» »

Razvlaževanje bivalnih prostorov

Razvlaževanje bivalnih prostorov

mojca ::

Prvo zimo smo v novem stanovanju, ki ima precej problemov z vlago. V dnevni sobi imamo lončeno peč in "delovno temperaturo" (vlažnost 55 %), medtem ko se v drugih praznih sobah (soba za goste ipd.) temperatura giblje okrog 14-16 stopinj, vlaga pa skoraj 80 %, okna so konstantno mokra in počasi se je prikradla plesen.

(Verjetno problema ne bi bilo, če bi vse prostore ogrevali na 25 stopinj, ampak ogrevanja v ostalih prostorih res ne potrebujemo.)

Iz hiše starih staršev imam zelo dobro izkušnjo z razvlaževalnikom zraka (Gorenje D20M, ki ga očitno ne prodajajo več). Ko je bila hiša prazna, smo samo odprli vsa vrata, prižgali razvlaževalnik in vsi problemi z vlago in plesnijo so magično izginili. Hiša ni bila ogrevana, v eni noči se je brez problema nateklo 4 l vode v posodo.

Ta koncept sem želela prenesti v novo stanovanje. Doma smo imeli en no-name razvlaževalnik. Želela sem ga montirati v kopalnico ob spalnici, ampak če ga pustim ponoči prižganega, bo motil spanje, pa tudi podnevi je relativno moteč. Stvar je glasna kot hudir. Drugi problem so ločene sobe (nekatere imajo skupne stene). Razvlaževalec bi potrebovala v štirih prostorih, samo na treh lokacija imamo urejen odtok. Drugod bi morali neprestano prazniti kondenzacijske posode. V kopalnici npr. imamo ventilator za prezračevanje, a dela zelo slabo.

Imate kakšen dober predlog za ne-preglasen razvlaževalec prostora? In če smo pripravljena melenkost razbivati stene: kakšne so druge dobre opcije za reševanje vlage v prostorih?

Magic1 ::

Odvisno od postavitve. Najbolje bi bilo, če bi bile neuporabljene sobe naprej po hodniku, vmes postaviš vrata in imaš ločen en del stanovanja od drugega. Potem postaviš razvlaževalec v najdle oddaljeno sobo in skrbi za primerno vlago v mrzlem delu.
Magic

Jazon ::

Ni več voden pod Gorenje, temveč Hisense...
https://si.hisense.com/izdelki/obdelava...

Prezračevanje.

fujtajksel ::

Tule je bla nedavno debata Prezračevanje stanovanja v hrupnem okolju
V glavnem, ko je zunaj mraz, zračiš, lahko precej pomaga.
Sicer pa poiščeš nepreglasen razvlaževalnik.

socialec ::

Razvlažilniki preverjeno dobro delajo, nekaj EE normalno porabijo, žal niso neslišni (verjetno je vse v specsih).

> Razvlaževalec bi potrebovala v štirih prostorih, samo na treh lokacija imamo urejen odtok.
Za začetek probaj z enim konkretnim, pa mal glej kako sušiš perilo, likaš ipd
Mogoče kaj s spodnjega spiska, poglej kolk učinkovito razvlažuje, kolk decibelov, kolk velka posoda če ne bo imel odtoka...
https://geizhals.eu/?cat=hluft&xf=1342_...

4 razvlaževalci so hrupni umor :D. Mogoče lahko naredi malo odprtino med prostorma 30cmx50cm(če ni nosilna stena), da postavi razvažilec vmes?
Magic

delavec44 ::

In zakaj ne bi enega premikal v drug prostor? Ene 8 ur je dovolj za par dni. Zakaj mora biti odtok, saj ima rezervoar.

Jaz sem ga vzel v Hoferju in deluje super. Je pa nemški.

Zgodovina sprememb…

eventyrer ::

mojca je izjavil:

Imate kakšen dober predlog za ne-preglasen razvlaževalec prostora? In če smo pripravljena melenkost razbivati stene: kakšne so druge dobre opcije za reševanje vlage v prostorih?

ja, klimatsko napravo, ki ima opcijo razvlaževanja. Itak jo boste rabli poleti za hlajenje, pa tudi jeseni in pozimi se lepo obnese pri dodatnemu ogrevanju, ko ga boste rabli (samo morate kupiti model ki zna tudi ogrevati).

(govorim seveda o klastični o klimatski napravi ki ima zunanjo in notranjo enoto).

mojca je izjavil:

Prvo zimo smo v novem stanovanju, ki ima precej problemov z vlago.

Ali imate kakšen termometer in merilec vlage, da trdiš da imate težave z vlago? Koliko procentno relativno vlažnost imate v prostoru?

Zgodovina sprememb…

kixs ::

Govoris za stanovanje ali hiso? V nekem bloku bos tezko imela temperaturo 16stC.

Sicer pa:

- vec zracit na odprto okno, da se prezraci celotno stanovanje,
- uporabljati napo pri kuhanju in ventilator pri tusiranju,
- v najbolj vlaznih prostorih uporabiti razvlazilec. Vlaga gre z zrakom. Ce bos razvlazevala na enem koncu, se bo poznalo povsod.

Poleti ni bilo tezav z vlago?

eventyrer je izjavil:

ja, klimatsko napravo, ki ima opcijo razvlaževanja. Itak jo boste rabli poleti za hlajenje, pa tudi jeseni in pozimi se lepo obnese pri dodatnemu ogrevanju, ko ga boste rabli (samo morate kupiti model ki zna tudi ogrevati).
(govorim seveda o klastični o klimatski napravi ki ima zunanjo in notranjo enoto).

Klasična klima se v hladnejšem delu sezone dobro obnese za gretje, ne pa za razvlaževanje.
Kompresorski razvlaževalec sicer dela na istem principu, ampak razlika je da sta pri njem hladna in topla stran v isti škatli. Pa še energija za poganjanje kompresorja ostane v prostoru.

kixs je izjavil:

Govoris za stanovanje ali hiso? V nekem bloku bos tezko imela temperaturo 16stC.

Sicer pa:

- vec zracit na odprto okno, da se prezraci celotno stanovanje,
- uporabljati napo pri kuhanju in ventilator pri tusiranju,
- v najbolj vlaznih prostorih uporabiti razvlazilec. Vlaga gre z zrakom. Ce bos razvlazevala na enem koncu, se bo poznalo povsod.

Poleti ni bilo tezav z vlago?

Ne gre fizikalno skozi imeti enak zrak za 24°C in 15°C. Ali bo blazno presuh pri 24°C, ali pa visoka relativna vlažnost pri 16°C. Recimo 55% pri 24°C je 91% pri 16°C. Prva je še čist normalna, druga pa čist adijo.
Magic

Magic1 je izjavil:

Ne gre fizikalno skozi imeti enak zrak za 24°C in 15°C. Ali bo blazno presuh pri 24°C, ali pa visoka relativna vlažnost pri 16°C. Recimo 55% pri 24°C je 91% pri 16°C. Prva je še čist normalna, druga pa čist adijo.

Gre ;) Sej ravno zato ti na hladnih mestih na zunanji steni vlaga kondenzira in cveti plesen :(

dronyx ::

V blokih ponavadi problem ni tako velik, ker te grejejo ostali, tudi če imaš sam vse radiatorje zaprte. V hiši pa se seveda v neogrevanih sobah temperatura zlahka spusti pod 15 stopinj. Po mojih izkušnjah je odvisno od materiala, ali se začne delati plesen. Knauf je katastrofa. To če ni soba ogrevana in je visoka relativna vlaga imaš takoj plesen. Glede kondenza na oknih pa se stara PVC okna, ki imajo enojno steklo takoj zarosijo, če je visoka relativna vlaga oz. prenizka temperatura v prostoru. Medtem ko je pri novejših oknih, ki imajo več slojev, to bistveno manj opazno. Česar pa jaz pri vsem tem ne razumem je pa kaj počnejo tisti, ki imajo prazna investicijska stanovanja. Kaj to pozimi ogrevajo prazne prostore, ali hodijo redno uničevat plesen z algicidi?

Zgodovina sprememb…

• spremenil: dronyx ()

Baja ::

če maš za prazen flet maš tudi za ogrevanje.

drugače pa, 4 razvlažilci, elektrika, ubadanje s tem, ... odpri radiatorje na polovico al je tista lončena peč edino ogrevanje v bajti?

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Baja ()

dronyx ::

Baja je izjavil:

če maš za prazen flet maš tudi za ogrevanje.

Ali pa pleskaš stene kar z algicidom, ko so vse črne od plesni. :))

polozweii ::

Najbolj se suši z zračenjem ko je razlika med zunanjo in notranjo temperaturo največja. Zdaj pozimi se zato najbolje suši ampak je problem ker je hiša nova in se bo beton še dolgo sušil.
Za zračenje je najbolje na hitro naredit prepih zato naj bo med spodnjim in zgornjim oknom čim večja višinska razlika da bo bolj pihalo.Pozimi zaradi ogrevane hiše piha od spodaj navzgor.

Ker ne moreš stalno zračit bi jaz priporočal vgradnjo vsaj enega lokalnega rekuperatorja v čim večji prostor. Z rekuperatorjem neprestano zračiš, toplota pa ostaja v hiši. Ostale prostore sušiš s tem ko odpreš vrata med prostori.
Rekuperator + čim večja temperatura radiatorjev. Ogrevanje bo dražje, bo pa manj vlage in plesni.

Iz kopalnice in kuhinje vlago če se le da sproti odvajat.

Arey ::

A ni namesto vec razvlazevalcev lazje dvigniti temperaturo v prostorih za nekaj stopinj? Kupit ne rabis nicesar in v roku meseca bos videla ce je dovolj.

Arey je izjavil:

A ni namesto vec razvlazevalcev lazje dvigniti temperaturo v prostorih za nekaj stopinj? Kupit ne rabis nicesar in v roku meseca bos videla ce je dovolj.

Res je, da višja kot je temperatura zraka, več vlage lahko sprejme (relativna vlažnost) ampak če ne zračiš ostane zrak nasičen in stene se ne morejo več sušit.

Ogrevan prostor rine vlago navzven zato takrat zunanja vlaga ne more rinit v steno.
Suhe stene so boljše kar se izolativnosti tiče - Vlažne stene povzročajo večjo izgubo toplote ker bolje prevajajo toploto in ob hladnejših stenah imaš občutek da je še hladneje čeprav ima prostor 22°C in več.

Razvlaževalec razvlažuje dobro pri višjih temperaturah, pri nizkih slabo.

Če greješ samo določene prostore bo vlago od ogrevanega rinilo k hladnejšim prostorom.

Ogrevanje celega stanovanja in po možnosti vgradnja rekuperatorja bo najboljša izbira.
Vlago v kuhinji/kopalnici po možnosti sproti odvajat skozi napo/zračnik.

V nove hišo se folk praviloma vseli šele naslednje leto ko se beton dovolj posuši.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: polozweii ()

Arey je izjavil:

Samo temperatura ne pomaga, ker je problem v vlagi ki se redno sprošča v naseljenih stanovanjih (z dihanjem, umivanjem, sušenjem perila, likanjem) ki v novejših gradnjah precej dihtajo. Jo je treba nekako spravit ven. V nenaseljenih a za silo toplih stanovanjih ni tolk hudih problemov z vlago, ker se ne dovaja.
Če se tega zavedaš, v mrzli sezoni že s kratkim zračenjem na prepih redno nekajkrat na dan lahko precej narediš. Tudi relativno vlažen mrzel zunanji zrak ima absolutno gledano zelo malo vlage, ko se segreje na sobno temperaturo je pod 40% relativne, zato ima marsikdo tudi problem s preveč suhim zrakom. Rekuperator je res dobra zadeva, da ti na zračenje ni treba mislit in da z njim izgubljaš manj toplote.
Problem je vmesna ne tolk mrzla a vlažna sezona, takrat je ponekod brez sušilca težko.

Še v številkah:
Prostor ki ima zvečer 22°C in relativno vlažnost 50% bi imel zjutraj brez zračenja ko se ohladi na 16°C že 75%.
Če hišo zračiš pri 5°C ko dežuje (100% vlažnost) se ta zrak v hiši segreje na 22°C in ob tem posuši na 35% kar je za sluznico že presuho.
Mollierov diagram za zrak: https://mushroommatter.com/sl/blogs/ite...

Hišo je najbolje prezračiti že zvečer pred spanjem da vlago ki se je nabirala čez dan spraviš ven in ti čez noč ne prodira v stene.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: polozweii ()

HrščPščvnk ::

@mojca: za razvlažilec. Jaz nisem dovolj bogat da bi kupoval poceni. Kupil sem si pred leti profesionalen razvlažilec Master DH 732 v https://indors.eu/professional-dehumidi... za nekih 500+ eur.
Ima vgrajen mehanizem, ki samodejno izklopi aparat, ko se posoda napolne z tekočino. Mogoč je priklop na cev za odtekanje v večjo posodo (jaz sem si aparat dvignil na betonski podstavek in cev priklopil na plastičen balon https://www.merkur.si/pvc-posoda-za-gor...

Glede gretja: novogradnje se običajno grejejo prva leta, da se beton dodobrega posuši. Običajno sušenje prostorov bi trajalo mesece in le malokdo je pripravljen imeti neizkoriščen prostor leto in še več kolikor bi trajal proces naravnega sušenja.

Kako velike prostore pa imaš, kakšni so materjali za izolacijo in koliko so debeli zidovi?
Hrošč Puščavnik, ogrožena živalska vrsta iz Tivolija.

delavec44 ::

Samo za 500EUR že lokalni rekuperator dobiš.

Zgodovina sprememb…

denabiker ::

mojca je izjavil:

Iz hiše starih staršev imam zelo dobro izkušnjo z razvlaževalnikom zraka (Gorenje D20M, ki ga očitno ne prodajajo več). Ko je bila hiša prazna, smo samo odprli vsa vrata, prižgali razvlaževalnik in vsi problemi z vlago in plesnijo so magično izginili. Hiša ni bila ogrevana, v eni noči se je brez problema nateklo 4 l vode v posodo.

To mi je fascinantno, da bi tak razvlažilnik uspel v neogrevanem prostoru potegnit toliko vode ven. Ker ta tehnologija je ravno kolikor razumem učinkovita, ko so topli prostori recimo, ko pa je temp. zraka nizka pa učinkovitost drastično pada. S podobno tehniko razvlažilnik imam na vikendu, pa ni šans da potegnem kaj občutno vode v neogrevanem prostoru. Ko pa zagrejem potem pa je druga pesem.

V sami logiki delovanje, ne vem zakaj ne bi delovalo. Razvlaževalec je TČ, ki dela razliko temperature na dveh hladilnih rebrih in na hladnejši strani vlaga kondenzira. Je bolj vprašanje, koliko vlage sploh imaš na vikendu. Je pa res, da ima mrzel zrak manj vlage v sebi. To pomeni manj vode boš potegnil iz zraka, da relativna vlažnost pade za 20%. Samo efekt bo pa še vedno isti! Tebe na koncu zanima relativna vlažnost, ne koliko vode si potegnil.
Magic

denabiker ::

Magic1 je izjavil:

V sami logiki delovanje, ne vem zakaj ne bi delovalo. Razvlaževalec je TČ, ki dela razliko temperature na dveh hladilnih rebrih in na hladnejši strani vlaga kondenzira. Je bolj vprašanje, koliko vlage sploh imaš na vikendu. Je pa res, da ima mrzel zrak manj vlage v sebi. To pomeni manj vode boš potegnil iz zraka, da relativna vlažnost pade za 20%. Samo efekt bo pa še vedno isti! Tebe na koncu zanima relativna vlažnost, ne koliko vode si potegnil.

ja saj ravno to, če že imaš hladen zrak in ga potem z ventilatorjem usmerjaš na hladne rebre v razvlažilniku pač toliko manj kondenzira kot da bi imel topel zrak in bi bila večja razlika ter več kondenzira in se več nabira v posodo.
Jaz recimo imam na enem vikendu Stadler form theo, kolikor gledam je enaka tehnologija, prvo sem mislil da ima Gorenje peltierjeve elemente, nekje sem bral, da bi bili bolj učinkoviti v hladnejših prostorih kot klasika-kompresor.
Jaz imam na tem vikendu problem, ker se mi vlaga dviguje tam na 65-68% rad bi imel bližje 50%, zato ker imam noter novo lepo opremo in ne bi rad slučajno kakšne plesni. Je pa problem, ker ogrevam samo takrat ko pridemo na vikend, seveda vse prezračim, zagrejemo, vklopim razvlažilnik itd. in ga pustim preko timerja, da zlaufa, ko zapustimo vikend.

bm1973 ::

Za rast plesni rabiš temperaturo plus vlago.

Če ni dovolj toplo, ne bo plesni...

https://www.qlima-shop.eu/izdelek/razvl...
Tu sem našel razvlaževalnik ki je zaradi drugačne tehnologije učinkovit tudi pri nizkih temperaturah.
Ne vsebuje toplotne črpalke kjer za 1 del porabljene energije za gretje/hlajenje dobiš še 2 dela zastonj. Če gre za peltierjeve elemente kot jih nekdo zgoraj omenja potem bo to kar potratna zadeva..poraba energije 610W.

G0zdar ::

Nam se zelo dobro tale obnese:

https://www.klarstein.at/Luftverbessere...

Ni predrag, nove verzije so boljše, bolj tihe in energetsko učinkovite. Ima 5-litrski tank, lahko pa spelješ vodo direkt v odtok.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: G0zdar ()

denabiker je izjavil:

Magic1 je izjavil:

ja saj ravno to, če že imaš hladen zrak in ga potem z ventilatorjem usmerjaš na hladne rebre v razvlažilniku pač toliko manj kondenzira kot da bi imel topel zrak in bi bila večja razlika ter več kondenzira in se več nabira v posodo.
Jaz recimo imam na enem vikendu Stadler form theo, kolikor gledam je enaka tehnologija, prvo sem mislil da ima Gorenje peltierjeve elemente, nekje sem bral, da bi bili bolj učinkoviti v hladnejših prostorih kot klasika-kompresor.
Jaz imam na tem vikendu problem, ker se mi vlaga dviguje tam na 65-68% rad bi imel bližje 50%, zato ker imam noter novo lepo opremo in ne bi rad slučajno kakšne plesni. Je pa problem, ker ogrevam samo takrat ko pridemo na vikend, seveda vse prezračim, zagrejemo, vklopim razvlažilnik itd. in ga pustim preko timerja, da zlaufa, ko zapustimo vikend.

Se mi zdi, da ne razumeš. Na vikendu imaš hladno, recimo 15°C. Vlažnost praviš, da imaš 68% in hočeš imeti 50%. Vklopiš razvlaževalec in naredi recmo 1L vode v 24h, da drži 50%.
Podobno narediš doma (recimo da je enaka m3), samo da imaš not 23°C@68%. Vklopiš razvlaževalec na 50% in dobiš 3l na 24h. Predpostavljaš da "bolje dela". Dela že bolje, samo glavni razlog ni ta. Glavni je ta, da ima zrak pri 23°C več vlage na 18% razlike relativne vlažnosti, kot pri 15°C. Da ne govorimo o tem, da doma načeloma sproduciraš več vlage kot na vikendu.
Magic

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Magic1 ()

KraitPay ::

Če na vikendu pod temi pogoji zvišaš temperaturo iz 15°C na 23°C boš imel ob istih pogojih, 35% vlage.
Da se razumemo. Če povečaš temperaturo ampak NIMAŠ dodatnega vnosa "vlage".

Kot je napisal predhodnik, pri večjih temperaturah je odstranjevanje vlage večje, ker lahko zrak nase veže več vlage.
Za tiste, ki ste naredili osnovno šolo, si poglejte psihrometrični graf (Psychrometric Chart). Tam je lepo prikazano kaj se zgodi z relativno in absolutno vlago pri povečanju/zmanjšanju temperature, vlage, kdaj in kje je točka rosišča itd.

HrščPščvnk ::

Pri temperaturah pod 15 stopinj celzija so kondenzacijski razvlažilniki že manj učinkoviti in se priporoča adsorbcijske razvlažilce.
Pod 10 stopinj pa so kondenzacijski razvlažilci zaradi vklopa defrost načina popolnoma neučinkoviti v primerjavi z adsorbijskimi.
Hrošč Puščavnik, ogrožena živalska vrsta iz Tivolija.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Nakup razvlažilca (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
15813461 (5295) chucki
»

Razvlažilnik (strani: 1 2 )

9718237 (2955) GupeM
»

Plesen na stenah (strani: 1 2 3 4 )

17350413 (28888) Matejjjjj
»

Kateri razvlažilec zraka? (strani: 1 2 3 )

13979675 (62935) matijadmin
»

Sušenje perila v kleti

4912214 (8105) Jakka

Več podobnih tem