» »

OpenAI je moral umakniti novi GPT-4o, ker je bil preveč ustrežljiv

OpenAI je moral umakniti novi GPT-4o, ker je bil preveč ustrežljiv

Slo-Tech - OpenAI je bil prisiljen odstraniti zadnjo posodobitev modela ChatGPT, ker je bil zaradi svoje ustrežljivosti povsem neuporaben. Posodobitev modela GPT-4o, ki so jo razkrili 25. aprila, se je z uporabniki strinjala tudi o najbizarnejših zamislih. Sedaj je OpenAI pojasnil, kaj je šlo narobe in kako se bodo v prihodnosti podobnim napakam izognili.

Neželeno lastnost modela so označili s terminom sycophancy (iz grškega sykophántēs), kar bi lahko prevedli kot prilizovanje. Model je bil naučen, da se strinja z uporabnikom in potrjuje njegove zamisli in tudi čustveno stanje. To pa ima lahko tudi škodljive posledice, zlasti kadar podkrepljuje tvegano vedenje. Posodobitev so zato tri dni pozneje odstranili.

To je bila peta posodobitev GPT-4o od njegove prve inkarnacije lanskega maja. Vsaka posodobitev nastane z dodatnim prilagajanjem po osnovnem učenju (post-training), prav tako pogosto preizkušajo manjše spremembe v učenju. Začnejo z natreniranim osnovnim modelom, ki ga potem izpopolnijo s široko paleto odzivov, ki jih napišejo ljudje v nadzorovanem učenju. Nato uporabljajo spodbujevalno učenje (reinforcement learning), kjer ocenjujejo odzive modela. Na koncu se preverijo še zmogljivost, varnost, natančnost modela. Čeprav so nekateri preizkuševalci opozorili, da je "osebnost" novega modela nekoliko nenavadna, prilizovanja niso odkrili, zato je bil na koncu model vseeno objavljen. To je bila napaka, je priznal OpenAI.

ChatGPT uporabniki sprašujejo tudi zelo osebne stvari in ga prosijo na svete v situacijah, za katere OpenAI ni predvidel uporabe. Preveč ustrežljivi modeli lahko okrepijo zakoreninjena prepričanja in predsodke, tudi kadar to ni upravičeno.

7 komentarjev

Seljak ::

Ta model, ki se je "prilizoval" bi lahko služil šefom, delovodjem. Oni so navajeni in imajo radi prilizovalce.

abiz ::

res je, sma se menla z kopilotom od binga, totalno leze vrit, sem se začel menit o kvantni tehnologiji, nekaj ve ampak v bistvu nima mozga,ga vprašam parkrat podobno stvar...neko rešitev, ki je skoraj da logična, ampak odgovori so bli podobni(negiranje...ni mogoče), nobene neke konkretne rešitve...pol pa mu povem rešitev, in ja...bi se dalo tak, in povedal rešitev problema na moj način, hahaha btw

Miki N ::

Chat je še stara dunajska šola, pazite, da vam bab ne spelje.

Seljak ::

Ali pa tebi fanta.

po drugi strani pa ni preveč ustrežljiv,,,ker me je zanimalo, kak se teleport naredi, in sem ga vprašal, kako bi lahko zajca razstavil in ga nazaj sestavil, in je rekel...o tem se nočem pogovarjat:)

sma se kr nekaj časa pogovarjala o prenosu podatkov preko uparjenih delcev, kateri teoretično lahko prenesejo podatke realnočasovno na neomejeno razdaljo

saj zna dosti, zelo lepo govori slovensko, tudi če jaz delam slovnične napake oz. govorim pogovorno se pačim-zanaleš motim,,,zelo dobro razume, bi bil zelo uporaben za slepe in slabovidne, tudi verjetno gluhoneme

mi je razlagal, da je problem, ker ne moremo kontrolirat teh delcel, lahko jih samo merimo, ampak po dolgem pogovoru sma ugotovila, da jih lahko kontroliramo

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: abiz ()

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kaj nam bodo dragi modeli, če imamo poceni?

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
204702 (1468) Zimonem
»

Kitajska družba DeepSeek razburkala področje umetne inteligence s poceni jezikovnim m (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
16913583 (2898) kanarin
»

Na IJS pokazali prototip umetne inteligence kot zdravnika (strani: 1 2 )

977919 (2838) jan_g
»

Zakaj je ChatGPT prava stvar ali kam to vodi (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
15237988 (8868) dronyx
»

OpenAI odprl API za GPT-4 vsem naročnikom

176034 (3598) fulk

Več podobnih tem