» »

Znanje tujih jezikov

Znanje tujih jezikov

Boomerang ::

Ravnokar gledam videoposnetke Tomaža Gorca, kjer dokumentira svoja potovanja po svetu. Model je v nekem videu še sam izjavil, da mu gre Angleščina bolj slabo in bi moral izboljšati znanje. Potem pa gledam njegove posnetke s Filipinov pa iz Vietnama. Kako se tam sporazumeva, če mu gre slabo Angleščina? Že na letališču imaš lahko problem, če ne razumeš osebja oz. ne znaš vprašati, kar te zanima.

Poleg tega gledam kakšne LinkedIn profile, kjer si folk nameče ducat jezikov. Večina je itak jezikov iz republik bivše Jugoslavije, ampak pustimo to. Potem zasledim, da ima nekdo napisano Španščino ali Francoščino. Ali se folk dejansko zna sporazumevati v teh vseh jezikih? To ne pomeni, da znaš izgovoriti in napisati par njihovih besed, ampak da greš lahko na glavni trg prestolnice in se tam v njihovem jeziku tekoče pogovarjaš. Ali pa na TV odpreš nek španski kanal in razumeš o čem teče beseda pri lokalnih novicah. Folk dejansko tako dobro razume tuje jezike ali si ji kar nameče na profile, da bo lepše videti?

cirecire ::

@OP
v slovenskem pravopisu se imena jezikov se v pišejo z malo začetnico: angleščina, španščina, francoščina....

Nikonja ::

Tko je kot si povedal, marsikateri bo napisal da zna, dejansko pa se je na duolingotu učil 3 meseca... ampak delodajalci tudi niso debili, če je vsaj dokaj resen bo testiral tvoje znanje in se bo hitro videlo kje si, pol pa baj baj in te še zapišejo v svojo bazo kot "debila" in je tvoja kakršnakoli kariera tam zaključena.

tilen03 ::

Sem mislil, da bo v sla debata v kaksno zanimivo smer, recimo, ce se se splaca uciti tuje jezike ipd., na koncu pa vidim, da se spet pogovarjamo o tem, ce so socialna omrezja realen medij za informacije, pa se je ze 100x izkazalo, da so polna dezinformacij in "lepotnih operacij".

Upokojenci s Facebookom, srednjesolci Instagramom, osnovnosolci TikTokom, odrasli z omaro takticnih oblacil, specialko in avto.net med zaznamki pa z LinkedInom.

P.s. Stefan Kuzmic ni vedel govoriti anticne grscine, niti je ni pogovorno razumel, pa je vseeno prevedel Biblijo. Kot turist se na glavnem trgu Anticne Grcije ne bi mogel sporazumevati. Bi Kuzmic lahko dal znanje A.G. na LinkedIn profil?

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: tilen03 ()

Twixz ::

Jaz znam angleško in slovensko isto dobro.

Nemško in italjansko se znam pogovorit oz. znam osnove, premalo uporabljam jezik da bi znal to tako kot znam angleško. Pri nemščini mi dela noro probleme der, die, das, ker si preveč dobesedno prevedem zadevo in potem hočem na prevedeni besedi uporabljat to. Ampak se s tem ne hvalim oz. niti ne navajm tega v CV ali kamorkoli. Večkrat pride na šihtu kak šleperist iz Avstrije oz. včasih iz Italije pa me šef kliče, da se zmenim z njim kako in kaj.
Sicer plačano ne dobim kaj več zaradi tega mam pa mir (oz. več mira kot ostali) in včasih kaka malica pade :P

Meee ::

Znanje tujih jezikov je seveda fino fajn, ampak v današnjem svetu moraš obvladati angleščino, ostali jeziki pa niso več toliko pomembni kot so bili še pred leti.

Npr. včasih si lahko z znanjem nemščine delal za cel kup firm, ki so primarno poslovala za Nemci. Sedaj se mi ne zdi več znanje nemščine tak plus, kot je neznanje angleščine minus.

Seveda če se imaš namen preselit/it delat v določeno državo, še posebej tako kjer so zalo mahnjeni na svoj jezik (Francija, Italija, Španija in Latino Amerika...) je še vedno nuja znanje tistega jezika. Za povprečnega človeka pa je angleščina dovolj.

tikitoki ::

Z angleščino marsikje ne prideš daleč.

kriptobog ::

Boomerang je izjavil:

Ravnokar gledam videoposnetke Tomaža Gorca, kjer dokumentira svoja potovanja po svetu. Model je v nekem videu še sam izjavil, da mu gre Angleščina bolj slabo in bi moral izboljšati znanje. Potem pa gledam njegove posnetke s Filipinov pa iz Vietnama. Kako se tam sporazumeva, če mu gre slabo Angleščina? Že na letališču imaš lahko problem, če ne razumeš osebja oz. ne znaš vprašati, kar te zanima.

Poleg tega gledam kakšne LinkedIn profile, kjer si folk nameče ducat jezikov. Večina je itak jezikov iz republik bivše Jugoslavije, ampak pustimo to. Potem zasledim, da ima nekdo napisano Španščino ali Francoščino. Ali se folk dejansko zna sporazumevati v teh vseh jezikih? To ne pomeni, da znaš izgovoriti in napisati par njihovih besed, ampak da greš lahko na glavni trg prestolnice in se tam v njihovem jeziku tekoče pogovarjaš. Ali pa na TV odpreš nek španski kanal in razumeš o čem teče beseda pri lokalnih novicah. Folk dejansko tako dobro razume tuje jezike ali si ji kar nameče na profile, da bo lepše videti?

Dejansko govorijo. Zakaj je to težko verjeti?
Jaz govorim slovensko, angleško, nemško in francosko na pro nivoju. Potem pa še srbohrvaško in rusko pogovorno. Sem pa odraščal dvojezično - slovensko francosko. Moj sin pri skoraj 5 letih govori slovensko in angleško. Sedaj ga navajam počasi tudi na nemščino.

Magic1 ::

tikitoki je izjavil:

Po večini sveta pa s katerekoli drugim jezikom ne prideš daleč...
Magic

bm1973 ::

Meee je izjavil:

Npr. včasih si lahko z znanjem nemščine delal za cel kup firm, ki so primarno poslovala za Nemci. Sedaj se mi ne zdi več znanje nemščine tak plus, kot je neznanje angleščine minus.

Nemščina je še vedno aktualna, zadnjih 10 let dobivam dela ravno zaradi tega...

Je pa vedno manj, ker so Nemci zaradi lastnih problemov začeli šparati... Z Indijci. To bo super prihranek, ko nemci sploh ne bodo več rabili zaposlenih :)).

mtosev ::

Jaz sem pred letom in pol bil na Finskem pri kolegu pa sem se menil v angleščini. Dobro obvladam.
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro,
Enermax Platimax 1700W | moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

Zgodovina sprememb…

• spremenil: mtosev ()

Gambino ::

Angleščina je itak nuja, če znaš pa še nemščino je pa toliko bolje. Dodatno znanje nemščine je še tisti dodatek, ki pride v sloveniji še kako prav, za vse ostale jezike pa res ni potrebe, razen če gre za neko specifiko. Nemščina in angleščina sta zakon, vsi ostali jeziki so ...

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Gambino ()

BCSman ::

mtosev je izjavil:

Jaz sem pred letom in pol bil na Finskem pri kolegu pa sem se menil v angleščini. Dobro obvladam.

kaj si bil pri njemu

fikus_ ::

J Amerika španščina im portugalščina, dela Kanade francoščina in nekatere države po Afriki ....
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
PS Ne odgovarjam trolom in provokatorjem!

tikitoki ::

Magic1 je izjavil:

tikitoki je izjavil:

Po večini sveta pa s katerekoli drugim jezikom ne prideš daleč...

Z angleščino ne prideš daleč v večjem delu sveta. pogosto je ravno tolk koristna, k slovenščina. Ce misliš drugače, zgolj poveš, da nisi videl kaj veliko sveta.

Ja, angleščina je trenutno najbolj razširjen jezik. Sam kitajscina je po številu govorcev zelo blizu angleščini. Spanscina in hindi imata tudi konkretno število govorcev. V veliko delih sveta je angleščina marginalno uporabna.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: tikitoki ()

tikitoki je izjavil:

Magic1 je izjavil:

tikitoki je izjavil:

Z angleťĨino marsikje ne prideť daleĨ.

Po veĨini sveta pa s katerekoli drugim jezikom ne prideť daleĨ...

Z angleťĨino ne prideť daleĨ v veĨjem delu sveta. pogosto je ravno tolk koristna, k slovenťĨina. Ce misliť drugaĨe, zgolj poveť, da nisi videl kaj veliko sveta.

Ja, angleťĨina je trenutno najbolj razťirjen jezik. Sam kitajscina je po ťtevilu govorcev zelo blizu angleťĨini. Spanscina in hindi imata tudi konkretno ťtevilo govorcev. V veliko delih sveta je angleťĨina marginalno uporabna.

V poslovnem in tehničnem svetu je angleščina številka 1, potem dolgo časa nič!

Avenger ::

Jaz znam angleško in nemško približno enako dobro, italijanščino sem se učil v šoli kot tretji jezik, znam pa toliko, da me bojo nekako razumeli kaj hočem, pa sem prelen, da bi se sistematsko naučil. V praksi pa le redko rabim kaj drugega kot angleščino, nemško se pogovarjam le s kakimi trgovci, ko kupujem kaj iz .de, pa če po kaj v Avstrijo skočimo. Če gremo v Italijo, pa folk angleško zelo zelo redko govori, vsaj po mojih izkušnjah, mladi še, tisti srednjih let redko, starejši nikoli. Če se greš neko popotništvo pa ne vem kako lahko shajaš brez angleščine. Je pa vsekakor praktično govorit več jezikov, zelo dobro tudi za možgane.
It is better to be hated for what you are than to be loved for something you are not.

Gambino je izjavil:

Ne v Nemčiji...

Tam je nemščina Numero Uno...

bm1973 je izjavil:

Gambino je izjavil:

Ne v Nemčiji...

Tam je nemščina Numero Uno...

Če si tujec je angleščina zadosti, seveda pa če živiš tam, pričakujejo, da se naučiš nemško. To je itak v vseh državah, kjer delajo tujci, da se pričakuje, da se naučijo lokalni jezik. Je pa velik plus, če že znaš nemško, preden prideš tja delat!

fikus_ ::

Dosti delamo z Nemci. Dokumentacijo hočejo v nemščini, ampak v veliki večini se da pogovarjat v angleščini.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
PS Ne odgovarjam trolom in provokatorjem!

Gambino je izjavil:

Če si tujec je angleščina zadosti, seveda pa če živiš tam, pričakujejo, da se naučiš nemško. To je itak v vseh državah, kjer delajo tujci, da se pričakuje, da se naučijo lokalni jezik. Je pa velik plus, če že znaš nemško, preden prideš tja delat!

Če ne znaš nemško, pač ne boš dobil službe.

Sicer imajo zdaj problem, ker je težko dobiti nemško govoreče ljudi, tako da...

gruntfürmich ::

govoriti dobro tuje jezike pomeni da ti je odprtih ogromno več vrat kot pa da nimaš pojma o ničemer...
angleščina, nemščina, francoščina. to je 1 katergorija. italjanščina, ruščina 2 katergorja. vzhodnjaške kitajščina, indijščina države v vzponu.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Jarno ::

gruntfürmich je izjavil:

indijščina države v vzponu.

Kot zanimivost, v Indiji je angleščina eden izmed uradnih jezikov. ;)
Chuck Norris je med števili 0.999... in 1 uspel vriniti konstanto imenovano CN.
#65W!

Indijščina kot jezik sploh ne obstaja >:D.

ja, vejretno se nima smisla učiti indiščine ko pa jo it praktično vsi, ki morajo znati angleščino, znajo...

bm1973 je izjavil:

ja tudi za kitajščino rečemo mandarinščina, pa kaj.
pa kitajski denar ni juan ampak renminbi...itd če želiš izpasti pameten 8-)

Zgodovina sprememb…

al_z ::

Indijci ne govorijo in pišejo "indijščine" ampak hindujščino.

Glugy ::

Nikonja je izjavil:

Tko je kot si povedal, marsikateri bo napisal da zna, dejansko pa se je na duolingotu učil 3 meseca... ampak delodajalci tudi niso debili, če je vsaj dokaj resen bo testiral tvoje znanje in se bo hitro videlo kje si, pol pa baj baj in te še zapišejo v svojo bazo kot "debila" in je tvoja kakršnakoli kariera tam zaključena.

Men gre angleščina super brez problemov, vsak dan se pogovarjam tekoče v angleščini ( prov klic ) ampak ko sem bil pa pri delodajalcu pa je bla ena lušna punca ki me je intervjuvala pa je šlo lepo dokler je šlo v slovenščini ko sem mogu prklopit v angleščino me je pa kr neankrat zmanjkal pa sem lovil besede. Totaln blackout. Sem sigurno da ta delodajalc misl da sem nabijal ko sem odgovoril da znam anglešk tekoče ampak realnost pa je pa drugačna; enostavno sem zmrznil tisti dan. Pri nekem drugem delodajalcu pa teh težav nisem imel, sem lepo tekoče v angleščini govoril.

Miki N ::

Glugy je izjavil:

Men gre angleščina super brez problemov, vsak dan se pogovarjam tekoče v angleščini ( prov klic ) ampak ko sem bil pa pri delodajalcu pa je bla ena lušna punca ki me je intervjuvala pa je šlo lepo dokler je šlo v slovenščini ko sem mogu prklopit v angleščino me je pa kr neankrat zmanjkal pa sem lovil besede.

Očitno da te je zjebal tisti "ena lušna punca" del - kdo ve kaj si sploh tuhtal takrat.

Babe! :|

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Miki N ()

Ales ::

gruntfürmich je izjavil:

ja, vejretno se nima smisla učiti indiščine ko pa jo it praktično vsi, ki morajo znati angleščino, znajo...

bm1973 je izjavil:

ja tudi za kitajščino rečemo mandarinščina, pa kaj.

Ja, ker Kitajci živijo v Mandarini, od tod mandarinščina. Indijci pa v Indiji, zato "indijščina".

Samo kaj, ko je to popolna neumnost. Izraz "indijščina" ne obstaja in se nikjer ne uporablja.
pa kitajski denar ni juan ampak renminbi...itd če želiš izpasti pameten 8-)

Mogoče bi bilo bolje, da ti ne bi poskušal. ;((

Renminbi, "ljudska valuta", in enota valute "juan" ni isto. Razišči raje malo to, če te zanima.

točno tako. enota je juan, ne pa ime 'denarja'. ime 'denarja' je renminbi.
tako kot 'sterling' je ime britanskega 'denarja', funt je samo 1 enota tega 'denarja'.

Zgodovina sprememb…

KG-348 ::

kar je manj od B2 je kvečjemu dovolj za turizem ne pa profesionalno rabo

link_up ::

anglescina je obvezna, nemscina je malo manj obvezna, ampak isto na nivoju. Francoscina je malo out(ce nisi diplomat), spanscina je wtf enostavna, italijanscina je malce tezja (io sono paura!). Juzni jeziki so itak samoumevni, ker so tolk podobni...

Ruscina je ok, je slo nekako...

povsod se zmenis, samo na Madzarskem na kmetih je pa kriza...tam mi ni pa nic jasno.
In and Out

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Večina jezikov bo izumrlo ! Kje bo slovenščina čez 100 let? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
867224 (5060) holabaluza
»

Simulacije pokazale, zakaj so veliki jeziki obširnejši in preprostejši

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
4314403 (11510) kogledom
»

Diploma na vidiku - kako naprej?

Oddelek: Loža
307060 (5516) Isotropic
»

Francoščina ali Nemščina ? (strani: 1 2 )

Oddelek: Šola
9215661 (14198) trancer01

Več podobnih tem