» »

Slovenski ISP-ji in priklop na optiko

Slovenski ISP-ji in priklop na optiko

tims1039 ::

Živjo,

Trenutno sem v izbiri dobavitelja interneta do hiše. Verjetno bom vzel optiko, gledam pa da bi vzel svoj modem v katerega lahko direktno priklopim optični kabel (npr.: “ Ubiquiti Cloud Gateway Fiber”). Ali imajo slovenski ISP-ji kakšne težave s tem, ali forsirajo svoje modeme?

Hvala za mnenja in deljene izkušnje.

Grimnir3 ::

Forsirajo svoje modeme.
Sploh če je gpon, si obsojen na isp-jev modem.

hojnikb ::

zakaj bi gpon karkoli pogojeval?
#brezpodpisa

Furbo ::

Ne da se jim ubadati z 0,01% geekov no.

Pa konec dneva je to brezvezno početje.
i5-13600K, Noctua NH-D15, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO,
Toughpower GF3 1000W, RTX3070, ALIENWARE AW3423DWF, Dell S2722QC

Mikrohard ::

hojnikb je izjavil:

zakaj bi gpon karkoli pogojeval?

Zato, ker je zaklenjen na proizvajalca in serijsko. Lahko kupiš programabilni SFP in not vpišeš serijsko in proizvajalca iz ONT-ja… pa še takrat ni 100% zagotovljena kompatibilnost z OLT-jem.

mr_chai ::

Zdravo. Zanima me na kakšen način bi dobil optiko v naselju, kjer so vsi na kablski.
Pred časem naj bi hodili po bajtah spraševat, če bi imeli optiko.

In ker so v naselju samo stari boomerji in še ostanki tihe generacije, seveda niso izkazovali nobenega zanimanaj. Ker en klasičen boomerček iz mojga naselja ne razume kaj je to nizka latenca, pa da lahko nekdo živi od streamanja in gejmanja. Prokleti vrtičkarji zahojeni.

d4vid ::

mr_chai, sam boš težko kaj spremenil. Če v našem kraju ne bi imeli župana, ki se je boril za optiko, jo ne bi imeli. Pravtako polno boomerjev, ki šimfajo čez take, ki delajo od doma.

Da odgovorim še OPju. Jaz sem A1 modem odklopil in ONT priklopil na ruter. ONT bo zaenkrat ostal, ne dela problemov, modem jih je, zato ga nimam več vmes.
Main PC: HP Z240 | i5-7400 | 32 GB ram
Homelab: HP DL380g9 | Xeon E5-2680 | 192 GB ram

Glugy ::

mr_chai je izjavil:

Zdravo. Zanima me na kakšen način bi dobil optiko v naselju, kjer so vsi na kablski.

In ker so v naselju samo stari boomerji in še ostanki tihe generacije, seveda niso izkazovali nobenega zanimanaj. Ker en klasičen boomerček iz mojga naselja ne razume kaj je to nizka latenca, pa da lahko nekdo živi od streamanja in gejmanja. Prokleti vrtičkarji zahojeni.

A živiš od streamanja pa igranja ? Nisem vedu da imaš v Sloveniji take, k pogledaš na Twich z tagom Slovenia al pa kej tazga vedno vidš sam ene mizerne številke pa dvomim da tisti živijo od tega.

DamijanD ::

Dober internet (beri optika) pride prav tudi pri "navadnem" delu od doma. Tako da verjetno bi bilo smiselno uporabit kakšen drug razlog za prepričevanje, kot je streamanje...

pixelzgaming ::

sam sem na enakem z kabelsko, lokalni operater s 4 zaposlenimi za celo vas ponuja samo kabelsko z zasoljenimi cenami in glupimi hitrostmi. Valda ponujajo penzič pakete ki so napol zastonj in se ne premakne nič nikamor. komaj sem jih prepričal, da imajo zaklenjen port 8080 in da ne nisem jaz bedak, ki ne zna odpirat portov.

najboljše poiskat neko drugo rešitev, če kabelska ni OK. A1 Ultra če imaš ok pokritost

@Glugy: če Arena ponuja program "Esports" potem ze je neko povpraševanje po tem i guess
PC: Ryzen 7 3700X | 32GB DDR4 | 500GB NVMe | 10TB HDD | RX 6800 XT | W10
Server: i5 6500 | 32GB DDR4 | 256GB SSD | 14TB HDD | Proxmox VE
Server2: i7 4770 | 16 GB DDR3 | 128GB SSD | 16TB HDD | CasaOS

Meiniken2 ::

Pa imaš dejansko dober razlog, da naštimaš svoj modem?

Moje mnenje: brezveze. Naj ga ISP sam naštima. Če pride do težav kličeš podporo in naj se oni naprej ukvarjajo, ne pa da ti bojo najprej rekli "gospod, to je pa zato ker imate svoj modem". In potem se boste kregali in eden drugega prepričevali čigav problem je. Preloži odgovornost na njih pa čao miki.

Kdor hoče prepričat boomerje za optiko:
"Če boste imeli optiko bojo otroci in vnuki bolj radi prišli na obisk!" :))

Če postavim šalo na stran - težko jih boš prepričal. Ko so v mojem koncu gradili (2, 3 leta nazaj) je eden od bližnjih bajt ni hotel, ker ima še danes kar nekaj metrov optičnega kabla navitega zunaj zraven omarice. Človek je v zgodnjih sedemdestih in bolj kot ne živi sam. Dokler se internet smatra kot "good enough" ljudje ne vidijo razloga za menjavo oziroma izboljšavo.

d4vid ::

Meni se A1 modem ob posodobitvi resetira na tovarniške nastavitve, kar je očitno mesečno.
Reset mi povozi vse nastavitve, najbolj važno port forwarding.
Kaj bi modem naredil v bridgu ob posodobitvi, ne vem, a ker se da v minuti nastavit (vsaj asusov router), sem pač modem odklopil, da ne kuri nepotrebne elektrike.
Main PC: HP Z240 | i5-7400 | 32 GB ram
Homelab: HP DL380g9 | Xeon E5-2680 | 192 GB ram

Furbo ::

mr_chai je izjavil:

Včasih (večkrat kot tapravi) hodijo razni prodajalci paketov od operaterjev in obljubljajo optiko, če preklopiš na tega ali onega.

Če so pa bili tapravi in veš od katerega operaterja, pa kontaktiraj le tega.
Ampak tisti low iq študenti na splošni podpori nimajo pojma o tem, moraš priti do služb v ozadju.
i5-13600K, Noctua NH-D15, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO,
Toughpower GF3 1000W, RTX3070, ALIENWARE AW3423DWF, Dell S2722QC

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Furbo ()

tims1039 ::

Da ogovorim na hitro zakaj, vem da je stvar totalno nesmiselna za večino ljudi. Ampak starši imajo firmo poslovni paket od Telekoma itd...
Zadeva iz lepega neha delovat, itak dostopa do modema nismo imeli, preden sem dobil sposobnega tehnika ki ni reku dam "dajte resetirat" pa se poglobil je slo 3 ure okol... Plus rajše vidim da imam pregled nad vsem kar se dogaja. Za povrh pa so tisti njihovi fritzboxi in podobno grdi za gledat :D

Nikonja ::

Sej lahko skuri tudi tvoj modem, lahko da je problem na njihovi strani da z modemom nič ni narobe.... lahko je našteto stvari in če imaš svoj modem boš vsakič dobila odgovor da je "problem na tvoji strani" in boš čakala ne ure ampak dneve da kdo kaj dejansko pogleda. Vzameš njihovo opremo, prištekaš svojo na bridge in ne kompliciraš.

mzakelj ::

Saj na GPON ne dajejo direkt optike ven ? Ponavadi je zaključena na UTP priključek. In za T-2 vem da dela brez njihovega modema. Tako imam že par let. Pa do sedaj ni bilo problemov z njimi. So mi pa ja pojasnili da naj ne pričakujem njihove tehnične pomoči če kaj ne bo delovalo. Do sedaj pa nisem imel nobenih problemov.

urosz ::

Malo si sposodim temo. Smo na telemach koaksialcu, pa me zanima ce kdo ve ali koaks res prisilno zamenjujejo za optiko ali to ni res? Je prisel zadnjic nek mulo na vrata prodajat optiko od t2 in telemach hkrati, pa sem ga odslovil, je pa natvezil da se menda to dogaja.

Sicer bo to prej ali slej narejeno, ampak se mi ne mudi saj koaks *zacuda* dela perfect.

cinkaCR7 ::

Fritz je v zadnjem letu imel 2 večji posodobitvi, ki v primeru, da je priključen na ONT pozabi izbrat pravi vhod(misli da je na bakru)-v tem primeru ne pomaga reset je potreba zlesti na njega in izbrat lan1 is wan.
Obstaja gpon sfp, da se ga tudi dobiti pri operaterju, če ne bi rad imel klasičnega ont-ja in rj45
 gpon sfp

gpon sfp

sam imam udm-se in gpon sfp g11(v teh primerih bo potrebna nastavitev na strani isp-ja da bo delalo z OLT).
Na redkih lokacijah res prihaja do ukinitve omrežja, na opisano bi rekel da prodajal OŠO RUNE.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: cinkaCR7 ()

Meiniken2 ::

urosz je izjavil:

Malo si sposodim temo. Smo na telemach koaksialcu, pa me zanima ce kdo ve ali koaks res prisilno zamenjujejo za optiko ali to ni res? Je prisel zadnjic nek mulo na vrata prodajat optiko od t2 in telemach hkrati, pa sem ga odslovil, je pa natvezil da se menda to dogaja.

Sicer bo to prej ali slej narejeno, ampak se mi ne mudi saj koaks *zacuda* dela perfect.

Na prvi del ne morem odgovorit, ker je mogoče zadaj kakšna pravna podlaga, lahko kvečjem ugibam. Ne zdi se sicer nemogoče. Sploh danes, ker če imaš dostop do optike si prej verjetno imel dostop do bakra, in če zavrneš ponujeno optiko imaš še vedno možnost po zraku. Operater pa tudi noče imeti nepotrebnega vzdrežvanja bakra za enega loleka na koncu ulice.

Saj ni tako kot da je koaksialec sam po sebi slab, le slabši če ga primerjaš z optiko. Telekom je nedolgo nazaj vse pakete dvignil na 1 gigabit recimo. Optika je pač svetlobna leta pred koaksialcem :D Če imaš možnost optike je to no-brainer.

Lahko preveriš, če tvoje območje spada pod bele lise na: https://gis.akos-rs.si/
Levo zgoraj obkljukaj bele lise. Tudi moje območje je spadalo pod bele lise, nekaj časa preden so začeli razkopavati ceste je tu okrog hodila ena ženska iz A1 in iskala potencialne nove naročnike.

Sredstva za izgradnjo optičnih omrežij v okviru GOŠO (za pokrivanje t. i. belih lis) se dodeljuje po strogo določenem postopku, ki poteka v dveh korakih. Bele lise so definirane kot posamezna gospodinjstva, za katere je bilo z analizo testiranj tržnega interesa in obstoječega stanja omrežij elektronskih komunikacij ugotovljeno, da nimajo omogočenega priklopa na širokopasovna omrežja ustrezne hitrosti in kjer hkrati ni tržnega interesa za gradnjo dostopovnih širokopasovnih omrežij ustrezne hitrosti v naslednjih treh letih. Ko je neko področje razglašeno za belo liso, pristojno ministrstvo objavi javni razpis za sofinanciranje, na katerega se prijavljajo operaterji, ki so dolžni s pomočjo državne pomoči, ki vključuje tudi sredstva EU, zgraditi odprto širokopasovno optično omrežje do določenega roka.

Vir: https://www.mipi.si/kako-do-optike-in-k...

urosz ::

Do vhodnih vrat v bloku dobim optiko od t2, optiko od telekom in tudi koaks od telemach,tako da moznosti so. Sprasujem se zgolj ce bo res prisilna migracija.

Mikrohard ::

Telemach bo koaksialc upokojil je v primeru, da bo potegnil lastno optiko. Druga varianta pa je, da v celoti prevzamejo T-2 in s tem tudi njihovo optiko.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

RUNE Rural optika na vašem naslovu (strani: 1 2 3 421 22 23 24 )

Oddelek: Omrežja in internet
1187257081 (1865) _Denny_
»

Komplikacija z optiko (strani: 1 2 3 )

14919642 (6635) Furbo
»

Fritzbox SFP modul

426170 (3201) grimth
»

Telekom P2P FTTH SFP na Mikrotik

335881 (1368) sirotka
»

Gradnje optike, VDSL central.... (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )

30667342 (33401) Lonsarg

Več podobnih tem