oz. iz solidne družine.
Kako pa boš vedel, da je od solidnega rejca?
Za tvoj budget so rejci, ki majo za štalo še rejo psov in je precej hit and miss.
A za veterinarja maš denar, al ga boš ob morebitni bolezni/poškodbi sred hoste pustil? Mogoče raje kupi hrčka.

bm1973 ::

cronos1234 ::
Kinoloska zveza objavlja legla za razne pasme. Na fb najdi skupine ljubiteljev pasme ki te zanima, so lahko dober vir informacij.
Priznan rejec in nizka cena ne gresta skupaj. Ni pa potrebno iti v nekaj tisoč eur da dobiš pasemskega psa, sploh če si prilagodljiv glede pasme. Vsekakor pa kupovati zival ki bo s tabo naslednjih XX let ni isto kot kupovati graficno.
Vsaj upam da ne :)
Priznan rejec in nizka cena ne gresta skupaj. Ni pa potrebno iti v nekaj tisoč eur da dobiš pasemskega psa, sploh če si prilagodljiv glede pasme. Vsekakor pa kupovati zival ki bo s tabo naslednjih XX let ni isto kot kupovati graficno.

Če imaš voljo iti tja in pogum:
Nimam ne enega ne drugega :)
Again, zanesljiv rejec oziroma solidna družina je načeloma zgolj in le tisti, ki ima vse ustrezne papirje. Ja posledično je tudi cena višja.
Če ne bom dobil kar iščem se bom ustrezno prilagodil in poiskal alternative.
Vsak bo nasmejan do ušes in poln hvale. Če ni papirjev, ni nič. Raje pojdi v zavetišče in reši reveža, ki čaka nekoga, da bo poskrbel zanj.
Ne bom še spraševat rejcev če so ok :) informacije ali je kdo ok ali ne bom iskal drugje.
Kako pa boš vedel, da je od solidnega rejca?
Za tvoj budget so rejci, ki majo za štalo še rejo psov in je precej hit and miss.
A za veterinarja maš denar, al ga boš ob morebitni bolezni/poškodbi sred hoste pustil? Mogoče raje kupi hrčka.
Vedel bom, ko bom dobil kakšna priporočila od znancev ipd... Ne razmišljam ali imam ali nimam denarja za veterinarja. Pes bo član družin in sprejmem vse kar pride poleg.
Pes je pes, ne komplicirat.
Zame pes ni samo pes.
cronos1234 je izjavil:
Kinoloska zveza objavlja legla za razne pasme. Na fb najdi skupine ljubiteljev pasme ki te zanima, so lahko dober vir informacij.
Hvala za dober predlog, pes bo član družine in ne igračka.
CopiumRovte je izjavil:
Me zanima kaj folk vidi v teh pudljih...![]()
Pametni so in dlak ne puščajo... Moja si ga je zaželela, jaz osebno imam širši izbor pasem.
Nabavi si raje podgane, so bolj pametne kot psi.
Glede na komentar bi rekel, da je pametnejša tudi od ...
mogoče bo ta forum bolj primeren, če je še aktiven. mojpes.net
Bom preveril, hvala.
Kupovat "pasemskega" psa na Štajerskem je tako kot kupovati rabljen avto tam![]()
Nisem omejen na štajersko, vendar hitreje lahko skočim kaj pogledat če je v tem koncu.

DamijanD ::
Pa tudi to ni garancija...
Nabavi si raje podgane, so bolj pametne kot psi.
Če te ne moti, da živijo samo 2 leti in da so zelo nagnjene k tumorjem, ter da nimajo koncepta WCja
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: DamijanD ()

KTr1sk ::
cronos1234 je izjavil:
"Čistokrvni pes brez rodovnika" iz oglasov ne obstaja. Najverjetneje gre za mešanca ali pretihotapljenega psa iz ilegalnih psarn iz tujine kjer pse vzrejajo v zelo slabih razmerah, genetika je usmerjena samo v eur/kos :(
V razmislek - čemu bi nekdo prodajal "čistokrvnega" psa za X če lahko uredi papirje za rodovnik (nič posebnega) in ga proda za nekajkratnik X?
Zavetišče ali priznani rejec z rodovnikom željene pasme bo boljša izbira.
https://www.google.si/search?q=%C4%8Cis...
i5-14500k,32gb ddr5,6700xt,nvme2x,hdd4x, Dell G3223Q

srus ::
V moji mladosti so psi z rodovniki umirali od starosti. Danes umirajo predčasno zaradi raka in avtoimunih bolezni. Rodovniški psi, ne glede na ceno ali "ugled" vzrejnika, so izrojeni zaradi parjenja v sorodstvu, podobno kot selški ali poljanski rovtarji.
Pojdi v zavetišče in pripelji domov mešančka.

Shait ::
V moji mladosti so psi z rodovniki umirali od starosti. Danes umirajo predčasno zaradi raka in avtoimunih bolezni. Rodovniški psi, ne glede na ceno ali "ugled" vzrejnika, so izrojeni zaradi parjenja v sorodstvu, podobno kot selški ali poljanski rovtarji.
Imam že več kot 30+ let rodovniške različnih pasem in nobenega ni rak pobral. Vse je odvisno od hrane. Če psu mečeš pest šparovih briketov leta in leta ni čudno da ga pobere. Sebe tudi futraš tako? To kar pa ti bluziš pa žal nimaš pojma kaj pomeni rodovniški pes. Če si slučajno sam kupoval psa od "uglednega" vzrejnika, ki ti je dal samo nek štempel na papirju, lep pogled ali besedo krivi sebe ker se pustiš nategnit.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Shait ()

c3p0 ::
Niso mešančki večinoma bolj zdravi? Ravne rodovniške pasme pa precej bolehajo, ker so izrojene, preveč parjenja med sorodniki? Kot včasih aristokracija.
Naj se debata razvije...
Naj se debata razvije...

Niso mešančki večinoma bolj zdravi? Ravne rodovniške pasme pa precej bolehajo, ker so izrojene, preveč parjenja med sorodniki? Kot včasih aristokracija.
Naj se debata razvije...
Kaj pa če bi preden napišeš kaj takšnega dal še kakšen relevanten vir za svoje trditve? Parjenje med sorodniki? Standardni dokument, ki ga prejmeš ob nakupu pasemskega (rodovniškega) psa je rodovnik - dejansko družinsko drevo za vsaj 4 (ne me držati za besedo glede točnega števila, ne da se mi samo za tole debato iskati po omari) generacije nazaj. Psa, ki izvira iz dejanskega inbreedinga niti ne bi mogel registrirati kot pasemskega.
Se pa strinjam, da žal ni vse tako lepo, kot bi morda človek pričakoval. Določene pasme so se skozi leta zaradi tendenc pri vzreji v določenih aspektih dejansko izrodile. Primer tega je žal nemški ovčar, pri katerem se je v razvoju pasme pojavila tendenca, da se spodbuja padajoč hrbet. To pa je žal rezultiralo v to, da ima sicer zame osebno ena najboljših pasem precejšnje težave s kolki.

c3p0 ::
Cavalier King Charles Spaniels: Inbreeding has amplified mitral valve disease, with some studies showing up to 90% of the breed affected by age 10.
German Shepherds: Inbreeding contributes to hip dysplasia and degenerative myelopathy, a progressive spinal condition.
Pugs: Limited gene pools exacerbate brachycephalic issues and skin disorders.
Ne vem v katerem kolenu pri psih še šteje kot inbreeding. Definitivno pa je genetski bazen precej manjši, sploh pri bolj redkih pasmah.
German Shepherds: Inbreeding contributes to hip dysplasia and degenerative myelopathy, a progressive spinal condition.
Kaj pa če bi preden napišeš kaj takšnega dal še kakšen relevanten vir za svoje trditve? Parjenje med sorodniki? Standardni dokument, ki ga prejmeš ob nakupu pasemskega (rodovniškega) psa je rodovnik - dejansko družinsko drevo za vsaj 4 (ne me držati za besedo glede točnega števila, ne da se mi samo za tole debato iskati po omari) generacije nazaj. Psa, ki izvira iz dejanskega inbreedinga niti ne bi mogel registrirati kot pasemskega.
Ne vem v katerem kolenu pri psih še šteje kot inbreeding. Definitivno pa je genetski bazen precej manjši, sploh pri bolj redkih pasmah.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: c3p0 ()

Cavalier King Charles Spaniels: Inbreeding has amplified mitral valve disease, with some studies showing up to 90% of the breed affected by age 10.
To kar ti navajaš je praksa ki se je poslužujejo nekateri pri vzreji za utrjevanje določenih lastnosti – barva dlake, oblika telesa, vedenje....
Te prakse se na žalost poslužujejo predvsem pri pasmah, ki so namenjene raznim tekmovanjem kot so lepotne, borilne ipd…. zaradi raznih »omejencev« ki so začeli uvajati neke nove »standarde« kakšen pes mora biti… Ravno pri ovčarjih je bilo tega sranja največ in danes so npr. za policijo ipd. službe pravila čisto drugačna, saj je že pred 10 leti bil velik problem dobiti ustreznega psa. Inbreeding je res prisoten v mnogih pasmah in lahko povzroča bolezni, a to ni nujno, če je vzreja odgovorna.
Danes, če kupuješ rodovniškega je zame resen vzreditelj, ki ima najave legel, kaj koliko... ustrezno na to vezano dokumentacijo iz strani FCI, KZS… ter genske teste kot so displazija, srčne bolezni, očesne napake, COI in uporablja outcrossing ter ima legla na par let in zgodovino za vsaj 5G nazaj.
Rodovniški pes ni sam po sebi problem. Isto je pri mešancih. Misliš, da se mešanci ne križajo med seboj? Je res, da mešanci statistično živijo kakšno leto dlje, razlog je tudi, da ni pri njih takšne selekcije. Kot drugo pa imaš pri mešancih več šans za druge probleme z vedenjem ipd. , zavetišča so za njih stres, vse je odvisno od okolja v katerem so. Ali kupuješ mešanca ali rodovniškega je isto sranje, če se sam ne znaš pozanimat kaj kupuješ. Če imaš psa na dvorišču na ketni zato da bevska res ne rabiš nekega rodovniškega psa.

puginho ::
njuškalo.hr
tam ga dobiš, samo bo potrebno it na hrvaško po njega
Kot že omenjeno, samo čim dlje stran od vseh legel, ki so južno od Kolpe.
ja večina psov tam ima le dve do tri noge
take ponavadi trajbajo vzreditelji v sloveniji, ki mislijo da so njihovi pesi sveti, pa še slabo je za njihov biznis

SodVina ::
Naj se debata razvije...
V bistvu ne. Pes je lahko bolj zdrav ali manj. Pri rodovniških psih načeloma gene poznaš vsaj nekaj generacij nazaj, pa tudi na splošno se ve hibe posameznih pasem. Pes dobi genske napake pasme. Predvidljivo. Pri takem psu lahko z večjo gotovostjo pričakuješ določen zaplet. Nekatere pasme manj gensko "uničene", kot druge, tako da je možnost zapleta tam manjši.
Mešančki pa "pojerbajo" gene različnih pasem. Torej ene morebitne napake pasme očeta in druge od pasme mame (in tako naprej v preteklost, če starša nista čistokrvna).
Torej negotovosti je tu veliko več. Lahko pes, po spletu okoliščin, dobi zdrave porcije genov vseh staršev (in bo tako izredno zdrav), lahko pa dobi napake od obeh(in bo še bolj bolehen). Torej gambling. In razpon tu je mnogo večji. Sploh, če so tudi starši mešanci.
Jaz sem pred kratkim posvojil malo mešanko (tudi starša sta bila mešanca), pa sem poslal vzorec na Embark, da so naredili analizo DNK. Rezultati so bili zanimivi so dokaj točno opisali družinsko drevo, odstotke pasem, ipd. Pa so imeli na voljo samo vzorec sline, nobenih slik ali drugih podatkov. Poleg tega so bili opravljeni tudi testi prisotnost genov mnogo različnih bolezni, ter testi možnosti alergij.

Okapi ::
Razne opcije "čistokrven a brez rodovnika" pa so preprosto povedano zgolj in le prevara.
To ni res, imaš čistokrvne pse, ki vzrejnega dovoljenja nimajo zaradi kakšne zdravstvene pomanjkljivosti, ali ker niso opravil vseh obveznih pregledov (ker so dragi), ali pa ker odstopajo od kakšne lastnosti, obvezne za pasmo (in ki je morda za koga celo zaželena, ampak pač ni po uradnem standardu). In taki psi se še vedno lahko parijo. Dovolj je, da en od staršev nima vzrejnega dovoljenja, in je celo leglo brez rodovnika, čeprav sta oba starša povsem čistokrvna.
Recimo seznam pomanjkljivosti, zaradi katerih rodovniški rotvajler ne dobi vzrejnega dovoljenja:
1. nepopolno zobovje,
2. nepravilen ugriz,
3. entropija in ektropija,
4. presvetel pigment oči (od 4A),
5. različne barve oči,
6. nepopolno spolovilo,
7. belina,
8. predolga in prevalovita dlaka,
9. displazija kolkov D,
10. displazija komolcev več kot 2,
11. višina psa več kot 2 cm pod ali nad s standardom določeno višino,
12. plahost,
13. popadljivost, živčnost,
14. dvakrat neuspešen preizkus nagonskih zasnov,
15. streloplahost,
16. »prašičji rep«.
Recimo rotvajler ne dobi vzrejnega dovoljenja, če je preveč popadljiv. Ampak imaš ljudi, za katere je to zaželena lastnost. In imaš potem lahko cele linije "čistokrvnih psov brez rodovnikov", oziroma imajo rodovnike, ampak "ilegalne".
Pri kakšni drugi pasmi je lahko kakšna od "prepovedanih" lastnosti estetska (recimo barva), ki je pa za določene ljudi zaželena. In imaš že spet "čistokrvne pse brez rodovnika". Tako nastajajo nove pasme, mimogrede.
Da je v takih primerih (čistokrven, brez rodovnika) lahko veliko prevar, je pa seveda tudi res.

Mešančki pa "pojerbajo" gene različnih pasem. Torej ene morebitne napake pasme očeta in druge od pasme mame (in tako naprej v preteklost, če starša nista čistokrvna).
Ampak starša sta lahko čistokrvna. Imaš primere "čistokrvnih mešancev" - najprej veljajo za mešance, potem postanejo eksperimentalne pasme in čez čas običajne pasme (praktično vse pasme psov, ki obstajajo, so nastale iz "mešancev")

Razne opcije "čistokrven a brez rodovnika" pa so preprosto povedano zgolj in le prevara.
To ni res, imaš čistokrvne pse, ki vzrejnega dovoljenja nimajo zaradi kakšne zdravstvene pomanjkljivosti, ali ker niso opravil vseh obveznih pregledov (ker so dragi), ali pa ker odstopajo od kakšne lastnosti, obvezne za pasmo (in ki je morda za koga celo zaželena, ampak pač ni po uradnem standardu). In taki psi se še vedno lahko parijo. Dovolj je, da en od staršev nima vzrejnega dovoljenja, in je celo leglo brez rodovnika, čeprav sta oba starša povsem čistokrvna.
Super, in kdo ti pri takšnem psu garantira čistokrvnost? Oziroma s čim ti jo lahko garantira? Ker papir, ki bi izkazoval čistokrvnost ne obstaja.
Ja če gre za prvo stopnjo legla in vidiš papirje od obeh staršev še nekako gre. No pa še tukaj se ti lahko zgodi, da vzreditelj nima vzrejnega dovoljenja zaradi neprijavljenih/prepogostih legel, kar neposredno vpliva na "kvaliteto" mladičev (psi iz takšnih legel imajo pogosteje kakšne alergije itd.).
Da sploh ne govorimo o celotni verigi naprej, ki je izgubljena v širnem vesolju obljub in zagotovil, da tole je pa res huda delavna linija, ki je zagotovo čistokrvna

Pa samo disclaimer, sam sem popolnoma za mešančke in tudi zagovarjam, da si vsak pes (čistokrven ali pa ne, z rodovnikom ali pa ne) zasluži dober dom. Imam doma sicer rodovniškega psa, vendar bi se hitro končalo drugače, če bi takrat ko sem iskal psa bil blizu mene na voljo kakšen mladič iz zavetišče. Me pa zmotijo te novodobne norije na posamezne (pre)cenjene pasme in s tem povezane prepogoste prevare, ki se dogajajo. Tu bi morali narediti veliko več na ozaveščanju ljudi (kar se sicer končno dogaja v zadnjih letih) in zato tudi sam raje napišem bolj direktno, kot pa z enim kupom "ampak", čeprav se strinjam da bi lahko bili povsem na mestu. Ampak po mojih izkušnjah ampak na ampak praviloma pripelje do neke sivine, kjer cvetijo zgolj in le nategi.

Super, in kdo ti pri takšnem psu garantira čistokrvnost? Oziroma s čim ti jo lahko garantira? Ker papir, ki bi izkazoval čistokrvnost ne obstaja.
Obstaja, reče se mu analiza DNK. Če imaš vzorca staršev, lahko 100% veš, da je pes njun potomec.
Sicer pa pač stvar zaupanja, ni nakup psa edina stvar, kjer ugled prodajalca veliko pomeni. Včasih več kot papir.
Zakaj bi kdo hotel imeti potomca čistokrvnega psa, ki ni uspel dobiti vzrejnega dovoljenja, je pa drugo vprašanje. Lahko je tudi samo stvar denarja, ali pa, kot sem omenil, zaželenih lastnosti, ki pa niso po standardu in onemogočajo pridobitev vzrejnega dovoljenja.

Najprej je treba ločit kaj sploh je čistokrvni pes. Čistokrvni pes pomeni le, da pes spada v določeno genetsko omejeno skupino (pasmo). Se pravi:
Čistokrvnost ne pomeni nujno zdravje ali genetsko popolnost. Mešanec po definiciji ne more biti čistokrvni pes.
Če vzreditelj nima vzrejnega potem ne more imeti rodovniških psov.
- pes pripada eni pasmi npr. zlati prinašalec, nemški ovčar, čivava.... ,
- ima prednike iz iste pasme (ni mešanec),
- je rezultat kontrolirane vzreje znotraj pasme -- z določenim videzom, temperamentom, obnašanjem....
Čistokrvnost ne pomeni nujno zdravje ali genetsko popolnost. Mešanec po definiciji ne more biti čistokrvni pes.
Če vzreditelj nima vzrejnega potem ne more imeti rodovniških psov.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Shait ()

Zakaj bi kdo hotel imeti potomca čistokrvnega psa, ki ni uspel dobiti vzrejnega dovoljenja, je pa drugo vprašanje. Lahko je tudi samo stvar denarja, ali pa, kot sem omenil, zaželenih lastnosti, ki pa niso po standardu in onemogočajo pridobitev vzrejnega dovoljenja.
Odgovor je zelo zelo preprost in si ga nakazal že sam: dobiti ceneje psa za katerega boš lahko okrog razlagal, da je čistokrvni pomeranc, toy pudelj itd. po poljubnih pasmah, ki so trenutno in ter katerih mladiči stanejo par tisoč EUR. Sej ta ogromen črni trg pasjih mladičev cveti zgolj in le zaradi tega razloga. Sin/hčerka si zaželi točno določenega psa, starši nočejo/ne morejo dati toliko denarja in potem prideš do psa nekje iz Osijeka, Velike Kladuše itd., ki je bil skoten v farmi pasov in ima žal gene povsod naokrog.
Pa spet poudarjam, tudi takšen pes si zasluži dober dom in je lahko odličen pasji prijatelj. Žal pa zgodbe iz zgodovine kažejo da je prepogosto tudi vse drugo kot to. Seveda pa se mora vsak sam odločiti kako bo pristopil k temu.

Odgovor je zelo zelo preprost in si ga nakazal že sam: dobiti ceneje psa za katerega boš lahko okrog razlagal, da je čistokrvni pomeranc, toy pudelj itd. po poljubnih pasmah, ki so trenutno in ter katerih mladiči stanejo par tisoč EUR. Sej ta ogromen črni trg pasjih mladičev cveti zgolj in le zaradi tega razloga. Sin/hčerka si zaželi točno določenega psa, starši nočejo/ne morejo dati toliko denarja in potem prideš do psa nekje iz Osijeka, Velike Kladuše itd., ki je bil skoten v farmi pasov in ima žal gene povsod naokrog.
Pa spet poudarjam, tudi takšen pes si zasluži dober dom in je lahko odličen pasji prijatelj. Žal pa zgodbe iz zgodovine kažejo da je prepogosto tudi vse drugo kot to. Seveda pa se mora vsak sam odločiti kako bo pristopil k temu.
Ravno zaradi tega folka takšen pes ne bo nikoli imel dobrega doma ker ima že v osnovi prizadete lastnike, ki so mahnjeni na fejk guči, fejk rolex, fejk pomeranca zato, da si zdravijo lastno pomanjkanje samozavesti in majhne genitalije. Zaradi njih so zavetišča. Žival ni modni dodatek. Takšnim bi morali prepovedat imet sploh froce.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Stroški psa (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 11997 (9296) | jype |
» | Nemški ovčar šepaOddelek: Loža | 5572 (3256) | Ahubar |
» | Zavetišča za živali: Popolnoma zdrave pse, ki jim v 30 dneh ne najdejo lastnika, lahk (strani: 1 2 3 )Oddelek: Loža | 19634 (16946) | Invictus |
» | Sosed in njegov pes (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 16382 (14529) | francek1 |
» | Maltežan za parjenje :) (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Loža | 48759 (44910) | Ramon dekers |