» »

Kako backupirate domači linux PC?

Kako backupirate domači linux PC?

Bici ::

Torej kako, rsync in cron job ?
Kaka backup aplikacija, recimo veeam, bacula,... ?

Kaj pa backup na nivoju snapshotov, torej btrfs ali zfs snapshoti in backup le teh ?

misek ::

Že nekaj let borgmatic: https://torsion.org/borgmatic/

Bici ::

misek je izjavil:

Že nekaj let borgmatic: https://torsion.org/borgmatic/

Pa vidim da zna uporabljat brtfs in zfs snapshote.

Zgleda kul opcija.

Netrunner ::

Jaz uporabljam backup ki je prišel poleg synology nas-a in rsync za določene druge zadeve. Boirgmatic je videt super zadeva, samo časa nimam poskusiti :)
Doing nothing is very hard to do... you never know when you're finished.

RedDrake ::

Uporabljam lastne skripte, ki sem jih razvijal/posodobaljal v zadnjih 25-ih letih, nekje od mojih linux začetkov tam 2000/2001 na vseh možnih use case-ih.
V osnovi je pa bash/sh, rsync, in orodja za dumpanje baz. Kar sklepam da je tudi osnova borgmatica, saj kolesa res ni vredno na novo izumljati.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: RedDrake ()

energetik ::

Jst uporabljam kar luckyBackup (itak ta uporablja rsync), za točno določene folderje na zunanji disk, ki je sicer offline. Sistema ne bekapiram, v veliki večini gre za ogromno količino fotk in thunderbird profil (POP3 emaili).
vires in numeris

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: energetik ()

pegasus ::

Backup? Kaj je to backup? Nihče ne rabi backupov ... vsi rabijo samo restore :D

Sicer pa ... če nimaš zfs na hostu, rsyncaš na piksno z zfs in tam delaš snapshote. Če pa imaš, delaš zfs send na remote host. Zadeva je tako priročna, da niti ne vem več, kakšna non-zfs backup orodja obstajajo tam zunaj.

RedDrake ::

Kako se kaj zfs snapshoti obnesejo z backupi db-jev? Predvsem kar se tiče integritete queryev ipd ...

Tisto je druga štorija, na domačem desktopu ne laufaš produkcijskih DBjev (vsaj upam da ne).

Grimnir3 ::

pegasus je izjavil:

Backup? Kaj je to backup? Nihče ne rabi backupov ... vsi rabijo samo restore :D

Sicer pa ... če nimaš zfs na hostu, rsyncaš na piksno z zfs in tam delaš snapshote. Če pa imaš, delaš zfs send na remote host. Zadeva je tako priročna, da niti ne vem več, kakšna non-zfs backup orodja obstajajo tam zunaj.

Zfs send je kul.
Problem je da doma pogosto nimaš drugega sistema kamor bi lahko to repliciral.

Ali je možno zfs snapshot shraniti kot datoteko na nekem zunanjem disku ali mreznem share-u?

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Grimnir3 ()

c3p0 ::

ZFS snapi in replikacija na remote host. Dodatno borgbackup zelo pomembnih stvari na local in remote + dodatni disk za offline backupe.

Grimnir3 je izjavil:

Ali je možno zfs snapshot shraniti kot datoteko na nekem zunanjem disku ali mreznem share-u?

ZFS send lahko redirektaš v fajl.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: c3p0 ()

tomlin ::

In zakaj ne uporabljate Timeshift? Obe opciji ima rsync in btrfs
Rsync je polna kopija vsega, kar varnostno kopirate vsakič, ko ga zaženete. Torej traja več časa. BTRFS je način varnostnega kopiranja SAMO sprememb v posnetku. Običajno so takojšnje in zavzamejo veliko manj prostora.
Brtfs moraš imeti tudi disk formatiran v tem formatu, je pa hitrejši.
Jaz uporabljam večinoma kar rsync, imam namreč ext4 format, redko btrfs.
Svoboda in enakost ni isto kot svoboda.
M. Friedman

tomlin ::

Timeshift je primeren za domačo uporabo, medtem ko so veeam, bacula primernejši za zahtevne računalniške komplekse.
Svoboda in enakost ni isto kot svoboda.
M. Friedman

Bolj praktično vprašanje iz tega naslova: remote kopija. Domači uplinki so omejeni, domačih podatkov je ponavadi veliko, kako delate initial backup? Odnesete na usb disku kopijo /home na remote lokacijo in potem delate samo inkremente? Rsync ima --bwlimit, a je statičen. Uporabljate kake bolj prefinjene trike (npr. prioritizacija prometa), da vam backup ne zabije uplinka?

pegasus je izjavil:

Bolj praktično vprašanje iz tega naslova: remote kopija. Domači uplinki so omejeni, domačih podatkov je ponavadi veliko, kako delate initial backup? Odnesete na usb disku kopijo /home na remote lokacijo in potem delate samo inkremente? Rsync ima --bwlimit, a je statičen. Uporabljate kake bolj prefinjene trike (npr. prioritizacija prometa), da vam backup ne zabije uplinka?

Lokalni disk je 4tb. To ni problem enkrat v celoti replicirat.
Potem pa dnevni inkrementi.

Razna video šara je pa na nas-u.

Bolj je problem kam poslati zfs/btrfs snapshote, če nimaš še drugega sistema doma, pri starših,...

c3p0 je izjavil:

ZFS snapi in replikacija na remote host. Dodatno borgbackup zelo pomembnih stvari na local in remote + dodatni disk za offline backupe.

Grimnir3 je izjavil:

ZFS send lahko redirektaš v fajl.

Dobro vedet.
Moram probat.

Zgodovina sprememb…

Grimnir3 je izjavil:

Da, na lokalni nas preko lokalne mreže je simpl. Kaj pa na remote lokacijo, preko nekega domačega DSL uplinka? Še nedolgo sem imel tu 20/1. Kako učinkovito tankaš terabajte preko 1mbit uplinka?

pegasus je izjavil:

Grimnir3 je izjavil:

Da, na lokalni nas preko lokalne mreže je simpl. Kaj pa na remote lokacijo, preko nekega domačega DSL uplinka? Še nedolgo sem imel tu 20/1. Kako učinkovito tankaš terabajte preko 1mbit uplinka?

Sorry, sem razvajen z 50mbps uploada na optiki.

Na 1mbps uploada pomoje ni druge kot da naredis začetni seed lokalno potem pa šele odpelješ nas na remote lokacijo.

Ja ... "don't underestimate a bandwidth of a truck loaded with tapes on a highway" :D

pegasus je izjavil:

Ja ... "don't underestimate a bandwidth of a truck loaded with tapes on a highway" :D

Dejansko.
Sem osebno peljal v avtu za 200+ TB podatkov.

Pa sploh ni veliko prostora zavzelo.
Upload pri tisti liniji takrat bi trajal vsaj 10 dni, lokalno pa smo uredili v parih dneh.

Zgodovina sprememb…

link_up ::

jaz nic ne kompliciram ... en backup, ki laufa daily...rsync incremental, ob vikendih preprosto zbrisem inc fajle in naredi full. Pack&compress in scp na nas.

zaenkrat ni se pocl. :)
In and Out

c3p0 ::

pegasus je izjavil:

Ni panike, ker imam 200Mbit uplink. Drugače pa lahko tudi po etapaš pošiljaš, z Borg bp.

Pred dolgimi leti sem pa že startal kak restore, pa ugotovil, da bo prej, če ga fizično peljem na destinacijo.

Grimnir3 je izjavil:

pegasus je izjavil:

Dejansko.
Sem osebno peljal v avtu za 200+ TB podatkov.

Pa sploh ni veliko prostora zavzelo.
Upload pri tisti liniji takrat bi trajal vsaj 10 dni, lokalno pa smo uredili v parih dneh.

Amazon je en čas nudil šlepara, ki ti pride po diske in jih odpelje v datacenter.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: c3p0 ()